|
| T'i njohim krijuesit tanë. | |
| | |
Autori | Mesazh |
---|
Sofra Admin
Numri i postimeve : 7564 Registration date : 13/08/2007
| Titulli: T'i njohim krijuesit tanë. Mon Dec 03, 2007 5:29 am | |
| Në këtë temë mund të sillni poezi, poema, proza, biografi të ndryshme për krijues shqiptarë. Bohemi i lagjes sime(Kushtuar mikut tim Mirko Gashit)Toro Edhe sot, sikur para nëntë vitesh, më erdhi të qaj, të qaj sikur atë ditë kur lashë pas veti shpirtin dhe dashurin time, kur lashë sytë dhe veshët, kur lashë shokët, kur lashë teatrin, kur lashë tokën e robëruar në luftën e ftohët, kur lashë erën e barotit edhe në dhomën time, kur lashë përmendoren e shokut tim, kur lashë nënën e sëmurë, kur edhe motrave u morra shpresën për të nesërmen . Mirko Gashi
|
Edhe sot, sikur para nëntë vitesh, më paraqiten fytyra të zbehta me sy të skuqur nga netët e pagjuma, më duket se shoh aktorët e rinj të teatrit tim se si marrin mësim nga rexhisori, edhe sot shof para meje fytyrën e plakut Bohem nga lagjeja ime duke pi raki rrushi, shof fytyrat e injorantëve që silleshin rreth tavolinës dhe na vërenin me një arrogancë, në fytyrat e tyre shifej nga larg injorimi dhe akultura e tyre perverze . Edhe sot, sikur atëher unë ende po pi raki me Bohemin e lagjes sime, mu aty, në Dardani, te kurrizi, te Hani i dy Robertëve, aua për pak mu derdh rakia nga gota që na solli Beka, i paska mbushur shumë, nga droja se mos po ankohet Bohemi i lagjes sime e pastaj do ketë telashe, ngase kur nervozohej Bohemi i lagjes sime dërmonte i tërë kurrizi nga fjalët e mëdha që lëshonte Bohemi i lagjës sime, e që më pastaj nuk kishte më të ndenjur, kur të uriturit e fjalëve të Bohemit dëgjonin zërin e tijë të lartë mezi pritnin dhe afroheshin duke na qerrosur edhe me shumë gota dhe dopio. Edhe sot e shof Nderimin dhe Muharremin duke manipuluar me vlerat e qytetit tim, mbase ende të ndotur por fisnik, e shof Bohemin e lagjes sime duke spjeguar punën e Lumit dhe punën e pelenave, ju kishe përgjigjur armikut, si zakonisht me vlerat më të larta që kishte - me laps. ".....lis pas lisi, plis pas plisi do bëhet mal....do vi koha kur as oqeani nuk do të mund ti lajë pelenat e fëmijve tanë..." shkruante Bohemi dhe vetëm shkruante sa për ti plasur armiqët e shumt që kishim, ata ishin kudo, në teatër, në rrugë, në toalete, në kafehone e dikush i kishte edhe në shpirt dhe në shtëpi. Edhe sot e shof Bohemin se si shëtit rrugëve të ndyra të Prishtinës me një krenari të paparë, e shof se si parakalon rrugës së vjetër të qytetit me duar të lidhura pas shpinde duke ju drejtuar trimave të popullit, po u skjaron kohën e Lumit dhe të gjith po e dëgjojnë me një vëmendje dhe kan hapur sytë në drejtim të buzëve të shkrumuara të Bohemit. Edhe sot Bohemi po rrin i ulur në kafenen e qytetit tim dhe po pin raki me kalimtarët e shumt, por tani Bohemi nuk don të flas me askend, as me ata që i njef, as me miq e shokë, as me Lumin, as me Nerën e Muhharremin dhe as me mua, thot se është ngopur me muhabete dhe se don qetësi, tani bohemi po e shikon Prishtinën dhe po e pin rakin e vetë të rrushit duke u kënaqur në lirin e freskët që ja sollën djemët trima nga mali që kishte mbjellur para shumë kohësh . Bohemi i lagjes sime do të jetë përher aty pari. | |
| | | Sofra Admin
| Titulli: Re: T'i njohim krijuesit tanë. Mon Dec 03, 2007 5:46 am | |
| Atlantida ime Album Poetik nga Mirko Gashi
Mirko Gashi u lind më 2 janar 1939 në Kralevë, Serbi. Shkollën fillore e kreu në Preshevë ndërsa Gjimnazin në Gjilan. Ka kryer edhe një shkollë për gazetarë. Ka punuar si mësues në fshatin Caravajkë të Preshevës, pastaj gazetar në Radio Prishtinë, Në Teatrin e Kombësive në Shkup, në Teatrin Popullor të Prishtinës e së fundit ka redaktuar gazetën “Kosova” të një ndërmarrje ndërtimore në Prishtinë. Me krijime letrare ka filluar të merret qysh herët. Është marr edhe me përkthime nga gjuha shqipe në atë serbe dhe anasjelltas. Punimet e Mirko Gashit janë përkthyer në gjuhët frënge, italiane, gjermane, arabe, sllovene, angleze, turke dhe maqedone. Është prezantuar në shumë vepra të autorëve që kanë shkruara për shkrimtarët shqiptarë. Ka kaluar një jetë prej bohemi, gjatë kohës sa ishte pensionist. Vdiq në vitin 1995, në Prishtinë.
Edituar për herë të fundit nga në Mon Dec 03, 2007 6:06 am, edituar 5 herë gjithsej | |
| | | Sofra Admin
| Titulli: Re: T'i njohim krijuesit tanë. Mon Dec 03, 2007 5:48 am | |
| Vepr
“Në vorbullën e ujit” Prishtinë 1972 “Netët e bardha”, Prishtinë 1975 “Liberto për gjenetivin e ujit”(serbisht), Prishtinë 1977 “Gjarpëri i shtëpisë”, Prishtinë, 1980 “Arbror vitae”, Prishtinë 1988 “Plagë uji”, Prishtinë 1990
Populus Illyricus
Populli e di kur duhet bërë kryq me tre e kur me pesë gishtërinj e kur të thuhet dova Ai më së miri të thotë s'ka përëndi të tjerë përvec meje Populli të thotë se s'ka kryeplak më të urtë se fshati Ai e ka meteorologjinë e vet në gjunjtë e pleqëve e të plakave kur ky yll apo ai gjendet këtu apo aty Populli di pse s'duhet përqeshur lumin për rrugën e tij gjarpërore rrjedhën mund ta gabojë ndonjë pikë po lumi kurrë
2.
pasi vetëm ai e di rrugën e vet vallen e popullit askush s'do ta mësojë as t'i marrë erë për një jetë kalimtare Kurrë mos humb besë ndaj Zotit tënd të ri beso e po të besoj në këtë aksiomë
Populli e di se vetëm fëmijët dhe kafshët të duan pa hile
Cdo fjalë që të thuhet për Popullin është e stërvockël Ai e ka celësin për cdo rebus vetëm për të s'ka enigma Eu Ai di se cili mashkull i shtëpisë është për pazar e cili jo Ai e di mu si Luli i vocërr
3.
ku është hija e ku gjendet dielli kush është Mark kush Januz e kush Janus Populli e ka syrin të thellë sa një oqean populli të thotë se kënga është vaji i burrit se kështu e ka jeta Ai ka cka s'ka asnjë kryevepër s'e ka krijuar Dante Aligieri apo ndonjë tjetër po Ai i mjeri Për cdogjë që ke ndier mos beso as ti po populli e di Ai para se ta capojë të njëmbëdhjetin hap dhjetë i ka kaluar Populli s'ka epiqendër të gjitha trojet e skajet e tij ashtu mund të quhen
4.
Populli të mëson me proverba ai të thotë: "I di Meta punët e veta"
BUZÊ LUMIT
Sa të shkurtëra janë largësitë nganjëherë deri në breg të lumit
Kur kitara therret lumi vlon peshqve zëri u shterret
Ti për bukuri zgjon puhinë fjetur në flokët e së dashurës dhe ia leshon freret
LIRIA
(Lumit,sugarir tim)
Eu cfarë djali kam, eu cfarë Lumi kam. sa kafshata, sa një pëllëmbë s'e ka mjekrën s'ka as dhëmbë, mallkon yje, shkatërron yje Edhe në muajin e vet të tetë s'don të lidhet në djepin e vet.
Atlantida ime
Hëna lëshoi rrjetën qyteti vazhdoi jetën
në muzgun e parë si në zgjua jeta vloi
të dashuruarit bluanin drithin e dashurisë
e zemra ime vaj e në vaj si zurkajë as në këtë moshë me dashuri s'u josh
jetoja pa mostra bëja zustra
me cdo varg shkoja larg e më larg
shkrova për renë e zezë për nënën Terezë por jo edhe këtë këngë jetoja zi e më zi skamnor e i pasur por i tëri në poezi
taverna më celi kaverna në cdo tavernë nga një kavernë
po qe besa s'më la shpresa se njëherë në jetë do të më paraqitet ajo kometë e Halejit
prej tavernës më shpien në orën letrare atje poezia ime
qe abetare e jetës së shkretë e jetës së vërtetë
dhe aty në odeonin e diturisë zë fill i dashurisë
e gjeta
në syrin e qiellit në zenitin e diellit në orën e gjelit
nëpër tingujt e lahutës me ata sytë e sutës erdhi në livadhin tim
dre o dre i pafre sa gjumin e pamatur e kishe pasur
dora dorës zemra zemrës
me baticë i mbushur uri për dashuri unë urithi pashë kometën e Halejit u harruan tavernat u mbyllën kavernat
në prehrin e henës sa e lumtur m'ishte jeta edhe në shpirtin tim tashti zbriti bleta
dre o dre i pafre zemra jote dorë luan duallën kraharor
kush është Ikari kush Arnstrongu
u dëgjua gongu
pa fijen e romantikës do ta pushtoj yllin më të largët
të Galaktikës t'ia dhuroj Etës flockë Etës lockë
klithën yjet nga gëzimi i saj dhe imi
ajo Rrushë imja jo e Rexhës i largoi pas ferexhes se reve
pastaj diku larg pelat hingëlluan qentë kuitën arat e thara të dashurisë s'u ujitën
kush na bëri magji lenetit i dha gji
treti Eta u zhduk drenusha vajti nuse Rrusha
mua fati Rexhën ati mua ylli im i fatit Rexhën thundra e atit
diku lart flet një alt Eta Eta e jo Mauthia Etaaa
e unë e hëna vajtojmë luajmë etida c'u bë nisia ku është Atlantida. | |
| | | Beton Hero anëtar
Numri i postimeve : 5729 Vendi : Zvicër Profesioni/Hobi : no money no honey Registration date : 10/09/2007
| Titulli: Re: T'i njohim krijuesit tanë. Mon Dec 03, 2007 11:25 am | |
| Saimir Strati është zyrtarisht i pari shqiptar që thyen Rekordin Botëror Gines për "Mozaikun me gozhdë më të madh në botë". Aventura e artistit e nisur më 11 gusht mori fund ne daten 4 shtator në mbrëmje kur i dërguari i Ginesit në Tiranë, gjykatesi Christian Scott tha: Ju tashmë e keni një rekord Gines. Saimir Strati deklarohet emri i parë në këto rekorde për realizimin e mozaikut me gozhdë më të madh në botë". Ky rekord u thye në odeonin e Qendrës Ndërkombëtar të Kulturës brenda afatit që Strati kishte vendosur, 24 ditë dhe nën mbikëqyrjen e një jurie vendase. Ky mozaik "i vizatuar" i autoportretit të Leonardo Da Vinçit në përmasat 2m x 4m u realizua me 500 mijë gozhdë industriale të përmasave 3 cm. E gjithë puna peshon 700 kg. Kjo punë i takon tashmë rekordeve Gines. Largohet nga Shqipëria drejt Londrës. Dite me pare, teksa punonte me vrull nga agimi ne muzg. Saimiri qendron i ulur perpara nje derrase 8 metra katrore, ku ka vizatuar autoportretin e gjeniut Leonardo Da Vinci. Derrasa eshte vendosur pak pjerret qe mjeshtri te punoje me lehtesisht dhe ne krahun e tij te djathte qendron nje tryeze pune ku ka gozhde, cekice, dare e mjete te tjera qe i sherbejne gjate punes. Por pa harruar edhe autoportretin e Da Vincit qe qendron prane tij ne nje kambalec druri, per ta drejtuar me mire neper konture e tonalitete. Ditet e zakonshme te punes nisin ne oren 8.00 ne mengjes dhe perfundojne ne oren 22.00 te mbremjes. Tashme ka mbaruar rreth 90% e autoportretit te Leonardo da Vincit, i cili rekordin e ka vetem te permasat e tij, 4x2m. Behet fjale per nje veper qe Da Vinci mendohet se e ka realizuar rreth viteve 1512-1515. Eshte nje autoportret thuajse naiv mbi nje kalk te kuq. Per ta bere mozaikun sa me te vertete, Strati mendohet te perdore 500 mije gozhde industriale te permasave dhe ngjyrave te ndryshme, te zeza, gri, ngjyre ari. Vendosja e tyre ne menyren e duhur do krijoje nuancat dhe tonalitetet e nevojshme, qe do nxjerrin ne drite portretin e Da Vincit. Kontrata Si rezultat i nje komunikimi gati gjashte mujor me Organizaten Boterore te Rekordeve Guinness eshte siguruar qe vepra te kandidoje per rekordin boteror Mozaiku me i madh me gozhde. Saimir Strati aderon prane kesaj organizate me numrin e anetaresise 155731ndersa vepra konkuron me numrin e pretendimit 171723. Me nenshkrimin nga ana e Saimir Stratit te Marreveshjes per Tentativen per Rekord me Organizaten Gines eshte derguar nga kjo e fundit udhezuesi me kerkesat specifike per rekordin, i cili, se bashku me e-mailin shoqerues, perbenin autorizimin per fillimin e punes. E gjithe puna mund te peshoje 700 kg. Asnje qindarke vec diplomes Gines, nuk perfiton Saimiri. Vepra depozitohet perfundimisht ne kete institucion rekordesh dhe tashme eshte percaktuar qellimi i saj-humanitar. Do te thote se fitimet dhe menaxhimi do te behen nga Rekordi i “cmendurive” Gines. Ne librin e Rekordeve Gines qe prej themelimit ne 1955, pas Agim Agushit, i vetmi shqiptar qe ka hyre ne 2005, per rekordin e mbajtjes se topit me koke ulur, ndoshta Strati do te jete i dyti, por i vetmi ne fushen qe ka zgjedhur. Kush eshte Saimir Strati Saimir Strati eshte 40 vjec. Eshte diplomuar per pikture ne Akademine e Arteve te Bukura ne 1989. Po kete vit fiton cmimin e Pare ne Konkursin Kombetar te Arteve te Aplikuara. Ka punuar si restaurator i mozaikeve ne sitet antike te Butrintit, Apolonise dhe Bylisit. Ne 1996 hap te paren ekspozite personale. Dy vjet me pas nje tjeter ekspozite ku prezanton bashke me pikturen edhe punet e para ne mozaik. Intervista -Si ju lindi ideja per te tentuar kete Gines? Une kam 15 vjet qe merrem me mozaike dhe kryesisht me teknikat e reja. Me pelqen qe te jap nje gje te re ndryshe nga ata mozaiket klasike. Nje nga keto ide te reja eshte edhe ky mozaik me gozhde. Kam aplikuar dicka me pare dhe me pas me lindi ideja qe te thyej nje rekord boteror ose te vendos me sakte nje rekord boteror sepse nuk eshte vendosur akoma. -Kush ju ka bere ftesen apo me ke keni bashkepunuar per t’u bere nje nga kandidatet per rekord Gines? Anetaresimi ne kete organizate te rekordeve boterore ishte nje ide dhe iniciative personale. Ky institucion ka nje sekretari me te cilet mund te kontaktosh dhe me pas operon dhe nese pranohesh ngjitesh ne statuse te ndryshme. Une i kam kaluar te gjitha statuset dhe tani me ngelet vetem te marr statusin perfundimtar. -Pse zgjodhet nje pikture te Leonardo do Vincit per kete mozaik? Leonardo do Vinci ka qene gjeni edhe per kohen e vet dhe vazhdon te jete akoma edhe sot. Ai eshte nje njeri dimensional e meriton nje veper dimensionale. Rekordi ne vetvete vleresohet nga dimensionet. Ai ka nje madhesi prej kater meter me dy meter dhe mozaiku me i madh eshte pese meter katror. Dhe per kete vendoset rekordi Gines per dimensionin e madh te tij. Meqenese ky mozaik ka nje dimension te madh atehere meriton nje njeri te madh si eshte Leonardo da Vinci. -Ky eshte mozaiku i pare qe vendos nje rekord te kesaj gjinie? Po. Ky eshte i pari mozaik rekord. Une e vendos i pari kete rekord ne “Librin Gines”. Ky mozaik eshte nje ide e vecante dhe kjo perben nje nga pikat me te rendesishme te kesaj organizate. -Ju jeni edhe piktor perveç se keni shume vite qe punoni mozaik. Kush eshte me e dashur per ju piktura apo mozaiku? Une kam filluar me pikturen dhe nuk mund t’a braktis por vazhdoj te pikturoj gjithmone dhe me pak. Me duhet te bej pikturat per mozaike. -Ju keni bere disa ekspozita. Kur do te vini me nje ekspozite te re per publikun? Mendoj se do te bej nje ekspozite vetem me mozaike menjehere pas vendosjes se rekordit Gines. -Pas vendosjes se rekordit Guinness cilat jane projektet tuaja? Pas vendosjes se rekordit kam menduar qe te bej pak pushim pasi puna per kete veper ka qene shume e lodhshme dhe kam nevoje per pushim. Qe te futesh ne ate liber te madh i cili eshte i treti ne bote per nga shitjet eshte pak e veshtire. Me vjen keq qe nuk ka asnje kopje ne shitje te librit “Guinness“ ne Shqiperi. Me pas qendron plani im per ekspoziten me mozaik. -Si e ndieni veten si personi i pare qe vendos nje rekord te tille ne te gjithe boten? Kenaqesia eshte e shumefishte sepse une jam i pergatitur qe te futem ne ate liber gjigand te rekordeve boterore. -Eshte e veshtire qe te realizosh nje veper me permasa te tilla dhe per me teper me gozhde. Kush eshte me e madhe per ju kenaqesia apo lodhja? Perderisa eshte edhe rekord edhe veper arti, kenaqesia mbizoteron. Po te vendosnin nje rekord per te numeruar gozhdet une nuk do te merrja pjese, sepse nuk eshte e lehte dhe jo me t’i ngulesh ato qindra gozhde ne nje mozaik. -Sa eshte numri i gozhdeve qe do te perdoren per kete mozaik? Ate do e zbulojme bashke ne fund, Pasi une t’a kem perfunduar ate. Ne boten e cudirave Cdo vit jane rreth 65 mije vete qe kerkojne te marrin pjese ne garen e rekordeve “Guinnes”. Jane plot 30 mije kategori ku mund te konkurrohet dhe cdo vit shtohen te reja. Ne librin e rekordeve, te perkthyer ne 37 gjuhe te botes perfshihen vetem 4 mije rekorde. Mes rekordeve gjen fakte nga me te cuditshmet. Psh njeriu me jetegjate eshte francezja Jeanne Calmet, e cila vdiq ne moshen 122 vjecare dhe 165 dite. Puthja me e gjate eshte 30 ore, 59………………………… ore e 27 sekonda, e realizuar nga Louisa Almedovar dhe Rich Langley ne nje emision televiziv. Pervec Bibles dhe Kuranit, libri me i shitur ne bote me 100 milione kopje eshte pikerisht ai i Rekordeve “Guinnes”. | |
| | | Sofra Admin
| Titulli: Re: T'i njohim krijuesit tanë. Mon Dec 03, 2007 3:09 pm | |
|
7 dhjeroe 2003 Dua të qëndroj te një libër i Podrimjes, “Lum Lumi”. Vetëm në dyvjetshin e fundit e ka ribotuar dy herë dhe gjithmonë vjen i ndryshuar dhe i pasuruar. Duket se ky është libri i jetës për poetin. Një tragjedi personale është sublimuar në art të madh. Sadik BEJKO
Ali Podrimja tashmë është një poet me emër të madh. I çiltër, me një buzëqeshje të ëmbël, i vetëdijshëm për sa ka bërë, ai do ta pranonte një epitet të tillë. Aliu ka një karrierë të shkëlqyer letrare. Ai është nga ata që kanë fituar sigurinë e një embleme: përfaqëson një vlerë të shenjtë për shqiptarët, them në veçanti për shqiptarët, është një emblemë e poezisë. Në biseda me të ma ka shtjelluar gjatë temën e vështirë: përse shkruaj, por në përmbledhjen me ese Tkurrja e atdheut ai i jep një përgjigje, si të thuash, me shkrim kësaj pyetjeje. Duhet veçuar që ai është një eseist i hatashëm dhe kohët e fundit dhe një antologjist (hartues antologjish). Esetë e tij kanë nervin e poetit, thuktësinë dhe ngjeshjen e stilistit, ngërthejnë faktin dhe pathosin, kanë dramatikën e udhëtimit nëpër një gjeografi të dhembjeve që kullojnë gjak e tymojnë shkrumb eshtrash, sjellin dëshmi ngjethëse dhe refleksione tronditëse. Ato ushtojnë ankth e rrevoltë bashkë, kanë tingëllimën e këmbanës lajmëtare për atë kob që po i përgatitej Kosovës. Kanë pezmin se veshët e dyllosur janë ku e ku më të mirë se veshët e atij që e ka paravendosur kurrë mos të të dëgjojë. Por kambanat duhet të bjenë. Deri ne qiell siç di ai t’u bjerë. Aliu, në vazhdën e poetëve tanë që se ka filluar poezia ndër ne, është i dominuar nga tema e atdheut, një poet simbol i identitetit kombëtar.
Nderi i poezisë
Që në vargun e parë me idenë e atdheut ia nis Iliada, kënga e njërit prej etërve të poezisë botërore, e plakut Homer. Etnia në Ballkan është një brengë, është dhe një paranojë. Për ne shqiptarët ajo mbeti një brengë. Për poetët e popujve përreth nesh që na sollën aq dhembje, ajo u kthye në një sëmundje të zezë. Në fund të fundit, shumë ndër poetët e Ballkanit u vunë të bashkëjetojnë me xhelatin. Në se poezia rreh nga absolutja, nga një ëngjëllizim i botës dhe i njeriut, poetët në Ballkan u vunë nga situatat të luajnë një rol publik duke u vënë në shërbim të politikave shfarosëse. Ka poetë që nga shpërdorimi i fjalës, humbasin nderin. Nderhumbësit janë nder i humbur i poezisë.Tek ne nën diktaturë ndodhi që shkrimtari të çojë në burg shkrimtarin në emër të shërbimit ndaj një kuaze, një bote të re. Të tjerë të ballkanas duke i shërbyer shtetit, frymëzuan nacionalizmin, liturgjinë e zezë të gjenocidit të atyre që do të luanin futboll me koka të prera njerëzish. Aliu dhe poetët e Kosovës i shpëtuan këtij kurthi të zi. Tema e atdheut aty dhe se mori thekset programatike e tragjike të një thirrjeje-britmë që, për rrethanat, çdo poet do t’ia kishte zili: Kosova është gjaku im që muk falet, u përtëri në forma të stërholluara e më shumë të nëkuptuara, përçoi nga qëndresa individuale dhe kolektive. Në kohë të vështira ujiti rrënjët e thara të një identiteti në grahmën e fundit. Kjo poezi është e mbushur me respektin për njeriun, për vlerat e tij. Kështu Aliu dhe poetë të tjerë të Kosovës i shpëtuan nderin dhe një çështjeje të madhe siç është vetë poezia. Ajo nuk degjeneroi në një magji të zezë të propagandës për kauza të dështuara. Ajo mbeti vlerë se i qëndroi pranë njeriut, i forcoi nderin atij, i forcoi dinjitetin atij, i dha zemër që të mos humbasë e të mos tjetërsohet. Poezia duhet të jetë e ndershme, si njeriu. Kjo është një çështje e madhe për një institucion themelor siç ka qenë poezia për shqiptarët, por dhe siç është një vlerë e shenjtë kudo në botë (Kundera). Këndej, në anët tona, figura e poetit lolo që i vargëzonte propagandës, vaj më det, ka çuar sot tek Mazllëmi, që, për pesë para, del në pikë të mëngjezit e bllamurit vargje (ç’t’i vijë në mend) nga ekrani i një kanali të njohur televiziv. Aliu dhe pak si ai i dolën për zot jetës, njeriut, kombit, poezisë. Fjalës. Katër nivele leximi për “Lum Lumin”
Për të thelluar sa thashë më lart, dua të qëndroj te një libër i Podrimjes, Lum Lumi. Vetëm në dyvjetshin e fundit e ka ribotuar dy herë dhe gjithmonë vjen i ndryshuar dhe i pasuruar. Duket se ky është libri i jetës për poetin. Një tragjedi personale është sublimuar në art të madh. Do të shfletoja katër nivele leximi të këtij libri të tragjikës universale që i ka shokët të rallë në poezinë tonë duke u vënë përkrah me libra të mëdhenj të saj si: Milosao, Lulet e verës, Baba Tomorri, Juvenilja, Psalme murgu, Vargjet e lira, Lahuta e malcisë, Vallja e yjeve. a. Refuzimi i vdekjes. Në nivelin e parë do të shihja temën e ikjes nga vdekja, një temë e lashtë sa bota, e inicuar që në epin e akado-sumerëve, epin e Gilgameshit. Gilgameshi, qytetndërtuesi, ati i qytetërimit botëror, me dy të tretat hyjni e vetëm një e tretën njeri, në saje të kësaj të fundit, në atë që është njerëzor, i duhet të vdesë. Ia thonë perënditë. E aty nis udhëtimi i tij i lemerisur nga që nuk do ta pranojë vdekjen, kërkon dhe nën tokë barin e pandekësisë. Te ky libër i Aliut, në jehonë të Gilgameshit, ati endet në koridoret e spitaleve, në tunelet e metrotë nga Beogradi, në Moskë, në Paris, në fshatin e vendlindjes, udhëton me një fëmijë në krahë që t’ia shpëtojë vdekjes së paralajmëruar nga kanceri. Aliu nuk do ta pranojë vdekjen se si Gilgameshi i lashtë një fëmijë është dyfish hyjni: është fëmija, e ardhmja, është biri, një hyjni për prindërit, është dhe njeri vetëm për veten e tij, po njeri që ikën e s’ vjen më. Këtu poeti me të drejtë e refuzon fatalitetin dhe rend t’i shpëtojë vdekjes. Lënda rrënqethëse që e mbush librin është dhënë në hollësi të dridhshme në ecurinë e sëmundjes, në pafuqinë njerëzore përpara rrufesh të tilla tragjike. Pafuqi që na shtang e na bën të luajmë mendsh aq më tepër ndaj një fëmije që kërkon mbrojtje. Poeti nuk abuzon si arti i lehtë i shumë filmave e librave me këtë temë. Tonet tragjike mbahen në një solemnitet të përzishëm. b. Vizioni biblik. E kjo që thamë lidhet me nivelin e dytë të leximit. Pafuqia njerëzore ndaj tragjedive të tilla na bën më të thellë, na çon nga katarsi, na pastron si kalimet nëpër zjarret dlirësuese. E nga kjo lartësi poeti sheh botën, shoqërinë në aq pisllëk e shnjerëzi. Po është një hedhje në lartësi të tilla që kërkon pastrimin e krejt njerëzimit, e metropoleve, e shoqërisë njerëzore në prerjen e së sotme dhe të së djeshmes, një njerëzim që bashkëpunon e bashkëjeton me të keqen. Ky është një vision biblik i librit. Ky është vështrimi pa kohë e pa hapsirë. Ne jemi një qytetërim i rrezikuar përderisa e kemi shtuar të keqen dhe e përtypim si bukën në tryezën e përditshme. Thashë një vision biblik, jo një kritikë sociale siç do të duket në plan të parë. Dhimbjet e bukura e pasurojnë botën.[ c. Bota shqiptare. Niveli tretë është ai i zbulimit të rrënjëve, i rënies në themel të identitetit vetiak e kolektiv. Në të keqe secili nga ne rend të gjejë rrënjët e veta, fijet e holla të qëndresës, rend në brendësitë e historitë e gjakut e të vendlindjes. Do një taban të fortë dhe intim që të mbahet e të burrërohet. Dhe Aliu shkon e nga nuk shkon për t’u mbushur me botën shqiptare, me bukuritë e historitë, me mitikën e hiret e saj. Duke u burrëruar, duke marrë lëndë force e dinjiteti për vete ai ne i jep edhe ne që e lexojmë atë. E këtu vij tek çka thashë më lart se ky poet i etnisë e ka mbrujtur këtë lëndë në disa nivele: nga thirrja deri te kolonat ku mbahesh i rrethuar nga uji i zi i vdekjes. Kosova doli përtej Ujit Të Zi. Fjala e shenjtëruar (Lasgushi) e shpëtoi Kosovën.
d. Mjeshtëri e lartë Niveli i katërt është ai i mjeshtërisë poetike. Ky është i tillë që ndonjëherë të lë shtang. E të bën të mendosh me ç’ forcë demoniake a ëngjëllorë ia ka dalë t’i thotë, t’i mbrujë vargjet. Aliu është poeti që rrëfen, analizon, që kalon nga intimja te e përgjithshmja, nga dhimbja tragjike te e madhërishmja me lehtësi e mrekulli gjuhe, vargu e fjale. Ky regjistër i gjerë ndjenjash e situatash është në përshtatje me një arsenal artistic mjeshtëror që do të donte një analizë më vete. Po është ky taban arti që i mban në këmbë tri nivelet e mësipërme. Nga libri del me ndjenjën e shëndetshme të gjallërisë e të thellësive njerëzore të cilave duhet t’u përulesh si tempujve. Këto cilësi dhe lartësi artistike e kanë bërë atë poetin tonë më të përkthyer e më të njohur ndërkombëtaris. Një poet që ka arritur lartësi të tilla mund ta shtrojë pyetjen: përse shkruaj? Si duket kjo është pyetja torturuese për çdo poet të vërtetë. Në rastin e Aliut kësaj nuk mund t’i shpëtosh.
Dashuria
Koha është të duhemi, të kesh besim ne mua kur të them: Trime, të kem besim në ty kur më thua: Trim. Por kokën time kryeneçe shumë kurthe ngrite, shumë e pushkët mbushi babai yt, fisi yt, një mijë e një të zeza kurdise ku do t'ma zije pritën. E nën një kulm banonim, nga frëngjia me ditë më peshove, me ditë lexoja Shekspirin në hijen e Kullës, se mos do të takoj te kroni i shpresave. Ma ruaj syrin, dashuria ime, ma ruaj shpinën nga dielli, nga acari! Kam frikë se ma therin syrin cubat e territ, kam frikë se më vrasin pas shpine të pabesët. Dashuria ime, ma zgjat dorën ta kapërcejme këtë ujë të madh, i huaj s'jam as vij nga tokë e vdekshme. Në fund të livadhit të kositur a po sheh: ai kali i bardhë është yni tash e përgjithmonë. Më shikon drejt në sy, lëri zënkat, fjalët, sharjet. Unë do të sjell Lulen nga zemra e bjeshkës, do ta ndez llambën në kullë, do ta hedh farën në tokën e re. Kur të desha, çoje dashuri pas shtatë katundeve e të rënat të forta i kishe. Kur më deshe, çoja dashuri me një grua të marrë e mëhalla jehonte nga shpifjet. Na ikujeta, trime, si s'menduam pak edhe për vete. Koha është të duhemi.
| |
| | | shaban cakolli V.I.P
Numri i postimeve : 8740 Registration date : 23/08/2007
| Titulli: Re: T'i njohim krijuesit tanë. Mon Dec 03, 2007 9:36 pm | |
| Përshëndes për këtë temë të hapur,ku mund të njohim krijuesit tanë.Kja do të bëjë të njohur lexuesin tanë me krijuesit,por nuk do të shkojmë nga ajo të njohim vetëm emra të mëdhenj krijuesish,mendoj që në këtë rubrikë duhet të zënë vend edhe krijues që emri i tyre është krejt pak i njohur në opinjon,po punae tyre krijuese premton shumë. Dje në Lidhjen e Shkrimtarëve Artistëve dhe Krijuesëve Shqiptar në Gjermani,në një tubim mbajtur në Essen të Gjermanisë,njoha një krijuese,dhenjohëja me te më gëzoi pa masë,më gëzoj dhe më bëri të mburrem që një krijuese e talentuar u bashkue me Lidhjen e Shkrimtarëve tanë në mërgim.Gjatë një bisede të shkurtër me te,ajo më dhuroj një përmbledhje të saj poetike"Nën Tingujt e Natës"_100 poezi nga Alma Papamihali.Ajo qka po më nxitë të shkruaj është:Kam lexuar shumë përmbledhje poetike nga autorë të ndryshëm,por rrallë kam lexuar poezi sikëto të Almës me një brumosje të mirë poetike,me vargje të nxjerrura nga thellësia e shpirtit poetik,të cilat ecin me kohën.Alma Papamihali,e lindur në Tiranë më 1974,e shkolluar në Tiranë,të kryar gjimnazin Ismail Qemali,e më pas studimet në degën Gjuhë dhe Letërsi,tani mësimdhënëse në Frankfurt të Gjermanisë,në shkollën me mësim plotësues në gjuhën shqipe. Poezitë e saja janë hallkë e fortë që e lidhin poeten me atdheun dhe me poezinë esaj pasqron,mall,dashuri,nostalgji............Të bësh fjalë për përmbledhjen poetike të Almës duhesh të shkruash shumë,shumë,unë po jap këtu një poezi të saj ,nxjerruar nga faqja e mbrapme e kopërtinës,poezi e shkurtër por një krijues që di të e zbërthej mirë këto pak vargje flasin shumë.
mbeta një njeri i moralshëm në jetë përderisa s´jetova, ashtu siç desha vetë.... | |
| Titulli: Re: T'i njohim krijuesit tanë. Mon Dec 03, 2007 9:53 pm | |
| Disa poezi nga poetja Alma Papamihali,zgjedhur nga përmbledhja poetike"Nën Tingujt e Natës"
GËNJESHTRA
Kush thotë kurrë s´ka gënjyer, gënjen! Kush pyet ç´është gënjeshtra, gënjen! Kush thotë gënjeshtër s´ka dëgjuar, gënjen! Kush thotë gënjeshtrën ç´e dua, gënjen! Derisa në një botë të gënjeshtërt, rron, Dhe të vërtetën brenda gënjeshtrës, gjen. | |
| Titulli: Re: T'i njohim krijuesit tanë. Mon Dec 03, 2007 9:57 pm | |
| POETËT
Poetët...ah...poetët
..........ç´njerëz qenkan, ........................vallë?
Lindin, ..........të dashuruar, ..........dhe vdesin beqarë. | |
| Titulli: Re: T'i njohim krijuesit tanë. Mon Dec 03, 2007 10:01 pm | |
| SHPIRTI I RI
Çdo mur i dhomës ka varur një pasqyrë, ku vetën sheh çdo ditë...
Por të rinohesh nuk vlejnë pasqyrat, që s´dëpërtojnë në shpirt... | |
| Titulli: Re: T'i njohim krijuesit tanë. Mon Dec 03, 2007 10:09 pm | |
| KUJDES
Nëse një degë këput mos pyet më pas, pema si quhet...
Para se dikë të lëndosh, mundohu të dish, çfarë duhet... | |
| Titulli: Re: T'i njohim krijuesit tanë. Mon Dec 03, 2007 10:17 pm | |
| NËN TINGUJT E NATËS
Dita stafetën i dha natës, E prisja diçka të tillë, Kur muzgu zu të bjerë, Frymëzimi merr zanafillë.
Heshtje dhe përsëri muzikë, Mbrëmjeve dëgjoj një serenatë, Nëse di dhe natën ta jetosh, Jeta është dyfish e gjatë. | |
| | | Sofra Admin
| Titulli: Re: T'i njohim krijuesit tanë. Tue Dec 04, 2007 12:39 am | |
| Shumë mirë po bënë i nderuari Shaban Cakolli që po sjell poezi nga Alma Papamihali. Arsyeja është se me poet të njohur si Ali Podrimja shumica kemi njohuri, kurse me poezit e Almës është shumë interesant të njoftohet lexuesi me vargjet e saja. Mua shumë më pëlqyen këto poezi të saja i urojë suksese në jetën poetike. | |
| Titulli: Re: T'i njohim krijuesit tanë. Thu Dec 06, 2007 9:45 pm | |
| ALMA PAPAMIHALI
RRUGË QË SHKELEN Kjo rrugë ende më do, edhe pse çdo ditë e kam shkelur...
Sa rrugë të tilla ka në botë, që të pa fjala kanë ngelur... | |
| Titulli: Re: T'i njohim krijuesit tanë. Thu Dec 06, 2007 9:48 pm | |
| ALMA PAPAMIHALI
POETI Do më mjaftonte veç vargu i fundit, të të njihja ndër qindra poetë...
Mase një fjalë do më mjaftonte, shkëputur nga vargu yt i vërtetë... | |
| Titulli: Re: T'i njohim krijuesit tanë. Thu Dec 06, 2007 9:54 pm | |
| Alma Papamihali
HËNA GËNJEN
Nuk bie Hëna, mos u mat ta presësh dhe nëse pranë e ke...
Nuk bie Hëna mos prit ta presësh, veç djallëzisht të sheh... | |
| Titulli: Re: T'i njohim krijuesit tanë. Fri Dec 07, 2007 3:09 pm | |
| SIMFONIA E LIRISË POEZI NGA SKËNDER HALITI
KALI I TROJËS
Kalit të Trojës thundrat i janë çarë.
Kalit të Trojës jelet i janë zbardhur.
Nëpër fushat tona do të lërë kokën, eshtrat e tij si duron më toka. (1985) | |
| Titulli: Re: T'i njohim krijuesit tanë. Fri Dec 07, 2007 3:18 pm | |
| SKËNDER HALITI QËNDRESA Nukshuhet kurrë pisha dardane: as nga gjaku i trimave, as nga lotëte nënave.
Ushujzë e zezë nga moçali i Karpateve thithë gjak fëmije në tokën e shenjtëruar.
Nuk shuhet fara nëpër këto ara të ujitura me gjak. | |
| Titulli: Re: T'i njohim krijuesit tanë. Fri Dec 07, 2007 3:21 pm | |
| SKËNDER HALITI
ETJA Tokë e etur për liri: për gjelbrimin e syve tanë, për kaltërsitë qiellore, për purpurin e gjakut.
Nëpër grykat e maleve jehon fyelli i gdhendur nga ashti ynë. | |
| Titulli: Re: T'i njohim krijuesit tanë. Fri Dec 07, 2007 3:27 pm | |
| MIRAMARË O MIRAMARË POEZI NGA BISLIM ALIU MËMËDHEU
Merre kokën e kokën e dheut E falja mëmëdheut
Nisu e nisu drejt folesë Falë i qoftë jeta mëmëdheut
Merre e nisu tok Mëmëdheun e kam më shumë se shok
Merre e kurrë mosu ndal Mëmëdheut i qofsha falë. | |
| Titulli: Re: T'i njohim krijuesit tanë. Fri Dec 07, 2007 3:30 pm | |
| BISLIM ALIU
BUKURIA QË VRET Bukuria që vret Dikend Në fund të pusit e qet
Syrin e qet Shikimin e vret.
Bukuria në hark E vret në qark. Eu Bukuria që vret Në fund të pusit të qet. | |
| Titulli: Re: T'i njohim krijuesit tanë. Fri Dec 07, 2007 3:36 pm | |
| BISLIM ALIU
MEDET Sa telashet i pata Në këtë jetë të zbrazët
Unë Gunga E qeni
Sa vërshtërsitë më lindën E bota tallet me mua
Unë Bota E qeni
Medet Asgjë s´po kuptoj. | |
| Titulli: Re: T'i njohim krijuesit tanë. Fri Dec 07, 2007 8:39 pm | |
| POEZI NGA RAGIP RAMAJ Nga përmbledhja poetike"KORIDORET E SHPIRTIT"
VETVETEN VRANË
Thanë: Do ti vrasim JASHARëT! Kështu vrasim Drenicën!
Nëse vrasim Drenicën kemi vrarë Kosovën dhe shqipen maje kreshtave!
As vranë Jasharët, as vranë Drenicën, as vranë KOSOVËN, as shqipen mbi kreshta vetveten vranë! | |
| Titulli: Re: T'i njohim krijuesit tanë. Fri Dec 07, 2007 8:41 pm | |
| RAGIP RAMAJ
HIJA Iku robëria si kudra me bisht ndër këmbë.
Hija e saj përdridhet Atdheut. | |
| Titulli: Re: T'i njohim krijuesit tanë. Fri Dec 07, 2007 8:44 pm | |
| RAGIP RAMAJ
BUZË ELBES
Buzë Elbes Unë,Vetmia e Zalli
Kujtimin e vret Etja Etjen e kall malli. | |
| Titulli: Re: T'i njohim krijuesit tanë. Fri Dec 07, 2007 8:54 pm | |
| RAGIP RAMAJ KURBETI Ai është zjarri urna e tij jemi ne.
Flakëte tij prej malli shkrumbojnë në ne.
Dhe askush nuk i sheh. | |
| | | Sponsored content
| Titulli: Re: T'i njohim krijuesit tanë. | |
| |
| | | | T'i njohim krijuesit tanë. | |
|
Similar topics | |
|
| Drejtat e ktij Forumit: | Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi
| |
| |
| |