|
| Poezi që më kanë pëlqyer shumë! | |
|
+59xhema voglushja ...... lirik ILTA rrimtaf mimoza rexhvelaj Ada_Kondi Driniiiii meri Kastrioti paioni Aldo gjergji Albona aristokrati Ago Muji Xili Mergimtari MARY Mirushe feneri ylari Blerti_Gashi Veneta feratkoca Ajet zeriatdheut stabili Nezir Myrta Gjura naqeta Fjona Pirro i Epirit Parapsikologu echo Eva0506 Poeti lilu rolling atlantida Lanetja gjakushi Guximi **Embelsira** Orfe@ E_Bukura Albea Kosovarja Ani Euridika Çamshqiptar Urata Arta shaban cakolli Sofra dibranja Beton Lina 63 posters | |
Autori | Mesazh |
---|
Eva0506 Hero anëtar
Numri i postimeve : 3323 Age : 42 Vendi : Shume larg...! Registration date : 28/01/2008
| Titulli: Re: Poezi që më kanë pëlqyer shumë! Mon Sep 29, 2008 11:24 am | |
| VDEKJA E GJYSHES FATOS ARAPI Ja, edhe gjyshja né arkéz, kukull e vogél né kartéz, Eshté... dhe prapé s'éshté e téra, sikur nuk éshté si pérhera. Gjithé karfica, gjilpera kapur satenet né koké, lidhur képuckat pérposh, shami e lule né gjoks. Mbyllur kapakét e syve c'ndjej u shua brenda tyre?). E sheh... dhe té duket heshtja pe gjasme e pe gjasme vdekja. Gjyshja e vogél, e bukur, e pastér... Né arkéz kukull. Gjithé karfica, gjilpéra, qepur vite té téra, lidhur kujtime e malle, dhembje, qé duken si pérrallé. E sheh... dhe té duket heshtja pe gjasme e pe gjasme vdekja... | |
| | | Eva0506 Hero anëtar
Numri i postimeve : 3323 Age : 42 Vendi : Shume larg...! Registration date : 28/01/2008
| Titulli: Re: Poezi që më kanë pëlqyer shumë! Mon Sep 29, 2008 11:26 am | |
| MARGARITE MOJ (fragmente) FATOS ARAPI - Per heronjte e Popullit Margarita dhe Kristaq Tutulani -
Margarité, moj. Motra ime, rnoj. Shoqja ime, moj. Makina gjarpéron, Dy llambat e ndezura né turinjté e saj, porsi syté e ujkut natén po e presin. Bri teje Kristaqi té shikon dhe hesht. Ti e sheh véllané edhe i buzéqesh. Margarité trime. shoqedhembshura ime. Buzéqesh me vdekjen, moj, Margarité e zezé. Népér natén cube ca té shténa raílé. Rané njéri bri tietrit. motra me véllané. Margarité, moj! Me dy syté e zezé. Ne mbledhjet e fshehta cicéroje érnbél. E flisje pér éndérra ti, qé vet ishe éndérr; e flisje pér shpres qé vet ishe shpresé. Shoqia ime, moj, me dy sy si nata té médhenj. té zez Me bukuriné toné té virgjer, te virgjer vdekjen po ushqejmé. Se kjo toké ka ftohté, mardhi e ka ngriré. Dhe ne biem rnbi te, porsi bllaca zjarri futerni nén dhe porsi rrénjé éndérrash, qé té vijé pranvera, qé té vijé behari, toka pérrnbi ne e balta té shkrijé, éndérrat té shpérthejné, si shpérthen bari. Dashuria joné. me dy sy si nata cuditérisht té zez. nga plumbat armike preré mes pér mes. Dashuri e lindur, dashuri e rritur nen qiejt e thyer té varférisé shqiptare. Dashuri tragjike pér botén e madhe. Margarité, moj. Motra ime, moj. Shoqja irne, rnoj. | |
| Titulli: Re: Poezi që më kanë pëlqyer shumë! Mon Sep 29, 2008 11:28 am | |
| DETI FATOS ARAPI
I vogél, me pantalona té, shkurtra, me kémbé té zbathura e njé kémishé humaije,qé e qepte veté gjyshja... Ashtu darké pér darké dilja né breg. Ndér gíshtérinjté e kémbés sé ftohté mé rridhte rera. Uné prisja me oré té téra, gjersa pérnjéherésh, tutje népér fushat e gjéra te nates ngríheshin kope té cuditshme, té panumerta kuajsh té bardhé. Népér hapésirat e pafundme suleshin aradhé - aradhé. Turfullonin. Binin me kémbé té thyera, rrokulliseshin duke gulcuar népér té zezat humnera. Mbi ta fiuturonin té tjere. Jelet e hakérruara dallgé - dallgé fushén e diellit fshihnin. Hingéllima té frikshme para tyre bridhnin. Ata vinin, afroheshin drejt meje. Gjokset e médhenj e té bardhé kreshpéronin pérpjeté; kémbét e para rrihnin né eré... Syté u flakéronin. Njé cast... dhe nén thundrat e tyre do té mé copétonin. Kur ja me poteré si njé gjérnim i madhérishém pérplaseshin te kémbét e mia. Nga flegrat gjigante miliarda grimcéza té krístalta shfrynin pér té fundit heré. Té tjeré hingéllinin népér fushén e gjeré té natés. Me gézim e friké, oré té téra uné, shihja kuajt bardhé té suleshin népér furtuné. Thyenin kémbét, rrokulliseshin, qé té vinin sa mé paré tek uné shkelnin, fluturonin njéri mbi tjetrin... Dhe tani, kudo qé jam, ashtu fantastik e i madhérishém, mé ndjek pas deti... | |
| Titulli: Re: Poezi që më kanë pëlqyer shumë! Mon Sep 29, 2008 11:29 am | |
| CAST BUZE DETIT FATOS ARAPI
Dhe vargjet erdhén me ritme té kaltra. Ndér degé té tyre figurat e gjelbra celin, - si gjethet népér portokalle. Ndér degza vargjesh féshférijne figurat. Si mbrémjes Jonit, fletézat e ullinjve. E mbusha gojé, me eréra té Jonit, ndiej népér dhémbé kokrrizat e jodit. Shoh se si thyhen nìirazhet mes gurésh... Dhe jam i téri grimca dritash e ngjyrash. | |
| Titulli: Re: Poezi që më kanë pëlqyer shumë! Mon Sep 29, 2008 11:29 am | |
| E Paëndërrta Ime FATOS ARAPI
Më duhet një gjysëm ëndrre, E paëndërrta ime. Vë kokën në gjoksin tënd E tani përplasem Te kokë e një tjetri. Më duhet një gjysëm ëndrre. Shigjetat e orës së dorës Tutje i shtyjnë kalimtarët, në ditë të rrëpirta tiranase. Shpirtra jo shpirtra që shkojnë... Bri meje dikush flet me vete. pa e kuptuar besoj në rrëfimin e tij. Dikush, prej zhgënjirni të egër, mbërthen kryqe të reja. I hedh një gjysëm leku Dhe blej kryqin tim. Tani që ta ngre Më duhet një gjysëm ëndrre, E paëndërrta ime. | |
| Titulli: Re: Poezi që më kanë pëlqyer shumë! Mon Sep 29, 2008 11:30 am | |
| Nuk Mbyllen Dot FATOS ARAPI S'kam fuqi më as të trishtohem Jemi anije pa spirancë Mes erërave të egra të kundërta. Peshqit Ilafazanë shurdhojnë qiellin Më jepni ju një copë ironie, Se nuk e gjej dot në veten time,- Një copëz ironie Sa gjysmëz e krahut të zogut,- Të mbrohem nga shirat e verdhë Të predikimeve të apostujve të lajthitur. Të gjithë na kanë faj dhe askush: Deshëm të krijohemi në asgjësimin tonë Tani gjithë dritaret e shpirtit Janë hapur, bymyer e kalbur Nga shirat e lotëve,- Dhe s'mbyllen më dot. Mund të hyjë kush të dojë. | |
| Titulli: Re: Poezi që më kanë pëlqyer shumë! Mon Sep 29, 2008 11:31 am | |
| Si s'të Desha pak më Shumë FATOS ARAPI
Unë e desha përtej vdekjes, Ashtu dashurova unë Edhe prap s'ia fal dot vetes: S'i s'e desha pak më shumë... Pak më shumë ku shpirti thyhet, T'i them ndarjes: - Prit, ca pak... Të gënjejmë mallin që s'shuhet, Kujtimin të gënjejmë pak. Përtej vdekjes, përtej botëve, Atje ku nis "ca pak" tjetër,- Asaj që më rri mes Zotave: "Si s'të desha pak më tepër...". | |
| Titulli: Re: Poezi që më kanë pëlqyer shumë! Mon Sep 29, 2008 11:32 am | |
| Gloria Victis (Lavdi Humbësve) FATOS ARAPI Sepse jemi ne humbësit e mëdhenj. Artin e shkëlqyer të humbjes Ne e kemi ngritur në fat. Sepse ne, vetëm ne, dimë të gabojmë. Ne gabojmë në miqësi, dhe humbasim. Ne gabojmë në dashuri, dhe humbasim. Ne gabojmë në shpresat tona, dhe humbasim Zaret e bardhë të fateve tona Ne i hedhim para - dhe vazhdojmë T'i hedhim ato edhe mbasi ta kemi kaluar Rubikonin. Të gjithë na kanë faj dhe askush. Të tjerët vetëm fitojnë, Ndërsa ne jemi populli humbës I humbjeve të mëdha. Zemra jonë Eshtë një mollë e artë dhimbjeje. Nuk duam të njohim pushtetin e errët të smirës, Dhe gabojmë, nuk e njohim Lakminë akrep të pushtetit, dhe gabojmë. Sepse ne-vetëm ne! Dimë të gabojmë. Këmbët tona të zbathura janë ato gjethe vjeshte Që bien dhe ecin në rrugë; shpirti ynë Eshtë prej lënde të brymtë trishtimi, Të gjithë mund ta vrasin. Të tjerët jo, ata janë fitonjës të përjetshëm, Ata s'humbasin kurrë, sepse Kurrë nuk gabojnë. Ndërsa ne gabojmë - ashtu siç dimë vetëm ne! Artin e shkëlqyer të humbjes Ne e kemi ngritur në fat. Dhe i kemi kthyer krahët lavdisë fitonjëse. Ne njohim vetëm lavdinë e popullit Të humbjeve të mëdha. Sepse ne - po vetëm ne!- Jemi të vërtetë. | |
| Titulli: Re: Poezi që më kanë pëlqyer shumë! Mon Sep 29, 2008 11:34 am | |
| Alarme të Përgjakura (kënga e parë) FATOS ARAPI Mbi rrogozin prej kashte, Ku netëve fle, Shtrova Dashurinë time... Po prap, brinjët t'i vret toka, plisi, E prap i fortë është te koka Trungu prej lisi. Hej, vend! Plot diell e pa dritë! Pagan dhe fron për perënditë! Jetojmë nër male të lartë, Ku qlellln me dorë mund të zëmë Dhe prapë: Në ç'humnera kemi rënë! Hej, vend! Që ngjyrat e Jonit, Erërat e portokallit me lule Mbyll Në një vorbë fasule. Dhe ndihesh I pasur në varfërinë tënde I lirë në robërinë tënde... Hej, vend, Që prej dhimbjes po më bën të çmendem. | |
| Titulli: Re: Poezi që më kanë pëlqyer shumë! Mon Sep 29, 2008 11:35 am | |
| Bukuria ALI PODRIMJA
Zgjata dorën në livadh lulen me këputë "Mos - fqiu im i dashur më bërtiti- -do të vyshket! Qita hapin, kalin e bardhë me mbërri- -vashën e ëndërruar kaherë. "Mos! - përsëri m'u gjegj fqiu. Unë qava me mall edhe atëherë. Hodha dorën në gjithësi me pikëllim- Çel e mshel sytë dritë m'u bë. "I lumi ti!" - dikush më bërtiti në përqafim e kurrgjë tjetër s'pashë as ndjeva. Sot e atë ditë, kudo e kërkoj fqiun tim të mirë. | |
| Titulli: Re: Poezi që më kanë pëlqyer shumë! Mon Sep 29, 2008 11:36 am | |
| Me Jetue ALI PODRIMJA Tim bir, Lumit Erdhe në jetë Nuk ka më nevojë për kuje, lutje Kryesorja të jetosh Këtë gur ta hedhësh më larg se Unë Prandaj: Bukën ta pjekësh dy herë nën saç Ujin ta ziesh deri në shkallën 99 Derisa të mbetesh ti i vetmi kërthi në ajër në kohë kosmos. | |
| Titulli: Re: Poezi që më kanë pëlqyer shumë! Mon Sep 29, 2008 11:37 am | |
| Ti dhe Uji ALI PODRIMJA
Diellin ta shikosh nga hija e plepit Dhe ta matësh Kur hijen tënde s'mund ta kapërcesh më Qenit ruaju se të kafshon ajo kafshë shtëpiake Besnik i madh i Njeriut Nga kafshimi i gjarprit mund të shpëtosh Macen nxirre nga fjalori yt gjithsesi Ajo s'është simbol i kohës sate as i artit tënd (Unë gjthmonë ia kam frikën edhe Lules edhe Femrës) Kur të flasësh fol të dëgjohesh në bjeshkë të dëgjohesh në shkretëtirë Për të dytën herë mbetesh pa kokë ose kush nuk të beson: Sa më pak shikoje veten në pasqyrë Dhe kurrë mos mendo: I pari Ai që ka ekzistuar para teje jam UNË Ai që do të kujdeset për ditët e mia të mbrama Për ëndrrat e mia e qetësinë je Ti Me pleh kurrë mos u pajto: Nxirre në gjysmë të natës në pikë të vapës Asgjë mos rrit asgjë mos krijo me dhunë Rast i humbur nuk je edhe pse pylli dendësohet Mund ta kalosh natën në Kullën time të vetmuar në botë Dhe si të duash Ti Lumi Kryesorja: jetën ta jetosh pa e vrarë Dhe pa të mbetur në këmbë ndonjë therrë e saj e zezë Bashkudhëtari im Ta provojmë vetveten derisa kemi frymë. | |
| Titulli: Re: Poezi që më kanë pëlqyer shumë! Mon Sep 29, 2008 11:38 am | |
| Vrima e Parë Fyellit Tim ALI PODRIMJA
ç'gurron guri në gurinë gur guri ndër gurë më i guri gur i gurëzuar pranë gurit gurth i nguruar rreth gurit gurron guri në gurë gurësh guro guroje gurin në gurinë ç'guri pranë gurit gur guri vrimë e parë e fyellit tim. | |
| Titulli: Re: Poezi që më kanë pëlqyer shumë! Mon Sep 29, 2008 11:39 am | |
| Epika ALI PODRIMJA
Me shekuj kam shitur gjakun E jam rritur me gjakun e shitur -Me shekuj kam hëngër veten E ditur s'kam të qesh me veten e tepruar... Miq, Kosova është gjaku im që nuk falet! | |
| Titulli: Re: Poezi që më kanë pëlqyer shumë! Mon Sep 29, 2008 11:39 am | |
| Unë Biri Yt
ALI PODRIMJA Unë biri yt, Kosovë, t'i njoh dëshirat e heshtura, t'i njoh ëndrrat, erërat e fjetura me shekuj, t'i njoh vuajtjet, gëzimet, vdekjet, t'i njoh lindjet e bardha, caqet e tua të kallura; ta di gjakun që të vlon në gji, dallgën kur të rrahë netëve të pagjumta, e të shpërthejë do si vullkan, më mirë se kushdo tjetër të njoh, Kosovë, Unë, biri yt. | |
| Titulli: Re: Poezi që më kanë pëlqyer shumë! Mon Sep 29, 2008 11:40 am | |
| Hija e Tokës
ALI PODRIMJA Ara e misrit është kallur (nata si kalë hamshor vrapuar ka jashtë e brenda shtëpisë sime me mua vrapuar ka e ara e misrit kallur është) dhe livadhi rrëzë shtëpisë dhe vreshta ime e vogël dhe plepi. gjithë natën e lume kallur janë me sytë e mi të përgjakur Ara e misrit është herrur Plepi ka rënë Dhe zogu im i mbramë. Unë kam kafshuar etjen Deri sa vdekja pikon - O, si ta ndjell atë zog të bardhë, si të bëhem dritë, o vëlla, mbi varrin tënd? Medet, na i dogj krejt Fushat e bukës Dhe livadhet tona | |
| Titulli: Re: Poezi që më kanë pëlqyer shumë! Mon Sep 29, 2008 11:41 am | |
| Rënkimi ALI PODRIMJA Qaj, rrafshi im i dashur, qaj! Diellin tënd verbuar e kanë tytat, E vatrat shkimbur deri në një. Zogun në qiell, zogun ta kanë vrarë Me duar të mia të çara Me rrashtat tona të shpuara mbuluar të kanë; Pragje thyer e konaqe mbyllur... Për gjithkë e për askë vrarë jemi... Qaj, rrafshi im i dashur, qaj. Plepi im qiellin do ta shpojë, Plepi im i kallur Qiellin e humbur majë një shpate. | |
| Titulli: Re: Poezi që më kanë pëlqyer shumë! Mon Sep 29, 2008 11:42 am | |
| Guri ALI PODRIMJA (Pres me ditë tres përditë) hudh gurin në hapësi sizifi plak me mund prapë e hudh dhe e hudh valë e më valë e i gjallë pres me ditë tres përditë hapësi e hapësi kërkon rrënjë lëshon në mundësi në pamundësi erna tremb hudh gurin në hapësi hapësi çpon e çpon kohëra e kohëra përgjak dhe mund Sizifin plak. | |
| Titulli: Re: Poezi që më kanë pëlqyer shumë! Mon Sep 29, 2008 11:43 am | |
| Metafora e Jetës Sime ALI PODRIMJA
nëse s'flas jeta ime s'ka qetësi fiala ime bëhu Unë heshtja të të mos shtypë në gurë rnulliri nëse s'flas jeta ime s'ka qetësi fjala ime bëhu Unë plaga ime le të marrë frymë thellë | |
| Titulli: Re: Poezi që më kanë pëlqyer shumë! Mon Sep 29, 2008 11:44 am | |
| Shtat Lëshon një Lulëkuq ALI PODRIMJA
heshtja ime është më e vjetër se unë e më e fortë se vdekja ime ajo është pamundësia ime heshtja kur fle numëroj yjet luaj me hije luaj me thika e një fushë të bardhë shtat lëshon një lulkuq se heshtja ime ka peshën e gurit të mallkuar dhe gjuhën e njeriut të gozhduar në shkëmb | |
| Titulli: Re: Poezi që më kanë pëlqyer shumë! Mon Sep 29, 2008 11:45 am | |
| Një Ditë ALI PODRIMJA
një ditë heshtja do të më gjuajë me eshtra të mia ose do çmendem duke rrënuar. | |
| Titulli: Re: Poezi që më kanë pëlqyer shumë! Mon Sep 29, 2008 11:45 am | |
| Vetem ose Hamlet i semure ALI PODRIMJA
Pak po më jep, jeta ime, e tepër po lyp nga Unë. Të të jap s'mundem më tepër, se sa të të ngre në këmbë. S'mundem më tepër se sa të të jap emër, se sa të të mësoj të ecësh kah e vërtetë, kah njerëzit, se sa kohën time për ta falur, durimin e gurit, zjarrin, kaltrinë. S'mundem më tepër të të jap e ti tepër po lyp nga Unë. Ne mes të verbërve vetëm jam, në mes të hijeve, perëndive. Vetëm para vetvetes e hapësisë e murit, para dashurisë e urrejtjes vetëm. Po ti tepër po lyp nga Unë e pak pu më jep, jeta ime. 0 Hamlet, o Harnlet, po vijnë mjekët me mantele të bardha, me mantele të zeza po vijnë, për të të shëruar, kokë e pafjetur e botës. | |
| Titulli: Re: Poezi që më kanë pëlqyer shumë! Mon Sep 29, 2008 11:46 am | |
| Dashuria ALI PODRIMJA
Koha është të duhemi, të kesh besim ne mua kur të them: Trime, të kem besim në ty kur më thua: Trim. Por kokën time kryeneçe shumë kurthe ngrite, shumë e pushkët mbushi babai yt, fisi yt, një mijë e një të zeza kurdise ku do t'ma zije pritën. E nën një kulm banonim, nga frëngjia me ditë më peshove, me ditë lexoja Shekspirin në hijen e Kullës, se mos do të takoj te kroni i shpresave. Ma ruaj syrin, dashuria ime, ma ruaj shpinën nga dielli, nga acari! Kam frikë se ma therin syrin cubat e territ, kam frikë se më vrasin pas shpine të pabesët. Dashuria ime, ma zgjat dorën ta kapërcejme këtë ujë të madh, i huaj s'jam as vij nga tokë e vdekshme. Në fund të livadhit të kositur a po sheh: ai kali i bardhë është yni tash e përgjithmonë. Më shikon drejt në sy, lëri zënkat, fjalët, sharjet. Unë do të sjell Lulen nga zemra e bjeshkës, do ta ndez llambën në kullë, do ta hedh farën në tokën e re. Kur të desha, çoje dashuri pas shtatë katundeve e të rënat të forta i kishe. Kur më deshe, çoja dashuri me një grua të marrë e mëhalla jehonte nga shpifjet. Na ikujeta, trime, si s'menduam pak edhe për vete. Koha është të duhemi. | |
| Titulli: Re: Poezi që më kanë pëlqyer shumë! Mon Sep 29, 2008 11:48 am | |
| ANKTHI ALI PODRIMJA Toka ime digjet, toka ime e dashur, balli im i ngrysur, pishë... Caqet e tua herët t'i kam përbirë me hijet e mia, Kosovë, përrallë e lashtë! Herët m'i ke lidhur këmbë e duart me skamje, vuajtje e vdekje... Medet, kë më parë të shpëtoj: veten apo zogjtë e ngrirë n'ajër? Nipave ç'tu them për këngën time të vdekjes? - Heu, edhe kryet po të ma hiqni, tjetra do t'më kish mbirë! Toka ime digjet në çdo pëllëmbë të trupit tim - toka e mallkuar... | |
| Titulli: Re: Poezi që më kanë pëlqyer shumë! Mon Sep 29, 2008 11:48 am | |
| NJE NATE NGA NETET PA GJUME ALI PODRIMJA
Zgjohu, Kosovë! Zgjohu, nëna ime e dashur, balli dhe emri im i shkelur, zgjohu, oj! A po e ndjen vajin tim? A po sheh si t'i kam ngulur sytë mu në zemër, mu në shpirt, si t'i kam hedhur duart rreth belit për të përqafuar unë, ashti yt? Zgjohu, Kosovë! Nga degët e mia të thyera kush po dahet, kete catër kush po e le? Ç'janë këto gjurmë gjaku që po shtohen nëpër fytyrën tënde, këto varre e murana që po sillen vërdallë rreth shtëpisë sime?... Zgjohu, Kosovë! Zgjohu, nëna ime e dashur, balli dhe emri im i shkelur, zgjohu, Kosovë!... Sonte vetëm mbeta e në derë t'oborrit askush më s'po më troket, askush me, thua vdekur jam e harruar në këto troje e suka gjaku. Thua më është e shkrimbur hisja e mbyllur dera e konakut... Zgjohu, Kosovë, flakë e hershme e ashtit tim t'pëlcitur. Bota në ty le të kallet! | |
| | | Sponsored content
| Titulli: Re: Poezi që më kanë pëlqyer shumë! | |
| |
| | | | Poezi që më kanë pëlqyer shumë! | |
|
Similar topics | |
|
| Drejtat e ktij Forumit: | Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi
| |
| |
| |