|
| "Jetari" vepër e shkrimtarit Kristaq F. Shabani | |
| | |
Autori | Mesazh |
---|
Kristaq F. Shabani Miqte e Forumit
Numri i postimeve : 11718 Age : 65 Vendi : Gjirokaster, Albania Profesioni/Hobi : Poetry Registration date : 04/07/2008
| Titulli: Re: "Jetari" vepër e shkrimtarit Kristaq F. Shabani Tue Feb 02, 2010 10:04 pm | |
| Universitetit “Eqrem Çabej” Gjirokastër
Departamentit të Gjuhësisë
Të dashur miq,
me hidhëri të thellë morëm vesh lajmin e humbjes të parakohshme të shokut dhe mikut tonë të paharruar Vasil. Pranoni ngushëllimet tona të sinqerta dhe ju lutemi t’i transmetoni ngushëllimet tona edhe familjes së tij.
Tomorr Osmani, Njazi Kazazi, Artan Haxhi, Petrit Kotri, Tefë Topalli.
Universiteti “Luigj Gurakuqi” Shkodër | |
| | | Kristaq F. Shabani Miqte e Forumit
Numri i postimeve : 11718 Age : 65 Vendi : Gjirokaster, Albania Profesioni/Hobi : Poetry Registration date : 04/07/2008
| Titulli: Re: "Jetari" vepër e shkrimtarit Kristaq F. Shabani Tue Feb 02, 2010 10:04 pm | |
| Në Librin e Respektit
“U nxitove për të mbërritur me shokët në gëzime dhe në punën e përbashkët. Na mungove më dy prill për të qenë përherë tok me ne si një njeri i mirë”.
Paqja e priftë…
Vëllazërisht
Daut Gumeni | |
| #
“Do të mbetet e paharruar fjala jote e ëmbël dh e e zgjuar”.
Dr.Republika Çulli
# | |
| Titulli: Re: "Jetari" vepër e shkrimtarit Kristaq F. Shabani Tue Feb 02, 2010 10:05 pm | |
| #
“Humbën një shok, një mik, që rrezatonte vetëm qytetari, një shok fin siç e quanim ne Departamenti i Gjuhëve të huaja”.
Irena Shehu | |
| Titulli: Re: "Jetari" vepër e shkrimtarit Kristaq F. Shabani Tue Feb 02, 2010 10:05 pm | |
| #
“Do të mbetet e paharruar jeta dhe vepra e mikut tonë të shtrenjtë
z. Vasil Bici”.
Edmond Gjoka Kryetar i bashkisë Sarandë
Islam Jupi Kryetari I Bashkisë Delvinë | |
| Miku im i vërtetë!
“Jeta tënde ishte e vyer për ty dhe për ne. Do të të kujtoj gjithmonë me dashuri dhe shpirt, unë dhe gjithë miqtë e tu të arsimit”.
Drejtori I Drejtorisë Arësimore Gjirokastër
Prof. Assoc. Dr. Roland Zisi | |
| #
“Njeriu që diti të japë dituri dhe respekt.
Miku ynë i dashur Prof. Vasil Bici”.
Hekuran Zoto
Kryetari i Komunës Qesarat | |
| Titulli: Re: "Jetari" vepër e shkrimtarit Kristaq F. Shabani Tue Feb 02, 2010 10:06 pm | |
| #
“Vasilit tonë, Vasilit të të gjithëve me mendje dhe me zemër, i mirë dhe i urtë, që fjalët s’i la fjalë, i bëri vepra, që ëndrrat si la ëndrra u dha jetë, që ëndrrat e reja i la dhimbje”.
Etien Dilo
# | |
| Titulli: Re: "Jetari" vepër e shkrimtarit Kristaq F. Shabani Tue Feb 02, 2010 10:06 pm | |
| #
“Për vite rrojte pak. Për ne dhe Gjirokastrën le shumë. Do të kujtojmë gjithmonë”.
Jorgo Nikolla | |
| #
“U ndodha në Amerikë, kur mësova për humbjen aksidentale të mikut dhe bashkëpunëtorit tim të ngushtë Vasilit. Universiteti humbi pedagogun e talentuar, shkencëtarin e apasionuar dhe edukatorin model. Do të mbetet i gjallë në kujtesën time”.
Prof. Dr. Kristaq Kikina,
Rektor i Universitetit “Eqrem Çabej” Gjirokastër
# | |
| “Me dhimbje dhe respekt për pedagogun dhe mikun e shumë brezave të studentëve”.
Arben Mevlani
# | |
| Titulli: Re: "Jetari" vepër e shkrimtarit Kristaq F. Shabani Tue Feb 02, 2010 10:07 pm | |
| #
“Njeriu qenka i detyruar të shkruajë edhe në libra të tillë. Le të mbeten këto pak fjalë si shenjë e mosharresës, e moslargimit prej nesh të Vasilit. Shumë gjëra na bashkonin, ato do të na thërrasin që Vasilin ta këkojmë në auditor, në shoqëri, në debat, në një drekë a darkë shoqërore…, kudo.
Le të mbetet kujtimi në breza ashtu siç ishte, ashtu siç e njohëm”.
Prof. Dr. Valter Memisha
Instituti i Gjuhësisë Tirane | |
| Titulli: Re: "Jetari" vepër e shkrimtarit Kristaq F. Shabani Tue Feb 02, 2010 10:07 pm | |
| #
“Vasua na mësonte me mënyrën e tij të sjelljes së mëria, zilia, inatet janë ngarkesa të panevojshme për jetën e çdo njeriu. Dhjetë vjet njohje, një jetë kujtime të bukura dhe dhimbje për një ndarje të parakohshme dhe tragjike.”
Viron Graçi, shkrimtar, pedagog | |
| #
“Për njerëzit dhe fëmijët e tij, Vasili ishte pema mbrojtëse e jetës suaj dhe nga data 2 prill mbetet kujtesa e një albumi gëzimesh, shfaqet si regjisori i një filmi plot kuptim. Tek sytë e ëmbël, tek buzëqeshja diell, tek fjalët mbresëlënëse jeni ju, shokët e tij.
Është e vështirë të shkëputesh prej jetës së tij, është e dhimbshme që të shkruash në këtë libërth për njeriun, që e deshi jetën të bukur e të trëndafiltë, por është dëshirë e ndezur ta kujtosh nëpër vitet gjurmëlënëse që shkuan. Ju flet zemra e një njeriu që dhimbjen dhe largesën e njeriut të dashur e ka pjesë të emocionit të tij”.
Dr.Artur Lamaj | |
| ###
“Shpejtoje gjithmonë të kapje kohën e humbur dhe shpejt ike. E çuditshme, kur të gjithë kishin nevojë për ty, ti na le, tashmë na duheshe më shumë se kurrë… U duheshe fëmijëve, të cilët me mençuri dhe burrëri e përballuan dhimbjen,. U duheshe miqve, shokëve, të cilët vështirë ta përballojnë zbrastësinë që u krijove. Ne të kërkojmë në biseda, kujtime, tryeza e auditorë. Kemi mall e nevojë për ty. Më i miri, më i zoti ndër ne, pse ike dhe na le?… U duheshe intelektualëve të këtij qyteti, të pakësuar. I jepje frymëmarrje politikës, e bëje atë më qyetare e civile e moderne. Zbukuroje, civilizoje e modernizoje pushtetarët dhe kolegët e tu. | |
| Titulli: Re: "Jetari" vepër e shkrimtarit Kristaq F. Shabani Tue Feb 02, 2010 10:08 pm | |
| Administrata publike kishte nevojë sot më shumë se kurrë për mendimin tënd. Ajo bëhej më e mirë, më pronuese, më qytetare e kohës me ty. Dhe pak kohë në krye të administratës, gjë që të gjithë e vlerësuan, ti munde ta ndryshosh atë.
Prezantimi si Prefekt | |
| Titulli: Re: "Jetari" vepër e shkrimtarit Kristaq F. Shabani Tue Feb 02, 2010 10:09 pm | |
| qe mbështetje për Universitetin dhe njerëzit, që kanë mendësi të reja. Sigurisht s’mund të bëje ndryshe nga sa ishe. Akademik, studiues, shkencëtar, botues marrarendës. U mbarse në vite dhe fillove të shkruash e të na lësh shumë pas.
I gjithanshëm, në dygjuhësi, metodologji mësimdhënie në edukimin parashkollor, në didaktikë metodike e gjithkund i suksesshëm.
Kopështi “SOROS”, Shkolla “Çajupi” (ish 29 Nëntori), Kancelar i Universitetit, busti i Çajupit, përvjetorë të Çabejt, janë ndihmesa jote shumë e çmuar për ne! Nipi i Ilia Dilo Sheperit, e nise, por e le në mes punën e tij.
E vështirë të të harrojmë! Sigurisht në vite e në jetë do të të mendojmë.
Miku yt, që e ndien shumë mungesën tënde
Vasil Muka (Baçi). | |
| Titulli: Re: "Jetari" vepër e shkrimtarit Kristaq F. Shabani Tue Feb 02, 2010 10:09 pm | |
Shokut tim Vasil Bicit
Sa herë penën e marr
të shkruaj dy fjalë për ty,
në grykë më pushton një ankth,
dy pika lot më vijnë në sy.
Po sot me dorë të dridhur
do t’i them ca fjalë për ty,
janë fjalë me ligjërime,
është një mall që kam në shpirt. | |
| Titulli: Re: "Jetari" vepër e shkrimtarit Kristaq F. Shabani Tue Feb 02, 2010 10:10 pm | |
| Dy prilli dymijë e katër
të trokiti orë e ligë,
si në “kurth” matanë kufirit
si të doli ai shpirt?
Në ato çaste vallë ç’mendove,
lulet t’u dukën parajsë?
Mos, vallë. matanë kalove
që të ktheheshe tek ne prapë?
Atë ditë të dy prillit
veshur dhëndër more rrugë,
një naive buzëqeshje
seç të ngriu m’u në buzë.
Vrullshëm ike vetëtimë
sikur ndiqje a të ndiqnin, | |
| Titulli: Re: "Jetari" vepër e shkrimtarit Kristaq F. Shabani Tue Feb 02, 2010 10:10 pm | |
| Ç’do të zije, mik i dashur,
kohët vitet, që po iknin?
Iknin ditët një nga një,
ne s’na janë tharë lotët,
kush beson se ti s’je më,
eja se të presin shokët…
Ne të presim të na kthehesh
si prefekt për ku je nisur?
Kush t’i korrigjojë fletoret,
mbetën shumë duke pritur.
Është karrigia, tavolina
dhe portreti yt mbi të,
vallë s’e kishe kuptuar,
vendin tënd askush s’e zë?
Në këtë botë magjistare
ka kaq padrejtësi
Të MIRËT ikin për fare
dhe mbi dhe’ ka veç të liq!
Ti na ike, mik i dashur
po nga pas le një kujtim,
vazhdë e jetës rruga jote
është shembull dhe mësim.
Dhe për ditë i lutem Zotit:
“Mbaje pranë o Shën Mari,
hape gjirin mëshirëplotë
vër në vend një padrejtësi.
Gjirokastër 15.05.04 | |
|
Të na ktheheshe vezullor!
Tiranë 04.04.2004
Me dhimbje të madhe dhe keqardhje të thellë po ju shkruaj, megjithëse e di që s’ka fjalë t’ju ngushëllojë. Babain tuaj e takova pak herë, sa keq sepse do të kisha dashur ta takoja më shpesh, por njerëzit e mrekullueshëm mjafton t’i takosh edhe vetëm një herë dhe i veçon. Më pikëllon t’ju shkruaj për humbjen e tij tmerrësisht të papritur, sepse di si ndiheni. Unë e kam kaluar vetë këtë ferr. Por bëni kurajë. Duani njëri - tjetrin, lutuni për shpirtin e tij të jetë në paqe. Besomëni, për sa kohë do të jeni mirë ju, ai ekziston në ëndrrat tuaja, në kujtimet tuaja. Kur do një njeri e mban gjithmonë me vete dhe kur ai nuk është. Mendoni se sa me fat ishit që patët një baba të tillë, që ju ka dashur kaq shumë. I jemi lutur Zotit që nëna juaj ta kalojë rrezikun.
Në këtë ditë zie për ju po ju dërgojmë unë, mëma ime dhe vëllai im me lot në sy, dashurinë dhe mbështetjen më të vërtetë.
Kushërira juaj
Rovena Dilo | |
| Titulli: Re: "Jetari" vepër e shkrimtarit Kristaq F. Shabani Tue Feb 02, 2010 10:11 pm | |
| Carmiano 05.04.2004
Të dashura motra: Tala e Drita
Dina e Marika!
I dashur vëlla Taqi!
Lajmin e hidhur që dhanë edhe radiot, na ra si bombë.
Iku Vasili ynë dhe ne akoma s’duam ta besojmë. Iku papritur dhe pa kujtuar ashtu si ikin shpirtrat e mëdhenj atdhetarë. Heshtja la pas madhështinë e Tij.
Dhimbja është e madhe. Kupa e helmit shumë e hidhur. Zija na pllakosi dhe sa më shumë kohë do të kalojë, aq më shumë kohë do të kalojë, aq më shumë do të na dhëmbë plaga në shpirt nga boshllëku i tij. Të mëdhenj dhe të vegjël e ndiejmë botën më të shkretë, jetën më të rëndë. Mungon Vasili që s’ka shok! Gjithë sa e njohën do ta sjellin në mendje e në zemër do të sjellin në mendje e zemër me atë buzëqeshjen e Tij, mençurinë e Tij e me tërë ato aftësi të shquara që kish. Gjithë sa jetuan, punuan mësuan prej Tij s’do ta dëgjojnë më zërin e tij të ëmbël, veç sa herë do të përmenden emrat e burrave të shquar, atje është dhe emri Vasil Bici. Vasili i rrallë që, me jetën e tij u bëri aq nder virtyteve burrërore zagorite, do të ngelet për këdo si një pasqyrë për t’u shikuar! Si jam unë? Si duhet të jemi? I tillë ishte dhe mbetet Vasili ynë i shtrenjtë, që të parët tanë aq të nderuar e çmonin dhe e respektonin dhe e deshën që në vogëlinë e Tij.
Le të prehet i qetë shpirti i tij i Madh! | |
| Titulli: Re: "Jetari" vepër e shkrimtarit Kristaq F. Shabani Tue Feb 02, 2010 10:11 pm | |
| Të dashura, motra, i dashur Taqi!
Vij me këtë letër dhe u lutem të përmbani hidhërimin e madh, të bëni durim e t’i jepni kurajë njëri - tjetrës ( e sidomos familjes së Vasilit), të bëheni të fortë ashtu si këshillonte Vasili ynë, që tani sheh nga lart si vihen në jetë porositë e Tij. Në këtë jetë provizorë jemi, mysafirë të paftuar. E tillë është gatuar kjo botë gënjeshtare: ashtu si vijmë në të pakuptuar ashtu dhe do të ikim: pas lëmë vetëm një emër. Dhe, të jemi krenarë që Vasili la një emër aq të nderuar.
Pranë të gjithëve ju me mendje, zemër e shpirt në këtë pikëllim të madh.
Me lot n ë sy
Foni, Paro Dilo
| |
| Të dashur fëmijë të Vasilit,
Ja, i vetëdijshëm që brenga shumë e madhe, që u ka krijuar humbja tejet e parakohëshme e babait si dhe lëngata e mamasë, nuk fshihet kollaj me asnjë lloj ilaçi.
Me qenë se nuk arrita t’iu takoja ditën, që u ndodha në shtëpinë, ku priteshin burrat, ndihem i obliguar që dhimbjen time për mikun tim dhe ngushëllimin për ju që e kishit shpirtin tuaj atë që u rriti e u dha dritë, ta shpreh përmes dy poezive, të cilat do t’i dërgoj dhe në shtyp. Kam besim se për ju e për mua do mbeten këto vargje shenjë respekti prej meje për familjen tuaj.
Vazhdoj të ruaj imazhin e Vasos në takimin e rastësishëm, që pata me të në orën 13.00 në oborrin e Universitetit. Nuk do ta shkoja kurrë nëpërmend, se ai do ishte takimi e kuvendimi i fundit me mikun, patriotin e kolegun tim të dashur. Ku ta dija se ishin fjalët e fundit miqësore që shkëmbyem!…
Ende s’na besohet. E zemra më thotë që ju do të dini ta mbani lart emrin e vlerat e tij. E kujtofshi përherë dhe trashëgofshi virtytet e tij të vyera njerëzore, për të qenë përherë të nderuar, siç mbeti prindi juaj gjer në ditën e fundit të jetës!
Lutem tok me ju për një shërim të shpejtë e të plotë të mëmës suaj, Shaniko, me bindjen se do t’i qëndroni si ëngjëj mbrojtës asaj fatkeqeje.
Miku i babait e familjes suaj
Jorgo Telo
Gjirokastër, më 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 prill 2004
| |
| Stepen librat nëpër rafte,
Drithërohen fletë e faqe…
BALADË ELEGJIAKE
(Kushtuar Vasil Bicit)
- Zagori, pse t’u tret syri?
- Korba! Më iku Vasili!…
- Sheper, ç’është ky pikëllim?
- Vajtoj Vason , djalin tim.
- Argjiro, pse s’ndihesh qetë?
- Humba Vason, oh sa shpejt!
xxx | |
| | | Sponsored content