|
| Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. | |
|
+18Luki blerim shaban cakolli voglushja murturi Eva0506 Kristaq F. Shabani meli zeriatdheut Guximi Orfe@ E_Bukura Kosovarja Urata Euridika Arta NetSerseri Sofra 22 posters | |
Autori | Mesazh |
---|
shaban cakolli V.I.P
Numri i postimeve : 8740 Registration date : 23/08/2007
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Tue Sep 30, 2008 8:13 pm | |
| BEQIR BUZUKU NJË PIKËPYETJE Punët e vogla kokorisjet në shtrëngata e po a trembet muzgu nga mesnata | |
| | | shaban cakolli V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Thu Oct 02, 2008 11:46 am | |
| NE JEMI ARDHMËRIA (DEMIR KRASNIQI)
UNË E DUA LIZËN
Kënga e parë –
Oh, mori nan- e, Diçka du’ me t’ than-e – Nuk e du’ Kosovën, S’e du’ fakultetin, Nuk e due Zizën, Se ma soll kiametin! Por e dua Lizën - Që ma bani vizën!
Prej poteres s’ Zizës – Ujk , mu ka ba shpija! Se për sytë e Lizës – M’ dogji dashuria ! Soll për hatër t’ vizës – Që m’ nxori prej krizës ! Veç për sytë e Lizës – Ia dhashë dysh, unë, Zizës !
Nëpër klube t’ natës – U njoha me Lizën! Për inati t’ babës – Zoti ia ruajt kthizën ! Nga meraku i vizës – Për hatër t’ devizës! Për me dalë prej krizës – Jam ba rob i Lizës !
Kënga e dytë –
Moj nan-e, moj nan-e, A po vjen në Zvicërr-e? -Unë po vijë , po s’ kam me se, S’ ka kush ma banë vizën-e?!
Jam njoftu’ me Lizën-e, Ajo ta banë vizën-e ! Liza na i banë vizat-e, Zoti e ruejt nga mizat-e !
Po banë nana:”Haj medet, Qysh bajmë darsëm në gurbet?!” -Hajt, moj nan-e, mos ki dert, Na qet Liza n’ selamet !
Do t’ bajmë darsëm për merak – Me gjermanë e me zezak!... S’e harxhojna as nji rrogë, Se me thasë, po bajna drogë!...
Hajde, nanë, e ruenaj thminë – Ta banë Liza, garancinë! Hajde, nanë, përkundna djepat – T’ i ndreqë Liza, tana letrat !
-Kënga e tretë-
Haj, shyqyr, moj, haj shyqyr – Na ka dalë nana, azil ! S’ ka ma gëzim e ma shyhret, Se me marrë nuse n’ gurbet !
Ka dalë nana, në oborr – Nusja e mirë, por synin qorr! Po rrehë nana , me shuplakë – Nusja e mirë, por koka plakë !
Vallëzon nana, me nji kambë – Nusja e mirë, s’ i kish tre dhambë! Po hanë nana, kikirika – Nusja e mirë, por kish perika!
Po knon nana – zanin pushkë, Nusja e mirë, po ish kanë vejushkë! -Hajt, moj nan-e, mos ki gajle – Liza e ka penzinë e madhe!...
-Kënga e katërt-
Kalle, kalle, ndiz fitilin – Nanës tonë, ia dhanë azilin! Nanës tonë, ia dhanë azilin, Of, aman, aman, aman!
Kalle, kalle, qitja flakën – E lamë t’ renë, e morëm plakën! E lamë t’ renë, e morëm plakën, Of, aman, aman, aman! Shote, moj, mashalla – Plaka , moj, erdh te na !
Of, of, of, sa mirë ta bana – Qi nuk t’ lash n’ Kosovë, te nana, Qi nuk t’ lash n’ Kosovë, te nana, Of, aman, aman, aman!
Edhe nana, e ka ditë – Për gurbet, ty, që t’ ka rritë, Për gurbet, ty, që t’ ka rritë, Of, aman, aman, aman! Shote, moj, mashalla – Nana, moj, erdh te na!
S’ ka ma gëzim e ma shydet, Se me e marrë nanën, n’ gurbet, Se me e marrë nanën, n’ gurbet, Of, aman, aman, aman!
S’ ka ma vështirë e ma kiamet - Babën, n’ shpi , me e lanë vet, Si e pastë ba, ai, e pastë gjetë, Of, aman, aman, aman! Shote, moj mashalla - Nana, moj, erdh te na ! Shote, moj , mashalla – Baba, mbet tuj kja!
-Kënga e pestë-
Na , n’ llokum e majna Lizën, Po, po, e majna ! Soll që i bani djalit vizën, Po, po, e majna !
Na, Lizën e majna n’ molla, Po, po, e majna ! As nji ditë s’ asht kanë te shkolla, Po, po, e majna ! Ojna, ojna, Në Zvicërr, do t’ shkojna ! Zvicrrën do ta kallim - Plakat do t’ ja u marrim! Ajna, ajna, ajna, ajna ! Tjarana, tjarana, tjarana, tjarana !
Na Lizën e majna n’ arra, Po, po, e majna ! Soll që i ka flokët me lara, Po, po, e majna !
E majmë Lizën, n’ kikirika, Po, po, e majna ! N’ vend të flokëve – i blejmë perika, Po, po, e majna ! Ojna, ojna, Në gurbet do t’ shkojna ! Gurbetin e kallim - Plakat do t’ ja u marrim ! Ajna, ajna, ajna, ajna! Tjarana, tjarana, tjarana, tjarana !
E majmë Lizën, n’ t’ kuq të vojës, Po, po, e majna ! Se s’ i kish tre dhambë të gojës, Po, po , e majna!
Djali jem , kish pasë nafakë , Kish pasë nafakë – Vet i ri e nusja plakë, E nusja plakë ! Ojna, ojna, Në Evropë, do t’ shkojna! Evropën e kallim – Plakat do t’ ja u marrim! Ajna, ajna, ajna, ajna, Tjarana, tjarana, tjarana, tjarana !
Na, Lizës ja këqyrim kthizën, Ja këqyrim kthizën – Veç pse i bani vëllait vizën, Ja bani vizën !
Na, Lizës ja këqyrim barkun, Ja këqyrim barkun – Veç pse i nxori nanës, hakun, Ia nxori hakun ! Ojna, ojna, Në Evropë, do t’ shkojna ! Evropën e kallim – Plakat do t’ ja u marrim ! Ajna, ajna, ajna, ajna! Tjarana, tjarana, tjarana, tjarana !
Na, Lizës ja këqyrim kamën, Ja këqyrim kamën – Se n’ gurbet na e qiti nanën, Na e qiti nanën !
Na, Lizës ja këqyrim thembrën, Ja këqyrim thembrën – Veç pse i plasi babës, zemrën, Ja plasi zemrën ! Ojna, ojna, Në Evropë, do t’ shkojna! Evropën e kallim – Plakat do t’ ja u marrim! Ajna, ajna, ajna, ajna! Tjarana, tjarana, tjarana, tjarana!
Na , Lizën e majmë n’ sherbet, E majmë n’ sherbet – Se na e hupi vëllain n’ gurbet, O, vëllain n’ gurbet !
Na, Lizën e kruejm si lopën, E kruejm si lopën – Veç pse i dha vëllait, Evropën, Ja dha Evropën ! Ojna, ojna, N’ krejt dynjanë do t’ shkojna! Dynjajen e kallim – Plakat do t’ ja u marrim! Ajna, ajna, ajna, ajna! Tjarana, tjarana, tjarana, tjarana!
Na, Lizës ia këqyrim synin, Ja këqyrim synin – Shpijës tonë, ia futi drynin, Ia futi drynin! Ojna, ojna, Në Evropë, do t’ shkojna! Evropën e kallim – Plakat do t’ ja u marrim! Ajna, ajna, ajna, ajna! Tjarana, tjarana, tjarana,tjarana! Tiriliu, tiriliu, tiriliu, tiriliu! Garagiu, garagiu, garagiu, garagiu! Tralala, tralala, tralala, tralala! T’ lumtë na ! T’ lumtë na ! T’ lumtë na ! T’ lumtë na !
Gjilan, 2005. Demir KRASNIQI | |
| | | Euridika Anëtar i Besueshëm
Numri i postimeve : 1408 Vendi : Kosovë Registration date : 11/11/2007
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Thu Oct 02, 2008 5:41 pm | |
| Qiri i patretur
jam ndezur i tëri ëndrrave të venitura
me shpresën në pafundësi për të qenë dritë e kësaj hapësire
të jetuarit shqip vazhdon kjo s`është tokë e përbuzur
edhe pse shkëlqimin ma vodhën errësirat e botës.
(Çerkin Bytyçi ) | |
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Thu Oct 02, 2008 5:47 pm | |
|
Udhë e ëndrra
me mua rrugëve të metropoleve enden ëndrrat
edhe ato si unë e ndiejnë blozën e viteve dhe peshën e udhëve
dritat e neonit vijnë e veniten rrugëtimit në pafundësi
vëmendjen s’e tërheqin as tingujt e vonuar të kitarës
kitaristi i marrë m’i vret kujtimet dhe qetësinë e natës
parakalojnë të dehurit dhe hallet e ikjeve
që s`na ndahen
(Çerkin Bytyçi ) | |
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Thu Oct 02, 2008 5:54 pm | |
| Mall
unë jam në perëndim miku im udhët për hise na ranë
s`më ngroh diell s`më ngushëllon fjalë e mirë më djeg malli të gjitha i kam asgjë s`kam një trastë dhe grushtin me dhe
pa vendin ku rritur jam pa aromën e lulepjeshkës pa kalaveshët e qershisë
më mungon edhe La Bajrami i Xhelës Vërrini
(Çerkin Bytyçi ) | |
| | | Orfe@ V.I.P
Numri i postimeve : 9104 Age : 114 Vendi : Ne zemer te njerit Profesioni/Hobi : Bum - Bum bum ! Registration date : 26/03/2008
| | | | Orfe@ V.I.P
Numri i postimeve : 9104 Age : 114 Vendi : Ne zemer te njerit Profesioni/Hobi : Bum - Bum bum ! Registration date : 26/03/2008
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Fri Oct 03, 2008 1:16 am | |
| B. Fazliu
VAJI I NËNËS
Po qante një nënë e mjerë, Me lot e me zë të hollë Se biri i saj i vetem Prej saj kish hjek dorë!
E mjera qante n'shpi Askush s'e dëgjonte Edhepse e përvëluar, Djalin s'e mallkonte.
Në heshtje lot i binin, Aty te pragu i shtëpisë, S'kishte me kë të fliste E vriste malli i vetmisë.
Nuk qante për veten e saj, Qante për birin që i iku, Do t'gjejë kulm, strehë, stallë? A do t'jetë larg rreziku?
Kur ky ish dhjetë vjet, Babai e kish lënë Por e ëma pastë lavdi, Tërë ndihmën i kish dhënë.
Tash kur ishte rritur, Bërë njëzet vjet, Askush s'kishte pritur Ta lërë nënën e vet.
Te dera nëna qante, Rrethin e mallkonte, Se i hoqi djalin Që aq shumë e donte.
28.2.1998 | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Fri Oct 03, 2008 1:19 am | |
| Mirko Gashi " Nisia E Dashurisë- Atlandita Ime" Nisia e dashurisë- Atlandita ime
Hëna lëshoi rrjetën qyteti vazhdoi jetën
në muzgun e parë si në zgjua jeta vloi
të dashuruarit në çdo hap bluanin drithin e dashurisë
e zemra ime vaj e në vaj si zurkajë a në këtë moshë me dashuri s’u josh
jetoja pa mostra bëja zustra
me çdo varg shkoja larg e më larg
shkrova për renë e zezë shkorva edhe për nënën Terezë por jo edhe këtë këngë jetoja zi e më zi skamnor e I pasur por I tëri në poezi
tavern më çeli kaverna në çdo tavern ngaq një kavernë
po qe besa s’më la shpresa se një herë në jetë do të më pariqitet ajo kometë e Halejit
prej tavernës më shpien në orë letrare atje poezia ime qe abetare e jetës së shkretë e jetës së vërtetë
dhe aty në odeonn e diturisë zë filli I dashurisë
e gjeta
në syrin e qiellit në zenitin e diellit në orën e gjelit
nëpër tingujt e lahutës me ata sytë e sutës erdhi në livadhin tim dre o dre i pafre Sa gjumin e pamatur e kisha pasur
dora dorës zemra zemrës
me baticë i mbushur uri për dashuri unë urithi pashë kometën e Halejit
u harruan tavernat u mbyllën kavernat në prehërin e hënës
sa e lumtur m’ishte jeta edhe në shpirtin tim tashti zbriti bleta
dre o dre i pafre zemra jote dorë luan daullen kraharor Eta nuk m’ishte vetëm floçkë ajo m’ishte loçkë ar thesar
dre o dre I pafre zemra jote dorë luan daullen kraharor kush është Ikari kush Amstrongu u dëgjua gongu pa fijen e romantikës do ta pushtj yllin më të largët të Galaktikës t’ia dhuroj Etës floçkë Etës loçkë
klithën yjet nga gëzimi i saj dhe imi
ajo Rrushë imja jo e Rexhës i largoi pas ferexhes së reve pastaj diku larg pelat hingëlluan qentë kuitën arat e thara të dashurisë s’u ujitën
kush na bëri magji lanetit i dha gji treti Eta u zhduk drenusha vajti nuse Rrusha
mua fati Rexhen ati mua ylli im i fatit Rexhën thundra e atit
diku lart flet një alt Eta Eta e ajo Mauthia Etaaa
e unë e hëna vajtojmë luajmë etida ç’u bë nisia ku është Atlantida | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Fri Oct 03, 2008 1:20 am | |
| Poezi nga Desareta Mitre Po une...? marre nga libri: Sepse ti e harrove dashurine
Jeta eshte atmosfera e njerezit nje molekule.
Jeta, hapesire e pamate qiellore e njerezit, zogjte
Jeta eshte thellesi oqeanike e njerezit kokra rere.
Po une cfare duhet te jem para gjithe kesaj madheshtie?
Mars 1992 | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Fri Oct 03, 2008 1:21 am | |
| Titulli: Poezi nga Desareta Mitre Ne te dy
Kur dielli fshihet .....pas malit te perflakur, ............enderroj te jem me ty.
Kur hena kredh gjithesine .....ne ngjyre argjendi, ............mendoj per takimin tone.
Kur gjumi i thelle .....bashkon qepallat e njerezve, ............bota eshte e jona.
Kur pasioni triumfon .....mbi rutinat e drites, ...ne te dy jemi nje trup.
Dhe kur dita lind perseri .....me e bukur se nata, ..............................ne fluturojme drejte hapesirave qiellore - .............te kapim lumturine.
Prill 1992 | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Fri Oct 03, 2008 1:22 am | |
| Titulli: Poezi nga Desareta Mitre Cast Vetmie
Koha ikte ngadale, sa cdo minute me dukej shekull.
Koha ikte ngadale e une trembesha prej saj.
Ne erresiren e thelle te nates Minutat iknin me pertese.
Cdo minute ma bente jeten .............................Sketerre Cdo minute i shtonte trupit ............................drithma Cdo minute i shtonte zemres ............................nje mendim torturues.
Dhe une e strukur Ne nje skaj te erret te dhomes ................................prisja...
Te prisja ty Te caje kete akull vetmie. | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Fri Oct 03, 2008 1:27 am | |
| - biligoa shkruajti:
- Titulli: Poezi nga Desareta Mitre
Cast Vetmie
Koha ikte ngadale, sa cdo minute me dukej shekull.
Koha ikte ngadale e une trembesha prej saj.
Ne erresiren e thelle te nates Minutat iknin me pertese.
Cdo minute ma bente jeten .............................Sketerre Cdo minute i shtonte trupit ............................drithma Cdo minute i shtonte zemres ............................nje mendim torturues.
Dhe une e strukur Ne nje skaj te erret te dhomes ................................prisja...
Te prisja ty Te caje kete akull vetmie. Dhe lexuesi patjeter do ta kuptoje cfare ndien kjo vajze 14-vjecare, qe frymezimin e saj do t'a ndaje me te tjeret. Shpresojme qe ju do ta kuptoni si duhet kete vajze dhe ajo do ta provoje lumturine qe deshiron, te provoje duke qendruar ne zemren tuaj. | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Fri Oct 03, 2008 1:30 am | |
| Kthim në vendlindje
Besnik MUSTAFAJ
* * * Gjej vjeshtën të shtrirë qetësisht në ngjyrat e veta, E gjithëpushtetshme mbi drurët e mbi gurët si mbi mallin tim. Po asnjë metaforë e ndritshme s’më ardhka për pyllin me gështenja, Asnjë metaforë për Valbonën e fryrë nga shirat, Për Shkëlzenin e palëvizshëm asnjë, Asnjë metaforë për qiellin e ftohur që u rri përmbi.
Unë e di, lehtësisht prej së largu do ta gjeja një fjalë të re Për prarimin e pyllit pa mplakje, që më rriti, Për Valbonën e kaltër si vështrim i vjedhur i një gruaje, Për Shkëlzenin me majën e mprehtë, Të ngrirë në akullin avullor të qiellit.
Unë e di… por fjalët vezulluese m’u trembën të tëra, më ikën, Kur një nga njerëzit e mij, një nga ata përbuzësit e lavdisë së përkohshme Duke nënqeshur paksa, më pa drejt në sy e më pyeti: - A punë quhet ende kjo që vazhdon të bësh ti?!...
1989
Këngë dashurie ose humbjeje
Ajri digjet në buzët e mia. Me flakën e tij të blertë Vizatoj profilin tënd në hapësirë. Je aty e pakapshme Dhe krejt e pranishme. Oh, je femra shkatërrim apo lindje? Je ankthi im gati për t’u kthyer në vizion Hiroshime?
Sa shekuj jetë iu deshën njeriut të zbulonte atomin, Demokriti është stërnip mijëravjeçar i njeriut të parë, Siç janë stërnipër mijëvjeçarë të Demokritit Ata që shpikën armën atomike.
Pse, pse një mundim njerëzor kaq i madh, Mundim pagjumësie, ëndrrash të bukura dhe drite Për të gjetur pikërisht një mjet kaq të tmerrshëm Që zhurit vetë njeriun dhe folenë e tij të vogël në natyrë? Si Don Kishoti tragjik një çast shpresoj me dashurinë time Në zemrën e njerëzimit të zgjoj një gëzim të brishtë. Më dëgjon? S’më dëgjon. Buzëve padashur më përvidhet Refreni i këngës së vjetër: “Ty ma mirë mos të kisha njoft”.
Dhe s’e di mirë, dhe në fund të fundit pse duhet ta di, Grua mospërfillëse ndaj kohës, është bërë për ty ajo këngë Një qind e kusur vjet më parë Apo për bombën atomike?
Askujt nuk i ngjaj...
Kisha njohur burra të lodhur nga malli, Rrinin mënjanë, pa ngushëllim, Thoshin të bindur se janë prej kashte, Janë prej shkume, Janë prej brumit të ngjyrosur të muzgut.
I kisha dëgjuar pohimet e tyre si një metaforë Dhe diç mërmërisja me vete Për kohët moderne Si kohë pa heronj.
E para mungesë e jotja në Tiranë Më ka mësuar ç’ndryshim i sjell trishtimi burrit. Dhe kam thënë me vete, qartë e më qartë Një fjalë të mirë për kohët moderne.
Unë? Unë jam i tëri prej lëndës së çuditshme, të pazbërthyeshme që të përbën ty.
… ndaj nuk i ngjaj askujt kur jam i përmallur. | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Fri Oct 03, 2008 1:31 am | |
| Poemë politike
Edhe Dashuritë Vdesin.
Vdesin, Vërtet, Dihet prej shekujsh. Japin shpirt më së shumti prej plagësh, Por edhe vetvetiu vdesin, shuhen në heshtje.
Vdesin Dashuritë. Dhe gjithnjë vdesin dhimbshëm.
Po Ku Varrosen? Ku varrosen?
A mos vallë ka lidhje me dashuritë e pakallura, Me kufomat e braktisura të dashurive Gjithë ky vrer i gjelbëremë që derdhet përditë Nga gojët e vogla, buzëmavi si të kafshuara nga djalli Të njerëzve?
Dhe prapë ishte Fjala
Në fillim ishte fjala. U tha e u besua. Pastaj erdhën të tjerët: diktatorët, filozofët, klerikët, Dhe të tjerë, që s’ishin diktatorë, filozofë, klerikë, Por që prapë fjalën diku e përlyenin Me gjuhën e tyre të lëvizshme: Demagogët, batakçinjtë, servilët, gënjeshtarët, Njëherësh me të parët ca të tjerë, burra e gra, të rinj e në moshë, Ecnin mbi majë të gishtave, thua trembeshin, të gjorët, Mos çelnin plagë dhe mbi tokën e butë Por që prapë fjalën e vrisnin sipas mënyrës së tyre, duke i lidhur vetes gjuhën. Ishin ata, raca qafulur, farë që mbin në çdo kohë: Frikacakët. S’do harruar llafazanët e sotëm, kodoshët, ca rrogëtarë gazetash, ca policë e kushërinj policësh. Të gjithë kanë bërë si kanë bërë e shpesh ia kanë dalë T’i marrin frymën asaj që ishte e para: Fjala.
Poetin e lodhur e shpëtoi nga dëshpërimi mortor Një pëshpërimë e largët vajze, që filloi : I dashur…
E mblodhi veten poeti. Zgjohu vazhdo përkthimin, i tha Shën Jeronimit. Dhe prapë ishte fjala.
La belle epoque, dimër
Ka diçka që i shkon zjarrit në vatër: kjo grua përballë bashkë me çizmet e saj dhe një fund të shtrirë deri te gjunjët më poshtë jo, po as dhe një gisht më lart.
Zbuluar dy kupat rrethore të gjunjëve sa t’i lëpijë drita e flakëve. Dimri ndaj erdhi dhe nuk do të zgjasë, Ndryshe do çmendej zjarri në vatër.
Me pak bujari, sa ç’meriton i panjohuri dhe në heshtje, mos prishet harmoni e kotë, ajo sillet nga unë, më tregon gjunjët për të më shtyrë në misterin e krijimit të botës; Ose më zbulon diçka krejt të kundërt, domethënë, botës së ëndërrt i erdhi fundi. Tek një shuplakë vend, ndërmjet çizmes e veshjes gruaja drejton a përthyen, sipas dëshirës, trupin.
Dhe unë gjunjët e saj marr nën vetulla të shoh botën si zhytet ngadalë në një akuarium. Apokalips nuk është. Gjunjët e saj lëvizin dhe ikin. Fare nuk janë dhe shenja bëjnë. Për t’i parë kush?
Cognac, 30. 01. 2001 | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Fri Oct 03, 2008 1:33 am | |
| Titulli: Besnik MUSTAFAJ New York, shkurt 2002
Të mendosh për atdheun, thjesht të mendosh Pa mall as krenari as turp as zemërim, Të mendosh në një rrekje përtace të trurit Kur befas është fshirë gjithçka Veç pyetjes: Ku është, pra, fillimi? Dhe pyetjes tjetër: Po fundi i tij ku është?
Një dritë e fshehtë e ardhur nga larg Rëshqet nëpër trurin përtac. Për të më kujtuar se pikërisht fillimi E bashkë me të edhe fundi Dhe vijë e lakuar nga fillimi në fund E pastaj fund e fillim Është kufiri, kupton, atdheu, Tokë e rrethuar ku kam lindur unë;
Domethënë, veriu lart e drejt nën të jugu Me lindjen djathtas, Në të majtë perëndimin.
Pse jo anasjelltas?
Mirë, anasjelltas: Tokë në kryq. Jugu përpara, pikë midis syve Dhe drejt nën të veriu. Perëndimi djathtas, me detin e ngrohtë, Majtas lindja me malet e ftohta Nën dritën e fshehtë, ardhur nga larg,
Fluger i ngulur në trurin tim përtac.
Fluger i çmendur sillet rreth vetes Vorbull, vorbull, vorbull: Një copë tokë në kryq. Ky është atdheu? më pyet me sy Dori, kushëriri im i vogël. Ky, i them unë, pa ditur ç’të shtoj. I’m from my mom, më përgjigjet Dhe kthehet në lojën e vet elektronike.
Natë mesdhetare
Fle i gjalli. Flen dhe i vdekuri. Nën dritën e hënës, kur edhe heshtja fle, Nuk paska gjumë vetëm Mesdheu.
Nuk kam gjumë as unë. As ti, sigurisht. Perëndi dot nuk lindëm. Psherëtijmë dobët, Sa për vete, Të na kishte lindur, të paktën, Shën Pjetri. | |
| | | shaban cakolli V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Sun Oct 05, 2008 7:54 pm | |
| Alma Papamihali
Nga jam... Nga je o i huaj, që botës vjen vërdallë, I vdekur me frymë, ballit shkruar mallë, I vrenjtur fytyrës, me shpirt buzëndritur, Pa ngrënë ndër vite, lirisë uritur, Me krahët shqiponjë, me këmbë gjakosur, Nga je o i huaj, pas malesh marrosur... Gjer mbrëmjeve vonë, të hekurtat duar, Zbutur mbi fëmijën, ditës i vetmuar, Zgjuar natës akull, gjumi pa e zënë, Nga je o i huaj, cilin vend ke nënë... Jam nga atje larg, nga det i kulluar, Ku burimet s´shterin, muzika rri zgjuar, Ku s´kamja s´gjen vend, sofrën ta pushtojë Ku miku s´lajmëron, por vjen kur të dojë, Ku zemrat janë hapur dhe dyert çelsa s´kanë Nga Kosova bijë dhe Shqipëria nanë! | |
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Thu Oct 09, 2008 2:33 am | |
| Lumi me emer të ri
Ibri s’është më Ibër tash ka emër të ri: K u f i...
Në mes të Mitrovicës molla e sherrit, në shpinë të Ibrit mbi urë, mur.
Ndërtuesit e murit sot na shkruajnë recetë recetë për multi jetë.
O ju kopshtarë, të mollave të sherrit, ne nuk i kemi sytë për zyze të territ...
përtej lumit, përtej urës shikohet në mes gishtash, kur e lyp nevoja nuk përdoret stopi...
Këtej çdo gjë hidhet n’peshojë, çdo imtësi shikohet me sy mikroskopi
Kosova e lodhur, Kosova e tkurrtë Meriton atë që synon. Assesi imponim të shurrtë
(Beçir Buzuku )
Edituar për herë të fundit nga Euridika në Thu Oct 09, 2008 2:35 am, edituar 1 herë gjithsej | |
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Thu Oct 09, 2008 2:33 am | |
| Hilja
Në Dëbëllde e gjetiu tkurret mezhda e tokës sonë, kot ankohen fshatarët, ankesat kurrë s’kanë peshë për njerkën e për hileqarët.
Andej e këndej të gjithë janë shqiptarë. Pse u shty guri i mezhdës së kufirit, o hileqarë?!
Në tokën tonë stërgjyshore Sikur t’ishim ardhacakë, na shikojnë vëngërr, paria jonë gjithnjë e përgjumur, mrekulli sheh në ëndërr.
(Beçir Buzuku ) | |
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Thu Oct 09, 2008 2:47 am | |
| Shkupi Ti ke mundur edhe të pushkatoheshe nga llahtaria Qytet i bardhë mbështjellë në të zezë morgu, sfingë vetëtima Po emri yt s’ka mundur të prehet me të rëna shpate Mbi Urën e Shenjtë dënesje trëndafilash dhe Vardari përlotshëm ngrinë Shemben gurët, kupola bie, unazë e kobshme kurora jote Sa larg të kam sonte, dridhur lexoj pagëzimin e huaj Mos lë o Zot Shkupi të na bëhet Naisus (Bujar Salihu) | |
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Thu Oct 09, 2008 2:54 am | |
| A DO T’I MJAFTOJMË TË VËRTETËS Kurrë nuk lindët ashtu si desha Kurrë s’u rritët ashtu si duhej Jeta më vuri herët nën këmbë disa u lindët para kohe nga pesha e rëndë disa pas kohe Dhe mbetët shpesh bonjake e të braktisura përderisa mund të ngrija sërish kurrizin e thyer Vargjet e mia kurrë s’e thatë tërë atë që desha kurrë se mbrujttë tërë atë që e thashë A do ta shprehim… A do t’i mjaftojmë së vërtetës!? (Brahim Avdyli) | |
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Thu Oct 09, 2008 2:56 am | |
| PERSIATJE MBI VDEKJEN Kur vdiset vetëm, në mesudhë vdiset dhimbshëm, pa fitore në dorë me ankthin e dyshimit për të nesërmen! Kur vdiset i coptuar nga hijenat toka gjëmon dhe nuk e duron plagën, zemra e trollit rrudhet e limfa e ditëve thahet nga trishtimi! Kur vdiset i vrarë pas kurrizit, i prerë në fyt; i shpuar në hekur... dielli e mbulon fytyrën nga turpi i dhunës e mezi e shikon botën e çmendur poshtë vetes!... Vetëm në front vdiset burrërisht për ta ushqyer me shpresa drejtësinë se një ditë e keqja do të marrë fund! (Brahim Avdyli) | |
| | | Eva0506 Hero anëtar
Numri i postimeve : 3323 Age : 42 Vendi : Shume larg...! Registration date : 28/01/2008
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Thu Oct 09, 2008 4:31 am | |
| Lutje Unë, Mitrushi, poet shqiptar, Fort do t’i lutesha nënës Që të më hidhte një litar Varur në bri të hënës. Edhe pastaj, si për çudi, Të gjendem varur n’erë Dhe të thërres: “Sa lumturi!” Në erë, mbi skëterë. Mitrush Kuteli
| |
Numri i postimeve : 3323 Age : 42 Vendi : Shume larg...! Registration date : 28/01/2008
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Thu Oct 09, 2008 5:08 am | |
| Ylli i karvanit Doli ylli i karvanit lart mbi një botë një qiri E vështroi i jetimuar Nga zëndani im i zi.
Pas një rreze që më hodhi Lashë hadhin e po ik- Ah, më falni, jam i mjerë Pra po ik nga vendi i lik.
Po më doli para reja Ma preu rrugën e karvanit... S’kam ç’të bëj, do kthehem prapë, Brenda ferrit të zëndanit.
Dhe do pres të dalë rishtas Në mos sonte, tjetër herë, Që të sulem si i çmendur Nëpër qiej, nëpër erë.
Kush e di...do të gjej udhës, Ndër ethire nj’yll me bisht- Do t’i lutem të shpjerë Lart e lart në Zoti Krisht.
Do t’i falem, përgjërohem, Të më bëjë hi e baltë Të më shkelin gjith të mirët Pranë fronit tij të lartë.
Oh, për hir të Gollothasë Dhe të brinjësë së shpuar Prit, o Zot edhe dëgjoji Gjithë tmerret që kam vuar.
Por në s’do as Zoti i jetës- Sëkam ç’të bëj i mjeri unë E le qiellin, zbres te ylli, Doemos, me të përdhunë.
Pa kur ylli do kalojë Zotëronjës, sipër detit, Do të shëmbem tatëpjetë, Shpirtin do t’ja jap lanetit.
Veç në dhe mos kthehm prapë, Ku ka hekura, zinxhira Orë e çast ta ndjekin hapin Errësira...Egërsira...
Ah, më fal, o ti këndonjës Se me fjal’ të turbulloj. Jam në terr e jam i mjerë S’di ç’të bëj, pra ëndërroj.
- Mitrush Kuteli -
| |
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Thu Oct 09, 2008 5:12 am | |
| Pranvere Nëpër hekurat e tkurrura si gardh Nëpër dhogat e thumbuara me thumb Një rreze dielli hyri si për çudi Brenda në terrin e hadhit.
I nemitur dritën e kuqe vështroj Dhe rrah ta shtie rrezen nër duar Por zinxhirat, që tringëllijnë me kobe S’më lenë të ngrihem më këmbë.
Pra sytë i mbyll që rrezen mos e shoh Por s’di se si nga jashtë vjen Një erë e athët plisi dhe lajmin sjell Se në botë ka ardhur pranvera.
- Mitrush Kuteli -
| |
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Thu Oct 09, 2008 5:15 am | |
| Si neser... Do te peshperite era ndaj mbremje si nj'here, prej valesh do ngrohet hena si sot, me iskra prej bryme do mbuloj' mermere dhe bota do jete si ish dhe qemot Si neser do shtrihet lendina per mbi varr Vale-dheu do zene t'palosen ngadale, do ende parevera e lule e bar, dhe zile do rreshqasin qe prej male. Do qeshe dielli ne qoshen e nje reje, do thaje lotet mbi lulet e qershise, larg, mbytur do ndjehet gjemimi i nje rrufeje, permbi mal do hapet brez'i Perendeise. Do shtroje dhe dimri qilim te argjendte mbi pllocen e tretur, mbi kryqn'e anuar, do rritet harrimi me dherin e rende dhe une do fle, ty duke t'enderruar.... (dhe te t'harruar)
- Mitrush Kuteli -
| |
| | | Sponsored content
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. | |
| |
| | | | Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. | |
|
Similar topics | |
|
| Drejtat e ktij Forumit: | Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi
| |
| |