|
| Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. | |
|
+18Luki blerim shaban cakolli voglushja murturi Eva0506 Kristaq F. Shabani meli zeriatdheut Guximi Orfe@ E_Bukura Kosovarja Urata Euridika Arta NetSerseri Sofra 22 posters | |
Autori | Mesazh |
---|
Orfe@ V.I.P
Numri i postimeve : 9104 Age : 114 Vendi : Ne zemer te njerit Profesioni/Hobi : Bum - Bum bum ! Registration date : 26/03/2008
| Titulli: AFËRDITA XANI Wed Oct 15, 2008 2:44 pm | |
| ZOTI IM
Më ndihmo që dashurinë e pafund, Ta gjej vetem në Ty.
Më jep forcën e duhur, Që mos të tregoj dobesinë time.
Më jep kurajon e duhur, Që mos të më kaploj trishtimi.
Më ndalo më rreptesi kur sheh, Që po bej gjerat që Ti s’i don.
Zoti im
Më meshiro për veprimet e mia të gabuara , Dhe më ushqe shpirtin më mbaresit tua.
Kujdesu për mua kur sheh që po behem e pafuqishme, Mos lejo që qenjen time ta mbisundoj e keqja.
Më ndalo krijimin e armiqesive, Dhe më jep mirësinë që të mbaj miqësitë.
Mos lejo të më mashtroj suksesi, E as humbja të më hedh në dëshprim.
Zoti im
Qëndro për here më mua, Kur ndjehem e thyer,e braktisur,dhe e perulur.
Qëndro më mua edhe ateherë, Kur ndjehem e lumtur,e pasur dhe e ngritur.
Mos më deno për gabimet e bera nga mosdija, Më vetdijeso për mangesitë e mia.
Më afro dhe më lidh forte më dashurinë tënde HYJNORE, Mos më harro mua edhe kur unë të harroj Ty.
Më mbaj shpirtin tim të paster,ashtu siq e ke krijuar Ti. Më jep mbarsinë që mos të të deshproj Ty,
Zoti im.
Nga: AFËRDITA XANI | |
| | | Orfe@ V.I.P
Numri i postimeve : 9104 Age : 114 Vendi : Ne zemer te njerit Profesioni/Hobi : Bum - Bum bum ! Registration date : 26/03/2008
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Wed Oct 15, 2008 3:08 pm | |
| HIMNI I QYTETIT TIM
Rrethuar me Sharrin e Pashtrikun plak,
Në rrëzë të Dukagjinit, të larë, të larë me gjak,
Është qyteti i bukur, qyteti i lashtësisë,
Simbol i kombit, simbol i lirisë.
Prizreni, Prizreni, kudo le të jehon,
Nga zemrat rinore, për qytetin tonë,
Prizreni, Prizreni, t'ia themi o mik,
Sa bukur tingëllon ky refren magjik.
Atje lart si pararojë, Kalaja krenare qëndron,
Më poshtë në gjirin e saj, Lumëbardhi gjarpëron,
Me Marashin piktoresk dhe burimin ujë kristal,
Që përherë ma kujton, dashurinë e parë
Nga zemrat rinore për qytetin tonë,
Jo s'harohet shpirti, kujtesa e vetëdijes kombëtare,
Ndërtesa e bukur muze, e Lidhjes Shqiptare,
Urën plak të gurit, Shatërvanin prore,
E bujshme si gjithnjë, nga gumëzhimet rinore.
Nga zemrat rinore për qytetin tonë,
Adnan Abrashi | |
| | | Martina Anëtar
Numri i postimeve : 297 Age : 36 Vendi : Belgjike Registration date : 04/08/2008
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Wed Oct 15, 2008 3:19 pm | |
| ATDHEU NË RRUDHA
Mbas shtegëtimesh të gjata, U ktheva nga udha Gjeta atdheun. Të zhytur në rrudha Zemra rrahu fort Më hipi trishtimi Sa shumë është m'plakur atdheu imé!
Me mall në buzë,dergjen plakat e urta Me shikimin e tretur Në udhët e gurta Nga shpirti u del I qarté madhkimi Për rrugët e largëta Që vodhi rininë mergimi?. | |
| | | Eva0506 Hero anëtar
Numri i postimeve : 3323 Age : 42 Vendi : Shume larg...! Registration date : 28/01/2008
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Wed Oct 15, 2008 4:18 pm | |
| Atdheu
- Fatos Arapi -
Atdheu është dhimbje-është dhimbje një prill i pikëlluar që s’ndrit. Atdheu është kryqi-është kryqi e mban dhe të mban ty në shpirt.
Atdheu është toka e premtuar, shkel si një zot dhe s’e ke ndër këmbë, Atdheu s’ka fjalë. Ka sy të trishtuar, vdes dashuria në dashuri që të çmend.
Atdheu është buka e uritur, të ikën nga duart dhe dot nuk e ngop, ëndërr, ankth, shpresë e sfilitur, me sytë n’ errësirë vetveten kërkon.
Atdheu është krah i hapur, është krah, një jetë drejt tij shkon me besë që bind, në një pikë lot mbyt lotin fatvrarë, një pikë loti lirinë e lind.
Atdheu ynë i vogli-i vogli, ai hyjnori, i pavdekshmi... | |
Numri i postimeve : 3323 Age : 42 Vendi : Shume larg...! Registration date : 28/01/2008
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Wed Oct 15, 2008 4:26 pm | |
| Pelegrini
- Dritero Agolli -
Une jam prej kohesh pelegrin udhetar ne vendin e shpreses se thyer jam ndare pa dashur nga karvani im mes shtigjeve nga vapa e shirat gerryer. Kerkoj karvanin tim ne rere e shpat karvanin qe e ka ndruar drejtimin me kohe ndaj ne udhe jam krejt i humbur, jam fillikat me shami te grisur lidhur ne koke. Per uje buza ime u dogj u be zhur dhe syte me shpojne nga shterja e lotit me duhet te arij karvanin e tretur qekure capitur mes vapes,mes shiut e te ftohtit. Une jam prej kohesh pelegrin shtegtar i karvanit te humbur dhe bart ne kuriz nje premtim te dhene gjysherve te mundur. | |
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Wed Oct 15, 2008 4:30 pm | |
| Malli per heronjte - Dritero Agolli -
S'ka heronj, herojte i perzume me lavdi perdite i nanuritem dhe me lajka dalngadal i vume nje nga nje ne prehje dhe ne gjume. S'ka heronj, heronjte u merziten, prisnin endrrat, endrrat u vonuan duke pritur heshten e dremiten dhe ne nina-nana u kenduam. C'digjeni nga malli per heronjte? kushedi kur kthehen nga kjo ane C'i kerkoni? Pritja eshte e kote S'ka heronj, tani ka pelivane! | |
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Wed Oct 15, 2008 4:34 pm | |
| Kujdes me fjalen
- Dritero Agolli -
Kujdes me fjalen,zonjez me cante, Kujdes me fjalen dhe ti zoteri. Pushteti i fjales eshte i vecante Gatuan male dhe kakerdhi. Me fjalen rrjedhin perenj me mjalte, Pikojne cezma me helm te zi Kujdes me fjalen zonjez me cante, Kujdes me fjalen dhe ti zoteri! Nga fjala humben Jude e Pilate Stratege e mbreter me mbreteri. Kujdes me fjalen zonjez me cante, Kujdes me fjalen dhe ti zoteri! Kur fjala nxiret nga buzet jashte Si dallendyshja s'vjen ne shtepi. Kujdes me fjalen zonjez me cante, Kujdes me fjalen dhe ti zoteri! Une fjalen vete e shtroj ne karte Dhe brenda syve se c'eshte e di... Kujdes me fjalen zonjez me cante, Kujdes me fjalen dhe ti zoteri! | |
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Wed Oct 15, 2008 4:37 pm | |
| Mos ma kujto - Dritero Agolli -
E shkuara ka caste dhe ore te hidhura, mos ma kujto per shembull, me pe me duar te lidhura, mos ma kujto! Per shembull me pe ne rruge te pire, mos ma kujto, Te pire e te humbur, te share e te grire, mos ma kujto! Per shembull me rrahen dy-tre vagabonde, mos ma kujto, Tek shihja nje grerez tek rrinte mbi gonxhe, mos ma kujto! Per shembull pesova diku nje disfate, mos ma kujto, Dhe gjumi s'me zinte me dite e me nate, mos ma kujto! Per shembull me pe duke ecur e qare, mos ma kujto, Mbeshtetur pas murit me zemer te vrare, mos ma kujto! Per shembull me pe duke ngrene e genjyer, mos ma kujto, Te prishur, te shturur, te rene e te thyer, mos ma kujto! Per shembull ne shtrat s'u bera per burre, mos ma kujto, I turpshem u drodha si qengj nen lekure, mos ma kujto! E shkuara ka ore dhe caste te hidhura, mos ma kujto, Ka drojtje dhe heshtje kur lipsen te thirrura, mos ma kujto! | |
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Wed Oct 15, 2008 4:41 pm | |
| Nje shkrepese - Dritero Agolli -
Ndizme, vella nje shkrepese nen qiellin e zi, Nje shkrepese te brishte shprese ne erresiren me shi. Ne erresiren e dhjamur si pelte, Kur ndihet te zbrese acar. E dini c'do te thote nje shkrepese, Nje fije e holle si bar? | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Wed Oct 15, 2008 6:48 pm | |
| "Në emër të…"
-1- (Dita 1)
Të gjithë atyre që dua të them Që të thonë shumë, duan Dhe që… gjithsesi "Në emër të" për çdonjërin emër një kuptim një rrezatim shumë përjashtime Prej katalogjesh e librash historie Ku e vërteta ngjan si rreckë Shkëputur prej plaçkitjesh Vulosur fort prej gëlbazash toksike Përzier me fjalë Dhe tym-helme industriale Të përpjekjeve për… … të rikthyer mbrapsht Revan-vdekjen Duke e shpërndarë Mijëra kanalesh Me drejtim nga dobësia NË EMËR TË Vampirizmit modern Të Lëng-thithjes së "lëngut të mbetur" Të Skeleteve tanë Grumbulluar në Fundin e "lëngshtrydhësit" të madh Quajtur G-L-O-B-A-L-I-Z-Ë-M
-2- (Dita 2)
O qendër e shpirtit Atje ku janë rrënjët e klithjes "darkë-lamtumira" ne s'na priti E pra! Ne vazhdojmë të lëpirat Dhe me gishta Shfletojmë për vite zverdhjesh Miliarda fletë Të miliona librash Gjithnjë më t'papërfillur.
Gjithçka, lindi Shpirti praktik I lashti i miqve të mi modernë Mendimi Mendimi lind Ai shpik Përjashton mënyra të sjelluri Heq të drejta jetësore Forma, është e tij E mendimit tonë Parazitarit Të dembelosurit mendim Të prag-qetësive thuajse vdektore Rebeli, Luftaraku, Dëshiruesi Mendim Gjatë ciklit, të të cilit Kërkoj shpirtrat e ngjyrave Dhe ende vazhdoj të shkruaj Në Ç'akordim harmonie shpirtërore Duke parë Miliona libra në gjuhë të huaj Të kohëve të Modernizmit Praktiko-Etiko-Intelektual Të gjallimit të lakmive Të "shpirtrave praktikë" Vjedhës; punëthyes Të cilët Bashkojnë copë-shqyerjet E punës së të tjerëve Dhe tregëtojnë delir Të emrit të tyre të dhjerë. Që Mbulon kryet e lexuesve mbarë globit
Dhe rikthehet në një lloj "Defekimi mendor" Përmendore e padukshme E tejndjerë E ndotjes shpirtërore Të krijesave Që Mbi hi-bibliotekat e djegura ndër shekuj Vazhdojnë të gërmëzojnë gënjeshtra Për kohët e perënduara Ku thonë se… "Ata qenë"
-3- (Dita 3)
Në emër të… Faljes së plagosur Të lënë në shtrat-lëngatën e saj Faljes së monopolizuar prej "Úrdhëruesve të faljes" Që edhe në vendin tim Kundërmimet e kostumeve gri I pastrojnë në "libër-ligjet" E ndëshkimeve Që kurrë s'janë për ta Se faqet e këtij libri s'vlejnë Për "të pagëzuarit në lumin Jordan" Atje ku pika e gjakut Mpiks hakmarrje në trutë e fëmijëve Atje Ku humbjet shpresë-tallëse Dashurohen Me sytë e dëshpërimit Se… bota s'është njësoj Se unë s'e gëlltis dot ushqimin Se uria po vdes miliona në botë Dhe unë e ti… Ushqejmë qen e mace Të tonës bukuri-përbuzje Të tonave urrejtje-fshehje Dashuri katapultë E krijesave të mendimit E ëndrrave të shpërndara të botës.
-4- (Dita 4)
S'jam më njeriu që isha Gjurmët janë zhdukur Rikthehem dhe s'gjej tjetër jetë Në histori-librat e padeshifrueshëm Me stinët e vetmive vrasëse Me rregullat e elegancave bezdisëse Në ditë insekticidesh Të ne humanëve Që jetojmë "In –sekt" Apo "Në klan" Duke ikur gjithmonë nga vetvetja Duke bërë seks me fëmijët tanë Duke mbushur botën Me priftërinj e hoxhallarë Duke pjellë djaj të rremë Nga "varri-pendesë" i Judës së vetëvrarë Mallkuar e fatmbjellë Para se të lindte Për kohët më pas Të urisë së fëmijëve Që me buzët e plasaritura prej etjes Drejtuar atyre që I quajnë "zotëri" Dhe që Zotërojnë reciprokisht një univers Të gatshëm ta shpërdorojnë Në ditët e Brekëheqjeve të grave e të burrave Etiko-etiketikisht Në emër të një… Një kulture të "lirisë" Për mbjellje-ekstazë Dhe lënie në mëshirë të fatit Për t'u rikthyer pas Në pauza luftërash Për ndarjet e kazan-supave Për fëmijët, që të tyret mund të jenë Të shëmtisë më të madhe Të emrit të tyre pa emër.
-5- (Dita 5)
Dhe trupi im shtrihet netëve Si një vrenjtje e kohës E klimës së shokëve të mbërdhirë Të ngjyrave të mallkuara Të veprimeve njerëzore Shekull skicoid! Mallkim (përse?) Falje (për çfarë?) Dyshime (pa fund?) Për… flakët e zbardhura Në tym të zi harrese Për sëmbimet e shpirt-ngasjeve Për monedhat e fundit në xhepa Të përfunduarat monedha Diku Tek disa PREDIKATORË Folës Për emrin e perëndisë Në kolltukë të artë Por… dhe Urdhëruesit e kazan-supave t'urisë.
-6- (Dita 6)
Na ishte një herë O Krijues i madh i ngjyrave Na ish njëherë një botë Ku dashuria Ndante shtretërit me dhimbjen I pandarë fati im nga të tjerët Në kohë Në tonën kohë Ku njoha krijesën e bukur Kur pashë mangësitë e mia Që s'i mjaftonin asaj kurrë. Kur e pafuqishme më qe zemra Për të pakuptimtin Emrin "Burrë" Që s'dua ta lidh me trimërinë As me mos-trembjet prej leh-qenve Armët kimike; bomba-hidrogjene Se s'dua të… Të më quajnë burrë Për bartje sendesh jetë-marrëse Se duart tona s'janë bërë për të mbytur Por për t'prekur jetë-përqasjet Shpresë-mbjellje për gjithë të pafatët Drejt Perfektes skalitje t'ëndërruar të kohërave Dhe tonës Krijesës delikate femër Ne Të lindurit pas dhimbjeve të saj Tashmë të toksikuarës Fytyrë-ngjyrimesh Injektimesh Keqtrajtimesh Jashtë trajtave njerëzore Prej nesh Emër-burrave Dhe prej tyre vetë.
Në mal-rritjet e brekë-shurrave Në të cilat "ne" Bëjmë përzgjedhje për veten tonë Dhe duam Dhe ëndërrojmë Më të pastrat Dhe… ndotim të tjera, të tjera Dhe shtojmë zemër-plasjet E shpëtim-ditëve të pashenja Të fuqi vdekjes së… … dashurisë sime Që rilind çuditshëm Në kohë paqe e lufte Dhe ngrihet përmbi gjithë dëshpërimet Dhe kërkon të mbledhë Lule Të krimburat Të djegurat Në kripën e lotëve shekullore Dëshirë e një dore të kristaltë Që ledhaton ftohtë, netëve të tmerrit Netëve, ku dhe unë si ti kam ftohtë Për zgjimet në shtretër bosh Për ditët pa ty Për ditët gjakhumbjes
Të vajit tim për ty Të përleshjeve të mia imagjinare Që ngjajnë si prova më e bukur Drejt Çasteve të puthjes së ëmbël Të tinguj-hapave më të bukur Gjithë gjurmët e botës Në një emër g-l-o-b-a-l-i-z-ë-m? apo ZEMËR?! E përbashkëta jonë quhet ndjenjë Katandisja, s'është refren Dhe ky s'duhet të jetë fundi I mijëra viteve kënge e lufte Se Veç në deje duhet t'rrjedhë gjaku Dhe jo gjatë rendjes sonë Dhe jo… Stop! frazën e stërpërmendur "mos qaj" Sapo e dëgjova Në urdhrat që i jepnin një foshnjeje Dhe ndjeva fillim-këngën e botës Në një djep të vogël… të lashtë Ku shpresat e miliona varreve Shkrihen në shtretër të lindjeve Tyreve Dhe tonave Melodi-bërësit Këngë-kënduesit E djep-përkundjeve të tyre Dhe… Arsyen time pse shumë të dashuroj.
-7- (Dita 7)
Në emër të… Atit? Ku është ai vallë? Ne Të mbeturit pa nënë qiellore Sipas Llogjikës tokësore të krijimit! UNË jam "biri" Edhe TI edhe JU Dhe shpirti i shenjtë eshtë Ajo Ajo çka bëjmë në jetë T'përqafuar me mirësinë Se Mijëra shenjtëritë tona Nuk mund ta kalojnë njerinë Se njeriu është TI dhe UNË E gjithë rruga që bëjmë Për të… Fituar këtë emër Po pra! "NË EMËR TË"!!
8// (Dita jonë...)
Po shikoj drejt horizontit atje ku ëndrrat Shkrihen dhe rikthehen netëve Për mos-humbjen e ngjyrave të dritës Dhe emrit tënd !!!!!!!!!! Mirupafshim E nesërmja E kudondodhjes Të "EMRIT TË.."
A. Shkurti | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Wed Oct 15, 2008 6:49 pm | |
| Ketu prehet ai qe quhej Ndoc Gjetja i cili pati ardhur gabimisht ne bote nga vetja e tepruar nxirrte vjersha dhe gjithe njerezit i quante shoke
Kur pa qe endrra kalkulohej me kompjuter kur pa qe idealet rrezoheshin ne kolltuqe kur jepte buzeqeshje e merrte skermitje zuri syte me dore dhe vendosi te ikte
Dhe shkoi e hyri ne manastirin e Unit te shpetonte shpirtin nga gjuheligat e Lehjes ...pastaj e percollen per ne banesen e fundit me shpenzimet gratis nga Bashkia e Lezhes
Ne castin e mbrame nje hene e pergjakur e puthi dhe balle dhe thirri : "Nene" Mos kerkoni te dini per te me teper ai u largua sikur te mos kishte qene..
Ndoc Gjetja, Marre nga vellimi poetik, "Dhjata ime" | |
| | | Sofra Admin
Numri i postimeve : 7564 Registration date : 13/08/2007
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Wed Oct 15, 2008 6:57 pm | |
| Gjuhës shqipe
Lshon ame ilire n`goje agimesh s`vjetra Ndo `i fjale e jote than` vetimeveti, O gjuhe e folun n`bote ende ferishte S`ciles Mayeri ne te censhmet letra Rraj`t e mshefuna n`mot nuk mund ia gjeti As n`t`folun t`Cezarve as n`helenishte, Perse Athina s`kishte Emen as Roma, kur e rrept ushtove Nder vepra katallajsh qi nper jehona Vigma t`fuqishme qitshin hove-hove, Tue ndertue ledhe permbi troje t`ona.
Kuturesat e hyjit nper gjeth lisi N`Dodonen shejte prifti, qi n`pergjime Naten e diten rrinte atje perdore, Porse ndo `i fllad pullnaje kundalisi, Ndoshta me fjal`t e tueja i dha heshtime T`perfrigueshme qi mbluen t`parat therore: Ndoshta ndo` i buz` hyjnore N`at mot qi zota shpesh perbujte toka Shqiptoi kto fjal` qi ne mbi goj` na shkrefen; Me ty hyjneshat ndoshta nper kto boka Ndonjij biri njeriu dashnin ia shprefen.
Mbi anija t`shpejta velat nde kah preja, Qi urdhni i Teutes niste nen hyj ari Me msy t`Helenit barkat tregetuese Ngarkue me ar e kem e skllave t`reja, Ty t`kelthitte n`timue anijetari Tue i ra me kic ilir pupes bishtnuese; E permbi val` shkembuese Ti jehojshe nder hymnet e ngadhnjimit Kur, me plackat e rrmbyeme mbrend` stivue, U afrojshin n`breg anijat prej agimit, Mbretneshes s`detit pret me i a dhurue.
Mysteri i vjeter qi mberthen fjal`t t`ueja, Zanin na e dridh` me nji kreni t`pashoqe, O ghuhe e folun per trimij pranvera, E tok na mbajte nder pushtime t`hueja Sepse prej gojve arbnore nuk u hoqe As kur u ndam n`besime e doke tjera; E shekujve potera Qi me vrull u perplas mbi tok` shqiptare Ndonjij ndrrimi edhe n`ty i cili shtegun, Por prap kumbimet n`buze i ke krenare Si n`mot qi Ilirt Shqipnis i a ruejshin bregun.
Thue buza e kangatarve te paemen Qi gzim e idhnim me ty knduen maje mali Dhe kanga u humbi n`erresin e motit, Ket permallim qi mungullon mbi t`emen E vjen nga heshtja e shekujve m`a fali, Mue trashigues i tune n`dhe t`Kastriotit? N` kthjelltin e dites s`sotit Kang` ndoshta t`kndueme qi vorroi kalesa Kendoi, o gjuh` lulzue n`shkreti, dh`asht goja E eme ahmarrse e gojve qi harresa N`terr mbylli, kur ti s`kishe as sheje as shkroja.
Motrat e tueja qi kumbuene n`shekull Bukurin tue sjell` n`prak t`ksaj jete E tjetra ligj`t e Arsyes qi mbarshtrojn` fise, Heshten e rrojn` vec n`karta:ti, per mrekulli, Me nji mosh` trimij vjetsh e blerun mbete Edhe kumbon e gjall` po n`ato vise Ku me lshue tingujt nise N`foshnjin e botes. Pse t`ka ruejtun fati T`njom edhe virgjin? Egersija jote Mos mban n`at gji, q`i hueji nuk pecati, Stinen e fundme t`poezis s`ksaj bote?
O shqipe plot me munguj, o gjuh` burrash Qi me `i fjal` t`vetme lidheshin per laku Dhe soje as vdekja s`mujte kurr me i trande, Shprehje t,kulluet na ep si akull gurrash Per kang`t e burrnis s`lasht q`ushqejm` te gjaku E t`lavdis s`re qi me t`fitue na kande; Thjeshtin e ambel t`ande Me ndjell` dashnin e vashavet qi t`flasin Falja poetve t`u, por n`qe se kamben Buzes amtare kush ia ven, ti casin Mos prit: banu rrufe me lshue n`te namen.
O Kange, Arbnor`t e plogte i kapi gjumi; Ti kris si za burije Mbi ata qi flejn` pa andrra fisnikije: E n`qe se belkacuk`t e gjuh`s ilire, Tue t`ndie fishkllojn` prej smire, Me rrahje flatrash ik n`nalsi t`kalthera
Ernest Koliqi | |
| | | Sofra Admin
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Thu Oct 16, 2008 8:18 am | |
| E SHIUT
Larg kane ikur djajte nga perendite koha prehet ne gjume prapa kohe pos historise
me thoni mund t'i kurorezojme te vdekurit ne kryqezimin e hijeve pas vdekjes sepse ata lindin dhe vdesin pernate si ne enigme nga ankthet e mekateve trishtimi mbyllet ne pasqyre
gure varrezash metamorfizojne kufomat e djegura ne ashtin e gurit
imzot une e shoh vdekjen de nuk vdes ndinese vdekja ime ka nje forme' gjaku qe quhet perjetesi sepse pikat e shiut vallezojne ne erresire si per mua - si per ty
| |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Thu Oct 16, 2008 9:19 am | |
| Cikël poetik nga Bledi Llangozi
Ishte një çast krejt i veçantë. Çast ngjethës, prekës, çast që të shtang. Prindi nxjerr nga çanta dorëshkrimet e të birit. Ishte krijuesi Thanas Llangozi, i cili mbart në shpirt plagën e madhe të ndarjes nga jeta e të birit në një moshë kur ndiqte ngjyrat fluturake të pranverës. Një fletore e shkruar me kujdes, me një shkrim të bukur, të qartë, me ndonjë korigjim ku dhe ku, i cili më kujtoi fletoret e mia të ndaluara, të fshehura deri nëpër purtekat e plevicës në një kohë të frikëshme. Paçka se iku shpejt, Bledi 18- vjeçar la pas pavdekësinë e tij: vëllime të tëra me poezi dhe piktura të mrekullueshme. Me plot bindje them se ishte një talent i mrekullueshëm, që perënditë, ndoshta e patën zili dhe e muarën pranë tyre. Shpresa e tij për t’u kthyer në atdhe, të cilit i këndoi me një dashuri e frymë ëngjëllore, humbi përgjithnjë një ditë papritur nën dallgët e detit të brigjeve të begata të Halkidhikisë. Ziko Ll. Kapurani.
Ç’ ishte?
Ç’ishte vallë ai mendim? Nga erdhi e ku më gjeti,... Ishte shpresë, apo besim, Pse më dha një rrugë derti?
Ah, ti hije e varfërisë, Pse më ngre nga vëndi im, Nga pragu im i dashurisë, Nga gjej prehje dhe gëzim?
Pse më hedh në shtegëtim, Më çon atje ku s’ka mëshirë, Ku s’ka shpresë, as besim, Ku humbas në shkretëtirë?!...
Tokës
U dehëm prej tokës, Prej nektarit, aromës, I biem në gjunjë, Ajo është Zoti ynë.
Dhe ajo fort na deshi, Nënë princeshë ish Djersën ne i derdhim, Na e kthen shumfish.
Një çast
Dimë si t’i bëjmë ballë jetës, Furtunës që rrugën na pret, Jemi në shteg të së vërtetës, Dhe pas tij një çast solemn.
* * * *
Në aromën e zjarrtë të trendafilit, Ti shkel ngadalë si sorkadhe, Zgjon e ngre nga çerdh’ e bilbilit Tinguj e diell për fush’ e male.
Më pas futesh në pyll më thellë Të ngresh çdo degë e çdo fletë, Dritë e jetë për të mbjellë, Dhe një nektar me hap të lehtë.
Pika e lotit
Pika e lotit m’u këput Si thikë në zëmër u fut. Përmbi gjoks më rrëshqiti Shpirtin thellë më goditi.
Zgjata dorën që ta kap Por gjithë trupit iu hap. As nuk munda që ta prekja Lot’ i jetës ishte vdekja.
U thye ëndra jonë
U thërres perëndive me zë, fuqishëm: “Ku është drita, buka e premtuar?” Ndoshta përgjigjen dhe ata s’e dinë Dhe mbetem mes rrugësh i harruar.
M’u vra, endra ime, e ndjej, u thye, I kthyem shpinën si një tabele të rrënuar, Sa me dhimbje, aq dhe me vdekje u lye, Me një bojë të errët gjer në grykë mbuluar.
Fshatit
Ka dalë aroma e tokës së punuar, Mes parmëndës që kali heq sertë, Mes djersës që plaku i përvëluar Fshin ballin me shaminë rreckë.
E gjitha si puhizë fluturake, e lehtë Mbuluar nga mundi e qielli i majit, Bujku ndajnatë nget rrugën përpjetë, Aromën e tokës t’i shpjerë fshatit.
Endrat për atdhe
Drejt asaj jam nisur Ku s’gjej yll shpëtimi, Në shpirt jam i grisur Krejt nga pikëllimi.
Ku do të vete i çartur? Një zot ndoshta e di, Di vetëm se i përmallur Do të qaj për ty, Shqipëri!
Një dhimbje kam zëmrës, E nga rruga më nxjerr, Vjen ti atdhe, dor’ e nënës, E për krahu më merr.
Trishtimi e ka pushtuar
Mbi trupin e vogël të njomzakut Shtrihet i hapur çarçafi i vdekjes, Duart e tij si petalet e zambakut Duket se kërkojnë dritën e heshtjes.
Dhe lotët e thara duken të qarta, Buruar nga zgavra e thellë e syve, Në buzët e mavijosura, të akullta, Një vjesht’ e trishtë rrjedh mes tyre.
Endër e plagosur
Më mbështjell, më ngre nga vendi Ajo erë që tymin e cigares mori, Sikur më mallkoi nga plepi gjethi, E një rrugë në një mall më nxorri.
Më rëndon një pyetje mbi shpinë Tok me një çantë mbushur djersë: Të rri këtu, në tym të shtyj ditët, Apo t’ia mbath gjetkë me shpresë?
* * *
Nga përshkrimi i një fytyre Dalin hallet një nga një. Mendimi e shpresa e tyre Janë ëngjëllorë pa zë.
Këtë mbrëmje
Sa dua sonte me rrugët e Korçës, Të ngjitem gjer lart e të zbres, Shtëpit’e ulta, me qiellin mbi kokë, T’i puth një nga një, të qaj, të qesh...
Një letër
Më hodhi fati nëpër rrugë, Pa adresë nëpër udhëkryqe, Ndërsa dera ime e drunjtë, Priste letër, a trokitje.
Gjyshes
Krrusur mbi krevat me tespie në duar, Ndjek me sy si lëvizin akrepat e orës, Sonte nga mërzia aq shum’ e munduar Për uratën e saj s’i vjen kush së gjorës.
Ngrihet çalë çalë dhe shkon në dritare Hedh sytë gjer larg e mes thinjësh hesht, Për çudi, si vallë s’kujtohet njeri fare..., Mes një psherëtime të thellë pret e pret.
I rraskapitur
I raskapitur nga pesha e kohës Më duket boshe bota përqark, Më lëviz mbi zjar kafk’ e kokës, Dhe qetësi nuk gjej dot aspak.
Përpëlitem si zog i goditur, Nga një ëndër zgjohem sakaq. Dal jashtë me natën e ligur, Të endem me ‘të posht’ e lart... | |
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Thu Oct 16, 2008 12:47 pm | |
| Armiku im
- Mimoza Ahmeti -
Armiku im, shpeshhere me fyeve ne menyren me te dobet, shpeshhere te fyeva ne menyren me te ceket, armiku im. E c'do te ish jeta ime pa ty dhe e jotja pa mua? Askush s'mund ta dije. (kur kushtezimi mbaron qenia zhduket) Armik.Armiku im. Prej teje rash ne gjurme dhe perfitim te asaj qe kerkoja, prej teje gjalleroji jeta ime, u zgjua, u perbetua, dhe ngashereu, kur vrasja shpirtat ngertheu. oh, ne te vertete ti je dashuria dhe urrejtja ime, armiku im. Pikerisht ato, qe ne zhvleftesuam ndersa rruges ecem, qe asnjeher s'i ditem, s'i llogaritem, TURMAT, qe inerte derdhen dhe fryme marrin me injorim, lane pasoje mbi shpirtin tend mbi shpirtin tim.
| |
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Thu Oct 16, 2008 12:49 pm | |
| Eshte cudi kur je femer
- Mimoza Ahmeti -
Mua tani me vjen per te qare.Me duket sikur shkarkesa yjesh me jane grumbulluar te syte. Dot nuk duroj, ndersa cengelat e nervave nderas terhiqen kundrejt njeri-tjetrit. Kangur me foshnjen ne xhep duket figura ime se largu ketu ne bregdet. Me vjen per te qare.Jam bere barre. Me siguri molusqet e buta tani levizin kapaket e forte brenda ujit dhe kandilet e kuq kushedi c'udhetim te mahnitshem kane marre Eshte cudi kur je femer... E keni pare natyren kur tmerrohet,fryn e shkaterron! Kur si perbindesh shkriferon germadhat e mohimit... Pastaj, kur pastaj, e lehte dhe e trandur, me syte e medhenj plot hije pret nje vazhdim, nje lindje femije buze detit ku i vjen per te qare, per te qare, ngaqe se si eshte, eshte me barre. Ne ato ore te dites kur molusqet e buta hapin kapaket e forte brenda ujit dhe kandilet e kuq kushedi c'udhetim te mahnitshem kane marre... | |
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Thu Oct 16, 2008 12:51 pm | |
| Ti do te heshtesh
- Mimoza Ahmeti -
Ti do te heshtesh gjate ate dite, ndoshta per fare ate nate, kur te mos jete mbi sferen e humbur te tokes, figura ime krenare me syte e fuqishem si shpeze qe vec lirise i perkasin, qe ti ti i deshe aq shume. Ti do te heshtesh djale, ti do te heshtesh,burre, ti do te heshtesh,shpirt, kur te mos jem me une. Dhe mjekra jote peshtetur mbi klavikul, do te heshte. Oh,nuk do te jete me ajo heshtje,nje nga ato qe vibrojne afrimin. Ajo heshtje e madhe, ajo heshtje e mungeses, ajo heshtje e kthimit tend, ne nje,ne nje,ne nje. Ti qe gjithmone me mua ishe dy, dhe prape njesuar, po kurre bir vetmie. Do te heshtesh, ti qe aq pak flisje dhe heshtjet i krisje ti qe i kishe fjalet si guaska te rralla, qe m'u desh aq rruge te eci per ti gjetur, do te heshtesh ti,qe aq shume te desha, Do te kthehesh ne nje burre si mijera (kurre nuk mbaron argateria se ngreni burra.) Do te heshtesh.Do te cohesh.Do te ikesh qe andej, krahthyer drejt gojes se argaterise do t'ikesh duke tu zvogluar trupi,shpatullat ne largesi. (Pika me rafte sa fort ti desha shpatullat!) Do te ikesh argati im,do te zhdukesh, dhe ketu historia jone do te mbaroje historia jone e padegjuar qe e pergjonin yjet e pikuar e qe kapnim me dore nen cati. | |
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Thu Oct 16, 2008 1:00 pm | |
| Vdekja
- Mimoza Ahmeti -
O qetesi e gjithfuqishme eternale, nga ti une dola me perpjekje, te ti per tu kthyer. Vec me i mundimshem qenka kthimi... Isha foshnje atehere, tani jam njeri. | |
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Thu Oct 16, 2008 1:03 pm | |
| Qe ti je gomar kjo eshte dicka qe duket
- Mimoza Ahmeti -
Fytyre e bukur dikur,tani stigmatike, ne gjurmet e tua gjej vrasjen qe te kane bere, ne grate qe i humbe, qe i braktise, a shpetuan duke ikur prej teje, per mbetur gjalle diku ne lemoshe ndjenje. Fytyre e bukur dhe sot, me gjithe prishjen, dyshimin, dekompozimin, trup qe zvarrisesh e birresh ne toke te mallkuar. Mase vigane dhe e deshperuar njekohesisht. Nje vath ne vesh-dic ja nxit kotesise kuptimin. Cdo dite humb dicka nga cilesia e yllit, vdiresh ne rere. Cdo nate fiton dicka nga pamortesia e vdekjes. Oh, tani qe po shuhesh,ndersa vazhdon akoma te shuhesh vervit ne ajer tentakula te tmerrshme vetmie te shthurur me lak fshikullues kap, terheq e shtrengon, roberon me buzet sterile,trupin e pandjeshem. Shepsh kam rene ne gjurmet e bjerrrjes sate, shfrimit menyres se terthorte te shfaqjes, helmimit, fshehjes, sofizmit, lekundjes, se paqenes, asaj paqendrueshmerie qe nuk ngre dot baze. Ndjenja luksoze, ne esence shkaterruese, gerryejne si macet gjire grash te lena. Rrugehumbur i bukur qe vazhdon te humbesh, qe di te sillesh por qe etika s'ta permush dot shpirtin. Jam jotja, me ke, gjithmone me ke pasur, mbeshtetje, fryme, shteg ne rruge pa krye, Por ti s'e kupton, ngaqe je gomar, dhe ky eshte shkaku qe une te dua tmerresisht. | |
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Thu Oct 16, 2008 1:09 pm | |
| Gjithckaja ime
- Mimoza Ahmeti -
Vaje te kaltra per ty me leshojne floket dhe goja s'eshte vec nje pasqyre e krisur prej dhimbjesh te dala nga mishi me shkulje prej asaj qe te kam pushtuar kurre per mos te te leshuar. O dendesi bari e gjelber e kraherorit tend o drure te eger aromeleshues te kembeve te tua, o krahe qe vetem krahe dhe vetem krahe leshoni, o ti,qafe e bute dhe e forte njeheresh O ti gjithcka,gjithckaja ime, gjithckaja e nates sime,e dites sime, ti,gjithcka O rruzull i erret ,o rruzull i verber,o rruzull shkaterrues i sedres sate te kafshuar. Te gjitha ju,gjithcka te ti. Vete ti: Qendro,me veshtro, mos me vdis ne duar Nje toke nje here e gjetur kurre me s'eshte harruar! | |
| | | Martina Anëtar
Numri i postimeve : 297 Age : 36 Vendi : Belgjike Registration date : 04/08/2008
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Thu Oct 16, 2008 4:04 pm | |
| KOSOVA as mbi qiell e'as mbi re as mbi tok e'as nder dhe , as' kush mé s'muj me na prek, se 100 vjet kem prit kete dit ,, se kete toké me gjak e'lame , se haruam ,amanetin e'té parve tané | |
| | | Martina Anëtar
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Thu Oct 16, 2008 6:14 pm | |
| MARTINA Vigan i shekujve do te jesh, O Fanar i vargut te lire! Nuk mundet jo gojet e cinikve Qe te hedhin mbi ty erresire!
Dhe pse priftit ju dha liria... Te flase e te thoje cfare te doje, Nuk e thote, jo, demokracia, Qe poetet ti marrin neper goje...!
Nuk e thote jo rregulli i njerezize, As i Klerit dhe as i vete zotit! Nuk e thone jo, pse njerzit e liq, Eshtrat tentojne ti nxjerrin prej vorrit!
Zeri qe kumboje vargjeve te lira, Ne kohet kur errsires kembana gjemonte... Drite iu bene njerzimit qe te shohe udhen, Kur drejt shekullit te ri po triumfonte...1
Ti shembull i guximit i fjales veteimtare, Shekujsh do te jesh si nje drite ne erresire! Pushteteve te liga, apo te cdo klase Do te ua kallish tmerrin me vargun e lire | |
| | | eri M Anëtar aktiv
Numri i postimeve : 737 Registration date : 02/04/2008
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Thu Oct 16, 2008 10:08 pm | |
| Rrustem Geci – poezi promemoriale
A L F A B E T I Në 1 qind vjetorin e Kongresit të Manastirit
Larg tregut të imazheve lexoj të kaluarën time 13 mijë vjet pellazgji dhe 3 mijë vjet i l i r i
Në atë orë të historisë të Kongresit të Abesë gjuhën shqipe e bëmë me shkronja moderne
Shkronjat e Alfabetit ishin kthesë e madhe për të gjithë shqiptarët që bukës i thonë bukë
Ajo ditë e Manastirit ishte një fillim i bukur 13 mijë vjet pellazgji 1 miliard vjet Shqipëri Rrustem Geci - Dortmund
| |
| | | eri M Anëtar aktiv
Numri i postimeve : 737 Registration date : 02/04/2008
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Thu Oct 16, 2008 10:09 pm | |
| poezi me nivel ! Vazhdo Martina ! | |
| | | Sofra Admin
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Fri Oct 17, 2008 12:52 am | |
| Moisiu ne Mal
Ngjitet përpjetë Malit të shkretë Krye-Profeti trimi me fletë, Të bisedonjë me Perëndinë Për Palestinë.
Arrin në majë lart i kapitur, Qëndron me frikë, pret i tronditur, Dhe Jehovaj i flet prej një reje Me zë rrufeje:
"Ti dhe të tjerët pleq do të ngelni, Tokën e Shenjtë kurrë s'e shkelni Skllevër, bij-skllevësh, s'e meritoni Se liri s'doni!"
Krye-Profetit dita i ngryset Dhe shpirt-këputur përdhe përmbyset Me lot në sy, me zemër të ngrirë I lyp mëshirë.
Pse kaqë gjatë, Zot, m'arratise, Pse më përplase, më përpëlise, Pse shpresën dyzet vjet ma ushqeve, Dhe sot ma preve?
"Nëm Dhen' e Lirë! Zot ku ma ke?" "Shiko, i tha, dhe ja ku e pe." Së largu Zoti ia pasqyron, Dhe e shikon.
Ja Nazareti, ja Bethlehemi, Lum' i Jordanit, Jerusalemi, Mal' i Sionës, Bethsaidaja, Dhe Golgothaja,
Sheh gasn' e pritmë për djalërinë Dhe shkretëtirën për pleqërinë, Atje sa bukur, këtu sa zi, O Moisi.
Këtej ka dimrin, andej prënverën, Kërkon parajsën, vdes në Skëterrën; Ajme, sa vrer, sa keq e sa zor, Liberator! | |
| | | Sponsored content
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. | |
| |
| | | | Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. | |
|
Similar topics | |
|
| Drejtat e ktij Forumit: | Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi
| |
| |
| |