|
| "Edhe kur Ti ke harruar fjalët" NGA ELEFTERIA KALLOJERI | |
| | |
Autori | Mesazh |
---|
Kristaq F. Shabani Miqte e Forumit
Numri i postimeve : 11718 Age : 65 Vendi : Gjirokaster, Albania Profesioni/Hobi : Poetry Registration date : 04/07/2008
| Titulli: Re: "Edhe kur Ti ke harruar fjalët" NGA ELEFTERIA KALLOJERI Wed Sep 08, 2010 11:55 pm | |
| 14. Gjak, mushkonjë, piramidë Kreditë, o ti, ujk, dhelpër, kunadh, ari, luan apo çfarë dreqin je, mos i ha, jepja varfërisë të mjerë të ndërtojë këtë vend… Në zinxhirë pesëdhjetë vjet, “Të kulluarën” e fitoi me hak dhe për shpresën derdhi aq shumë gjak… Por prapë natë, prapë natë! 15. Ah, Mushkonjë, insekt i keq Ç’m’u shtove në këtë “planet” Na merr gjak me thithje e terr…
| |
| | | Kristaq F. Shabani Miqte e Forumit
Numri i postimeve : 11718 Age : 65 Vendi : Gjirokaster, Albania Profesioni/Hobi : Poetry Registration date : 04/07/2008
| Titulli: Re: "Edhe kur Ti ke harruar fjalët" NGA ELEFTERIA KALLOJERI Wed Sep 08, 2010 11:56 pm | |
| 16. Të meroi kënga e mjerimit, vallja e bukur e piramidës, s’vajte të pish në ujë të burimit, mbete në trup të koritës!
| |
| Titulli: Re: "Edhe kur Ti ke harruar fjalët" NGA ELEFTERIA KALLOJERI Wed Sep 08, 2010 11:56 pm | |
| 17. Ca në luks, shumë në mjerim, ca dëfrejnë me politikim, prishin keqas taksat fryhen e trashën jetojnë parajsat… Oh, sa qejf në pushtet, s’lënë pa privatizuar asnjë “send”! … * * * Oh, ç’jetojnë vipat e këtij vendi! Bëjnë jetë përrallore, muhabet kuvendi… Ngrënë dollinë për Shqipërinë, për anën e saj virgjërore… Këndojnë këngën : “Eja, eja, Lule bore…”
| |
| 18.Mister në udhëkryq
Oh, të shkretët shqiptarë emigrantë nëpër botë! Oh, moj skllavëri e bardhë, s’të del njeri për zot! O të shkretët “robotë” nën zinxhirët e lirisë… O Zot, të lutem, pak mëshirë! Pse ky fat, pse kjo mynxyrë? Jete thriller e pështirë… Mister në Udhëkryq, çdo përpjekje po shkon huq…
| |
| 19. Themi: “Ja drejtësia!”, themi: “Ja liria!” Themi e ç’nuk themi, çdo gjë e mburrim me lulëzim, por ç’mbretëroka padrejtësia, varfërohet xhepi shitet në treg të jashtëm mishi i bardhë, “e bardha” bredh në infrastruktura të fshehta është zhvlerësuar në kulm nderi… Çdo ditë merr jetë njeriu, çdo ditë ka kronikë të zezë
| |
| Titulli: Re: "Edhe kur Ti ke harruar fjalët" NGA ELEFTERIA KALLOJERI Wed Sep 08, 2010 11:57 pm | |
| dhe dita e nata mbetet në errësim, si s’bënë kaq vjet një hidrocentral ndriçimi, kilovatorët elektrikë i blejmë në kurris varfëror, sikur jemi më të pasurit në Glob dhe zinxhiri shtrëngon gjithçka , zinxhiri i lirisë… Pse bëni të paditurin, o ju të karriges, ku i keni premtimet në fushata, në metingje apo mbani ca fjalime me tone të larta dhe prisni të hidhni prapë kandidatura që të thellohet më tej mynxyra…
| |
| Titulli: Re: "Edhe kur Ti ke harruar fjalët" NGA ELEFTERIA KALLOJERI Wed Sep 08, 2010 11:58 pm | |
| 20. “Do të kemi ende zinxhirë të zbukuruar?!…
Jeta është një thriler apo një mister… hidhe në filxhane e letra , “Fallxhore e Fatit”, apo ti, “ Parashikues Yjesh”: “Do të kemi ende zinxhirë të zbukuruar, që jetën të na e marrin pak e nga pak duke na shtrënguar?!”…
| |
| Titulli: Re: "Edhe kur Ti ke harruar fjalët" NGA ELEFTERIA KALLOJERI Wed Sep 08, 2010 11:58 pm | |
| Udhëtimi refugjat
Ecën dhe fshihet, rrëzohet dhe ngrihet Varfërisë t’i fshihet Nata e mbron… I lëngon shpirti, i kullon barku… Oh, si vepron haku! Urrejtja, sëmundje e zmadhuar Pasqyrat e qiellit e nxjerrin krejt lakuriq me fytyrë të verdhë,… S’e njeh veten e tij,… ky refugjat meit… Oh, ç’frikë!… Ulet në gurë i duken poltrone dielli dhe i lutet Zotit të Qiellit, i lutet dy herë, e prapë e prap’ t’i japë fund udhëtimit refugjat… * * * I lutet dhe Qielli i dërgon përgjigje vetëtimën t’i ndriçojë mendjen , t’i ndriçojë fytyrën!
| |
| Titulli: Re: "Edhe kur Ti ke harruar fjalët" NGA ELEFTERIA KALLOJERI Wed Sep 08, 2010 11:59 pm | |
| Nuk shtiresh, je me besë ndaj të dua dhe nuk vdes!
Krenaria e penës time je ti, o Jeta ime; Jeta ime plot mundime, Ti je refugjatja ime… Ah, ky fati! Ah ç’fat! Bashkë në një rrugë, në një shtrat… Mos është ky veç fati im? * * * Ky është fati i çdo shqiptari, i çdo minoritari! * * * Oh, sa të drejta të shumta kam, o Jeta ime! Eh, Të drejtat e Helsinkit Erdhën pas etikës të Marksizmit… Ah, aty ku ndizen polemikat fillojnë përplasen “epikat”! Nuk besoj me të thënë, vetëm duke parë me “dritat”, se tani s’besoj më unë… Pak mend kam vënë…
| |
| Titulli: Re: "Edhe kur Ti ke harruar fjalët" NGA ELEFTERIA KALLOJERI Wed Sep 08, 2010 11:59 pm | |
| E vërteta e vërtetë: “Aleluja dhe Perëndia” janë mëngjesi i jetës time! Prej tyre buron fuqia…
Për çdo gjë kureshtare dhe shpreh urrejtjen time… Jam e s’jam nazemadhe, jam thëllëzë në burime.
Si s’ke besë për Perëndi mbart me vete tradhtinë; shprehu, moj lanete me pak ëmbëlsi, ti e di dhe e di mirë unë të dua si fëmijë. Të përulem, moj xanxare, je e sertë, por krenare… Nuk shtiresh, je me besë ndaj të dua dhe nuk vdes! Jeta s’është vetëm vërejtje është thonë dhe pasuri, Jeta është liri, jo kornizë Jeta është “gabimi”, por ti, mos kij frikë, Ne na mbron Krishti Bekimi -” Ati ynë”
| |
| Në vend të mbylljes me buqetë dhurimi
Mbetem gjithnjë e hapur dhe e lirë… E mbylla në këtë libër faqen e fundit, për ta hapur shumë shpejt sërish, jam me fat, o njerëz, jam e lumtur vargu i fundit për Zotin e Madh, Jezu Krisht!
| |
| Elefteria I. Kallojeri (Hoxha) sprinton me librin e saj të titulluar bindshëm: “Edhe kur Ti ke harruar fjalët….” . U lind në Sarandë, Me origjinë është nga fshati i bukur Mesopotam i Sarandës, ndërsa me origjinë të hershme nga Dropulli i Sipërm i Gjirokastrës. Fillimisht ndoqi studimet e mesme në ish Teknikumin Bujqësor të Delvinës, një teknikum ky emërmadh, ku u diplomua agronome e mesme, në vitin 1984. Mandej vijoi studimet e larta në Universitetin Bujqësor të Kamzës, Tiranë, Fakulteti Ekonomik, dega Plan, të cilin e përfundoi në vitin 1988, duke u diplomuar ekonomiste. Pavarësisht se ëndrra e Elefterisë ishte të bëhej aktore ose shkrimtare, kjo falë të dhënave dhe të talentit të saj të shfaqur dukshëm në këtë fushë, ajo filloi ushtrimin e profesionit të saj si ekonomiste në Bistricë, në degën e librit, Gjirokastër, në NB ”Muzo Asqeri”, si Kryetare e degës së Planit në Spitalin Civil “Omer Nishani” Gjirokastër, ekonomiste në Departamentin Ekonomik të shoqërisë “Glina”; për një farë kohe ushtron detyrën e Sekretares në Prefekturën e Qarkut Gjirokastër, ekonomiste në Universitetin “Eqrem Çabej” dhe në vitin 2007 kryen detyrën e Kryetares së degës Ekonomike në Universitetin “Eqrem Çabej”. Ajo kurrë nuk e ndërpreu pasionin e madh për letërsinë. Që kur ishte në shkollë të mesme shquhej për krijimet e saj letrare me sens, për trajtesën, për vizionin dhe kapjen e temave të vështira. Ka marrë pjesë në shumë konkurse dhe ka botuar gjatë kësaj periudhe në organet e shtypit lokal dhe qendror. Është anëtare e Lidhjes së Krijuesve “PEGASI”, me qendër në Gjirokastër, me degë në të gjithë Trevën e Jugut të Shqipërisë si dhe jashtë vendit. Elefteria ka botuar një cikël me vjersha nga vëllimi i saj i parë në revistën letrare “PEGASI”. Është njohëse e gjuhës angleze si dhe e gjuhës greke, të cilën e zotëron mjaft mirë. Ka në proces botimi librin në gjuhën greke: “Emigrimi i Hënës”. Po përgatit një libër publicistik me temë nga ndjesitë, që pati gjatë vizitave të kryera në SHBA si dhe një novelë me temë nga jeta shoqërore e femrës.
| |
| | | Sponsored content
| Titulli: Re: "Edhe kur Ti ke harruar fjalët" NGA ELEFTERIA KALLOJERI | |
| |
| | | | "Edhe kur Ti ke harruar fjalët" NGA ELEFTERIA KALLOJERI | |
|
Similar topics | |
|
| Drejtat e ktij Forumit: | Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi
| |
| |
| |