|
| PIRGU I DHEMBJES-Autori FERIT RAMADANI | |
| | |
Autori | Mesazh |
---|
feneri V.I.P
Numri i postimeve : 2101 Registration date : 26/03/2008
| Titulli: PIRGU I DHEMBJES-Autori FERIT RAMADANI Fri Mar 28, 2008 3:04 pm | |
| PIRGU I DHEMBJES (Roman) Botim privat Bashkëshortes Alies dhe binjakut tim të parë Sadikut, që befasisht m’i vodhi vdekja në qershor të vitit 1995!... Autori FERIT RAMADANI
PJESA E PARË | |
| | | feneri V.I.P
| Titulli: Re: PIRGU I DHEMBJES-Autori FERIT RAMADANI Fri Mar 28, 2008 3:05 pm | |
| Prologu:GOFI I PËRKUJTIMIT
Natë e gjatë!Errësirë!Thellësia se ku i kishte rrënjët s'ia masja dot.I vetmuar zhytesha në atë det mendimesh që herë-herë dilte si vezullim e pastaj më rrokulliste në greminë për të lëshuar klithma që më gërrynin në shpirtë!E si të mos klithja kur ndieva rrënimin,gjamën,pikëllimin! Me një fjalë rreth meje hidhte valle misteri.Ashtu i mbetur në udhëkryq të jetës qëndrova pa krahë!Cung pa blerim e rritë!Pa shpresë.E,nga të nisja për të kthyer buzëqeshjet,dëfrimet,gëzimet...? Jeta qenka dhembje!,-thash dhe rrotullova sytë në të katër qoshet e dhomës.Çka mu desh ai shikim në ato katër pika atë çast nuk di?Çfarë horizontesh m'u shfaqën në atë përmasë ku verbësia përditë më lëshonte velin makabër!E unë presbit i përplasur në syenë,përdridhem si karrem, e sakaq syngjia më ngulet në brendinë e unit për t'më kthyer sylynjarët e lotëve! Burri s'loton!,- m'u bë një zë në atë heshtje të asaj nate të gjatë! Po!Nëse s'ka kujtime që i shfaqen, ai shtrihet të bëjë sefanë!E unë?Si të bëhem aq totolesh për të kaluar varganet e lartë të gofeve që në binarët e jetës vunë tragë?!Jo!Jo!Pëshpërita!Nuk hedh dot toze mbi ta kurrë,sikur ta ktheja vetveten në vigan! Çfarë retushimi më duhet të bëj për të krijuar pozicionin?Me cilën potirë ta pijë atë gllënkë gëzimi që më është tretur? Në grykë një lamsh i madh më mblidhej e s'e kapërdija dot.Po.I mbërthyer me vetmi e me rrënim qëndrova si peshku në potiskë.Dhe përpëlitesha e përpëlitesha.Ashtu i pikëlluar rrotullova mendimet ngado.Vetëm zezona e natës me heshtjen e saj më shpiente në atë të kaluar ku plëngu i zjarrtë m'i copëtonte pleurat e mushkërive.Paraliza e hapit tim nuk ishte parandjenjë që të shfaqet në frymëzime.Ajo kishte bërë vend në merdiane e në paralele të jetës dhe pirgu i dhembjes mbulonte shpresat për dashurinë e perënduar.Dashurinë e varrosur!Sa thellë ishte rrokullisur gëzimi!Ishte rrënuar në pafundësi .Me çfarë themelesh ta ndërtoja kalanë e durimit për ta mbajtur atë piramidë shëmtie?! Medet!,klitha.Ç'është kjo natë që vjen kaq befas e më kthen pas shtatëmbëdhjetë vjetëve?E njëjta datë dhe e njëjta ditë e enjte!Vetëm janari i atëhershëm mbulonte çdo gjë me ngricë e me borë!E ky një pupël borë s'e ka! Përse?Çfarë randësie ka janari i para shtatëmbëdhjetë vjetëve më pyeste uni im? Ha-ha-ha!M'u bë se qesha kur matesha t'i përgjigjem.Në të vërtetë mund të qeshja në atë vetmi i mbërthyer me katandi?Jo!Kisha bërë:Oi,oi,oi!E gjama e lëshuar krijonte përgjigjen për janarët. Përpara shtatëmbëdhjetë vjetëve ai kishte derdhur borën mbi gjithçka.Ortekët kishin mbuluar rrugët.E dasmorët e mi me terplote patën hapur shtigjet për ta sjellur nusen në gjerdek.Atë natë janari kur jashtë ngrinte e bora krijonte ortekë, ajo hyri në dhomë për të nisur motivet e muzës që dehej nga buzëqeshja e për çdo gjë lumturia kthehej në rrëmbim magjik të dashurisë! E sonte?Nata ka pafundësi!E njëjta datë dhe e njëjta ditë e enjte.Janari i butë,pa jugë e pa acar, hy me rrapëllimë e turfullin në shpirt!Orteku i vuajtjes ngritet për të ngrirë shkëndijat e shpresave.Bicet e prapsisë më përplasin në vetmi.Sa afër e larg kujtimeve qëndroj. Kam pasur aq fat për t'u mbuluar me këtë fatkeqësi!,- klitha.E duhej mbijetuar në jetë.Po!Pa krahë e pa dashuri.Ashtu i mbetur cung si drunjtë e djegur në vjeshtë e përpiqen të blerojnë pranverave! Çfarë blerimi mund të ketë i përdjeguri?,- rënkova.E bëtika e shqetësimeve qyshkur më kishte përkulur e thyer.Ndieva pamundësi.Më erreshin sytë e më këputej trupi.As hapat si bëja dot në rregull sa herë që matesha të mbajë drejtpeshimin e humbur.Ashtu i bëshnjakur kapërdiva vetminë e verbësia e lotëve më rridhëte nga gropat e syve.Megjithatë asgjë nuk ishte befasi!Kisha kaluar gjysmë viti me këtë plagë të madhe e bedenin e durimit e laja me balsam.Në atë rrokopujë mendimesh ngritej binaja e gofit të përkujtimeve kur hodha sytë mbi datën e kalendarit.Ishte po ajo datë,po ajo ditë e muajit.Vetëm viti ishte ndërruar shtatëmbëdhjetë herë duke derdhur ngricën mbi gjithçka.E sonte s'kishte ngricë.As ortekë bore mbi rrugë.Ajo trokëllinte në brendinë e unit tim.Krijonte pikëllime,dhembje,vetmi!Ajo krijonte ortekë rrënimi! Po!E enjtja e janarit përpara shtatëmbëdhjetë vjetëve.E njëjta ditë.Bitevi e njëjta ditë,datë e muaj ngriteshin t'më oshtinë në jetë.T'më bitisnin me pikëllimin e madh kur hodha vërdallë shikimet.E rreth meje vetëm vetmi.Ora trokëllinte pa ndalur duke hedhur si bitërrat - jetën time!Numëronte frymëmarrjet atë çast. Le të trokasë!Le të trokasë deri në frymëmarrjen time të fundit!Vetëm ajo do ta ndiejë se si i kapërdijë brushtullat e pikëllimit.Vetëm ajo do ta dijë çka është fonema e mbetur për të ngritur gogoshat e zverdhur të rritës.Asgjë nuk i mbeti dukjes sime për ta flakur atë jemeni që më mbuloi nga koka deri në themër.Është veladon i kobit ajo apo velloja që më ra befas mbi kokë?!E si t'i bëj dot hapat unë rrozgu përpara kohe?Qysh atë ditë qershori kur vdekja vuri kthetrat mbi dashurinë dhe pushtoi ime shoqe Lijen dhe binjakun tim sy zi Dikun!Qysh atë ditë syri i hergelës filloj t' më vështrojë në përpjesëtime për ta hedhur plafin e për ta nisur oktapodin e jetës.E ndieva se Olimpi i shqetësimeve ma sillte murtajën! *** | |
| | | feneri V.I.P
| Titulli: Re: PIRGU I DHEMBJES-Autori FERIT RAMADANI Fri Mar 28, 2008 3:06 pm | |
| Maratona e pikëllimeve s'mbaronte me varrimin.Filloj jeta tunxh!Vringëllima e kujtimeve shpaloste magmën nga thellësia.Endesha me heshtjen në gji, me plagomën në zemër.Vetmia mbretëronte mbi datat e çastet e ikura të jetës.Më shfaqeshin hijet e ngrira të buzëqeshjeve.Zëri i tyre më oshëtinte sa herë që desha të dal në log: Hej!Nuk është gofi i përkujtimit takim me nusen në gjerdek!As lureku që e mbajte në dorë për t'ia falur gjumin e rehatinë duke e pahitur për ta bërë burrë!,-më oshëtiu zëri i unit tim. Ashtu i gërryer rikujtova ditët e takimit që iknin e iknin për të mbetur larg.Si data dhe dita e enjte e janarit përpara shtatëmbëdhjetë vjetëve, e që befas takoheshin në kalendar.Vetëm gëzimi nuk ishte ai.Pothuajse nuk kishte fare gëzim në atë përmasë rrënimi.Hëpërhë nxora nga valixheja kornizat e fotografive.Aty qëndronin bashkë nënë e bir!Me vështrim nga ardhmëria.I shpalosa për një çast për t'i ngjeshur në ballin e murit.Me ta të përmbushja zbrazëtinë.Me ta të kaloja vetminë. Por,ato nuk flasin!Ashtu tek qëndrojnë të heshtura më ndezin vullkanin e mallit për të klithur.Sa herë që ndalem e pëshpëris pranë tyre: Vallë!Ishe ti ajo që hyre përpara shtatëmbëdhjetë vjetëve në gjerdek?Ti më fale gjithçka?Po!Dhe të fala gjithçka!E pastaj i rritëm fëmijët duke ëndërruar ardhmërinë e lumtur.E fjalët që m'i thoshe më oshëtijnë:Binjakët me binjake do t'i martojmë!E tashti,rikujtoj ato ditë që m'u kthyen në njolla të zeza prej nga lind koka e nëpërkës e më kafshon.Dhe rri përpara jush me peshën tunxh të jetës duke paluar datat,ditët,pikëllimet,vetminë.Si sonte kur gofi i përkujtimit më ndez! Mos më lini t'i takoj këto net kaq të gjata.Këtë errësirë të vështirë!Mos më lini se zjarri i dhembjes do t'më asgjësojë e s'do të kem fuqi për t'ua puthur bebëzat e syve!,- klitha. Ajo heshtëte.Heshtëte!Binjaku im Diku i qëndronte pranë .Në asnjë çast nuk lëvizëte. Përkujtova viset nga rendëte e rendëte.Përkujtova buzëqeshjet!Përkujtova zërin e tij.E nata e gjatë shtrihej në pafundësi...! Lart në dhomë flenin duke ëndërruar katër jetimat e mi kur magma e gofi i përkujtimit më zgjonin vullkane për të kapërdi përmasën e rrënimit. Unë presbit i përplasur në syenë ,përdridhem si karrem e sakaq syngjia më ngulet në brendinë e unit për t'më kthyer sylynjarët e lotëve...! | |
| | | feneri V.I.P
| Titulli: Re: PIRGU I DHEMBJES-Autori FERIT RAMADANI Fri Mar 28, 2008 3:07 pm | |
| I. Në mendje çdo gjë më sillej vërdallë!Ndarja nga ime shoqe Lija e binjaku im Diku më rrënonte përjetë.Ku ta gjeja atë forcë magjike për shpresat?Çdo gjë më venitej në shpirt! Rrënimi i gëzimit përmbyllej nga buzëmbrëmja sfinks!Në skaj të Kodrës Ftohtësinë prisnin dy varre të hapur të rrëmbejnë dy jetë!Dhe hidhej jemenia e zezë mbi ne të gjallët e mbetur pa dritë.Çfarë bardhësie do të kishte ndër ditë,stinë e vite pas këtij rrënimi?Merimanga vdekje vu rrjetin për të kthyer pelim e verbësi! Më rrokulliseshin në mendje takimet, gëzimet, buzëqeshjet,ledhatimet.Gjithë ajo dashuri! Dhe befas qëndronte ndarja me atë allagja ftohtësie kur preheshin nënë e bir në qetësi pa mirëmëngjes, pa rritë! -Çfarë frymëzimesh për këngët dhe motivet e elegjisë do të zgjateshin në atë kaptinë prapësie? Tinëzisht na ndanë e tashti mbetëm pa mirëmëngjes,pa rritë! Ti në varreza me binjakun e parë prehesh Unë me sugarin - përbijë shëmtitë! Ishin vargjet që më rikujtonin Andonin që këndonte Vajet duke mbajtur në prehër Stefanin e tij,e turma e njerëzve mblidhej nga të katër anët e qytetit K.Tok me ata të Llagut bëhej më e madhe.Mbanin kokën varur e të përlotur qëndronin mbi blerimin e livadhit ku ngritej shtëpia e mbuluar në zi! | |
| | | feneri V.I.P
| Titulli: Re: PIRGU I DHEMBJES-Autori FERIT RAMADANI Fri Mar 28, 2008 3:07 pm | |
| Gjashtëmbëdhjetë vjet unë e ime shoqe Lija ndamë nga kafshata e bukës e nga lumturia e jetës për t'u mbledhur me fëmijët, e, për të gëzuar jetën e zymtë e të rëndë që ua ndrydhi qysh herët nënës e babait tim!Sa herë kishte dëgjuar krrokamën e korbit ajo çati ku përshkuan jetën ata!E kënga e korbit për kob kishte ndjellë murtajën që nuk lejonte gjallërinë për të lindur agimet e stinëve.Vallja e dryrit të zi ishte shfaqur katër herë rresht për ta mbyllur atë derë.Pikërisht kur babai e nëna patën bërë plane për dasmën e synetisë,vdekja ua rrëmbeu djemtë! Nuk besonte asnjë se pas asaj prapsie në atë shtëpi vallja e dasmave do të hidhej.Në atë rrugë të zgripceve ecnin të katandisur të dy burrë e grua,për të hapur një shteg.E lindja ime erdhi si jehonë e mbarë.Shpresa e madhe për këngët sërish e rrëmbeu nënën Xife të mbetur katër herë me duar në gji...! *** | |
| | | feneri V.I.P
| Titulli: Re: PIRGU I DHEMBJES-Autori FERIT RAMADANI Fri Mar 28, 2008 3:08 pm | |
| Kurora e bashkëshortësisë sime me Lijen ngritej si feniks.Shtëpia ndjeu gjallëri e dera e saj e hapur,mbushej plot zë e buzëqeshje fëmijësh.Barrën e saj e mbanim ne bashkëshortët e ri që lidhëm kurorë një ditë janari plot borë e acar. -Ka nevojë për nuse kjo shtëpi!,- më oshëtinte zëri i nënës.Trarët e saj pëlcitën nga vajtimet!Tashti duhet fortuar me gëzime.E gëzimi ynë është ajo bir.T'i presë agimet e t'i ngrysë ditët duke punuar për këtë derë.Nuk e dua unë një nuse që del nga agimi për të bërë punët e të tjerëve.Sa e pres atë ditë t' më lindë nipër e mbesa.Atëherë të nisemi unë e Nexhi asaj rrugës sonë! Dhe rrugën që e mbante në mendje dhe e shfaqte në kujtime ajo shpeshherë e theksonte:Nuk rrojmë ne me hutat e bardha! -Sa ta ketë shkruar zoti grua!,-ndërhynte babai.As ma pak e as ma shumë nuk mundemi të jetojmëE cilës rrugë të nisemi?,- e pyeste ai.Pastaj me një buzëqeshje të ngrirë shtonte:Ndoshta për atë të haxhit mendon?! -Hm!Atë rrugë nuk mund ta bëjmë Nexh!Do ta bënim sikur t'i kishim zogjtë e parë.Thonë ata këndojnë në mëngjes.E mëngjesi jonë mbeti muzg!Livadhit tonë përditë po i than blerimi! -Do ta ujisim grua!,- i kthehej ai.Përndryshe nuk bëjmë asgjë nga ajo Kodra Ftohtësinë ku na treten djemtë!E nesërmja do përballuar me nipër e mbesa!Jetë i thonë! Çka shfaqnin e nga hidheshin me bisedat nëna e babai,çdoherë kuptova misterin.Po!Misterin e jetës që i pat përshkuar nëpër birën e gjilpërës.Ashtu edhe nëna thoshte sa herë që hynte në bisedë dhe dridhëte penjtë e saj.Babai ndizëte cigaren.Sa herë që i dilnin rrudhat në ballë e kaplonte mërzia.Lëshonte shtëllungat e tymit nga duhani kaçak.Dhe tretej ndër mendime. -Mos e pi këtë helm!,- i thoshte nëna dhe teshëtinte.Edhe ne na helmon, dhe vetveten! -Jo!,-ia kthente ai.Helmi vetëm me helm shërohet. Në atë katandi jetësore të dy burrë e grua mbijetonin me punë.As dita e nata nuk i ndalnin.As era e shiu s'i pengonin.As vjeshta e dimëri s'i frigonin! -E patëm jetën e rëndë bir!,- më thoshte shpesh herë nëna.Po!Me plagë e me rrënime.Por, deshëm të të rrisim,ndaj nuk dorëzoheshim.E tashti?Na lë takati për orë e çast.Vitet e prapsisë së madhe nuk na dalin nga zemra!Na krijojnë jehonë krrokame e shkrumi bir.E ty të bëmë burrë.Edhe me shkollë.E tashti nuk duam të ecish rrugëve të gabimeve! -Të rinjtë rrëmbehen ndonjëherë nënë!,-i buzëqesha asaj. -Është kohë e kthesave bir!Bëre e u praptove në martesë kurrë në jetë nuk drejtohesh!E nëna di t'i mbajë frenjtë e saj! -Frerin që duhet ta mbajë unë?,-ia ktheva. -Po bir!Tek ai shtrembohet çdo gjë!Tek ai lidhet ardhmëria.Aty ngritet madhështia që duhet në jetë! Çka është kjo dilemë mendova dhe më shfaqej këmbëngulja e nënës dhe babait për martesën.Ditët që i prisnin t'u hyjë nusja në shtëpi.Ditët me nipër e mbesa...! | |
| | | feneri V.I.P
| Titulli: Re: PIRGU I DHEMBJES-Autori FERIT RAMADANI Fri Mar 28, 2008 3:09 pm | |
| *** Atje në qytetin G.,ku unë ndoqa mësimet, sa lehtë e me gëzim të rinjtë ia shpalosnin zemrën njëritjetrit! Shkurt e troç:Të dua!E pastaj ,ktheheshin e derdhnin lotët dhe vrerin e mbledhur.Po!Si Henerieta!Tek rrinim një ditë në klasë dhe bisedonim për gjithçka m'u lëvdua: - Valon,tashti e kam gjetur tipin!,- tha.Dhe një vezullim gëzimi i shkëlqeu në fytyrë.Dal çdo natë në xhiro e gjithkah!,- tregonte ajo.E pastaj kaloi një kohë e ai kishte tretur befas në kurbet.Vetëm me një fjalë ndarjeje:Më fal!Unë jam i martuar...! Dhe ajo zverdhej përditë.Rrinte e brengosur.Shqetësohej për gjithçka.Ia plaste të qarit.E në klasë ata që i lakmonin ia hudhnin fjalët:Lulja e këputur nuk ka erë! -Vallë!? Për këtë shqetësohen kaq shumë nëna e babai mendova sa herë që ata më flisnin për fejesën.Dhe heshtja më rrëmbente në krahët e saj.Se ku më iknin mendimet nuk kuptoja dot! -Përse po mendohesh?,- më pyeti nëna një ditë kur përpiqesha të shkruaj një letër.Drejtoi sytë mbi të kur e mora në dorë e qëndrova si i ngrirë.Ishte hera e parë që shkrova diçka pa lidhje.Dhe rrinte ajo letër pezull në mendime.Vetëm vargjet më shkonin vërdallë kur e mblidhja shuk në dorë: Balli jot prej hëne, sytë e tu prej qielli, ç'kanë në domethënjes'ua di thellësinë...! -Çka ke shkruar aty?,- më pyeti .Atë çast kujtova se ajo m'i lexon mendimet.U skuqa në fytyrë. -Asgjë!Ca shënime që nuk më hyjnë në punë! Në prani të saj bëra copë-copë letrën.Tek u derdhën pjesët e fjalët e shkruara dilnin mbi, ndieva si mund të coptohej një zemër e rrëmbyer nga dashuria.Rikujtova P s e n ë që e pata lexuar dhe m'u bë se jam Gjon Zaveri vetë! -Jam Sizifi!,- thash, dhe në atë mister rrënimi u nisa me gurin e rëndë të vdekjes të bart plagët në jetë! Vargani i gjatë i mendimeve nuk prante.Hyrjedaljet krijonin ditarin.Ngritej piramida e rrënimit mbi gjithçka. Përplasej lahuria e bardhë e nusërisë.Në arkën e kujtimeve palohej.Tok me këmishat e mbetura si krushq të ngrirë.E pantollonat e Dikut!Fanellat?Këpucët që i mbathi dy herë!Qëndrojnë të paluara e presin në vetmi! Vallë! Ç'është kjo pritje e rëndë.Pirgu i dhembjes rreshtonte në faturë çastet, pikëllimet...! Pamjet e jetimave që rrinin në pritje e mendime.Dhe përditë nga një rrudhë e hidhnin në trup.Në pafundësi katandia lëshonte domethënjet.Me jemeni të trashë mbulonte dukjet.Buzëqeshjet! Mbi këngët e ardhmërisë krijonte plagë.Dhe ngritej zezona për të rikapituluar gjendjen e bardhësisë.Në bilancin e shpresave s'kishte rreze.Përmbyllej nga thyerjet pasqyra e rrënimeve! | |
| | | feneri V.I.P
| Titulli: Re: PIRGU I DHEMBJES-Autori FERIT RAMADANI Fri Mar 28, 2008 3:09 pm | |
| Është vallja e jetës kjo!,- pëshpërita.Herë hyn e herë del në kthesat e saj.Në labirinthe.Kështu zgjatet hallka e pikëllimeve.Kështu lidhet nyja e durimeve! Xixa e shpresës kurrë s'guxon të shuhet!Jeta e tillë është bir!Jeta!,- zëri i nënës më oshëtiu. Desha të klith atë çast.Njëmijë pyetje më shkonin vërdallë.As pseja nuk kishte domethënje.Me çka të mbaronte ai vargan shqetësimesh që herë-herë hynte në udhëkryqe për t'u përmbyllur në pirg.Ca herë dilte në horizonte ku tallazi i vërshimave të përflakte.E si njihte plagët.As dhembjet.E kurrë përkuljet! Nuk jam unë ai vigani i legjendave!As Gjergji që mundi plagët për të dalë në log.Qyshkur mbeta pa taban qëndrese.Me sytë e përlotur të nënës krijova durimin.As këngë për vëllezërit nuk nisa kurrë.E kurrë s'i takova në përmasë të kësaj bote.Se ata treten në varre të Kodrës Ftohtësinë!E unë qyshkur jam mësuar ta kapërdijë kafshatën e durimit!Se babai ndiente lodhje nga jeta.E s'dilte kurrë kryelartë në pazar.As qoshin në konakun e burrave se zinte!Megjithatë hudutet i kishte.Dhe fliste për to! -Biro!Rrugët e jetës kurrë nuk janë të rrafshuara!E hapin mbi to mos e hidh aq lehtë!Se pastaj rrokullisesh në greminë! Dhe heshtja i binte mbi rrudhat e ballit.Mbi krahët e lodhur të tij varej kafshata e shtëpisë.Rrinte hapur dera për të pritur miq.E fjalët me kripë bëheshin në takime. -Përse s'ia pashë buzëqeshjen njëherë? -Se plaga e zemrës s'ia lë! -Aq kohë e mban në shtërngim? -Kurrë s'ia ftoh vullkanet! -E kandilat e zjarrit i rrijnë kallë? -Deri në rrahjen e fundit të zemrës! -E pastaj do t'i pushojnë? -Kur t'u shkojë pranë meteorëve! -Atje në lartësi? -Tek Kodra Ftohtësinë!Nën hijen e asaj dardhës! Mos jam dallash e flas jerm thash atëherë kur monologut i përgjigjej uni im.Dhe hodha sytë matanë dritares për të pa dritën e bardhë.Në lartësi të qiellit grumbulli i errët i mjegullave rrinte i kërleshur.Pamja e tillë krijonte vrazhdësi! -E shirat, erërat do t'i godasin!Ditët e dimrit me ftohtësi.Do të dergjen nën borën e bardhë.E pastaj bari i pranverës do t'i blerojë...! | |
| | | feneri V.I.P
| Titulli: Re: PIRGU I DHEMBJES-Autori FERIT RAMADANI Fri Mar 28, 2008 3:10 pm | |
| Parandieva si zbret gjithë ai tërbim i vdekjes mbi damarin e gëzimit! Kot u përpoqa ta kap atë fije të ngatërruar të lamshit jetë!Vetëm atë çast e ndieva botëkuptimin.Përse edhe Lija ime e dashur me ndjenjë të hollë prekshmërie gjithmonë i buzëqeshte.Dhe heshtëte!Heshtëte!E heshtja e tillë më kujtonte ardhjen e festave,datave,ditëve që do të më ndiznin atë gofin e përkujtimit. -Vdekja të mirit i merr!,- pëshpërita,dhe hëpërhë mora lapsin të shkruaj kujtimet,,gëzimet,lumturitë që përmbylleshin në pirgun e dhembjes! | |
| | | feneri V.I.P
| Titulli: Re: PIRGU I DHEMBJES-Autori FERIT RAMADANI Fri Mar 28, 2008 3:11 pm | |
| II. Ditët ndërronin pamjen.Në mëngjes kishte mjegull e pastaj diell.Befas fillonte era e pastaj binte shi.Por,jeta ishte e njëjta edhe nën dritën e neonëve ku bëhej xhiro në shesh të qytetit P., që ne e quanim Kryeqendër.Zgjateshin degët e shelgjeve pikëlluese për të prekur zemrat e mbërthyera me melankoli!Vetëm turmat e të rinjëve aty e gjenin prehjen pavarsisht si ishte moti. Mu kujtua "mirëmbrëma" e Mirandës atë çast.Zëri i saj i butë e me shumë ëmbëlsi.Ktheva kokën dhe pashë se qëndronte pranë.Çantën e varur krahut e në dorë mbante një revistë. -Sa herë i vërtita sytë rreth sheshit,por,nuk të pashë dot! -U vonova!,- tha duke zgjatur dorën. -Jo!,- ia ktheva.Erdhe mu në kohën kur po mendoja për ty. Ajo buzëqeshi.Me hapa të qetë hymë në vargun e gjatë të xhiros.Zgjatej ajo përmes sheshit të Kryeqendrës dhe gumëzhima lëshonte tinguj të padefinuar gëzimi.Çka mund të ndodhte në xhiro duke ecur ngadalë-nadalë? Bisedohej që nga fjala të dua, deri tek ajo s'të dua!Bëhej fjalë për shkencë,për art dhe kulturë.Për provime e për krijime.E mbi të gjitha bëhej pozë për modë e për mirëqenje.Nganjëherë ajo i kalonte caqet.Dhe shfaqej në binarë shundi,prostitucioni e narkomania...! | |
| | | feneri V.I.P
| Titulli: Re: PIRGU I DHEMBJES-Autori FERIT RAMADANI Fri Mar 28, 2008 3:11 pm | |
| Evropa qyshkur i ka lënë këto binarë!Vetëm tek ne xhiroja bëhet në shesh të qytetit!,- pëshpërisja në vedi, dhe befas shikova ca çifte që lëshonin radhët e saj për të hy në ëmbëltoren Shota. Nga radhët e atij vargani u ndamë tek kthina që shpiente matanë Kodrës së Trimave,dhe drejtonim hapat pa biseduar.Megjithatë ecnim krah për krah! -E more vesh?,- më pyeti ajo. -Çka? -Ata të sigurimit,grupit i kanë rënë në gjurmë.E tashti për festën e nëntorit do ta pengojnë Orën Letrare! -Ashtu?! Çka u pengon atyre? Ajo vazhdonte të ecë e heshtur.Mu duk atë çast se di e s'do të rrëfejë ma shumë.Tek hidhëte hapat e nuk bisedonte një shqetësim e ndieva në shpirt.Vrulli i nervozës më pushtonte në damarë. -Ndalu Mirandë!,- i thash. Ajo më shikoi në sy dhe ndaloi hapat.Një deng flokësh i binin mbi sup duke ia mbuluar gjysmën e fytyrës.Ngriti dorën për t'i larguar ,kur unë hidhja mendimet mbi gjithçka.Dhe dengu i flokëve të saj tek ia mbulonin fytyrën m'u duk hëpërhë si federata e zezë që binte mbi trojet për t'ua rrëmbyer bardhësinë dhe lirinë njerëzve që e ëndërronin atë. -Eh!Ç'pamje shenjtërie do të ketë Atdheu!,- pëshpërita.Ashtu e desha të pastër e të lirë si fytyra e bardhë e Mirandës dhe shkëlqimi magjik i saj.Balli ma shfaqte gjërësinë e Dardanisë.Në bebëza të syrit vështroja Abdylin tek hidhëte mendimet mbi pavarësinë.Dhe hunda e lëshuar si Gryka e Kaçanikut që shpiente tutje-tutje në Kongres të Manastirit.Atje ku shkronjat e shqipes morën vizë për të shkruar lavdinë ndër brezëri.E Miranda sonetin ua përkushtonte. -Kanë kërkuar emrat e poetëve që do të lexojnë punimet e tyre!,-tha ajo. Semafori i udhëkryqit jepte sinjal për t'u ndalur këmbësorët!Përballë Qendrës së studentëve dukej si ai guri i ndarjes në Qafë Thanë.Si bardhësi qefini hija e tij!Ashtu i mbetur gjithmonë në gjakim.Për të parë drejtimet e për të hapur shtigjet e lirisë. -Abidini!,-tha Miranda atë çast kur ai vinte drejt nesh,me buzëqeshje në fytyrë e me krenari në shpirt. | |
| | | feneri V.I.P
| Titulli: Re: PIRGU I DHEMBJES-Autori FERIT RAMADANI Fri Mar 28, 2008 3:12 pm | |
| Tungjatjeta poetët e rinj!Si jeni?,- pyeti ai. -Tungjatjeta kritik i kanxhave të mprehta!,-ia ktheu Miranda. Ishte përshëndetja jonë vëllazërore që na sillëte kënaqësi.Sa herë që mblidheshim për të dhënë vështrime ai mbante qëndrim.Dhe hidhej në domethënje imtësirash për të zbërthyer misteret.Lustrave e mashtrimeve për t'u duk të vërteta qyshkur ai u binte grusht.Dhe fitonte në mendime e gjykime përherë duke u kthyer i dashur për ne. Tashti për çka do të përlahemi?,- i tha Miranda e buzëqeshur. -Si për herë ka për çka.E ne kritikët depërtojmë në brendi thellësishë për të pa mos ketë edhe në vezë ndonjë qime!Ja!U përgëzoj për shkrimet!I lexova sot në revistë.Megjithatë...! -Ha-ha-ha-!,- qeshi Miranda.E pastaj shtoi: -Kishte lëshime por nuk kemi faj ne.Ata të shtypshkronjës kishin lëshuar gabime. -Ata!Ju!,- tha Abidini.Çdoherë ka arsye.Vetëm shkrimi është si ai toborri i ushtarëve.Kur njëri del i grisur,tjetri pa çorapë.Njëri rri pa pushkë e tjetri jashtë rreshti.Dhe, sërish është toborr!Por, i prishur.E ju poetët ua leni fajin të tjerëve që gabojnëMendoni pastaj se asaj që i këndoni ashtu do të vijë! -Sëpaku le të jetë e kënduar !,- iu përgjigja. -E kënduar e harruar i thonë!,- tha .Futi dorën në xhep dhe nxori pakon e duhanit. -Për ta shporrur mërzinë e për t'i ndjellë frymëzimet!,- shtoi ai duke na shërbyer. -Nuk e pi! ,- ia ktheu Miranda. -Falemnderit Abe!,- i thash unë. -Atëherë ulemi për të pi diçka! U nisëm pas tij.Ai duke lëshuar shtëllungat e tymit printe e ne i shkonim pas.Në restoranin Rrugova u ulëm.Aty ku hynin e dilnin njerëz për çdo çast për të gjetur prehje e qetësi.Stili i rregulluar me dekore kombëtare të ndizëte ndjenjat për të medituar.Rregullimi i karrigave,tavolinave!Madje bardhësia e çarshafëve të jepte përshtypjen se kishte pastërti.E kënga për dëshmorët t'i ndizëte damarët. -Ku na tretën punët ?, - pyeti Abidini,kur kamarieri ,një djalë i ri solli me shpejtësi pijet. -Në dorë i kemi!,- ia ktheva. -Pa frenj!,- buzëqeshi Miranda. Ia shikova lotin që i shkëlqeu në sy.Buzëqeshja i ngriu në buzë.Ajo nxori faculetën dhe e fshiu.Abidini i tretur në mendime qëndroi për një çast. | |
| | | feneri V.I.P
| Titulli: Re: PIRGU I DHEMBJES-Autori FERIT RAMADANI Fri Mar 28, 2008 3:12 pm | |
| Tamam Miranadë!,- ia ktheva.Pa frenj janë.Ata nungojnë!Se koka s'ka! -Ka të drejtë poeti kur klith për kokat!,-tha Abidini.Vërtetë e fortë qenka toka që i mban! Miranda uli kokën sikur diçka kërkonte.Flokët e zeza mbuluan bardhësinë e çarshafit atë çast.M'u bë se gëzimit dhe lumturisë iu vërsul zezona. -Përse hesht Mirandë?,- e pyeti Abidini.Në atë heshtje të saj shikova shqetësimet.Dhe mendova për ditën e festës së nëntorit që vinte si kali i bardhë i Skenderbeut e sillte lirinë.Troku i tij atë çast më oshëtinte në kokë duke u përzier me tingujt e ëmbël të çiftelisë dhe zërin e këngëtares.Befas një alarm u ngatërrua në atë qetësi. Patrullat e zbulimit filluan!,- pëshpërita e mendja më shkoj tek ora letrare! -Kanë kërkuar emrat e poetëve dhe punimet ata...!? Varianta e shprehjeve më shpiente gjithkah . Hyrje-daljet e ideve përpëliteshin për të lind. Herëherë ktheheshin në pëllumba kujtimesh për të nisur gugatjet mbi çati . Shpërndaheshin buzëqeshjet . Në vallen e rritës lartësoheshin domethëniet. Për dasmën që vinte thurreshin këngë. Binarët e jetës aktronin në agim.Zgjatej jehona e mirësisë në damar.Për këngë kapitujt e lumturisë shtronin pikëpamjet.Çfarë madhështie do të mbesë në pritje të ardhmërisë?! Ishin mendimet që herë më shkonin vërdallë e herë më nisnin në shtigje të kërkimit.Për t'ia ngritur atë nam më duhej djersë e punë.Dhe rendja nga agmia pa e ndier kurrë lodhjen. -Jam apo s'jam kërkimtar i fatit?,- pëshpërisja sa herë që nisesha për të mbërri një cak.Atje ku argatët e ditës bëheshin vështirë.Duke e shtrydhur këmishën nga djersët e shtatit e mbrëmja në shekull më zgjatej! -Mos hy në brendi të atyre kujtimeve!,- më oshëtinte uni im.Se heshtjes dhe durimit do t'ia zverdhish domethënjen. -Domethënjen?!Çfarë domethënje do të zverdhet në kujtesë?Ajo që ndiqej nga lakuriqët e natës!Ajo që pritej në pabesi!Dhe shtrydhëte damarët e zgjimit për ta lënë në varrin e harresës dëshirën për uratë?!Në thyqafje vafshin ato njolla shëmtie që derdhën helm në rritë!Dhe kthyen krrokamaën në këto vise të nëpërkëmbura për t'i nisur në katandinë e gjatë! | |
| | | feneri V.I.P
| Titulli: Re: PIRGU I DHEMBJES-Autori FERIT RAMADANI Fri Mar 28, 2008 3:13 pm | |
| -Mos! Mos!,- më oshëtinte zëri. Ti gjatë në mendime rri. I dredh penjtë e jetës hollë e hollë!S'do t'i kuptosh misteret asnjëherë! -E di! E di!,- i përgjigjesha.Ata në kuzhinën e prapsisë gatuhen.Dhe lyhen e ngjyhen të shkëlqejnë.Me erë i spërkasin të kundërmojnë! Çfarë pamje shenjtërie u japin ligësive! Anë e kënd i nxjerrin për mashtrim . Në rrugët e ardhmërisë krijojnë udhëkryqe . Ashtu rritën e shitojnë.E si t'i buzëqesh asaj murtaje?!Ta bekoj nuk mundem kurrë.As uratë nuk i jap për lajkat.Duhmën e saj e urrej!Zëri i saj mbjell krrokamën!Brezëritë don t'i shkretojë. -Nuk rrënohet muri me këngë të zgjimeve.Në gjumë të thellë e kanë vënë ndërgjegjen këtu.Lakadredhat hidhen e përdridhen! -Ndale jehonën e kësaj zezone!Mos m'i verbo sytë me shëmti!Nuk më duhesh ti un i hamendjeve!Përse më shtie në dymendësi?Unë s'jam i prirur për këcime.E kulltukët qyshkur i kam sharë!Me djersë e mundime kam larë agimet.Këngëve gjak urate u fal!S'i nëpërkëmb hijet e të vrarëve.Se gjaku i tyre më ec në damar!Edhepse s'kanë nishan mbi varre, si diej mbi ne vezullojnë...! | |
| | | feneri V.I.P
| Titulli: Re: PIRGU I DHEMBJES-Autori FERIT RAMADANI Fri Mar 28, 2008 3:13 pm | |
| III. Festa e nëntorit ishte në prag. Ndërsa forcat e sigurimit filluan t’i shkojnë vërdallë Qendrës së Studentëve. Ç’do gjë mori pamjen e një egërsie tek të shikonin fytyra xhandarësh e spiunësh. Kodoshët, xhelatët e pabesë, hynin e dilnin duke u pispillosur. Por, jeta normale vazhdonte në shpirtin dhe zemrën e studentëve. Me librat në dorë, që nga mëngjesi ata rendnin në drejtime të caktuara. Shkonin në ligjërata fakulteteve. Edhe në Biblotekë, ku ishte salla e leximit. Në mensë e pastaj në xhiro. Ndiqnin “Përmbytjen e madhe” që shfaqej në Teatër e rendi për bileta ishte i gjatë! Pa fund. Megjithatë, prania e tillë krijonte tmerr në sytë e turbulluar të njerëzve që përpiqeshin të bëhen zagarë. Dhe, ata, herë të buzëqeshur dy nga dy e herë të larë në djersë e me dihatje ngjiteshin e hynin gjithkah për të parë se ç’bëhet. Klima e vrazhdësisë ndihej siç ndërronin momentet e kohës në Kryeqendër. Ndaj secili mbante dokumentat në xhepa për hir të kontrolleve në hyrje-dalje të qytetit. -Djalo!,- dëgjova një zë nga pas. Ktheva kokën dhe pashë një të panjohur. Isha i lodhur nga ligjëratat e gjata të Kërkimeve operacionale dhe ashtu i uritur rendja t’i lë librat e fletoret për t’u kthyer në mensë. Fytyra e vrenjtur e njeriut afrohej drejt meje, tek e prisja. -Urdhëroni! - i thash. - Ju duhem? -Emrin?, - m’u drejtua më zë kërcënues. I buzëqesha ngadalë dhe mendova: Ç’është ky njeri në këtë kohë? - Valon!, - iu përgjigja i qetë. -Lejen e njohtimit? -Përse? -Si përse? - u trand ai. Ndërkohë dy policë me uniformë shkonin vërdallë me sjellje mospërfillëse. -Ja! Kjo është! E ndava lejen nga leja e banimit në konvikt. | |
| | | feneri V.I.P
| Titulli: Re: PIRGU I DHEMBJES-Autori FERIT RAMADANI Fri Mar 28, 2008 3:14 pm | |
| -E kjo tjetra, ç’është? -Leja e banimit! Jam banor i këtij konvikti. Ai vuri syzet në sy dhe u përpoq të lexojë. - Mirë, kjo është shqip. Po kjo leje e shkruar kështu mbarë e prapë? -Ashtu i shkruajnë atje në qytetin K. Në qirilicë! -More, ua shkërdhefsha qirilicën atyre!, - murmuriti ai. Heshta. Dhe, në vete mendova: Ç’është ky njeri që më kërkon në këtë kohë dokumentet e pastaj s’i pranon ligjet në të cilat thirret? Edhe pse qëllimi dihej, heshta atë çast. -Ju atje në qytetin K., ashtu i mbani dokumentet, e këtu vini dhe kërkoni Republikën! ,- vazhdoi ai. Do ta gjeni edhe atë, edhe atë! -Të gjitha bëhen sipas mundësisë!, - i buzqesha atij i qetë e me ton ironie. Ai zgudulloi sytë, duke m’i shtrirë dokumentet. E në hyrje të konviktit hynë edhe tre policë. -Ja! Merri! - shtriu dorën personi. - Nëse na duhesh, do të vijmë përsëri!, - tha. U largova shpejt e shpejt duke u ngjitur katit të dytë me një ndjenjë shkujdesie. Hapa derën e dhomës, ku banoja dhe hyra. Lëshova librat mbi tavolinë dhe pashë një letër të adresuar me emrin tim. Ia njoha shkrimin pa e parë se kush e dërgon. Ishte ajo Shpresa M. e shkollës së mesme ekonomike në qytetin G. E hapa me kujdes dhe lexova: | |
| | | feneri V.I.P
| Titulli: Re: PIRGU I DHEMBJES-Autori FERIT RAMADANI Fri Mar 28, 2008 3:14 pm | |
| I nderuari Loni Këtë letër ta shkruaj në momentin më pikëllues të jetës sime. U bë një kohë e gjatë që s’jemi takuar e diçka më shtyri që këtë letër të ta shkruaj. E do edhe rasti të të them se jam prekur thellë. Vetmia përditë e ma tepër më bëhet përbindësh i tmerrshëm. Letrën që ma dërgove e lexova me kujdes. Edhe poezinë: Vashës sime. Ua lexova edhe shoqeve! E analizuam gjatë e pastaj heshtëm. Të ta them të drejtën, kam një parandjenjë se jeta i ka hipokrizitë e veta. Sa iu gëzova atij shkrimi, ma tepër kam krijuar një dozë shqetsimesh. Këtu çdo gjë tashti po hesht. S’kemi mundësi të organizojmë asnjë orë letrare. Edhe Hana me Miradien më than se ti mungon. Edhe unë e ndiej atë mungesë. I kujtoj çastet kur shëtisnim gjelbrimit të kopshtit tek " parashkollorja". E ti mund t'i kesh harruar çastet e asaj lumturie. Dhe mund të kesh nisur aktivitete të tjera në studime. Mendojmë ne shoqet e klasës së tretë, kur të kryejmë këtu, t’u bashkohemi. Meqë të thash se ndihem e pikëlluar, ta them se xhaxhait edhe djali i vetëm Fisniku i vdiq! E ai tashti në prag të gjashtëdhetave ka mbetur fillkat dhe po përpiqet ta mbjellë një vreshtë! -Përse po e mbjell këtë, o xhaxha? -e pyeta. Më shikoi i befasuar. Pastaj me sy të përlotur nisi e m’u afrua pranë. - Ndalu këtu, mbesa ime!, - më tha. - E di se ti po ndjek mësimet. E di se më kupton drejt, siç më ke kuptuar deri tashti, që po më bën shoqëri pa m’u ndarë. E di se shumë herët ta vrau bardhësinë e jetës vdekja e bijve të mi e tashti shkon mbuluar në të zi. Edhe unë i pata shpresat te Fisniku. Më jepte gjallëri! E kishe edhe ti një krah të fortë si vëlla. Por, jeta! Eh! Si qenka jeta!, - klithi ai. Pastaj vazhdoi të më rrëfejë: - Jeta lidhet befasisht dhe këputet tinëzisht! E tashti që çdo gjë ka kuptimin e dhembjes, së paku më shkoi ndërmend të lidhem edhe një herë me jetën. E vendosa ta mbjell këtë pjergull! Dëshiroj të rritet e të rritet! Të rritet e të bëjë kalavesh të ëmbël! E ata që do t’i marrin,duke shijuar ëmbëlsinë e kokërrave, të ma zënë emrin. Të thonë: Ja, këtë e mbolli ai që i rriti katër djem, e i shkuan para kohe! | |
| | | feneri V.I.P
| Titulli: Re: PIRGU I DHEMBJES-Autori FERIT RAMADANI Fri Mar 28, 2008 3:15 pm | |
| Zemra më ngashërente tek dëgjova fjalët e xhaxhait. Dhe mendja më iku tek ti.Thash të ta përshkruaj këtë rast e ti pastaj zgjëroje. Ti më kupton, Loni! Unë po të rrëfej se përditë po ndjejë zbrazëtirë në shpirt.Ma thotë mendja se lumturia perëndon shumë herët! Kthe në qytetin G., kur të vish në shtëpi. Dhe më kërko të takohemi!Atëherë do të rrëfej përse më pagëzuan me emrin Shpresa. E Hana,Dija e Vala edhe qeshën,edhe u pikëlluan për emrin tënd. U tregova fill e për pe si të kanë pagëzuar. U tregova...! Pastaj u pikëlluan dhe heshtën,sikur ranë meit!Ishte fati i nënës tënde që më dhembje të thellë për bijtë mori guxim që ty të të shkollojë. E tashti po të pret me muaj t’i kthehesh.Përpiqu dhe shko ma shpesh, por, mos harro pa kthyer te kopshti i"parashkollores"! Mirupafshim! Me mall,S h p r e s a M....! E ndjeva një peshë tunxhi në shpirt, kur përfundova letrën. Çka s’parandieva nga shkrimi i saj, që, duke dashur të m’i mbyll plagët, m’i hapte e m’i linte thikat e ngulura në shpirt. Takimet, shëtitë, mbrëmjet letrare. Pastaj rrugicat, kopshtet, dehjet shpirtërore ngriteshin të ngrira. Vdekja e Fisnikut dhe shamia e zezë e Shpresës ma errësonin jetën. Përsëri nana ime duke pritur e vetmuar aty tek arra përpara mullirit. Dhe ftesat eja, eja, eja!, gjarpinj, që të kafshojnë mu në bebëza të syrit! -Mirëdita! Më përshëndeti Shabani! Ai cimeri i dhomës. As që e pata dëgjuar, kur kish hyrë brenda. Në atë befasi s’di çka thash. E përshëndeta apo jo, s’më kujtohet. Vetëm ai lexoi në rrudhat e ballit tim ndjenjën e një shqetësimi. -Prej nga këtë letër, Loni? -Ma mirë të mos kish ardhur!,- ia ktheva me rënkim. Me ka prekur thellë dhe ndiej në shpirt pikëllim. Edhe Fisniku, ai kushëriri i Shpresa M., i vetmi djalë i xhaxhait, paska vdekur! Ai më shikoi me habi. E kuptova se ndjeu dhembje. U afrua ngadalë dhe më tha: Duhet të mbahet babai. Edhe Shpresa! E dhe ti, Loni! Ka edhe ma keq! Ai heshti. Rrotullonte sytë, por edhe mendimet dikah. | |
| | | feneri V.I.P
| Titulli: Re: PIRGU I DHEMBJES-Autori FERIT RAMADANI Fri Mar 28, 2008 3:15 pm | |
| -Edhe ma keq, kur i katërti djalë të vdes e të lë për të mbjellë pjergulla rrushi, që të të kujtojë pastaj brezëria!,- ia përsërisja fragmentet e letrës. Ndërsa nëpër trup më shkonin mornica, mornica! -Po, Loni! Po! - tha preras Shabani. - Ka edhe ma keq! Atje tek ne në Bllacë, po ta rrëfej një ndodhi. Kur i bie serbi i parë fshatit dhe i pret të gjithë burrat e tij! I hedh pastaj te një gropë e thellë në të dalë të fshatit!Një ditë përpara vjehrri merr nusen e djalit më një nip gjashtë muajsh dhe i dërgon tek farefisi i saj! Pastaj, prit e prit ajo që të shkojnë e ta marrin. Prit e prit. Dimri i madh e bora thonë deri në brez! Një ditë befas trokit në shtëpinë e miqve vjehrra. Ia hapin portën ata dhe e fusin brenda. Rend përpara saj nusja dhe me pikëllim të thellë i thotë: -Mirë se erdhe, vjehrra ime! Më duket se më harruat! - shpreh hidhërimin e saj. Plaka hesht. Ashtu e qetë qëndron për të pirë kafen e miqve. E pastaj nisen. Nëpër atë borë të madhe! Plaka para e nusja pas me djalin e vogël Valmirin. Pa bërë asnjë fjalë, ec e ec. Në të hyrë të fshatit atje te Gropa e të vrarëve, siç e pagëzojmë ne tashti, vëren nusja një grumbull të madh qensh. Herë-herë kuisin e mbyten. E njëri me një dorë njeriu në gojë rend përpara tyre. Po! Dora e njeriut me gishtin e madh të prerë. -Nënë!, - klith nusja dhe diçka në zemër i therë! - Ecim, bijë e nënës, ecim! - Është dora e tim vjerri!,- klith ajo. - Ecim. nuse, ecim!, - i jep zemër plaka. Pa ndalur hapat deri në prag të shtëpisë. Pa bërë zë. Vetëm atëherë ndalet, merr frymë thellë -thellë dhe lëshon një rënkim. | |
| | | feneri V.I.P
| Titulli: Re: PIRGU I DHEMBJES-Autori FERIT RAMADANI Fri Mar 28, 2008 3:16 pm | |
| -Nuse!, - i thotë me sy të përlotur, por me krenari të pamposhtur. Na bie barra ne ta ringjallim këtë fshat. Asnjë burrë të gjallë s’e kanë lënë. Edhe fëmijët e djepit i kanë therur! Dhe nuset shtatzëna... E qentë e fshatit hajnë kufomat e tyre! Nusja lëshon një klithmë, duke shtrënguar në gjoks Valmirin. -Mbaju, të them!, - e urdhëroi plaka. Unë po mbledh pak krande, se ky oxhak përsëri do të tymojë! - Dhe tashti, më beso, Loni, nga një xixë e asaj është bërë një fshat i madh,Valmiri!, - përfundoi Shabani rrëfimin. S’dija as vetë përse po lotoja. Për letrën rrënqethëse të Shpresës M., apo për rrëfimin e Shabanit!?. Rridhe përgjoj vetminë.Shtrihet ajo mbretëri e shëmtuar mbi gjithçka.Më rrëmben me kthetrat gjaksore të kërleshura.As frymëmarrjen s'e bëj dot.E kurrë lirinë nuk e ndiej në damarë! Çfarë heshtje e rëndë nga ajo brendi më derdhet.Nata sfinks nuk ka mbarim.Filli i saj ka hapur kaptinat për ta praptuar çdo rreze në katandi.Dhe mbulon çatinë ku unë kërkoj prehje.E tretem në ëndërrime për një takim. Në çfarë ëndërrimesh m'u ngatërruan pamjet. Vetveten s' di se ku më rri.Kush m'i vrau gëzimet e më përflaku?Në gjuhë të bilbilave derdhi rrënim.E ngecën fjalët e rrëfimeve për kulla lumturishë pa çati! | |
| | | feneri V.I.P
| Titulli: Re: PIRGU I DHEMBJES-Autori FERIT RAMADANI Fri Mar 28, 2008 3:17 pm | |
| Qëndroj meit si i ngrirë!Pa buzëqeshjet që më ngecën.Atje ku nishani i zi ka ngritur kujtimet.Dhe hidhet si hije rretherrotull!Sa herë i mas domethënjet e saj përmbyset meraku në mera!Atje ku tufa e kujtimeve rri e venitet.Për blerim të zverdhur të pranverës.Dhe për aromën dehëse të mirësisë! Ledhatimet që i kisha shprehi perënduan!As udhembarë e nënës s'më nis në shtigje!Atje ku ëndërrat më kaptuan më stolisën thinjat mbi kokë.Për ditët që ua fala kurorën e mendimeve.Për librin e vuajtjes ku fjalë mësova.Dhe darkën e motmoteve e shtrova për durim!T'ia shkruaj domethënjet prapësisë.E damarit të gurit t'ia zgjoj qëndresën.Në shekuj të gjatë të jetojë...! As babai nuk më pret në përqafime.T'ia sjell përshëndetjet dhe uratat.E t'i këmbejmë shprehitë për të fituar përvojën.Se jeta kishte nevojë për qëndrime.E të shpiente gjithkah në hapsirë! Në cilën portë të trokas?Cilën kaptinë të saj të hap?Aty ku niset Aga Ymeri?!E gjerdeku pa dhëndërr mbet!Të zverdhet gjelina në gjymtyrë e pamje.Për ditë takimesh pret, ajo pret! Të trokas në portën e pafundësisë së ëndërrimit?!Aty ku ndjenja e mirësisë vritet nga shëmtia.E niset babai bedel i vrarë!T'ia masë kanxhat piratit kur zogut të shpirtit i ngul hanxharë! Rri dhe përgjoj vetminë!Në vargan të gjatë lëshohet zinxhiri.Përmbyll fate njerëzish në hallkë.E mbushen sirtarët e zyrtarëve për të ndarë nga nënatnizamë...! | |
| | | feneri V.I.P
| Titulli: Re: PIRGU I DHEMBJES-Autori FERIT RAMADANI Fri Mar 28, 2008 3:17 pm | |
| IV. Një javë të tërë letra e Shpresa M. dhe rrëfimi i Shabanit për Valmirin dhe Gropën e të vrarëve në mendje me rrinte si gjamë!. Oreksi i bukës më ra dhe në mensë të shpeshtën ktheja pjatat pa ngrënë, tek vendi ku i priste për t’i pastruar ajo çapkënja Nitë. Ajo ashtu e buzëqeshur siç ishte mësuar të pozojë kur lash pjatat dhe desha të ik, më tha: Hë, ty s 'të pëlqen? E kam vërejtur rresht për ca ditë! Dhe qeshi me hi-hi-hi-të e saja karakteristike. -M'i ke lexuar brengat shpejt!, - i thash i buzëqeshur! -Të kupton ty Nita në rrudhat e ballit dhe vetullat e ngrysura. Mos u bëj merak. Je i ri dhe fatin që e ke, s’e humb kurrë. E s’ta kam parë atë... vazhdonte të më ngacmojë . -Ke të drejtë, s’jam takuar këtë javë. I kanë dalë punë në familje. Nuk është këtu. -Prandaj edhe oreksi të ka ikur ty, hi-hi-hi! Ia ktheva shpinën me një ditën e mirë dhe u drejtova për të dalë nga kuzhina e mensës. Duke bërë hapat përmes zhurmës që vinte nga kolegët e koleget studentë, vrisja mendjen: Vërtet si s’u takova kaq gjatë me Mirandën?. Ishte hera e parë që një javë nga letra e Shpresës M., unë s’dola në xhiro. Aq përvjedhurazi ikte koha dhe ftesa Kthe në qytetin G., më oshëtinte. Çdo t' më thotë?,- mendoja. Dhe, misteri i mendimeve për Shpresa M. m’i ndizte ndjenjat e mallit, edhe për nënën që në ndarje futi dorën e majtë në brez. Dhe me të djathtën më përshëndeste, duke qëndruar e ngrirë përpara oborrit të mullirit. Ktheva kokën nga rruga dhe e pashë se ajo rrinte pa lëvizur. Vallë? Është kthyer nga ai vend !,- mendova atëherë kur udhëtarët ishin rreshtuar dhe hipnin në autobus. Ia shtriva buletën konduktorit, që rrinte përpara dhe kontrollonte. -Biro, është ky vend im? - më pyeti një i panjohur? | |
| | | feneri V.I.P
| Titulli: Re: PIRGU I DHEMBJES-Autori FERIT RAMADANI Fri Mar 28, 2008 3:18 pm | |
| Mora buletën në dorë dhe i hodha një shikim. Pastaj i bëra vend të ulet.Ai rënkoi. Rrudhat që i shfaqeshin ballit, e thinjat mbi kokë thuajse ia kishin ngarkuar pamjen me një të kaluar të rëndë. E tashti po dëshmonin. Megjithatë, ai u ul dhe ashtu ballëlartë tek autobusi rendte në të dalë të qytetit sikur po kërkonte diçka. S’di përse më bëhej tek lëshoheshim blerimit të gjerë të fushës nga gjarpëronte shiriti i zi i asfaltit sikur po hyja në oqean. Largimi nga Kryeqendra pa u takuar me Mirandën, takimi me Shpresa M. pas një tragjedie më kthenin e pastaj më futnin në dy botë të kundërta. Sikur atë çast shkëputesha nga një hapësirë e nga një lëvizje për t’u ndeshur me materie të tjera në kohë të pakohë. Absurd!,- thash! Unë në asnjë shpirt të asnjërës s’kam hyrë! Të dyja i kam shoqe! E çka, nëse s’takohemi apo takohemi. Një buzëqeshje spontane me shpërthej padashur. Mu kujtua “parashkollorja” që e thirrnim ne me Shpresa M. rrugicën në të dalë të qytetit G. tek lagja e magjupëve. Asaj rrugice plot e përplot baltë,të shkretë, pa njerëz! E ne një ditë, tek deshëm të shëtisnim, i ramë trup.Ajo rrëshqiti! Përpak desh ra. Më zuri për dore e unë u përpoqa ta ndihmoj. Ishte befsia më e madhe ta prekësh aty, ku, sa herë e shikoja,se ajo gufonte. U skuqëm të dy por s’u hidhëruam. S’thamë në ndienim gjë! E tashti ajo më thotë: "Te parashkollorja"?! -Devër, devër! - klithi plaku. Ktheva sytë nga ai! M’u bë se mi lexonte mendimet. Heshta pas pak, duke menduar mos kisha folur me zë. | |
| | | feneri V.I.P
| Titulli: Re: PIRGU I DHEMBJES-Autori FERIT RAMADANI Fri Mar 28, 2008 3:18 pm | |
| Ç’ka ndryshuar, o mixhë, më thuaj!. - Kam e s’kam çka të të them!, u përgjigj ai. Jeta të ngarkon me çdo gjë. Herë-herë ka kuptimin e një blerimi e herë-herë të shkrumos! Në jetë të del çka mos. Duhet ta provosh e ta durosh. Ajo të kërrus. I shikon drunjt si qëndrojnë? Hodha shikimin drejt trotuarit nga hynte autobusi. Shelgjet pikëlluese me degë të varura gati për tokë. - Ashtu e kanë rritën, mixhok! - Si njerëzit, biro! Edhe ne qëndrojmë. E krahët na i përkulin. I shikon duart. Hë! Mbajë përherë përpjetë. Ato të lëvaren. Edhe koka. Ka njerëz të ndryshëm në këtë dynja. Të shumtët janë si drunj që vjeshtës ua ndezin barinjtë zjarrin. Dhe digjen në palcë. E mbesin në pranverë të nxjerrin degë blerimi. Bisedat e tij as që i kuptova tërësisht. Vetëm një gjë kuptova. Një hall i madh i shtynte njerëzit të endeshin. Edhe ne të dy në të njëjtën karrige të autobusit ecnim. Na shtynin motivet të niseshim. - Për ku po shkoni, mixho? Në miqësi, apo? - renda të dij pastaj. - Në dreq të zi, biro!,- ma ktheu me buzëqeshje të ngrirë. - U trazova? Më falni!, - i thash me ndjenjë pendimi. - Prej nga jeni? - më pyeti paspak. - Nga qyteti K. Nga fshati Llag. Ai sikur u përmend. Hapi sytë i befasuar. Kushedi nga i rrotulloi mendimet. Lëvizi nga vendi sikur diçka e shtyri. Dhe m’u kthye. -Demek në jetë njerëzit edhe kështu takohen. Në autobus. Eh! Ç’më ke kujtuar tashti, o bir. Kodrën Ftohtësinë. Sa më ka marrë malli për Ndajnë udhat, për Bokat, për Birat e dhelprës, për Tumën e Lëndinat e Mëdha!. E pastaj për njerëzit. Posaçërisht për xha Nezën. A është gjallë? Eh! Zëri i tij dhe çiftelia!,- klithi ai. | |
| | | feneri V.I.P
| Titulli: Re: PIRGU I DHEMBJES-Autori FERIT RAMADANI Fri Mar 28, 2008 3:19 pm | |
| Po ju, mixhë, prej nga i dini gjithë këto? Xha Neza, i ndjeri, ka ndërruar jetë përpara dhjetë vjetësh! E kam timin, nga dajët. Plaku rënkoi, sikur iu rrënua diçka. Pastaj me një zë që nxirrte nga thellësia e zemrës, klithi: - Zoti ia faltë xhenetin! Ishte burrë e gjysmë. Gjatë kohë ai vend njeri të tillë s’do të lindë. Kanë ngelur dasmat pa këngëtarin. Pa gëzime. Kanë mbetur këngët pa zërin e ëmbël të tij e pa tingujt e kulluar të çiftelisë. Kush do ta këndojë Hasimen, Beno Bajraktarin, Tahir Pashën, Aga Imerin? Kush do t'ia thotë Sulltanës, Kalosh Danit e Sadin Selmanit?... - Keni të drejtë, mixho. Ka qenë i tillë, xha Neza? E ju nga e njihni? Çka u lidhi me atë anë? - Atëherë mirë o bir, por tashti që na la takati. E punët pa takat po mëshilen. Ne e hapëm atë tunelin e madh. Atë të gjatin. Dhe banonim te barakat e Kodrës Ftohtësinë. E malli më ka marrë e s’kam mundur të kthehem njëherë t’i vizitoj! Mu kujtuan “loçkat”, siç i thirrnim ne atëherë. Isha i vogël katër vjeç. E ata po punonin vërtet. Të gjithë me shallin mbi kokë e me kësulën e bardhë. E di që hynin e dilnin nëpër mëhallat tona. I prisnin fshatarët. Edhe në shtëpinë tonë kishin ardhur ata. E ky plak qenka njëri nga ata! ,-pëshpërita. Autobusi kthente në hyrje të qytetit të parë. Duhej edhe një orë deri në qytetin Sh. Plaku fërkonte ballin dhe sytë me dorën e djathtë. Paspak m’u drejtua: -Biro! Në qytetin K. e kalova një jetë të re. Dhe ruaj kujtime të mira. E pastaj e rrita djalin me mundime të më shkojë ushtar. Dhe i ra të shërbente në qytetin K. Thash, mirë që i ra atje e do të çmallem, duke parë djalin edhe viset. E do të takoj njerëzit që i njoh. Po shkoj sot e po shkoj nesër e kaluan muajt. E djali trokit në derën e një kapiteni për të marrë leje për të na vizituar! Hyn brenda e përpiqet t’i rrëfehet. Megjithatë, kapiteni as që ndien për të! I urdhëron kërcënueshëm të dalë jashtë. E djali del pa i thënë: razumem! E tashti shkoj në Gjyqin ushtarak të marr pjesë në gjykim. - Ashtu? - u tmerrova atë çast. Më doli përpara ushtria popullore. S’e kisha kryer as vetë dhe s’e kuptoja. T’i shërbesh popullit e të të burgosin ata që hanë e pinë pa punë. | |
| | | Sponsored content
| Titulli: Re: PIRGU I DHEMBJES-Autori FERIT RAMADANI | |
| |
| | | | PIRGU I DHEMBJES-Autori FERIT RAMADANI | |
|
Similar topics | |
|
| Drejtat e ktij Forumit: | Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi
| |
| |
| |