|
| Përmbledhje nga krijues të ndryshëm | |
|
+14ELIE MUHAMETII Ali Baba Tepelena Sofra Ani Arta eri M gjakushi naqeta Beton Guximi Orfe@ shaban cakolli feneri 18 posters | |
Autori | Mesazh |
---|
feneri V.I.P
Numri i postimeve : 2101 Registration date : 26/03/2008
| Titulli: Përmbledhje nga krijues të ndryshëm Thu Mar 27, 2008 7:09 pm | |
| Rrustem Geci POEZIA, FJALA E PARË ME NGJYRA Libri i Rrustem Gecit , “Kanuni poetik “ është një libër me vlera të larta artistike. Gjerësia , thellësia, dimenzioni, semantika, temperamenti, vargu i fortë e i guximshëm janë karakteristika të poezisë së poetit. Bota artisike e Rrustem Gecit është e gjerë. Metafizika e artit të tij kudo puthë , shtrëngon dhe përqafon Rruga nëpër më të mirët, nëpër më të dalluarit, ishte rrugë e gjatë. Asnjë gjerësi s´më zë thotë Geci. Shija poezisë shkruan ai, çdo ditë po rritet , dhe kjo është gjë e bukur. Në arenën e së përditshmes , shkruan Geci, është fusha ime e betejës, identiteti im, tregimet e mia.Trualli i poezisë sime thotë Rrustja, është Kosova, e përmbledhura e të përbashkëtes , sublimja. Motivet e pasura, leksikiku i dendur, emocioni i guximshëm, bën që poeti të ngjitet tek e pagjendshmja, tek e paanshmja.E sotmja tek unë thotë poeti është e ardh, e ardhme, e përditësuar. Vepra „ Kanuni poetik “ është një libër i prushit të madh. Me këtë vepër Geci arrin majen; / kujt t´ia tregojë plagën / kur të gjithë jemi plagosur/ me të ndaluara çfarë të bëjmë / me të jetuar po vritemi! Rrustem Geci u lind në Roganë të Dardanës më 1950 . Mësimet e para i kreu në vendlindje e tij, ndërsa shkollën e mesme e kreu në Gjilan dhe Dardanë Rrustem Geci u kulturua në Universitetin e Prishtinës. Rrustem Geci plotë 17 vjet punoi gazetar në Televizionin e Prishtinës.Pas mbylljes Televizionit ,shtëpisë ku ai punonte, më 1995 mërgohet në Dortmund të Gjermanisë, ku edhe tashti jeton. Rrustem Geci kryesisht merret me poezi dhe ese. Shumë poezi të Gecit janë përkthyer në gjuhë të huaja në gjermanisht e anglisht Me këtë libër Rrustem Geci na e afron krijimtarinë e tij 30vjeçare . Rrustem G e c i deri më tash ka shkruar e botuar 10 libra ; “Demonstrat e luleve“, “Antologia personale “, “ Këngë Qipshte“, “ Milenium “, „Një rrënjë ulliri jemi “ „ Këngë Ilirishte “ , “ Motive me shqipëri“, “Rogana“, “Tregime të kohës“ „Malli ndjek udhën e vet“ „Kanuni poetik“ dhe „Njerëzit e rërës“. Poezia ishte dhe është fjala e parë me ngjyra ,pa poezi, pa këtë mbretëreshë të arteve,unë do isha një hiq i kësaj bote. Geci bashkëpunon me të gjitha gazetat e revistat në Europë dhe Amerikë. Libri „ Kanuni poetik“ që po i jepet në duar lexuesit tonë ka 1100 faqe dhe është prush i një jetë të madhe. | |
| | | feneri V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje nga krijues të ndryshëm Thu Mar 27, 2008 7:09 pm | |
| Rrustem Geci, katër poemë nga libri “ Një pikë gjak për tokën E V R O P Ë
( p o e m ë )
Më sheh si jam bërë I tëri jam i gjakosur I tëri jam i plagosur Në këtë çast të rëndë dua ta gjej një fije bari të shoh nga po fryn era se vrasësit do të kthehen që t´ i fshehin kufomat Më sheh si jam bërë i t ë r i jam i gjakosur I t ë r i jam i plagosur po e gjeta një fije bari,do ta dijë nga po fryn era Në këtë vend të betejave kujtoj 1913, kujtoj 1945 kujtoj 1981, kujtoj 1990 kujtoj,.. e çka s´ kujtoj...
2
Evropë, jam q i e l l i im pellazgjike dhe iliriote me l a v d i të pranuar e me këngë të dëgjuara Më sheh s´i jam bërë gjaku më vie deri në gju shtypjes nuk i përballoj Evropë, ne jemi të njëjtë njihma të drejtën time të drejtën për vetëvendosje se edhe unë jam evropë Evropë , e j a këtej pari t´i tregoj gropat me varre kullat e mia të plagosura të vërtetën e përmbysur Serbia s´është e madhe po është gjenocidiste dhe e njohur për barbari
3
Evropë, e bukura Evropë diellbardha apo diellzeza më s h e h s´ i jam bërë këmbët memzi më mbajnë e uria rëndë më kërcënon një fije bari më duhet që ta dijë nga fryn era vrasësit sërish do këthehen në të gjitha l u f t ë r a t komshinjtë më zvogëluan m´ i morën librat, dëfteret librat e shenjtë të tokës m' i plaçkitën, i asgjësuan për t´i bërë pronë të tyre Evropë, e bukura evropë unë kam një pyetje për ty pse s´më njeh, pse s´më do apo bëhesh se s´ kupton
4
Evropë, ndalja dorën serbit ose po ia n d a l i vetë se tokat e mia më mjaftojnë për të mbjella e për të korra l u f t ë s nuk i trembem por , unë d r u a j prej teje nga paktet tuaja të fshehta dhe nga konferencat tuaja Unë qytetari yt modern bashkëkohanik me helenët i moçëm sa ka dashtë zoti i krishterë sa të krishterët popull qytetërues n´Evropë dy p e r a n d o r i më ranë me shkopin e të madhit dy perandori më gjakosën me zjarr e me h e k u r e unë ,ja ku jam, gjallë jam!..
P r i s h t i n ë, 1999 | |
| | | feneri V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje nga krijues të ndryshëm Thu Mar 27, 2008 7:10 pm | |
| Atlanti ATLANTI
Populli, populli , është kala Ai ndërton e shemb mynxyrë Tokën e bukën po ia shkele Ai me d u a r e ngre lirinë
Populli, populli është u r t i a Mendja e tij gjithë ndërton Populli , populli kur flauton Kush më bukur nuk këndon
G j e n i e popullit është liria Gjenia e tij çdo herë krijon Me të bukurën pemë të jetës Ai ecën e kurrë s´ ndalon
Populli , populli , është kala Ai ndërton e shemb mynxyrë Tokën e bukën po ia shkele Ai merr pushkën e lufton
Rrustem GECI | |
| | | feneri V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje nga krijues të ndryshëm Thu Mar 27, 2008 7:10 pm | |
| Rrustem Geci - I burgosuri i idesë Rrustem Geci
PRITJA E GJENIUT
Ku është fshehur gjeniu Ai që di të flas me popullin Ai që di të qaj me popullin Ai që di të këndoj si ai
Ku është fshehur gjeniu Pyesin n ë n a t , baballarët Gratë e veja, fëmijët jetim Ata që vdiqën në këmbë
Ku është fshehur gjeniu Ai më i bukuri i lirisë Ai më i bukuri i vuajtjes Ai më i bukuri qëndresës
Ku është fshehur gjeniu Heroi i të gjitha luftërave Pse nuk duket, pse s´flet Koha është që të bëhemi
Ku është fshehur gjeniu Ai i gjakshmi ë n d r r ë s Ai i b u k u r i i betejave Ai që duhet të flasi sot
Ku është fshehur gjeniu Pyet vullneti i popullit Se populli gjeniun e pret Që g j e n i u vetë të flet
THIRRJET E EPOSIT
Me gojën e mbyllur nga frika Guximi shndrrohet në frikë Fjala fshihet mes dhëmbëve Dhe qeshja kthehet në vuajtje
Me gojën e mbyllur nga frika N d a l o n edhe pëshpëritja Gjelbërimi i fjalës në letër pasioni i ndjenjave në vargje
Me gojën e mbyllur nga frika Nga shtypja e terri i trashë D h i m b j a nuk frikësohet Që të kthehet në zemërim
Në këtë t h i r r j e të eposit një thirrje kam nga baladat Që l i r i n ë ta bëjmë të lirë Dhe frikë të mos ketë askush
I BUGOSURI I IDESË
Kur i shtrohem ndryshimit Dhimbjes dhe të panjohurës Goditem nga valë të ashpra Nga e sotmja e rebeluar
Kur i shtrohem ndryshimit Dhe mendimit të z g j u a r Çdo gjë e kam më të gjerë Më të afërt dhe të ndjeshme
Kur i shtrohem ndryshimit Mendimi më ikën përpara Që unë atë ta arrijë , më Më duhet të kërcejë përtej
Sa herë lypset ndryshimi Dhe të dhënat e krijimit Mua më shfaqet vetvetja Me të burgosurit e idesë
KËNGA E DRINIT
Në antologjinë e jetës Plot janë udhët e gjata Pastaj udhët e pastajme Pastaj udhët e tjera
Udhën e gjaktë të Drinit Vetëvetët e mohuan Vjena s´ishte për të marr Por ishtë për të dhënë
Në udhët e mia me Drin Çfarë të bëj i shkreti A ta vras vetveten A ta ndaj në gjysma
Në të gjitha luftërat Kosova ishte në luftë Gjithmon çlirimtare Gjithmon në beteja | |
| | | feneri V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje nga krijues të ndryshëm Thu Mar 27, 2008 7:11 pm | |
| Mëma E Albanit MËMA E ALBANIT
Sa herë kthehem në atë kohë goja më merret nga ato krime me forcë unë jam përgjakur kur foshnjën ma masakruan Zemra të v o c k ë l a të lirisë ju s´ishit një, as dy, po dy mijë dora e barbarëve serb ju vrau sikur ju të i s h i t të mëdhenj Me mizorinë e më mizorëve me mizorinë e më vrasësve ata s´ju lanë të rriteni, ju vranë në fillimet tuaja më të bukura Ilir, Shqiponja , Gresa , Astrit... ju shtyheni të më pyesni mua ku ishim ne kur juve ju vranë ç´ bëmë ne që të mos vriteni Zemra të v o c k ë l a të lirisë mos i mëshoni dheut me duar mos qani, qetësohuni,..ndaluni se mëmën mund ta çmendni!...
Poezi nga libri, “Kanuni poetik” libër me 1 mijë e 600 faqe dhe 2005 poezi
Rrustem GECI | |
| | | feneri V.I.P
| Gjenocidi GJENOCIDI
Në antologjinë e v r a s ë s v e nuk ka ndonjë popull tjetër më vrasës dhe më barbar , se populli serb, se urrejtja e tyre kundër p o p u j v e f q i n j ë Në atë harlisje të u r r e j t j e s të shkatërrimit dhe të djegieve ne e dinim se do të vriteshim se ata shtinin me armë të rënda mbi shtëpitë tona të bukura mbi fëmijët tanë të pashëm Gjenocidi s e r b në Kosovë s´ ishte fjalë boshe as i sajuar ai vriste , qëllonte , gjymtonte popullin më të lashtë të tokës dhe dehej me mizorinë e tij çfarë janë serbët, kush janë ata lexoni emrat e të pushkatuarve emrat e gropave me v a r r e emrat e një milion të ndjekurve
Rustem Geci | |
| | | feneri V.I.P
| çka Tha Liria? ÇKA THA LIRIA?
Zemrën e kam shëndoshë po trupin në pesë pjesë evropat shih, ç´ më bënë më ndan me të pabesë!
Kosovës po flitet shumë se bisedat s ´ janë mirë lirinë ne e duam tamam pa pranga e pa mynxyrë!
Zemrën e kam shëndoshë po trupin në pesë pjesë më shumë se një shekull jam nën degë të rrufesë
Rustem Geci | |
| | | feneri V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje nga krijues të ndryshëm Thu Mar 27, 2008 7:12 pm | |
| çamët ÇAMËT
Çame , Çame , Çamëri ke kraharorin me flori I ke krojet mëmë e mbesë unë te gjaku do të vdesë
Çame , Çame , Çamëri Plot të vrara ke në gji tri të korra në një pemë tri të korra në një lëmë!
Çame , Çame , Çamëri tremijë vjet moj i l i r i populli ynë është burrë është si gjaku në flamur
Çame , Çame , Çamëri ti moj je njëmijë flori ti ke çamin që punon ti ke çamen që të donë!
Rustem Geci | |
| | | feneri V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje nga krijues të ndryshëm Thu Mar 27, 2008 7:12 pm | |
| Lotët E çamit LOTËT E ÇAMIT
Shqiptarët e mërguar në botë me vuajtje e bëmë këtë jetë i këputur, i degëdisur, i huaj mërgimi çdo ditë më vret!
Këtu jam që kur isha tre vjeç Tiranën thuaja se nuk e njoh kam lexuar për bukuritë tuaja për fushat dhe për malet atje
Plot ishin murtajat që na ranë me grusht e me tramundanë Shqipërinë e kam zemër,xhan mendja më vete, në Tiranë!
Tokë floriri është Çamëria e fortë është ëndrra e çamit kur t r a p i në det dremitet dhe çami me çamen puthen!...
Mosha s´më lë të kapi largësi Neve po na i përtërinë emrat për ata që e kuptojnë mallin degën e thyer , era e thanë!...
Rustem Geci | |
| | | feneri V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje nga krijues të ndryshëm Thu Mar 27, 2008 7:18 pm | |
| SHPRESA
Shpresa , a të kujtohet ty ajo mbrëmje e Prishtinës kur unë e ti putheshim lulet të çelin të bukura
Në ato vite të rinisë sonë ne nuk rrinim duarkryq e shquanim njëri-tjetrin dhe praninë e pushtuesit
Shpresa, a e mban mend atë takimin në Prishtinë se në ato vite të rënda ne këndonim së bashku
RUSTEM GECI | |
| | | feneri V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje nga krijues të ndryshëm Thu Mar 27, 2008 7:19 pm | |
| TRËNDËLINA
Nata sonte më veç ka rënë unë mbështillem si gjësend dhe ëndërroj... mes vetmisë një diell tjetër të l i r i s ë
Dhembja ime s’ ka një fund kupën e saj me se ta tund dhimbja ime rron tek flaka ajo rrënjët i ka tek plaga
Zemra diellin e dëshiron dielli zemrën e frymëzon nata sonte v e ç ka r ë n ë unë mbështillem si gjësend
Ristem Geci | |
| | | feneri V.I.P
| E BUKURA MORE
Eja zemër përse s’ më pyet Malli mua m´i mbyti sytë Në ëndërr shoh unë Morenë Dheun e t´atës dhe atdhenë
Shoh De Radën, edhe Ujkon Dushko Vetmo çon mesazh Qan e bukura, qan i bukuri Për Morenë kam një mall
Flakë e shpirtit nuk shteron Prush i zemrës nuk harron Kujtoj h ë n ë e kujtoj det Sa herë gjaku im më thërret
Unë të desha po s´u pamë Unë të prita po s´u ndamë Gjuha jonë dritë shumëzon
Rustem Geci | |
| | | feneri V.I.P
| KËNGA e REXHËS
( sipas motivit popullor )
Nëna Rexhën e kishte djalë Rexha n u s e n e kishte parë Nusja e b u k u r , Rexha i ri Të njohur ishin me dashuri
Dasma e Rexhës, dasmë në zë Katër s h t ë p i plot me miq I gjithë gëzimi ishte në dasmë Kënga e vallja nuk pushonin!
Rexhën në dasmë do e vrasin gjaku i Rexhës të mos shtohet Ëndërr e nënës për djep të ri ishte shpresa e saj për të birin
Vrasës i territ Rexhën e vranë vrasja Rexhës nusen e ndanë nusja e b u k u r , Rexha i ri vrasës quhej një k a l ë i zi
Gjaku i Rexhës nuk do thajë gjaku i këngës do ta mbajë plagë e nënës s´mbyllet kurrë vdekja e të birit i preu udhë!
Rustem Geci | |
| | | feneri V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje nga krijues të ndryshëm Thu Mar 27, 2008 7:20 pm | |
| EMBLEMË
Unë jam ai i dënuari ai burgosuri, ai trimi ai i plagosuri për liri që një jetë të t ë r ë isha në luftë e beteja Unë jam ai bandilli ai shkruesi i trakteve ai ilegalisti i shkathët ai që i mbaja parullat “ Kosova Republikë ” Unë jam ai profesori ai i bukuri i rrugëve ai poeti i trazimeve që me studentët trima i ramë grusht armikut; Unë jam ai i dënuari ai i bukuri i UÇK-së ai piktori i emblemës ai, i dashuruari i lirisë!
Rustem Geci | |
| | | feneri V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje nga krijues të ndryshëm Thu Mar 27, 2008 7:20 pm | |
| KËNGË TË BURGUT
Dritë e hënës hyn e s´ flet Dritë e hënës ikë e s´ tretë Mendja e trimit terrin shpon Korba trimin keq shenjëzon!
Oj Kosovë , flutur me fletë Brenda burgut,... burgu vret Kjo Evropa ,..dielli pa ty . Ai togfjalësh më mban n´ kuvli !
Fjala e trimit s´ shuhet kurrë se l i r i a shpinën s ´ rrudhë fjala e trimit i b i e zjarrit plot janë vuajtjet e shqiptarit
Muaji–muajin vetë e shtyn Muaji - muajin e pështyn Nëpër burgje lufta vazhdon Udha lirisë kurrë s’ ndalon.
Fol Kosovë, Kosovë e l i r ë Krushqit presin të marrin ty Moj hapsane të raftë pika Djemtë e tanë janë:Republika!
Rustem Geci | |
| | | feneri V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje nga krijues të ndryshëm Thu Mar 27, 2008 7:21 pm | |
| TREPÇA
Në Trepçë është palca jonë qenia që të ardhmen ma cakton le të çmenden gjithë perenditë Trepça Iliriane nuk më mohon!
Në të dielat e arit dhe t´argjendit në të hënat e shiut dhe metaleve u vetëlind p l u m b i dhe zinku dhe kristalet me flori të Trepçës
Hapini ballinat e faqeve të tokës të shihni feldspathet,...manganin në të reshurat...mes vullkaneve zoti na e fali , Trepçën për ari
Qahet thëngjilli, floriret e tokës qahet h u m u s i...a r g j i l i blu me gjunj të natës m´i bien tokës qahen pemët për degët kërcu!..
Fol gjuhë e lashtë e kësaj toke Trepça e Kosovës prindin e di Në Trepçë Kosova ka një emër Mëmë e baba ia quajnë, Shqipëri!
Rustem Geci | |
| | | feneri V.I.P
| KËNGË TË ILIRIDËS
Motër e gjakut, motër e luftës mos u ligështo, bëhu e fortë ji në udhën tënde mos u ndal mbështetu në krahët t u a j në prushin tënd të qenies Iliridë, shpirti im , zemra ime mbahu në p o e z i n ë tënde në ilrishten shqip të Ohrit në ilirishten shqip të Lëkovës në ilirishten e Kumanovës në ilirishten e T e t o v ë s në Prespën dhe Dibrat tuaja në ilirishtën tonë të Iliridës shkruan në librin e tij, Arbri shkrimtari juaj i Dardanisë
Rustem Geci _________ | |
| | | feneri V.I.P
| ALBANI
Që nga shndrrimi i ajrit në frymë tremijëvjet kam gjuhën dhe artin tremijëvjet kam librin e betejave tremijëvjet kam shumen e këngëve
Kosovë, flamurmadhja e shpirtit Me ty o e dashur unë jam i tëri Shqipëri kam emrin dhe gjakun Shqipëri kam fjalën dhe himnin
O gjak i shqipes, o gjak i diellit mos u jep, mbahu, mos u dëshpro ji në udhën tënde mos u ndal këtu jemi! Gjallë jemi!Tuajt jemi!
Kosovë, z e m ë r e m u n d u a r Gjëma të mëdha o shpirt të ranë Loti yt,..Kosovë,..lag edhe shiun Nuk të lëmë jo të mbetesh dridhje
Kosovë, popull i dyzet luftërave Mbushe g o j ë n thirrje , marsho Me ty është liria, e dashura jonë Më e fuqishmja vepër e gjakut!
* * * * * Digjet e piqet kjo botë n´zjarrmi Në Prishtinës ngulmon gjak i ri Arti i çlirimit nuk njeh kufij Në të gjitha kohët ka emrin liri
RUSTEM GECI | |
| | | feneri V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje nga krijues të ndryshëm Thu Mar 27, 2008 7:22 pm | |
| KRUJË E LIRISË
Ç´është ky ajër me aq verë Nis prej fushave e maleve merr Ç´është kjo pemë argjendt e ar gjitha këngëve m´ i bie mbarë!
Mijëra v j e t janë stinët tona Mijëra v j e t Shqipëri mbi dhé Krujë e gjakut të Skënderbeut Flamur-madhja e gjithë atdheut!
Qysh kur t o k a ishte fëmijë Gjuha s h q i p e ishte e parë Ndal o bir,..që të jap ca mana Dhe një lot kujtim nga mëma!
Plot, f l o r i r e ka Shqipëria Ullinjtë e Krujës janë me ar Rrofsh o Krujë e Skënderbeut Flamur-madhja e gjithë atdheut!
Rustem Geci | |
| | | feneri V.I.P
| BETEJA KOSOVËS
( 1 3 8 9 )
Në prag të atij m o t i të ligë Në prag të atij moti të zymtë Në fushën e pasur të mëllenjave Ballkantë e bënë luftën e tymtë
Ustallarë të asaj kohe aq ditën dhe thikat i mbytën në g j a k evropat u vranë me marrëveshje e plagët i m b e t ë n Kosovës Osmanllinjtë erdhën me sulltanë të mos ëndrrojnë sulltan të tjerë një qiell e zunë, një na e tretën sa shumë u v r a m ë o Kosovë
Neve na takoi...e vramë Muratin atë s u l l t a n me nam në derë në kancelari neve na copëtuan për t´i pajtuar fqinjët e mjerë
Rrustem Geci | |
| | | feneri V.I.P
| KËNGË PËR LIRI
Të gjitha kohëve gjak u dhamë në fushë të betejës e punë të rëndë gjak dhamë për tokë e për qiell gjak dhamë që të rrojmë më mirë Të gjitha kohëve gjak u dhamë që l i r i n ë ta kemi më tamam me të drejta të njohura dhe ligje Të gjitha kohëve gjak u dhamë në Trojën e parë Trojën e vranë në Trojën e dytë Trojën e ndanë në Trojën e tretë turqit na ranë të gjitha kohëve gjak u dhamë,në fushë të betejës e punë të rëndë
Nëse Serbisë i mbetet
vetëm një shkronjë në
Kosovë, ajo do kulloj
g j a k edhe nën hije
Rrustem Geci | |
| | | feneri V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje nga krijues të ndryshëm Thu Mar 27, 2008 7:23 pm | |
| SHQIPTARËT
Nëse luftën nuk na e pranojnë Kosovë, bërtit me sa fuqi ke në dhomë, në banjo, në balkon nëpër shtëpitë tuaja të bukura nëpër trotuare , nëpër shkolla bërtit tek të mbjellat tuaja bërtit në rrugë, para pallateve nëpër qytete dhe fshatra, bërtit, bërtit , me sa f u q i ke, që të dëgjojë toka e qielli, bërtit çdo kund ka shtypje, çdo kund ku ka pushtim, Kosovë,bëhu e lirë dhe ngritu të dëgjojnë të rënët se këtu jemi! Dhe gjallë jemi!
Rrustem Geci | |
| | | feneri V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje nga krijues të ndryshëm Thu Mar 27, 2008 7:23 pm | |
| KËNGË KOSOVE
Gjethet gjakut nuk i bien Derisa të ketë diell e zot Gjethet gjakut nuk i bien derisa shqip flet kjo tokë
Diell , o Diell të keqen nëna Natë është, s´ndritë as hëna Në këtë vend sa terri vret Vret pusia e hyqmi vret!
Kjo pushkë e bukur si vajzë Ka sytë më kaltërt nën qiell Kjo pushkë e bukur si vajzë ka emrin : Kosovë e l i r ë!
Rrustem GECI | |
| | | feneri V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje nga krijues të ndryshëm Thu Mar 27, 2008 7:24 pm | |
| ATLANTI
Populli, populli , është kala Ai ndërton e shemb mynxyrë Tokën e bukën po ia shkele Ai me d u a r e ngre lirinë
Populli, populli është u r t i a Mendja e tij gjithë ndërton Populli , populli kur flauton Kush më bukur nuk këndon
G j e n i e popullit është liria Gjenia e tij çdo herë krijon Me të bukurën pemë të jetës Ai ecën e kurrë s´ ndalon
Populli , populli , është kala Ai ndërton e shemb mynxyrë Tokën e bukën po ia shkele Ai merr pushkën e lufton
Rrustem GECI | |
| | | feneri V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje nga krijues të ndryshëm Thu Mar 27, 2008 7:25 pm | |
| PUTHJA E DHEUT
( p o e m ë )
Re të luftës,.. dallgë dhe stuhi S´na u hoqën kurrë mbi qepallë Më të fortë ishim se vetë Sparta Natën mbi Trojën nuk di ta falë
Dielli mbi Shqipëri nuk shuhet Kjo është një e vërtetë e qartë Roma Çezarit, Nata e osmanliut Na bëri të vuajmë, të heqim gjatë
Në një gjyq që as korbat se shkruan Të d ë n u a r ishim,...me kalvar! Në atë (kontratë ) tmerri e gjaku Shpërngulja bënte atentatin e parë
Tridhjetë shekuj janë rrënjët tona 30 shekuj kemi gurin në kufij dhuna ishte shumë e rëndë dhe ushtri tonën ne nuk kishim
2 ----------------------------------
Në këtë b o t ë trishtimesh sa herë e kujtoj atë kohë një e tronditur më pushton krajla dhe mbretër të huaj që s´ i patëm kurrë asgjë na shkulën e na përshkulën në shkretëtirat e Anadollit Nga ajo këputjeje e rëndë unë vetvritem çdo d i t ë nga m a l l i i përmalluar nga të qënit i shpërngulur Në atë puthje të dheut lashë përroin e fshatit, lisin kopshtin me plot perime e pemë.Vreshtën e Dardhave se armiku na ra natën , dhe na i dogji të gjitha shtëpitë e ne që m b e t ë m gjallë; i lamë ca g u r ë tek pragu!
3 ------------------------------------
Shpërnguljen nga mëmëdheu e kam përjetuar shumë rëndë më thotë një ish i shpërngulur ushtria dhe xhandarët serbë na nxorën në mes të rrugës udha për Selanik me qerre ishte një dramë më shumë që vriste gjithandej Kosovën Në ato vite të shpërnguljes një i quajtur Astrit Karadaku pjesëmarrës i (tre) luftërave na thotë për këtë p o e m ë betejat i takojnë historisë nëse betejat nuk sjellin fitore Në çastin kur po shkuleshim unë putha dheun tim të ëmbël dhe nga kopshti mora baltë që ta kem s´i kujtim të tokës dhe kujtim të dhéut e atdheut që të mos më bjerë hiadha apo ndonjë gjëmë e rëndë
4 ---------------------------------
Në të gjitha ato vuajtje Stambolli ishte një vrasje kujtimet i kam të freskëta në Z y r a t për të huajtë tek po prisja në korridor të merrja kombësinë turke në radhët me ne, ishte një vajzë bjonde , vjeç 13- të nga Keçekolla e Prishtinës serbët asaj ia kishin vrarë 16 a n ë t a r ë të familjes, ndërsa ajo kishte shpëtuar duke u fshehur në plevicë. Ajo vajzë me atë dramë kishte 50 të rarë të familjes me gjak thuaja deri në gju doli nga zyra duke bërtitur këtë emër unë s´e kuptojë!
5 ---------------------------------
më ktheni në vendin tim në fshatin me fytyrë bari tek shtëpia e prindërve tek v a r r i i nënës sime ish zëri i 13- të vjeçares një gjëmë e gjithëve neve
O më të mirët e shpirtit Gjergj , Aleks , Trëndëlinë dhe juve që s´ po u njoh gjuamëni me gurë, shajmëni se unë biri juaj dhe vëllai do duhej të isha atje, atje dhe s ë bashku në luftë t´i mbroja dhe unë trojet
Sa herë p ë r m a l l o h e m i bie telefonit e bisedoj; Kosovë, tungjatjeta, si je katundi s´i është; si dolët në mëngjes, a pati bastisje sa dasma u bënë, tregomë sa n u s e lindën fëmijë o vëlla i gjakut tim, trego se malli për ju më nbyti!
6 ----------------------------------
Në varrezat e Stambollit prehen me mijëra shqiptarë thonë se vdiqën në këmbë me sy kah a t d h e u në kujtim të vendlindjes!.
Kossovë , Shqipëri , Atdhe tragjedinë e shpërnguljes e kam përjetuar në Selanik në një anije të vjetër greke që transportonte shqiptarët për n´humbje dhe n'harrim
Prandaj, si sot më kujtohet thotë Isai, një i shpërngulur dhe shpalon një akt drame për një Hanife Ibrahimin nënë nga Gjilani,pasi hodhi djalin, edhe vet ra në det!...
( Grykën e Bosforit P y e t e n i se flet Gjysma është l o t Gjysma është det!... )
7 -------------------------------------
Në jetën e të shpërngulurit nuk mjaftuaka një vuajtje, një dhimbje,një humbje,një vdekje i shpërnguluri vdes çdo ditë për t´ siguruar një gropë varri
B i j t e shpërngulur të Arbrit me mund e bëmë këtë jetë i këputur , i degdisur, i huaj mërgimi çdo ditë më vret!
Një jetë se kam parë Kosovën në Tiranë s´kam qenë asnjëherë kam lexuar mjaft për atdheun për fushat , malet dhe d e t i n
Kjo j e t ë na iku me mall moshë më nuk më ka mbetur veshët më ushtojnë shumë e shoh se jam shumë i mërzitur!
8 ---------------------------------------
E ç´murtaja të rënda na ranë po vuajmë ne, po vuajnë edhe fëmija Në Shqipëri unë e kam mendjen zemra më ikën vetëm në Tiranë
Tokë e florinjtë është Çamëria tronditëse është ëndrra e çamit Në det kur trapi d r e m i t e t Dhe çami me çamen puthën
Mosha s´ më lë të kapi largësi fëmijët po na i përtëritin emrat për ju që e k u p t o n i vajin degën e thyer edhe era e than!...
Atdhé, o i shtrenjti a t d h é nxirre këngën që vlon në ty Na lësho një za o i mirë që të mos vdesim në mynxyrë!
9 --------------------------------------
Kosovë , e mba mend o trime kur korbat nga rragamët t´u lëshuan gjuhën e këngën të t´i shleyjnë nëpër kohë të dogjën, të fyen, të pranguan; por ti o Kosovë prapë diellin nxore nga zemra një t r u p të j e t ë Shqipëria!
O vëlla i atdheut tim, o zemër jam lindur ku rritet p r u s h i jam lindur ku p i q e t flaka në katundin me fytyrë të barit unë kam tri këngë të gjakëta aty ku më njihnin dhe i njihja
Në çastet tek shpërnguljeshim Ne lamë pjesë të jetës sonë Fragmente nga më intimet Copa të fshehura dashurie Dhe kujtime të tjera të jetës në palcë të tokës i fshehëm Të mos i gjej dorë e huaj
10 ----------------------------------
Kosovë mos u vono, ngritu ti prishim kufijtë e ndarjes ndarjen që po na ndan se koha që po e jetojmë do që të j e m i të l i r ë!
Tiranë, më lejo të përqafoj të marr një grusht dhé nga ti , nga toka ime e ashpër një grusht dhé për kujtim se gjuhën e ëmbël shqipe ndarja e gjatë ma v o d h i...
Kjo këngë e ky mundim, do sjellin një mëngjes të bardhë një m ë n g j e s plot diell edhe sikur koha të zbres në zero,Shqipëria do të jetë një!..
S t a m b o l l , 1994 | |
| | | Sponsored content
| Titulli: Re: Përmbledhje nga krijues të ndryshëm | |
| |
| | | | Përmbledhje nga krijues të ndryshëm | |
|
Similar topics | |
|
| Drejtat e ktij Forumit: | Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi
| |
| |
| |