|
| Poezi që më kanë pëlqyer shumë! | |
|
+59xhema voglushja ...... lirik ILTA rrimtaf mimoza rexhvelaj Ada_Kondi Driniiiii meri Kastrioti paioni Aldo gjergji Albona aristokrati Ago Muji Xili Mergimtari MARY Mirushe feneri ylari Blerti_Gashi Veneta feratkoca Ajet zeriatdheut stabili Nezir Myrta Gjura naqeta Fjona Pirro i Epirit Parapsikologu echo Eva0506 Poeti lilu rolling atlantida Lanetja gjakushi Guximi **Embelsira** Orfe@ E_Bukura Albea Kosovarja Ani Euridika Çamshqiptar Urata Arta shaban cakolli Sofra dibranja Beton Lina 63 posters | |
Autori | Mesazh |
---|
Gjura Anëtar i Suksesshëm
Numri i postimeve : 1902 Age : 41 Vendi : Shqiperi Registration date : 18/02/2008
| Titulli: Re: Poezi që më kanë pëlqyer shumë! Wed Dec 24, 2008 10:13 am | |
| NAIT HASANI
AUTOBIOGRAFI
MUnd te isha Gjonzaver,Donzhuan a Donkishot, azilant ne dyer Europe. E ç'nuk mund te isha, Ku merren vesh me gishta. Po u linda, ku toka eshte vale, e ujet rrjedh pa ndale. Mund te isha por nuk jam.
Jam aty ku toka kullon gjak, ku buka gatuhet me lot, e shqipja shkund krahet. Jam aty ku me njohin I madh-i vogel, fushat dhe malet, ku udhet kane emrin tim. Jam aty ku.... Ende jam gjalle, mund te isha çkamos. por kjo s'eshte enderra ime e fundit!
Prishtine 09.03.1995. poezi nga ENDE JAM GJALLE. | |
| | | Gjura Anëtar i Suksesshëm
Numri i postimeve : 1902 Age : 41 Vendi : Shqiperi Registration date : 18/02/2008
| Titulli: Re: Poezi që më kanë pëlqyer shumë! Wed Dec 24, 2008 10:43 am | |
| NAIT HASANI
PSE ME VRAVE?
Pse me vrave ?
PSE? Me vrave, Pse?Pse? Nuk iu druajta Vrasjes-vdekjes.
26.03.1993. Marre nga:ENDE JAM GJALLE | |
| | | zeriatdheut Hero anëtar
Numri i postimeve : 4058 Registration date : 28/12/2007
| Titulli: Re: Poezi që më kanë pëlqyer shumë! Fri Dec 26, 2008 6:28 am | |
| Rob i askujt
- Aida Veliaj -
"Ferri jane te tjeret" - Zh. P. Sarter
Une jam... une...., thjesht qenie njerezore qe ditet e mia jetoj. M'i fali Zoti kur ekzistencen time firmosi. Dhe me pelqen te jem keshtu, thjesht qenie.. Rob i askujt. Por as une nuk jam nje perjashtim. Se per dreq shfaqet dikush.. nje tjeter qenie si une E te ben rob te gjykimit te tij, Te urrejtjes apo deshires.. Pak rendesi ka. Te qenit objekt i tij Te nxin jeten. Shkurt ky tjeter eshte Ferri Im. | |
| | | zeriatdheut Hero anëtar
Numri i postimeve : 4058 Registration date : 28/12/2007
| Titulli: Re: Poezi që më kanë pëlqyer shumë! Fri Dec 26, 2008 6:34 am | |
| Tradhetoret
- Naim Frasheri -
Shoke, kemi ne mest tene Shum' armik' e trathetore! Popo! mos u qofte thene! Vec qe s'kane gje ne dore.
Harruane memedhene Dh' e lane kombine tene E nje tjatere na gjene! Popo! mos u qofte thene!
Lane zonjen e levduar E zune nje kurve shtrige, Te ndyr' e te mallekuar, Te felliqur e te lige.
Lane memen te xhveshur Dhe mundohene per bote, Pa dhe bota duke qeshur U thote: mundohi kote!
Qysh u bene Efialte E nuk e njohin te miren, Uthullen pandehin mjalte Edhe drite erresiren!
Buk' e memedheut zente Tradhetoret e pabese! Dhe Zoti derrmen u dhente, Kurre mos pacine pjese!
Miqt' armiq i kane bere, Armikete miq i zune, Qysh jane fyell te tere! Ç'eshte kjo e madhe pune!
Fajn' e math kur do ta njohin Njerezit e mallekuar? Dritene pse nuk e shohin, Apo jane te verbuar?
Jane se gjithash te marre Dhe te liq me te vertete, Memedheut bejne varre, Po do te biene vete,
Se mbreteron e verteta, S'del kurre genjeshtr' e shkrete T'ish ashtu, qe prishur jeta, S'kish mbetur gje e vertete.
Ata turpine fitojne, Nder' e tyre posht' e hedhin Dhe armikete gezojne E ne erresiret bredhin.
Nuk eshte kurre haruar Dh'e mira dh'e lig' e shkrete, Te gjitha jane paguar, S'ka mbeture gje ne jete.
Lerini, pa do ta gjejne, Te verteten do ta njohin, Se tani s'e dine c'bejne, Jane te verber e s'shohin.
O, popo c'turp kane marre! Jane bere tradhetore Dhe s'jane me shqipetare, Se nga kombi hoqne dore.
Me te huajne u bene, Me armikn' e Shqiperise, S'duane gjuhene tene Armiket' e Perendise!
Ndjej, o Zot, se nuke dine Se c'bejne, jane mahnitur, Rrahin te prishin shtepine Pun' e lig' edh' e merzitur.
Te gjoret jane ne gjume, Te vertetene s'e dine, Do te mundohene shume, Pasdaj mentte do t'u vine.
Vellazerin' e harrojne Dhe kombin e memedhene, Dhe armikete degjojne Edhe s'dine se ku vene.
Hiqni dore, hiqni dore! Mblithni mentt' e tuperohi, Mos u beni trathetore, Se pasdaj do te pendohi | |
| | | shaban cakolli V.I.P
Numri i postimeve : 8740 Registration date : 23/08/2007
| Titulli: Re: Poezi që më kanë pëlqyer shumë! Fri Dec 26, 2008 10:31 pm | |
| FANAR DRITËSIE
o Kadri Osmanit –
Djem petritë ka rritë Makreshi –
Për armiq s’ ua ndien veshi!
S’ iu bën vër rrembi i qerpikut -
Nga fallangat e armikut !
Në familjet atdhetare,
Arsimdashëse , guximtare -
Linden djem vizionarë
Me guxim revolucionarë.
Për t’ i bërë thirrje lirisë –
Ngritën grusht kundër robërisë !
Kundër forcave serboçetnike -
Për Kosovë demokratike !
Mendjeartë, zemërluani -
Prijatar Kadri Osmani .
Me fanarë të dritësisë -
Priu në rrugën e lirisë .
Për të shtrenjtat ideale -
Fuqi t’ madhe i dhanë këto male !
Kishte forcë intelektuale ,
N’ rrjedha t’ luftës ilegale .
Në lëvizjen atdhetare -
Për bashkim tokash shqiptare,
Për Kosovën heroike ,
Për Shqipëri t’ pastër etnike !
Me gjithë qenien e tij njerëzore -
Në shërbimet popullore !
I paepur me forcë t’ Anteut -
N’ shërbim t’ popullit dhe t’ Atdheut !
Dashurinë ndaj këtij atdheu -
S’ pat armik që mund t’ ia theu ,
As me poste dhe pallate ,
As me burgje e kazamate !
Shumë procese ia montuan -
Njëzetë e pesë vjet e dënuan !
Nuk pat burg që nuk e çuan ,
S’ pat torturë që s’ ia ushtruan !
Ai qëndroi dhe iu bëri ballë ,
Është i fortë dhe është i gjallë .
Nuk dorëzohet zemra stoike -
Pa u jetësua Shqipëria etnike !
(Gjilan, më 24 Dhjetor 2008 ) Demir KRASNIQI | |
| | | Eva0506 Hero anëtar
Numri i postimeve : 3323 Age : 42 Vendi : Shume larg...! Registration date : 28/01/2008
| Titulli: Re: Poezi që më kanë pëlqyer shumë! Sat Dec 27, 2008 1:27 pm | |
| Drejtesia e mire
- Pol Elyar -
Zakon te nxehte njerezit kane: Rrushin ta kthejne ne vere, Te nxjerrin zjarr nga qynyri, Nga puthjet te bejne njerez.
Zakon te rrepte njerezit kane: Ta mbrojne fort pastertine, Ne lufte qofte a ne skamje, Kur dhembet e vdekejs grijne.
Zakon te perzemert njerezit kane: Te bejne nga lumi drite, Ta shpien endrren ne jete, T'i bejne te mire te ligjte.
Ky zakon njerezor eshte i vjeter, Ky zakon njerezor eshte i ri, Kalon permes zemres se foshnjes Dhe ngrihet ne mencuri. | |
| | | aristokrati Fillestar/e
Numri i postimeve : 14 Age : 30 Vendi : Kosove, Shtime Registration date : 20/12/2008
| Titulli: Re: Poezi që më kanë pëlqyer shumë! Sat Dec 27, 2008 1:39 pm | |
| Lidhje e paçkeputur Ti moj Engjell moj Shejtane Moj Zambake e moj Shafrane, Ti me dehe te papire, Me tufan e me farmire, Moj kurnatke katerroshe, Moj sarhoshe kokeboshe, Me perpjeke qoshen qoshe, Me zinxhir po me zvarise, Me shashtis e me bezdis Me kerdise me çakerdise Ti me syngjyrose gjumin, Ti me mbylle ne bodrumin, Ti me nxive ne zollumin, Bashke srrojme dot, Ndahemi pra sot. Nuk ujdis dot ti me mua, Si per çift per burre e grua, Une hesht, ti po bertete, Une fle , ti po gerrhet, Une ha, ti ramazan, Une spi, ti zbras kazan Une renet, ti po çalon Une ngel,ti fluturon. Une prush e ti debore, Une derras e ti kembore Une hi e ti vullkan, Une mi e ti kappllane, Une i ri ti shkon me pleqte, Une plak ti lot me djemte. Cporru,prapa djellit Ku sryn drite e qiellit Spiqemi gjekundi Dasma mori funt! Ne me do me ngushello, Po sme do mos me mundo, Prema koken dhe çlirome Dhe ne varr ti zi mbulome Se kur ngjitem kam ni hall, Nuk shqitem,jam tuktall. Ndihme pra per Zot Puthem e vrame sot. Tsani qan u mallengjeve, More vesh qe u genjeve, Tni zemren ma gezove Se e shoh qe u pendove, Tani dukesh siç se moti Kur me kape siç tha Zoti, Koken time brigje brigje Ti moj flake e embel digje. Tok pra mbetemi sa te treetemi. | |
Numri i postimeve : 3323 Age : 42 Vendi : Shume larg...! Registration date : 28/01/2008
| Titulli: Re: Poezi që më kanë pëlqyer shumë! Sat Dec 27, 2008 1:40 pm | |
| Bajroni - Pjase nga Cajld Harold
Tamburxhi! Tamburxhi! Thirrja jote ushton, U ngjall trimave shpresen dhe lufte u premton. Gjithe djemte e malesise i ngre vrundulli jot, Himariotet, Iliret, Zeshkanet Suliot.
Eh, ku gjen dot me trim se zeshkani Suliot, Me fustanen e bardhe dhe te ashpren kapot? Ja le ujkut e orrlit kopene e zbret shpejt Poshte ne fushe si perroi, qe shperthen nga shkembenjte.
Himarioti, qe as mikut gabimin s'ja fal, Valle si mundet armikun ta lere te gjalle? Pushka e tij qe s'gabon do lere shpaten t'i ik? Ka nishan me te bukur se gjoksi armik? | |
| Titulli: Re: Poezi që më kanë pëlqyer shumë! Sun Dec 28, 2008 9:52 pm | |
| ISMAIL KADARE:
TE HUAJ JEMI!
Te huaj jemi ne prej kohesh, ç'ish per tu thene eshte thene, Si guret qe zene vend ne toke, ne jete ne vend kemi zene.
Drejt njeri-tjetrit kemi mbyllur. te gjitha rruget edhe shtigjet. Si dy qytete mesjetare, me mure ,heshta dhe me pirgje.
Por naten kur i lodhur truri, portat i mbyll me qetesi. Ti gjen nje shteg dhe futesh brenda, nje shteg qe vetem ti e di.
Pastaj ne rrugica parqesh, shetit mes cirkovolucionesh. Hyn neper enderra e shkujdesur, fanitesh,qesh, ma ben me dore.
Por kur mengjezi ze afrohet, nis shqetesohesh befas ti. Dhe heshturazi del perjashta, nga shtegu, qe veç ti e di.
E dita vjen.Rrjedh prap jeta. Dhe ne te dy si me pare. Te ftohte rrime ,te pamposhtur Si dy qytete mesjetare.
1964.
Marre nga poezi te zgjdhura ONUFRI 2003 "Ca pika shiu rane mbi qelq" | |
| Titulli: Re: Poezi që më kanë pëlqyer shumë! Sun Dec 28, 2008 10:15 pm | |
| ISMAIL KADARE
MONOLOG!
Ne naten plot acar nje zjarr desha te ndez. Por nata ish e ftohte,ah,ç'tmerr i zi qe ish. Ndaj qe te mbahej gjalle ky zjarrth ne ate rrebesh, diçka perhere kerkonte,kerkonte vazhdimisht.
Ndaj si shtegtari murg,qe shkarpat mbledh ne terr, une hidhja n'ate zjarr gjymtyret pa pushim. Por ishin pak ato,ndaj fill pas tyre rresht, mbi te nisa te hedh copera te shpirtit tim.
Se s'behej ndryshe dot,se s'behej ndryshe,eh, se duhet qe dikush ta mbante ate flake. Ne flakezen-delir qe veç vajsosja sjell, te frikshme pamje ndritnin e dridheshin perqark.
I shihnin valle ato,dallonin valle diçka? Ndersa rreth meje nata me terr e ujq u mbush. Se donin qe te gjitheta fiknin ate zjarr, dikush me ligesi e me padije dikush.
Te tjere maja kodrash ku dielli kishte rene, te tyret zjerre ndrisnin dhe qeshnin qe pertej. Se s'donin te kuptonin se çbehej ketu brenda. Se ç'fli kerkon nje flakez qe lindet ne terr.
I lodhur ndonjehere kam thene:shuhu pra, Ne qofte se nuk te duan ,te bjere nate e pafund. Te verbtit syte tuaj keshtu ndoshta do t'jene, ne terrin absolut pa shqetesim kurrkund.
Po prap diçka me shtynte te ngrihem si sonambul, si murgu shkretimtar qe shkarpat verbtaz mbledh. Dhe siper zjarrit prap'te hedh gjymtyret akull, dhe copat nje nga nje te shpirtit tim te hedh.
1984. | |
| | | Albona Anëtar
Numri i postimeve : 354 Age : 35 Vendi : Kumanove Registration date : 10/10/2008
| Titulli: Re: Poezi që më kanë pëlqyer shumë! Mon Dec 29, 2008 10:43 am | |
| Ismail Kadare MALLI I SHQIPERISE
Me ka marre malli per Shqiperine tone Sonte, kur po kthehesha me autobuz, Tymi i cigares "Partizani" qe pinte dikush Dridhej, kalteronte bente spirale, Sikur te fshehta me thosh me gjuhen e shqiptareve
Mua bashkeatdhetarit Te shikoj dua mbremjes ne rruget e Ttiranes, Ku kam bere dikur ndonje marrezi. Dhe ne rruget ku s'kam bere marrezi. Me njohin ato porta te vjetra te drunjta, Inatin akoma do ta mbajne, Koken do ta tundin, Po une s'do ta marr per keq, Se malli me ka marre.
Dhe t'eci rrugicave plot gjethe te thara Gjethe te thara gjethe vjeshte, Per te cilat krahasimet gjenden aq lehte.
Me ka marre malli per Shqiperine tone; Per ate qiell te madh, te gjere e te thelle, Per vrapin e kalter te dallgeve adriatike Per rete qe ne muzg si keshtjella digjen, Per alpet mjeker bardha e mjekergjelbra, Per netet e najlonta qe nga flladet fergellojne,
Per mjegullat qe si indiane te kuq muzgjeve shtegtojne.
Per lokomotivat e kuajt,
Qe te djersitur avullojne e hungerojne, Per qiparisat, kopete, e varret Malli me ka mare, malli me ka mare, per shqiptaret.
Me ka mare malli e se shpejti vi atje Duke fluturuar mbi mjegullat si mbi deshira, Sa i larget, aq edhe i dashur je, Atdhe. Aerodromi do te dridhet nga uturima Mjegulla do te rrije pezull mbi humnera. Ata qe shpiken shpejtesine reaktive Larg Atdheut sigurisht do te kene qene ndonjehere. | |
| Titulli: Re: Poezi që më kanë pëlqyer shumë! Mon Dec 29, 2008 12:01 pm | |
| Marre nga poema Nene Shqiperi e Dritero Agollit -
…Me fletore te zhubrosur ne fundin e torbes, Me fletore perzier me buken, kalemat, fisheket.. …Ecen ministrat e ardhshem, komisaret, strateget Eci muza jone poetike. Eci AI qe ti Shqiperi, nenokja e maleve I thua me fjalen prinderore BIR Eci AI qe kurre ndaj halleve Nuk ndenji te bente sehir. Qe koken mos ta ulje kurre, qe ballin ta kishe krenar, Ai u betua : " NDERIN E NENES DO TA MBROJME SI BURRAT, SIKUR TA DIME QE HAME DHE BAR”...
...Ne ishim krah tij, bashke si gishtat e dores Ne akuj, furtune, ngrice e terr. Ne ishim krah tij mes skamjes, urise, debores. Dhe ti i thoje: Pri bir i nenes, Enver! | |
| | | gjergji Fillestar/e
Numri i postimeve : 25 Age : 45 Vendi : belgjikê Registration date : 09/11/2008
| Titulli: Re: Poezi që më kanë pëlqyer shumë! Mon Dec 29, 2008 7:10 pm | |
| JA NJË POEZI NGA Arshin Rexha.
Tempulli i Dodonês
Eshtê njê shkêmb mbi Ajdonat ku folenê bên shqiponja Atje pêr njê kohê tê gjatê Tempullin e kish Dodona
Shenjtorja e çamêrisê Me kurorên gjethe lisi Rrij nê fron tê Perêndisê Ku jeta njerêzore nisi.
Nê njê shkêmb mbi Ajdonat ku buron uji dhe jeta Tempullin kishte Dodona Tempullin kish e vêrteta. | |
| Titulli: Re: Poezi që më kanë pëlqyer shumë! Mon Dec 29, 2008 7:59 pm | |
| Dritero Agolli
Per kujtim
Une tregoj histori te bukura, ti behesh si foshnje kureshtare. Shikon me faqe te skuqura, dhe hesht e humb fare,
E di historine e Van-Gogot, historine e veshit te tij? Ty zemra te rreh si zogut, dhe thua ngadale: S'e di!
Van-Gogut i thoshte nje femer: "Vinsent,ke veshe te bukur!" Dhe qeshte me gjithe zemer, siç qesh ti me mua , moj flutur!
Van-Gogu ne kembe kerceu, e nxori thiken nje dite. Dhe veshin e bukur e preu, dhe tha: "Mbaje kujtim moj drite!"
Habitesh? Keshtu ka ngjare, nje here ne mengjes. Pse trembesh? Ai ish i marre. Pse trembesh? Une veshin se pres!
1963.marre nga vellimi poetik "Lutjet e kembanave"... | |
| Titulli: Re: Poezi që më kanë pëlqyer shumë! Wed Dec 31, 2008 10:03 am | |
| Dritero Agolli
Per trimerine dhe friken.
Per trimeri te madhe nuk jam shquar, po edhe frikacak s'kam qene kurre. Ka ndodhur te jem trmbur e hutuar, dhe me keqardhje,s'jam treguar burre.
Kur endeshin qefine per te vdekur, dhe merrej nder kembe nderi i miqeve, nje cope e trupit tim mund te ishte djegur, qe tu verbonte syte e kuq te ligjve.
Kur e verteta mpleksej me genjeshtren, dhe fshihej neper mjegull pikellimi. Mund ta zbuloja duke grisur heshtjen. dhe duke ngritur vale zemerimi.
Megjithate nje frikacak nuk kam qene. Mbi veten time njerezit i kam dashur, dhe skam permbysur sofren ku kam ngrene, Me mall, me lot ne sy e buzeplasur. | |
| Titulli: Re: Poezi që më kanë pëlqyer shumë! Wed Dec 31, 2008 10:08 am | |
| Dritero Agolli
Ne lufte
Une s'jam nga ata qe ikin nga lufta, kur marrin ne trup nje gervishje. As nga ata qe heshtin te futur ne tuta, kur i peshtyjne me tallje e skemitje.
Une jam gjithmone mes luftes mizore, dhe them:sikur dhe lufte mos kete, per dhimbjen njerezore. Do ndizje lufte me rete.
1994 Marre nga vellimi"Lutjet e Kembanave" | |
| Titulli: Re: Poezi që më kanë pëlqyer shumë! Wed Dec 31, 2008 10:17 am | |
| Dritero Agolli
LUTJA E KEMBANES
Jam nisur të mbetem nje këmbane, aspak s'tingëlloj e s'gjëmoj po s'më ranë.
Më bini ju lutem,përherë e ngaherë, në doni prej meje gjëmim e poterë...
1994 marre nga vellimi "Lutjet e Kembanes" | |
| Titulli: Re: Poezi që më kanë pëlqyer shumë! Wed Dec 31, 2008 10:31 am | |
| Dritero Agolli
KUNDERSHTAREVE TE MI.
Ju aq balte po hidhni mbi mua. Sa ne baltem permbi trup, mund te mbije nje dardhe a njr ftua, nje korije e madhe me dushk.
Ne korije dhe dru mund te mbani, mund te shkoni ne gjah me langonj. Mund te ngjiteni ne peme te hani, po te doni dhe dardha dhe ftonj.
Balta ngrihet mbi mua e pasur, se mbi balten korija bleron... Trupin tim ma bleruat padashur, dhe me bete vertete plantacion.
Shtator 1994
Marre nga vellimi"Lutjet e Kembanes" | |
| Titulli: Re: Poezi që më kanë pëlqyer shumë! Wed Dec 31, 2008 11:29 am | |
| DRITERO AGOLLI
PROFETI I NEMUR.
Mallkoni dhe shani dhe çirrni turinjte, jam shpirti i nje guri, ku falen qirinjte;
Mbllaçitni proverbat dhe tirrni genjeshtrat, me kthehen ne ikona dhe strofat dhe vjershat;
Leshoni blasfema,percillmeni dhimbje, nenqesh se ne male me pret dhe nje lindje;
Qelloni me fjale e goditni me hekur, une jam i pavdekshem pergjersa s'kam vdekur....
1991-1992
Marre nga vellimi "Lutjet e Kembanes". | |
| | | Vizitor Vizitor
| Titulli: Re: Poezi që më kanë pëlqyer shumë! Mon Jan 05, 2009 12:41 pm | |
| Nga Ballisti... Poeme e Bukur nga Fan Noli (1926) nga BALLIST Yesterday at 11:27 am Zgjidh e merr vetë
A të duhen luftëtarë, Gjithë botës t'i vësh zjarrë ? Do arratinë të marrë ? Merr nja dhjetë Kosovarë!
Njerez të zgjuar me lezet që i gjen në ç'do anë, të bëjnë hallv' e salep, keta janë mjeshtrit Dibranë.
A do njerëz për ahengje, Për tryez' e për kuvende ? Burra e gra kërcejn' në lodër ? Keta i gjen veç në Shkodër!
A të duhen gënjeshtarë, matrapaz' e kokëtharë, që rërën shesin për farë ? Merr Krutanë dhe je i larë!
Po qefli a të duhen që me jevga din' e kruhen, Zonja që pjellin çdo vit ? Vetëm Elbasani rrit.
Do ministra Kolonjarë, se mbahen burra me mënd, duan kudo të jenë të parë në mexhlis' e në kuvend !
Do budallenjë që veç hanë, e hajvanë me dy këmbë, pasuri s'dinë të vënë ? E ke gjithë Myzeqenë!
A do te rruash florinë, katandinë e shtëpinë, me dy qofte mbush sininë ? Ec' e merr Gjirokastrinë !
Do të hash e të besh qejf, Sofra shtruar si për mbret ? Pastërti e për hyzmet ? Të tillë gjen në Përmet
A do male me dëborë, Trima t' fortë e malësorë, fort bujar' e burrërorë ? I ke n' Kukës, i ke me dorë !
Matjanët burra të zotë, që dikur kanë ngrenë barot, se i njeh gjith' vendi mbarë, Janë të gjithë për xhandarë !
A do trima e sejmenë, kapardisur kudo venë, pa zëre gjumi mos flenë, Për tre Mirditor' bëj benë !
Do dembela për Stamboll', Mos u loth, t' gjezdiç dynjanë, Më Tiranë rresht' taborrë, Vetëm të zgjatësh një dorë !
Do për punë një Korçar, E ke bujk dhe ushtar, Te gjith' bashkë venë në arë, Kok' e këmbë s'kanë të sharë !
Hall i math me Skraparlinë, ka rrezik të hash dhe dru, Dy ministra le rrinë, Se na duhen dhe pa tru !
A do urt' njerzit të rrinë, Në komandë të kesh ushtrinë ? Me taban ta kesh njerezinë, Merr të gjithë Labërinë !
Ore të gjorë harruam Vlorën, se kjo punë lahet me gjak; Dy shirita, një medalje, Kësaj gjëje i venë kapak !
A të duhen sharlatanë, që të lëpihen në ç'do anë, që të përçajnë vatanë? Ke sa të duash Tropojanë !
Fan Noli 1926 |
| | | Arta Anëtar aktiv
Numri i postimeve : 760 Registration date : 06/09/2007
| Titulli: Re: Poezi që më kanë pëlqyer shumë! Tue Jan 06, 2009 11:39 pm | |
| Vjeshta në parakalim Vjeshtë në natyrë dhe vjeshtë ndër fytyrat tona. Afishon erë e mekun,lëngon i zymtë dielli, lëngon shpirt' i smundër krahnore tona , dridhet jet'e vyshkun ndër gemba të një plepi. Ngjyrët e verdha lozin në vallen e fundme - [dëshirë e marrë e gjetheve që një e nga një vdesin] Gëzimet ,andjet tona, dëshirat e fundme nëpër balta të vjeshtës një nga një po shkelin. Një lis pasqyrohet në lotin e qiellit , tundet dhe përgjaket në pasion të viganit ; ''Jetë !Jetë unë due!''-e frymë merr prej fellit, si stuhi shkyn ajrin ...por në fund ia nis vajit . Dhe m'at vaj bashkohet horizont i mbytun në mjegulpërpise.Pemët degët e lagun me vaj i mshtjellim në lutje -por kot !e dinë,të fikun , se nesër do vdesin...Vall!Aka shpëtim ndokund?! Mallëngjehet syni mallëngjehet zemra n'orën e vorresës ,kur heshtin damarët, e vorri naltohet nën qiella ma t'epra me klithëm dëshprimi që në dhimbë të madhe xvarret, Vjeshtë në natyrë dhe vjeshtë ndër ftyra tona . Rënkoni dëshirat fëmitë e jetës së varfun ; rrënkoni në zije ,qani mbi kufoma , që stolisin vjeshtën nëpër gemba të thamun. Migjeni | |
| | | Arta Anëtar aktiv
Numri i postimeve : 760 Registration date : 06/09/2007
| Titulli: Re: Poezi që më kanë pëlqyer shumë! Tue Jan 06, 2009 11:52 pm | |
| Vuejtja Ka do ditë që po shoh fare mire se si nga vuejtja syt;po më madhohen , nëpër ball dhe ftyrë rrudhat po më shtohen e si buzqeshja m'asht e hidhun ... ...dhe po ndij se si mëngjezet e mija nuk jan ma mëngjeze hovi e pune , as ndërtimi ,por të shtymt dita më ditë e një jete që s'durohet. Dalngadalë po shof si jeta një nga një sejcilin ndjesi me tradhti po ma vulosë dhe s'po më mbetë asgja që me u nda si shej gëzimi. Përpara nuk e dishe ,o jetë, se kaq i tmerrtë asht grushti i yt që mbytë pa mëshirë. Por kot në pasqyrë po shof se si nga vuejtja syt'po më madhohen nëpër ballë dhe ftyrë rrudhat po më shtohen, dhë shpejt do të bahem flamur i vjetruem i reckuem ndër luftat e jetës. Migjeni | |
| Titulli: Re: Poezi që më kanë pëlqyer shumë! Fri Jan 09, 2009 8:10 pm | |
| MIMOZAT
- Martin Camaj -
Simjet per te paren here mimozat ne doren e nji vashe i pashe qetsisht tue marrun fryme si ne dege.
Mimozat erdhen tue pru me vehte ngjyren e ditve te blera, afshin e zemrave qe rriten nga nji fije per dite, pershperitjet e egra e te lehta te atyne qe shkelen ne prakun e jetes me kambe te dyshimta, me frige. Me duer tona te vrashta, te zanuna me sende tjera, s'kemi si me u perkite dhe aroma juej humb ne eren e luleve te mbytuna ne parzmet e grave vjeshtore. Lule mimozash, bartse kujtimesh, mes stinve e te pa stine na s'kthejme kurr ma te ju.
Simjet per te paren here mimozat ne doren e nji vashe i pashe qetsisht tue marrun fryme si ne dege. | |
| Titulli: Re: Poezi që më kanë pëlqyer shumë! Fri Jan 09, 2009 8:14 pm | |
| Trashegimi
- Martin Camaj -
Katundi arbresh kaluer mbi qafën e bjeshkës shklet majën e humnerës Shum ujë në lum veshi i shkambit ushton.
Dheu më vren me synin e plakës njiqindvjeçare "Nanëmadhe, po shkon: çka don me vehte të merrsh në kodrinë, nën qeparisa?" "Hijen e tire, bir!"
Dimën. Në ferrën e murrizit la delja tri fjolla leshi. Tri fjalë më la tezja arbreshe te dheu i eshtnave tonë.
Fjalët e gjuhës seme - nji udhtimë e gjatë e gjatë në kohë, nji ushtimë e gjatë e gjatë ndër veshë. | |
| Titulli: Re: Poezi që më kanë pëlqyer shumë! Fri Jan 09, 2009 8:19 pm | |
| KUJTIM
- Martin Camaj -
Para rreximit t'engjujve ne terr kam fjete me ty nen mbulojen e ujit ne dét.
Kujtimi ka mbete ne ty, nje gjeth i thate ne dege. Mjafton nje fluturim blete perkrye e bie per toke nder mija tjera flete. | |
| | | Sponsored content
| Titulli: Re: Poezi që më kanë pëlqyer shumë! | |
| |
| | | | Poezi që më kanë pëlqyer shumë! | |
|
Similar topics | |
|
| Drejtat e ktij Forumit: | Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi
| |
| |
| |