|
| Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. | |
|
+18Luki blerim shaban cakolli voglushja murturi Eva0506 Kristaq F. Shabani meli zeriatdheut Guximi Orfe@ E_Bukura Kosovarja Urata Euridika Arta NetSerseri Sofra 22 posters | |
Autori | Mesazh |
---|
Orfe@ V.I.P
Numri i postimeve : 9104 Age : 114 Vendi : Ne zemer te njerit Profesioni/Hobi : Bum - Bum bum ! Registration date : 26/03/2008
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Thu Jul 24, 2008 2:55 am | |
| Jusuf Gërvalla. Poezi.
Qenie, varr as frymë
një shishe hermetike grykëngushtë lëfytgjatë në murin prej argjile në detin e ëmbël në lëkurën me pore drite në ballsam të largët egjipti një një të miliontin yll në çdo kristal në çdo gur të çmuar
bima mugullon në terrin e tokës në qullin e baltës qenie, varr as frymë sy i zbrazët nga gjithë bukuria mbeti vetëm kjo e prekshme e flakët dhe e pakuptueshme
seç po lebetitem po më dridhet buza zëri im i djeshëm se ku u bë amshim i zbrazët si syri që më sodit me plotëninë e trilluar i ndritshëm e i thatë si mermer i zi dashuria e të çmendurit nga frika mes të gjithëfuqishëmve një gogol druri mbuluar me të tharat e vjeshtës një leckë e një enë e ndryshkur ca pulla sedefi
në shesh i nxora gjithë rekuizitat e parajsës | |
| | | Orfe@ V.I.P
Numri i postimeve : 9104 Age : 114 Vendi : Ne zemer te njerit Profesioni/Hobi : Bum - Bum bum ! Registration date : 26/03/2008
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Thu Jul 24, 2008 2:57 am | |
| Alistar Ramadani
Sdua të flas
Mos më bëni të flas Nuk dua Të shpalos Dhimbjen,dashurinë Në kengë shoh gjak Gjak Të një të pafajshmi Kurse valët e detit vjedhin jetën Fëmijut të posalindur Mos më bëni të flas | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Thu Jul 24, 2008 2:57 am | |
| Alistar Ramadani
Liri - çfarë ere ke?
Tridhjetë e gjashtë vjet dëshiroj të të marr erë Të kërkova,e di të kërkova-gjithkund Nuk të gjej dot askund Bile një shenjë tmë kishe lënë-ndokund Zemra do tmë trokiste-normal Evropa është plakur-gjithnjë plaket Por shpresoj-do të gjej Do të kërkoj-nuk ndalem Do të gjej edhepse-Evropa plaket Nga xhelozia smë lejon të të mar erë-edhe unë Vallë!Je në Amerikë?-Është e re Amerika Do të vij atjetë të marr-një çikë me vete Pajtohesh? Pyete Amerikën,të lëshon-një copkël nga ti? Le ta dish-po të mora erë Stë lëshoj-për jetë e mot Sepse shumë të dua-LIRI | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Thu Jul 24, 2008 2:58 am | |
| Alistar Ramadani
Sytë e gjelbërt
Sytë e gjelber të dritares sime,shikojnë lojën e fëmijëve Rrugën e këmbanave,pullazet e gjelbëta Dhe kapelat e zeza të shtëpive
Në fytyrat e ngurta,sytë e gjelbërt të dritares sime Shikojnë kullën e bardhë të varrit E rruajnë kufomën e vetë
Sytë e lodhur të dritares sime,shikojnë larg mallin E treten këtu vetëm... | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Thu Jul 24, 2008 2:58 am | |
| Alistar Ramadani
Sulmi i Fundit
Shikoj pishinën e vockël , ku peshqit pasionojnë kalimtarët Ushqehen nga ato, kënaqësi e përbashkët Fëmijt marrin dhenë në shtrojën e bukur të kullosës,shikoj... Me mall,me dhimbje Dua ta largoj mallin, nuk mundem, edhe po të dua,zemra më qanë Ka filluar sulmi-më thot dikush në vesh Përdorin helikopterët,aeroplanët... Fshatra të tërë janë rrafshuar për tokë po edhe qyteti more gjuhet Ka të vrarë-shqiptarë Fëmij,pleq,gra Nënë e bij,babë e bir të masakruar nga mortajat Pishina që kam pranë e dekoruar me gurë për rreth dhe shtartin e gjelbër të kullosës mu bënë kuq përära syve Fëmijët më thërasin të luaj me topin...ah! Që më vinte ky zë prej së largu kur pash fëmijun tim të më shkundë krahërorin Sa shumë të mira keni ore bijt e mi-ju them Luani,luani, tash babi do vi t`ju bashkangjitem Ju shkon zëri deri në qiell nga gëzimi Shijojnë ajrin e pastër në Chavanne dhe kullosën e gjelbër Shikojn lisin e bukur të mbrojtuar nga ligji dhe pishinën me peshqi Kënaquni bijt e mij,kënaquni psherëtis me dhimbjen e madhe E moshatarët e juaj?... Ato të nënshtruar nën breshërin e predhave gjakatare sllave E ju i ushqeni peshqit me grimcat e bukës në pishinën akuarium Dhe gjuni topin të lirë në kullosën e gjelbër
Ore,po Sllupçani,Vaksinca...Likova e tërë...O! Hatixhja,kjo nënë trime,kjo burneshë e madhe: Nuk kam ku shkoj më larg se shtëpis sime UÇK janë vëllezërit e mi dhe nuk i lëmë vetun le të na gjuaj shkau se nuk e kam ndër mend të lë shtëpinë-e vendosur fliste ajo Ore,po Shipkovica,Gajrja,Poroji...Tetova e tërë Nënë e bij në obor të tyre masakrohen nga predha E Jehona e vogël në rrugë duke shkuar të blen bukë Buk o shka i shkinës,buk E ti e gjuajte me plumb ,ja more jetën e njomë që sapo kishte lëshuar lulzimin ...O Zoti im më bën të fortë...të përballoj dhimbjen Vriten pse janë shqiptarë ej
Luani bijt e mi luani do vi babi tju bashkangjitem në lojën me top Shijoeni ajrin,kullosën,pishinën akuarium Mos paçi dhimbje asnjëherë bijt e mi jeni të lirë...shijoeni lirinë Zoti ju bekoftë...kënaquni ju bile Moshatarët e juaj presin breshërin e predhave... bijt e mi
Radusha?O!... Radusha,Bojana...Dervendi i tërë Jehoji krisma në Radushën e madhe Si në Sllupçanin legjendar…Haraçinë I mësuan si luftohet,kush lufton dhe kush duhet të vritet Nuk vrasim ne civilë JO o shka i shkinës-thonë trimat E ti po,ti vret...femij,gra,pleq Nuk u kënaqe as në gazibabë kur vrave njerëz duke fjetur Po Lubeteni? Çka gjete në Luboten që bëre krimin Të vrarë pas shpine,nga afër-thonë të gjallit e mjerë Thonë edhe dëshmitarët e huaj-o kriminel Janë me dhjetara të vrarë me qindra të torturuar Kështu thonë dëshmitarët...janë egzekutuar thonë ato
Oh!Nënë,sa më mungon fjala jote e butë Në këtë dhembje të madhe As Bukoviqi nuk mbeti pa prekur,edhe atje vranë-shqiptarë katilat,katilat...
Gjuma topin babit,gjuma Ti bi me këmbë sa kam fuqinë | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Thu Jul 24, 2008 2:59 am | |
| IRFAN AMETI
Bijtë e shqipes
dite MARSI mbi trojet tona ndricoi drita drita e LIRISË. dritë,populli që moti e priste ishte drita e lirisë. humnerë qe me shekuj ishim humnera qe dritë nuk kishim humnerë që e quanim robëri ditë MARSI,na ndriti rrezja rrezja që u quajt LIRI. lindën shqipet e malit lindën në shkrepat e sharrit lindën bijte e lirise lindën trimat e shqiptarisë. UÇK u gëzoft ky emer çdo shqiptar të mban në zemër me jetë qofshi trimat e shqiptarisë u bekofte Zoti me jetë e mot e gëzofshi flamurin e lirisë plumbi i juaj për shkaun u bëftë vaj e lot. | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Thu Jul 24, 2008 2:59 am | |
| Bujamin Rushiti
Të Lutem
Mjegullat nëpër sy më janë verbuar sytë me duket se jame ne qiell, e prek gjithësinë sa shpraztirë era e ftohtë yjet pa dritë, edhe ato të vetmuara askund askush, shpraztirë e pafund, i shqetësuar jam nuk di katë shkojë Cila rrugë më shpie në drejtim të duhur jam në udhëkryq pa emër, i humbur e i hutuar qëndrojë në gjithësi, i mjeri i humburi unë në kozmosin e pafundë
Dua të zgjohem në jetën që isha dua të bërtasë LIBERTAS, dua të jemë ai që isha dua të dalë nga ky labirint dua të gjejë rugën e humbur. Endem anë e mbanë kozmosit të pafundë kërkojë atë...
Kërkojë kohën e humbur kërkojë jetën kur isha fëmijë, kërkojë ditën kur u dashurova për herë të parë, kërkojë atë që kam humbur e që nuk vjen dot! e dashura kohë të lutem kthehu vetëm pakë ... | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Thu Jul 24, 2008 3:00 am | |
| Teuta Zymberi
Unë, tragjiku i Evropës
Unë, i huaji, i huaj për të huajin Gjaku im analizë eksperimenti në laboratoret e Evropës Unë, refugjati i tretur në perëndimin e egër Me Ndërgjegjen e Vrarë jetoj mes dëshpërimit e shpresës
Unë, dosja " Kosova Albaner" Që, sytë m'i vret cinizmi i bukurisë kapitale Unë, personazhi i njohur i tragjedisë Pyes ATA, që, mbi gjakun që nuk falet krijojnë Komedi Është Koha e Demokracisë apo Shpëtimit Kombëtar!
Unë i huaji, i huaj për të huajin Unë, aneks i shkëputjeve në hartën e tokës Unë, i përjashtuari në kongreset e Berlinit, Londrës, Dejtonit... Më i talluri në Konferencat e Paqes Shqiptari i shpallur qytetari i Evropës Emri më i vjetër i Ballkanit!
Unë dosja Shqiptari nga Kosova dhe viseve etnike Jap ultimatum për të drejtën time historike Rezoluta e Krismës në Kongresin e Armëve Vetëvendosë Lirinë time Kombëtare | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Thu Jul 24, 2008 3:00 am | |
| Teuta Zymberi
Në front nuk shkove turist
kushtuar Dëshmorëve, që shkuan nga diaspora të luftojnë për lirinë e Kosovës
Ti, Luftëtar i lirisë Në shtratin e flakës së maleve Nuk shkove për t'u shtrirë në pushime verore mbi trupat e femrave të masakruara nuk shkove të dehesh në aventura Mbi kufomat e njoma të fëmijëve nuk shkove të mbash konferenca pacifiste Mbi varret e njëmijta të Kosovës nuk shkove të tallesh me fjalën Pavarësi Nuk shkove as t'u thuash bedeneve të Adem Jasharit Dorëzo armët!
Ti, Luftëtar i lirisë Nuk rroke armët në duar Ta shesësh atdheun në tregjet ndërkombëtare dhe të Serbisë As të bësh marrëveshje me xhelatin si t'i vrasësh kryengritësit në male As nuk shkove të luash me Predikuesin e Paqes Lojën e opcioneve në tavolinën e të Premteve!
Ti, Luftëtar i lirisë Në Frontin e Luftës nuk shkove si turist Ti, hyre në gjiun e tokës ushtar i popullit Me shpirtin e fitores së madhe të UÇK Me betimin e flamurit dhe të pushkësE puthe tokën e dashur dhe të kallur të Kosovës I shpalose letërnjoftimin e luftëtarit të vuajtur të burgjeve Dhe i fole bjeshkës, gurit e plisit të bardhë: I sati Dëshmor jam unë, që po flej në shtratin e maleve!
Shkruaj për mua Kosovë, kur unë udhëtoj tek Dielli Shkruaj, se unë, nuk jam i paidentifikuari i Kosovës Unë kam emër, mbiemër, emblemën e lindjes Kam varrin tek dera e shtëpisë në prehrin e nënës
Shkruani për mua ju troje të mia të gjitha bashkë: Në atdhe u ktheva të luftoj kundër robërisë Në Frontin e Luftës nuk erdha turist Erdha si Skënderbeu tek populli Kosovës t'a sjellë lirinë
Vdekjes Tënde nuk i besoj Dëshmor Se Lufta për Çlirim Legjitim njeh vetëm trimin Vdekja për Atdhe nuk e njeh vdekjen Vdekjes Tënde nuk i besoj... | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Thu Jul 24, 2008 3:01 am | |
| Teuta Zymberi
Gjendje e jashtëzakonshme
Nuk përfundojnë netët e jashtëzakonshme tek unë Nuk ndalet gjuha e keqe ta kafshojë popullin tim Sadistët kërkojnë projekte të reja rreth trupit tim Kërkojnë ditë e natë ta zhdukin emrin tim Kur dua unë të jetoj shpallet Orë Policore Kur dua unë lirinë më ndjekin penalisht Kur dua unë të shkruaj vargje për Shqipërinë Shpallin kulshedrat shtetrrethim Sa herë që flas për lirinë më çojnë në Izolim Sa herë që thërras për kryengritje Makineria ushtarake vëhet në veprim Shpallet Gjendje e Jashtëzakonshme, Kosova në shtetrrethim
Tango
Kush thotë se unë s?di të vallëzoj Tango Kush thotë se unë s?kam gjene të artit të madh Kush thotë se unë s?di ta kuptoj Kush thotë se unë s?di ta luaj Aidën e Verdit Unë jam lindur në djepin e këngës Unë jam përkundur me ninulat e nënës Unë jam rritur me Vallen e Shqipes Unë jam shqiponjë dhe mbi Tango fluturoj | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Thu Jul 24, 2008 3:01 am | |
| uta Zymberi
Vargje në robëri
Lexoja aq shumë lexoja Për të krijuar poemën e lirisë Përpiqesha t?u ngjaja poetëve të mëdhenj Naimit, Pushkinit, Lorkës, Nerudës, Brehtit Poete s?bëhesha por njësoj vuaja si ata Shkruaja poezinë e luftës në pamflete Unë e dija se për ta thirrë lirinë Zogjtë i vrasin me plumba Unë e dija se për të lëshuar britmën për lirinë Zogjtë vdesin duke kënduar... | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Teuta Zymberi
Shikimi në mjegull
Nata ka rënë në gjumë të shqetësuar Dielli ende larg për ta përshëndetur Era bartë zemërimin e Akilit rrugëve Oxhaku përdredhon tymin mbi kullë Sytë xhirojnë çdo ditë n?këtë hapësirë Tanket, kapuçhekurit, burgjet Helmetat serbe fshehen nëpër mjegull Mëngjeseve futen me tërbim nëpër dyer Nata s?ndjen Këngët e Ringjalljes Lumturinë veç ëndërr e kam parë Dritën e syve ma verbuan Ciklopët Unë nuk e di çka do të thotë të jesh e lirë Bota lëviz për çdo ditë për të mirë Toka ime shkelet çdo ditë me rrota Frika zemrën s?e mund Triumfi jeton në shpirtin e Faustit Vjeshta në asfaltin gropa-gropa Pikturon rojet e mjegullës Diku një këngë kryeneçe përmbytë ankthin Liridashësit betohen kështjellave | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Thu Jul 24, 2008 3:02 am | |
| Teuta Zymberi
Frymëzimi im
Frymëzimi Zakonisht në thellësi të natës më lind Inspirohem jetën time ta rilind Frymëzimi është një emër ideal Një emër që ka lidhje me atdheun Një emër që ushqen shpirtin tim Frymëzim Një emër që më mbushë përplot gjallërim Që më jep zemër ta mbijetoj çdo rrezik Unë lind bashkë me frymëzimin Bashkë mundim terrin e zi Bashkë mbajmë të fortë idealin për liri E shkruar, gusht 1989 Frymëzimi im T?im bir, Frymëzimit Frymëzimi më frymëzon të frymëzohem për Shqipërinë, jetën, për dashurinë, për atdheun, për popullin, për idealin tim njerëzor, për ,Frymëzimin tim Jeta ime quhet FRYMËZIM
Fjala nënë qenka heroizëm Ta ndjesh dhimbjen e gjallë qenka pavdekshmëri Ta sjellësh fëmijën në dritë qenka një mrekulli Të lindësh fëmijën do të thotë të rilindësh si nënë një madhështi Dhjetë orë dhimbje një botë e tëra me dhembje Me dhimbjet që herë iknin e herë vininMe dhimbjet e gjalla që të përbinin Me orë të tëra prisja lindjen e Frymëzimit Duke pritur një lindje të mirë Kujtoja një Lindje e vështirë S?kisha britur kurrë në jetë S?brita edhe kësaj here edhe nëse do vdesë Me orën që ecte nga mesnata Matja orët e dhimbjeve me orët e gjata Ora dy pasmesnate kisha minutat e fundit Dhe fillova të thërrisja Frymëzim, Frymëzim Si përherë të fundit Ndjeva oh, aq ëmbël nëgjoksin tim, pëllumbin Ndjeva oh, aq këndshëm yllin e vogël E putha, e përqafova, e shtrëngova O zemër eja tek zemra dhe në gji e mora | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Thu Jul 24, 2008 3:02 am | |
| Teuta Zymberi
Letër nga Perëndimi i egër ( AULONËS )
Dielli a po nxen Aulonë Rrezet e tij vapë sjellin mbi tokë Nënën ma ke ngushëlluar për Ditë të Zisë E nesërmja a sjellë ndonjë protestë të re... Shi apo bie Aulonë Qielli ka ndërruar ngjyrën në sytë tuaj artistik Apo dallëndyshet i kanë internuar Në klinikat sadiste për eksperimentim... Lulet a kanë ujë të rriten Me lot të nënave ato a ujiten A lindi ndonjë Yllkë a Fatos i vogël Apo ndonjë djalë i ri u kthye nga ushtria prapë i vdekur... Netët në misirin tim janë terr e zi Shëndetin ma grimcon kapitalizmi i poshtër Perëndimi është ëndërr banale duhesh ta dish Kamp mesjetar kundër hartës shqiptare... Dhe ti, Aulonë Mos ik nga historia e emrit tuaj Mos harro datën e Ditëlindjes kur ke lindur Këtë e duan Sadistët Të harrosh kur ke lindur | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Thu Jul 24, 2008 3:04 am | |
| Alban Tartari[b] (Ankara,10.08.2001)
(Kushtuar 5 deshmoreve shqiptare, te cilet u torturuan dhe u ekzekutuan barbarisht nga forcat maqedonase.)
[b]Udha e mbare, Trim! TE PESEVE*
Nisu Trim, capit drejt agut te pergjakur atje plumbat shkruajne germa lirie atje, plumbat grisin heshtjen vrapo si i ri-si veriu lufto si plaku. Trimi im, perpara ke jeten...ke vdekjen.
Nisu Trim, drejt lavdise se heshtur drejt te embelit-hidherakut a-t-dh-e-u-t. Ku armet renkojne shqip ku buzet vjellin hekur nisu Trim se nata kemben e theu.
Nisu Trim! shtij nje pushke edhe per mua, melcine e nates copetoje me maje te bajonetes, flake vdekjen nga supet tane femijet jetimetne syte e tu te lexojne himnet e jetes.
Nisu Trim! buzethare...se shteren burimet se u dogj u be shkrumb gruri ne are se nenat, nenat nuk flene gjithe naten nga renkimet per djemte e tyre te vrare... Nisu Trim ti je i fundit... se une, nuk kam per te te qare
Shko Trimi im! Te qofte udha e mbare...
| |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Thu Jul 24, 2008 3:04 am | |
| LINDITË AHMETI
CILËN DEGË TA ZGJEDH
Ndonëse u fut shkrepëtimë e rrufesë në dhomë Duke ngrehur pas vetes bubullimën e tmerrshme Të ma tregojë forcën e urdhërit të zeusit Ec këndej Unë dola e mbeta te bigë e lumit Cilën degë ta zgjedh A të shkoj kah deti Kahut të përunjësisë A në anën tjetër Në të djathtë janë rradhitur miliona barka të rëndomta Plot e përplot me udhëtarë të përditshëm Që shkojnë rrafsh rrafsh përfundi zeusit I cili rri i madh përmbi E u fal të gjithëve nga një hallkë ari për qafë Nga një copë tërkuze Shtëpinë e mbyllur Fundin e detit Në anën tjetër shkon degë e lumit drejt E larg atje në shkëmb i mbërthyer Qëndron kryelartë prometheu që ofron Zjarrin e fjalës Që të djeg rininëE shkabën që t'i ha mushkëritë E mësimin e vështirë si të bëhesh qiri E pak miq | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Thu Jul 24, 2008 3:05 am | |
| LINDITË AHMETI
KUR MË VJEN AI ME MBRËMJEN
Kur ikën dielli matanë malit Heliadat i lënë shenjat e buzëve Me tkuq Aty ku qiell përqafon bjeshkët Duke i tërë perëndimi me shenja buzësh të trëndafilta Ngadalë pastaj Lëshohet teposhtë drejt fshatit Me fustan ngjyrë vishnje Mbrëmja E shoqëruar nga simfonia E zogjve të malit Që shkojnë të flenë Të bartur në krahët e driadave Plot verë Që e ftojnë zefirin t'i përkundë degët me çerdhe Ndonëse hemera bie të pushojë Mbi fshat mbetet gjallëria Se e kanë marrë vesh E dinë të gjithë Ai do të më vijë Ma dërgon vetë zeusi Mbrëmja e pret një copë nga fustani i saj I mëndafshtë E shton rrugën Xixëllonjat varen në gjethet e drunjuve Për anësh | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Thu Jul 24, 2008 3:05 am | |
| LINDITË AHMETI
Llamba
Ai do të më vijë Gratë janë bërë gërsheta Nëpër dritare Duan të vjedhin një grimë Nga bukuria Që s'u takon atyre Për të arrnuar ëndrrën e grisur Në fund - ndodhia Ai zbret në formë të fluskës E kur e çon dorën të trokasë Në derën time Rroket në një ferrë të kulumrisë E shkon me erën Si balonë e shpuar Lojë e zeusit kjo do të jetë Udhë e mbarë o çun i pritur Udhë e mbarë o çun syshkruar | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Thu Jul 24, 2008 3:06 am | |
| LINDITË AHMETI
MOS MË IK ME ERËZËN E MALIT
Thurret ëndrra me pamjen mbi bar Me rini gazmore e me ëmblësi Mu në mes të saj me shfaqet ai si ylli i parë Më afrohet me trëndafil në buzët e tij qershi Duke derdhur buzëqeshjet si stoli me ar Në skajin e blertë që e lan pasdita me shi Tash nga kopshti përhapet bukuria e paparë Mbulon apolloninë e rrënuar e hallin e strukur Si lulet e fushës djerrina e ara Hapet çdo shteg i ëndrrës e ai vjen I lehtë flutur I dal unë përpara A erdhe Ai më thotë po shkoj tash I them zë pak vend në këtë çerdhe Më thotë ai po unë të pashë E merr udhën ai bashke me erën Me bërbëlimën se do të kthehet Do të më kesh pranë thotë me pranverën E posi qelqi nga gur i një çapkëni ëndrra Më thehet Ai tretet në elegjinë time hipur në erëzën E malit Mbetet ah mbetet heshtja në kullën timeTë bredhë Ta ruajë anën e zezë që i shkakton gocës ikja e djalit Ta ndezë e t'i japë figurës me një derdhë Më mbetet koka mbështetur në faqen e fatit të zi Me shikimin kah rëra e pafund që mbush shpirtin tim të ri | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Thu Jul 24, 2008 3:06 am | |
| LINDITË AHMETI
ELEGJI PËR ATË QË I KA MBETUR VETËM FYTYRA E PAQARTË NË KUJTESËN TIME
Kur filloi tërë ajo zgjyrë e zezë të rrjedhë Duke shpërndarë erën e rëndë Unë desh u dorëzova Desh rashë Ish një e papritur e ftohtë Që ma preu vjershën përfundi gonxhes së bardhë E mora atëherë virtytin tim të parë Ta ngrej kokën E kisha të rëndë shumë nga turbullia E mezi shikova kah muri kundruall I dhomës sime Muri borë i bardhë Pa asnjë pikë Kur si shuplakë m'u dha fytyrës befasia E përsërita veprimin e krenarisëTash e qartë m'u shfaq një leckë e përlyer Varur në një gozhdë E mjera unë Për këtë shqetësim që m'u paraqit me formë e lëndor Ky qenka burimi i zgjyrës Që po nxin dhomën time Edhe detin e pafajësisë E bashkë me durimin tim Të cilit i lakoheshin këmbët nga pikëllimi Mbi shpatullat e njomaDolën mundimi e lufta ime Dorë për dore M'u bashkuan në anijen e rrezikuar Të ballafaqohemi me gënjeshtrën E mbuluar E shtati më erdhi më i rëndë se pesha e kryqit E ngrita dorën kah lecka që rrinte aty Si korb i paftuar E pa cipë hapte krahët e zez Ta mbulojë turpin me fshehtësi Që s'mbulohet dot Ra lecka poshte duke lënë binarë të zez Prapa vetes E në gozhdë Luhatej fytyra shumëngjyrëshe Që e kishte harruar ai E kishte dalë me fytyrën tjetër Derisa pelini rridhte nga sytë E kësaj fytyre Dhe mbushte zemrën time— Vaji im e ngulçonte ngushëllimin Që ma jepte muza Për fytyrën e tij të parë Që kacavirret nga jashtë. Në vjershën time | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Thu Jul 24, 2008 3:07 am | |
| LINDITË AHMETI
S'MUND TË VIJ ME TY
Ti më vjen mbështjellë me kinda paqartësie humbur E më sillesh krekosur si noti në sheti I fërkon sytë të më gjesh mua lart Shikon papërcaktueshëm ti Po e shoh se s'ta kap syri yllin e mëngjesit Ende sillesh kohëve të kuqe E më flet për bukurinë nga rruga Ti E më fton të rrimë Me fjalët e zbrazura të dua Hajt të pushojmë nën hije të arrës Më thua Derisa je i zënë me varrimin e viteve Rrugëve të verbëra të botës Ti më fton në evropë ta vjedhim një çokollatë Ta bëjmë një sheti me qen Nga zelanda ta mbrojmë atdheun Ndoshta do të dëshpërohesh sy shkruari im Por unë s'mund të vij me ty Shkova mbi këtë re të bardhë T'i shoh gjurmët e kadmit plak | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Thu Jul 24, 2008 3:07 am | |
| Shpresa Latifi
NËNA
Deri tash nuk e pati leht duke më rritur, me buzqeshje prej shkollës më ka üritur. Natën erdhi të më vizitoj, me mbules të më mbuloj. Në mëngjes u zgjua për mua, me mëngjes më ka dhurua. Nëse e kisha një sëmundje, ajo më shëroj, dhe e vetmja ajo nuk më harroj!!! Por unë me qka ia ktheva këto të mira? Duke bërë gabime të tilla? Duke mos i ndihmuar në punët e shtëpisë? Duke e lënë vetëm në mërzitë e vetmisë? Dikush thot, se i ka dal nënës hakesh, ünë ata po i pys: pse po tallesh? Ti dy herë duhesh me jetu, këto fjal për me i meritu! Nëna gjithmon të ka përcjell, dhe ajo gjithmon të ka sjell! Kur e ke bërë ndonjë gabim, ajo ta ka fal, e si ka mundsi asaj hakesh me i dal? Mundesh me e lehtsu hakun kështu duke vepru: Duke e sjellur, duke mos i thënë kurr jo! Duke sjellur vepra të mira, e duke bërë shumë gjëra të tjera! Nëna është si askush në këtë botë, dhe t`i bësh diqka të mirë, kurr nuk është kot! Ndoshta kjo nganjëher nuk është leht, por qka është leht në këtë jetë??? Ti thua: sa shum unë po duhet me përballu! Por si ndjihet nëna ndonjëherë a ke mendu? Përveq asaj, askush këtë fjali nuk e ka meritu, ajo, që për ty zemren e vet e ka shkrumu! Këtë poezi vetëm nënës ia kushtova, se edhe unë shumë gabova!!! As unë nuk i kam dhënë rëndësi,me ia thënë nënës një të pastërt fjali! Por unë prej gabimeve të mija shum kam mësu, dhe, jo mjaft, por pak kam ndryshu!!! Ende shumë kam me punu, një puthje nga nëna për me e meritu!!!!! | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Thu Jul 24, 2008 3:08 am | |
| Shpresa Latifi
Jeta jonë në liri
Jemi duke jetuar në një botë të papërshkruar, tani më gati gjith shpresat janë shuar. Për liri sa shumë kemi derdhur gjak, por këto nuk i kujtojm më aspak! Po e shijojmë jetën pa kufi, po mendojm, se kësaj i thonë liri. Më vjen mirë, kur e shijonë jetën, por kujdesu, mos e humb vetvetën! Drogë, raki dhe me të madhe tradhti, a është kjo me shiju liri? Jo vllezër e motra, mos gaboni, nëse ju vërtet jetën e doni, lëni këto metoda të jetës, dhe kthehuni të drejtës. çka është e drejta, më pyetni tani, përgjigjen e gjeni, nëse ndaleni të mendoni... Ndoshta kot po humbi kohë me këtë poezi, por po ju lutem, deri në fund lexoni! Dhe pastaj kujtoni qka keni përjetuar, doni vërtet, të jeni në fund të shkatërruar?? A është kjo jeta që e keni ëndrruar? Po ju lutem, mos hyni rrugëve të gabuar! Tani më mjaft e kam shprehur mendimin, ju falemnderoj shum për leximin. Ndoshta aspak nuk më ndëgjoni, dhe ndoshta shpejt më harroni. Atëherë ju uroj gjith të mirat në liri, por shpresat unë kurr nuk do ti humbi!!!! | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Thu Jul 24, 2008 3:09 am | |
| Shpresa Latifi
NJË PIKLLIM
Erdha në shtëpi me një gëzim, por aty më priti një pikllim. Nënën e shihja duke derdhur lotë, nëna saj ishte shkuar nga kjo botë. Nëna ishte ulur në tokë dhe po vajtonte, zëri saj i ̈mbël më nuk i shkonte. Gati kurr nuk ishte e lumtur, tani edhe nënën e kishte humbur! "Nënë, si të lash me shku? Kisha dëshirë me të vizitu. Doja të shihja edhe njëherë duke qenë gjall, të lutem nënë, ma bënë hallall! Oh, pse nuk erdha me të vizitu ty?" Kështu fliste nëna me lotë në sy. Nuk dija si të veproj, fillova edhe unë të vajtoj. I thoja nënës:"Pije një gotë ujë!" Kurse përgjigja saj ishte:"Jo, nuk muj!!" E kapa telefonin dhe pyeta për bileta, por jo, asesi bileta nuk gjeta! E pyeta veten: çka të bëjë tani? Nuk doja t`a lë nënën në vetmi! Pas një kohe filloj të kujdeset edhe vëllau, prap nëna ato dhimbje nuk pati mundsi me i përballu! Sëbashku me motrën e vet ajo të nesërmën shkoj, plot dhimbje dhe vaj nënën e vet e vorroj. Kurse unë vazhdoja jetën larg në gurbet, e nënë në këto çaste e lihja vet. Doja të bëhet kjo ëndërr, por prap ishte e vërtet, këto qenkan epizoda, që shkojn e vijnë | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Thu Jul 24, 2008 3:09 am | |
| Shpresa Latifi
DITLINDJA NË MËRGIM
Isha në gjumë duke ëndrru, kur kishte ardh koha për në shkoll mu zgju. I qela sytë dhe shikova nga dritarja, një engjull më tha mbrëmë ishte ditlindja! Po, ishte data, kur kisha lindë, por për mua nuk kishte rëndësi. Ai engjull mundohej me më bindë, se nuk është aq i keq gurbeti. Kot ai engjull u mundohte, mua zemra më vajtonte. Askujt në mend nuk i kish ra, ditlindjën dikush që e ka! Dhe kush ishte shkaktarë për të? Kush, natyrisht se gurbeti. Dëgjo se qka të bën gurbeti, të ndanë nga familja, dhe të le në vetmi! Prandaj shkakton edhe një mërzi të madhe, që nuk të le mu knaq as në ditlindjën tënde. Dhurata dhe urime, nuk më dha askush. As fjal të ëmbla as përqafime, zemra mu digjej prush! Nuk ka rëndësi ajo ditë kur jam dalur në këtë botë, sepse atë nuk e kam vendosur unë. Por janë me rëndësi ata lot që i derdhi sot, që në syt e mi formojn një lumë. Nuk dua dhurata e urime, e dua atdheun tim. Nuk i dua më ato përkujtime, që i mbaj gjith në shpirtin tim. Prandaj dua të ma uroj dikush ditlindjën në gjuhën amtare, e jo në një gjuhë, që nuk është e imja. Dua të jetoj me familjën time shqiptare, në atdheun tim, që quhet Presheva!!!Më doli gjumi dhe kuptova se kisha ëndrru, sot ishte ditëlindja. Mbeta habitur duke u mendu, ai engjull nuk mu largonte nga mendja. Fjalët e tij ende në zemer i mbaj, dhe jetën në gurbet e vazhdoj. E vazhdoj jetën plot vaj, por atë engjull kurr nuk do ta harroj!!!!!! | |
| | | Sponsored content
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. | |
| |
| | | | Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. | |
|
Similar topics | |
|
| Drejtat e ktij Forumit: | Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi
| |
| |
| |