|
| Përmbledhje nga krijues të ndryshëm | |
|
+14ELIE MUHAMETII Ali Baba Tepelena Sofra Ani Arta eri M gjakushi naqeta Beton Guximi Orfe@ shaban cakolli feneri 18 posters | |
Autori | Mesazh |
---|
Orfe@ V.I.P
Numri i postimeve : 9104 Age : 114 Vendi : Ne zemer te njerit Profesioni/Hobi : Bum - Bum bum ! Registration date : 26/03/2008
| Titulli: Re: Përmbledhje nga krijues të ndryshëm Thu Oct 16, 2008 7:43 am | |
| Shqiptar e shkuar shqiptarit!...
UNE, jam shqiponja e Bjeshkeve te Namuna, jam flamuri qe Ismailit i rri te koka e varrit, jam pisqolla e arte fshehur ne gji te Ises, jam gjoksi i gjakosur i Adem Jasharit.
UNE, jam topuzi i Gjergj Elez Alise, hija e Kostandinit qe sjell naten Doruntinen, jam nje fije e mustaqeve te Mujit, nje hap i tij qe trondit tere Krahinen.
UNE, jam rreptesia e Leke Dukagjinit, nje fjale e rende ne faqet e Kanunit, jam nje gur i bardhe ne brigjet e Drinit, shpata qe Skenderbeu lart e tundi.
UNE,jam nje strofe e bukur e Naimit, shkruar mbi malet , fushat e brigjet, jam malli i Serembes, Samiut, Jeronimit, jam shpirti i tyre qe ne kurbet vazhdon te digjet.
UNE, jam deshmori qe ra ne Mitrovice, e me gjakun tim u la edhe Cameria, se jam ai qe nuk u qa kur vdiq, se per deshmoret nuk qan njerezia.
UNE, jam nje pushke qe del nga frengjite, jam nje kenge labe, nje tel i ciftelise, jam Cerciz Topulli qe kurre s'ra ne prite, jam e kuqja e flamurit atje lart, ne shtize.
ja pra, UNE jam shqiponja e Bjeshkeve te Namuna, ja lulja qe i ka mbire Ismailit te koka e varrit, jam pisqolla e arte e dinakut Ise, jam gjoksi i copetuar i Adem Jasharit...
UNE, jam shqiptar e shkuar shqiptarit... | |
| | | Orfe@ V.I.P
Numri i postimeve : 9104 Age : 114 Vendi : Ne zemer te njerit Profesioni/Hobi : Bum - Bum bum ! Registration date : 26/03/2008
| Titulli: Re: Përmbledhje nga krijues të ndryshëm Thu Oct 16, 2008 7:44 am | |
| Dhurata e Zotit...
Dheu im! I embeli! perkulem te puth, Ti me le mbi buzet e mia nje cope balte te dashurise tende, S'kam vend tjeter ne bote vec teje, ku mund te ngre nje kasolle, te mbjell hardhi, te kullot bagetite qe Naimi mi la amanet, ku mund te luaj me shoket si cilimi, te cjerr gjunjet, te gervisht hunden, te pi uje ne pellgjet, te mbledh molle , e manaferra, e te fle mbi ty, te martohem pastaj, dhe femijet e mi harrkate te laterzhyhen ne balten, ne mjalten tende... Ty te kam, Dheu im, Ti je dhurata e bukur nga Zoti, mjere ata qe nuk ta diten vleren, dhe u enden neper shkretetire... Te puth, ndiej ne gjuhe shijen e djerses, se gjyshit, Adhetine e gjakut te deshmoreve, Lotet e kripur ne grave,per burrat ne kurbet, Shijoj Dashurine Hyjnore, Ate te paren, qe Adamin e krijoi prej baltes tende... Dheu im! I embeli, shtrihem te vdes, e shpirtin t'ja dorezoj Zotit, Dhe pastaj mbulohem me ty, Sepse ti me do edhe keshtu, te vdekur. Dheu im! I embeli im! | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje nga krijues të ndryshëm Thu Oct 16, 2008 7:51 am | |
| Udha e mbare, Trim!
TE PESEVE* Nisu Trim, capit drejt agut te pergjakur atje plumbat shkruajne germa lirie atje, plumbat grisin heshtjen vrapo si i ri-si veriu lufto si plaku. Trimi im, perpara ke jeten...ke vdekjen.
Nisu Trim, drejt lavdise se heshtur drejt te embelit-hidherakut a-t-dh-e-u-t. Ku armet renkojne shqip ku buzet vjellin hekur nisu Trim se nata kemben e theu.
Nisu Trim! shtij nje pushke edhe per mua, melcine e nates copetoje me maje te bajonetes, flake vdekjen nga supet tane femijet jetimet ne syte e tu te lexojne himnet e jetes.
Nisu Trim! buzethare...se shteren burimet se u dogj u be shkrumb gruri ne are se nenat, nenat nuk flene gjithe naten nga renkimet per djemte e tyre te vrare... Nisu Trim ti je i fundit... se une, nuk kam per te te qare
Shko Trimi im! Te qofte udha e mbare...
*Kushtuar 5 deshmoreve shqiptare, te cilet u torturuan dhe u ekzekutuan barbarisht nga forcat maqedonase. DESHMORET NUK VDESIN!
Alban Tartari | |
| | | Ali Baba Tepelena Anëtar Nderi
Numri i postimeve : 187 Age : 68 Vendi : greqi Registration date : 13/08/2008
| Titulli: Re: Përmbledhje nga krijues të ndryshëm Thu Oct 16, 2008 4:08 pm | |
| Vargjet e mësipërme kanë frymëzim,vërtetësi dhe shum dashuri brënda.I uroj suksese autorit dhe të lumtë dora biligoa,që i mbledh me kujdes dhe na i servir.Përshëndes me këto vargje lapidare të Pashko Vasës:
O moj Shqypni,e mjera Shqypni! Kush t'ka qitë me kryet n'hi? Ti ke pas ken nji zoj e randë. Burrat e dheut t'thirrshin NANË! | |
| | | Sofra Admin
Numri i postimeve : 7564 Registration date : 13/08/2007
| Titulli: Re: Përmbledhje nga krijues të ndryshëm Fri Oct 17, 2008 12:54 am | |
| Dhe ikim ikim ikim Mbase ikim ikim ikim Nga dhomat e mbushura ofshamë Dhe dalim shesheve Po sheshet janë të lara në gjak Ndodh largohemi nga rrugët Që klithin në fytyra fëmijësh Dhe i mbyllim sytë Kur Mezia i ngul ushtën Demit tonë të Zi Në Mozomazinë e përhumbur Dheu na rrëshqet nën këmbë Abdullah Konushevci | |
| | | Sofra Admin
Numri i postimeve : 7564 Registration date : 13/08/2007
| Titulli: Re: Përmbledhje nga krijues të ndryshëm Fri Oct 17, 2008 3:20 am | |
| Lule mbi varr
Menate, neser kur te zbardhet fush’ e shkrete, Do nisem. Se me pret, e di qe jam vonuar; Do shkonj nga pylli dhe mali i perpjete; Me teper s’mund te pres lark teje i merguar.
Do te bares me syte ne kujtimet kridhur Pa par’ asgje, pa djer’ asnje shamate; I vetem, i panjohur, krrusur, duarlidhur, Vrerosur, edhe dita do te behet nate.
S’kam per te par’ as perendimin ar e zjarr As lundrat me pelhura tutje ne lugine, Dhe kur t’arrinj, me gjunje do te ve mi varr Nje tufe lule borsilok e trendeline.
Viktor Hugo
| |
| | | Eva0506 Hero anëtar
Numri i postimeve : 3323 Age : 42 Vendi : Shume larg...! Registration date : 28/01/2008
| Titulli: Re: Përmbledhje nga krijues të ndryshëm Fri Oct 17, 2008 4:36 am | |
| Turkesha
- Dritero Agolli -
Dikur kam njohur një Turkeshë Nga vendi i largët Adana Me sy te zezë e vetull zezë Me flokët lyer me këna Ajo ne vesh më pëshpëriste Si fërfërima në zabel Po fërfërima ish turqishte Si varg divani "çok gjyzel"
Çudira pranë saj mendoja Çudirat merrnin rrugën vrap Këtë turkeshe kur pushtoja Unë Anadollin, bëja zap.
Nga buzët rridhte një turqishte Si rrjedhin rimat në gazel Turkesha këngët përshpëriste "Ah, Arnaut , gjyzel gjyzel"
Turkesh e dashur, kjo që ndodhi Të kishte ndodhur atëherë Kur Krujën digjte Anadolli Ç'do kishim bërë moj e mjerë?
S'do mend qe kokën Skenderbeu Ma kishte prerë si karpuz "Tani kur flakë digjet dheu Ti puth Turkeshën mor domuz?"
Dhe ti mbi trupin tim do bije Do shaje Krisht e Muhamet Mes kujës faqet do t'i çirrje "Ah! Arnaut! medet medet."
Por gjer këtu s'do kisha rënë S'do kisha kohe për sevda Pusi diku do kisha zënë Atje mbi muret ne kala.
Kjo histori është e trilluar Kur isha largë në Adana Betohem, hiç s'kam dashuruar Ndonjë turkeshë me këna!
E ku ta lija një lanete Një xhinde Shkodre, një kaproll Ajo me not do çante dete Dhe do më gjente në Anadoll!
Po kjo s'do thotë se si dua Syzeskat turke si gazel Kur çel si bahce, rrjedh si krua Nga buzët verbi "Cok gjyzel". | |
Numri i postimeve : 3323 Age : 42 Vendi : Shume larg...! Registration date : 28/01/2008
| Titulli: Re: Përmbledhje nga krijues të ndryshëm Fri Oct 17, 2008 4:41 am | |
| MJEKRA E ZOTIT
- Dritero Agolli -
Shume vjet me perendite Kam jetuar bashke i zbathur Kemi qene tok perdite Por aspak nuk jemi dashur
Dhente tok kemi kullotur Arat tok kemi leruar Kur une isha i perlotur Zoti qeshte i harbuar.
Kur me ngordhnin bejkat malit, Zoti tallej si i marre Une gure merrja zallit E goditja per ta vrare...
Eh, c'te grindur , eh c'te therur Me terbim e me potere! Mjekren zotit s'ia kam krehur, Mjekren zotit ia kam cjerre.
Dhe pastaj me dru ne dore E kam ndjekur e perzene Permbi malet me debore Asnje fron nuk i kam lene
I kam thene: hajde, zhduku, Fundi yt nje fund te jete, Ku te duash shko e struku, Jam i zoti te rroj vete!
Krishtit kryqin ia kam hequr Pa trokitur ne kembane Muhametit ia kam djegur Callmen , xhyben dhe kurane..
Dhe nga kjo i deshperuar, Papa, balli i Vatikanit, Me ka nemur e mallkuar Mua, tersin e Ballkanit.
Shenjteri, o rrenje e vjeter, Mbaj pak vesh e pak veshtro, C'po te flet nga bregu tjeter Nje apostull Dritero:
"Skam qeder se psall nje pape me karroce apo veture Po te ngjallet zoti prape, Une prape e ze me gure" | |
| Titulli: Re: Përmbledhje nga krijues të ndryshëm Fri Oct 17, 2008 4:43 am | |
| DASHURI E VESHTIRE
- Dritero Agolli -
Ti ne kanape tani dremit Ndofta gjumi ende s'te ka zene, Abazhuri mbi qerpike ndrit Libri nga gishtrinjte te ka rene.
Para teje ndal mendimi im: Jemi dashuruar edhe share Jemi ndare shpesh ne udhetim, Por drejt njeri tjetrit kemi ngare.
Dhoma hesht e rruga larg gjemon Ti sheh endrra kalteroshe shume Une, ndonse pi dhe mogadon, Mezi fle, se jam njeri pa gjume.
Te kam pasur enderr cast e ore, Enderr te trishtuar dhe te mire Po te jem vertete nje Pitagore Ti je teorema me e veshtire.... | |
| Titulli: Re: Përmbledhje nga krijues të ndryshëm Fri Oct 17, 2008 4:47 am | |
| PO TI NUK JE
- Dritero Agolli -
Nuk je kurrkund. Kjo dite e nxehte e gjate Mbuloi me pluhur rrugen gjer ne fund Veshtroi ne zheg, ne pluhurin e thate, Po ti nuk je kurrkund.
Dhe me gishtrinj mbuloj fytyren time, Pastaj kemishen e renduar shkund, Nga pluhuri perdhe rrezohen therrimet Po ti nuk je kurrkund.
Jam gati te kerkoj cdo kokerr pluhuri Dhe ne kerkim si arkeolog te humb, Vec te te gjej, e humbura qekuri, Po ti nuk je kurrkund. | |
| Titulli: Re: Përmbledhje nga krijues të ndryshëm Fri Oct 17, 2008 4:49 am | |
| TA MBURRIM NJRI TJETRIN
- Dritero Agolli -
Pa ejani ta mburrim njeri tjetrin Dhe mos kursejme as fjale lavderimi T'ia bejme shoku-shokut komplimentin Ne caste dashurie e pendimi
Pa ejani dhe cilterisht te qajme Ku vec e vec dhe ku me shoqerine Meri per fjalet sharese te mos mbajme, Se dashuria fqinje ka merine
Pa ejani, dhe gjysem fjale qofte Per nje pendim, pajtim dhe marreveshje; Qe kush gaboi me tutje mos gabofte, Nese kupton se jeta ka nje vdekje.... | |
| Titulli: Re: Përmbledhje nga krijues të ndryshëm Fri Oct 17, 2008 4:51 am | |
| DHE SIKUR
- Dritero Agolli -
Dhe sikur ne bote ti mos ishe, Do jetoja si cdo gje qe jeton, Vec pa ty kjo bote do levizte Sic leviz pa ngrohje nje vagon.
S'ma zevendeson ti boten mua, S'te zevendeson as bota ty, Por sa boten sigurisht te dua, Kur jetojme e vdesim tok te dy. | |
| Titulli: Re: Përmbledhje nga krijues të ndryshëm Fri Oct 17, 2008 4:54 am | |
| TRISHTIMI
- Dritero Agolli -
Po iki me trishtim i zhgenjyer nga miqte E mbylla dhe deren qe rrinte e hapur Per lajkataret, per rrenacaket e smirezinjte Qe shtireshin engjej te dashur.
Ku vete s'e di , vec s'dua te kthehem Serishme ne rrenat e jetes Diku ne nje skaj te larget do prehem me qafen e futur ne jaken gri te xhaketes. | |
| Titulli: Re: Përmbledhje nga krijues të ndryshëm Fri Oct 17, 2008 4:58 am | |
| Ankime
- Dritero Agolli -
Ankime nga miqte, ankime nga rruga Ankime nga gruaja ime Veriu fshikullon, ngre pluhurin rruga Ankime, ankime, ankime
Ankime ne leter, ankime ne gjelle Ankime ne lopet ne fushe. U cmenda! Do te iki te fshihem ne shpelle Te fle pa ankime me nje ujk a arushe... | |
| Titulli: Re: Përmbledhje nga krijues të ndryshëm Fri Oct 17, 2008 5:04 am | |
| Majtas dreqer, djathtas djaj
- Dritero Agolli -
Me gjurmon dikush patjeter Dhe vertet s'di nga t'ia mbaj; Majtas vrap me dalin dreqer, Djathtas vijne e presin djaj.
Nga dollapi nxjerr nje pjeper, Thela-thela nis ta caj: Gjysme e pjeprit plot me dreqer, Gjysma tjeter mbushur djaj.
Mbreh nje laps e hap nje leter, Syte e mi nga letra s'ndaj: Siper letres shtrihen dreqer, Permbi lapsin hipen djaj.
Ku te futem, s'gjej vend tjeter, Ku te qesh e ku te qaj? Majtas vrap me dalin dreqer, Djathtas vijne e presin djaj... | |
| Titulli: Re: Përmbledhje nga krijues të ndryshëm Fri Oct 17, 2008 5:05 am | |
| Qyteti me shume qen
- Dritero Agolli -
Ky qytet ka ndofta mijera qen,- Vec rrugica ime ka dyzet!- Po merzitem shume e keq me vjen, Se ka qen dhe s'ka asnje poet.
Ah, sikur nga qente vec nje qen Per cudi te kthehej ne poet, Sinqerisht, o miqte e mi, ju them S'do ta kishte shokun ky qytet! | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje nga krijues të ndryshëm Sat Oct 18, 2008 11:56 pm | |
| Mehmetali RexhepiAS(SE)SI?
tirret e tirret një temë
boshtin mbështjell
me fije në anatemë
ngreh andej të mos këputet
ngreh këndej të mos tutet
assesi të thuret
ngreh e mos këput
kut më kut i hidhet litari
këtij livadhi
ai zotëri mëshiroi
haje barin lërma gardhin
bie a s’bie shi
bari për ty
jona lëkurë kruar
e kruar deri në gjak të zgjebes
së pa rruar
hap para mbyllet prapa
mbyll prapa hapet para
assesi të shthuret
lugati i serisë
vjell vjell vjell
vrer vrer vrer
vrerit shije jep e merr
dhe mëton t’i hip
kalit mitik të Llazarit Princ
vojo lubia del nga seria
mbi kalin mitik të çeliktë
të Llazarit
mes katër drapërinjve
do të m’i korrte
pamjet e syve
e ta vringëllonte
flakën apokaliptike
edhe një e vjellë
për “efekt serrë”
një thirrgjëmë e gurëzimit
të vajit të ajrit
luleëndjet brenda lulehelmesh
mjalti mëkues a helmues
luledijet shqiptojnë shijet
një çelës i stërndryshkur
as merret as jepet
dorë më dorë kuqëluar
dorë më dorë zbardhuar
lëkura ime regjur
e tëholluar
shkallëve të evro-dinakërisë
assesi të thuret
assesi të shthuret
në dorë ende mbaj
lëkurën time të rrjepur
çfarë t’i bëj për t’ia qepur
për t’ia veshur pastaj
anatomisë
tirret e çirret një temë
boshti i mbështillet
me nyje në anatemë
Tetor 2007
Mehmetali REXHEPI
J E T Ë
Të lidhin mes katër muresh
nën dry sy që katrohen jashtë e në brendi,
në mur do ta vizatosh me duar thëngjilli
ta riçmosh një rreth dielli,
t’i qeshesh me eshkën e epshit:
dredhe zhdredhe shtrëngueshëm a shlirë
të më përthekojë pranga,
se të dua edhe kësisoj: me danga!
Rrufesë së (pa) pritur:
falju që nuk të ka goditur.
Atë ylber
i mahnitur dot se vjel,
është katrahurë
pa shteg e udhë…
Të zhytë në lumë
të lahesh e të mos lagesh,
tu biesh valëve të ndeshtrashës
mbetur në breglumë kërrusur mbi bastun.
Dhe merr frymë lirisht pse një ditë
infarkti nuk ta hodhi dheun në fytyrë…
Përmasa e(rr)jetës gllabëruese
(s)fondit të jetës i hapet tinëzisht
në grep bjen se bjen
dhe bie se bie mynxyrshëm a qetësisht,
lypi prillit kundërmimin
të ta shporrë kutërbimin.
Mars 2008
Mehmetali REXHEPI
VETMI KOBRA PA ZILE
me askënd nuk jam
pos me vetveten
shtrihem gjerë e gjatë
asaj i lypi fat
nëse më do si më lajkaton
mos ma vesh atë veladon
grish të mur(g)ohem në tëndin ishull
të shporrem nga paraj(s)a pa u prishur
murg e murgeshë
në një ishull dhe pa epsh
çka t’i marr e çka t’i jap
kush kujt i hyri në hak
dhe zdup e zdap në kokë e shpinë
u mllefosa me vetminë
pa duar e shkop më rrah
ndaj i hap derën krah e krah
ik moj shporrmu kobra pa zile
miqësinë e paske hile
Mars 2008
Mehmetali REXHEPI
TETË KËSHILLA
TË MIKUT REXHË ELMAZI
Jeto: vuajtjet t’i shijosh
jeto: gëzimet t’i vuash!
Jeto: vdekjen ta këndosh
jeto: jetës t’i thuash: jo!
Jeto: të vdesësh vertikalisht
jeto: vdekjes mos iu përgjëro!
Jeto: një e dy herë mos vdis
jeto: vdis e fatin mos vajto!
Prill 2008
Mehmetali REXHEPI
HUMBËTIRË E HESHTJES
Uroj Jetën
ajo me të veten
heshtë, heshtë vetëm heshtë
prilli hap petale e më buzëqesh.
Ajo vetëm heshtë
sikur t’isha me një breshkë,
një shikim i njërës më sëmboi
termet zemre më shkaktoi…
Dhe intimen ia shpalova
ajo fsheh çka unë zbulova…
Nuk je zanë por m’shiton vërtet
heshtë, heshtë vetëm heshtë.
Ooo mooj eee paa beeesë!
Vetëm humbëtira heshtë,
thirrnëmës tevona
i katrohej jehona…
Prill 2008
Mehmetali REXHEPI
EMBLEMË E ZGJEBOSUR
Sublimë e sublimuar
në kornizë Krishti
Muhamedi
a Nënë Terezë
varur e gozhduar
e përfituara
emblemë
në qafa e mure
Virus i frikës
sindromi i ikjes
udhëmudhë
dykëmbëshit
e tërbuar
dinosaurë
pjella epruvetash
ndërsyer
etërish ilegjitimë
rruarparruar
teshat kat
me kravata
në qafat e njoma
e të thata
emblema
të sublimuara
gjokseve të zgjebosura
infektimesh
të inkriminuara
GJILAN, dhjetor 2002 | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje nga krijues të ndryshëm Sun Oct 19, 2008 12:10 am | |
| Hysen Këqiku
MË MIRË HIÇ SE SHKRIMTAR IRIQ
Në vitin 1989, në një dhomë me dritare të mbyllura, duke pritur se çka do të na sjellë e nesërmja, ia shkrova një letër shkrimtarit Mirosllav Antiq, pa e ditur se ai kishte vdekur 13 vjet më parë. Këtë letër do ta lexoni në vargjet e këtij poemthi
I.
Vargjet E tua Si xixat E strallit,
Pranverat Uronin Balluket E ballit.
Në vargjet E tua Një botë Krejt tjetër
Gjete Nëpër botë I hodhe Në letër.
Me adhurim I lexuam Nuk prituam Fare, Shtëpinë Poetike Pa dyer E dritare.
Ishte diçka E bukur -Lapsin Ta bekuam,
Një botë Të barabartë Të gjithë E adhuruam.
E adhuruam Po nuk erdhi -Humbi Edhe pëllumbi,
Bashkë Me bardhësinë Rrugën Diku humbi.
Në vend Të pëllumbit Erdh Një korb i zi,
Bëri Çka nuk bëri Po jo Mrekulli.
Kudo Nëpër shtigje Drejtësinë E drodhi,
Fëmijëve Në gjumë Ëndrrat Ua vodhi.
Nëna E vjershave tua U bë shumë E ligë,
Në vend Të gëzimit Për fëmijë Solli frikë.
Nga prehri I ngrohtë i nënës I nxori i la Në errësi’ ,
(Edhe bishat E egra Për fëmijë Kanë mirësi).
Ku humbi Ngrohtësia e lapsit Që shkruan Me zemër,
-Pse s’u dole Në krah Fëmijëve Të trembur.
Si shkrimtar T’u sjellësh -Dhuratë Një trotinetë,
Tok me vargjet E tua Të ngjitesh Deri te retë.
T’ua tregosh fëmijëve Yjet Atje në kupë Të qiellit,
E t’ua ngrohësh Trupin Me ngrohtësinë E diellit.
Fëmijët Si fëmijë Kudo Janë njësoj,
Me buzëqeshje Të ëmbla Me dëshira Lloj-lloj.
Ata sa janë Të vegjël Të gjithë Një gjuhë flasin,
Si kecërit Pas nënës Të gjithë Njësoj ngasin.
II.
Pse tu shter Zëri E t’u këput Peri,
Peri yt Karrem Për zogun Në gjemb.
Pse t’u err Shikimi Andej Nga Perëndimi,
Në vend të lapsit Shkopi Huri, E konopi.
Nga më erdh Një zë Me thera Si iriq, Nuk ka shpirt Shkrimtari -Ai shkrimtar Vdiq.
Ky zë Si më erdhi E nga Nuk e di: -Armata Jote Shkuli Edhe sy.
Si nuk tu dridh Lapsi Për shprehjen “qiellor”,
Çfarë”populli Qiellor” Me atë shpirt Mizor!
Shkuli Sy të zi Nga fëmija I gjallë,
Nga fëmija Që nëna E pat një Për mall!
Nga më erdh Një zë Ai shkrimtar Vdiq.
Se nuk pat shpirt Shkrimtari -Me thera Si iriq.
Sa sy t’i solli Dhuratë Ngjyrë të kaltër E të zi,
Të shohësh Më mirë Të shkruash Poezi.
Se shkrove Asnjë fjalë Për ata Sy të zi,
Të nxjerrë Nga fëmijët Nga e jotja Ushtri.
A ka më Shëmti A ka më Ironi,
Ta lavdërosh Në poezi -Atë ushtri, Atë mizori.
Më mirë hiç Se shkrimtar iriq. | |
| | | Nezir Myrta Anëtar aktiv
Numri i postimeve : 660 Age : 112 Vendi : usa Registration date : 23/03/2008
| Titulli: Re: Përmbledhje nga krijues të ndryshëm Sun Oct 19, 2008 7:49 pm | |
| bukur biligoa, ti që solle, a bukuri e shëmtuar, do thoja, se ashs dredhë ombin e historinë, drejton politikën edhe çfarosëse serve, me 1001 gjuhë gjarpërinjsh, kurse ashshqiptare tonat flejnë, nuk ndihen për të gjallë, as kur jemi në rrezik, as kur dohet ta thonë fjalën e fortë, as kur kombi valvitet me shpirt në fyt, as kur coptohet atdheu, as kur fillon një luftë çlirimtare - si medium shkencor, se jo si individ e personalitete të vetmuara edhe ato i nënçmojmë, intrigojmë, iu shpifim, edhe vet duan të jenë zotmbizota!
Shih, posa ndihet fjala bashkim kombëtar, çohen korbat edhe lugetër nga varret, gjoja po mbrojnë shkijet kosovarë, gjoja po ia ndukin puplat shqiponjes shqiptare, gjoja po luftojnë ata ma shumë për trojet tona të pushtuara, se sa na vet për trojet tona - e pse? Sepse e dijnë se mijëra km2 toka shqiptare janë nën sllavët edhe krejt këto i bëjnë të harrojmë tokat tjera dhe të knaqemi edhe me një pavarësi ahtisariane, sikurse dikur me një pavarësi londineze (1913)! Sepse e din fortmirë, se po u shkelen kufinjt e Kosovës me dhunë sot, prite zjarrin ballkanik e europian, se nuk e japin authoritetin fuqitë që njohten pavarësinë e Kosovës! Në një luftë eventuale, do të armatoset gjith kombi shpejt dhe do të mbrohet Kosova, ashtu sikur ështëmbrojtur e derdhur gjak shekujsh...as pa dijtë asgjë fuqitë e bota as ku i bie Kosova në hartën politike, as gjeografike, as historiografike...
Ma shumë janë tragjik për kombin intelektualët e rrëjshëm, ashtu sikur ata të huaj, armiq shekullor!
:::::: | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje nga krijues të ndryshëm Mon Oct 20, 2008 12:45 am | |
| Din Mehmeti
Me lene e me marrin tere jeten
Më lënë një be për tokë e qiell Që vran e kthjell
E m'i marrin sytë para se të zbresin në atë gropë Për t'u dhanë dritë yje për t'i bërë
E m'i lënë porositë e nënës për një palë këpucë Që nuk rrëshqasin në borë Për një shall me vija të kuqe Për ta vënë rreth qafe kur fërfëllazë bëhet ndër male
E ma marrin shpirtin për t'i dhënë hapësirë të blertë Gaz mëngjesor që pikon nga lulet
E m'i lënë të gjitha frytet e tokës dhe fjalës Që lidhin e zgjidhin veten kur e do puna E m'i marrin të gjitha përmendoret e shesheve Për t'i kënduar dimrave të gjatë Se kënga do prush do zemër do shpirt
E m'i lënë krahët e shkëmbinjëve të lartë Kur dragonjtë me kucedra gjuhen si në përrallë Kur vetëtimat emërojnë njëra-tjetrën E pastaj nënshkruajnë paqe
E m'i marrin vitrinat e veshëmbathjeve Depot e miellit fabrikat që prodhojnë traktorë Lugë pjata kripë
E m'i lënë blegërimat e deleve Që mes gishtrinjve sjellin gjethin e tharë E m'i marrin rrugët e asfaltuara para dere Urat e larta prej cimentos dhe hekurit
E m'i lënë ciftelitë e fyejt për t'i rreshkë Bjeshkët e Nemuna Me plisa bore edhe në vapën e korrikut
E m'i marrin hipsetëvravat e zbritsetëvravat e jetës
E m'i lënë duart rreth qafe dhe një shuplakë pranverë për t'm'u gjetur në ditën e vështira
E ma marrin frikën mbi kasafortën e botës nga atomi
E m'i lënë besimet e tyre që s'lëkunden
E m'i marrin të gjitha librat për ta gjetur veten e tyre
Duke u ngjitur kah e nesërmja e pathyeshme Në atë prehër të madh të Diellit Që na ruan nga vdekjet E më marrin E më lënë Ditëve të tregut fshatarët Tërë jetën... | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje nga krijues të ndryshëm Mon Oct 20, 2008 12:46 am | |
| Din Mehmeti
Që të rriten lulet e bardha
1. Flini të qetë, Se në gjakun tuaj do të shumëzohën pranverat e pavdekshme e zogjtë do të ndërtojnë cerdhe plisave tuaj të tretur.
Ju dhatë gjërat më të shtrenjta për të ngritur tempuj prej gjaku, që dielli të mos rrënohet, që toka të mos digjet.
ju mbollët besimin e jetës në rrënjët e luleve dhe me eshtra shkruat biografinë e dritës....
2. Flini të qetë! kjo tokë ju lindi nga hiri i ëndrrave të lirisë. që të këtë rreze dita, që të këtë ujë burimi, që të rriten lulet e bardha në mendjen e njerëzimit, që nga shpirti të shpërthejë bardhësia që liri të ketë me bollëk, që të shtrohet buka pa frikë në sofër, që njeriu mbi tjetrin të mos ngrihet si bishë, që kopsht lulediejsh të bëhet jeta.
3. Flini! Ju ka hije gjumi i përjetshëm, sepse s'deshët të jetoni të vdekur në jetë, pa dashuri, pa gaz në fytyrë, pa shpresa në zemër, pa tokë, që mbani si shtrojë pa qiell, që mbani si mbulojë, pa lumenj, që ju burojnë në sy, pa diell, që mbani në duar...
4. Flini të qetë! Ju s'keni pse të ankoheni, gjërat më të shtrenjta i dhatë për Kosovën, dhe dashurinë tuaj e shenuat në cdo lule, në cdo gur, në cdo rrugë. | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje nga krijues të ndryshëm Mon Oct 20, 2008 12:46 am | |
| Din Mehmeti
Kendo ose vdis pa klithme
Bëhu i blertë si unë më tha bari një natë këndo derisa të vallzojn yjet rreth diellit
si fëmijët rreth zjarrit në tokë e pastaj dëgjo oshtimën pa fjalë nër botë
lart do të mbesin kodrat duarthatë e gurë breg rrugëve në mendime çarë
Këndo derisa të pëlcasiësh si kripa në flakë vajto po të duash
kosave të egra s'do të mundesh t'u ikësh kurrë kur çmenden kohërat në furtun...
Bari ma tregoi ëndrrën e vet: --majet më të larta e hëngrën qiellin e zjarrtë
e shteku i rrezeve kërkon veten në breg... e bregu bregun pas bregut në breg....
I bukur është vetem zogu në fluturim që me puhin e krahëve të rreshk
këndo ose vdis pa klithmë... | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje nga krijues të ndryshëm Mon Oct 20, 2008 12:47 am | |
| Din Mehmeti
Syte qe shkrepin dashuri
M'janë shkimë dritat e syve të gjallë kthinave të mbrëmjeve luginave të nxira e vragëve të fëtyrës së shterrur derdhi pust e fryrë të shpiertit në shtratin ku të rrita ,o fëmij. -Eja ,biro, të mbledhi rreth stomit të gjinjëve të brenjtur, ti ngrohu brinjët e kërrusura ulrimave të fërfëllazave të mallkuara eja,bir-o,ta ndijë gjakun duke vluar!...
Eja në dashurinë e thithmave të rjepur se me dhëmbë të rinjë në gjakë mi i ke skurruar e kurr s' të kam terratuar ballin me shuplak mallkimi e kurr s'të kam shkrumuar jetën me me nam e rredhime, eja bir-o,ta ndijë gjakun duke të vluar!...
Të kam përkundur buz vatrës nën flaken e zbeht të një une e shpesh kamë ikur përrenjve me djepin tand ngarkuar në tojt e një plunge.
Eja,bir-o,ta ndij gjakun duke vluar!... bregores sime të lulëzuar eshtërat le të më kallen nur për tokë e diell se në sytë e tu që shkrepin dashuri është gjaku i vatres së re duke vluar... | |
| | | Sponsored content
| Titulli: Re: Përmbledhje nga krijues të ndryshëm | |
| |
| | | | Përmbledhje nga krijues të ndryshëm | |
|
Similar topics | |
|
| Drejtat e ktij Forumit: | Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi
| |
| |
| |