|
|
| Kush i ka shkruar këto vargje ? | |
|
+10E_Bukura tom sojer Ani Urata Beton meli besa-bese Euridika dibranja Sofra 14 posters | |
Autori | Mesazh |
---|
Sofra Admin
Numri i postimeve : 7564 Registration date : 13/08/2007
| Titulli: Kush i ka shkruar këto vargje ? Tue Nov 06, 2007 11:26 am | |
| Të nderuar forumist , po e hapi këtë temë të re për të shkëmbyer njohuri dhe për t'i testuar ato mes veti .
Forumistët e gjejnë autorin e vargjeve dhe sjellin vargje,posa të gjindet autori,vihen tjera vargje.
Po fillojë unë me një..
Të Lindet Njeriu
Të lindet një njeri nga gjin'i dheut tonë të rim me lot të vakët, nga thalb'i shpirtit tonë që shkrihet në dëshirë të flakët për një gen të ri, Të lindet një njeri ! Pa hyll në ball por që me fjalë të pushton, që të rrëmben qetsin e ban gjakun të të vlojë rrkajë, e ban synin ligshtin ta zhgjetojë, që nëpër shekuj ndërgjegjen na tradhton. të dali një njeri ! Të mkambi një Kohë të Re ! Të krijojë një Epope ! Ndër lahuta tona të këndohet Jeta e Re... Të gjitha kombet po dehen n'epopea të veta, flakë e zjarrmit të tyne na i përzihet ftyrat dhe nëpër to një nga një po shtohen rrudhat, e nën kambë e mbi krye tinzë po na ik jeta. [Liri !-Po,liri dhe gaforrja gëzon, por gaforre asht... Liri, ku plogsi ndërgjegjen gjallon, jo,liri nuk asht !], Të lindet një njeri i madh si madhni dhe ndërgjegjet tona t'i ndezi në dashni për një ide të re,ideal bujar, për një agim të lum e të drejtë kombëtare.
Me respekt, Sofra | |
| | | dibranja Anëtar aktiv
Numri i postimeve : 542 Registration date : 19/09/2007
| Titulli: Re: Kush i ka shkruar këto vargje ? Tue Nov 20, 2007 4:36 pm | |
| Keto vargje i ka shkruar MIGJENI sofra nes sjam gabim.... Po keto vargje kush i ka shkruar? Pa ty
Ti ike udhes se pafundme Ku zverdhin druret gjetherenes Mbi gjokse pellgjesh tani tundet I arti medalion i henes. Lejleket iken. Fill pas teje Si stof i keq u zbeh blerimi Dhe ngjajne toka, pylli, reja, Me negativin e nje filmi. Tani ne fusha shkoj menduar Ku nis te fryje ere e ftohte, Ku ca mullare te gjysmuar Duken qe larg si Don Kishote. C'te bej, po them me vehten time, Ne kete ore te vone te muzgut, Ku qerrja baltave ben shkrime. Te lashta sa te Gjon Buzukut? Do te shkoj te ulem permbi pellgjet, Te pi ne gjunje duke rene, Ne gryke e di qe do te me ngelet I ftohte medalioni i henes. | |
| | | Euridika Anëtar i Besueshëm
Numri i postimeve : 1408 Vendi : Kosovë Registration date : 11/11/2007
| Titulli: Re: Kush i ka shkruar këto vargje ? Tue Nov 20, 2007 11:59 pm | |
| dibranja, me duket te Kadarese (te bukura vargjet vërtetë .) Rubrike shuuume e mire ju pergezoj Softra duke ju pershendetur ju le ne shoqerim te kasaj balade te dhimbshme....
Baladë Çame Ylberi , si një përshëndetje e përlotur lamtumire, U zhduk matanë largësive, Nëpër shi… Matanë largësive u zhduk e pëflakur Çamëria dhe të gjitha rrugët tona shpien në veri. Ulërin era Mesdhetare mbi trojet e lashta epirote Mbi të shejtat troje tona stërgjyshore Në kullotat e braktisura kullosin rrufetë. Ullishtat e pavjelura gjëmojnë si dallgë nëper bregore . Dhe kudo toka Çame , Mbuluar me retë, Rënkon e mbyur në gjak e lot, E mbytur shkret pa zot. Na tregojnë drejtimin plumbat, që vërshëllejnë në errësirë. Na ndriqojnë rrugen flakët, Që gjithë token kan përpirë . Pas shpinave tona përplas tufani Dyert e shkallmuara të shtepive Dhe rruget zgjaten zgjaten si veri, Ne, popull muhaxhir ,ecim nëpër shi….. Lamtumirë Çamëri..... | |
| | | Sofra Admin
| Titulli: Re: Kush i ka shkruar këto vargje ? Wed Nov 21, 2007 1:38 am | |
| Faleminderit Euridika për përgëzimin. "Balada Çame" e ka shkruar Bilal Xhaferri apo jo ? Kush i ka shkruar këto vargje ?
Arratisur, syrgjynosur, Raskapitur dhe katosur Po vajtonj pa funt, pa shpresë, Anës Elbës, anës Spree-së.
Ku e lam' e ku na mbeti Vaj-vatani e mjer-mileti Anës detit i palarë, Anës dritës i paparë, Pranë sofrës i pangrënë, Pranë dijes i panxënë, Lakuriq dhe i dregosur, Trup e shpirt i sakatosur?
Se ç'e shëmpnë derbederët, Mercenarët dhe Bejlerët, Se ç'e shtypnë jabanxhinjtë Se ç'e shtrythnë fajdexhinjtë, Se ç'e pren' e se ç'e vranë, Ç'e shkretuan anembanë, Nënë thundrën e përdhunës Anës Vjosës, anës Bunës!
Çirem, digjem i vrerosur, Sakatosur, çarmatosur As i gjall' as i varrosur, Pres një shenj' e pres një dritë, Pres me vjet' e pres me ditë, Se ç'u tera, se ç' u-mpaka, Se ç' u-çora, se ç' u-mplaka, Lark prej vatrës dhe prej punës, Anës Rinit, anës Tunës.
Çakërdisur, batërdisur, Përpëlitur dhe zalisur, Endërronj pa funt, pa shpresë Anës Elbës, anës Spree-së.
Dhe një zë vëngon nga lumi, Më buçet, më zgjon nga gjumi, Se mileti po gatitet, Se tirani lebetitet, Se pëlcet, kërcet furtuna, Fryhet Vjosa, derdhet Buna, Skuqet Semani dhe Drini, Dridhet Beu dhe zengjini, Se pas vdekjes ndriti jeta, Dhe kudo gjëmon trumbeta: Ngrehuni dhe bjeruni, Korrini dhe shtypini, Katundar' e punëtorë, Që nga Shkodra gjer në Vlorë!
Ky ilaç e ky kushtrim Më bën djal' e më bën trim, Më jep forc' e më jep shpresë, Anës Elbë-s, anës Spree-së. Se pas dimrit vjen një verë Që do kthehemi një herë Pranë vatrës, pranë punës, Anës Vjosës, anës Bunës.
Arratisur, syrgjynosur, Raskapitur e katosur Brohorit me bes' e shpresë Anës Elbës, anës Spree-së.
Hamburg, Maj, 1930 |
| |
| Titulli: Re: Kush i ka shkruar këto vargje ? Wed Nov 21, 2007 2:05 am | |
| E si mund t'i harrojme keto vargje i nderuar Sofra kur i kemi thene sa e sa here me brohoritje ne klase Jane te Fan S.NOLIT Kush i ka shkruar keto vargje ?
Shqipetar!
Shqiperin' e mori turku, i vu zjarr! Shqipetar, mos rri, po duku, shqipetar! Mjaft punove per te tjere, o fatkeq! Kujto vendin tek ke lere dhe tek heq. Te ka bere perendia luftetar, si s'te lodhi roberia, shqipetar! Erdhi dita te ngresh koke, te kerkosh lirine, bashke me shoke te leftosh! Mos beni si keni bere gjer me dje, por te leftoni te tere per Atdhe. Peseqind vjet kemi rruar me pahir, Lidhure me kemn' e duar me zinxhir!... Myslyman' e te krishtere jemi keq! Te ngrihemi qe te tere, djem e pleq! Te ngrihemi te deftojme trimeri; ja te vdesim ja te rrojme per liri! O moj Shqiperiz' e dashur, memedhe, Te shoh me buze te plasur, si me sheh. U shkretove anembane, Shqiperi, se shqiptaret s'kane dashuri. Gjithe djemte qe ke qare dhe mban zi, per Morene jane vrare, per Turqi! Zhvish rrobat e roberise, memedhe, vish armet e trimerise se ke ne!
|
Me fal Sofra qe po perseritem por spo mundem pa te thene edhe njehere ,pergezime do jete kjo tema ime e preferuar se edhe nese s'i qelloj do knaqem se lexuari
Me nderime Euridika | |
| Titulli: Re: Kush i ka shkruar këto vargje ? Wed Nov 21, 2007 2:17 am | |
| Kush i ka shkruar keto vargje?
Atdheu
Atdheu është dhimbje, është dhimbje. Një prill i pikëlluar në shpirt. Atdheu është kryqi, është kryqi. E mban - dhe të mban ty - në shpirt.
Atdheu është toka e premtuar. Ti shkel si një zot dhe s'e ke ndën këmbë Atdheu s'ka fjalë, ka sy të trishtuar Vdes dashuria në dashuri që të çmend.
Atdheu është buka e urritur, të ikën nga duart e dot nuk e ngop ëndërr dhe ankth dhe shpresë e sfilitur me sytë n'errësirë vetveten kërkon.
Atdheu është varr i hapur, është varr. Një jetë drejt tij shkon me besë që bind. Në një pikë loti mbyt lotin fatvrarë Në një pikë loti lirinë e lind.
Atdheu yt i vogli, i vogli, Ai hyjnori i pavdekshmi - loti. | |
| | | besa-bese Anëtar i Besueshëm
Numri i postimeve : 1178 Registration date : 27/10/2007
| Titulli: Re: Kush i ka shkruar këto vargje ? Wed Nov 21, 2007 2:57 am | |
| me duket se keto vargje i shkroi Fatos Arapi, kush i shkroi keto vargje? Vaje te kaltra per ty me leshojne floket dhe goja s'eshte vec nje pasqyre e krisur prej dhimbjesh te dala nga mishi me shkulje prej asaj qe te kam pushtuar kurre per mos te te leshuar. O dendesi bari e gjelber e kraherorit tend o drure te eger aromeleshues te kembeve te tua, o krahe qe vetem krahe dhe vetem krahe leshoni, o ti,qafe e bute dhe e forte njeheresh O ti gjithcka,gjithckaja ime, gjithckaja e nates sime,e dites sime, ti,gjithcka O rruzull i erret ,o rruzull i verber,o rruzull shkaterrues i sedres sate te kafshuar. Te gjitha ju,gjithcka te ti. Vete ti: Qendro,me veshtro, mos me vdis ne duar Nje toke nje here e gjetur kurre me s'eshte harruar!
pershendetje | |
| | | Sofra Admin
| Titulli: Re: Kush i ka shkruar këto vargje ? Wed Nov 21, 2007 5:24 am | |
| Ju lus të gjithë forumistëve që të lexojnë në fillim të temës rregullën për të ecur si duhet vargu zingjiror i temës.
Euridika të tilla ishin dikur vitet kur recitonim thurnim vargje edhe këndonim rrugëve me shok dhe shoqe. Prandaj them se secila kohë e ka vulën e vet .... më vjen mirë që së paku kam hap një temë që dikush i kujton ditët e lumtura që kanë ik dhe nuk kthehen më.
Poezin "Shqiptarë !" e ka shkruar Çajupi.
Kurse poezinë q e ka vënë besa besë titullohet; "Gjithckaja ime" dhe e ka shkruar Mimoza Ahmeti E sakt është besa besë që poezinë "Atdheu" e ka shkruar Fatos Arapi.
Kush i ka shkruar këto vargje ?
Ketu s'do jem
Ketu s'do jem do jem larguar Ne tokë I tretur si të tjerët Në kafenenë e preferuar Nuk do më shohin kamarierët Dhe nëpër udhët ku kam ecur S'do ndihet kolla ime e thatë Mbi varrin tim do të rrijë I heshtur Një qipariz si murg I ngratë Ti do trishtohesh atëhere Se s'do më kesh në dhomë të gjallë Dhe kur në xham të fryjë erë Do qash me erën dalëngadalë Por kur të jesh mërzitur shumë Në raft të librave kërkomë Aty do jem I fshehur unë Në ndonjë fjalë a ndonjë shkronjë Mjafton që librin pak ta heqësh Dhe un do të zbres do t'vi pranë teje Ti si dikur me mall do qeshësh Si një blerim pas një rrëkeje. | |
| Titulli: Re: Kush i ka shkruar këto vargje ? Wed Nov 21, 2007 3:45 pm | |
| Keto vargje i ka shkruar-Deriteto Agolli Kush i ka shkruar këto vargje ? Malli i Shqiperise
Me ka marre malli per Shqiperine tone. Sonte,kur po kthehesha me trolejbuz, Tymi i cigarit "Partizani"qe pinte dikush Dridhej kalteronte,bente spirale, Sikur te fshehta me thosh ne gjuhen e shqipetareve Mua bashkatdhetarit.
Te shkoj dua mbremjes ne rruget e Tiranes, Ku kam bere dikur ndonje marrezi, Dhe ne rruget ku skam bere asnje marrezi. Me njohin ato porta te vjetra te drunjta, Inatin akoma do ma mbajne, Koken do ma tundin, Por une s'do ta marr per keq, Se malli me ka marre. Dhe t'eci rrugicave plot gjethe te thara, Gjethe te thara,gjethe vjeshte, Per te cilat krahasimet gjenden aq lehte.
Me ka marre malli per Shqiperine tone; Per ate qiell te madh,te gjere e te thelle, Per vrapin e kalter te dallgeve adriatike, Per rete qe ne muzg si keshtjella digjen, Per alpet flokebardha e mjekergjelbra, Per netet e neilonta,qe nga flladet fergellojne, Per mjegullat qe si indiane te kuq muzgjeve shtegtojne
Per lokomotivat dhe kuajt, Qe te djersitur avullojne e hungerojne, Per qiparisat,kopete dhe varret Malli me ka marre. Malli me ka marre, Per shqipetaret.
Me ka marre malli dhe se shpejti vi atje, Duke fluturuar mbi mjegullat,si mbi deshira. Sa i larget,aq edhe i dashur je,atdhe. Aerodromi do te dridhet nga uturima, Mjegulla do te rrije pezull mbi humnera. Ata qe shpiken shpejtesine reaktive Larg atdheut sigurisht do kene qene ndonjehere | |
| | | Sofra Admin
| Titulli: Re: Kush i ka shkruar këto vargje ? Wed Nov 21, 2007 4:06 pm | |
| Poezinë " Malli i Shqipëris" e ka shkruar Ismail Kadare.Kush i ka shkruar këto poezi ?Vaji i Bylbylit
| Po shkrihet bora, Dimni po shkon; Bylbyl i vorfën, Pse po gjimon?
Pushoi murlani Me duhi t'vet; Bylbyl i vorfën, Çou mos rri shkret.
Gjith; fushët e malet Blerim e mbëloj; Livadhi e pema Gjithkah lulzoj.
Ndër pyje e orgaja, N'ma t'mirin vend, Me rreze dielli Po e gëzon gjith'kend.
E tuj gjimue Shikon rreth e rreth Nji prrue qi veret Rrjedh nëpër gjeth.
A çil kafazi, Bylbyl, flutro; Ndër pyje e orgaja, Bylbyl, shpejto.
Kerkush ma hovin Atje s'ta pret, Me zeher haejen Kerkush s'ta qet.
Kafaz ke qiellin, Epshin pengim, E gjith ku t'rreshket Shkon fluturim.
Nëpër lamije Ke me gjet mel, Për gjith'prendverën Njajo buk t'del.
E kur t'zitë e di ndër prroje pi, Te njato prroje Qi ti vetë di.
Tash pa frigë çerdhen E ban ndoj lis; Nuk je si'i nieri Qi nuk ka fis
E kur t'vin zhegu, Kur dielli shkon, Ti ke me këndue Si ke zakon.
Rreth e rreth gjindja Me t'ndie rri; Prej asi vendit Dahen me zi.
A çilë kafazi, Bylbyl, flutro; Ndër pyje e ograja, Bylbyl, shpejto.
Ndër tranfofille, Ndër zamakë nga; Ku qeshet kopshti, Idhnim mos mba.
Po shkrihet bora, Dimni po shkon; Biylbyl i vorfën , Pse po gjimon?
|
| |
| Titulli: Re: Kush i ka shkruar këto vargje ? Wed Nov 21, 2007 4:28 pm | |
| E ka shkruar NDRE MJEDA
GJUHA SHQYPE
Porsi kanga e zogut t'veres, Qi vallzon n'blerim të Prillit; Porsi i ambli flladi i erës, Qi lmon gjit e drandofillit: Porsi vala e bregut t'detit, Porsi gjâma e rrfés zhgjetare, Porsi ushtima e nji termetit, Njashtû â gjuha e jonë shqyptare. Ah! po; â, ambël fiala e sajë, Porsi gjumi m'nji kerthí, Porsi drita plot uzdajë, Porsi gazi i pa mashtrí; Edhè ndihet tu kumbue, Porsi fleta e Kerubimit, Ka'i bjen qiellvet tue fluturue N't'zjartat valle t'ameshimit. Prá, mallkue njaj bir Shqyptari, Qi ketë gjuhë të Perendís, Trashigim, qi na la i Pari, Trashigim s'i a lên ai fmís; Edhè atij i u thaftë, po, goja, Qi e perbuzë ketë gjuhë hyjnore; Qi n'gjuhë t'huej, kúr s'âsht nevoja, Flet e t'veten lên mbas dore. Në gjuhë shqype nanat t'ona Shì prej djepit na kanë thânun, Se âsht nji Zot, qi do t'a dona: Njatë, qi jetën na ka dhânun; Edhè shqyp na thanë se Zoti Per Shqyptarë Shqypnín e fali, se sá t'enden stina e moti, Do t'a gzojn kta djalë mbas djali. Shqyp na vetë, po pik' mâ para, N'agim t'jetës kúr kemi shkue Tue ndjekë flutra neper ara, Shqyp mâ s'pari kemi kndue: Kemi kndue, po armët besnike, Qi flakue kanë n'dorë t'Shqyptarvet, Kah kanë dekë per besë jetike, Kah kanë dekë kta per dhé t'Parvet. Në këtë gjuhë edhè njaj Leka, Qi 'i rruzllim mbretnín s'i a xûni, Qi kah bijte ai, shkelte deka. Shekllit mbarë ligjë t'randë i vûni; Në këtë gjuhë edhè Kastriota U pat folë njatyne ushtrive, Qi sa t'ndrisë e diellit rrota, Kanë me kênë ndera e trimnive. Prá, Shqyptarë, çdo fés qi t'jini, Gegë e Toskë, malcí e qyteta, Gjuhen t'uej kurr mos t'a lini, Mos t'a lini sá t'jetë jeta, Por per tê gjithmonë punoni; Pse, sa t'mbani gjuhen t'uej, Fisi i juej, vendi e zakoni Kanë me u mbajtë larg kambet s'huej. Nper gjuhë shqype bota mbarë Ka me u njohtë se ç'fis ju kini, Ka me u njohtë jú per Shqyptarë: Trima n'zà sikurse jini. Prandej, prá, n'e doni fisin, Mali, bregu edhè Malcija Prej njaj goje sod t'brohrisin: Me gjuhë t'veten rrnoftë Shqypnija!
po keto vargje kush ka shkruar sofra? | |
| | | Sofra Admin
| Titulli: Re: Kush i ka shkruar këto vargje ? Wed Nov 21, 2007 8:56 pm | |
| Poezin Gjuha Shqipe e ka shkruar Gjergj Fishta.
Kto vargje kush i ka shkruar ? GJYKIMI
Do të vijnë mbas nesh fëmijët tanë e fëmijët e fëmijëve tanë dhe ata do të flasin për ne, ata do të gjykojnë për ne- (Breznitë veprat i gjykojn .. -ka thanë nji njeri i madh!)- dhe nuk do t’na dënojn, e dij, për belbëzimet tona, shtërzimet’ për gabimet-t’vogla e t’mëdha-për të mbërrimet tona... Pse-kush ka faj që prindet s’na lanë gadi kurrgja -pos vorreve dhe padijes; kush ka faj që aq kohë-errësija dhe vetmija- si mrazet e pranverës kanë mbyt filizat mu në farë?! Do të vijnë mbas nesh fëmijët tanë e fëmijët e fëmijëve tanë-breznitë, dhe ata do të dijnë për ne, se ne jemi pjella e Ditës së Re-dhe plot diell e dashni; do të dijnë për ne, e dij, dhe do t’ua kallxojnë me binduni fëmive të vetë si kemi ngallnjye, nga hini dhe vjetërsia,qytete t’reja, fabrika dhe katunde... si kemi shkrue kangë, si kemi thurë tregime- tue belbzue ebecenë dhe gjuhën vetë... (Dhe, ani, që të gjithë jemi marrë me çd! o gja, si me qenë mjeshtra çollakë, me pak dije po me shumë e shum vullnet...) | |
| Titulli: Re: Kush i ka shkruar këto vargje ? Wed Nov 21, 2007 9:11 pm | |
| Pezine ''GJYKIMI '' e ka shkruar ESAT EMKULI Po kete poezi kush e ka shruar?
Kur një mëngjes
Do te jete mengjes e une do te vi patjeter. Mbi xhaketen time do te kene rene petale Nga lulet e kumbulles se vjeter, Nga lulet e thanes se tharet.
Ahere ti s'do te jesh zgjuar akoma. Une do te them emrin tend ne xhame Dhe do te vershellej te dashuren kengen tone: "Ti cele heret, moj bajame!"
Do vershellej ngadale-ngadale E s'do prish gjumin tend te bukur. Do bien mbi mua petale E do ulet ne sup nje flutur...
E, kur syte te hapesh, do te shohesh Romantikun e perjetshem ne xhame Dhe kengen e dashur do njohesh: "Ti cele heret, moj bajame!" | |
| | | Sofra Admin
| Titulli: Re: Kush i ka shkruar këto vargje ? Wed Nov 21, 2007 9:26 pm | |
| Poezin Kur një mëngjes e ka shkruar Dritëro Agolli Kush i ka shkruar këto vargje ....? Mund të marr udhë Gjithçka mund të ndodhë Në çastin tjetër mund të mos jem mund të marr udhë bie fjala për në Gullag apo në Shat El Azar për në Uzbekistan të të shkruaj letra të shkurtra e dashur Mirë jam jam në jetë | |
| Titulli: Re: Kush i ka shkruar këto vargje ? Thu Nov 22, 2007 12:57 am | |
| Poezi e bukur nga Agim Mala
Keto kush i shkroi ???
Memedheu
Memedhe quhete toka ku me ka renure koka, ku me ka dashur mem' e ate, ku me njeh dhe gur' i thate, ku kam pasure shtepine, ku kam njohur perendine, stergjyshet ku kane qene dhe varret qe kane vene, ku jam rritur me therrime, ku kam folur gjuhen time, ku kam fis e ku kam fare, ku kam qeshur ku kam qare, ku rroj me gaz e me shprese, ku kam deshire te vdese.... | |
| Titulli: Re: Kush i ka shkruar këto vargje ? Thu Nov 22, 2007 1:29 am | |
| E ka shkruar ANDON ZAKO CAJUPI Kete kushe ka shkruar?
Femrat jane njesoj
Femrat jane shikim i zbehte i henes verdhacuke nates se pagjume te veres mbeshtjelle me rroba banjoje shatervan epshesh te etur te jetes.
Femrat jane nje lloj mengjesi i lagesht vesor. Model nudo i penelit jane femrat dhe poetpijanecit: percartje talenti ethesh dashurore.
Femrat jane jetimore e ndienjave rrugace nen rrecka kujdesi shpefillur dhe dallge deti xhuxhe jane qe shkumbojne bregun: ( i pafuqishem inati ndrydhur ne pamundesi shprehjeje).
Femrat jane njesoj: -ylber shkaperthyes i rrezeve ne pyllin e trullosur nga furtuna - mall i permbysur mutthenes rrufitur me gllenjka te vogla - dehje ferneti - virus HIV - asfiksim pastaj: - bilete avioni per larg - miniatura e nje kurve - ca vjetersira te daleboje melankonie. Njesoj jane femrat motive ndarjesh me dhimbje.
Femrat jane shembelltyra e budallepsur e seksit mashkull, te cilit kravaten i lidh perpara takimit ... me nje femer tjeter | |
| Titulli: Re: Kush i ka shkruar këto vargje ? Thu Nov 22, 2007 1:55 am | |
| Kete poezi shkroi Endri Xhafo ???
eh kjo sa e mire
Të dua, baltë shqiptare! të dua egërisht, dëshpërimisht- si ujku pyllin, si vala valën, si balta baltën! Se gjer mbi gju jam brenda teje; se lerë kam këtu si ati, gjyshi, stërgjyshi. Të dua, baltë shqiptare, se gjer mbi bel dhe përmbi bel... | |
| Titulli: Re: Kush i ka shkruar këto vargje ? Thu Nov 22, 2007 2:47 am | |
| Mitrush Kuteli i paska shkruar Euridikaja edhe ne anglishtI love you, Albanian dirt. I love you ferociously, desperately relating to you as wolf to forest, wave to wave and dirt to dirt.Up to my knees I'm into you, born out of you as was my father and grandfather and great-grandfatherI love you, Albanian dirt, up to my waist and higher yet.
kush i shkroi keto?PAMJE VJESHTE Shkoi vera .....Si hije, Fryn era, .....Shi bie. Lart qielli .....Si plumbi, Shkoi dielli, .....Na humbi. S'ka jetë- .....Ra brymë, Bar, fletë .....Pa frymë. Rri zogu .....Te hajë, Te shtogu .....Mi majë. Ka gojë; .....Do jetën, Ta rrojë .....Të shkretën! Gjahtari .....Del gjahut; Druvari .....Dru krahut. Del bujku .....Mbleth berrat; Te ujku, .....Nër ferrat! Larg fshatit .....tingllime... Rreth shtratit: .....Dëfrime! | |
| | | Sofra Admin
| Titulli: Re: Kush i ka shkruar këto vargje ? Thu Nov 22, 2007 4:14 am | |
| Pamje vjeshte i ka shkruar Asdreni Kush i ka shkruar këto vargje ; Pershendetja e fundit
Gjatë rrugëve të Palermos flladi i mëngjezit xixëllonte mbi gjethet e palmave. Digjeshin në diell sheshet e asfalta. Një vajzë e drojtur e shtrirë në plazhin e dielltë vinte nga veriu. Veshur me ngjyra koloniale, aq shumë të befta e gushti mbaronte, i jepte përshëndetjen e fundit Montrealit dhe me vendosmëri të pazakontë merrte rrugën e kthimit, humbte mes mjegullave të bardha që dhunonin kaltërsinë e shtrirë të qiellit mbi qytet. | |
| Titulli: Re: Kush i ka shkruar këto vargje ? Fri Nov 23, 2007 2:15 am | |
| "Pershendetja e fundit" Ibrahim Kodra ........................
Keto te kujt jane??
O moj Shqypni, e mjera Shqypni
O moj Shqypni, e mjera Shqypnikush t'ka qit me krye n'hi? Ti ke pas kene nji zoje e rande, Burrat e dheut te thirrshin nane. Ke pase shum te mira dhe begati, me vajza t'bukra e me djelm t'ri, gja e vend shume, ara e bashtina, me arme t'bardha, me pushke ltina, me burra trima, e me gra t'dlira; ti nder shoqet ke qene ma e mira. Kur kriste pushka si me shkrep moti, zogu i shqyptarit gjithmone i zoti ka qene per lufte e n'lufte ka dekun e dhune mbrapa kurr si ka mbetun. Kur ka lidhe besen burri i Shqypnise, i ka shti dridhen t'gjithe Rumelise; nder lufta t'rrebta gjithkund ka ra, me faqe t'bardh gjithmon asht nda. Por sot shqypni pa m'thuej si je? sikur lisi i rrxuem per dhe, shkon bota sipri, me kambe, t'shklet e nji fjale t'ambel askush s'ta flet si mal me bore, si fushe me lule, ke pas qene e veshun, sot je me crrule, e s'te ka mbetun as em'n as bese; vete e ke prishun per faqe t'zeze. Shqyptar', me vllazen jeni tuj u vra, nder nji qind ceta jeni shpernda; sa thone kam fe, sa thone kam din; njeni: "jam turk", tjetri: "latin" do thone "jam grek", "shkje"-disa te tjere, por jemi vllazen t'gjith more t'mjere! Priftnit e Hoxhet ju kan hutue, per me ju damun e ju vorfnue! vjen njeri i huej e ju rrin n'voter, me ju turpnue me grue e moter. E per sa pare ju qi do t'fitoni Besen e t'parve t'gjith e harroni, bahen robt e njerit t'huej qi nuk ka gjuhen, dhe gjakun tuej! Qani ju shpata e ju dyfeqe, shqyptari u zu si zog nder leqe! qani ju trima bashke me ne, Se ra shqypnia me faqe n'dhe! e si ka mbetun as buke, as mish as zjarm n'voter as drite, as pishe, as gjak ne faqe, as nder nder shoke por asht rrzue e bamun troke! Mblidhiu ju vajza, mblidhniu ju gra, M'ata sy t'bukur q'dini me qa eni t'vjatojme shqypnine e mjere, qi mbet e shkrete pa em'n pa ndere; ka mbet e veje si grue pa burre, ka mbete si nane qi s'pat djale kurre! Kujt i ban zemra m'e e lane me dek ket fare trimneshet, qi sot asht meke? ket nane te dashtun a do ta lame, qi njeri i huej ta shklase me kame? Nuk, nuk! ket marre askush s'e do Kete faqe t'zeze gjithkush e dro! para se t'hupet kshtu shqypnia, me pushke n'dore le t'dese trimnia! Coniu, shqyptare prej gjumit coniu te gjithe si vllazen n'nji bese shterngoniu mos shikoni kisha e xhamia: Feja e shqyptarit asht shqyptaria! Qysh prej Tivarit deri n'Preveze, gjithkund lshon diellli vape dhe rreze, asht toke e jona prindt na e kan lane, kush mos tna e preki se desim t'tane Te desim si burrat qe vdiqne motit Edhe mos marrohena para Zotit. | |
| Titulli: Re: Kush i ka shkruar këto vargje ? Fri Nov 23, 2007 2:17 am | |
| - Euridika shkruajti:
- "Pershendetja e fundit" Ibrahim Kodra
........................
Keto te kujt jane??
O moj Shqypni, e mjera Shqypni
O moj Shqypni, e mjera Shqypni kush t'ka qit me krye n'hi? Ti ke pas kene nji zoje e rande, Burrat e dheut te thirrshin nane. Ke pase shum te mira dhe begati, me vajza t'bukra e me djelm t'ri, gja e vend shume, ara e bashtina, me arme t'bardha, me pushke ltina, me burra trima, e me gra t'dlira; ti nder shoqet ke qene ma e mira. Kur kriste pushka si me shkrep moti, zogu i shqyptarit gjithmone i zoti ka qene per lufte e n'lufte ka dekun e dhune mbrapa kurr si ka mbetun. Kur ka lidhe besen burri i Shqypnise, i ka shti dridhen t'gjithe Rumelise; nder lufta t'rrebta gjithkund ka ra, me faqe t'bardh gjithmon asht nda. Por sot shqypni pa m'thuej si je? sikur lisi i rrxuem per dhe, shkon bota sipri, me kambe, t'shklet e nji fjale t'ambel askush s'ta flet si mal me bore, si fushe me lule, ke pas qene e veshun, sot je me crrule, e s'te ka mbetun as em'n as bese; vete e ke prishun per faqe t'zeze. Shqyptar', me vllazen jeni tuj u vra, nder nji qind ceta jeni shpernda; sa thone kam fe, sa thone kam din; njeni: "jam turk", tjetri: "latin" do thone "jam grek", "shkje"-disa te tjere, por jemi vllazen t'gjith more t'mjere! Priftnit e Hoxhet ju kan hutue, per me ju damun e ju vorfnue! vjen njeri i huej e ju rrin n'voter, me ju turpnue me grue e moter. E per sa pare ju qi do t'fitoni Besen e t'parve t'gjith e harroni, bahen robt e njerit t'huej qi nuk ka gjuhen, dhe gjakun tuej! Qani ju shpata e ju dyfeqe, shqyptari u zu si zog nder leqe! qani ju trima bashke me ne, Se ra shqypnia me faqe n'dhe! e si ka mbetun as buke, as mish as zjarm n'voter as drite, as pishe, as gjak ne faqe, as nder nder shoke por asht rrzue e bamun troke! Mblidhiu ju vajza, mblidhniu ju gra, M'ata sy t'bukur q'dini me qa eni t'vjatojme shqypnine e mjere, qi mbet e shkrete pa em'n pa ndere; ka mbet e veje si grue pa burre, ka mbete si nane qi s'pat djale kurre! Kujt i ban zemra m'e e lane me dek ket fare trimneshet, qi sot asht meke? ket nane te dashtun a do ta lame, qi njeri i huej ta shklase me kame? Nuk, nuk! ket marre askush s'e do Kete faqe t'zeze gjithkush e dro! para se t'hupet kshtu shqypnia, me pushke n'dore le t'dese trimnia! Coniu, shqyptare prej gjumit coniu te gjithe si vllazen n'nji bese shterngoniu mos shikoni kisha e xhamia: Feja e shqyptarit asht shqyptaria! Qysh prej Tivarit deri n'Preveze, gjithkund lshon diellli vape dhe rreze, asht toke e jona prindt na e kan lane, kush mos tna e preki se desim t'tane Te desim si burrat qe vdiqne motit Edhe mos marrohena para Zotit. | |
| | | Sofra Admin
| Titulli: Re: Kush i ka shkruar këto vargje ? Fri Nov 23, 2007 3:39 am | |
| Euridika vargjet e më sipërme i ka shkruar > Pashko Vasa shiko posht në foto edhe foton. Kush i ka shkruar këto vargje ?Kush do ta vras ujkun
F. Altimarit dhe lëtini tha Po që se takon Arbreshin dhe Ujkun Vraje Arbreshin Dhe kur fjala i ra në vesh Arbreshi buzëqeshi Dhe drodhi një cigare Po që se më vret mua more i gjorë Kush do ta vrasë Ujkun?! Mjerë kopeja. | |
| Titulli: Re: Kush i ka shkruar këto vargje ? Fri Nov 23, 2007 5:42 pm | |
| SA te bukura keto vargje Sofra sa me bejne te me vije keq aq me bejne krenar dhe per te qeshur.. i paska shkruar Ali podrimja (nuk e kam lexuar me parë)
Kush i shkroi keto vargje??
O Flamur gjak, o flamur shkabë, O vënd e vatr' o nën' e babë, Lagur me lot, djegur me flagë, Flamur i kuq, flamur i zi.
Fortesë shkëmbi tmerr tirani, S'të trëmp Romani, as Venecjani, As Sërp Dushani, as Turk Sulltani, Flamur i math për Vegjëli
Flamur që lint Shën Kostandinin, Pajton Islamn' e Krishtërimin, Çpall midis feve vllazërimin, Flamur bujar për Njerëzi.
Me Skënderben' u-lavdërove Dhe në furtun' i funtmi u-shove, Me Malon prapë lart vrapove, Yll i pavdekur për Liri.
Sa shpesh pastaj për-dhe u-shtrive Me zjarr e zi u-ndeze u-nxive, Po çdo mizor me shpat' e grive, O fushë-kuq, o shkabë-zi.
Përpjetë pri-e Shqipërinë, Përlintj'a shpirtin dhe fuqinë, Diell për vllanë, yrnek për fqinë Për botën ëndr' e qjell i ri. | |
| Titulli: Re: Kush i ka shkruar këto vargje ? Sat Nov 24, 2007 3:44 am | |
| Vargjet qe soli euridika i shkroi noli, po kush i shkroi keto vargje!? Nëpër këmbë gjith’ e shkelin, Vend në kopshtet ajo s’ka Dorë ndihme kurrrë s’pa; As e mbjellin, as e vjelin Shkoi u tha…
Po veç ngjyra e saj si zjarri, Si një yll që xixëllon Tërë bota e imiton Është shenjë për së mbari Nga shikon.
mungon titulli, por nese e respektojme titullin e temes, atehere jo kush e shkroi poezine por kush i shkroi keto vargje. besoj se nuk e keni veshtire, pershendetje | |
| Titulli: Re: Kush i ka shkruar këto vargje ? Sat Nov 24, 2007 4:03 am | |
| Shumë e nderuara besa-besë ,keto vargje jan te Alex Stavre Drenova
edhe keto qe shenoj me poshte jan te bukura kush i shkroi?
Perëndim i vagëlluar mi Liqerin pa kufir Po përhapet dal-nga-dale një pluhúrë si një hije. Nëpër Mal e nër Lëndina shkrumb' i natës që po bije, Duke sbritur që nga qjelli përmi fshat po bëhet fir...
E kudó krahin' e gjërë më s'po qit as pipëlim: Në katund kërcet një portë...në Liqer heshtë një lopatë... Një shqiponjë-e arratisur fluturon në Mal-të-Thatë... Futet zemra djaloshare mun në fund të shpirtit t'im.
Tërë fisi, tërë jeta, ra... u dergj... e zuri gjumi... Zotëroj më katër anë errësira... Po tashi: Dyke nisur udhëtimin mes-për-mes nër Shqipëri, Drini plak e i përrallshëm po mburon prej Shëndaumi... | |
| | | Sponsored content
| Titulli: Re: Kush i ka shkruar këto vargje ? | |
| |
| | | | Kush i ka shkruar këto vargje ? | |
|
Similar topics | |
|
| Drejtat e ktij Forumit: | Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi
| |
| |
| |