| Përmbledhje nga krijues të ndryshëm | |
|
+14ELIE MUHAMETII Ali Baba Tepelena Sofra Ani Arta eri M gjakushi naqeta Beton Guximi Orfe@ shaban cakolli feneri 18 posters |
|
Autori | Mesazh |
---|
Orfe@ V.I.P
Numri i postimeve : 9104 Age : 114 Vendi : Ne zemer te njerit Profesioni/Hobi : Bum - Bum bum ! Registration date : 26/03/2008
| Titulli: Re: Përmbledhje nga krijues të ndryshëm Thu Aug 14, 2008 3:41 pm | |
| ERVIN HATIBI
MERZIA
Merzia varferon vec pjese te trupit Te cilat fshihen nen bust Merzia, piedestali qe me larton Kesaj rruge pa tradita, pa barrikada Te pjek merzia, merzia, merzia Sic piqet nje pikture anitike, plasaritet verniku Pluhuri mbi pikture i josh qepallat te ulen E tonet kuqerreme te burojne nga merzia Prej piktures e sajojne dhomen e vetevrasjes, ku perdet u ulen eshte dhoma e mire e miqve, me veles I je qepur nje karrigie te rende dhe nuk del kurre Nga titulli i librit, brenda te cilit sigurisht qe ti ekziston Nen emra te rreme e kujtese te njellojte Ne nje cep te bibliotekes do ta gjej te vjeter librin Merzia, merzia Merri gjymtyret e mija e hidhi ne ndonje loje Ku vec mund te humbet Vec te mos e prek me trupin As te falem me to nuk dua Ose i nderroj gjymtyret me floket e mij Ah, floket e mij dy here te prere, aq te gjate Mes tyre gjendesha mes nje kopshti trendafitesh ujitur pa gjak Ku stolat kendonin me ze te harruar shatervani... Aty midis flokesh i shpetoja njerezise Tek me sy te mbyllur ecja e s'me shihnin Kerkoj floket e mij qe qene te verdhe Po krejt ma thithnin te keqeni dhe me linin mua Vec merzira te mira Po tani qe pa floke kam mbetur, pa njerez kam mbetur Merzia Eshte dicka e hidhur qe nuk ben dot pa te me Si edhe pa e quajtur pikellim apo me fjale me te ndera eshte dicka qe vertet te kthen ne bust Barkun me qime e kofshet t'i fsheh e t'i ruan Ne uje te mbyturish Qe t'i kesh per pleqeri Tani qe zhduka edhe floket e shenjte nje figure e lojes me letra jam bere Duke buzeqeshur me nje lule gazi ne dore Me ca rroba te stolisura fort Bust, bust spathi, si fant Me dy koke e kater duart me thika e gjethe te gjumit Tanime merzia si nje gjarper pellumb Ne nje fole thurur prej flokesh te ngordhur Ngroh si veze dy kokat e mija Njera eshte per vrasje, tjetra per vetvrasje. | |
|
| |
Orfe@ V.I.P
Numri i postimeve : 9104 Age : 114 Vendi : Ne zemer te njerit Profesioni/Hobi : Bum - Bum bum ! Registration date : 26/03/2008
| Titulli: Re: Përmbledhje nga krijues të ndryshëm Thu Aug 14, 2008 3:42 pm | |
| Arian Leka
Blatim
-kontrapunkt-
Kur linda, Zoti më fali një lodër dhe "luaj" , më tha, "prishe, mos kij frikë, mund ta nisësh me këmbët, por më mbarë është me sytë".
Duart me erën Uji me qerpikët Këmbët me gurët Koka me pemët dhe Gjethet ranë kur fillova të luaja me zemrën Buzët, gishtërinjt u dogjën Mbi ishuj që fshihen hartës.
Pastaj: Mendja-çmendja-goja -loja- -ikja-pritja-rënia-ngritja Brinja-thinja-buza-muza- -burri-huri-shishja-prishja Mëlçia-vetmia-deti-mbreti- -era-dera-dimri-vera Mushkëria-shtëpia-gota-bota- -kamja-troka-veshka-breshka ëndra-gropa Kur linda, Zoti më fali një lodër Trupin tim:
"Po ta kthej të rrëgjuar të dobët të shpuar, grisur e grirë, lëkurë krejt pa frymë, djegur e lëpirë, me kripë e me brymë, nga syri i limaksur nuk ta ruajta dot:
Falmë, Falmë, Zot" . | |
|
| |
Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje nga krijues të ndryshëm Thu Aug 14, 2008 3:44 pm | |
| Uran Kalakulla
VETMI
Mbyllur ne vete zemra m'pikon gjak mendimi i arratisur vec ty ai ka cak kur prane s'te kam grihem ne vetmi shpirti me renkon, lengon ne melankoli
Ne fyt kur si sot ankthi me shtrengonte sa te shihja ty e keqja me kalonte po tash qe te kam larg e s'mundem te t'arrij i plasur, i derrmuar, kercu i vetem rri
Jeta perreth eshte det e lume njerezit dridhen ankthit edhe ne gjume une mbyllur ne vete, zemra m'pikon gjak mendimi i arratisur vec ty ai ka cak!... | |
|
| |
Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje nga krijues të ndryshëm Fri Aug 15, 2008 1:13 am | |
| Toka ime
Me lindi kjo toke e munduar. Ne djepin e saj me perkundi. Me klithmat e dhimbjes mekuar, Vajet e nenave - kenge gjumi.
Dhe hodha une hapat e pare Mbi trupin e saj te plagosur. Mesova te flas dhe pa fjale Per hallet qe s'paskan te sosur.
Me rriti kjo toke e lashte Me endrra dhe shpresa ne gji. Sot zemra tek ti rend plot mall, O balta nene - Shqiperi.
| |
|
| |
Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje nga krijues të ndryshëm Fri Aug 15, 2008 1:13 am | |
| Pa Titull
Avione qe ulen. Te tjere qe ngrihen. Valixhe qe zbrazen. Shpresa qe fiken.
Sy te permallur. Nje lot i pathare. Buze qe dridhen E s'thone dot nje fjale.
Nje zemer e lodhur, Nga zhgenjimi tkurrur. Nje enderrr e tretur Ne shkretetire, ne pluhur.
Nje yll qe me ndjek I heshtur nga lart. Me lodhi gjithcka. Shpirti m'u plak.
Me lodhi ky fat; Me hedh e me pret. Dhimbja sot qan; Me lodhi kjo Jete!...
| |
|
| |
Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje nga krijues të ndryshëm Fri Aug 15, 2008 1:14 am | |
| Ti ...
Nje fjale e pathene mbete ti, Nje varg qe kurre nuk u shkrua. Kujtimin tend thelle ne zemer groposur, Pluhuri i harreses e ka mbuluar!!!...
| |
|
| |
Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje nga krijues të ndryshëm Fri Aug 15, 2008 10:05 am | |
| Në Mëngjes
Horizonte zbulue me bardhsi mëngjesore zgjohen… Dy-tri përvidhen hapsirë, udhëtojnë, t'bardha e t'holla si çarçafë t'lëshuem n'erë…
Fushat pëshpërisin lutje mëngjesore. Ditën e re përshëndesin Me lojë kunorash - Drujt e gjethuem; në bar kanga e gjallesave t'imta ende himnin e saj…
Livadhe dhe arave t'vesueme, zane… Dita po gdhin. Fushat erënjoma shtrihen Si trup i gufuem femne…
Endem, si fëmi, n'qetësinë mëngjesore dhe trupin e ushqej me freski t'barishtave dhe t'erës;
përkdhel mëngjesin me sy t'mbyllun dhe thellë n'zemër qetoj, me harresë mësheh, mbuloj dhimbjet e shpirtit t'varruem. | |
|
| |
Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje nga krijues të ndryshëm Fri Aug 15, 2008 10:07 am | |
| Popullit Tim
Deshta, shum’ kam dasht-dishrue që me këng të trimnoj, me fjalen tënde të ndrydhun të ngrej fuqitë prej gjumit... Këndova (dhe kur m’ishte ndalue) se liria do të vinte edhe për ty, të përbuzun.
Këndova mbi ditët fatlume që do të lindshin, pa dhun, n’agimin e lirisë për ty me popujt këtu e ngjeti, mbi forc të bashkimit mbarë: mbi vrullin tand të mëshehun -unë, biri yt dhe-poeti.
Po! N’errsinën e shtypjes së randë sa shkambi, ndëgjova thirrjet që të bana me dal n’dritë- pse për liri-me tjerë ke dhanë dhe ti djers e gjak si etnit.
Kam dhanë, i dashtun...Dhe sot, në liri- kur thembra e gjaksorit s’na shkel dhe dora pa pranga mbeti, me ty këndoj mbi fuqinë e ngjadhun nën yllin që na pri’ -unë, biri yt besnik dhe-poeti. | |
|
| |
Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje nga krijues të ndryshëm Fri Aug 15, 2008 10:07 am | |
| Gjykimi
Do të vijnë mbas nesh fëmijët tanë e fëmijët e fëmijëve tanë dhe ata do të flasin për ne, ata do të gjykojnë për ne- (Breznitë veprat i gjykojn .. -ka thanë nji njeri i madh!)- dhe nuk do t’na dënojn, e dij, për belbëzimet tona, shtërzimet’ për gabimet-t’vogla e t’mëdha-për të mbërrimet tona... Pse-kush ka faj që prindet s’na lanë gadi kurrgja -pos vorreve dhe padijes; kush ka faj që aq kohë-errësija dhe vetmija- si mrazet e pranverës kanë mbyt filizat mu në farë?! Do të vijnë mbas nesh fëmijët tanë e fëmijët e fëmijëve tanë-breznitë, dhe ata do të dijnë për ne, se ne jemi pjella e Ditës së Re-dhe plot diell e dashni; do të dijnë për ne, e dij, dhe do t’ua kallxojnë me binduni fëmive të vetë si kemi ngallnjye, nga hini dhe vjetërsia,qytete t’reja, fabrika dhe katunde... si kemi shkrue kangë, si kemi thurë tregime- tue belbzue ebecenë dhe gjuhën vetë... (Dhe, ani, që të gjithë jemi marrë me çd! o gja, si me qenë mjeshtra çollakë, me pak dije po me shumë e shum vullnet...) | |
|
| |
Ali Baba Tepelena Anëtar Nderi
Numri i postimeve : 187 Age : 68 Vendi : greqi Registration date : 13/08/2008
| Titulli: Re: Përmbledhje nga krijues të ndryshëm Sat Aug 16, 2008 11:04 am | |
| - biligoa shkruajti:
- Pa Titull
Avione qe ulen. Te tjere qe ngrihen. Valixhe qe zbrazen. Shpresa qe fiken.
Sy te permallur. Nje lot i pathare. Buze qe dridhen E s'thone dot nje fjale.
Nje zemer e lodhur, Nga zhgenjimi tkurrur. Nje enderrr e tretur Ne shkretetire, ne pluhur.
Nje yll qe me ndjek I heshtur nga lart. Me lodhi gjithcka. Shpirti m'u plak.
Me lodhi ky fat; Me hedh e me pret. Dhimbja sot qan; Me lodhi kjo Jete!...
Kjo poezi ka shum frymëzim.Ka një diapazon të gjerë mendimesh dhe shprehje të qarta dhe të vërteta.Të uroj ta ruash këtë stil të shkruari dhe suksese. D.C | |
|
| |
Ali Baba Tepelena Anëtar Nderi
Numri i postimeve : 187 Age : 68 Vendi : greqi Registration date : 13/08/2008
| |
| |
Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje nga krijues të ndryshëm Wed Sep 10, 2008 11:00 pm | |
| MË MIRË HIÇ SE SHKRIMTAR IRIQ Në vitin 1989, në një dhomë me dritare të mbyllura, duke pritur se çka do të na sjellë e nesërmja, ia shkrova një letër shkrimtarit Mirosllav Antiq, pa e ditur se ai kishte vdekur 13 vjet më parë. Këtë letër do ta lexoni në vargjet e këtij poemthi
I.
Vargjet
E tua
Si xixat
E strallit,
Pranverat
Uronin
Balluket
E ballit.
Në vargjet
E tua
Një botë
Krejt tjetër
Gjete
Nëpër botë
I hodhe
Në letër.
Me adhurim
I lexuam
Nuk prituam
Fare,
Shtëpinë
Poetike
Pa dyer
E dritare.
Ishte diçka
E bukur
-Lapsin
Ta bekuam,
Një botë
Të barabartë
Të gjithë
E adhuruam.
E adhuruam
Po nuk erdhi
-Humbi
Edhe pëllumbi,
Bashkë
Me bardhësinë
Rrugën
Diku humbi.
Në vend
Të pëllumbit
Erdh
Një korb i zi,
Bëri
Çka nuk bëri
Po jo
Mrekulli.
Kudo
Nëpër shtigje
Drejtësinë
E drodhi,
Fëmijëve
Në gjumë
Ëndrrat
Ua vodhi.
Nëna
E vjershave tua
U bë shumë
E ligë,
Në vend
Të gëzimit
Për fëmijë
Solli frikë.
Nga prehri
I ngrohtë i nënës
I nxori i la
Në errësi’ ,
(Edhe bishat
E egra
Për fëmijë
Kanë mirësi).
Ku humbi
Ngrohtësia e lapsit
Që shkruan
Me zemër,
-Pse s’u dole
Në krah
Fëmijëve
Të trembur.
Si shkrimtar
T’u sjellësh
-Dhuratë
Një trotinetë,
Tok me vargjet
E tua
Të ngjitesh
Deri te retë.
T’ua tregosh fëmijëve
Yjet
Atje në kupë
Të qiellit,
E t’ua ngrohësh
Trupin
Me ngrohtësinë
E diellit.
Fëmijët
Si fëmijë
Kudo
Janë njësoj,
Me buzëqeshje
Të ëmbla
Me dëshira
Lloj-lloj.
Ata sa janë
Të vegjël
Të gjithë
Një gjuhë flasin,
Si kecërit
Pas nënës
Të gjithë
Njësoj ngasin.
II.
Pse tu shter
Zëri
E t’u këput
Peri,
Peri yt
Karrem
Për zogun
Në gjemb.
Pse t’u err
Shikimi
Andej
Nga Perëndimi,
Në vend të lapsit
Shkopi
Huri,
E konopi.
Nga më erdh
Një zë
Me thera
Si iriq,
Nuk ka shpirt
Shkrimtari
-Ai shkrimtar
Vdiq.
Ky zë
Si më erdhi
E nga
Nuk e di:
-Armata
Jote
Shkuli
Edhe sy.
Si nuk tu dridh
Lapsi
Për shprehjen
“qiellor”,
Çfarë”populli
Qiellor”
Me atë shpirt
Mizor!
Shkuli
Sy të zi
Nga fëmija
I gjallë,
Nga fëmija
Që nëna
E pat një
Për mall!
Nga më erdh
Një zë
Ai shkrimtar
Vdiq.
Se nuk pat shpirt
Shkrimtari
-Me thera
Si iriq.
Sa sy t’i solli
Dhuratë
Ngjyrë të kaltër
E të zi,
Të shohësh
Më mirë
Të shkruash
Poezi.
Se shkrove
Asnjë fjalë
Për ata
Sy të zi,
Të nxjerrë
Nga fëmijët
Nga e jotja
Ushtri.
A ka më
Shëmti
A ka më
Ironi,
Ta lavdërosh
Në poezi
-Atë ushtri,
Atë mizori.
Më mirë hiç
Se shkrimtar iriq. | |
|
| |
Orfe@ V.I.P
| Titulli: Hysen Këqiku SHTEGËTAR I SHTEGUT TË SHTEGËTIMEVE Wed Sep 10, 2008 11:03 pm | |
| 1.
O lumth
asnjëherë nuk bëre
udhëtim të shlirshëm
prore nëpër përplasje
me stërkala shkapërderdhur
i mbshtjellë
me freskinë
e mjegullës
së strukur
në perëndim të yjeve
nga vrojtimi
i përditshmërisë
do të ta fal
o lumth me stërkala loti | |
|
| |
Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje nga krijues të ndryshëm Wed Sep 10, 2008 11:04 pm | |
| 2.
Rrugës
për në kalvar
tok me ofshamën
e renkimeve
të sofërzbraztëve
pëshpëritë pareshtur
për ngarkesën që bartë
me kërcëllimat e dhëmbëve
nga acari
dimërgjatë
bart
dhe vetëm bart
rënkimin e dhembjeve
eunë të kundroj
po e di
domosdonë e dhembjeve | |
|
| |
Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje nga krijues të ndryshëm Wed Sep 10, 2008 11:04 pm | |
| 3.
Ti o lumth
udhëtimin mos e ndal
se më nuk do të jesh lumë
e unë do të ta këndoj
apokalipsën
mua më ke bashkëudhëtar
me rënkime e stërkala
e di
vetëm ti
e kupton dhe e flet
gjuhën time
me përcëllimat
e acarit veror
në ty
shuajta etjen
në valëzat
e pushimeve
të rrafshta
të përkëdhela
dhe tok me ty
në fushë të bardhë derdha stërkala | |
|
| |
Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje nga krijues të ndryshëm Wed Sep 10, 2008 11:05 pm | |
| 4.
Rënkimet të mbesin
prapa meje
prapa meje
o lumth
i rënkimeve të largimit
ti nuk lodhesh
për këtë po të lus
ec
dhe mos ke drojë
nga mundimet
për në golgotë
ti çan brigje
e unë i çalë
nuk mund të të ndjek
ti çanë brigje
e unë memec
nuk më del përshëndetja
ti çel rrugë
e unë kërkoj shtegun të të ndjek | |
|
| |
Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje nga krijues të ndryshëm Wed Sep 10, 2008 11:05 pm | |
| 5.
Ti o lumth
]çel rrugë
i lagur fare
nga loti yt
ec deri në cakun
e pafundësisë
unë bashkëudhëtari yt
t’i dëgjoj
rënkimet
për idilën
lumthi
i kujtimeve
të bulëzuara pranverave | |
|
| |
Orfe@ V.I.P
| 6.
Thatësia
mos rëntë në ty
o lumth
në ty
Ylberat e njomin ngjyrën
pas shiut
në ty
e shuan etjen e dashurisë
shtegëtari i etur
në ty
bilbili miklon
me sqepin
pendë
për pentagram
në ty
dreri me drenushën
spërkatin
kurorën
deri në fund
të këngës. | |
|
| |
Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje nga krijues të ndryshëm Wed Sep 10, 2008 11:06 pm | |
| 7.
E di dhe të ankoj
lagesh me lotin tënd
se nuk mund të kthehesh
për t’iu shtrirë
shtratit
me trupin tënd
e bëre
aq të përshtatshëm
të të mos dëgjohet
rënkima
e ndarjes
nga rrapët
pjekur e djegur
ti o lumth
ec
dhe pas
lë pastërti
bredh
edhe nëpër bukuri
të akullta
me vërshima
trotuareve pastron gjurmë | |
|
| |
Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje nga krijues të ndryshëm Wed Sep 10, 2008 11:06 pm | |
| 8.
Këndellje
fushës
e sëmurë nga thatësia
ke kokëdhembje
prandaj
në ecje
trupi të avullon
ec o lumth
ec pash burimin
që nuk t’shterron
ec
dhe në ecje
bëhu një
me degët
që të ndjekin
futi thellë
mu në zemër
le t’i fshijnë djersët e largimit | |
|
| |
Orfe@ V.I.P
| 9.
T’i dëgjoj
pëshpëritjet
me dënesje
nga vaji i djeshëm
nën hijen e rëndë
të zezëresë
ec dhe pastroji
me kthjelltësinë tënde
mos i harro
grafitet ogure
të katër esistëve
bredharakë
as llavërimat
as skërmitjet
e dhembëve
brejtës
të brejtësve
që në brerje
brejtën
ditët tona | |
|
| |
Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje nga krijues të ndryshëm Wed Sep 10, 2008 11:07 pm | |
| 10.
Bëmirës
i bëmirësive
ec pash ofshamat
e baladave
të ruajtura
nga thellësia e mbamendjes
njomi
me freskinë
tënde
ngarendjet pas dritës
të humbur kaherë
mos e ndal atë hap
se m’ndalet ora në dorë
e rrapave të tretur
baladave
do t’u shuhet
romanca
e unë
o lumth
mbetem pa pasqyrë
se shoh dot veten
në vijat e ballit
as shtegun
nga hyra
as nga duhet dalur | |
|
| |
Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje nga krijues të ndryshëm Wed Sep 10, 2008 11:07 pm | |
| 11.
Po të pyes
o lumth
çka t’i bëj vetes
i mbetur
diku
vetëm
krejtësisht i vetëm
me pëshpëritjet e pafundme
të Velia Glauas
në bredhje amshimi
për një relikt
të përlotur
ti në shtratin tënd
unë pranë teje
kaprroz[1]
anemik | |
|
| |
Orfe@ V.I.P
| 12.
Sa herë u futa
në ty
o lumth
dikush lëshoi
ushunjëza
dhe po të mos
pëlcitnin
nga gjaku im
i thithur
do t’kishte
ushunjëza
për tërë gjakun
e gjaqeve të gjakut | |
|
| |
Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Përmbledhje nga krijues të ndryshëm Wed Sep 10, 2008 11:08 pm | |
| 13.
Nuk e di
o lumth
aortë e vendit tim
nga më vjen
një mendim
të të rrëfej
diçka
le të kalërojë
me rrjedhën tënde
se kush u la
në ty