| T'i njohim krijuesit tanë. | |
|
|
|
Autori | Mesazh |
---|
Orfe@ V.I.P
Numri i postimeve : 9104 Age : 114 Vendi : Ne zemer te njerit Profesioni/Hobi : Bum - Bum bum ! Registration date : 26/03/2008
| Titulli: Re: T'i njohim krijuesit tanë. Tue Oct 21, 2008 6:51 pm | |
| Preç Zogaj
FËMIJËT E KALLMETIT NGJISIN DUHAN
Hangarë të gjatë ku dielli i zhegut kullon si lave e bardhe nga pullazet përdhe largesia tej me dihatje ëndërron një burim,një puhizë,një hije,një re.
Është ora kur femijet kanakare urdhërohen të kthehen nga deti,nga oborret, nga rruga me lodra,përralla,premtime mashtrohen për një sy gjume në shtohet e buta.
Kurse fëmijët e fshatit Kallmet ulur në gjunjë të hangarit të gjatë me gjilpërat e holla shkojnë në fill shpejt e shpejt duhanin që volën gratë.
Push i trashë dhe i hidhur farmak u ngjitet në duar,në flokë po t'iu hedhësh një top nuk levizin aspak s'kanë kohë tani për t'u bërë çamarrokë.
Hesht dhe pi duhan me bllokun në dorë një fëmijë duke qeshur më thotë:të kam mik O dritë,je mik im madhështor, por unë jam sot përdreq armiku yt. | |
|
| |
Orfe@ V.I.P
Numri i postimeve : 9104 Age : 114 Vendi : Ne zemer te njerit Profesioni/Hobi : Bum - Bum bum ! Registration date : 26/03/2008
| Titulli: Re: T'i njohim krijuesit tanë. Tue Oct 21, 2008 6:51 pm | |
| Preç Zogaj
Fanitje
Lemsh i pergjakur si diten e pare nga mitra e gruas se tim eti dola per te udhetuar perseri, drejt atij çasti kur te pashe Ty, me nje veshtrim te paharruar qe me ka humbur prej pese vjetesh prapa nje mali pluhuri reje | |
|
| |
Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: T'i njohim krijuesit tanë. Tue Oct 21, 2008 6:52 pm | |
| Preç Zogaj
Ajri mblidhet lemsh ne zemren time
Ajri mblidhet lemsh ne zemren time Edhe pak kohe do te jete i jetueshem ky vend ku flaka s'ka e s'ka te sosur ne vijen e hapur per ne ish-histori.
Gjalle ende ne shpirt, prandja te turperuar nga fytyrat tona kaq te pandryshueshme Si do t'ia bejme ne me dashurine tone? ne cilen gjuhe do fshihemi, ne ç'dialekt do duhemi?
ne çdo pasqyre na veshtron mekati. | |
|
| |
Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: T'i njohim krijuesit tanë. Tue Oct 21, 2008 6:52 pm | |
| Preç Zogaj
MË THANË PERSONAZHET E MI
- duke shkruar prozë-
Na bëre kokën, por s’të përkasim. Na hape sytë, do të shikojmë! Na fale gojën, do të flasim! Na vure veshë, do të dëgjojmë!
Krijues, baba, perëndi a ç’je! Me frymë e letër e penë nga hiçi, demek, na shpike ne. Pra jemi, s’paskemi qënë.
Nga lotusi yt me qindra pikuam, e bukur shumë ishte kjo botë. U turrën me vrap por ç’u gjakuam në cepat e buzëve nga freri i ftohtë.
Na the këndomëni mirënjohjen e thellë në gjunjë, me sytë plot adhurim dhe bindje! Unë romancieri ju kam pjellë, në kokë futni kokën time!
Krijues, baba, perëndi a ç’je! Mos luaj me fatin tonë siç do! Njëri u nis të arrijë një re, tjetri një dasmë: mos i ndalo!
Nga hija dhe drita jote pushtuese lirim, lirim! - në kor thërrasim. Në këtë botë shumë të bukur, na bëre kokën, por s’të përkasim . | |
|
| |
Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: T'i njohim krijuesit tanë. Tue Oct 21, 2008 6:56 pm | |
| Puntorie Ziba
Puntorie Muça - Ziba u lind në Strugë në vitin 1954 . Shkollën fillore e kreu në Veleshtë, të mesmen në Strugë, kurse Akademinë Pedagogjike, dega Gjuhë dhe Letërsi shqipe në Shkup. Punon si mësuese letërsie në Shkup...
| |
|
| |
Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: T'i njohim krijuesit tanë. Tue Oct 21, 2008 6:56 pm | |
| Edgar A.Poe
Dikush është, thashë, përgjon nëpër dritare. Hënëz moj e teletisura hënë, dashnorët e dehur u ngujuan nën bukurinë tënde kurse unë s’i hoqa sytë. | |
|
| |
Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: T'i njohim krijuesit tanë. Tue Oct 21, 2008 6:57 pm | |
| a) E mjera ti, që je futur galuc në shtrat të huaj
E mbaj mend mirë kur më bëre të dënes e ngujuar në pranverë afër pemëve me ngjyra nën hijen tënde të vakur kokëvarur ndeja si këngë e harruar. Ti u zgjove vonë, as këngën e gjelit s'dëgjove as dritaret nuk i hape as një sy nuk ma hodhe se fute kokën në pus dhe luaje mbi pasqyrë uji: Pasqyrë, pasqyrë unë jam e bukura Hënë, më e bukur se unë s'është as lulebora që çel vetëm njëherë në një stinë, afër trungut të një molle. | |
|
| |
Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: T'i njohim krijuesit tanë. Tue Oct 21, 2008 6:57 pm | |
| b) ti udhëtoje
Kur ti udhëtoje gjatë me krahët e shtrira pas maleve mua s’më ngushëlloje për Eremi kur u lava me ujë mulliri të më duan sojnikët, se u fute në Drinin e zi vetëm kokën ngrije sa të mos mbytesh dhe përgjoje britmën e korbit famëkeqit kur këndonte: u ul hëna në brigje të lumit ndezi zemrën e një vashe se nën hijen e saj lutej : fol moj fol hape zemrën kë ke parë atje mbi ty çka ke parë këtu nën ty e amshuar e adhuruar akoma virgjëreshë dhe prostitute që futesh në çdo shtrat çifti të ri dhe plaku, po kur hyre e dole nga i bardhi Dri njësoj si ai, si ai korbi i zi "Aq e hollë ish trokitja aq e lehtë ish goditja" përmes dritareve të mbyllura sehir bën. | |
|
| |
Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: T'i njohim krijuesit tanë. Tue Oct 21, 2008 6:58 pm | |
| c) o hënë nur
Përse më shtiresh skofiare e i thanë kujtimet në pemët e zhveshura kur gjethet bien, përhumbesh diku larg me sytë e tu dhe futesh portë më portë e ne trazohemi në shpirt para hirshmërisë, pastaj pikojmë si manaferra dhe vdesim natën, ditën kur ti del dhe fshihesh stinëve e moteve në dashuritë e mëdha veneron amshimin dhe vetëm jeton, e jeton... | |
|
| |
Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: T'i njohim krijuesit tanë. Tue Oct 21, 2008 6:58 pm | |
| ç) Mistike je
Përse na shikon me bisht të syrit na përgjëron e na përqesh kur ne të duam çdo stinë gjëmojmë nën hijen e rrezes tënde nga gëzimi kur je e plotë si mis bote si beqare dhe e fisme. Njësoj e shikoje Korb ziun kur përplasej në dritaren e kyçur derisa i përgjakeshin flatrat, se shpend e njerëz ah,shpend e njerëz vdesin moj! | |
|
| |
Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: T'i njohim krijuesit tanë. Tue Oct 21, 2008 6:59 pm | |
| d) dritëhija jote
Ah kur e kyç vetëm në dhomë poeten e sfilitur angarizesh si e marrë, ajo varet nëpër shkronja futet në vargje e përpëlitet të vejërojë, sa prapthi jetoi e dashuroi, mbarë i shkruante vetëm vargjet për ty. | |
|
| |
Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: T'i njohim krijuesit tanë. Tue Oct 21, 2008 6:59 pm | |
| e) qenie e amshuar
Hënëz moj, ti je! Po rri moj rri e mrizo mos përgjëro të tjerët. Shiko veten moj, si në rini e pleqëri mbete e ndezur flakë nga dashuria e futur në shtrat të huaj lakuriq, e brishtë me shumë naze, e mbushur me dashuri të kuqe me ndarje të kuqe e përkëdhelura e kuqe nga gjithë qeniet që frymojnë. | |
|
| |
Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: T'i njohim krijuesit tanë. Tue Oct 21, 2008 7:00 pm | |
| f) brenda teje
Brenda teje lexova ca vargje dhe një këngë të kompozuar me nota qershie. Hënë moj, mos ma fsheh atë romancë ata motive, sa dua t’i sodis. Ti nuk s'kuqesh kur më futesh nga dritarja e paftuar dhe mi hap ata dy sy herë më dukesh martire e herë vashë lozonjare "Çporru prapë mu në djall, në skëterrë dhe në zall!" se poetët e tu të molisur mbeten nxënës që ende pyesin pse erdhëm të gjallë, ku do vemë të vdekur! | |
|
| |
Orfe@ V.I.P
| g) ti shikon
Si e shikon këtë tokë bujtinë këtë varr këta njerëz të hidhëruar të egërsuar që vetëm një gjysmë stine bëjnë dashuri dhe futen në dhe pa përkëdhelje të bardha, janë bërë për t'i qarë me gra Zajazi me virrma korbi krra, krraaaa! | |
|
| |
Orfe@ V.I.P
| gj) vasha pyet
Hënë moj ti ende rri këtu, kur do ikësh e ku do vesh ? Ah, na bjorre bukurinë ik po deshe në djall e n’zall se ne s’jemi të amshuar e ti rron e përgjëron a do vdesësh ti ! | |
|
| |
Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: T'i njohim krijuesit tanë. Tue Oct 21, 2008 7:01 pm | |
| i) vetëm një natë
Një natë kur i lazdrove i qave dhe i miklove ah vetëm një natë i mashtrove me një sheqerkë të kuqe dashnorët që bënin si të përvëluar kur i fute në merak, ata të vezulluar zbritën nga hijet e brigjeve dhe u shikuan në pasqyrën e ujit duke u çjerrë: "Pasqyrë, pasqyrë ne jemi më të bukur se ajo hëna mistike". Ti i fute nën kthetrat e tua gjithë ashikët e utnuar se vetëm ata, ah,vetëm ata çirreshin nga lezeti: Pasqyrë, pasqyrë më e bukur se ne është ajo hëna mistike. | |
|
| |
Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: T'i njohim krijuesit tanë. Tue Oct 21, 2008 7:01 pm | |
| j) nur hëne
Hënë e re,hënë e vjetër a je ti moj e teletisura hënë, dashnorët e dehur mbeten duke trokitur në portën tënde kurse unë s'i hoqa sytë. | |
|
| |
Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: T'i njohim krijuesit tanë. Tue Oct 21, 2008 7:02 pm | |
| k) vashat ziliqare
Të vraftë rrufeja ah, një rrufe të copëtoftë e tu bëftë rrudha-rrudha fytyra pasqyrë të shëmtoftë një shi i turbullt e të bëftë gogol se vetëm ti ruan sekretin e të bukurës të shëmtuarës, vetëm ti dëgjon ofkëllimet dhe na hedh mjegull syve derisa bëhet koka jonë byk. | |
|
| |
Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: T'i njohim krijuesit tanë. Tue Oct 21, 2008 7:02 pm | |
| ll) smirake
Smira më futet në kocka prej teje o e amshuar tradhtare nënë a bijë burrë a djalë, kush të lindi të mbuluar me mister pa gjini. Ah ç'fytyrë të skuqur ke prej kur nuk ngadhënjeu ai humbësi i madh vrasësi, katili shpirtëmbli Gilgameshi prej mishi e gjaku smira i futej në bark se të hirshme të amshuar të kishin vetëm ty. | |
|
| |
Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: T'i njohim krijuesit tanë. Tue Oct 21, 2008 7:03 pm | |
| o) malet rob do të zënë
Rritu mal ah,rritu mal mbuloje hënën të mos bëjnë hije rrezet e saj kur vezullojnë dashnorët se shtiret sikur i miklon se shtiret sikur i qan se shtiret sikur i do qan e qesh me ata. | |
|
| |
Orfe@ V.I.P
| p) kur do të rriten malet
Ah kur do rriten malet moj hënën rob do e zënë njërin sy jashtë do ja lënë mos e paftë kurrë vdekjen tonë! | |
|
| |
Orfe@ V.I.P
| q) plakat thanë
Nën rrënjët e saj flenë foshnjat ne prej ëndrre zgjohemi si të hutuar, a t'i besojmë asaj që nuk na tregon dritën e varrit dhe terrin e jetës ! | |
|
| |
Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: T'i njohim krijuesit tanë. Tue Oct 21, 2008 7:04 pm | |
| r) kujtohuni
Ah, s'u kujtua njeriu i gjorë kur zbret agu të prek një tempull një piramidë, këta gjigante të mistershme ogurbardha e ogurzeza fat do sjellin, se vetëm ne do venerojmë anën sublime të faqes tënde të mbuluar me mister. Ndal thanë: Mos ngul sytë në apogje ndal, ndal se do shkrumbohesh, njeriu nuk ka lindur të di për parajsë e ferr për dritëhijen e një hëne të amshuar. Ndal, ndal ah, ndal ! Ku e di i gjori njeri se bën dashuri me Diellin, kurorëzohet e shkurorëzohet në pleqëri dhe mbetet beronjë ! | |
|
| |
Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: T'i njohim krijuesit tanë. Tue Oct 21, 2008 7:05 pm | |
| s) dilemat
Dhe në vdeksh nga damlla e frikës o njeri lind e vdis kur të duash se do vdesësh përherë. Në pyetshin të gjithë a janë të amshuar ata në katin e shtatë qiellor, do përgjigjet ai që i ka parë dhe i ka prekur me gishta. | |
|
| |
Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: T'i njohim krijuesit tanë. Tue Oct 21, 2008 7:05 pm | |
| sh) moj e bukur
Hap parajsën e shpirtit moj e bukur se mbrëmë lëngoi një çapkën i ri bukuria e tij u tha kur ju shua dashuria, nuk e priste e vluara sy shkruara e përsosura që të përngjante në vetulla edhe veshë fisnikësh kishte të vogla si kokrra arre dhe për një çast ah vetëm për një çast këndoi: Ulu mal ah,ulu mal të del hëna hëna doli sa tinëzare aq memece, vasha lutej mali s'ulej mali s'rritej. Po fol,moj fol çka ke parë atje mbi ty kë ke parë këtu nën ty kur je futur moj tinëzare në çdo dritare. Ndal, ah ndal se vetëm ti e di ku lëngon çapkëni ri që mbytet në merak. | |
|
| |
Sponsored content
| Titulli: Re: T'i njohim krijuesit tanë. | |
| |
|
| |
| T'i njohim krijuesit tanë. | |
|