|
| Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. | |
|
+18Luki blerim shaban cakolli voglushja murturi Eva0506 Kristaq F. Shabani meli zeriatdheut Guximi Orfe@ E_Bukura Kosovarja Urata Euridika Arta NetSerseri Sofra 22 posters | |
Autori | Mesazh |
---|
Orfe@ V.I.P
Numri i postimeve : 9104 Age : 114 Vendi : Ne zemer te njerit Profesioni/Hobi : Bum - Bum bum ! Registration date : 26/03/2008
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Sat Jun 14, 2008 4:54 am | |
| 221
Kur s'pi, jam krejt i fishkur dhe i tharë, Kur dehem, mbytem, bëhem pus i vrarë; Kërkoj pra mezin, Jetën çakërqef: As that' as qull, po lagur leht' e larë.
222
Me poçen nënë sqetull, me Kuran në bres, Kur drejt, kur shtrëmbër, kur për djall bares; Ajme! S'kam Din e s'kam Iman e s'jam As i Krishter' as Mysliman as Putperes.
223
As Kisha as Xhamia nuk më nxe, Allahu më gatoi s;di me ç'hile; Si grua pa lezet, Dervish pa Fe, Në Qiell pa shpresë, dhe pa shtek mbi Dhe.
224
Besnikëve në Kisha dhe Xhamia U çthurret zemr' e shpirt më çqetësira; Po sa Sekretin e natyrës studiuan S'i trëmp dot Qiell e Ferr me kotësira
225
Shpesh shpirti sulet nga kafazi t'ikë, Nga Lloma në Liri, pa frikë; Po thik' e Sheriatit ia pret krahët Dhe e çalon, e ngrin, e mpin si pikë.
226
Xhami e Kish' e Tempull: robëri! Këmban' e Minare: një patërdi! Dervish e Prift e Hoxh' e Kryq e Hënë: Pengime që të gjitha për Liri.
227
Në Labyrinth të Besëve kërkova, Me Porosi e Dogma u qarkova; Po u gënjeva; s'gjeta lule fare Dhe vetëm driza t'egëra zbulova.
228
Fe kundër Fesh pa funt luftojnë, Rrobat e çjerra gjithënjë arrnojnë; I hodha që të gjitha tej e tutje, Se Perëndinë s'e përfaqësojnë.
229
"Allahu ësht' i math!" çirren, këlthasin, Nga gjëm' e tyre tunden e kërcasin Për ditë pesë herë Minaretë: Ay s'dëgjon. Vajtimet kot buçasin.
230
Disa bërtasin Dogma dhe Besime, Të tjerë çfryjnë dokrra dhe mohime: Po kuajve u zbulohet e Vërteta? Askujt! S'qas pran' as mu' as ty kjo Trime. | |
| | | Orfe@ V.I.P
Numri i postimeve : 9104 Age : 114 Vendi : Ne zemer te njerit Profesioni/Hobi : Bum - Bum bum ! Registration date : 26/03/2008
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Sat Jun 14, 2008 4:54 am | |
| 231
Si, qysh! Nga Hiçi i vdekur të na marrë E të na japë Shpirt e të na varë Zgjedhë mbi zverk për gazin e ndaluar Me zjarr e Ferr pa fund për çdo të shkarë?
232
Si, qysh! Nga krijatyra të kërkojë Flori për Baltën e të na gjykojë Për borxhe që s'ia detyrojm' aspak E që s'ia lajmë dot! - O Djell, o Shkronjë!
233
Nga tmerr'i Perëndis' e me pahir Padrejtësinë nuk e quaj Hir; Sepse kur s'thom të Drejtën me çekan S'qas dot në buzë Qelqin Xhevahir.
234
Adamin nga Parajsa pse, o Zot, E dbove kur na je mëshirë plot? Për mëkatarët është Hiri Hir; S'ke Hir kur na e jep me djers' e lot.
235
Mëshirë! Mbytem në mëkat, në llomë, Shpirti m'u err, o Perëndi, ndriçomë; Jo si çpërblim për vepra që s'bëj dot, Po darovisht Parajsë, Hir dhuromë.
236
Ti hiqma Udhën, ti shpëtim rrëfemë Ti çilma Derën, Zot, dhe përdëllemë: Ata që flasin n'emrin tënt gënjejnë; Nga thonjt' e tyre, Perëndi, zbërthemë!
237
Vetëm fajtorët, ne, kemi besim Që mirësia jote s'ka mbarim; Me një pendim, kush nuk e bën të keqen Dhe kush e bën s'të ka asnjë ndryshim.
238
Embël gjykon në Qiell Mëshir' e gjërë, Po s'më pëlqen kjo Drejtësi me vërë; E mira e pabërë s'ësht' e bërë E keq' e bërë nuk ësht' e pabërë.
239
Që ke Mëshirë në Kuran e pashë Dhe kurrë një mëkat pa bërë s'lashë: Më thua se më ndih në të këqia; "Më keq se un' a ka?" o Zot, të thashë.
240
Të mirat një nga një m'i nëmëro, Të ligat togje-togje m'i spastro: Ashtu më bëre dhe ashtu të dolla, Mëshirë pra dhe Drejtësi trego. | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Sat Jun 14, 2008 4:55 am | |
| 241
Khajami vark' e fajdeve e shtoi Dhe egjërën nga shpirti s'e qëroi: Po s'dëshpërohet sa për Hir Qiellor, Se Njënë kurrë Dy s'e nëmëroi.
242
Kundër së keqes shpirti më lëfton, Me turp e vrer mëkatet m'i kujton: Kam shpresë se m'i fal Mëshira jote, Po prapë turpi mbetet e s'pushon.
243
Mëshirë lyp për shpirtin e burgosur Mëshirë lyp për gjoksin e brengosur: Fal dorën që Gërshetet përkëdhel Fal buzën që puth Qelqin e Xhindosur.
244
A mundin farisjanët zemërngrirë Për ty të bisedojn' e për Mëshirë? Na ndjek në Ferr me zjarr, o Zot, na thënke! Gjetkë m'i shit ato! Të njoh më mirë!
245
Derën e Shpresës e kam mbyllur vetë, S'dua të shoh njeri e rroj i shkretë: Një Ndihmës vetëm kam, Ay e di, Ay e di ç'kam vojtur nga kjo Jetë.
246
Me bindjen Mbretërin' un' a ta rrit? Me fajet Madhështin' a ta çukit? Mos më punit, po falm' - o Zot - se the Q'i fal mëkatet shpejt - von' i punit.
247
Me gryk' e zemër' - o Zot - kur më krijove Dhe Ver' e Vajza ballazi më shtrove, E dije pa dyshim që do t'u sulem: S'kam faj! Kam bër' ashtu si e caktove!
248
Fytyrën Vajzës ia stolis me gas, Me Lule, Hën' e Diell ma përqas. Pastaj më porosit të mos e ngas! Tamam: përmbys Dollin' e mos e zbras!
249
Me baltë më gatove: ç'faj të kam? Me lesh e li m'arnove: ç'faj të kam? Mbi ballë dhe të Mirën dhe të Ligën, Me urtësi m'i shkrove: ç'faj të kam?
250
Me Llomë, dhe me Pluhër kur na kreve Të Mirën dhe të Ligën na përzjeve: S'fëjejmë dot pa dijën tënd'e lejen; Qysh nesër pra na ndjek në Ferr të Feve? | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Sat Jun 14, 2008 4:55 am | |
| 251
Kur t'erren Tok' e Qiell nga Kijameti Dhe të përmbyset Bota nga tërmeti, E kap për rrobe Zotin e i thom: "S'të kemi faj! S'na dbon dot nga Xheneti!"
252
Vullnet përveç Vullnetit t'tij s'të ka, Për vepërim Ay liri s'më la, Si deshi Vetë, çdo gjë ësht' e bëhet: Kundër s'i vete dot, - a bën shaka.
253
Më la të verbër e më vuri **** Në Labyrinth të Jetës në çdo çap: Më shtyn të bie brenda dhe pastaj Si mëkatar e si rebel më kap!
254
Rebel t'u sulkam, pse s'më shtyp për dhe? Në sterr' u ngulkam, Dritë pse s'më dhe? Parajsën si një rrogë kur e çkulkam, Mëshirën, Mirësinë ku m'i ke?
255
O Ti, që me pusi dhe gracka thure Greminën e përlotur ku na prure, Që me predestinatën na mbërtheve, Dënime për mëkate qysh na vure?
256
O Ti, që njerëzit me Balt' i tore Dhe me Parajsë Gjarpërin na nxore, Për çdo mëkat që faqen po na nxin Epna e merrna ndjesë njerëzore!
257
Më dhe të mjerit mua sqojtësirë Të mjaftë sa të mbytem n'errësirë: Po sikur t'ishe Vet - o Zot - njeri, A do ta deshe këtë tru të mpirë?
258
Në nisje dorëhapur, buzëqeshur, Me forc' e me shkëlqim më pate ngjeshur: Tani më çjerr e më përmbys përdhe! Përse? C'të bëra që më le të çveshur?
259
Jetën këtej, Vdekjen andej më dhe, E nesër do t'më shtypësh nënë Dhe: Veprën e bukur, Zot, përse e prish? Në qoft' e keqe, fajin Vet' e ke.
260
Për Vetëdije miriade vjet Më le në Botë. Si ma jep, ma pret: Kur dije q'e merr prapë, ç'ma dhurove? Përse më ngjalle, kur pastaj më vret? | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Sat Jun 14, 2008 4:56 am | |
| 261
Zot, pse ma theve Poçen e skalisur? Zot, pse ma thave Kopshtin e stolisur? Tani më thuaj cili ësht' i dehur: Un' apo Ti, që sillesh si i krisur?
262
Kush rroi mbi Tok' e s'mëkatoj? Më thuaj! Ay që s'mëkatoi a rroi? Më thuaj! O Zot, kur keq për keq ma kthen një lloj, Mos qënkemi të dy një soj? Më thuaj!
263
Më linde pas dëshirës fuqiplote Më le të mbytem nëpër llom' e lote; Tani tregomë ç'është më e fortë: Mëkati im, apo Mëshira jote?
264
O Zot, barrën e Jetës lehtësoma Nga syt' e turmës çdo kusur mbuloma: Nem paqen sot dhe pas Mëshirës sate Kësulën, kokën nesër rrotulloma.
265
Ti, që sekretet na i di të gjithëve, Që në shtrëngic' e zi na ndih të gjithëve, Prit mbrojtjen dhe pendimin tim, o Perëndi, Ti, që për hiç u fal Lavdi të gjithëve!
266
Vij në Xhami, po jo të të gënjej; Kur jam atje dëfrim në zemër ndjej Dhe iki shpresëplot; Vend më të mirë Të lahem e të fle ku mund të gjej?
267
O Zot, nga vetja ime Ti shpëtomë! Te lartësia jote Ti afromë! Esëll, të Mirën e të Ligën njih: Dua t'i mbyt e dehem! - Mëshiromë!
268
Khajam, me shpirt e zëmër plot mallkim, Që digjesh në Skëterr' e në Vajtim, Prej teje Zoti a kërkoi drejtim? Cili je ti, që po m'i jep mësim?
269
Kur Ramazani ish më të mbaruar Dhe kur prisnim Hënën e gëzuar Në Furrën e Poçarit isha shtruar Prej Poçeve dhe Shtëmbave rrethuar.
270
Cudi! Si njerëz, mbledhur në pazar, Ca poçe bisedonin plot me zjarr; Dhe befas një prej syresh pa durim: "Kush është Poçe, tha, e kush Poçar?" | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Sat Jun 14, 2008 4:57 am | |
| 271
Një tjatër tha: "Ah, punën e dëfteu Qëkur Ustaj nga Balta na zbërtheu: Pra, duke qenë një Krijesë Dheu, Andej na mori dhe andej na ktheu!"
272
Një tjatër tha: "As foshnja pa gjykim S'e thyen enën që i dha dëfrim: Qysh pra Ay që na krijoi me mall Po na dërmon, na çqyen me tërbim?"
273
Kësaj nuk iu përgjeq askush; po shtoi Një poçe e shëmtuar dhe pa soj: "Më tallin si të shtrëmbër; mos i dridhej Ustajt të vëngër dora, kur m'artoi?"
274
Një tjatër tha: "Na trëmbin me kazan, Me Ferr e furr; e Djall me katran, Me Gjyqe, me vërdalla: jane profka! Se Zoti ka Mëshir' e ka derman!"
275
Një tjatër Poçe tha me psherëtim: "Mua më latë fare në harrim; Po lagmëni, vaditmëni me Verë, Dhe ja, e mblodha veten pa vonim".
276
Edhe kështu kur Poçet bisedonin, Të gjitha Hënën prisnin e përgjonin; Dhe thirrë pasandaj me brohori: "Vjen një Saki!" dhe Verën lavdëronin.
277
O Zot, O Drit' e Vetëm e Vërtetë, Më lumtërofsh a më dënofsh përjetë, Me Ty kungoj më mirë në Tavernë: Se në Xhami s'të puth - e s'rri dot qetë.
278
E gjeti dhe e çpalli Shënt-Elliu Burimn' e Jetës q'ëndërroi njeriu Dhe ma tregoi: tani s'i çkulem dot! Ver' e Pavdekësisë më përpiu!
279
Këtu paraja kallpe nukë shkon, Se menjëherë fshesa e spastron; Një Shenjt na thirri në Tavernë: "Pini! S'ka Jetë tjatër! Vdekja na përgjon!"
280
Në Jetë si mi Detin udhëtojmë Dhe shpejt a vonë mbytemi dhe shkojmë: Po kemi Zotin midis nesh sa herë Me Verën e bekuar po kungojmë. | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Sat Jun 14, 2008 4:58 am | |
| 281
S'do Trëndafili? - Gjëmbin prap' e kemi; Parajsa s'qas? - Në Ferr të lirë vemi: Cfryn Minareja - Ja, gjëmon Këmbana, N'Alltar Kungata pret në re prej kemi!
282
Më thoni që do t'digjem në Skëterrën, Se adhurova Dashurin' e Verën: Aspak! Ju kini vetëm një Ndërmjetës, Unë kam dy: Kungatën edhe Verën.
283
Një plak të shenjtë, t'urt' e mjekërgjatë Kam parë që vraponte që menatë; I thashë: "Ku po shkon kështu, Uratë?" Më tha: "N'Alltar për Mesh' e për Kungatë".
284
Shoqe të bukura, shokë të zgjedhur, Me Këng' e Valle në Gërmadhen mbledhur, Kungojm' e puthemi me Dashuri, Përsipër Fes' e Qiellit jemi hedhur.
285
Rreth Qelqit u afroni: merrni, pini! Rrushkat me mall kujtoni: merrni, pini! Se Vreshta tha: "Ky është Gjaku im, Q'u derth për ju! Kungoni: merrni pini!"
286
Mystikërisht me frikë iu afruam Me Bes' e Shpres' e Dashuri kunguam: Nga Vetja ikm' u tarm' u transformuam, Në Vreshtën e Vërtet' u transplantuam.
287
Te Shpell' e Shenjtë, natën, nga Alltari Një Engjëll dolli me stoli prej ari, Ngre lart Kungatën Vresht' e Xhevair, Ma zgjat - fjesht Rrush! - Puth Qiellin mëkatari!
288
Rrush, Ver' e kuqe, si rubin që rrjeth, Që qesh nga gryk' e shishes kur të derth, Je gjak i zemrës që kërkon Clirim, Kristali, lot i syrit, rreth të ngjeth.
289
Rrush, Rrush, që me Logjikë absolute Të gjitha sektet nëpër vrima i fute, Rrush alkemist, që pistën na e zbardhe Dhe plumbin Jetës si flori ia zbute.
290
Rrush, o Sulltan Muahmud, o Ngadhënuar, Ti helmet e ti tmerret ke larguar Nga shpirti yn' i ngrysur e i ndryshkur, Me shpatën tënde ti na ke shpëtuar. | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Sat Jun 14, 2008 4:58 am | |
| 291
Na fryn në zemër gas e ngrohtësi, Na thurr mbi krye drit' e bukuri, Na çkul nga dimr'i djeshm' e brym' e pritme, Na thyen hekurit, na fal Liri.
292
Sëlargu shtaz' e ndyrë u afërua, Sytym, xhybekatran, as burr' as grua, Na tha: "Vera prej Dinit u ndalua!" Na theu Poçen dhe u shenjtërua!"
293
Mor Hoxh' i egër, ma mbaro qërtimin, Mos m'ulëri në dasmën dhe dëfrimin: Kap me tespie Qiellin dhe Bekimin, Lermë Hurinë, Poçen dhe mallkimin.
294
Mor Hoxhë, një gjë vetëm më dhuro, Beko pa folur, mos më prediko: Un' ecij drejt, ti ecën fare shtrëmbër, Se je i vëngër, sytë çap shëro!
295
E ëmbël është Vera me Dolli, E ëmbël është Harpa, Vallja me Huri: I ëmbël është çdo besnik që s'pi Kur lark një mijë parasanga rri.
296
Me etjen Tavernarin e gëzoj Dhe supet me mëkate i ngarkoj: Kështu Mëshir' e Zotit hyn në punë, Se myshterinjtë gjithënjë ia shtoj.
297
Lus Verën, jam pijanik: po, ashtu jam! Pagan e heretik: po, ashtu jam! Të sajin më kujton çdo Fe: jo, s'jam! I Vetes jam besnik: po, ashtu jam!
298
Kam parë një heremit pa Ligj' e Fe, Syrgjyn nga Qielli dhe nga çdo Atdhe; E njoha dhe pyeta duke qarë: Më trim se ky, o Zot, a pe?
299
Të vjetrit shok' e miq më neveritnë, Të rinjt' prapë të vjetrat përsëritnë: Tani kam hequr dorë nga çdo mik; Kurrë Besnikë miq mi Dhe s'u rritnë.
300
Ky mik i zemrës, ku më var çdo shpresë, Hap sytë! t'ësht' armiku m'i pabesë: Miq mos kërko në turmën posht' e lart; Të puthi kush? - Largohu pa vonesë! | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Sat Jun 14, 2008 5:00 am | |
| Pano Taçi Mos ma lexo
Mike, mos ma lexo dhembjen në buzëqeshjen time. nuk dua t'ua bëj mbrëmjen t'iu mëkoj trishtime.
Mos m'i lexo sytë e thellë tek rrijnë në humbëtim. një dëshirë mallim ua ndjell ç'më do ky shpirti im.
Mos më thuaj, se u bësh së gjalli për ty pa pritur, unë. pa pritur ma erdhi malli që më ka djegur shumë. | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Sat Jun 14, 2008 5:01 am | |
| Eja mike
Sa herë vjen çapkëni prill, çapkëne më bëhet shpresa, brezin nga mesi ia zgjidh malit, t'ia bëj rëkeza
Bredhi si qiri argjendi, na rri nën tyl të mjergullës. prill çapkëni, lisin çmendi kur gjirin ia puth pjergullës.
Eja mike, na fton prilli te ai vend q'u bë harim. atje ku këputet ylli porsi lot i syrit tim. | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Sat Jun 14, 2008 5:01 am | |
| Sytë e saj
Kur hedh sytë në qiell, qielli vetëtin. Kur hedh sytë mbi tokë, toka psherëtin. Kur hedh sytë mbi mua, zemra shkrepëtin. | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Sat Jun 14, 2008 5:02 am | |
| Bëj ta gjej
Kërkoj veten që s'e kam. A ma pa njeri? Dua të di cili jam me kaq plagë në gji.
Kërkoj veten, bëj ta gjej Thomëni, kush ma pa? Dhe n'e gjej, me dhëmbë e brrej. Brengat mua m'i la.
Kërkoj veten ku më humbi, në ç'udhë pa krye? Pa veten do më marë lumi Pa veten jam hije. Pano Taçi | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Sat Jun 14, 2008 5:02 am | |
| Jeton Kelmendi Nen hijen e kujtimit
Të kisha thënë diçka të harruar Atë që s’të kujtohet as nesër Harrimi bëhet gjithnjë e më i vjetër Atëherë kur rrugëton heshtja Te lisi i tharë prej diellit po të pres në radhë me vargun e varur në cikol të mallit Aty pritet vetëm e dashura e unë u ula të pushoj M’u shterë vjeshta ose ra drita Provova me t’thënë diçka. | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Sat Jun 14, 2008 5:03 am | |
| Jeton Kelmendi
Fjala kaperceu heshtjen
Dje jam mësue Me heshtë Me folë pak Jam mbush frymë t' idhnimit Zonave të këputuna Syve tu Kaherë kam nis me ardh P’ej teje Me t' folë heshtun Me t' kallxue Për ty e Për veti Dje jam hamendun Me t’thanë Se je Buka e vargjeve Uji i fjalës Unë për ty Kanga më e këndueme Prej motit Dje kam dashtë me heshtë Me folë pak Me u ba hije Me ta zanë dritën e diellit Kam dashtë Me i kapërcye Vakitë E krejtë njerëzimit Dje kam pa Si mundem Me u gjetë Ma p’ej teje Heret a vonë Dje Jam mundue M'u gëzue ma së shumti. | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Sat Jun 14, 2008 5:04 am | |
| Jeton Kelmendi Zonja fjale e zoteri mendim
Kam fol pak Ndryshe Tepër ngadhënjyeshëm Zonjushe Por them S’ma merr për të madhe Fundja fjalët e një poeti Janë Dhe ti e din se lejohet Mendimet e veshura me i zhveshë Cipë cullak E të zhveshurat Me i veshë me kostume të qejfit tëm
Ose Nëse për ty ka mjaftuar Të them të dua Atë që ia thotë gjithkush Gjithkujt Edhe burri gruas, vetë Zonjushe Unë kam krejt tjetër mendim
Sikur Mendimi s’ka vlerë pa fjalën Apo fjala Ç’thotë pa e lodhur mendjen Shpirt njeriu Ti je zonja fjalë E unë zotëri mendim
Krejt kështu i kam parë Vetën me ty e ty me mua Bile Edhe këtë formulë dashurie Gjithandej Nëse ka mbet kund pas Modernizimit
Prandaj Zonja fjalë je e bukur Kur zotëri mendimi Ta jep bukurinë
E hë de Duhet m’u pajtua se Heshtja Na vëzhgon ankthshëm Çka po bëhet me ne
Po nejse mâ Zonja fjalë Dua me të puth tash Veç një herë Se e dyta e treta Nuk e di si vijnë
Liria le të rrojë e lirë
Edhe fjala Edhe mendja Le të flasin çka Të duan Unë Tani dua puthjen e parë. | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Sat Jun 14, 2008 5:05 am | |
| Anila Xhekaxhiu Ngjyresë lundroj trekëndore gjarpëroj nëntokës së mendimeve rrugë bërë reje vozis qiellit dehje dal prej vetes turjelë ajrie kacavirrem kaltërsive...
Vanitum
Nuk je më, ambulant i cepit të rrugës. Malli ka marrë përqeshjet e tua shije të vjetra. S`je aty. As këtu me mua.
Labirint shthurë mace shtjerr fill-magjik pa mundur të përngjasë mitin.
Përbindësh përtypë vendkalimesh, ngujime të shenjta.
Pritje shbërë pritjesh tretur nxitimesh të përhershme lëkura ndjen plotësisht prekjen e një trupi.
Hajdutçe futet në shtrat të së djeshmes.
Tashmë kam nevojë të dua, të ndjej ndërmjet një tjetri, për një të largët malli të më marrë, t`ia them të gjitha dikujt që s`është me mua. Mbasandej, diç që kurrë s`vjen në çastin e duhur të terratisem:
“Kam nevojë për asgjë!”
Varg të pathënash, poezi që kurrë nuk është shkruar i shkoj përditë marrëzisë në fund:
“Këtu merren me gjëra të vogla”
S`më arrijnë sajesa të rëndësishme, Guvë milingonash s`është guvë e imja. Guva ime ka vend veç për mua:
“Këtu merren me gjëra të kota.”
Shpërfillshëm shoh sy. Krejt kështu, shpërfillshëm këmbët ecin e kujt s`i vjen keq. | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Sat Jun 14, 2008 5:06 am | |
| Anila Xhekaxhiu
Zemer
Tashmë përshtatem si gjë e tjetrit, dhimbjen ia ngjas përmasave të një qenie.
Ngjyresë lundroj.
Guvë parahistorike e “ Princit”1 të fëmijërisë trekëndore gjarpëroj nëntokës së mendimeve, rrugë bërë reje vozis qiellit.
Marr formë.
Hi taketukje, dehje dal prej vetes, turjelë ajrie kacavirrem kaltërsive.
Për t`u bërë tjetër.
Borë që s`ra, diell tradhëtuar rrezje, takë këpuce, thundër ndjesie.
Unë dhe ti ti dhe unë të dy bashkë bëhemi gjashtë.
Hëm...!
Zemra është e çmuar!
Fund i shkurtër tre gisht mbi gju gulçin frymës pres t`i rrëzojë zhurmshëm.
Rrokaqiellë si tek një i dashur, qokë dashurie adrenalinë vij.
Ritëm, vend në shekullin e gabuar s`resht së trokuari ekstaza kundërmuese alkoholi, nikotine.
Parajsa është zemra!
Heshtem, kullohem, kapërdihem hije rrugine.
Qiell zvarritem tokës.
mollëz gishti qelq, akuarium, peisazh-lumtur pres shiun.
“Princesha Anilë” grumbull dorëshkrimesh vjetëruar n`tezgëlibër.
Çapitje para meje shtriqen hapësirat.
S`di në duhen gdhendje për të kqyrur mure.
Kopje egër, brishtësi fort e bukur poezi përgjumë.
“Je ne t`aime plus! L`amour n`es pas toi! L`adieu des cieux, desire pour ne plus t`avoir, ne plus être toi. Tu n`es pas l`amour! Ni l`oublie d`un bien aimé, d`un cheri, ni “je t`en prie”. Tu es le seul “nulle-part!”
Fildishtë vetmie strofkull krijimi, kalldrëm epshesh.
Gërvishtë gete. Gufmat e gjetheve & mbërritjet e stinëve. | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Sat Jun 14, 2008 5:06 am | |
| Delirium
Mugët harrimi hesht pyetjen që është. Zhvendosja e humb, kllapia e thur.
Kupëpërmbysë trishtmarrëzia, kënaqësidehur u flet, heshtjeve të drurëve, ernave të marsit, zgjimit të gjetheve:
“Pendesa të vogla, qielli qeshet në xhamat e ndërtesave të mëdha. Onomatope e përjetshme çirrja e kullës së Babelit. Errësirat janë tokat e premtuara. Kështjellat projektuan dhimbjen e gurëve.”
Anila Xhekaxhiu | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Sat Jun 14, 2008 5:07 am | |
| Anila Xhekaxhiu
Dite
Të hintat shpatullave. shikim pandalë në stendën e një parukerie.
Avuj qelqesh. Tymi i miqve, perçe nusërie. Brenda arnës së mjegullës, “Madonë” e një dore mjeshtërie:
Kjo grua-ikje. | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Sat Jun 14, 2008 5:08 am | |
| Anila Xhekaxhiu
Une
Mbi mendime Flokët.
Rrënjësh Lidhur Të dyja.
Mbi këto nyje Si mbi një gur Çlodhem. | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Sat Jun 14, 2008 5:09 am | |
| Fatmir Ceci ETYDE Korcare
“Ky qytet,/meqense nuk ka det,/ka shume poete”
F.C
Dielli shkon pi
kafe, cdo dite
Nga Morava
ne Ostrovice
Dua qe ta ndal
si far mbi syte
Ai derdh filxhan.
me lag me drite….
Aferdita ne agim
(dhe si agimi…)
E bukur!
E bukuur!
E bukuuur!
…..prej qiellit zbret
Ne mijra vajza te bukura shumfishohet
Te gjitha hyjni ,si shembelltyre e vet….
Ritual Ilir .Edhe me pare….
ne Odeoni. reze malit Morave
Plot Aferdita mbushet ky qytet i bardhe
Vijne nga malli…
prej Qiellit,
ne Token ame
Postlegjende
Qe pas legjende
Kostandini me bese
Banon ne qytetin tim
Ne lagjen 1,2,3,4…..mbase dhe 5.
Mjegullat ende mbi malet hingellijne…
Qe pas legjende
Kostandini besemire
Ska hyre me ne var
Por banon me nenen
Ne dy dhoma e nje guzhine
Mbi catite korbat ende krrakerijne… Era si vajza dhe vajza si era
Voskopojarja me dy zogj ne gjoks
zbret nga mali.
E bredh neper fushe,plot dert dhe inat
Do liri pa fund
Ka deshira pa cak
(Sdo kufij nga male matufe…) Do te vrapoje turavrap
Ne mbremje kacavirur pas blinesh vjen
Dhe dalim bashke xhiro ne bulevard
Pas flokeve te djemve perdridhet
Mbi kitara kendon ,tel I shtate
Nene strehe catish cucuris buza-buze
Ne nje kopsht e ze gjumi,qafuar me nje trumcak
Fole me dashuri
Ketu ,
Cdo vajze ,nje yll ne qiell e gjen , dhe dashuron
Cdo mbremje blu, ne rruge takohen legalisht
Ketu
Dhe mali me lumin jetojne ne cift
Flejne bashke ,dhe puthen cmendurisht
Ketu ,
Dhe Dielli ka te dashur ,si ashik
Fusha lind femije prej tij cdo vit
Ketu ,
Fole mes malesh, thurur me drite
Ketu ,
Dashnore jane vete dashurite. | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Sat Jun 14, 2008 5:12 am | |
| Visar Zhiti
Janë zbukuruar plehrat në atdheun tim
Janë zbukuruar plehrat në atdheun tim, s’janë vetëm lëkura patatesh, qepësh e gazetash të hedhura apo këpucë të kalbura, apo mace të ngordhura.
Janë shtuar plehrat dhe janë zbukuruar ngjyra – ngjyra si fundi i një ëndrre në mëngjes, letra çokollatash vezulluese, ambalazhe gjë a gjëzash, fotografi lakuriq artistësh të ndaluar, kuti të bukura pijesh të jashtme, plehra të shtrenjtë: një kasetë, gjysmë manjetofoni, skelet veture. Ja ca furça dhëmbësh si picirukë përrallash që kanë vdekur.
Pirgje me plehra, kapakët e shqyer të veprave të diktatorit, fotografitë e tij të qeshura dhe pis. Kalojmë anash plehrave, mespërmes plehrave, plehra në kujtesë, në biseda, në karrierë dhe plehrat ndonjëherë janë më pak të shëmtuara, të dëmshme më pak. | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Sat Jun 14, 2008 5:13 am | |
| Visar Zhiti
Mbase takimi i fundit me henen
Sonte ua hodha policeve, Kur po me jepnin darken, ate supen e lige. Sepse pashe henen. Eshte e rrezikshme qe te behem edhe nje here ……………sic isha, lirik.
Nje ngushullim i verdhe, henor, i ftohte mbyshi dyshemene te kembet e mia …………..dhe po e lekund.
Une s’jam i pari qe denohet ne kete bote, por me vjen keq qe s’jam i fundit une.
Hena - grua e bukur, mahnitese sec i ben ca makjazhe nje cuni ………….pas kuintave te nje skene.
Erresire perralle dhe drita, drita magjike si nje kozmos i vogel,
…………fluturues, …………prej shprese.
Une isha ai aktori i vogel …………qe luante aq mire e megjithate s’e lane te behej aktor. Qe ahere e kuptova: jeta eshte teper e veshtire Dhe teper e lehte
…………nje tallje, nje loje. Ja, mua m’i hodhen prangat, moj Hene. S’e kupton? Eshte njelloj sikur ty te te shkulin …………nga prania e Diellit dhe te te flakin neper gropat astronomike Ma bene kete gjeme ngaqe shpirti im neper parajsa cmendurish …………donte te ikte.
- Ej, t’u derdh supa! – me briti polici te koka duke me kercenuar me garuzhden avdalle.
Mua me erdhi mire Qe supa s’me ish bere me e shtrenjte akoma Se enderrimet me nje hene ankthesh. | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Sat Jun 14, 2008 5:13 am | |
| Visar Zhiti nga libri “Hedh nje kafke te kembet tuaja- poezi te burgut”
Te kam dashur…
Shiun tim, kthesen e rruges qe te largon nga shtepia, puthjen e pare, t’i kisha dhene ty.
Thash, te kam dashur!
Bregun e detit, abazhurin mbi fjaloret, rebelimet e mia t’i kisha dhene ty.
Te kam dashur, kaq shume te kam dashur! Spektaklet e reve blu te syve te mij qe vazhdojne dhe ne syte e tu, te gjitha ty t’I kisha dhene, ty.
Gjithmone te kam dashur si heren e pare.
Te gjitha kthimet ne shtepi ty t’i dhashe, shtrengatat me sterkata yjesh ty t’i dhashe, dhe gezimet e trishtimit qytetar ty t’i dhashe, dhe gjysmen e molles qe bashke e ndame, ty ta dhashe.
Dhe ti te gjitha i harrove si nje liber me vjersha kur zbresim nga treni. | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. Sat Jun 14, 2008 5:15 am | |
| Visar Zhiti
Kenga eshte e mundur
A i keni pare hamenjte kur rrokullisin me kembe nje fuci te madhe?
Keshtu do desha. ta rrokullisja globin qe te vinte sa me shpejt dita e lirise.
Liri, te dua. Ty te besoj. Nese ti je zeri, Une jam goje.
Kur ti behesh harku, une – shigjeta. Te ngulem dua tek e verteta.
Dhe rrjedhte gjaku me gurgullime drite. Mos paste arkivole Per kengen time. | |
| | | Sponsored content
| Titulli: Re: Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. | |
| |
| | | | Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm. | |
|
Similar topics | |
|
| Drejtat e ktij Forumit: | Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi
| |
| |
| |