|
| Pse shkenca dështon në shpjegimin e Zotit | |
|
+39rrimtaf haxhiu veletini laloni Aldo Agrone socratus Tatoo xhavo_ E_Bukura GERI_G PeriiKeputur loredana Muja e Halili ngadhenjimi **Lumi_ Mergimtari Fjona Euridika Eva0506 Ademi85 Poeti ELIE nardlushnja Luki Delia Beton Martina Kushtrimi86 Pirro i Epirit njonidrenica rroni echo tom sojer Nezir Myrta Ago Muji rolling Guximi MUHAMETII 43 posters | |
Autori | Mesazh |
---|
ngadhenjimi Anëtar i ri
Numri i postimeve : 198 Age : 43 Vendi : gjilan Registration date : 24/12/2008
| Titulli: Re: Pse shkenca dështon në shpjegimin e Zotit Wed Jan 21, 2009 8:20 pm | |
| e pse nuk po bje bore kur dush ti more guxim po e ka caktu nje periudhe te vitit kur me ra po cka je ka fol me ato fenomone se krejt kryt fenomone tu paska bo po me duket se ti si student qe je o je ne vit te pare te studimeve ose i paske ble me lek provimet hajt ma shpjego ti ne baz te faktorve klimatike pse nuk bje bore veres a munesh me ma spjegu o shkenctar ???? | |
| | | Guximi Miqte e Forumit
Numri i postimeve : 2427 Age : 31 Vendi : Në "Komedinë Njerëzore" Profesioni/Hobi : Student Registration date : 12/09/2007
| Titulli: Re: Pse shkenca dështon në shpjegimin e Zotit Wed Jan 21, 2009 8:52 pm | |
| Hahahahahaha, more Ngadhnjim, nuk paske lidhje, neqofse une jam ne vit te pare ju jeni parashkollor. Ishalla nuk i ki 27 vjet e nuk po e din pse nuk bije bore veres.
SKANDAL!
Ec, ec... Nuk mundem te shpenzoj kohe, qe te tregoj se veres pse nuk bjen bore, kjo mesohet ne klasen e dyte, ne dituri natyre. Prandaj, ik.
| |
| | | xhavo_ Anëtar aktiv
Numri i postimeve : 782 Registration date : 20/03/2008
| Titulli: Re: Pse shkenca dështon në shpjegimin e Zotit Wed Jan 21, 2009 9:47 pm | |
| Guxim, ti ke problem shumë të madhë me te kuptuarit e drejtë te shkencës dhe rolit te saj. Për ta futur ty me lehtë në kokë, po ta them shumë thjeshtë: shkenca nuk krijon fenomenet natyrore, por e zbulon dhe shpejgon vetëm atë që tashmë ekziston. Une dhe me heret te kam then ty, për te kuptuar edhe te tjerët, se p.sh. ligji fizik i rënjes se lirë te trupave nuk është shkaktari i kësaj rënje, por thjeshtë e shpjegon rënjën në menyre shkencore, pra racionale, ashtu siç është ne vetvete, jo ashtu siç dëshiron ndonjë shkenctar. | |
Numri i postimeve : 2427 Age : 31 Vendi : Në "Komedinë Njerëzore" Profesioni/Hobi : Student Registration date : 12/09/2007
| Titulli: Re: Pse shkenca dështon në shpjegimin e Zotit Wed Jan 21, 2009 9:55 pm | |
| Xhavo, e cfare dreqin kam thene une, lexoje pak shkrimin tim, e mos ja fut kot, te lutem..
E di une shume mire se cfare bene shkenca, e nuk mendoj hiq, as nuk kam thene kurre ,se shkenca krijon fenomene, kurre hiq se kam thene, e ju mund te thoni se une paskam thene qe shkenca ka kembe per te ecur, mund te thoni qe edhe une paskam thene qe shkenca po lujka futboll, e turli fjale tjeter. Syte jane per te pare.
Jo ligji nuk eshte, kush ka thene qe ligji eshte shkaktar, kush, fol?
Ahh tamon puna me qene ligjet shkaktar te dukurive.
| |
| Titulli: Re: Pse shkenca dështon në shpjegimin e Zotit Wed Jan 21, 2009 10:12 pm | |
| Menyra se si ti shprehesh jep te kuptoj atë qe thash me lartë. Unë kur flas me ty, mendoj edhe ne ata qe kanë te njejtat mendime si ti. Edhe po te drejtohem personalisht pak a shumë per te nderuar, edhe pse je shumë me i ri se une! Shkenca nëse nuk e ka zbuluar Zotin, ajo as nuk mundet dhe as nuk e ka mohuar deri tani. Ata shkenctar qe nuk besojnë në Zot, ketë e bëjnë në rolin e individit, te njeriut qe ka mendimin personal, jo te shkenctarit. Shkenca dështon në shpjegimin jo vetëm te Zotit, por edhe shumë gjërave tjera, sepse ajo tek çdo gjë "sheh" vetëm materialen, prandaj e "redukton vetveten" vetëm në këtë fushë. Këta janë kufinjtë e natyrshëm te shkencës! Unë besoj në atë qe zbulon shkenca, sepse e di që ajo zbulon dhe shpejgon atë qe vetë Zoti e ka dhënë. Por unë nuk besoj qe shkenca është gjithçka; tërësia e jetës dhe e asaj qe na rrethon. Shkenca e ka detyren e vet: pra zbulimin dhe shpejgimin e realitetit dhe asaj qe ekziston, deri aty ku mundet, për ta kuptuar ne botën dhe për t'i shfrytëzuar te mirat e saj. Qendrimi Islam është se Zoti ia ka nënshtruar njeriut natyren, dmth e ka bërë zëvendes në Tokë dhe jo me kot ka urdhëruar qe edhe engjujt t'i perulen njeriut. | |
| Titulli: Re: Pse shkenca dështon në shpjegimin e Zotit Wed Jan 21, 2009 10:30 pm | |
| Une pajtohem me rezerva te vogla, por relativisht pajtohem, me shkrimin tende.
Domethene...
Shkenca eshte institucion qe nuk e ka vertetuar ekzistencen e zotit. Kete une e kam thene, dhe e them ende, meqe shkenca ende nuk e ka vertetuar, ende mbetet nje teori hipotetike. Sepse nuk ka njerez perkates qe merren me kete vertetim, meqe shkenca eshte e vetmja qe (merret) e nuk e ka vertetuar, rrjedhim gjuhesor, logjik, e matematik, eshte se mbetet ende nje hipoteze. | |
| Titulli: Re: Pse shkenca dështon në shpjegimin e Zotit Wed Jan 21, 2009 10:50 pm | |
| Para "qështjes se Zotit" edhe shkenctarët me të mëdhenj janë gjunjëzuar, janë përulur me respekt, duke mos përjashtuar as shkenctarët me të mëdhenj te historisë së shkencës. S'mund te themi qe shkenca nuk jep kontribut ne kuptimin e Zotit, por mund te themi se ajo nuk e ka zbuluar Zotin në kuptimin klasik, dmth te kapshëm thjeshtë për shqisat tona. Shkenca "ben me gisht" dhe qon deri tek njohja e Zotit, (d.m.th. si pjesë ekzistenciale e kryn punëne vet) por s'mund ta zbuloj atë në kuptimin klasik, sepse ajo shpjegon gjërat e nënshtruara (pra natyren) e jo Nënshtruesin (Zotin) e tyre. Njejt sikur roboti qe mund "ta kuptoj boten e tij", qe i është nënshtruar atij, e jo te njeriut qe e ka krijuar atë. | |
| Titulli: Re: Pse shkenca dështon në shpjegimin e Zotit Wed Jan 21, 2009 11:55 pm | |
| Ngadhnjimi, hahahahaha, ja ke bere si Sali Berisha, Taulant Balles, hahahaha. Mua me knaqet zemra kur shoh njerezit se si jane ne proces te zirjes, hahaha. Te pershendes shokyyy, nateen e mireeeeee.
Xhavo shkenca nuk synon qe zotin ta kap nepermjet shqisave, por te ekzistoj sa do pak nje prove e vetme qe te shtyne drejte bindjes se zoti ekziston vertet.
E perseris une nuk jam kunder zotit, dhe une nuk jam anti-besimtar, besimi eshte qeshtje qe ka lindur nga domosdoshmeria, dhe eshte poztive, une jam kunder fese, e cila eshte element negativ ne shoqeri. Une besoj qe ka ekistuar ndonje krijues te fillimit (nese ka) por nuk mendoj se ai krijues ende qendron mbi vetedijen njerezore.
| |
| Titulli: Re: Pse shkenca dështon në shpjegimin e Zotit Wed Jan 21, 2009 11:57 pm | |
| Xhavo shkenca nuk synon qe zotin ta kap nepermjet shqisave, por te ekzistoj sa do pak nje prove e vetme qe te shtyne drejte bindjes se zoti ekziston vertet
Me fal duhet te jete keshtu...
Xhavo shkenca nuk synon qe zotin ta kap nepermjet shqisave, por qe ta gjej nje prove te vetme qe te shtyne drejte bindjes se zoti ekziston vertet. | |
| Titulli: Re: Pse shkenca dështon në shpjegimin e Zotit Thu Jan 22, 2009 3:13 am | |
| Te tilla prova ka mjaft. Nese je i interesun, paraqitu! | |
| Titulli: Re: Pse shkenca dështon në shpjegimin e Zotit Thu Jan 22, 2009 3:26 pm | |
| Po shume i interesuar, por mundesisht te jene jo shume te gjata, shkencore e praktike. | |
| | | ngadhenjimi Anëtar i ri
| Titulli: Re: Pse shkenca dështon në shpjegimin e Zotit Thu Jan 22, 2009 7:44 pm | |
| guximi nuk po zihem por po perpjekna te te mbush me mend te te informoj se je ne rrugen e errsires njeri normal e kupton se ka zot se ka miliarda argumente e ti me shkencen tende je gabim dhe ata shkenctar qe nuk besojne se ekziston Zoti ata jane idiot te pa tru legena fareeee dhe as qe dua te diskutoj me ta shnet | |
| | | | ngadhenjimi Anëtar i ri
| Titulli: Re: Pse shkenca dështon në shpjegimin e Zotit Thu Jan 22, 2009 9:38 pm | |
| po ti ske tru ta kuptsh as pytjen je direkt dukes dhe ne mendime qe jep po hajt shnet se qenke shum i trash oj dituri natyre njeri mekanik | |
| Titulli: Re: Pse shkenca dështon në shpjegimin e Zotit Thu Jan 22, 2009 10:39 pm | |
| Rrush,Ne castin kur mendoja jote prej nje analfabeti te jete e afte, te me gjykoj, une do vrasa veten. | |
| Titulli: Re: Pse shkenca dështon në shpjegimin e Zotit Fri Jan 23, 2009 12:26 am | |
| ore te kam then se je skizofren e ke kete dg edhe bjeri mbas vetes te pakten perdor ilaqe o mesiaaaa | |
| | | Muja e Halili Anëtar
Numri i postimeve : 294 Age : 28 Vendi : GalaxY Profesioni/Hobi : Mi vra shkijet Registration date : 15/01/2009
| Titulli: Re: Pse shkenca dështon në shpjegimin e Zotit Fri Jan 23, 2009 3:35 pm | |
| - ngadhenjimi shkruajti:
- guximi nuk po zihem por po perpjekna te te mbush me mend te te informoj se je ne rrugen e errsires njeri normal e kupton se ka zot se ka miliarda argumente e ti me shkencen tende je gabim dhe ata shkenctar qe nuk besojne se ekziston Zoti ata jane idiot te pa tru legena fareeee dhe as qe dua te diskutoj me ta shnet
Ti ngadhenjim , e din qe kush jep shet mend si puna jote mbetet pa to fare!? | |
| Titulli: Re: Pse shkenca dështon në shpjegimin e Zotit Fri Jan 23, 2009 4:34 pm | |
| ti e ke nga pervoja jote muja e halili me vje keq qe paske deshtuar dhe paske ngel fare pa mend | |
| | | Tatoo Anëtar i ri
Numri i postimeve : 148 Age : 41 Vendi : ne Parajse Registration date : 23/01/2009
| Titulli: Re: Pse shkenca dështon në shpjegimin e Zotit Fri Jan 23, 2009 4:48 pm | |
- guximi nuk po zihem por po perpjekna te te mbush me mend te te informoj se je ne rrugen e errsires njeri normal e kupton se ka zot se ka miliarda argumente e ti me shkencen tende je gabim dhe ata shkenctar qe nuk besojne se ekziston Zoti ata jane idiot te pa tru legena fareeee dhe as qe dua te diskutoj me ta shnet
Ktu po ju thokeni shkencetareve legena, kaq shume te zgjuar jeni mor sa t'i quani shkenctaret idiot pa tru ? | |
| | | PeriiKeputur Anëtar
Numri i postimeve : 342 Age : 111 Vendi : UNITED STATES OF ALBANIA Profesioni/Hobi : ANTI-SERB Registration date : 12/05/2008
| Titulli: Re: Pse shkenca dështon në shpjegimin e Zotit Fri Jan 23, 2009 4:50 pm | |
| Ngadhenjimi nuk ke te drejte te flasesh ashtu | |
| | | Vizitor Vizitor
| Titulli: Re: Pse shkenca dështon në shpjegimin e Zotit Fri Jan 23, 2009 5:16 pm | |
Ti u bone me mush mend dike a??? Mezvet per Guximin apo dike tjeter nese ka met me mush mend ti. Pse more ai "zoti" jote ka qen kaq i pa meshireshme dhe te ka len ty keshtu me kaq shume te meta? Sigurt ka qen i lodhur shume ate dite dhe te ka kriju shpejt e shpejt dhe tash po shihen pasojat, ahahahha. Ne qdo shkrim jo vetem ne kete teme je ka e knaq krejt, aq sa shkrimet e tua na jane bere sikur ato temat e humorit, po relaksohemi, ahahahah. |
| Titulli: Re: Pse shkenca dështon në shpjegimin e Zotit Fri Jan 23, 2009 7:07 pm | |
| Se pari Akili te terheq verejtjen qe te mos tallesh ti me Allahun!
Guxim, po e filloj shkrimin me një këshillë; qe diskutimi mes nesh te bëhet me dëshiren qe ta mësojmë te verteten. Krenarinë po e lëmë anash, se fundja e gjithë krenaria i takon veç Zotit. Mendjemadhësia nga ideja qe ne dimë gjithçka vetëm na verbon.
Do te fillosh te njohesh vetem atehere kur te habitesh (mrekullohesh) dhe te shohësh enigmen. Bota është e mbushur plotë me enigma, fshehtësi, mrekulli. Mirpo këto shkenca nuk i shpjegon dot, prandaj njohja e tyre nuk mund te arrihet me shkencë, ose te pakten me shkencën e tanishme dhe as me shqisa.
Përfundimi im i parë është se nëse shkenca nuk ka arrit ta njohë Zotin, ajo as qe ka mundur ta mohoj.
Kauzaliteti thotë se çdo ndryshim duhet te ketë një shkak. Po t'i shkojmë zhvillimit te botës deri në fund ne do te krijojmë zinxhir te pafund te shkaqeve e pasojave. Po kjo duhet ta ketë një fund - shkakun e parë - që e ka vënë lëvizje kete botë. Shkaku i parë duhet te jetë qenie ekzistuese.
Sapo e lexova nje shkrim te nje mendimtari qe shpjegon disa gjëra mirë dhe e pash te arsyeshme qe ta postoj këtu. Shkruan: "Shkenca zë fill në empirizëm, që shifet dhe dëshmohet. Ajo që me shqisa nuk mund të argumentohet, për shkencën nuk ekziston. Kuptimeve metafizike te botës transcendentale (fshehtë) nuk i kushtohet kurrfarë kujdesi në botën shkencore. Kështu në botën e njohurive dhe bindjeve të mia fetare e fillova rrugën time prej të kuptuarit tim të pastër shkencor, materialist. Mirëpo, përkundër rrebeshit materialist dhe empirik të kësaj bote, të cilët mohojnë çdo gjë që është transcendentale, nuk kam arritur ta mohoj dhe mënjanoj fuqinë hyjnore. Me fjalë tjera, shkenca mua ma prezentoi gjithësinë si diç që ekziston në rendin e përkryer, çdo gjë: prej gjethit në dru deri te krahu i fluturës dhe rëra e rërishtes - çdo gjë është në marrëdhënie, rend dhe bukuri të përkryer. Tërë kozmosi ekziston mbi ekuilibrin dhe ligjësitë precize. Prej grimcës së atomit e deri te sistemi qiellor, deri te gallaksia që përmban miliarda - sisteme qiellore të pakufishme mbi të cilat na flet astronomia - të gjitha këto lëvizin në rregullin e pacenuar dhe llogarinë precize. Mbarë kjo botë e paskajshme, prej elektronit të imët deri te trupi më i madh qiellor, i ngjan aries (melodisë) së shkëlqyeshme harmonike, akordet e së cilës janë jashtëzakonisht të harmonizuara mirë, si një trup i tërësishëm, i cili ka shpirt... Shkenca, tash më ka dhënë mundësi ta përfytyroj All-llahun në mënyrën materialiste." (M.Mahmud)
Po ashtu argumente shkencore për ekzistimin e Një Fuqie, pra Zotit, janë uniteti i krijesave, ekuilibri në kozmos, baraspesha në natyre (p.sh. vazhdimisht ruhet 50-50 mes numrit te femrave dhe meshkujve; apo askund nuk përhapet me shumicë një insekt e mos ta ketë "armikun" e vet qe ta neutralizoj praninë e tij etj.)
A ka shembull me te mirë se i një arkeologu i cili sheh një gur sado pak te latuar dhe menjëhere vie në përfundim se aty ka ekzistuar nje civilizim, pra qe atë gurë e ka krijuar dikush, e ka latuar, ka gdhendur etj. Mirpo po pranë atij guri po ta sheh një kafkë njeriu te latuar e gdhendur perfekt deri ne pafundshmeri, përse ky "shkenctar" nuk vie në përfundim se atë kafkë e krijuar Dikush?
Mbështetja e deri djeshme e ateistëve- Materia- më nuk e ka atë primatin që e kishte deri tash, ndërsa tash flitet për FUQINË. Në këtë rast ateistet dhe besimtaret afrohen tek ky koncept se në botë sundon "njëfar fuqie" për ateistet, ndërsa "një fuqi" për besimtaret. Mirpo përdallim nga besimtarët, ateistet kësaj fuqie ia privojnë vullnetin, i cili implikon edhe nocionin intelegjencë, që është thelbi i mësimit të fesë. | |
| Titulli: Re: Pse shkenca dështon në shpjegimin e Zotit Fri Jan 23, 2009 7:20 pm | |
| Bazat e te kuptuarit te krijimit janë: - Asgjë s'mund te krijohet vetvetiu - Asgjë s'mund te krijohet nga hiçi Pra: - bota s'është krijuar vetvetiu - bota s'është krijuar nga hiçi Bazat e te kuptuarit te Zotit: 1. Ai/ajo qe nuk ekziston, nuk mund te krijojë asgjë, 2. Vepra është pasqyrë e disa aftësive te krijuesit, sikurse edhe disa karakteristika te tij, 3. Ai qe nuk posedon diçka , nuk është në gjendje ta jap atë. Për këto përfundime ka shembuj logjik te panumërta! | |
| Titulli: Re: Pse shkenca dështon në shpjegimin e Zotit Fri Jan 23, 2009 9:34 pm | |
| ti akili je aq naive sa qe me vje turp te te flas ty kemi ndryshime drastike ti nje hudum nje cope mishi pa tru nje injorant nje njeri i rrugve nje njeri pa te ardhme nje njeri hajdut ti vetem formen e njeriut ke... ne mendje tru dhe zemer je nje kafshe e eger nje bishe mali sa qe te bardhes i thua e zez e te zezes e bardhe uroj te te mer zoti ty dhe guximit sa me shpejt edhe tju tregoje te ja vertetoje ne menyre shkencore | |
| | | Vizitor Vizitor
| Titulli: Re: Pse shkenca dështon në shpjegimin e Zotit Sat Jan 24, 2009 12:08 am | |
| Xhavo, me terheqe vretjen dhe qka u be? Une prap do vazhdoj te flas siq dua une. Nese ti e sheh veten si asistent te "zotit" dhe i ndihmon atij per gjerat qe ai si sheh, atehere urdhero me komento denimin. Te kam thene se je i pa dukshem qe nga ajo nat per mua, keshtu qe, s'ke pse me permend emrin. Ti vazhdo rruges tende te "drejte" dhe une rrugen time te "gabuar". Ngadhenjimi, keni plotesisht te drejte per gjitha keto qe mi keni thene. Jam hudum, nje cop mishi pa tru, nje injorant, nje njeri i rrugeve, nje njeri pa te ardhme, nje hadut dhe qe vetem formen e njeriut e kam kurse nga mendja dhe zemra jam kafshe e eger, nje bish mali etj etj etj. Por e din se ku dallojme ne dy? Para se gjithash une s'jam sikur ti e shume te tjere para teje pa IDENTITET. Identitet te cilin se kam fsheh asnjehere, dhe ne raste nevcoje u kam thene njerezve, por askush nuk erdhi te pakten t'me vizitoj mua te pakten dhe jo me shume siq jane shpreh dhe siq jeni shpreh ju ne pm, ku me keni thene se do t'ja bej nenes ashtu, babes, motrave, familjes te ngusht dhe te gjere...Kurse une skam pune me ty, sepse asnjehere ste kam thene se do tja bej nenes tende ashtu e keshtu apo dikujt nga familja, dhe ske pse me shkruan ne ate menyre ne pm, dhe t'me thuash se mund te gjej ne Gjilan! Gjilani eshte qytet edhe po te kisha pune smund te gjeje ashtu pa emer dhe pa vendcaktim. Dallimi i dyte eshte se une deri me sot jo vetem ne forum ketu, por as jashte forumit si kam thene dikujt ( sidomos nje shqiptari qofte edhe nese e ka meritu) se do tja bej ashtu e keshtu nenen apo familjes. Ndoshta sepse une jam "injorant, hajdut, pa perspektiv, njeri i rrugeve, kafshe e eger etj". Dhe as qe dua te ndryshoj, sepse me mire keshtu siq me keni thene edhe ju vet, se sa te jem sikur ju me "gjithe ato te mira" por qe shpreheni ne pm, jo si kafshe, sepse kafsha nuk e ka ate mundesi, por si kategoria e njerezve me te ulte te shoqeris. Besoj e din se cilet jane ata, sepse edhe ju beni pjes aty. Mos me shkruaj me pm ashtu, sepse menjeher do ti bej publike ketu. |
| | | Sponsored content
| Titulli: Re: Pse shkenca dështon në shpjegimin e Zotit | |
| |
| | | | Pse shkenca dështon në shpjegimin e Zotit | |
|
Similar topics | |
|
| Drejtat e ktij Forumit: | Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi
| |
| |
| |