Bashkimi Kombëtar
Mirë se erdhë në forum " Bashkimi Kombëtar "
Qëndro i lidhur me ne ! Disponim te këndshëm të kontribojm për kombin larg ofendimet dhe zënkat...
Bashkimi Kombëtar
Mirë se erdhë në forum " Bashkimi Kombëtar "
Qëndro i lidhur me ne ! Disponim te këndshëm të kontribojm për kombin larg ofendimet dhe zënkat...
Bashkimi Kombëtar
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

ForumForum  PortalliPortalli  GalleryGallery  Latest imagesLatest images  RegjistrohuRegjistrohu  identifikimiidentifikimi  

Feja apo Kombi.?

Shko poshtë 
+86
anila
Ada_Kondi
Gentleman
Blerti_Gashi
Eva0506
Ago Muji
beti
Kushtrimi86
comeback
Pirro i Epirit
valdrini
Ariani
Martina
MARY
haxhiu
malesorja e Kosoves
Parapsikologu
Epik
Tetovari
silit
Mister
feneri
Jeetaa
lilu
fina
stabili
metiii
Tesa
**Embelsira**
MUHAMETII
mardiola
Gjuetari
beauty
rrebelja
Edonis
luan mreti
**Lumi_
murturi
shqip0nja
Kasper
Mergimtari
zeriatdheut
Xili
GocPejone
rroni
rolling
idol
a_pihet_duhani_ketu
fi2a1
Leka i Madh
bukla
nardlushnja
Lejla
Kristal
loredana
Clarence
Orfe@
interesant
arbana
Nezir Myrta
xhavo_
Zogisti_Legalist
Ballistet
Albea
tom sojer
Urata
vjollca
petritkola
Ani
Çamshqiptar
schumi
Euridika
Anna
Hana
meli
Guximi
leopardi
besa-bese
fatlum
dibranja
shaban cakolli
STUPCAT
E_Bukura
Beton
Sofra
Kosovarja
90 posters
Shko tek faqja : Previous  1 ... 8 ... 12, 13, 14 ... 26 ... 40  Next
AutoriMesazh
Clarence
Anëtar i ri
Anëtar i ri
Clarence

Male
Numri i postimeve : 97
Registration date : 17/04/2008

Feja apo Kombi.? - Faqe 13 Empty
MesazhTitulli: Re: Feja apo Kombi.?   Feja apo Kombi.? - Faqe 13 EmptySat Apr 26, 2008 5:07 pm

Cito :
Çfar më intereson mua sot, nëse një ateist ka aftësi më shumë se një musliman apo i krishter të jep kontribut për bashkimin e trojeve Shqiptare, ku është ai fat dhe ta kemi e t'i shporrim këta udhëheqës Musliman e të Krishter të cilët po na shesin vendin te greko-fanariotët.

Kishin me dasht Enver Hoxhen keta tipa,se i kishte cu me shty vagona treni neper minira Very Happy
Mbrapsht në krye Shko poshtë
Sofra
Admin
Admin
Sofra

Male
Numri i postimeve : 7564
Registration date : 13/08/2007

MesazhTitulli: Re: Feja apo Kombi.?   Feja apo Kombi.? - Faqe 13 EmptySat Apr 26, 2008 5:09 pm

interesant shkruajti:
Sofra

Kur thua se serbet ne kosove nuk kan bere lufte kunder fes Islame atehere une po te pyes ty : PSE ME QINDRA XHAMI NE KOSOVE JAN SHKATRU DHE JAN PRISH NGA VET SERBET, E ASNJE KISHE APO MONUMENT TJETER FETAR PERVEC XHAMIVE NUK ESHTE PRISH ?????????

Perse ata persona qe kan pasur emra musliman kane qene te detyruar ta ndrojne emrin, apo se paku te bejne ndrime ne emer, psh: Ahmed kush e ka pas e ka bere AMET, Muhamed - Muhamet, Rexheb - Rexhep, Abdullah -Avdullah, e shume te tjere. A thu valle ku eshte arsyeja ketu?!

Me kthe ti mua pergjegjen, dhe me trego keto arsye .

Ne fund, askush ketu nuk ja humb mundin e askujt. PO te them keshtu se po i permend qe ka pas edhe prej ateisteve qe kan luftu per kete komb... Askush nuk po e mohon kete, dhe as qe mund ta mohoj, por, sa kane qene musliman permend se te dalin shume.

Apo perse nuk po pyet se sa ka qene numri i Katolikeve qe kan luftu kunder shkaut- serbit ne kosove ????

Perse keshtu, me trego ti mua .....

Interesant unë së pari bëra dallimin mes Kombit dhe Fesë ku nga këto dyja Kombi më shumë i ka penguar serbit se sa feja. Shkatrrimin e xhamijave e kanë bërë serbet, por më shumë serbit i ka penguar një Univerzitet, një RTP, RTK, RTSH se sa feja i nderuar..... Mos harro se sa shkolla Shqipe janë djegur nga grekët, serbet e sa mësues prifrinjë e hoxhallar janë djegur kur të tillët mësonin historin e kombit Shqiptar, Shkrimin Shqip etj etj...
Dallimi im është se unë si musliman që jam nuk hesht kur dikush e mbivlerson muslimanizmin mbi të tjerë Shqiptar që janë ateist apo të krishter.
Ne jemi një komb e kemi një gjuhë dhe jemi me dëshirë të përcaktuar në besim apo mos besim.
Sofra
Admin
Admin
Sofra

Male
Numri i postimeve : 7564
Registration date : 13/08/2007

MesazhTitulli: Re: Feja apo Kombi.?   Feja apo Kombi.? - Faqe 13 EmptySat Apr 26, 2008 5:12 pm

Clarence shkruajti:
Cito :
Çfar më intereson mua sot, nëse një ateist ka aftësi më shumë se një musliman apo i krishter të jep kontribut për bashkimin e trojeve Shqiptare, ku është ai fat dhe ta kemi e t'i shporrim këta udhëheqës Musliman e të Krishter të cilët po na shesin vendin te greko-fanariotët.

Kishin me dasht Enver Hoxhen keta tipa,se i kishte cu me shty vagona treni neper minira Very Happy

Për me mbledh mend disa edhe ate duhet bërë Clarence si puna e ati bullit në Himarë.

Si thua nuk do ta bëje ti një gjë të tillë ?!

Sa i përket Enver Hoxhës e ke temën e hapur për Enver Hoxhën dhe nuk është Enver Hoxha shpiksi i ateizmit por ka pas edhe para tijë Clarence.
Clarence
Anëtar i ri
Anëtar i ri
Clarence

Male
Numri i postimeve : 97
Registration date : 17/04/2008

MesazhTitulli: Re: Feja apo Kombi.?   Feja apo Kombi.? - Faqe 13 EmptySat Apr 26, 2008 5:19 pm

Une jam demel me shkru gjat lal , por do gjei kohen me shkru me shum ketu.
Sikur te kisha une ne dore me dreitu Shqiperin , nje ne 10 vete do e vrisja vetem per ata qe dhan jeten per nje shqiperi te madhe .
DMTH 1 NE 1O VETA ESHT TRADHETAR I POPULLIT tone . Mad
E_Bukura
Anëtar i Suksesshëm
Anëtar i Suksesshëm
E_Bukura

Female
Numri i postimeve : 2009
Vendi : Prishtine
Registration date : 30/09/2007

MesazhTitulli: Re: Feja apo Kombi.?   Feja apo Kombi.? - Faqe 13 EmptySat Apr 26, 2008 5:58 pm

Xhavo…”E_bukura, mendjemadhësia jote vërehet më së tepermi kur mbronë bindjen se të gjitha gjërat i ke të qarta. Edhe para fshehtësisë më të madhe sillesh me vetëbesim dhe mendjemadhësi. Ti nuk e sheh enigmen dhe pikërisht këtu vërehet dimensioni kolosal i paditurisë dhe paragjykimit tënd. Jo vetëm që po ia mohoni njeriut shpirtin, por edhe individualitetin. Bartës i kulturës është njeriu, individi, ndërsa bartës i civilizimit është shoqëria, kombi.”

Mos u mundo te luash rolin e sulmuesit, kur ne fakte jeni ne poziten e mbrojtesit. Kujdes mund te peson nga mos dija e pozites tende! Nuk eshte se jam mendjemadhe, por e pranoj se jam paksa kokeforte ( veti e cila me ka bere te jem ketu ku jam sot...). Per vetebesim mos me fol mua, sepse do ishte e pa-kuptime fare, sikur se t’i flisje nje matematicienti per ekuacione te thjeshta. Ndersa per enigmen ( qe flete ty), mundohem ta zbuloj dhe kur te arrij ta zbuloj, nuk mbetet me enigem, dicka qe shihet apo? ( Kujdes edhe njeher mos u mundo me fjale te kota, t’me hedhesh hi syve). Paragjykimet i nderuar, nuk bejn pjes ne personalitetin tim, bile as ne perfiero jo. Ka kush mirret me paragjykime, njerez te ketill si ju nuk jane dhe pak.

Xhavo...” E_bukura, ti po kundershton personalisht me fjalë të kota dhe boshe, ndersa me ide ke daluar gjithnjë aty çka unë para shumë javësh kam shkruar këtu, porse vetëm me një kuptim pak a shumë tjetër.”

Me fjale boshe une?!! Cila eshte nje fjale e vetme qe kam shkru ketu boshe? Me thuaj qofte nje??? Une do t’i them dhjete me pas. Ajo qe t’i vazhdon te mbrone eshte se feja para kombit, une te kunderten. Dhe te kam dhene mjafte arsye pse mendoj keshtu, nderkaq ju, qofte asnje arsye te vogel s’me keni dhen per mendimin tuaj. Perveq se gjithnje jeni nisur nga ai “parimi i zakonshem...”

Xhavo…Njeriu ka shpirt por psikologjia nuk është shkenc mbi të. Shkenc për shpirtin s'mund te ketë. "Shpirti yt" sipas teje lë për te kuptuar se ka të bëj me natyren e jashtme, mekanike, sasiore, joshpirtërore të mendimit e të ndjenjës. Ky "shpirt" ska të bëj me shpirtin, por vetëm me manifestimin e psikikës.
Për çfare interesi te përgjithshëm e ke fjalën? Dhe për çfarë amshimi po flet këtu? çfarë interesi ke ti të mbrosh interesin e përgjithshëm nëse ai bie ndesh me interesin tënd personal? Perse kaq vetëflijuese për interesin e përgjithshëm, duke e ditur se "të përgjithshmit" janë të panjohur, abstrakt, te huaj?”

Xhavo, per keto qe ke then me siper. Nuk dua te mirrem, sepse keni debatuar me nje antare tjeter ne kete teme, dhe te eshte kunderpergjigjur shume mire. Perderisa jeni terhequr, me ka bere te kuptoj se veq jeni bindur. Por tani qe nuk keni se ku te kapeni, filloni t’i perseritni ato qe keni shkruar me pare. Njejte sikurse keto TV tona, qe po bejen risperseritje e serialeve latine. Monotoni e zakonshme jane bere keto replikat tua te fundit. Perveq kesaj, pergjigjen e ke aty kur te kam dhen shpjegime per gjuhen e shpirtit. Lexoje me mire, sidomos ate qe te kam nenvizu me te zeze.

Shendet edhe kete here Xhavo.

Interesant...” Te flasesh dhe te japesh komente rreth fes duhet te kesh nje qasje per fen, te kesh dijeni rreth saj e jo te flases vetem nga hamendja. Dhe te thuash se ata qe jane te japur pas fese gjerat i kan te limituara : Kjo te jap me kuptu se personi qe thote keshtu nuk di se ne te vertete se cfar eshte feja, cka permban ajo, dhe sa e ka limitin feja. Don te thote se injoranca e tepert e ndonje personi e ben te mendoj se nje njeri fetar pa marr parasysh se cfar feje i takon, te dhenat qe posedon i ka te limituara.”

Mos te dukem qe pika nga xhungella une? Per cilat qasje po me flete ketu? Per cilat dije po me flete gjithashtu? Sa per kuriozitet po te them se kam lexuar qe prej atyre “skriptave” qe falen rrugeve ( nga muxhahedinet) deri tek Kur’ani. Perderisa shprehi mendimin tim ne kete tem, s’jam aq femije sa te hy diku kur s’jam e sigurt qe do shkoj deri ne fund. Por ne dallim prej juve, kur me propozon dikush nje liber ( cili do coft) si te mire, une e lexoje me mendjen time dhe jo te bindem se ai liber ne fjale eshte i mire dhe duhet patjeter ta pranoj si te mire. Ketu qendron dallimi ne mes teje dhe meje. Sepse ju kur keni lexuar Kur’anin apo librat tjere fetar, keni qen te bindur dhe nuk shihni me large “perdes” tuaj. Duhet ta zhdukni kete perde ne menyre qe te del e verteta.

Interesant...” Une kisha me i thene ketyre njerezve ( "te ditur " ) : Nje person i cili i thote vehtes se tij :" U sa i menqur jam " , ai me te vertete vetem se e ka arrit kulminacionin e injorances.
Ne te kunderten nje njeri sa me shume qe meson dhe studion shkenca te ndryshme si fetare si shkencore ne pergjithesi , aq me shume e vrren vehten se eshte ne te vertete nje njeri shume larg diturise, dhe se nevoja per dituri eshte shume e madhe, e sidomos nese futet ne Shkencat fetare te cilat nuk kan limit, per ata qe ne te vertete deshirojne te dijn rreth saj ."

Ha ah ah, cka me komentu ketu??? Me thuaj se ku paskam then une qe jam e ditur apo e mencur? E pranoj qe kam then se, ne ate qe mendoj se di mire edhe shkruaj e debatoj, jo vetem ketu por me cdo kend tjeter. Rreshtat tjere jane perralla te zakonshme, te cilat s’jan per mu. Ndoshta ne ndonje qerdhe te femijeve do pin uje.

Interesant...” Feja te urdheron qe kombi te jete nje gje primare, duke e respektuar dhe mbrojtur ate,e sidomos Fene Islame qe ka urdhera te prere dhe ne te njejten kohe edhe nxitje ne kete aspekt.
Mos e bazoni fen ne persona te caktuar, pa marr parasysh se cilen fe. Librat e shenjte jane ato te cilat perfaqesojne nje fe perkatese.”

Mos me fol ketu per librat e shenjte, eshte tema perkatese ku kam debatuar shume dhe ne fund jane terhequr te gjithe. Urdhero aty, do debatojme dite-nate.

Interesant...” Dhe une kerkoj nga te gjithe ata qe thone se feja te qon vetem ne shkatrim , te me sjellin se cila fe urdheron shkatrim, apo jane njerezit ata te cilet bejne shkatrime duke u futur nen hijen e ndonje feje " kinse ".”

Une jam nder ato qe them me plot bindje se feja apo fet ne pergjithsi kan qen ato qe gjithnje kan shkaterruar gjithcka, ne krye me njerezit perkates. Feja eshte sikuse uri, i cili eshte nen toke dhe nuk e sheh, por te ben dem nganjeher me shume se cdo gje tjeter qe eshte mbi toke.

Interesant...” Kur thua se serbet ne kosove nuk kan bere lufte kunder fes Islame atehere une po te pyes ty : PSE ME QINDRA XHAMI NE KOSOVE JAN SHKATRU DHE JAN PRISH NGA VET SERBET, E ASNJE KISHE APO MONUMENT TJETER FETAR PERVEC XHAMIVE NUK ESHTE PRISH ?????????”

Easy, easy i nderuar. Do te jape pergjijgen e plote. Por fillimisht m’u pergjigje njeher se sa xhamia ishin ne Kosove ( 98-99)? Dhe anen tjeter sa kisha? Me jepe nje pergjigje te plote dhe do te mirreni menjeher nje pergjigje edhe nga une. Keto nente pikpyetje ( ?) qe i keni rendin pas pyetjes, jane te pa kuptim. Pyetja eshte shume e lehte, do duhej vetem nje pikpyetje formalisht.

Interesant...” Ne fund, askush ketu nuk ja humb mundin e askujt. PO te them keshtu se po i permend qe ka pas edhe prej ateisteve qe kan luftu per kete komb... Askush nuk po e mohon kete, dhe as qe mund ta mohoj, por, sa kane qene musliman permend se te dalin shume.”

Mire qe pasket filluar ta pranoni kete me siper. Por vazhdoni te kembuglni ne gjera te kota dhe po mundoheni rrethe e per qark te thuani se fakti qe ne ( shqiptaret e Kosoves) qelluam musliman dhe e heqem serbin apo? Mos u mundo t’me thuash se nuk po mendon keshtu. Sepse me posht ke ber nje pyetje shume femijerore.

Por,une ne fund po te them ty dhe cdo kujtdo tjeter ketu. Gjakova me rrethin jane njerezit me atdhetare se cdo qytet tjeter ne Kosove. Mos u mundo t’me kundershton se e paskam harruar Drenicen, jo. Sepse e di shume mire edhe per Drenicen, por nese i shikojm pak me thell gjerat dhe ne kontekst me te gjere, del kjo qe po them une. Dhe dihet se Gjakova cfar besimi kane!

Ne Kosove thone:" Mos e shtin therren ne kemb te shendosh". Kujdes se keni filluar te beni kete ne dy kembet...

Hajt shendet edhe ty.
xhavo_
Anëtar aktiv
Anëtar aktiv
xhavo_

Male
Numri i postimeve : 782
Registration date : 20/03/2008

MesazhTitulli: Re: Feja apo Kombi.?   Feja apo Kombi.? - Faqe 13 EmptySat Apr 26, 2008 7:29 pm

E_bukura, farë besimi kanë Gjakova, qe kokan kaq atdhetar?
interesant
Anëtar aktiv
Anëtar aktiv
interesant

Male
Numri i postimeve : 606
Vendi : Tokë
Registration date : 11/04/2008

MesazhTitulli: Re: Feja apo Kombi.?   Feja apo Kombi.? - Faqe 13 EmptySat Apr 26, 2008 8:32 pm

E_Bukura

Mos te dukem qe pika nga
xhungella une? Per cilat qasje po me flete ketu? Per cilat dije po me
flete gjithashtu? Sa per kuriozitet po te them se kam lexuar qe prej
atyre “skriptave” qe falen rrugeve ( nga muxhahedinet) deri tek Kur’ani.

Nganjehere edhe na ben te mendosh qe nuk je edhe larg gjunglles. Te kam fol per qaje Fetare per te cilen ti je shuuuume larg dhe se nuk ke dijeni fare.
Si fillim " Muxhahidin "- Nuk thirren ata qe shperndajn skripte njerezve, por jane ata qe luftojne , dmth luftetaret qe luftojn ne emer te Allahut quhen muxhahidin. ( ti te kishe lexuar vetem 10 faqe nga Kur'ani apo ndonjeren prej skripteve kishe me e dite me bere kete dallim ), por si gjithehere vetem se behet edhe me e kjart injoranca yte.
Perden e ke ti ne fytyre e cila vetem cfar te thote mendja jote ben,e jo edhe cfar eshte realiteti.
PO me vjen shume keq qe ne shkrime je ndryshe e ne mendime ndryshe ( lexoj shkrimet tua se meson dicka ).

Mos e bazoni fen ne persona
te caktuar, pa marr parasysh se cilen fe. Librat e shenjte jane ato te
cilat perfaqesojne nje fe perkatese.”

Jam me se i interesuar te kem kesi lloj debati, sepse kete lami edhe e studjoj, vetem trego se cfar je e interesuar te besh debat dhe jam me se i gatshem, pa marr parasysh a deshiron nga aspekti Islam, katolik, ortodoks,po edhe nga mesimet ateiste apo ndonje fe tjeter.

Une jam nder ato qe them me
plot bindje se feja apo fet ne pergjithsi kan qen ato qe gjithnje kan
shkaterruar gjithcka, ne krye me njerezit perkates. Feja eshte sikuse
uri, i cili eshte nen toke dhe nuk e sheh, por te ben dem nganjeher me
shume se cdo gje tjeter qe eshte mbi toke.

Nga keto fjale shof se cfar personi je ne te vertete dhe shof se cfar parime ne jete ke.
Ty te pengojne sigurisht ndalesat qe i ka bere feja si psh: Hakmarrja, prostitucioni,alkooli, droga,vetvrasjet,vjedhja,padrejtesia,korrupcioni......
Feja nga keto te ndalon, por i ndalon ata qe kan mend dhe intelekt e jo ata qe jane sikur shtazet dhe qe nuk dijn se per cfar qellimi jeton.
Feja eshte per ata qe kan sy e shiqojne, e jo per ata qe kan sy e nuk shofin, per ata qe kan vesh e degjojne, e jo per ata qe kan vesh e jane te shurdher, per ata qe kan mend e mendojne, e jo per ata qe kan mend e jane pa mend, per ata qe kan zemer e zemra e tyre eshte e gjalle, e jo per ata qe kan zemer e zemra e tyre eshte e vdekur edhe pse ne realitet ende eshte gjalle, por jeta e tyre eshte sikur e shtazeve por edhe me e ulte .

Ne kosove jane djegur me shume se 218 xhami, ku ne qytetin tim me rethine jane shkatruar me shume se 34 objekte fetare islame, kurse ne kosove jane 660 xhami.
( sa per informin, disa kisha qe mund te themi se jane shume pak qe jane shkatruar nga NATO, kane qene kisha politike, jo katolike, por ortodokse, jo te shkatruara nga serbet ).

Kosova ka patur dhe ka gjithmone atdhetar. E dim shume mire se kush ka qene atdhetar, dhe une prap po ta ceki edhe pse e ke lene sikur verrejtje ti aty se drenica ka atdhetar dhe do te kete, dhe larg qofte te behet nje krahasim ne mes te ketyre dy vendeve, sikur qe thote nje fjale e urte :" vetem te thuash seshpata eshte me e mbreht se thupra e ke ofenduar shpaten "

Gjakova ne dift vet se cfar besimi ka une do jem i kenaqur, ku dihet se besimi i tyre eshte KFE qe dmth " Kah Fryen Era ".

E per fund pasi qe i ke deshire shume fjalet e urta po ta them edhe une nje :
Ka thene magjupi : Ai i cili nuk e livdon gomarin e tij, i ngordhte Very Happy ".

Lejla
Anëtar i ri
Anëtar i ri
Lejla

Female
Numri i postimeve : 91
Registration date : 27/12/2007

MesazhTitulli: Re: Feja apo Kombi.?   Feja apo Kombi.? - Faqe 13 EmptySun Apr 27, 2008 12:58 am

Kombi pastaj feja
Vizitor
Vizitor

MesazhTitulli: Re: Feja apo Kombi.?   Feja apo Kombi.? - Faqe 13 EmptySun Apr 27, 2008 2:29 am

interesant shkruajti:

Apo perse nuk po pyet se sa ka qene numri i Katolikeve qe kan luftu kunder shkaut- serbit ne kosove ????

Perse keshtu, me trego ti mua .....

Interesant, me fal per nderhyrjen, por me qe po debatojm te gjithe ketu, e pashe si te drejte timen, qe t'ja bej nje elaborim me te gjere kesaj qe po pretendon te thuash ti. Une, vije nga nje familje e besimit islam, s'kam te bej asgje me besimin katolik apo ku ta di une...Por, une personalishte s'besoj ne asnje fe, dhe gjitha per mua jane rregull ne menyren e vete ( siq e kam then njehere ketu), te cilat rregulla si kam pranuar dhe kam krijuar rregullin-fen time.
Pyetja juaj me duket pa sens. Pse? Sepse, mendoj qe jeni i vetedijshem se Kosova perbehet prej shumices se besimit musliman ( rreth 90%). Pjesa e mbetur me pak ose me shume se 10%, jane te besimit katolik..., atesite, teist, etj. Shkurt e thjeshte, kjo qe keni thene ju, nuk ka mundesi as ne teori e aq me pak ne praktike.Eshte e dijtur dhe e pranuheshme per te gjithe se ne luften kunder serbit, ka pasur me shume te besimit musliman. Kete s'mund ta mohoj askush, sepse argumenti eshte ai qe te thashe me siper. Por, kjo pyetja juaj, perveq se eshte pa sens, eshte edhe shume ironike dhe kjo e fundit s'me pelqeu. Keshtu qe, une vije ne perfundim ( tu e pas parasysh se dukeni njeri i matur dhe i pjekur) se o duhet te keni bere ndonje gabim teknik, ose keni qen i irrituar ( per momentin) dhe jeni shprehur ne kete menyre. Pres te tereqesh kete pyetje ne menyren me burrerore ( nuk dyshoj qe dini tejeni burre). Ne te kunderten, gjithqka do ndryshoj dhe do vazhdojm te debatojme ne kete teme, siq kam debatu edhe me pare ketu me disa prej shokeve tu fetar. Te cilet jane terequr ne menyren me diplomatike, ateher kur e kan pare se ku jane. Kete here ( nese me jepni raste), s'do te vleje thenja e Aristotelit:" Mesi eshte i arte". Doo vlej diqka tjeter...Thjeshte, ishte ky nje paralajmerim qe te debatojme si te rritur dhe te pjekur, asgje me shume.

Me mirkuptim, Premtimi!
E_Bukura
Anëtar i Suksesshëm
Anëtar i Suksesshëm
E_Bukura

Female

MesazhTitulli: Re: Feja apo Kombi.?   Feja apo Kombi.? - Faqe 13 EmptySun Apr 27, 2008 5:29 am

Xhavo…”E_bukura, farë besimi kanë Gjakova, qe kokan kaq atdhetar?”

Nese jeni nga Kosova, duhet ta dini. Nese jo, ateher kerko dhe bindu vete. Por nuk i ben besimi i tyre me atdhetar. Nese kan qelluar te atij besimi, kjo eshte vetem nje koicidenc. Nuk po e argumentoj kete se, jane te besimit jo islame dhe jane me atdhetare. Edhe sikur te degjoja dike nga Gjakova te thoshe se:” ne jemi me atdhetar, per arsye se s’jemi te fes muslimane...Por jemi...”. Ateher, do t’ju argumentoja se gabojne shume. Keto mendime ndelidhen me ate qe “disa” besimtare te fes islame ( bile edhe ketu ka) qe thone se:” fejsa islame i ka shpetuar shqiptaret nga asimilimi”. Ne lidhje me kete u kam pergjigjur dhe argumentuar ne repliken time ( ne fq.19, me 22 prill, ora 10-16, ne po kete tem). Me pas keni heshtur ti dhe Ani.

Meqense s’keni shkruar asgje me shume, po e marre s’i pohim nga ju, ate qe u kam shpjegu me siper. Nese ke dicka te pa kuptuheshme apo ndonje kundershtim te arsyshem, ketu diku do jem...

Interesant...” Nganjehere edhe na ben te mendosh qe nuk je edhe larg gjunglles. Te kam fol per qaje Fetare per te cilen ti je shuuuume larg dhe se nuk ke dijeni fare.
[b]Si fillim " Muxhahidin "- Nuk thirren ata qe shperndajn skripte njerezve, por jane ata qe luftojne , dmth luftetaret qe luftojn ne emer te Allahut quhen muxhahidin. ( ti te kishe lexuar vetem 10 faqe nga Kur'ani apo ndonjeren prej skripteve kishe me e dite me bere kete dallim ), por si gjithehere vetem se behet edhe me e kjart injoranca yte.

Perden e ke ti ne fytyre e cila vetem cfar te thote mendja jote ben,e jo edhe cfar eshte realiteti.
PO me vjen shume keq qe ne shkrime je ndryshe e ne mendime ndryshe ( lexoj shkrimet tua se meson dicka ).”

Oh bo bo, c’fare ke shkruar keshtu o i nderuar, interesant? Nese nganjeher te bej te mendosh per mua ashtu, qe s’jam large gjungles ( sipas teje), nuk eshte edhe keq kjo! Te pakten une jam diku. Dhe e di nga kam ardhur ketu. Po ju, ku jeni, dhe nga keni ardhur? ( pyetja qe te kam bere disa here). Me pas ke vazhduar dicka...Por nuk e kuptoj! Perveq se me keni ber genjeshtare, se nuk e kam lexuar une asnjeher Kur’anin. Ne menyre qe te bind se veq po paragjykoni ne kete raste, e kam vetem nje mundesi. Te takohem me ty personalishte diku...Dhe te flasim per Kur’anin, dhe te shohim nese keni te drejte apo jane vetem paragjykime. Por kam frike se do te kushtoj shume kjo ty...

Mendja ime i nderuar, e pranon dhe e shpreh vetem te ARSYESHMEN. Dhe s’di ku po mbeshteteni qe ndryshe jam ne mendime e ndryshe ne shkrime? Apo, veq deshtet te krijoni sasi ne rreshta!

Interesant...” Jam me se i interesuar te kem kesi lloj debati, sepse kete lami edhe e studjoj, vetem trego se cfar je e interesuar te besh debat dhe jam me se i gatshem, pa marr parasysh a deshiron nga aspekti Islam, katolik, ortodoks,po edhe nga mesimet ateiste apo ndonje fe tjeter.”

Me vjen mire qe studjoni kete lami, apo cilen do cofte. S’kam thene asnjeher qe dyshoj ne kete. E kam kuptuar qe s’jeni nder ata persona qe silleni posht-larte, pa asnje detyre. Perndryshe s’do te mirresha me ty. Per gjitha keto qe ke permendur me siper dhe cka ka te bej me Psikilogji, Filozofi, Sociologji dhe pergjithsisht nga pak, perveq Matematikes, do me kesh perball dhe pa ikur asnjeher.

Interesant...” Nga keto fjale shof se cfar personi je ne te vertete dhe shof se cfar parime ne jete ke.
Ty te pengojne sigurisht ndalesat qe i ka bere feja si psh: Hakmarrja, prostitucioni,alkooli, droga,vetvrasjet,vjedhja,padrejtesia,korrupcioni......

Feja nga keto te ndalon, por i ndalon ata qe kan mend dhe intelekt e jo ata qe jane sikur shtazet dhe qe nuk dijn se per cfar qellimi jeton.
Feja eshte per ata qe kan sy e shiqojne, e jo per ata qe kan sy e nuk shofin, per ata qe kan vesh e degjojne, e jo per ata qe kan vesh e jane te shurdher, per ata qe kan mend e mendojne, e jo per ata qe kan mend e jane pa mend, per ata qe kan zemer e zemra e tyre eshte e gjalle, e jo per ata qe kan zemer e zemra e tyre eshte e vdekur edhe pse ne realitet ende eshte gjalle, por jeta e tyre eshte sikur e shtazeve por edhe me e ulte .”

Ha ah ah ah ( me fal, por kam qesh vertete kur lexova keta rreshta). Duke filluar nga rreshti i pare deri ne ate te fundit qe keni shkruar, po te pergjigjem ne kete menyre, pa te thene “po”ose “jo” gjithe kesaj qe keni shkruar. Perpiqu ta kupton, ok? Mundesite qe njeriu te jete sikur te tjeret ( ne kete raste si ju, me parime te mira), jane te pamundura. Ngase, ne kete raste do te bija ne ndeshe me origjinalitetin tim personal. Nese une ( guxoje te mendoj) se jam si te tjeret, apo konkretisht si ju, i bie qe kam harruar se jam ndryshe nga te tjeret dhe origjinal ne veten time. Dhe pyetja shtrohet se kush do mund te jete si une?!! Pra, edhe nese jam ashtu siq paragjykon ti, apo edhe nje e semure psiqikishte ( qe ka ardhur nga Shtimja), kam te drejte te llogarise se une jam pjese e njerezise dhe te kerkoj respket nga ai rrethe qe jetoj. C’do njeri vlen aq shume sa ai tjetri... ( ne menyre metaforike).

Interesant...”Ne kosove jane djegur me shume se 218 xhami, ku ne qytetin tim me rethine jane shkatruar me shume se 34 objekte fetare islame, kurse ne kosove jane 660 xhami.
[b]( sa per informin, disa kisha qe mund te themi se jane shume pak qe jane shkatruar nga NATO, kane qene kisha politike, jo katolike, por ortodokse, jo te shkatruara nga serbet ).”

Faleminderit per kete pergjigje, por eshte mos kulture bisede te pergjigjesh me shume se c’keron dikush. Kerkova nga ju te di se sa xhami dhe kisha kishte ne kohen e luftes, 98-99, dhe jo sa jane djegur, sepse e di shume mire. Me jeni pergjigjur ne gjysme dhe keni kaluar ne ate qe s’kam kerkuar. Nga gjithse 660 xhami sa jene ne Kosove, jane djegur 218. Ktheje ne % dhe gjithashtu gjeje shifren se sa kisha jene ne Kosove, sa jane djegur dhe kur t’i kthen edhe keto ne %, ateher besoje qe do te jemi, OK.

Interesant...” Kosova ka patur dhe ka gjithmone atdhetar. E dim shume mire se kush ka qene atdhetar, dhe une prap po ta ceki edhe pse e ke lene sikur verrejtje ti aty se drenica ka atdhetar dhe do te kete, dhe larg qofte te behet nje krahasim ne mes te ketyre dy vendeve, sikur qe thote nje fjale e urte :" vetem te thuash seshpata eshte me e mbreht se thupra e ke ofenduar shpaten "

O i nderuar, e din ku eshte problemi ketu? Po te shpjegoj ne menyre metaforike, sepse dua te mundoj pakes ty. Presidenti i pare i SHBA-se ishte George Washington, dhe ky mbahet mend, sepse ishte i pari. Nganjeher nuk ka rendesi cilesia, por mjafton te jeshe i pari.

Interesant...” Gjakova ne dift vet se cfar besimi ka une do jem i kenaqur, ku dihet se besimi i tyre eshte KFE qe dmth " Kah Fryen Era ".E per fund pasi qe i ke deshire shume fjalet e urta po ta them edhe une nje : Ka thene magjupi : Ai i cili nuk e livdon gomarin e tij, i ngordhte ".

Kur ke qen per here te fundit ne Gjakove? Apo thene me mire, a ke qen ndonjeher? Po shihet se sa e njihni historin...Ti me historin duhet te jesh si syri i djasht me te majtin, qe mos te ekzistonte pasqyra s’do te shiheshin. Njejt edhe ti, pa pasqyre ( njerez tjere) nuk do ta njihje historin.

Eshte e vertete qe me pelqejn fjalete e urta. Po e perfundoj edhe une me nje fjale te urte:” Njerezit kane te drejten e fjales, kjo s’nenkupton se te gjithe jane te zote e saje!"

Shendet!
xhavo_
Anëtar aktiv
Anëtar aktiv
xhavo_

Male

MesazhTitulli: Re: Feja apo Kombi.?   Feja apo Kombi.? - Faqe 13 EmptySun Apr 27, 2008 11:09 am

E_bukura, në Gjakovë (sidomos në qytet) shumica dermuese kanë fe Islame. Ska terrt verrt. Në rrethin e Gjakovës gjenden disa fshatra katolike, por përgjithësisht në Gjakovën me rrethinë përbëjnë pakicë. Dhe unë nuk di shqiptar te jetë me pak atdhetarë sesa këta te këtij besimi pakicë. Sidomos qëndrimi i tyre ndaj Uçk-së ka qenë shumë distancues, me disa përjashtime shumë shumë të vogla.
interesant
Anëtar aktiv
Anëtar aktiv
interesant

Male

MesazhTitulli: Re: Feja apo Kombi.?   Feja apo Kombi.? - Faqe 13 EmptySun Apr 27, 2008 7:58 pm

Premtimi

Te falenderoj per verrejtjen je i mirepritur, ka qene nje lshim i imi ne ate shkrim, pa ndonje nenqmimi e ndonje feje tjeter. I respektoj fet e tjera ne pergjithesi dhe njerezit qe i perkasin feve te tjera pa dallim.

E_Bukura

Menquri eshte edhe ti ikesh nganjere disa gjerave, gje qe te vleresoj pozitivisht.
Nuk te kam thene se je genjeshtare, por nje person qe ka lexuar Kur'anin apo libra te tjera fetar Islam, di ta beje nje dallim dhe di ta dalloj fjalen Muxhahidin se cfar dmth ka .
Dhe ndryshe eshte te lexosh nje gje dhe ndryshe ta kuptosh, ka dallim ( mos e merr personale, e them ne pergjithesi ).

Do isha i respektuar edhe te kem nje takim debati me ty , gje qe me respekton edhe me shume, ne te gjitha ato qe ti ke permend jam edhe une i gatshem, e sidomos ne aspektin e teologjise se pergjithshme, ( e sa i perket matematikes , ne kete edhe une kam dobesi Very Happy ).

Ne gjakove kam shume miq, dhe kam qene shume shpesh, e hera e fundit qe kam qene ne gjakove ka qene sot.
-Une e di shume mire se cfar besimi kan gjakovaret, i perkasin Fesi Islame, Bektashi ( sekt nder sektet e Islamit ), por edhe Katolike ne fshatra perreth .

Cdo njeri ne jete duhet te kete nje parim, nje regull, qe thenjet te cilat ai i posedon, te jene origjinale ( logjike ) dhe te ken ndonje baze se paku, ndonje burrim se nga jane marr ato. ( Une mund te them jam musliman dhe rrjedhi prej ndonje familje Islame, por ... sa jam une i perpikt ne ate se cfar me obligon dhe urdheron Islami ? - Nuk eshte feja thjesht te thuash se i perkas kesaj apo asaj feje, e ne te kunderten nuk njef ndonje parim te asaj, por qasja personale ne nje fe i keti personi eshte vetem se me emer i perket asaj e jo edhe me parime se cfar ka ajo )--->" Kete e thash ne menyren e pergjithshme".

Historia eshte gjeja qe me se shumti e dua, dhe kam qasje ne histori shume. Kur e ke cek atdhetarin e gjakoves, ke dhene shenje per luften e fundit ne kosove, por jo edhe te atyre atdhetarve me heret qe kane qene. Ne e dim shume mire se kush kane qene atdhetaret e pare para 1998, gje qe historia te tregon ne menyren e perpiket.

Nuk i kam ikur pergjithesise se pyetjes tende rreth asaj se sa xhami kane qene para 1998 e sa kisha ? Nuk kam qene edhe shume i sigurte ne kete per kete arsye nuk kam dhene ndonje pergjigje me reale, por mendoj se numri i xhamive ne kosove edhe para vitit 1998 ka qene thuajse i njejte me kete te ketij viti, per shkak se lufta i ka shkatruar shume xhami, por edhe jane rindertuar shume. E sa i perket kishave, jane shkatruar vetem ato kisha Politike nga politika e Milloshevicit, e ato kane qene ortodokse e jo katolike.

Per mos me e harruar fjalen e urte ( mos me e prish rendin Very Happy ) :" Nga ferra del trendafili, ashtu si dhe nga trendafili del ferra".
nardlushnja
Anëtar i ri
Anëtar i ri
nardlushnja

Male
Numri i postimeve : 90
Vendi : Greqi
Registration date : 27/04/2008

MesazhTitulli: Re: Feja apo Kombi.?   Feja apo Kombi.? - Faqe 13 EmptySun Apr 27, 2008 10:21 pm

Coniu, shqiptarë, prej gjumit, çoniu,
të gjithë si vllazën n'një besë shtrëngoniu,
e mos shikjoni kisha e xhamia,
feja e shqiptarit asht shqiptaria!

Pashko Vasa ka dhene pegjigjen e tij Kombi dhe pastaj feja
Vizitor
Vizitor

MesazhTitulli: Re: Feja apo Kombi.?   Feja apo Kombi.? - Faqe 13 EmptySun Apr 27, 2008 11:16 pm

interesant shkruajti:
Premtimi

Te falenderoj per verrejtjen je i mirepritur, ka qene nje lshim i imi ne ate shkrim, pa ndonje nenqmimi e ndonje feje tjeter. I respektoj fet e tjera ne pergjithesi dhe njerezit qe i perkasin feve te tjera pa dallim.

Interesant, shpresoj t'mos ma kesh marre per te keq. Reagova ne ate menyre, sepse nese analizojme me gjere..., ajo pyetje e juaja ofendon shume njerez te rendesishme dhe me vlere te madhe. E aspak mua personalishte (sepse s'kam te bej me fen krishter), por jame shqiptare. Nuk u nisa me ate mendim qe nuk i respektoni fet tjera. Nuk paragjykova asgje per ty, por menyra se si e keni bere pyetjen ishte....

Vazhdim te mire.
E_Bukura
Anëtar i Suksesshëm
Anëtar i Suksesshëm
E_Bukura

Female

MesazhTitulli: Re: Feja apo Kombi.?   Feja apo Kombi.? - Faqe 13 EmptyMon Apr 28, 2008 10:55 pm

Xhavo, po flete nga deshira? Kush te tha ty qe shumica dermuese e Gjakoves ne qenken musliman? Me thuaj se ne cilet pjese te Kosoves ka te fes katolike? Dhe cila pjese ose qytet ka me shume te ketij besimi? Mos me detyro tani t'i sjelle emrat e fshatrave dhe qyteteve qe jane te besimit katolik. Por, nese do ta beja kete, ateher do kuptonit edhe dicka tjeter, dhe do kalonin ne nje teme tjeter ( ate se feja Islame nuk eshte perhap me lule tek ne).
E_Bukura
Anëtar i Suksesshëm
Anëtar i Suksesshëm
E_Bukura

Female

MesazhTitulli: Re: Feja apo Kombi.?   Feja apo Kombi.? - Faqe 13 EmptyMon Apr 28, 2008 11:26 pm

Interesant, me vjen mire qe jeni "zbutur" paksa ne replika. Nuk pres qe te pranoni gabimin kaq hapur, por kjo menyre e fundit se si jeni shprehur, me beri te kuptoj dicka me shume...Keshtu duhet te debatojme, pa e prekur njeri tjetrin ne personalitet. Jo pse i jap aq rendesi asaj se cfare mendon per mua ( siq je shpreh me larte), por te pakten e shoh si te drejte timen, qe mos te rri duarkq kur t'me sulmon dikush aty ku s'ka te drejte.
Ndersa, sa i perkete keshillave qe me keni dhene, te githa i pranova me zemergjersi. Nuk them se s'kame nevoje per dicka te ketill, por duhet te kesh parasysh se s'jam e zakonshme ( sic mund te mendon ti). Kam mesuar shume edhe nga jeta ( experienca) dhe jo vetem nga te lexuarit libra ( teori).
Dalim tek Gjakova. E di se si ndahen sektet e fes Islame, e di gjithashtu se ne Gjakove, ka pothuajse shume te ketij sekti qe keni permendur. Por, duhet ta kesh parasysh nje gje. Nuk te kam then se ne Gjakove jane te gjithe te besimit krishter. Kam thene ne ate kuptim se, Gjakova me rrethin eshte vendi qe me se shumti e praktikojne kete fe ( krishtere), ok? Me argumento te kunderten? Ketu do jem.
Sa i perkete parimeve e rregullave, mund te theme se kam parime te mijat dhe rregulla gjithashtu, pa u munduar te behem e njejte me dike. Dikujt mund t'i pelqejne, dikujt jo. S'ka rendesi kjo, sepse po jetoje per vete dhe jo per te tjeret. Mua me pershtatet keto parime dhe shumices se atyre qe me njohin ( pakica gjithmon ekziston). Me nje fjale, nuk pres te jeme e mire per qdo ke, por as e keq jo. Do doja te them barcoleten e fshatarit me gruan e tij dhe gomarin...Qe te bindesh per kete qe te thashe me siper, por s'dua te devijoj tema.
Kalojme tek historia dhe atdhetarizmi i gjakovarve qe kam then. Kam pemend vetem luften e fundit, sepse ju jeni i pari ai qe keni bere pyetjen se sa xhami jane shkaterruar gjate luftes, apo? Te kam thene, eshte munges kulture ne bised te flasesh jashte asaj qe te drejtohen! Nese do, mund te flasim edhe per ardhetaret e para luftes? Bajram Curri, nga ishte? Si vdiq? ( vetem nje shembull).
Dhe ne fund fare, kur nuk jeni i sigurt ne dicka, mos beni pyetje dhe mos flisni me tamin, se ka njerez qe te percjellin, sepse nuk jemi ketu per te fjetur. Perpara se te shtron nje pyetje, duhet te mendoni mire dhe ta kuptoni ju vete pyetjen.

Ha ha ha, s'po e prishi edhe une rendin e fjaleve te urta. " Asnje njeri nuk eshte ishull; i mbyllur ne vete". Thenje shume e bukur dhe shume e vertete. Por, nganjeher po dyshoj, kur po rastisi te njoh njerez...
xhavo_
Anëtar aktiv
Anëtar aktiv
xhavo_

Male

MesazhTitulli: Re: Feja apo Kombi.?   Feja apo Kombi.? - Faqe 13 EmptyTue Apr 29, 2008 12:25 am

Ska dyshim ne patriotizmin e Gjakovës me disa rrethina (Bajram Curri ska qenë katolik) sepse aty ku ka pasur me tepër katolik kishte më pak Uçk. Praktikues te atij besimi ne komunen e Gjakovës janë vetë katolikët, se s'mund te praktikohet ajo fe p.sh. në Drenicë apo Llap ku ska katolik. Katoliket kanë mbajt qendrim distancues ndaj Uçk-së, madje deri armiqësor, me perjashtime tepër tepër të vogla, që unë t'i numëroj në gishta, që kanë bërë më se paku. Pra respekt ndaj këtyre personave që bëjnë përjashtim, qe prap po them t'i numëroj në gishta, por si për çudi këta mungojshin te dielave nëpër kisha. 
Në qytet ka fare pak katolik, sepse ata janë te perqendruar (kolektivisht) nëpër disa fshatra përreth, që asnjëri me shumicë katolike nuk është mobilizuar në Uçk si fshat (qe ka qenë e zakonshme atëherë nëpër fshatrat e Dukagjinit, e te Kosovës në përgjithësi).

Ky është realitet, te cilin ata vet e kanë zgjedhë. Se përse, unë nuk e di! Pra mos me detyro te flas për një realitet edhe më të fortë, sepse mendoj se nuk është koha te flitet për këto, por tendenca te tilla se kinse Gjakova qenka patriotike sepse paska ca katolik, janë plotësisht te paverteta dhe të paqendrueshme. Diku tjetër mund të shiten këto rrena, po jo në Gjakovë.
bukla
Anëtar i ri
Anëtar i ri

Numri i postimeve : 103
Registration date : 06/04/2008

MesazhTitulli: Re: Feja apo Kombi.?   Feja apo Kombi.? - Faqe 13 EmptyTue Apr 29, 2008 12:30 am

Pse e parashtruat Feja apo kombi ? Se i jepni randësi fesë përse është ma e vjetra? Pra, pa iman nuk ka vatan ?
E_Bukura
Anëtar i Suksesshëm
Anëtar i Suksesshëm
E_Bukura

Female

MesazhTitulli: Re: Feja apo Kombi.?   Feja apo Kombi.? - Faqe 13 EmptyTue Apr 29, 2008 1:21 am

Xhavo, edhe ju sikurse ky Interesant, po mundoheni t'i perbishtoni fjalet e mia. Por, nuk jame ne gjum, dhe mbi gjitha s'jam ashtu sic mund te mendoni.
Kur kam thene se Gjakova, eshte vendi qe jane me atdhetar ( dhe jo patriot, mos me fol ketu jo-shipe, te pakten kete fjale te MADHE), se cdo vend tjeter, s'jam nisur nga ajo qe jane me shume te besimit katolik, por sepse keshtu eshte e verteta. Ndersa, qe jane te ketij besimi, kjo eshte vetem nje rastesi. Pra, te lutem edhe njeher mos mi perbishto fjalet, sepse do ndryshojme kahjen e bisedes.
Xhavo, para ca ditesh te shpjegova ne menyre metaforike se pse mund te jene me atdhetare Gjakovaret. Aty kur mora shembull Presidentin e pare te SHBA-se, OK? Nuk kam cka te flase me shume per kete, nese t'i s'don te kupton.
Nuk te kuptoj ty, ku po bazoheni kur thuani se kataliket kan qen shume pak te kycyr ne UÇK, apo qe i kan ndihmuar shume pake??? Dhe gjithashtu nuk edi per cilin realitet te forte po mendon?! Jam kureshtare te di, jepi dhe thuaje ( nese ke dicka per te thene), dhe mos perdore kesi fjale qe t'me ben te mendoj per ty, se vertete dini dicka ne lidhje me kete. Ate qe edin, thuaje dhe mbroje nese mundesh, per kete jemi ketu.
Edhe njeher per te disaten here, mos mi pergenjeshtro fjalet. Kur nuk keni ku te kapeni, ateher terhiquni si zakonishte, dhe mos perdore kete menyre komunikimi.

Kombi i pari, kurse feja eshte thjeshte nje hobi, asgje me shume.
interesant
Anëtar aktiv
Anëtar aktiv
interesant

Male

MesazhTitulli: Re: Feja apo Kombi.?   Feja apo Kombi.? - Faqe 13 EmptyTue Apr 29, 2008 1:21 pm

E_Bukura

I menqur eshte ai i cili e pranon gabimin, dhe e ka ne dijeni se mos te
bie ne te prap, por budalla eshte ai qe ben gabim, dhe ashtu vazhdon me
te njejtin, dhe i menqur eshte ai qe meson nga gabimet e te tjereve.

Kur te kam folur per besimin e gjakovarve, nuk kam thene ne asnje vend
ne replikat e mia se ti ke thene qe gjakovaret e praktikojne me shume
fen krishtere, (pra, lexoi replikat mire para se te japesh ndonje
shpjegim apo verrejtje, e mos me shto dicka qe nuk kam thene ).

Sa i perket pyetjes tende, qe une i paskam ikur, dhe se kam dhene
pergjegje jo reale dhe jo te plote, atehere me verteto ti mua te
kunderten, sa i perket xhamive dhe kishave te shkatruara ne kosove. (
Fundja nuk e shoh edhe shume te rendesishme te futem dhe te hulumtoj se
a kan qene ne vitin 1998-99 660 xhami ne kosove, apo ka pas ma shume
apo me pak, apo sa kisha ka pas apo sa jane shkatru). Une te kam dhene
nje shembull shume te mire, te cilin ti je disa here duke e
anashkaluar, te kam thene se ne kosove jane djegur me shume sesa 218 xhami dhe ne te kunderten asnje kishe Katolike, dhe ato qe jane shkatruar nga kishat jane vetem kisha Ortodokse ( nga Politika te Milloshevicit ), te cila nuk i kan shkaterru UÇK-ja por i ka shkatruar NATO.

Une nuk jam duke i zbutur replikat e mia, as mendimet e mia nuk kane qene ekstreme qe te me gjykosh ne kete menyre. Jam nje njeri qe realiteti i nje vendi me ben pershtypje te madhe, dhe parimet e mia jetesore i bazoj ne realitetin, kulturen,traditat e vendit tim, fundja jam vehtja dhe nuk jam kopje e askujt, dhe askush nuk eshte kopje imja. Te shkruaj keshtu ne menyre qe te mos me krahasosh me antaret e tjere te forumit, ( sepse ndodh qe i ben padrejtesi te tjereve e jo mua, sepse une edhe nuk jam ndoshta i barabart me ate qe me krahason, ndoshta jam edhe me i ulte ), per ate kujdes.

-Dhe ne fund po them : Çdo mesim e ke fitim, çdo pesim eshte mesim.
xhavo_
Anëtar aktiv
Anëtar aktiv
xhavo_

Male

MesazhTitulli: Re: Feja apo Kombi.?   Feja apo Kombi.? - Faqe 13 EmptyWed Apr 30, 2008 12:07 am

E_bukura, vetë koha e vendi se ku e ke shtruar pyetjen (çfarë besimi paska Gjakova) dhe mënyra se si e ke bërë atë, le për të kuptuar se ti e ke pasur fjalën se kinse Gjakova po u dallojka patriotike se po na u praktikojka katolicizmin. Pra ska te bej me kurrfar përbishtrimi. Pa e zgjat fare muhabetin, unë lirisht po te them se njerezit qe me se paku janë shquar, atëhere kur është dashtë, por edhe sot për patriotizëm janë këta katolik (për te cilet po flet ti). Unë jam rritë aty me ata, ske çka më tregon ti mua!

Unë e urrej te shkuaj për antarët, te përshkruaj e vlerësoj ty, por deshiroj te flas, ta përshkruaj dhe vlerësoj mendimin. Prandaj edhe unë nuk i përgjigjem çdo pyetje e cila përpiqet te cenoj personalen, sepse unë nuk e kam hobi fenë, por internetin.

S'mund të thuhet se feja është hobi, sepse në aspektin sociologjik edhe antropologjik feja është faktori kryesor i cili njeriun e dallon edhe nga shtaza, por edhe nga mekanika (roboti). Vetëm njeriu mund te jetë religjioz. Kjo është e programuar qysh në prolog, në fillimin e ekzistimit te njeriut si qenie njerëzore. Prandaj diçka kaq esenciale s'mund të jetë hobi. Qështje tjetër është diskutimi 
rreth asaj se çka është e drejt e çka jo.
E_Bukura
Anëtar i Suksesshëm
Anëtar i Suksesshëm
E_Bukura

Female

MesazhTitulli: Re: Feja apo Kombi.?   Feja apo Kombi.? - Faqe 13 EmptyWed Apr 30, 2008 3:06 am

Interesant…”I menqur eshte ai i cili e pranon gabimin, dhe e ka ne dijeni se mos te
bie ne te prap, por budalla eshte ai qe ben gabim, dhe ashtu vazhdon me
te njejtin, dhe i menqur eshte ai qe meson nga gabimet e te tjereve.”

Ketu nuk kam cka te shtoj! Pajtohem plotesisht, sepse kete e kam te dijtur.

Interesant....” Kur te kam folur per besimin e gjakovarve, nuk kam thene ne asnje vend
ne replikat e mia se ti ke thene qe gjakovaret e praktikojne me shume
fen krishtere, (pra, lexoi replikat mire para se te japesh ndonje
shpjegim apo verrejtje, e mos me shto dicka qe nuk kam thene ).”

Ketu keni dashur te tregoheni i vemendshem apo t’me beni te mendoj se paskam shpifur dicka per ty. Nuk e di. Por nuk te kam then as une qe ju keni then...Por lexo qka te kam then:”... Por, duhet ta kesh parasysh nje gje. Nuk te kam then se ne Gjakove jane te gjithe te besimit krishter. Kam thene ne ate kuptim se, Gjakova me rrethin eshte vendi qe me se shumti e praktikojne kete fe ( krishtere), ok? Me argumento te kunderten? Ketu do jem.”. Siq po e sheh, s’ke pasur mundesi t’ma argumenton te kunderten, qe eshte ndonje vend tjeter, dhe jo Gjakova ajo qe e praktikon fen katolike, dhe jeni marrur me dicka krejt tjeter. Ju lutem ( ty edhe Xhavos) mos u mundoni qe jeni dy kunder mendimeve te mija, t’me hutoni qofte edhe duke devijuar nga biseda apo ne ndonje menyre tjeter. E kam thene se ate qe e shpreh njeher edhe e mbroje deri ne fund, sepse nuk flas-shkruaj me fjale rrugesh-trotuaresh, apo nga deshira. Por vetem nga arsyea.

Interesant...” Sa i perket pyetjes tende, qe une i paskam ikur, dhe se kam dhene
pergjegje jo reale dhe jo te plote, atehere me verteto ti mua te
kunderten, sa i perket xhamive dhe kishave te shkatruara ne kosove. (
Fundja nuk e shoh edhe shume te rendesishme te futem dhe te hulumtoj se
a kan qene ne vitin 1998-99 660 xhami ne kosove, apo ka pas ma shume
apo me pak, apo sa kisha ka pas apo sa jane shkatru). Une te kam dhene
nje shembull shume te mire, te cilin ti je disa here duke e
anashkaluar, te kam thene se ne kosove jane djegur me shume sesa 218 xhami dhe ne te kunderten asnje kishe Katolike, dhe ato qe jane shkatruar nga kishat jane vetem kisha Ortodokse ( nga Politika te Milloshevicit ), te cila nuk i kan shkaterru UÇK-ja por i ka shkatruar NATO.”

Pergjigjen nuk e ke dhen te plote aspak. Une te thash me intereson te di nga ty, sa xhamia dhe kisha ka pasur ne Kosove ( ne 98-99) sakte, dhe me pas duhet t’i dim gjithashtu sakte sa xhmia dhe sa kisha jane djegur, dhe tani mund te kesh te drejte ti ose une. Nese nuk jeni i sigurte ju ( qe pranoni se studjoni kete drejtim), ateher kjo eshte dobesi e juaj. Per dike tjeter qe nuk ka te bej me kete drejtim, dhe qe nuk “rreh gjoks”, mund te jete i pa rendesishem hulumtimi. Por per ty, duhet te jete shume shume i rendesishem. Perndryshe me ben te kuptoj se gjithcka qe shkruan ketu, e keni jo te sigurt ( kjo edhe po shihet se gjithnje e me shume s’po kundershtoni ne disa pika). Keni vazhduar prape duke thene:” ...me shume sesa 218 xhmia...”. Kjo “ me shume”, nuk eshte e perckatuar, mund te ken qen 219,220...Cilen ta marrim si te sakte? Gjithashtu me thuaj sakte sa kisha kan qen ne Kosoven ( 98-99), kete e kerkoj nga ju, dhe mos vazhdoni te kaloni nga dicka ne dicka tjeter. Ktheu dhe lexo prej fillimi, kemi kaluar krejt ne dicka tjeter, dal nga dal ne pamundesi te kundershtoni argumentet qe po u sjell, po kaloni ne dicka tjeter. Kur une rresht per rresht tuajin poe komentoj pa kaluar asnje.

Interesant...” Une nuk jam duke i zbutur replikat e mia, as mendimet e mia nuk kane qene ekstreme qe te me gjykosh ne kete menyre. Jam nje njeri qe realiteti i nje vendi me ben pershtypje te madhe, dhe parimet e mia jetesore i bazoj ne realitetin, kulturen,traditat e vendit tim, fundja jam vehtja dhe nuk jam kopje e askujt, dhe askush nuk eshte kopje imja. Te shkruaj keshtu ne menyre qe te mos me krahasosh me antaret e tjere te forumit, ( sepse ndodh qe i ben padrejtesi te tjereve e jo mua, sepse une edhe nuk jam ndoshta i barabart me ate qe me krahason, ndoshta jam edhe me i ulte ), per ate kujdes.”

Nuk kan qen gjykimet e juaja extreme? E te kujte ateher, te miat? Ktheu dhe lexo se cfare ke then per mua qe ne fillim...me 26 prille, ora 12-44, me 26 prille, ne ora 7-32. Dhe me gjej diku nje shkrim timin qe t’u kam drejtu ne kete menyre??
Perderisa ju (besimtaret) i matni me nje peshore te gjithe jo besimtaret apo edhe ata besimtare qe s’jan si ju te fiksuar, por qe e mbajn ne vete pa u treguar extremiste. Ateher, pse pret nga une te dalloj ty nga Xhavo e disa tjere ketu. Ku qe te gjithe e keni “perden” e cila, shume here ju kushton gjate jetes. J’u ben te pamundur t’a pranoni realitetin. Dhe kete qe e bej, nuk e bej per ndonje menyre perfitimi qe t’ju injoroj apo dicka tjeter, por e bej sepse te kam then qe kam njohur edhe ne perditshmeri njerez si ju ( qe jane te fiksuar pas fes) dhe ate shume. Prandaj kam ardhe ne kete perfundim, qe s’mund t’me bind askush qe se kam mire.

Edhe kete here po e perfundoj me nje thenje:”Te vertetes mos iu frikeso kurre, sepse mbjell hijen e dyshimit mbi te!
E_Bukura
Anëtar i Suksesshëm
Anëtar i Suksesshëm
E_Bukura

Female

MesazhTitulli: Re: Feja apo Kombi.?   Feja apo Kombi.? - Faqe 13 EmptyWed Apr 30, 2008 3:43 am

Xhavo…”E_bukura, vetë koha e vendi se ku e ke shtruar pyetjen (çfarë besimi paska Gjakova) dhe mënyra se si e ke bërë atë, le për të kuptuar se ti e ke pasur fjalën se kinse Gjakova po u dallojka patriotike se po na u praktikojka katolicizmin. Pra ska te bej me kurrfar përbishtrimi. Pa e zgjat fare muhabetin, unë lirisht po te them se njerezit qe me se paku janë shquar, atëhere kur është dashtë, por edhe sot për patriotizëm janë këta katolik (për te cilet po flet ti). Unë jam rritë aty me ata, ske çka më tregon ti mua!”

Nuk ka te bej ketu as koha e as vendi. Une shume vone e kam permendur Gjakoven, dhe besimin e tyre ( me sakte para disa ditesh). Kurse ju ( besimtaret e fes Islame) qe prej se kam fillu te hy ne forume, kam hasur neper keto shkrime se:” feja Islame eshte ajo qe e ka shpetuar popullin tone”. U kam terhekur vrejten se gabim e keni, dhe mos e perdorni ( besimine shumices ne kete fe) qe te perfitoni dhe te merrni merita te pa merituara. Lidhje me kete te kam argumentu te kunderten ( dhe jeni ndalur, keni heshtur) apo te pakten s’keni reaguar me daten 22 prill, ora 10-16 ( ktheu lexoje). Dhe gjithashtu, e kam mare shembull edhe me konkrete se Gjakova eshte vendi qe jane me atdhetar, te cilet nuk e kan besimin Islam. Por gjithashtu e kam then se nuk jane me atdhetar vetem qe jane te besimit katolik. Ka qen vetem nje rastesi kjo e fundit.
S”ka rendesi se ku jeni rrit ju, mund te thuani ketu qe jeni rrite edhe Florida. Por ajo qe eshte e rendesishme eshte se, sic te kam then ju ( njerez si ju) nje dite edhe vellaun nuk mund ta duan apo qmojne, nese del jashte “perdes” e aq me pak nje shqiptare te panjohur qe eshte i nje besimi tjeter. Keto prralla jane te vjetruara per mu. Shpike ndonje te re, ndoshta do te jem ne dilem.

Xhavo...” Unë e urrej te shkuaj për antarët, te përshkruaj e vlerësoj ty, por deshiroj te flas, ta përshkruaj dhe vlerësoj mendimin. Prandaj edhe unë nuk i përgjigjem çdo pyetje e cila përpiqet te cenoj personalen, sepse unë nuk e kam hobi fenë, por internetin.”

Epo ketu ndryshojme, sepse une komjuterin-interenetin, se kam hobi, ngase gjithcka qe bej lidhet me kete. Orarin e provimeve, rrezulltatet e provimeve, ndihma per dicka te pa kuptuheshme per ndonje literatur, etj etj, gjitha i bej permes kompjuterit-interenetit.Pra nuk e perdorim njejte internetin, ti mund ta perdoresh edhe per dicka tjeter... Kurse feja, eshte ajo qe e kam hobi. Kur te plakem dikur ndoshta mirrem me shume me fen, sepse nuk kam pune me te meqme. Ato qe i ndalon dhe i udhezon feja, i kam mesuar qe moti, pa ndihemen e asnjeres fe.

Xhavo...” S'mund të thuhet se feja është hobi, sepse në aspektin sociologjik edhe antropologjik feja është faktori kryesor i cili njeriun e dallon edhe nga shtaza, por edhe nga mekanika (roboti). Vetëm njeriu mund te jetë religjioz. Kjo është e programuar qysh në prolog, në fillimin e ekzistimit te njeriut si qenie njerëzore. Prandaj diçka kaq esenciale s'mund të jetë hobi. Qështje tjetër është diskutimi
rreth asaj se çka është e drejt e çka jo.”

Sipas juve po get se te gjithe ata njerez qe s’jane pak dhe s’jane te pa rendesishem, qe kane bere dhe kan len dicka te mire ne kete jete, apo me konkretishte qe kane ber dhe dhen gjen me te shtrejte per atdheun e tyre, jeten. Qe te gjithe pasken qen kafshe??!! Vetem e vetem qe s’pasken qen religjioz aq sa duhet ose ne perpikmeri me rregullat perkatese?? Thirri mendjes o i nderuar dhe mendo mire se cfare po shkruan.

“Madheshtor te ben sherbimi ndaj atdheut, renia per te eshte hyjnizim i ketij misioni!”

Shendet!
interesant
Anëtar aktiv
Anëtar aktiv
interesant

Male

MesazhTitulli: Re: Feja apo Kombi.?   Feja apo Kombi.? - Faqe 13 EmptyWed Apr 30, 2008 11:15 am

E_Bukura

Kur Zoti krijoi Ademin ( Adamin ) urdheroi qe te gjitha MElaiket t'i perulen Ademit si shenjte respekti, te gjitha iu perulen me perjashtim te Shejtanit ( Djallit ) i cili ishte mendjemadh, kryeneq ... Arsyetimi pse ky Djall nuk iu perul Ademit ne shenje respekti ishte ky : Ti me ke krijouar mua nga Zjarri, e kete e ke krijuar nga Balta... Une jam me i mire se ky, une kam prioritet, une jam me i menqur,une... - Sigurisht do te pyesesh pse po ta shkruaj kete ngjarje?- Ta shkruaj kete per te te treguar qe mos t'i qmosh shume shkrimet tua se ka filluar te te hyje vehtja ne qejf si shifet, duke e lavderuar vehten dhe duke i japur prioritet te madh, Une..une .... une...
-Mos mendo se je duke shkruar dicka aq shume me rendesi te madhe, dhe mos ia bej rrafsh vehtes se : uaa cfar jam duke i bere ketyre, mos merr kompetenca qe nuk i perballon dot, per ndryshe merre pasqyren edhe bisedo me mire me pasqyre .

Une nuk e studjoj Teologjin qe ti numeroj Kishat e Xhamiat e Kosoves, sepse teologjia eshte aq shkence e gjere , saqe kjo cfar thua ti eshte bira e fundit e kavallit si thone populli. Ti thua njejte sikur ta pyesim nje astronom : Ti e studjon astronomin, mi trego sa yje ka ne univers ?! - Me numra merret matematika ( e kemi te dyte dobesi ), kurse me fakte edhe jo me fjale te shumta dhe boshe meren shkecat tjera.

Ne nuk themi se je duke shkruar ketu fjale rrugesh-torturash...por edhe nuk je duke shkruar dicka me rendesi te madhe sa ia vlen qe te mendohem apo te studjojm dicka nga ti, thjesht me nje fjale, replikat e tua jane vetem perseritje nga te tjerat.

Sa i perket se si i vleresoj besimtaret " jo ekstrem " sipas jush, dhe jo besimtaret, une ketu nuk po shof kesi lloj njerezish.
Te isha duke polemizuar me ndonje Pabesimtar ( ndonje besimi te kundert) do ishte polemika ndryshe, sepse do e kishim nje baze edhe une edhe ai per tu bazuar dhe argumentuar, por ketu kam te beje me nje person i/e cili mendon se mendimet dhe logjika personale eshte dicka qe mund secilen gje ta argumentoj, dhe te flas rreth saj, dhe ne te njejten kohe duke ia bere qejfin vehtes. ( ska me keq sesa te ia besh vehtes rrafsh ).

" Keto qe po ti shkruaj mos mendo se jam duke i ikur temes qe jemi duke polemizu, kjo eshte ne perputhje me temen ".

Une nuk pres qe ti te besh ndonje dallim ne mes meje dhe xhavos, apo ne mes te antarve ne pergjithesi, sepse fundja cfar ta qon mallin vehtja? - Ta gjykosh nje person duhesh te jesh me i lart se ai ne dituri dhe ne cdo aspekt, e une nuk po shof se ti je dicka speciale dhe me mendime speciale ketu.( mos e harro tregimin lart qe ta kam shkru, ka shume mesim ketu, nese di ta kuptosh ).

Per mos ta harruar temen kryesore te diskutimit: Feja eshte gjeja primare qe cdo person duhet ta kete ne vend te pare, normal ata qe din se cfar eshte feja, sepse ata qe nuk e njofin fen, dhe se e nenqmojne ate , ata edhe nuk kan dallim te madh nga shtazet, perkundrazi .

Hobi mund te jete ndonje gje e cila te ben te ndihesh mire ne disa momente, psh: sporti,muzika,vallezimi,interneti... Por te thuash se feja eshte hobi , keto fjale vetem tek shqiptaret mund ti gjesh.

Kombi - Feja, Feja - Kombi, jane nje per mua. Perse them jane nje per mua, sepse Feja me nxit qe ta dua,ta mbroj kombin, edhe kombi me ben qe te ndihem fetar edhe me i madh.

Mos te harroj ne fund :
Ne perralla kafshet veprojn si njerezit, ne jete ndodh e kunderta.
xhavo_
Anëtar aktiv
Anëtar aktiv
xhavo_

Male

MesazhTitulli: Re: Feja apo Kombi.?   Feja apo Kombi.? - Faqe 13 EmptyFri May 02, 2008 12:40 am

"Gjakova eshte vendi qe jane me atdhetar, te cilet nuk e kan besimin Islam."

E_Bukura, pasiqe ke "lidhur koke" tek çështja e fesë në Gjakovë, është shumë qesharake kur thua ti se Gjakova nuk janë musliman, kur dihet se pikërisht ajo dallohet nga ndjenja e identitetit musliman, historikisht edhe sot. Nuk dua te bëj dallime tani e te dalim në çështje "kodra pas bregut", por katoliket e Gjakovës mund te jenë atdhetar, por skanë qenë asnjëherë të shquar apo dalluar.
Madje vetë historia e qytetit fillon me xhaminë e Hadumit, ndër më të vjetrat në Kosovë. Kur është mbajt Kuvendi i Gjakovës në fillim te shek. XX, jomuslimanet nuk kanë pasur drejtë te marrin pjesë në ushtri. Aty ka shumë tarikate (por pak bektashi), që thjeshtë janë pjesë nënstrukturale e identitetit musliman. Ndjenja e përkatësisë muslimane ka qenë dhe është e fortë, 
pamarrë parasysh se ne çfarë niveli është praktikuar dhe praktikohet. Feja islame Gjakovën e shoqëron në çdo aspekt, madje edhe në kulturë, poezi dhe këngë. Shumica e këngeve gjakovare janë thjeshtë ilahi apo gazele ose kanë elemente te faktorit islam.
Sponsored content

MesazhTitulli: Re: Feja apo Kombi.?   Feja apo Kombi.? - Faqe 13 Empty

Feja apo Kombi.?
Mbrapsht në krye 
Faqja 13 e 40Shko tek faqja : Previous  1 ... 8 ... 12, 13, 14 ... 26 ... 40  Next
 Similar topics
-
» Feja apo Kombi.?
» Feja Katolike
» SHKENCA DHE FEJA
» EH, Ç'KOMBI I RRALLE!
» FEJA, SHPRESA DHE QËNDRESA

Drejtat e ktij Forumit:Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi
Bashkimi Kombëtar :: Teologji-
Kërce tek: