Bashkimi Kombëtar
Mirë se erdhë në forum " Bashkimi Kombëtar "
Qëndro i lidhur me ne ! Disponim te këndshëm të kontribojm për kombin larg ofendimet dhe zënkat...
Bashkimi Kombëtar
Mirë se erdhë në forum " Bashkimi Kombëtar "
Qëndro i lidhur me ne ! Disponim te këndshëm të kontribojm për kombin larg ofendimet dhe zënkat...
Bashkimi Kombëtar
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

ForumForum  PortalliPortalli  GalleryGallery  Latest imagesLatest images  RegjistrohuRegjistrohu  identifikimiidentifikimi  

Feja apo Kombi.?

Shko poshtë 
+86
anila
Ada_Kondi
Gentleman
Blerti_Gashi
Eva0506
Ago Muji
beti
Kushtrimi86
comeback
Pirro i Epirit
valdrini
Ariani
Martina
MARY
haxhiu
malesorja e Kosoves
Parapsikologu
Epik
Tetovari
silit
Mister
feneri
Jeetaa
lilu
fina
stabili
metiii
Tesa
**Embelsira**
MUHAMETII
mardiola
Gjuetari
beauty
rrebelja
Edonis
luan mreti
**Lumi_
murturi
shqip0nja
Kasper
Mergimtari
zeriatdheut
Xili
GocPejone
rroni
rolling
idol
a_pihet_duhani_ketu
fi2a1
Leka i Madh
bukla
nardlushnja
Lejla
Kristal
loredana
Clarence
Orfe@
interesant
arbana
Nezir Myrta
xhavo_
Zogisti_Legalist
Ballistet
Albea
tom sojer
Urata
vjollca
petritkola
Ani
Çamshqiptar
schumi
Euridika
Anna
Hana
meli
Guximi
leopardi
besa-bese
fatlum
dibranja
shaban cakolli
STUPCAT
E_Bukura
Beton
Sofra
Kosovarja
90 posters
Shko tek faqja : Previous  1 ... 13 ... 22, 23, 24 ... 31 ... 40  Next
AutoriMesazh
zeriatdheut
Hero anëtar
Hero anëtar
zeriatdheut

Numri i postimeve : 4058
Registration date : 28/12/2007

Feja apo Kombi.? - Faqe 23 Empty
MesazhTitulli: Re: Feja apo Kombi.?   Feja apo Kombi.? - Faqe 23 EmptySun Jul 13, 2008 8:11 pm

as nuk ke me pa e sa per burni e kemi tregu e per fjale e kopalla vallahi jeni te zotet me ja fut njeri tjetrit tung
Mbrapsht në krye Shko poshtë
xhavo_
Anëtar aktiv
Anëtar aktiv
xhavo_

Male
Numri i postimeve : 782
Registration date : 20/03/2008

MesazhTitulli: Re: Feja apo Kombi.?   Feja apo Kombi.? - Faqe 23 EmptySun Jul 13, 2008 11:06 pm

Përse i toleroni fyerjet e "zeriatdheut" e iu duken te hijshme, i cili s'po bën gjë tjetër veçse fytyren e pisit, duke i sharë njerëzit këtu? Ky është tolerim i tepërt!

O ti zëri i shkijeve, nuk ka në Iliridë burra te vertetë shqiptarë qe e fyejnë Islamin, përveç ndokujt që i ka rrënjet e kaurrit shkja! Përveç ndonjë xhaferi apo thaçi që bijvë te UçK-së na iu kanë thanë terrorist! Ilirida është zemra e Islamit shqiptar.
zeriatdheut
Hero anëtar
Hero anëtar
zeriatdheut

MesazhTitulli: Re: Feja apo Kombi.?   Feja apo Kombi.? - Faqe 23 EmptySun Jul 13, 2008 11:15 pm

o xhavo e kemi lene qe mos fyejm un edhe ty dhe kujdes mos ofendo xhvo une me ty skam thene kurgjo ok po kujdes xhavo se si te nisem une tani nuk me ndal por me ty i kam paq hesapet un po mundohem te permbahem po ti e kerkon prap i nderuar mos po te them ok verejteje
zeriatdheut
Hero anëtar
Hero anëtar
zeriatdheut

MesazhTitulli: Re: Feja apo Kombi.?   Feja apo Kombi.? - Faqe 23 EmptySun Jul 13, 2008 11:28 pm

kadal o xhavo mos u ngut se ti nuk je mehoxhe po me sheh ngadal more bure se ilirida nuk eshte zemra e islamit po e shqiptarise
Mister
Anëtar
Anëtar

Numri i postimeve : 327
Registration date : 10/07/2008

MesazhTitulli: Re: Feja apo Kombi.?   Feja apo Kombi.? - Faqe 23 EmptySun Jul 13, 2008 11:55 pm

Kombi apo feja.?
silit
Fillestar/e
Fillestar/e

Male
Numri i postimeve : 7
Registration date : 13/04/2008

MesazhTitulli: JU LUTEM PER MIREKUPTIM   Feja apo Kombi.? - Faqe 23 EmptyMon Jul 14, 2008 5:48 pm

Sa po ja vlene per kete tem une do te kisha thene se per percarjen e popullit Shqiptar,sunduesit apo lakmuesite e vendeve tona e kan perdor shprehin e njoftur prej Luigjite 13 ""percaj dhe sundo"" e ce tash disa demagog tone pa vedije ende po miren me gjejat e njejta sa per sy e faqe apo te tregohen te mencur do te vlersojm dicka.Si p,r,sh per me na perca do te thujna kush eshte veza apo pula apo kombi apo feja ekeshtu trillime sa qe te na e hudhin nje top dhe te mirna nder mes veti apo te urejna njerin tjetrin se goja une jam Kombetar apo Fetar fundementaliste e tjere. Njeher e pergjithmon duhet me dite se ne jena popul i paster qe kena kullture qe esdhe te tjeret na kan huazuar apo vjedh se sot e permbajn si te veten ne jena popull tolerus ne jena shembulli i Europes per cdo gje ne kena qen dhe jena po ata qe ecim perpara me tradita e kulltur ju lutem/.Sot eshte bota e civilizume dhe ne duhet me i lae anash kto "ngacmime"qe sjellin urejtje kombetarte apo fetare eshte mire se kso tema te pa vlera dhe irituse mos kese ne kete forum per te miren e popullit ne duhet me qene te vete dishem se te gjithe flasim nje gjuhe dhe kena bindje fetare te nderishme.Dhe qe per ate shkak duhet ta duam njeri tjetrin si vllezer pamvarsishte cfar religjioni i takon musliman apo ta krishter kush te doj le ti bej lutjet te perendija ku te doj por nuk duhet toleruar te na percajn kush te doj me kesisoj sende qe te popullij jon i paster s'kan vend.Per shembull tek ne ne Maqedoni shumicen e rasteve hasim te Shqiptaret Ortodoks te cilet mjerishte qe tash edhe gjuheen e flasin Maqedonishte dhe jan me te damshet per Shqiptaret Musliman se me nje far menyre na hakmiren se nuk jan aferuar njeri me tjetrin por jan percar me ndikimin e shkijeve ja ju Musliman e ju Ortodoks por ju lutem edhe nje her mos bejm kesisoj sende te pa ndershme.Por te duhemi si vllezer te nje gjaku.
lilu
Moderator
Moderator
lilu

Female
Numri i postimeve : 2153
Vendi : Albania
Profesioni/Hobi : agjente shitjesh
Registration date : 07/07/2008

MesazhTitulli: Re: Feja apo Kombi.?   Feja apo Kombi.? - Faqe 23 EmptyMon Jul 14, 2008 5:56 pm

kombin, kombin dhe gjithmon kombin do te them pasi eshte e vetmje gje qe ti nuk mund ta ndryshosh dot (origjinen se nga je), kurse fene???? qe neser po te kem deshire e ndryshoj edhe behem myslimane nqs do me duket e arsyeshme.
Leka i Madh
V.I.P
V.I.P
Leka i Madh

Numri i postimeve : 1368
Vendi : Dielli lind nga malet!
Registration date : 02/09/2007

MesazhTitulli: Re: Feja apo Kombi.?   Feja apo Kombi.? - Faqe 23 EmptyMon Jul 14, 2008 6:02 pm

Edhe njeqind jete po te kem, te njeqindat do t'ia fal kombit dhe asnje fese.
Sofra
Admin
Admin
Sofra

Male
Numri i postimeve : 7564
Registration date : 13/08/2007

MesazhTitulli: Re: Feja apo Kombi.?   Feja apo Kombi.? - Faqe 23 EmptyFri Jul 18, 2008 7:57 am

Profesori 74-vjeçar rrëfen luftën e pushtetit të Enver Hoxhës për të shembur fenë dhe Zotin, duke guxuar të instaloj për herë të parë në botë ateizmin

Poli Hoxha & Luan Kondi

Profesor Hulusi Hako, tashmë është 74-vjeçar. Ai pranon se ka qenë dhe është ateist. Sipas tij, brumosjen me këtë filozofi e ka që në fëmijëri, falë nënës se tij që edhe pse ishte e pashkollë, kur shikonte që shumë fëmijë vdisnin nga sëmundjet dhe lufta që merrte gjithashtu jetë njerëzish pyeste: “Ku është ky Zoti, përse nuk vë dorë në këto gjëra?” Hako rrëfen në intervistën e tij se si ai i thelloi më tej bindjet ateiste, kur shkoi për studime në Moskë, për filozofi. Pas mbarimeve të studimeve në BS, ai u emërua pedagog në Universitetin e Tiranës, ku do të jepte lëndën e materializmit dialektik. Në vitin 1967, vit kur filloi edhe lufta kundër fesë dhe institucioneve të kultit, Hako do të bëhet propaganduesi kryesor i ateizmit. Si orientohej nga KQ dhe Foto Çami, grupi i propagandistëve të ateizmit që takoheshin me masat punonjëse. Çfarë porosiste Enver Hoxha në atë kohë dhe përse komuniteti mysliman nxori qarkore që vartësit e tyre të dorëzonin çelësat e faltoreve nëse këtë “e kërkonte populli”. Kush ishin pengesat që haseshin në luftën kundër fesë dhe përse kleri katolik nuk mund të shkëputej nga Vatikani, siç kërkohej në atë kohë. Këto dhe të tjera pyetje marrin përgjigje në vijim të intervistës interesante të profesorit Hulusi Hako.
Feja apo Kombi.? - Faqe 23 Libri
Librat dhe idetë

Keni ndonjë merak nga jeta?
- Kur ha bukë bën edhe thërrime. Ideja e plakës “më bëni edhe një herë të re, pa do të shikoni sa bukur do të nusëroj”, mbetet shprehje figurative e faktit se njeriu e shikon gjithnjë me sy kritik të kaluarën e vet dhe të shoqërisë ku ka “milituar”, sidomos për pjesën shoqërisht të dobishme të veprimtarisë së vet.

Në veprimtarinë tuaj publike spikat një qëndrim i rreptë ndaj Zotit. Ku e ka zanafillën ky formim ateist?
- Të veçantat, personalet në këtë formim e në krejt procesin e akumulimit jetësor shkencor, kanë nisur që në fëmijëri. Në familje nëna ime, atëherë me pesë fëmijë dhe në skamje, përkundrejt pyetjes sonë se ç´do të hanim në darkë na përgjigjej: “Ç´të na japë xhiko perëndia”. Por dominues në gjykimet e saj ka qenë skepticizmi i shfaqur me arsyetimet: “Gjithë këto vuajtje, sëmuren dhe vdesin fëmijë, bëhen luftëra e padrejtësi, ku është ky Zoti që nuk ndërhyn dhe nuk vë dorë?” Nëna kishte vetëm tri klasë fillore dhe në vitin 1912 pas shpalljes së Pavarësisë, i ati i kishte thënë të mos e vazhdonte më atë, pasi ishte bërë goxha vajzë. Ajo orientohej shumë me përvojën e jetës dhe gjykimin realist. Nëna ishte e etur për dije dhe ndaj bëri çdo përpjekje për të na arsimuar. Kështu në ngarkesën time shpirtërore, emocionale diktoi e dominoi jo mësimi i fesë në shkollën fillore me formatet e kohës, por realizmi i nënës. Megjithatë, edhe qyteti i Delvinës, ku jam lindur dhe rritur, nuk dallohej për ndonjë jetë fetare të theksuar. Iu gëzoheshim festave pagane dhe atyre myslimane, ashtu për anën fetare të tyre. Më kujtohet edhe diçka tjetër me nënën. Në kohën kur ne u rritëm dhe u bëmë kuadro me shkollë, nëna ishte në moshën e tretë dhe përsëri ajo nuk kishte besim në dogmën tjetër fetare të “jetës së përtejme” ndaj dhe na thoshte: “Kujdesin dhe dashurinë tregomani për së gjalli. Kur të vdes, më hidhni në kanal dhe kërceni dhe këndoni”.

Si erdhi dhe u kultivua më tej te ju bindja antizot?
- Pas përfundimit të shkollës fillore dhe më pas arsimit solid në gjimnazin e Gjirokastrës “Asim Zeneli” në vitet 1946-1952, më takoi të vazhdoja studimet e larta në fakultetin e Filozofisë në Universitetin “Lomonosov”, në Moskë. Këtu u konsoliduan edhe më botëkuptimi im shkencor ateist. Ai u bë në të njëjtën kohë ndërgjegje dhe mendimi im. Në planin mësimor të fakultetit krahas mjaft disiplinave natyrore dhe humane, zhvillohej edhe lënda e ateizmit shkencor. Në qershor të vitit 1958 mbrojta përpara Komisionit Shtetëror diplomën me temë: “Roli reaksionar i Islamizmit në Shqipëri”. Për përgatitjen e temës në fjalë erdha me pushime për të studiuar literaturë e grumbulluar materiale konkrete. Tema përbënte një risi për komisionin, i cili e vlerësoi maksimalisht, duke e shoqëruar edhe me fjalët: “Urime në punën për edukimin shkencor të masave punonjëse në Shqipëri”.

Sa iu shërbeu urimi i profesorëve rusë për t´u destinuar në përkushtimin tuaj ndaj ateizmit?
- Fakulteti, tema e diplomës dhe urimi i profesorëve sovjetikë, përbëjnë një premisë, mundësi reale, e cila u bë realitet dhe mori jetë pasi u ktheva në atdhe, ku më emëruan pedagog i filozofisë marksiste-leniniste në Universitetin e Tiranës. Materializmi dialektik ishte lënda e mendjes, ndërsa ateizmi shkencor u bë fusha kërkimore, tema e kualifikimeve të mëtjeshme dhe lënda e militimit në frontin ideologjik. Pas kësaj do të botoja mjaft materiale në organe qendrore dhe lokale. Jo vetëm kaq, por kam qenë lektor në shumë takime dhe biseda me kolektiva nxënësish, punonjësish apo dhe ushtarë të reparteve të ndryshëm ushtarakë, në qytete, fshatra, në aktive dhe seminare.

Pse, çfarë po ndodhte në këtë kohë?
- Fryma ideologjike dhe kulturore, sipas orientimeve të partisë në pushtet, bazohej në mësimet e Marksit. Partia e klasës punëtore, duke lënë të lirë ushtrimin e kultit fetar synon çlirimin e masave punonjëse nga prangat shpirtërore të opiumit fetar. Anëtari i partisë si rregull nuk pajtohej me mbajtjen e besimeve fetare, bestytnive e zakoneve prapanike. Ai duhet të ishte pararojë dhe të jepte shembullin e tij personal në familje e në proceset e emancipimit shpirtëror. Por, juridikisht parimi demokratik i lirisë së ndërgjegjes ishte i sanksionuar në veprim. Po peshorja anonte nga ateizmi shkencor. Edhe komunitetet fetare ishin të lirë. Besimtarët bënin jetën e tyre, por frekuentimi i faltoreve ishte në rënie. Më kujtohet thënia e një kleriku në intimitet atëherë: “Sa të gjejmë shesh, do të bëjmë përshesh”. Të gjithë faktorët e jetës vepronin në disfavor të fesë. Përpjekje të mëdha politike u bënë nga qeveria në vitet e para të pushtetit popullor, për ta ndarë kishën katolike në Shqipëri nga “Selia e Shenjtë”, Vatikani. Pra, u bënë përpjekje që të shkëputej ajo organizativisht dhe të kishte statusin e vet. Por, kjo ishte parimisht e pamundur. Si mund të qëndronte organizmi pa kokë. Nga Vatikani, si organizëm fetar ndërkombëtar, mund të shkëputesh vetëm si herezi fetare, siç u ndanë në Evropë format e protestantizmit. Rezistimi dhe deri-diku rezistenca e Arkipeshkëvit shqiptar ishte bindëse dhe e justifikueshme, nisur edhe nga zbatimi i parimit “katolicizmi ose me atin e shenjtë ose hiç fare”.

A ka pas hezitimi dhe rezistenca të tjera të shfaqura, kundër heqjes së besimit fetar?
- Nuk diskutohet që po. Prania e një irredentizmi fetarisht të motivuar, që më shumë mbetej latente, i mbyllur, ose shprehej me kujdes, me parulla të kamufluara. Nga vrojtimet e mia mund të përmend edhe disa raste të veçanta e të kufizuara. Mbasi u mbyll kapitulli i merakut të familjes, se mos sillja ndonjë ruse nga Bashkimi Sovjetik, nën presionin e familjes, vendosa ta përqendroj vëmendjen te një vajzë, të cilës i shkrova edhe një mesazh në një copë letër. Ajo më tha se i kishte pëlqyer kjo gjë, por ndër të tjera më përmendi se ishte myslimane. Aty për aty mendova se ajo nuk e kishte kuptuar se për atë dashuri me shikim të parë unë do të sakrifikoja të gjitha perënditë dhe shenjtorët. Pra, unë, ateisti, po hasja në vështirësinë e parë, ndjenjën. Vajza më habiti dhe me një tjetër deklarim të sajin se familja e saj, shfaqte pretendimin “se Zoti për inatin tim, hakmerrej me të, pra vajzën”. Aty për aty i thashë se kjo nuk ishte në nderin e Zotit dhe nuk ishte burrërore, e as në traditën e shqiptarit që të merrej me një femër. Hera-herës, dëgjoja edhe replika në familjen time: “Nuk gjete ndonjë fushë tjetër ti. Ngele duke u marrë me priftërinjtë dhe hoxhallarët”. Kurse në vitet ´60-të pas një artikulli, botuar në gazetën “Zëri i Popullit”, për problemet e edukimit ateist, më erdhi një kartolinë nga fshati Tale i Lezhës, ku shkruhej: “Kush je ti more që guxon të shash fe e Shënano, që shqiptari i ka bash me Besë e Atdhe”. Me ka mbetur në mendje që një herë kur shkova të diskutoja me kolektivin e Ndërmarrjes Rruga-Ura, ku punonte edhe një i sektit fetar “Dëshmitarët e Jehovait”. Ftesën për këtë bisedë e kisha marrë nga Bashkimet Profesionale. Pas diskutimit tim, në pushim m´u afrua punëtori dhe më tha: “Me njohuritë që ke, mund të ishe një propagandist i mirë i sektit tonë”.

Në vitin 1967 shpërtheu lëvizja revolucionare kundër fesë. Si u përgatit kjo fushatë?
- Asgjë në jetën shoqërore të asaj kohë nuk çonte ujë në mullirin e fesë. Përkundrazi, punohej për shkëputjen e njerëzve nga ajo. Punonin shkollat dhe mediat, klubet e pallatet e kulturës dhe bibliotekat, kinematë dhe teatrot. Pra, duket që në këtë kohë feja është bërë tabelë qitjeje. Ushtrimi i lirë i fesë kishte bashkudhëtare edhe veprimtarinë për edukimin ateist shkencor, që bëhej gjithnjë e më intensiv, pak a shumë dhe më e kualifikuar. Në fillim të viteve ´60-të, kisha shkruar disa artikuj si dhe broshurën “Feja e parë në dritën e shkencës”. Partia në pushtet që në prill të vitit 1947 kishte porositur sektorin e arsimit të organizonte edhe propagandë fetare në shkolla e kudo, duke stimuluar ndjeshëm edhe luftën kundër fanatizmit fetar dhe zakoneve të vështira. Ndërsa, në janar të vitit 1967, rinia e shkollës së mesme “Naim Frashëri”, në Durrës shpall publikisht nismën “të luftojmë deri në fund ideologjinë fetare, bestytnitë, zakonet prapanike”. Më 6 shkurt të vitit 1967, Enver Hoxha mbajti fjalimin me temë “Revolucionarizimi i mëtejshëm i partisë dhe pushtetit”. Dy ditë pas këtij fjalimi gazeta “ZP” i bënte jehonë nismës së nxënësve dhe mësuesve të shkollës nëpërmjet kryeartikullit “Me shpatën e mprehtë të ideologjisë së partisë kundër ideologjisë fetare, paragjykimeve, bestytnive dhe zakoneve prapanike”. Situata po ndizej dhe në Durrës dhe qytete e krahina të tjera, nisën debatet fletë-rrufetë, e veprime të tjera konkrete kundër fesë. Më 26 mars organizohet kuvendi i tre brezave në Lezhë, si simbol i karakterit masiv të asaj lëvizjeje. Ç´është e vërteta Enver Hoxha, ato ditë, insistonte për punë bindëse. Ai thoshte: “Populli duhet të bindet për kotësinë dhe rrezikshmërinë e fesë, e kishës, të xhamisë, të çdo institucioni e zakoni fetar dhe vetë të marrë vendim të prishë ose jo, ta braktisë fenë menjëherë ose ngadalë”. Kryesia e komunitetit mysliman dhe atij bektashian ishin të parët që lëshuan shpejt poshtë qarkoren, ku porosisnin vartësit të dorëzonin çelësat e faltoreve, kur e kërkonte një gjë të tillë populli. Në këtë moment ndërhyn Enver Hoxha, duke thënë: “Po të na kishin pyetur, nuk do t´ua sugjeronim një qarkore të tillë, por meqë e bënë vet, ashtu qoftë”. Idetë frymëzonin njerëzit në vepra dhe në veprime sipër lindnin ide të reja. Entuziazmi i spastrimit, krenaria e krijimit të shpejtë të një shoqërie ateiste, u bënë marramendëse. Reforma e suprimimit të klerit, faltoreve dhe praktikave fetare, u realizua pa ndjenjë rezistencë të konsiderueshme nga poshtë, pra nga masat popullore. Kjo reformë u mirëprit dhe u përshëndet nga lart, nga partia në pushtet. Më 9 qershor 1973 në Shkodër u çel edhe muzeu ateist.

E parë kjo në këndvështrimin e sotëm a keni ndonjë kritikë ndaj kësaj lëvizje?
- Kam, patjetër. Dëshiroj të them se synimet dhe preferencat e PPSH dhe Enver Hoxhës, përveç që burojnë nga shkenca dhe filozofia marksiste-leniniste, në një masë të konsiderueshme ushqehen edhe nga traditat solide kombëtare e popullore fetare dhe apatike ndaj klerit. Shumë të huaj, ndër ta edhe arvanitasi Aristidh Kola, kanë vërejtur e pohuar, mbështetur në shkaqe e rrethana konkrete historike, se shqiptarët janë populli më pak fetar i botës. Është edhe kjo gjendje që kushtëzon e ka gjeneruar tolerancën ndërfetare midis shqiptarëve, ndryshe nga fanatizmi që ka atribut të vet intolerancën dhe mbetet një premisë dhe terren për t´u keqpërdorur. Feja u rehabilitua në Shqipëri, sepse u restaurua kapitalizmi. Në kushtet e një jetëgjatësie të sistemit politik social-ekonomik, kulturor-arsimor që lamë pas, feja do të harrohej fare. Mirëpo në rrjedhën e sotme të proceseve drejt bashkimit evropian, një afishim i prirjeve ateiste do të ishte ku e ku më i pëlqyer sesa gogoli shqiptar i ndonjë fondamentalizmi, me të cilin fqinjët tanë mashtrojnë veten, u hedhin dhe të tjerëve hi syve. Gjithashtu mund të them se Marksi ka shprehur idenë se “partia e klasës punëtore, duke lënë të lirë besimin fetar, synon çlirimin e ndërgjegjes së punonjësve nga prangat shpirtërore të opiumit fetar. Kjo është strategjia”. Lidhur me këtë vjen edhe një tjetër klasik i marksizmit, Frederik Engels, i cili shprehet se “shërbimi më i mirë që mund t´i bëhet idesë së Zotit është shpallja e ateizmit simbol i detyruar”. Ky konkluzion lidhej me disa veprime të nxituara e sektare të Komunës së Parisit më 1871 që mbylli 20 kisha. Megjithatë, komunarët kishin grumbulluar një duf kundër kishës katolike. Në këtë kontekst, ajo që e ekspozoi keq dhe e vuri në pozitë delikate Shqipërinë socialiste para perëndimit ishte neni i Kushtetutës së vitit 1976 ku thuhej: “Shteti nuk njeh asnjë fe, zhvillon dhe përhap propagandën ateiste”. Më keq akoma ishte formuluar neni 55 i Kodit të Procedurës Penale që vendoste dënimin “agjitacion dhe propagandë fetare” njëlloj si atë “propagandë fashiste luftënxitëse”. Ky ekspozim negativ në gjuhën juridike i jepte të drejtën morale Perëndimit të reagonte e replikonte, duke u shprehur: “Avash ju shqiptarët. Keni aq shumë halle në tokë dhe merreni me qiellin”. Demokratike është të kesh të garantuar e të gëzosh lirinë e ndërgjegjes, ta trajtosh atë si çështje private, personale. Shqipëria bëri një deklarim të tepërt e të panevojshëm, përdori autoritetin e shtetit, praktikës kushtetuese e ligjit, në favor të ateizmit dhe në dëm të ndjenjave fetare.

Përse nuk reaguat për këtë?
- Për Kodin Penal nuk e kisha idenë, këtë e mësova kur ngritën zërin vendet Perëndimore. Për nenin e Kushtetutës, kur ishte në projekt për diskutim popullor, sugjerova në aparatin e Komitetit Qendror një formim më të përgjithësuar, por nuk u reflektua. Pas lëvizjes popullore vijnë një sërë botimesh, librash dhe broshurash si “PPSH mbi fenë dhe ateizmin shkencor” në vitin 1967, “Akuzojmë fenë” viti 1968, “Gruaja dhe fëmija, viktimat më të ndjeshme të ideologjisë fetare” viti 1969, “Gjyq Zotit” viti 1972, skenar dokumentar “E vërteta mbi fenë” viti 1974. Në këtë periudhë mbrojta edhe doktoratën me temë: “Vija politike dhe përvoja e PPSH për edukimin ateist shkencor të popullit” viti 1978, “Ateizmi shkencor” viti 1983, “Vatikani paraziti shekullor i planetit” viti 1984, “Folklori, zëri i gjallë i kombit kundër fesë” viti 1986.

Edituar për herë të fundit nga Sofra në Fri Jul 18, 2008 8:02 am, edituar 1 herë gjithsej
Sofra
Admin
Admin
Sofra

Male

MesazhTitulli: Re: Feja apo Kombi.?   Feja apo Kombi.? - Faqe 23 EmptyFri Jul 18, 2008 8:00 am

Kush është Hulusi Hako

Profesor Hulusi Hako, udhëheqës dhe realizues i ateizmit në Shqipëri, u lind më 10 tetor të vitit 1930, në Delvinë. Shkollën fillore e përfundoi në qytetin e lindjes, ndërsa atë unike në gjimnazin “Asim Zeneli”, në Gjirokastër. Kreu studimet universitare në Universitetin “Lomonosov” në Moskë, për filozofi në vitet 1952-1958. Po ne vitin ´58, ai mbrojti diplomën me temë: “Roli reaksionar i islamizmit në Shqipëri”. Kthehet në atdhe dhe e emëruan pedagog në Universitetin e Tiranës, ku dha lëndën e materializmit dialektik. Në vitin 1967, ishte një nga propaganduesit e filozofisë ateiste dhe ndihmoi në lëvizjen e kohës kundër bestytnive fetare dhe kulteve të besimit. Hulusi Hako është autor i një mori shkrimesh propagandistike antifetare dhe librash të kësaj fushe (të paprecedent edhe në botë) si: “PPSH mbi fenë dhe ateizmin shkencor” botuar në vitin 1967, “Akuzojmë fenë” botuar një vit më vonë. “Gruaja dhe fëmija, viktimat më të ndjeshme të ideologjisë fetare” që pa dritën e botimit në vitin 1969, “Gjyq Zotit”, viti 1972, skenar dokumentar “E vërteta mbi fenë” viti 1974. Në këtë periudhë mbrojti doktoratën me temë: “Vija politike dhe përvoja e PPSH për edukimin ateist shkencor të popullit” viti 1978, “Ateizmi shkencor” viti 1983, “Vatikani paraziti shekullor i planetit” viti 1984, “Folklori, zëri i gjallë i kombit kundër fesë” viti 1986.
panorama
xhavo_
Anëtar aktiv
Anëtar aktiv
xhavo_

Male

MesazhTitulli: Re: Feja apo Kombi.?   Feja apo Kombi.? - Faqe 23 EmptyFri Jul 18, 2008 12:37 pm

O Sofra, çka kanë lidhje këto broshura te komunizmit e te marksizmit qe po na i sjellë ti këtu. çfarë mesazhi dëshiron të sjellë ti këtu? A nuk është ateizmi feja që përhapi PPSH-ja me dhunë?
Sofra
Admin
Admin
Sofra

Male

MesazhTitulli: Re: Feja apo Kombi.?   Feja apo Kombi.? - Faqe 23 EmptyFri Jul 18, 2008 12:54 pm

xhavo_ shkruajti:
O Sofra, çka kanë lidhje këto broshura te komunizmit e te marksizmit qe po na i sjellë ti këtu. çfarë mesazhi dëshiron të sjellë ti këtu? A nuk është ateizmi feja që përhapi PPSH-ja me dhunë?

Ka lidhje me temën Xhavo, mos po t'i verbon syt ky shkrim Xhavo, dhe çdo gjë të duket se ishte dhunë dikur. Unë e solla një shkrim nga Hulusi Hako ta lexojnë pak edhe anën e kundërt të fesë....
xhavo_
Anëtar aktiv
Anëtar aktiv
xhavo_

Male

MesazhTitulli: Re: Feja apo Kombi.?   Feja apo Kombi.? - Faqe 23 EmptyFri Jul 18, 2008 2:43 pm

Sofra siç duket ju jeni vërbuar nga komunizmit-enverizmi, sepse edhe vetë autori e pranon se kishe dhunë ku thotë "neni i Kushtetutës së vitit 1976 ku thuhej: “Shteti nuk njeh asnjë fe, zhvillon dhe përhap propagandën ateiste”. Më keq akoma ishte formuluar neni 55 i Kodit të Procedurës Penale që vendoste dënimin “agjitacion dhe propagandë fetare” njëlloj si atë “propagandë fashiste luftënxitëse”."

Po ashtu shprehet: "Shqipëria bëri një deklarim të tepërt e të panevojshëm, përdori autoritetin e shtetit, praktikës kushtetuese e ligjit, në favor të ateizmit dhe në dëm të ndjenjave fetare."

Dhe në fund të fundit ska nevojë të shprehet ai kur unë dhe te gjithë e dimë se ateizmi ka qenë feja e komunizmit e përhapur me dhunë në robot me bateria. Sepse njeriu për ata ska pasur personalitet as individualitet, por thjeshtë antari shoqëris, qe vetëm han e pim dhe prodhon.
Te gjithë e dimë se janë shkatërruar xhamitë dhe kishat, janë vrarë e burgosur hoxhallar e priftrinjë. Njerëzit skan guxuar te shprehin besimin e tyre as publikisht as indivdualisht. Nëse kjo nuk është dhunë, atëhere çka mund të quhet dhunë?
Sofra
Admin
Admin
Sofra

Male

MesazhTitulli: Re: Feja apo Kombi.?   Feja apo Kombi.? - Faqe 23 EmptyFri Jul 18, 2008 4:27 pm

xhavo_ shkruajti:
Sofra siç duket ju jeni vërbuar nga komunizmit-enverizmi, sepse edhe vetë autori e pranon se kishe dhunë ku thotë "neni i Kushtetutës së vitit 1976 ku thuhej: “Shteti nuk njeh asnjë fe, zhvillon dhe përhap propagandën ateiste”. Më keq akoma ishte formuluar neni 55 i Kodit të Procedurës Penale që vendoste dënimin “agjitacion dhe propagandë fetare” njëlloj si atë “propagandë fashiste luftënxitëse”."

Po ashtu shprehet: "Shqipëria bëri një deklarim të tepërt e të panevojshëm, përdori autoritetin e shtetit, praktikës kushtetuese e ligjit, në favor të ateizmit dhe në dëm të ndjenjave fetare."

Dhe në fund të fundit ska nevojë të shprehet ai kur unë dhe te gjithë e dimë se ateizmi ka qenë feja e komunizmit e përhapur me dhunë në robot me bateria. Sepse njeriu për ata ska pasur personalitet as individualitet, por thjeshtë antari shoqëris, qe vetëm han e pim dhe prodhon.
Te gjithë e dimë se janë shkatërruar xhamitë dhe kishat, janë vrarë e burgosur hoxhallar e priftrinjë. Njerëzit skan guxuar te shprehin besimin e tyre as publikisht as indivdualisht. Nëse kjo nuk është dhunë, atëhere çka mund të quhet dhunë?

Ashtu është Xhavo, të gjitha ato Enver Hoxha i ka bërë në interes të ruajtjes së Pavarsisë së Shtetit pos tjerash edhe vetë ishte ateist e kryetar i Shqipërisë, dhe secili kryetar si është vetë mundohet edhe popullin ta drejtojë në atë drejtim, dmth në këtë rast drejtë ateizmit. Mos harro se evrapa ateizmin e cilson si; " Bukuroshja e fjetur".

Prandaj pse të mbajm sot zi për një kohë që iku edhe një kohe që i mbetet ta analizojnë historianët, kur të ftofen kokat nga politika.
Për qëllime politike rrugaqët politikan të sotmit, në krye të shtetit denojnë atdhetarët e fusin e lejojnë fetar nga të katër anët e botës për ta bërë Shqipërinë shesh të interesave fetare... Më i rrezikshmi ndër ta është krimineli Janullatos i cili ka helmuar zemrat e fetarëve për të shpërnda supa helmuese shqiptarve e t'i shpërndajnë hartat nëpër shkolla në libra me kufinjtë e greqisë deri në Vlorë.
A mundën të tillët të fusin thonjtë në Shqipëri sa ishte Shqipëria ateiste në kohën kur ishte i gjall Enver Hoxha?!! Normal se nuk kanë mundur, as fqinjët as "superfqinjët" Xhavo. Mbi të gjitha duhet të bazohemi tek kombi e sa për fe e lëm nja tri shkallë më poshtë (mendim i imi personal) Le t' na denojë Zoti nëse i dalim në këtë mënyrë atdheut në ball.
xhavo_
Anëtar aktiv
Anëtar aktiv
xhavo_

Male

MesazhTitulli: Re: Feja apo Kombi.?   Feja apo Kombi.? - Faqe 23 EmptyFri Jul 18, 2008 6:23 pm

O sofra po i ngatërron gjërat o zotni. Iu ka vërbuar enverizmi se bashku me elemtentet e veta.

Përse ka nevojë të mbrohet kombi duke i dhunuar banorët e tij? Kombi as nuk hahet as nuk pihet e as nuk është objekt qe ta mbrojmë me ushtarë, por ai është identiteti dhe subjekti i banorëve te caktuar, me gjuhë, kulturë, etni, prejardhje etj. te caktuara.
Fundja farë rëndesie ka mbrojtja e kombit, kur pjestarët e tij s'mund ta ndiejnë erën e lirisë, ndërgjegjes dhe personalitetit te vet?`

O Sofra a mund ta mbrosh ti familjen tënde qe nga xhelozia, fanatizmi dhe urrejtja ndaj fqinjëve, ta rrahësh gruan, ta torurosh fëmijen dhe familjen?

"Dhunoj sepse deshi ta mbrojë kombin". Qesharake. Mënyrë për te arsyetuar krimet. Kjo është gënjeshta më e madhe qe po i servoni opinionit shqiptar përmes këtij forumi, qe mund ta quaj forum te proletariatit, te komunizmit, te enverizmit, te marksizmit. Sikur demokracia te ishte sistem hakmarrës, atëhere mbrojtjen e enverizmit do ta dënoja me ligj.
Sofra
Admin
Admin
Sofra

Male

MesazhTitulli: Re: Feja apo Kombi.?   Feja apo Kombi.? - Faqe 23 EmptyFri Jul 18, 2008 7:35 pm

xhavo_ shkruajti:
O sofra po i ngatërron gjërat o zotni. Iu ka vërbuar enverizmi se bashku me elemtentet e veta.

Përse ka nevojë të mbrohet kombi duke i dhunuar banorët e tij? Kombi as nuk hahet as nuk pihet e as nuk është objekt qe ta mbrojmë me ushtarë, por ai është identiteti dhe subjekti i banorëve te caktuar, me gjuhë, kulturë, etni, prejardhje etj. te caktuara.
Fundja farë rëndesie ka mbrojtja e kombit, kur pjestarët e tij s'mund ta ndiejnë erën e lirisë, ndërgjegjes dhe personalitetit te vet?`

O Sofra a mund ta mbrosh ti familjen tënde qe nga xhelozia, fanatizmi dhe urrejtja ndaj fqinjëve, ta rrahësh gruan, ta torurosh fëmijen dhe familjen?

"Dhunoj sepse deshi ta mbrojë kombin". Qesharake. Mënyrë për te arsyetuar krimet. Kjo është gënjeshta më e madhe qe po i servoni opinionit shqiptar përmes këtij forumi, qe mund ta quaj forum te proletariatit, te komunizmit, te enverizmit, te marksizmit. Sikur demokracia te ishte sistem hakmarrës, atëhere mbrojtjen e enverizmit do ta dënoja me ligj.

Te pyes une Xhavo .. a ka nevoje te mbrohet kombi nga gjakpirset te cilet ishin te lidhur me fqinjet Xhavo ... A ka nevoje te mbrohet atdheu kur ta sulmojne Xhavo...Si ne Shqipri po ashtu edhe ne secilin shtet te botes kriminelet denohen sot e 100 vjet Xhavo, madje edhe ne amerike i vrasin me ingjeksion dhe ne karrige rryme ata qe thejn rende ligjin e shtetit dmth kriminelet. Ne Shtetin e ashtuquajtur me demokratike ne bote ia fusin koken ne rryme derisa ti dal shpirti. Ne turqi dhe greqi kishte lufte civile. Kurse tek ne kriminelet i bejne te ndritur vete te gjejne shkak ta sulmojne komunizmin se komunizmi nuk bënë se ashtu na thonë hoxallarët, mos shkoni në shkolle se beheni kaurr thonin dikur ata sikurse qe thonin priftërinjtë se zoti i pranon vetem lutjet ne greqisht.

"Dhunoje se deshti ta mbroje kombin" nuk di a e kam shkruar une nje fjale te tille por gjithsesi nese po e paskam bere nje gabim te madh Xhavo... sepse Enveri nuk ka dhunuar kombin e vete por e ka cliruar nga fashizmi dhe nuk ka lejuar gjakpirsat ta dhunojne Pavarsine e Shtetit qe ne themel kishte gjakun e 28000 mije deshmoreve dhe mundin e shume brezave qe nga koha e ilireve, bizantit, turqise etj etj qe dhane cdo gje nga vetvetja per Shtetin shqipetar.
Enver Hoxha ishte ai qe cliroi arsimoje dhe e ngriti kombin si asnje me pare kete merite edhe antienveristet me te medhenje nuk mund t ja mohojne por nese jane burra i perulen kesaj merite madhore te tije.

Sa i perket burgosjes qe ke deshire t ua beshe popullit te cilet e dojne Enverin dhe vepren e tije, e ke shume gabim Xhavo ...
Jetojme ne sistemi pluropartiak Xhavo.
E_Bukura
Anëtar i Suksesshëm
Anëtar i Suksesshëm
E_Bukura

Female
Numri i postimeve : 2009
Vendi : Prishtine
Registration date : 30/09/2007

MesazhTitulli: Re: Feja apo Kombi.?   Feja apo Kombi.? - Faqe 23 EmptyFri Jul 18, 2008 10:31 pm

interesant shkruajti:
E_Bukura

Ajo cfar kam thene per Ukshin Hotin e them gjithehere, ne te kunderten cfar deshiron te thuash se patjeter duhet te mirret fjala e tij!? - Mund te marr cfar te dua dhe te le cfar te dua, jo vetem nga ky , por nga secili kush do qofte ai.

Une prej qe kam hyre e mbaj vehten sikur vehtja, dhe nuk jam as Ani e as Xhavo, e sa i perket kush do avullohet, do e shofim ne fund te fundit, mos fol njehere se heret eshte.

Ke thene se asgje nuk po them per temen dhe se flas pa asnje baze dhe argument, dhe se qysh ne fillim te kam thene ne shkrimet e mia se : Te jesh fetar edhe me shume te shtyen qe t'i kontribosh kombit qe posedon, dhe se behesh edhe me atdhetar dhe me i perkushtuar ndaj kombit, duke u bazuar dhe permbajtur urdherave dhe parimeve te fes qe posedon, dhe me te njejten kohe duke te nxitur me shperblime dhe pergezime per ate qe kontribon per kombin e tij.

Por si duket ketu ende eshte nevoja qe te sqarohet se cfar eshte Feja e cfar eshte Kombi.

Feja eshte program i Zotit i zbritur per njerezit, qe u meson atyre bazat e besimit si dhe menyren e jetesimit te atij besimi duke rregulluar raportet e njeriut me Krijuesin e tij, me veten dhe familjen e tij si dhe me shoqerin ne pergjithesi.

Komb eshte nje bashkesi e qendrueshme njerezish, e formuar historikisht ne baze te bashkesise se gjuhes, te territorit, te jetes ekonomike dhe te formimit psikik, qe shfaqet ne bashkesine e kultures. Kjo qe sot mund te jete si sinonim i fjales "etni ".

Edhe pse nocioni komb behet i njohur shumeme vone ne histori, domethenia e tij ekziston pas pasardhesve te profetit Nuh ( noah ). Nderkaq qe feja eshte e njohur dhe daton me njeriun e pare Ademin .

Keto dy nocione feja dhe kombi asnjehere ne histori nuk jane perballur njera me tjetren sepse gjithehere kane qene te perbashketa dhe te pandara.
Besimi dhe feja te ben te qendrosh i rehatuar ne kete bote, edhe nese i takon ndonje kombi te perbuzur.

Ketu shume here nga shume antar e lexojme thenjen e Pashko Vases, te cilen jam shume i bindur qe mbi 80 % e ketyre qe e thone kete nuk e din se me cfar preteksi e ka thene Pashko Vasa kete.
Dihet shume mire se Perendimi i japi aq shume perparsi kombit vetem dhe vetem per ta humbur fen, per ta harruar dhe per ta injoruar se kinse njeriu mund te jetoj pa fe dhe vetem me komb, dhe kete e provoj njerezimi ne shekullin e XX, ku rezultati erdhi i hidhur, u be lufta e pare dhe e dyte boterore.

Ne shqiptaret kemi kohe dhe diskutojme se a eshteme me rendesi feja apo kombi, sikur te thuhet a eshte me e rendesishme koka apo trupi? - Koha iken dhe ne prap mbesim aty ku jemi,ndoshta edhe me poshte.

Ja po themi qe Kombi eshte para fes . Tani une kisha me be nje pyetje per te gjithe : A ja vlen sot te krenohemi me kombin qe kemi?

Kosova me te gjitha ato qe posedon si komb shqiptare cfar i ka mbet , kush e perben kete komb?

Ja tani po ju tregoj se kush e perben edhe pse ju e dini shume mire : Kosoven e perbejne :Pa gjerat elementare te jetes, pa Rryme, uje, miell , voj ( don te thote te gjitha keto jane por me munges te madhe) Politikaj te korruptuar dhe hajdute , Profesor te korruptuar, Vend i varfer dhe pa perspektive ( vetem ata qe deshirojne te ja bejne qefin vehtes kete e kundershtojne ), rini e pashkolluar ( ku vetem ne kete vit ne provimin e matures kemi pas 11 mije nxenes qe kane ngelur ne kete provim, kurse 9 mij kan kalu- rinia e se ardhmes sone ), e degjeneruar, e droguar, e alkoolizuar, Kosove me moral te shkalles me te ulte, shtepia publike kan marr hove te madh qe kur nuk kan qene as ne kohe te shkaut ( me perjashtim ),prindet shesin femijet e tyre, vetvrasjet cdo here duke u rrit shume me shume, injorim total i atyre qe na dhane kete liri ( si te vdekurit edhe te gjallet ), nje kushtetute per Homoseksual qe askund ne evrop nuk ka kesi kushtetute, hudhja dhe mbytja e femijeve te posalindur neper kanalizime dhe kontinjer te ndryshem nga vet nenat e pamoralshme per ta fshehur pamoralin e tyre, trafikim i femijeve dhe vajzave, krime dhe vjedhje te ndryshme qe jane bere te zakonshme, dhunime te ndryshme ( edhe te asaj shkalle ku vajza e lind femiun e babaut apo vajza mbyt babaun e saj si vetmbrojtje....... *( po i numrova te gjitha nuk ka me e zene ky forum kete shkrim ).
* Ne te gjitha keto cdo rregull ben perjashtim *

Tani me tregoni a duhet te krenona une me kete komb apo jo, mos gjykoni me emocione se ky eshte realiteti yne i hidhur qe kemi. Edhe pse nuk jemi ne dijeni si duket se cfar po na pret ne te ardhmen.

Interesant, duhet t'i perseris te gjithe ato qe kam thene ne kete teme pak nga pak, ne menyre qe te kunderpergjigjem per kete shkrime. Por, po zgjedhe vetem kete pyetje qe e keni hijezuar.

" A ja vlen sot te krenohemi me kombim qe kemi?

Une, dhe cdo kush tjeter, qe sa do pakes i punon dhe e perdore logjiken, ateher KRENOHET. Kombi nuk eshte dicka, qe e kemi sot, dhe neser jo. Apo qe dje nuk e kemi pasur, dhe neser mund ta kemi. Kombi, eshte dicka shume me e gjere dhe me e kuptimplote. Nese sot ja lejojme vetes qe te ndjejm neveri per kombin tone ( vetem per arsye te disa pseudoshqiptareve), ateher faktikisht ne po behemi edhe me te kqije se ata. Ne po e mohojm veten, prinderit, familjen, gjuhen, kulture ( me te vjetren ne evrope), etj, etj. Cili eshte perfitimi nga kjo? Dhe cili eshte fitimi, nese perkunder gjitha ketyre te kqijave qe po i perjeton kombin jone, ne fund te fundit ne krenohemi? Mos harro se shumica prej ketyre te kqijave qe i keni permendur ju, nuk kane te bejne me ne. Por pothuajse te gjitha, na jane imponuar me shekuj me radhe, nga pushtuesit e ndryshem, deri tek keta te fundit-UNMIKU. I cili ne dallim prej tjereve, e ka gjetur menyren me te mire qe t'na infektoj dhe mos ta kuptojme fare. Detyre e jona ( e imja, juaje cdo kujte tjeter) eshte qe mos te flejme. Por te punojme ne kete drejtim dhe cdo virus ta dezifektojme.

Ne menyre figurative pyetje juaj do te ishte edhe ne kete menyre. " A ja vlene sot te krenohem me prinderit e mi". Patjeter qe po. Sepse, gjithcka mund te mos duam, te refuzojme, te mos respektojme...por prinderit duhet ofruar ate qe e meriton, ngrohtesin, dashurin, respektin. Edhe nese sot jane te "kqij", nuk duhet harruar se dje kane qen te mire. Pra, logjiko me teper dhe e sheh se kombi jone, dje apo ne nje kohe me te larget, eshte ndryshe nga sic e sheh ti sot. Dhe nese nuk e vlerson sa duhet, te pakten mos e c'vlerso.

Nganjeher shpresa paraqitett si esenca e vet iluzionit, ndersa edhe filozofet e vjeter thone se te shpresosh edhe ateher kur do te thote vetem te jetosh, eshte gje e bukur dhe madheshtore.

Shendet.
E_Bukura
Anëtar i Suksesshëm
Anëtar i Suksesshëm
E_Bukura

Female

MesazhTitulli: Re: Feja apo Kombi.?   Feja apo Kombi.? - Faqe 23 EmptyFri Jul 18, 2008 10:55 pm

Ani shkruajti:
E_bukura,

Une sedi c'ka mendon se thuash me fjaline: se ai qe largohet nga nje debat, eshte i humbur. E ke menduar ndonjehere se ka ca njerez qe ua leshojne rrugen budallalleqeve dhe interneterave, duke menduar per dicka me te mencur?

Ti qe ke kohe te rrin gjithe diten ne kete forum dhe per nje kohe te pacaktuar(arsyeja sigurisht eshte se s'ke pune tjeter per te bere, ose ke ndonje simpati per ndonje anetar ketu Razz), mendo se ka ca njerez qe kane pune tjera pervec forumit.

Une kur kam debatuar me disa ne kete forum, pike se pari duhesha t'ua mesoj shqipen, me pas ca rregulla te debatit dhe ne fund te flisnim per temen. Por tani nuk e kam fuqine e duhur per keto, merrem ne debate tjera internacionale ne forume tjera europiane.

Sipas kesaj, ben mirre mos permendesh me emrin tim, se edhe ashtu nuk njihemi. Mirru me veten dhe jo me anetaret tjere, se verej shpesh duke permendur emrin tim pa nevoje.

Mire qe paske shkruar edhe ti. Kete e kam prite qe moti, sepse nuk dua qe te ikesh pa marre ate qe e meritoni. Per budallallaqe e per shizofeni jam ka debatoje me ty dhe "dis" te tjere. Sepse, perveq teoris ( qe e mesoje) me duhet edhe ta praktikoje-t'i shoh reagimet ketu dhe t'i vertetoje ato qe i mesoje.

Nuk jam une prej atyre qe rri gjithe diten ne forume, e as para pc-s. Mos shkruaj ketu, vetem e vetem qe te kundershtoj dhe te kapem per dicka. Te pakten shkruaj ne nje menyre tjeter, me te qarte dhe une do ta kem me te lehte qe te mbrohem drej-perdrejte, dhe jo keshtu ne baze hipotetike. Me gjej diten kur une paskam ndejtur gjithe diten ne forume. Apo te pakten, me gjej ndonje shkrime qe perputhet dhe tregon se une kam hyre dy here ne dite dhe kam nejt me ore te tera ne forume?? Pune kame shume per te bere, sepse kam vizione. Ate qe jame duke e bere une, dhe qe mendoj te bej ne te ardhmen, ti nuk guxon as ta mendon, sepse jeni i gatuar per dicka tjeter...Mund te jem sipas teje apo dikujt tjeter gjithcka une...Por te pakten i kam dy gjera: vizionin dhe guximin. Dhe kur nje person i ka keto dyja, me mire lexo se cfare ka thene Gëte...

Sinpati nuk kam per asnje person ketu. Sikur te kisha do t'ja thoja hapur dhe do i jepja mundesin qe ate sinpati t'ja shprehi edhe ne menyra tjera. Te pakten askujte nuk i kam shkruar ne pm deri me sot, sic ben dikush, apo edhe ti vete...( duke ju shkruar femrave ne pm, me arsyetimin " nese jeni muslimane e mire..."). Bile, jeni pikrisht ju qe dikur ne forumin tjeter ( diskutimet) me keni shkruar ne pm, dhe keni kerkuar te bisedojme ne Msn. Me thuaj se une kam bere dicka te ketill ne kete apo ndonje forume tjeter??

Ti, sikur ta dije shqipen mire s'pari per veten, do ishte me e drejte. Edhe ne fillim kur e keni permendur kete, ju kam bere dy pyetje dhe nuk keni qen ne gjendje t'me pergjigjeni. Ku po mbetesh ti, si "linguist" i mire? Merru me gjithcka tjeter ,por jo me kete, sepse jeni large realiteti. Sa per kuriozitet, ne vitet e luftes ( 98-99), qe kam qen ne kl e 6, e kam bere hartimin jo vetem me te mire te asaj gjenrate, por me te mirin ne shkolle dhe qe eshte befasuar Prf., me vetem nje gabim drejtshkrimor, ku ne rreshtat e fundit kam shkruajtur:"...Valle, athuafemija 2 vjecar, kur u bo, apo mos ka lindur terroriste?!". Por, me eshte falur, sepse kam shkruar rreth kater faqe, dhe thelbi i hartimit eshte krahasuar me nje nxens te nje maturante. Dhe, tani na del nje injorant si ti, dhe thote ketu se jam per t'ju mesuar gjuhen shqipe. Ik me mire edhe me large se qe je, se jeni ne rruge te gabuar. Debatet qe i ben ti ne forume interenacionale, mund t'i mare me mend...

Emrin tend do e permendi sa here qe une dua, ti s'mund t'ma ndalosh aspak. Nuk te permend emrin pa arsye. Dhe perderisa te kem arsye do ta permend ty dhe kujte do tjeter.

Hajt shendet edhe kete here.
rroni
Anëtar i Besueshëm
Anëtar i Besueshëm

Numri i postimeve : 1721
Registration date : 09/05/2008

MesazhTitulli: Re: Feja apo Kombi.?   Feja apo Kombi.? - Faqe 23 EmptyFri Jul 18, 2008 11:09 pm

Per te dyjat duhet te luftojme ti mbajme si Kombin po ashtu edhe fene .

E_Bukura
Anëtar i Suksesshëm
Anëtar i Suksesshëm
E_Bukura

Female

MesazhTitulli: Re: Feja apo Kombi.?   Feja apo Kombi.? - Faqe 23 EmptyFri Jul 18, 2008 11:19 pm

Sikur te ishte ashtu, Rroni, ateher nuk do e nderronim fen kaq shume. Por faktet jane ne anen e kunderte se, si popull kemi luftuar per kombe dhe fet sic kan ardhur edhe kan ikur...
Cdo here feja ka qen per mbijetes tek shqiptaret dhe assesi per jetes.
rroni
Anëtar i Besueshëm
Anëtar i Besueshëm

MesazhTitulli: Re: Feja apo Kombi.?   Feja apo Kombi.? - Faqe 23 EmptyFri Jul 18, 2008 11:22 pm

po kuptohet se se pari duhet te luftojm per kombe se nuk na duhet feja ne okupim ,une nuk i ndaj asnjeren .

E_Bukura
Anëtar i Suksesshëm
Anëtar i Suksesshëm
E_Bukura

Female

MesazhTitulli: Re: Feja apo Kombi.?   Feja apo Kombi.? - Faqe 23 EmptyFri Jul 18, 2008 11:29 pm

Epo, ateher mos thuaj "dyjat bashke", sepse ne kete menyre po i ekujlibron. Dhe e verteta eshte krejtsisht ndryshe!
rroni
Anëtar i Besueshëm
Anëtar i Besueshëm

MesazhTitulli: Re: Feja apo Kombi.?   Feja apo Kombi.? - Faqe 23 EmptyFri Jul 18, 2008 11:31 pm

po po seriozisht e bukura te un per mrekulli po funksionojn feja dhe kombi .

xhavo_
Anëtar aktiv
Anëtar aktiv
xhavo_

Male

MesazhTitulli: Re: Feja apo Kombi.?   Feja apo Kombi.? - Faqe 23 EmptyFri Jul 18, 2008 11:34 pm

E_Bukura shkruajti:
Cdo here feja ka qen per mbijetes tek shqiptaret dhe assesi per jetes.

Askund nuk ekziston një vetëdije e tillë ekstreme shoqërore sa i përket kësaj qështje. Fenë duhet ta shohim edhe ashtu siç është përhapur, në mënyrë individuale. E ndikuar nga shumë arsye e shumë faktorë përhapet në mënyre individuale dhe në një moment historik arrin të bëhet shumicë, pa e humbur kombi kuptimin e vet. Feja ka një strukturë krejtësisht te ndryshme nga kombi, sepse edhe lënda me të cilen merren janë të ndryshme.

Ekzistenca e Zotit është fakt real dhe pasimet tjera. Ky fakt nuk mund të injorohet dhe të ndikuar nga propaganda të ndryshme të na shpjerë në një verbësi e injorancë aq të lartë sa te mohojmë të vertetën që na rrethon.
Ani
Anëtar
Anëtar
Ani

Male
Numri i postimeve : 410
Registration date : 08/02/2008

MesazhTitulli: Re: Feja apo Kombi.?   Feja apo Kombi.? - Faqe 23 EmptySun Jul 20, 2008 12:09 am

E_bukura,

Para nje kohe te pelqenin shkrimet e mia nga oratoria ime, ndersa tash duheshka te mesoj shqipen?! C'fare problemi psikollogjik mban kjo vajze?! Merre me mend, ku te keshillohen njerezit e ardhshem per problemet e tyre psikologjike, ku vete studentet qe studiojne kete lemi vuajne nga "shperqendrimi emocional". Ne anen tjeter keta studentet jane tipat me te mire, ku te tjeret mund te ngushellohen.

Po normal, mund te kesh vizion dhe guxim, por c'fare guximi dhe vizioni ke ti, kur nuk je e afte te perqendrohesh ne idete e t'ua.

Ky ishte shkrimi im i fundit per ti mbase, qe te binden ata qe mendojne se sa larg realitetit je. Ja c'ka me kujton ti, kur me permend Geten;

"Nothing can be so amusingly arrogant as a young man who has just discovered an old idea and thinks it is his own."

Ciao dhe pasi nuk do shkruaj me me ti, normalisht..shpalle veten fituese. Very Happy
Sponsored content

MesazhTitulli: Re: Feja apo Kombi.?   Feja apo Kombi.? - Faqe 23 Empty

Feja apo Kombi.?
Mbrapsht në krye 
Faqja 23 e 40Shko tek faqja : Previous  1 ... 13 ... 22, 23, 24 ... 31 ... 40  Next
 Similar topics
-
» Feja apo Kombi.?
» Feja Katolike
» SHKENCA DHE FEJA
» EH, Ç'KOMBI I RRALLE!
» FEJA, SHPRESA DHE QËNDRESA

Drejtat e ktij Forumit:Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi
Bashkimi Kombëtar :: Teologji-
Kërce tek: