|
| Poezi që më kanë pëlqyer shumë! | |
|
+59xhema voglushja ...... lirik ILTA rrimtaf mimoza rexhvelaj Ada_Kondi Driniiiii meri Kastrioti paioni Aldo gjergji Albona aristokrati Ago Muji Xili Mergimtari MARY Mirushe feneri ylari Blerti_Gashi Veneta feratkoca Ajet zeriatdheut stabili Nezir Myrta Gjura naqeta Fjona Pirro i Epirit Parapsikologu echo Eva0506 Poeti lilu rolling atlantida Lanetja gjakushi Guximi **Embelsira** Orfe@ E_Bukura Albea Kosovarja Ani Euridika Çamshqiptar Urata Arta shaban cakolli Sofra dibranja Beton Lina 63 posters | |
Autori | Mesazh |
---|
Sofra Admin
Numri i postimeve : 7564 Registration date : 13/08/2007
| Titulli: Re: Poezi që më kanë pëlqyer shumë! Wed Mar 12, 2008 10:06 pm | |
| Lexone këtë poezi.ISMAIL QEMALI (Vjershë e pa botuar, shkruarë e kënduar ditën që erdhi Ismail Qemali në Vlorë i vdekur)
Mbyllur det’ edhe stere Kush do pyes? ... edhe përse? E kush pyet për Shqipërinë, Rreth me male një shketinë E pa zë dhe e pa zotë Vetëm vlente për një botë Që të bënej ndonjë ditë, Një thërime një kafshitë Për atë e për këtë, Vleft’e saja hë për hë, Dele dajos........ Kur nji ditë, Vjen e çfaqet një Profitë; Ish njI plak i bardhë borë, Nji bajrak me zok në dorë; Çan tokë e çan detë Si i çan rrufeja retë; Edhe zbriti mu atje Ku i than nga se për se Po atje në atë vëndë, Dy të prishurit na mëndë, Jo që nuk i than “miserdhe” Po i than dhe “shko nga erdhe!” Plaku gjorë e plaku mjerë, Ku do vejë e ku do bjerë, Nëpër erë e nëpër shira Nëpër gropa me shëllira? Iku ditë e iku natë I mungon dhe buk’ e thatë; Edhe buka i mungonte, Vëtan zêmra i valonte. Si ish baltë, këmba kridhej, Si ish plakë, trupi dridhej, Andej ruhej nga armiku, Këtej ruhej nga i ligu. Mirpo plaku bëri krahë; Kaloj male, kaloj brigje, Kaloj pellgje të pa vahë, Kaloj pyje të pa shtigje Syr’ i tija një yll shihte Dita yllin po e fshihte. Plaku iku, iku, iku Pas ca dite një mëngjes, Kur dëgjon një zë kikiku, Një qytet i gjithë u ndes. Ish një vend, një vend i lirë Që në gjuhën më të mirë Që në gjuhën e Asllanit, I thon vëndi i jataganit; I thon Vlon’ e i thon Vlorë Ku Shqiponja dy krenorë, Gjeti gjithë ata që deshi, Djem baroti, djem arbreshi, Me besë burri armatosur, Trimëri që s’ka të sosur, E kush ishte ai plakë? E kush ishte ajo flakë? Si një yll që është këputur Në një arqe brenda futur, Na harriti.... Kuje sotë Nuk na erdhi si e deshëm, Po në dhe se fusëm dotë Pra në zêmra do t’a ngjeshim. Dhe aty do rroj sa malet Shpirti tija nuk do falet Nuk do falet po si Dielli, Ku bashkohen det e qielli, Atje shuhet ashtu duhet, Qarko botës zë e muhet; Mirpo dielli dhe atëherë, Shkrep dhe shtie mbi të tjerë; Dielli mbet gjithnjë Diell, Kurdoherë me kokë në qiellë, Edhe Plaku këtë ditë, Si njeri mbaroi jetë Mir po Plaku i vërtetë Ish Profit dhe mbet Profit; Dhe qëndron ashtu si ishë; Do mbaj emrin si e kishë; Emr’i tija i vërtetë; Esht Nëntor njëzet’ e tetë. Ali Asllani | |
| | | Sofra Admin
| Titulli: Re: Poezi që më kanë pëlqyer shumë! Thu Mar 13, 2008 6:01 am | |
| PËR NJË PIKË UJË KOSOVE
Për një pikë Ujë Kosove Ëndrrat më këputen Valët Ngrihen peshë
Agim Ramadani
| |
| | | Arta Anëtar aktiv
Numri i postimeve : 760 Registration date : 06/09/2007
| Titulli: Re: Poezi që më kanë pëlqyer shumë! Thu Mar 13, 2008 12:49 pm | |
| Kur më pushtoi malli për detin Det në jetë kurr s'kisha parë detin e mendoja me bajlozë, me topuzë e thika e hanxharë, me një sy në ballë e faqet blozë. Det në jetë kurrë s'kisha parë. Pa më zuri gjyshi im për dore, pa me fshehtësi më tha ngadalë; 'Hajde bir ,të nisemi në Vlorë, të takojmë detin mbushur valë' pa më zuri gjyshi im për dore . 'Deti.'-thirri gjyshi përmalluar, dhe më vetëtin mijra diej! Mes ullinjve,Vlorë e kaltëruar ishte kaltëruar nga dy qiej. 'Deti!''-thirri gjyshi përmalluar. Mrekullia vetë kishte zbritur, ishte qenie krejt me shpirt të gjallë ngrinte shpinën lart duke bërtitur, ndriste ,qeshte ,hidhej ,lonte valle, mrekullia vetë kishte zbritur ! Vallë mund të dilte dot bajlozi sipër kësaj qenie të çuditshme? Shpirtin do t'ia merrte faqeblozit, si kafshore shpejt do ta gëlltiste! Vallë mund të dilte dot bajlozi?! ''Eh ka dalë,bir!-tha gjyshii shkretë po këtej nga malet jemi derdhur dhe bajlizin poshtë nga shkëmbinjët , si një thes në det e kemi hedhur . ''Eh ,ka dalë,bir!-tha gjyshi i shkretë. Dhe pastaj ne tok me gjyshin ikëm , deti na përcolli me gjëmime ikëm grykave,në mal u ngjitëm, po në Vlorë mbeti zemra ime, se pastaj ne tok me gjyshin ikëm... Dhe në mal jetoja ,po përditë larg më ftonte deti mbushur zhurmë, larg më qeshnin valët dhe stuhitë, larg më merrte ëndrra nëpër shkumë, Dhe në mal jetoja ,po përditë deti më kërkonte në furtunë.... Dritëro Agolli. 1 | |
| | | Vizitor Vizitor
| Titulli: Re: Poezi që më kanë pëlqyer shumë! Mon Mar 17, 2008 4:10 am | |
| Ngadalë vdes Dalngadalë vdes ai që bëhet skllav i zakonit, që përsërit të njëjtat gjëra çdo ditë, që nuk ndryshon rrugë, që nuk rrezikon, që nuk ndryshon ngjyrën e veshjeve, që nuk i flet atij që nuk e njeh. Dalngadalë vdes ai që nuk përmbys tryezën, që është i pakënaqur nga puna, që nuk rrezikon sigurinë nga pasiguria për të ndjekur një ëndërr, që nuk i lejon vetes asnjëherë në jetë të thyejë rregullat e vendosura. Dalngadalë vdes ai që nuk udhëton, që nuk lexon, që nuk dëgjon muzikë, që nuk zbulon hijeshi tek vetja e tij. Dalngadalë vdes ai që shpërfill krenarinë e tij, që nuk i lë të tjerët ta ndihmojnë, që i kalon ditët duke u qarë për fatin e tij të keq, që ankohet për shiun që nuk pushon. Dalngadalë vdes ai që i shmanget projektit para se të fillojë, që nuk pyet për gjërat që nuk i di, dhe që nuk përgjigjet për gjërat që di. E shmangim vdekjen me doza të vogla, duke kujtuar gjithmonë se të jesh gjallë kërkon një përpjekje shumë më të madhe se thjeshtë fakti që marrim frymë. Vetëm durimi i paepur do të na bëjë të arrijmë lumturinë më të madhe |
| | | Arta Anëtar aktiv
| Titulli: Re: Poezi që më kanë pëlqyer shumë! Mon Mar 17, 2008 11:06 am | |
| Për vashëv Gjithnjë më bëhej se kur ikte ajo vinin vjeshtat. Hijet i shpërndante me hapin e lehtë S'dinte që ajo kishte bërë të sillej bota. Agim Mala | |
| | | Kosovarja Admin
Numri i postimeve : 4833 Age : 38 Vendi : Jashtokësore! Registration date : 14/08/2007
| Titulli: Re: Poezi që më kanë pëlqyer shumë! Mon Mar 17, 2008 2:07 pm | |
| Kjo poezi është shkruar nga një adoleshente në ditët e fundit të jetës së saj e sëmurë nga kanceri në një spital të New Jorkut. Dëshiron të shohë sa persona do ta lexojnë. Poezia thotë mjaft gjëra. Ju lutem përcilleni atë. Është dërguar nga një mjek. Përpiquni të lexoni edhe fjalitë e fundit pas poezisë
VALLËZIM I LEHTË
I ke vështruar ndonjëherë fëmijët kur vallëzojnë të kapur përdore? Apo të dëgjosh zhurmën e shiut kur bie përtokë?
A e ke ndjekur ndonjëherë fluturimin e çrregullt të një fluture? Apo të vëzhgosh diellin atëherë kur nata po zhduket?
Do të bëje mirë ta ngadalësoje hapin. Mos vallëzo kaq shpejt. Koha është e shkurtër.
Muzika nuk do të zgjasë përgjithmonë
E përshkon çdo ditë
fluturimthi?
Kur pyet 'Si je'?
e dëgjon përgjigjen?
Kur dita mbaron
shtrihesh në krevatin tënd
me qindra pyetje të njëpasnjëshme
që të vijnë ndër mend?
Do të bëje mirë ta ngadalë soje hapin
Mos vallëzo kaq shpejt.
Koha është e shkurtër.
Muzika nuk do të zgjasë përgjithmonë.
I ke thënë ndonjëherë birit tënd
do ta bëjmë nesër?
pa e vënë re
nga nxitimi,
keqardhjen e tij?
E ke ndërprerë ndonjëherë lidhjen,
me një mik të mirë
e cila ka përfunduar
sepse ti nuk kishe kurrë kohë
për t'i telefonuar e për t'i thënë
'Tungjatjeta'?
Do të bëje mirë ta ngadalësoje hapin.
Mos vallëzo kaq shpejt.
Koha është e shkurtër.
Muzika nuk do të zgjasë përgjithmonë.
Kur vrapon kaq shpejt
për të arritur diku
humbet gjatë rrugës kënaqësinë e të shkuarit atje.
Kur shqetësohesh dhe vrapon gjatë gjithë ditës,
është si një dhuratë e pa hapur
kurrë... E flakur tutje.
Jeta nuk është një vrapim.
Merre më shtruar
Dëgjoje muzikën
Para se kënga të përfundojë.
JU LUTEM PËRCILLUANI KËTË MESAZH TË GJITHË ATYRE QË NJIHNI madje edhe atyre që nuk i njihni. Është kërkesa e një vajze të veçantë që shumë shpejt do ta braktisë këtë botë për shkak të kancerit.
Kësaj vajze i mbesin vetëm 6 muaj jetë, dhe si dëshirë të fundit, ka dashur të dërgojë një letër për t'i thënë të gjithëve që ta jetojnë plotësisht jetën e tyre, meqë ajo nuk mund ta bëjë këtë
Nuk do të mundet të promovojë asgjë, të diplomohet, të martohet e të ketë një familje. Nëse ia dërgon këtë email një numri të madh personash, do të mund ti jepni asaj dhe familjes së saj një shpresë të vogël,
sepse për çdo emër që do të dërgohet, The American Cancer Society do të dhurojë 3 cent për të paguar kurimin dhe shërimin e saj.Nuk po dhuron para por vetem pak nga koha jote..... | |
| | | Sofra Admin
| Titulli: Re: Poezi që më kanë pëlqyer shumë! Mon Mar 17, 2008 5:11 pm | |
| SHKO DALLËNDYSHE...
Udha e mbarë se erdhë Pranvera, shko, Dallëndyshe tue fluturue prej Misirit n´dhëna tjera fusha e male tue kërkue, N´Shqipni shko, pra, fluturim shko në Shkodër, n´qytetin tim.
Shëndet prej meje të mi falësh saj shpis vjetër ku kam le, me ato vende rreth t´përfalesh ku kam shkue kohën e re ; atje shko pra fluturim, fal me shëndet qytetit tim.
Me ato male, me ato kodra, me ato prroje rreth t´përfalesh, n´ato fusha që m´ka Shkodra të lulzueme, aty t´ndalesh; tue këndue me ambëlcim.
T´mujsha dhe unë me fluturue dojsha dhe un me u nisë me ty, dojsha n´shkodër me kalue, m´e pa prap at vend me sy ! por.... ti shko atje .... fluturim e ti qajma fatin tim.
Filip Shiroka
| |
| | | Vizitor Vizitor
| Titulli: Re: Poezi që më kanë pëlqyer shumë! Wed Mar 19, 2008 2:07 am | |
| Me pelqen kur hesht Me pelqen kur hesht, sikur te mos ishe, - dhe me sheh nga larg e zeri im nuk t’arrin. Thua sikur prej teje fluturuan syte, dhe sikur nga nje puthje goja t’u vulos. Si gjithe keto sende qe me rrethojne, ti ngrihesh e mbushur me shpirtin tim. Flutur e gjumit te trazuar, ti je vete fjala trishtim. Me pelqen kur ti hesht dhe rri si e larget. Sikur une te shqetesoj, flutur qe fergellon me veshtron nga larg dhe zeri im nuk t’arrin. Lerme qe une te hesht tani ne qetesine tende. Lerme qe une te flas me ty ne kete heshtje, e shndritshme si nje llambe, si nje unaze. E heshtur e plot yje, ti je si vete nata. Ti hesht me nje heshtje yjesh, nga qetesite e largta. Te dua kur ti hesht, sikur me zhdukesh fare. E largme dhe e dhimbshme, sikur te jesh e vdekur. Mjafton nje buzeqeshje – perse duhet nje fjale? qe une te gezohem se s’eshte e vertete vdekja. |
| | | Arta Anëtar aktiv
| Titulli: Re: Poezi që më kanë pëlqyer shumë! Wed Mar 19, 2008 6:29 pm | |
| Ku nisi fëmijërija jonë Ku nisi fëmijëria jonë, ju do të gjeni gjurmëzat e këmbëve nëpër guriqka ,të çara gjithmonë. Ku nisi fëmijria jonë ngrihet një pyll i dendur bajonetash dhe njerzit e huaj me helmetë , të egër,nën vetull na shikojnë. Po nëpër banka gërvishtin gishtërinjët; ''Të mirë u pafshim në Shqipërinë e lirë''! Ku nisi fëmijëria jonë, këngët marshojnë para luftëtarve si bubullima përpara tufaneve . Ku nisi fëmijëria jonë, Atdheu ka një bukuri të dhimbshme ; shokët...dëshmorët bien radhë-radhë A keni parë ju shokë të vrarë? Shokët e fëmijërisë të vrarë.i keni parë? Sa gjëra sot nuk mund t'ju them - kërkojini ku nisi fëmijëria jonë. | |
| | | Sofra Admin
| Titulli: Re: Poezi që më kanë pëlqyer shumë! Wed Mar 19, 2008 11:35 pm | |
| Ah, nji dit', kur Shqypnia e liruemun
Ah, nji dit', kur Shqypnia e liruemun E gjuha faqeza nëpër bot' t'i dalë, Ather' krejt e ngrata kundenduemun Me gëzime ty ka për t'u përfalë,
Se ti at' pend' si kordh' je tue përdoruemun Për nder edhe për fam' të Shqipnisë... Hovin tand ti kurr për pa e ndalë, M'nji për liri t'atdheut je tue luftuemun.
Me at' zemër t'dhanum krejt mbas dashtnisë, Që t'atdheut dashtnore asht bamun valë; Zemrat shqyptare pesh' asht tue çuemun, Ma fort në tjertë që jem' jasht' Shqypnisë!
Un', djal' i ri, sot tye jam tuj t'u falë Për kang't e bukura që ke kënduemun, Porsi nji bylbyl i djegun mbas dashtnisë, Që kndon në pyll kangët palë e palë.
Të gjith dashtnorët e mjer' tue përvëluemun: Kshtu kndon ti sot në gjuh' të Arbënisë. | |
| | | Albea Anëtar
Numri i postimeve : 213 Registration date : 18/02/2008
| Titulli: Re: Poezi që më kanë pëlqyer shumë! Thu Mar 20, 2008 3:16 am | |
| Gjerat qe nuk bere Kujtoj diten qe te mora hua makinen dhe ta demtova,te kujtohet,apo jo? Thashe se do te me vritje,por ti nuk e bere. Kujtoj ate dite qe ngulmova te shkojme ne plazh, Ndersa ti me kundershtoje,se dukej qe do te binte shi,dhe ra shi,apo jo? Thashe se do te me bertisje:"te pata thene!"por ti nuk e bere. Kujtoj ate dite kur u perdridhesha para gjithve,per te te bere xheloz,dhe ti u bere xheloz, te kujtohet,apo jo? Thashe se do te me lije, por ti nuk e bere. A te kujtohet ateher kur permbysa nga inati embelsiren ne tapetin e makines sate? thashe se do te me rihje ti as kete nuk e bere. Kujtoj ate nate qe harova te te them se ne pritje duhej shkuar me veshje serioze,dhe ti erdhe me xhinse, ate kujtohet? Thashe se do te me ndeshkoje,por ti nuk e bere. Po, jane kaq shume gjera qe ti nuk bere! Sepse kishe durim me mua, me dashuroje dhe me mbroje. Ishin shume gjera qe desha te kerkoja te falur, Kur te ktheheshe nga vietnami! Por ti nuk u ktheve! | |
| | | Arta Anëtar aktiv
| Titulli: Re: Poezi që më kanë pëlqyer shumë! Thu Mar 20, 2008 12:56 pm | |
| Sipri vorrit të nji grekomanit Shqiptari kishte shkrue N'ket vorr po kalben eshtnat t'nji qyqarit qi turpnisht jetën e vet e ka shkue; Shqiptar,për fat t'zij,edhe bir shqiptarit, punoi për grekët ,Shqypninë me tradhtue. Tradhtuer emnohej ,sa ish gjallë ky i shkretë, e tradhtuer emnin ka me pas përjetë. Greku kishte shkrue Këtu po kalben kockat e nji shqiptarit, qi me mish e me shpirt punoi për Greqinë nevojë kem pasun për shërbim t'qyqarit, me t'holla e ndera ja paguem dhelpninë, por...besë s'ka Greku n'at njerinë qi shet atdhenë,kombin dhe vllaznit e vet. | |
| | | Arta Anëtar aktiv
| Titulli: Re: Poezi që më kanë pëlqyer shumë! Thu Mar 20, 2008 2:21 pm | |
| Hijes se tim vëllai U linde n'at vit të tymosun , në dhimbje,kur njerzia mjes vehtes si bishë ish kacafytë, u rrite mjerimesh i brumosun, n'fëmini ty prore uria të mësoi këtë shekull t'ndytë m'e urrejtë e m'e denue. Krenar që shkëlqimi gënjeshtar i kësaj bote t'shkrryeme ndër balta monedhore s'mundi mbas vehtes me t'hjekë zvarrë, vlla, kur sytë i kthyem ndaj të rejat llogore, premtuem na bashkë me luftue. Atëherë , të dy na ecëm nëpër botë, kudo tue pa mjerime që zemrën peshë na e çojshin. Na thanë; ''Lodhja e juaj djelm ashtë e kotë, pse nuk shkoni ndër gëzime?'' E rrugën tonë m'e premun dojshin, ata që në pupla jetën kanë kalue. Vazhduem shkrepat e vrazhdë tu' kapërcye për me arrijtë dikur në fitore, por ah! se rruga shok të lodhi! Kujtuem se n'vrull të ri jetën me msye do t'mrijshim dorë per dorë, por ah se frymën vdekja të vodhi e luftën s'mundëm bashkë me vazhdue... I vetëm do t'kthehem rishtas n'ato ana ku lufta ,qi heu! s'mbarove, n'shkambinj të rrebta presin. Flamurin , që n'zi të bukës me lot qendisi nana e që t'pashë unë se vajtove, mos druej pa krah ai kurrë s'do jesi bri timit prore kryenaltë ka me value Qemal Stafa . | |
| | | Sofra Admin
| Titulli: Re: Poezi që më kanë pëlqyer shumë! Fri Mar 21, 2008 1:39 am | |
| Kjo Europë që na ndan
Çamërinë e mori hasmi, i vu zjarr çamëri kjo zemër malli s'pushon vaj, djelt' e vajzat myslymanë turq t'i quan', çamëri e bukur manë përse t'veçuan.
Lot i gjakut kur kullon teshash prer, çamëri që mallkon kohën djerr, nën gëzhoja dhe rrënoja shpirti plag' zemër nëne gjithmon hapur ndriçon flak'
Flak baruti t'energjis që buçon rrembash gjaku t'krenaris kur vërshon dor' e hekurt historin mbërthyer, parzmore bijt'e tu trimëri blatuar, shekullore.
Camëri si mëmëloke që na pret, pranë vatrës ku vaj ullirit lugut rrëshqet Rrjedh nga shekujt e historis' arbërore, perëndi Olimpi themelet e tu, përmendore.
Ujërave të rivierës tënde qielli i kaltër vrerin për të larë mes vrasjesh makabër , me mijëra fjalë e bebëzima foshnjesh therr', për drejtësinë në gjirin tënd mbetur vrer.
Vrer e gjak në histori pa u shëruar, kur dikur ne sërish për t'u takuar në Europ' që të dyja ja ku jemi, por se grekun m'u në mes ne e kemi dot s'takohemi as përqafohemi ne me mall jemi afër por larg rrimë si gërdall.
Kur O Zot nga shekujt ti,do t'na shikosh për t'na falur pak liri, të na bashkosh !
| |
| | | Euridika Anëtar i Besueshëm
Numri i postimeve : 1408 Vendi : Kosovë Registration date : 11/11/2007
| Titulli: Re: Poezi që më kanë pëlqyer shumë! Fri Mar 21, 2008 1:48 am | |
| - Sofra shkruajti:
- PËR NJË PIKË UJË KOSOVE
Për një pikë Ujë Kosove Ëndrrat më këputen Valët Ngrihen peshë
Agim Ramadani
poezite ne kete rubrik jane te gjitha shume te mira , u gozova shume kur e lexoova kete poezi sepse ka kohe qe mundohem te gjeje poezite e te madhit Agim Ramadani dhe kam shume deshire t'i lexoj , falemnderit shume Sofra | |
| | | Arta Anëtar aktiv
| Titulli: Re: Poezi që më kanë pëlqyer shumë! Fri Mar 21, 2008 2:15 am | |
| Lulekuqja Lulekuqja e mjera asgjëkundi s'ka shtëpi, e shkon jetën,nd'arrati ajo s'është si të tjera s'ka stoli. Fushës kodrës del vetiu verës ngrohet ,dimrit ngrin vet shkundet ,vet mbin dhe, kur skuqet vjen veriu dhe e përpin . Nëpër këmbë gjith e shkelin, vent në kopshtet ajo s'ka dorë ndihme kurrë s'pa as e mbjellin as se vjelin shkoi u tha... Po veç ngjyra e saj si zjarri , si një hyll që xixillon, tërë bota e imiton është shenjë për së mbari nga shëkon. Ajo ngjyrë kur zë çfaqet mbreti fronë shkon e le njerëz robër fare s'sheh, vjen e drejta ,del në faqet si zot je . Ajo ngjyrë nd'ato fletë është shpresa që tregon një të ardhme që ëndrron... është flamuri ynë vetë që valon . Asdreni | |
| | | Arta Anëtar aktiv
| Titulli: Re: Poezi që më kanë pëlqyer shumë! Sat Mar 22, 2008 3:04 pm | |
| Kangët e pakëndueme Thelltë në veten time flejnë kangët e pakëndueme, të cilat ende vuajtja as gëzimi s"i nxorri, të cilat flejnë e presin një ditë ma të lumnueme, me shpërthye,m"u këndue pa frigë e pa zori. Thelltë në veten teme kangët e mija jesin ... e unë jam vullkani që fle fashitun, por kur të vijë dita të gjitha kam me i qitun në një mijë ngjyra të bukura që nuk vdesin. Por a do te vije dita kangët me u zgjue? Apo ndoshta shekujt me ne prap do te tallen? Jo jo se liria filloi me lulzue dhe e ndjej nga dielli valen. O kangët që fleni, reliket e mija q"ende se keni prekun asnjë zemër të huej, vetëm unë me ju po kenaqem si femija, unë-djepi i juej,ndoshta vorr i juej. MIGJENI | |
| | | E_Bukura Anëtar i Suksesshëm
Numri i postimeve : 2009 Age : 37 Vendi : Prishtine Registration date : 30/09/2007
| Titulli: Re: Poezi që më kanë pëlqyer shumë! Sun Mar 23, 2008 9:16 pm | |
| Çuditerisht te dua! Ti me ben te te dua,...cuditerisht,valle pse? me ben te kuptoj jeten ne momente trishtimi, ne castet kur ngrin zemra ,e qesh pastaj, ne lotet qe vetem shpirti yt mund ti mbaje, e ato rrjedhin te kristalta...... I ngrin dora jote... i shperben, i thyen...dhe i jep leje diellit,haha, ai i shkrin.... te copezuara. Dhe ja!....mi thave lotet,!Cuditerisht, ma ndryshove shpirtin,...zemren,...boten... qe e njihja,.. e di si?Te perhumbur, pa bere dicka te dobishme. Por...kuptova qe bota do zemer, e une...zemren tende ,veten tende. Si njeriu pa ajer ,jam pa ty! Si qenia pa shpirtin ,jam pa ty! Si lule pa rrenjen ,jam pa ty! Se me ben te te dua. Te te kujtoj cdo mengjes ,sa cel syte, sapo te ndjej se jam gjalle, nga rrahjet e zemres tende, nga shpirti i unit tend,qe me cmendi! E di qe brenda lotit,nuk njoh bukuri tjeter? Se ai rrjedh per ty se jam larg, e qesh duke rrjedhur per ty ,se te dua! | |
| | | Orfe@ V.I.P
Numri i postimeve : 9104 Age : 114 Vendi : Ne zemer te njerit Profesioni/Hobi : Bum - Bum bum ! Registration date : 26/03/2008
| Titulli: MEHMET BISLIMI Thu Mar 27, 2008 4:04 pm | |
| SHËNIME PËR AUTORIN
Mehmet Bislimi u lind në Prekaz të Drenicës. Atje kreu shkollimin bazë dhe atë të mesëm. Studioi në Prishtinë. Me krijimtari letrare ka filluar të merret që herët. Shkrimet e para i ka botuar në gazetën “Bota e re”, ( Prishtinë). Më pas ka botuar edhe në revistën “Alternativa” , ( Lubjanë), mandej në “Rilindjen” ( Zvicër), më vonë në “Zërin e Kosovës” (Zvicër), në revistën “Rruga jonë” (Francë) si dhe në gazetën “Epoka e re” (Prishtinë). Mehmet Bislimi veç poezisë, shkruan edhe në gjininë e humorit, të anekdotës. Me dhjetëra shkrime tjera publicistike i ka botuar në webfaqet elektronike si në: Kosovapress, Nënëshqipëri, Besiana, Skenderajlive, Albanur, Radiokosovaelire, Pashtriku, Dervina, ShqipërieBashkuar.Org, si dhe në disa faqe të tjera. Mehmet Bislimi përkohësisht jeton dhe vepron në Zvicër. Deri me tani ka botuar këto libra:
1. “ Anekdota popullore dhe satira autoriale ”, Prishtinë 2002 2. “ Trëndafila maji ”- poezi, Prishtinë 2002 3. “ Fjalë dhe gurë “- poezi, Prishtinë 2003 4. “ Këtu i thonë Drenicë “ , Tahir Meha- Monografi 2004 5. “ Ironi e verdhë “- poezi, Prishtinë 2005 6. “ Stinë e vonuar “- poezi, Prishtinë 2008, është libri i radhës. | |
| | | Orfe@ V.I.P
Numri i postimeve : 9104 Age : 114 Vendi : Ne zemer te njerit Profesioni/Hobi : Bum - Bum bum ! Registration date : 26/03/2008
| Titulli: Re: Poezi që më kanë pëlqyer shumë! Thu Mar 27, 2008 4:09 pm | |
| Mehmet Bislimi TRËNDAFILA MAJI Poezi ( ribotim me ndryshime ) Shoqata kulturore Shqiptare „Mëmëdheu“ St. Galen – Zvicër 2002 Redaktor: Bedri Halimi Lektor: Kadri REXHA Desing & Layout Adnan ASLLANI Copyright & autori Mehmet Bislimi Botuar në rrjetin elektronik nga TRËNDAFILA MAJI Ç’kuptim ka ferri i Datës Këngëtuar shekuj më parë Në krahasim me ferrin e Dubravës – Që Serbia e hapi për shqiptarë... Me ndjenjën e thellë të respektit për të rënët Në majin e vitit ’99 në burgun e Dubravës. - Autori | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Poezi që më kanë pëlqyer shumë! Thu Mar 27, 2008 4:10 pm | |
| TRËNDAFILA MAJI Ç’kuptim ka ferri i Datës Këngëtuar shekuj më parë Në krahasim me ferrin e Dubravës – Që Serbia e hapi për shqiptarë... Me ndjenjën e thellë të respektit për të rënët Në majin e vitit ’99 në burgun e Dubravës. - Autori | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Poezi që më kanë pëlqyer shumë! Thu Mar 27, 2008 4:11 pm | |
| Parathënie Shumë njerëz, të devotshëm për vendin e tyre dhe të përkushtuar ndaj tij, në vitet e gjata të qëndresës e më pas të luftës kundër pushtuesit serb, i lanë disi mënjanë ndonjë nga prirjet e tyre artistike apo letrare, duke vënë gjithçka në shërbim të lirisë. Ata, për një çast, dëshiruan më mirë të ishin luftëtarë të denjë, publicistë, agjitator, njerëz të organizimit të veprimtarisë çlirimtare dhe këtë nuk e bënë rastësisht, por me qëllimin e lartë, se tashmë fjalën e kishte diçka tjetër më e madhe. Më pas, pas qershorit të vitit 1999, ata rifilluan ciklimin ndaj „pengut“ të hershëm të tyre – poezisë apo prozës. Njëri prej tyre është edhe ish i burgosuri politik dhe veprimtari i madh i çështjes kombëtare, Mehmet Bislimi, i cili del tashmë para lexuesit me vëllimin e tij të dytë, botuar brenda pak kohësh, respektivisht me vëllimin e parë të tij me poezi. Mehmet Bislimin e njoh prej shumë vitesh dhe e kam ditur gjithnjë se ai ka një shpirt lirik, i ndjeshëm dhe i kujdesshëm ndaj shokëve, por kurrë nuk e kisha menduar se ai ishte poet, dhe duhet thënë, poet i fuqishëm, në të cilin vargu tradicional ndërthuret me poezinë moderne shumë natyrshëm, ku lirika dhe epika qëndrojnë së bashku krejt natyrshëm. Nuk e kisha menduar se Mehmet Bislimi ishte poet kaq i mirë, kaq i drejtpërdrejtë dhe njëkohësisht kaq lirik. Njerëzit që kanë qenë të përfshirë furishëm dhe fuqishëm në luftë, që më shumë se dy dekada iu kanë përkushtuar me shpirt veprimtarisë për lirinë e Kosovës, në dukjen e parë e kanë të vështirë të jenë lirik, sepse kanë pasur një jetë të vështirë, gjithë përplasje, jetë të kaluar mes burgjeve, ndjekjeve, dhe torturës nga policia serbe. Në këto rrethana është e vështirë të mbetesh lirik i fjalës. Por Mehmet Bislimi e ka ruajtur lirizmin e tij, e ka ruajtur dhe kultivuar shumë vite brenda vetes, si një tufë trëndafilash, për ta shfaqur tani, pas luftës, në mesin e lexuesve dhe jam i bindur se do të mirëpritet. Që të jem i saktë, kur e kam njohur Mehmet Bislimin, ka qenë kohë e vështirë, por edhe e bukur. Luftohej për sendërtimin e idealeve të mëdha, dhe ai ishte njëri nga djemtë e Kosovës, në organet drejtuese të organizatës ilegale çlirimtare në Perëndim, por që shumë punë i bënte legalisht, sepse haptas fliste me njerëzit, haptas u kërkonte atyre të ndihmonin luftën çlirimtare, ashtu si më vonë, duke bërë pjesë në grupin për marrëdhëniet me jashtë të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, haptas do të fliste edhe me përfaqësues të mendimit politik ndërkombëtar. Shpesh herë ishte i rreptë, i ashpër nganjëherë, në ndonjë rast disi i lodhur, por kurrë nuk e kishte humbur optimizmin e tij për një të ardhme më të bukur. Si duket për këtë ( ndonëse nuk e kishim ditur), atë e kishte ndihmuar edhe poezia që flinte brenda tij dhe që priste lirinë të dilte. Mehmet Bislimi, militanti i ditëve të lirisë së Kosovës dhe poeti i tashëm e plotësojnë njëri tjetrin krejt natyrshëm, janë vazhdim i njeri tjetrit. Jo për faktin se janë i njëjti njeri, por poeti nuk e ka tjetërsuar luftëtarin, dhe nga ana tjetër poezia nuk e ka bërë atë të largohet nga vitet e luftës. Përse e them këtë? Jo thjeshtë se edhe në vargjet e tij, megjithëse lirik. Ai mbetet militant dhe luftarak, por edhe se shumica e poezive të tij u janë kushtuar shokëve të tij luftëtarë, që ranë në fushën e nderit. Vargjet më të arritura, herë pas herë, ai i ka pikërisht për të rënët e pavdekshëm, të cilët i ka njohur nga afër, ka bashkëpunuar ma ta, megjithëse nuk e thotë këtë modestisht, dhe për të cilët ai ndjen respekt gjithnjë në rritje. Një vëllim me poezi në jetën artistike të një vendi zakonisht është një gjë e zakonshme, sepse përditë botohen libra. Por botimi i këtij libri nuk është i tillë. Është më tepër se kaq. Është homazh për luftën dhe për idealet e saj, nderim për të rënët dhe për përkushtimin e tyre, dëshmi e një shpirti lirik dhe e vargjeve që të mbeten në mendje, dhe njëkohësisht një shteg i çelur tejet bukur për vëllimet e tjera poetike. Në fund të fundit ky është një vëllim që do të mbetet dhe do të ndodhë kjo sepse janë në të përmasat artistike dhe lirike, shpirti i hollë poetik i një luftëtari dhe militantizmi i një poeti, të gjitha të ndërthura me njëra tjetrën. Ky do të jetë një vëllim jo vetëm për ata që bënë luftën, por edhe për të tjerët, sepse është një dëshmi artistike e një poeti. | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Poezi që më kanë pëlqyer shumë! Thu Mar 27, 2008 4:12 pm | |
| Nuk e kam marrë përsipër të bëj analizën e vargjeve. Një gjë e tillë mund të behët më vonë nga vet lexuesit ose kritikët. Unë vetëm desha të dëshmoj se ju keni në duar vargjet e spikatura të një njeriu poet dhe të një poeti luftëtarë, andaj do e keni të vështirë të mos riktheheni përsëri në rileximin e tij. Bedri ISLAMI – Publicist | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Poezi që më kanë pëlqyer shumë! Thu Mar 27, 2008 4:12 pm | |
| Kujdes Gdhendje Njeriut të gurëzuar Nga jeta sprovuar Në vaj e uthull rrahur Bukën lyer me turp Mos e hani Ju Miq të vonuar Nga gërryerjet e kohës Shpirti lënduar Pakujdesitë që kushtuan Miq të vonuar Kujdes Mbi të vërtetën Mos gërryeni Hiqni dorë nga ky ves Mbi muret e Dubravës Muret e Dubravës me tela Ferrin e Dantes e vunë në lojë Lugetërit serb të mesjetës Me thikën e urrejtjes në gojë Në mes Këputën rrugën e jetës ...172 të dënuar shqiptarë Fat lidhur në zinxhirë I vranë Ferri i Dantes Mbi ferrin e ri të Dubravës Kuptimin humbi Skenar i vjetër i Serbisë Mbi shqiptarët Rivënë në lojë Spektatorë ndërkombëtarë Sehir mos bëni Me gjakun e derdhur plojë | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Poezi që më kanë pëlqyer shumë! Thu Mar 27, 2008 4:13 pm | |
| Kullat Mure të gurta Mure të trasha Mbijetesën sinonim Kohë në gërshetim Frëngji të vogla Si syri i liqenit Nga ku shënohet bota Lakmitare në marshim Në mbrojtje të qenies Të shpirtit Të kulturës Të dinjitetit Popull në mbijetesë Për mes kullës E frëngjisë sy zezë Kullat në gji Nga një copë histori kanë Kullat Legjendën Bënë | |
| | | Sponsored content
| Titulli: Re: Poezi që më kanë pëlqyer shumë! | |
| |
| | | | Poezi që më kanë pëlqyer shumë! | |
|
Similar topics | |
|
| Drejtat e ktij Forumit: | Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi
| |
| |
| |