| NGA KRIJUESIT E LIDHJES SË SHKRIMTARËVE NË GJERMANI | |
|
|
|
Autori | Mesazh |
---|
shaban cakolli V.I.P
Numri i postimeve : 8740 Registration date : 23/08/2007
| Titulli: Re: NGA KRIJUESIT E LIDHJES SË SHKRIMTARËVE NË GJERMANI Fri Oct 24, 2008 6:52 pm | |
| NUK QAN BILBILI
Edhe më i lart se Korabi plakë edhe më i rëndë se vaji i Bilbilit edhe më e trishtuar se kënga e kukuvajkës -Është Durimi im He e plastë e Dala . | |
|
| |
shaban cakolli V.I.P
| Titulli: Re: NGA KRIJUESIT E LIDHJES SË SHKRIMTARËVE NË GJERMANI Fri Oct 24, 2008 6:52 pm | |
| MALLI
Vetëm desha t' i shikoj sytë e shkruar, tinzisht m`i përgjake buzët puthje të kuqe të fala.
Një bluzë të bardhë e valëvitje në erë se paske pasur flamurë për paqë më shpalle dy luftim kur isha i pranguar zingjir nga brezi e deri në fytë e me kleqka të dredhura në këmbë.
Sa më ka marr malli të pi ujë bjeshke në burin e vashave me gershetat e dredhur si ylberi.
Kur ta solla lule borën, të gjeta duke e cokatur kazmën dhe pëshperisje: Do t`ja rrëmihi varrin shatë pashë .
Unë u ktheva me ofshamë dhe belbëzova:- O Zot O Zot sa më ka marrë malli t`a harroj biografin tënde. | |
|
| |
shaban cakolli V.I.P
| Titulli: Re: NGA KRIJUESIT E LIDHJES SË SHKRIMTARËVE NË GJERMANI Fri Oct 24, 2008 6:53 pm | |
| DIKUR
Në gurra ylberi në Ylber kenga e krojeve.
Kudhrën e rrahin me hekur të skuqur, me çekan hekuri kurr se ndrron gjeografin e trupit te coptuar.
Në furkën e Gjyshës jan tjerrë pejë dhe errësira e nëpër dritën e kandilave portrete të përflakura. | |
|
| |
shaban cakolli V.I.P
| Titulli: Re: NGA KRIJUESIT E LIDHJES SË SHKRIMTARËVE NË GJERMANI Fri Oct 24, 2008 6:53 pm | |
| NEPER STUHI
Qabrati Rreth e rreth Rreze me dioptri te thyer.
Ura gurë-gurë të rrënuar te ura e shejt nuk shterr gjiri.
Lumi valë-valë të prera nesër deti i qetë.
Edhe nëpër stuhi në gjirin e Korabit fole shqiponjash e beteja Skifterësh. | |
|
| |
shaban cakolli V.I.P
| Titulli: Re: NGA KRIJUESIT E LIDHJES SË SHKRIMTARËVE NË GJERMANI Fri Oct 24, 2008 7:00 pm | |
| KENGE E LOTE
Në Hasin e thatë u kthye mërgimtari bukëpjekës në SHBA dikur i bije fyellit,klarinetit sot erdhi me gishta të shkrumuar kur vallzonte me shaminë prej flake në dasmen pa dhëndërr në vallen pa Nuse.
E pritem te mulliri i fshatit me lojën “ shqiponjat e ngrira” me këngën"N’ Dardani ka ardhë Dardani..." ai erdhi duke çaluar, me dy kukza llamarine e me buzë të qara nga etja e me dritë të vërbuar në bebza e me një lule loti në duar për varrin e dashnorës vdekur-e harruar phiii qe njëmijë vjetë. | |
|
| |
shaban cakolli V.I.P
| Titulli: Re: NGA KRIJUESIT E LIDHJES SË SHKRIMTARËVE NË GJERMANI Fri Oct 24, 2008 7:01 pm | |
| TRISHTIMI
Skamnori kërkon nëpër skuta një copë lëkur-dreqi për t`i arnuar opingat e shkyra në thembër.
I pasuri veshur me kostume nga lëkura e bollave të gurit kërkon planete per verime.
Ai ka këpucë për secilën stinë atij i bien shtatë lëkuara ai shtrydhë limon dhe freskohet atij fasuleta i ulet ne djersë dhe gjakë ai drekon dhe bënë gjumë të ëmbël atij i peshperit urija dhe zgjohet ai ecë i shtangur dhe i shikon yjet ai e uron :-sa mire që nuk jemi njësoj sepse sdo te kishte as emer as mbiemer Vetem Mjerimi do te mjaftonte Ehuuu Sa here belbzova- të isha ashtu si nuk jam. | |
|
| |
shaban cakolli V.I.P
| Titulli: Re: NGA KRIJUESIT E LIDHJES SË SHKRIMTARËVE NË GJERMANI Fri Oct 24, 2008 7:01 pm | |
| DARDANIA E PERGJAKUR
A ma jepë pakë dritë O Diellë T ymi ma ka mbuluar Dardanin Y rrnekun e xherdanave e kemi nga gjyshet R embranti i ngjyros fushat dhe lule E shihni si flet shqipë Dardana e Diellori.
Q e një shekullë dritë e gjakë Ë shtë arnuar secila plagë me ylber
N ënat U rojnë lindjet edhe nëpër furtuna K osovë
V arret dhe D ielli E dhe njëmijë shekujë S e harrojnë gjakimin për Liri I kemi amanete N ga Dardania e përgjakur. | |
|
| |
shaban cakolli V.I.P
| Titulli: Re: NGA KRIJUESIT E LIDHJES SË SHKRIMTARËVE NË GJERMANI Fri Oct 24, 2008 7:02 pm | |
| LULJA E VENITUR
Nga herbariumi e mora lulen me gjethe të thara me rrënjë të prera fotosinteza e ngulfatur në terr.
As aromë lulja ime në herbariumin e blert -blerim i vrarë.. | |
|
| |
shaban cakolli V.I.P
| Titulli: Re: NGA KRIJUESIT E LIDHJES SË SHKRIMTARËVE NË GJERMANI Fri Oct 24, 2008 7:02 pm | |
| I PININ LOTET DHE FLENIN
Në Aeroportin e Shkupit Qanin tre fëmijë Si gurra u rridhnin lotë, -I barta si zogjë nëpër flakë - thot gjyshi I mbrojta me pushkë e barot.
U nisem me aeroplanin LTU E me flakra e qante qiellin -O xhaxhi,jemi ngjitur mbi re sa afër e kemi dhe diellin.
Stjuardesa me bluzën ngjyr qielli tha: -bitte schön ,cola und brott, fëmijët e pinin qumshtin e kafesë i pinin dhe lot.
Egëzona -Tre fëmijë i`a thithnim gjirin Nënës; O xhaxhi Por shpejtë i shterri gjiri Kishë plagë e plumba në krahëror E kishin mbuluar: gjaku,gjethet e hiri.
Flakoni -Nëna na shikonte me buzëqeshje të vrarë por na foli me buzët plotë gjakë, Gjithëmonë ecni shtegut të Lirisë-o Birë Se diell do të lindë nesër E drita agon prapë.
Ermali si zog krahëkëputur: -A na shehë bre xhaxhi si tre zogjë të vrarë e ledhatonte motrën i pinin lotët dhe flenin duke qarë.
I solla në Düseldorf Babai i mori dhe qante I ledhatonte si zogjë shqiponje Ofshante dhe mallkonte.
Ata shkuan,humbën , ikën Nëpër terr, E thashë, terri s`hahet me dhëmbë As deti nuk shterret me gotë Por, dhembja më qoi peshë Për tre zogjë shqiponje Kur flenin të përlotur Kur i pinin lotë. | |
|
| |
shaban cakolli V.I.P
| Titulli: Re: NGA KRIJUESIT E LIDHJES SË SHKRIMTARËVE NË GJERMANI Fri Oct 24, 2008 7:03 pm | |
| Ilirianë Lladrovci-Baraliu, u lind me dt:10.09.1969, në fshatin Bukosh komuna e Therandës. Shkollën fillore ka mbaruar në fshatin e lindjes Bukosh, Gjimnazi në Therandë. Ka studiuar ne Universitetin e Prishtinës, fakultetit filologjik dega Letërsi dhe gjuhë shqiptare. Ka botuar herë pas here nëpër revista te ndryshme letrare ne Kosovë. Që nga viti 1993 jeton në Gjermani.
I Toka ime
Mos më prek në tokën time Ti, o njeri narkoman Se gjak iliri e shpatë Skënderbeu jam
Mos më prek në penën e Barletit,e Naimit Ti o njeri lakmitar i ndyrë Se kthetra shqiponje kamë E të copëtojë mu në zemër
Mos më prek në Flamur Në gjakun e të parëve Në rininë e baballarëve Që nga grilat na pagëzuan Se ta shtyp kokën Ty o ujku i vjetër Se asht e gjak Kosove jam!
II | |
|
| |
shaban cakolli V.I.P
| Titulli: Re: NGA KRIJUESIT E LIDHJES SË SHKRIMTARËVE NË GJERMANI Fri Oct 24, 2008 7:03 pm | |
| II
Mërgimtarët
Kur morët rrugën e kurbetit Dielli perëndoi edhe pse mëngjes ishte Drunjëve u binin gjethet Edhe pse vjeshta ishte shumë larg
Kur morët rrugën e kurbetit Lumenjtë vërshuan nga lotët E nënave,nuseve,motrave
Kur morët rrugën e kurbetit Fëmijëve iu ngri gazi në buzë. | |
|
| |
shaban cakolli V.I.P
| Shtegtimi
Më ikën bilbilat Nuk di se kah vajtën! Thonë se shtegtuan në vende më të nxehta Thonë se atje dielli Po ua përvëlon dhe zemrat Thonë se të gjithë Janë sëmurë nga nostalgjia Nuk dinë rilindin apo perëndojnë Oh sa shumë që janë. | |
|
| |
shaban cakolli V.I.P
| Titulli: Re: NGA KRIJUESIT E LIDHJES SË SHKRIMTARËVE NË GJERMANI Fri Oct 24, 2008 7:04 pm | |
| Ku do të më gjesh! Nëse më kërkon në agim Do të më gjesh në vesën mëngjesore Nëse më kërkon ditën Do të më gjesh në fushat e bleruara Natën më kërko Në dritën e hënës dhe të yjeve Se aty do të më gjeni E zemrën dhe shpirtin Do ma gjesh në vargjet e poezisë. | |
|
| |
shaban cakolli V.I.P
| Titulli: Re: NGA KRIJUESIT E LIDHJES SË SHKRIMTARËVE NË GJERMANI Fri Oct 24, 2008 7:04 pm | |
| V Njeriu Durim të kesh O njeri i rraskapitur nga jetë Përvil mëngët e puno Vëre syrin në shënjestër E qëllo jetën Por mos harro Se koha mbetet kohë! | |
|
| |
shaban cakolli V.I.P
| Mbrëmje buzë detit Kur Hëna binte mbi det Deti krahë gjer përgjonte Hënën Si një vashë të bukur Të stolisur më kurora lulesh
E diku larg dëgjoheshin Tingujt e një kitare Dhe kënga Rini thuaja këngës Më të bukur që di. | |
|
| |
shaban cakolli V.I.P
| Titulli: Re: NGA KRIJUESIT E LIDHJES SË SHKRIMTARËVE NË GJERMANI Fri Oct 24, 2008 7:05 pm | |
| Unë dhe Pranvera
Ti mi falje rrezet e arta të mëngjesit Unë ti falja ëndrrat e bukura të rinisë Ti mi falje këngët e bilbilit Unë ta falja zemrën time
Të fluturonte nëpër lulemolla Nëpër livadhe e gjelbëruara Të pushonte duke dëgjuar Gurgullimat e përroit Që kalonte afër shtëpisë sime
Ti më fale gjallërinë për jetën Unë gjëja qetësinë e shpirtit Në diellin tënd O moj e bukura pranverë E vendit tim! xxx | |
|
| |
shaban cakolli V.I.P
| Titulli: Re: NGA KRIJUESIT E LIDHJES SË SHKRIMTARËVE NË GJERMANI Fri Oct 24, 2008 7:07 pm | |
| ps.:Pasi punimet e mia janë të prezentuara në këtë forum,unë nuk po i postoj sa për të bërë numër,po ndalem këtu. | |
|
| |
shaban cakolli V.I.P
| Titulli: Re: NGA KRIJUESIT E LIDHJES SË SHKRIMTARËVE NË GJERMANI Sat Oct 25, 2008 5:32 pm | |
| Krijime poetike nga antarët e Lidhjes...Martin Çuni, Shqipe Demiri,Dibran Demaku dhe Rifat Binaku dhe Alma Papamihaili.
Alma Papamihaili
Dy poezi shkeputur prej librit "Nen tingujt e nates"shtypur ne shtepia botuese "Emal" ne Tirane dhe redaktuar nga Victor Canosinaj . Alma Papamihali Lindur ne Tirane, ne qershor ne vitin 1974. Pas tetevjecare kam kryer gjimnazin "Ismail Qemali" dhe me pas ne degen Gjuhe - Letersi ne Tirane.Poezia ka qene dhe mbetet pasioni im. Me terheq arti ne pergjithesi...Smund te le ketu pa permendur edhe muziken apo pikturen. Megjithate arti i te shkruarit eshte i vetmi qe permbush boten time. Prej disa vitesh jetoj ne gjermani (ne Aschaffenburg)...se bashku me familjen time. Kete vit vlen kam krijuar gjithashtu nje shkolle te pavarur shqipe ku numerohen afersisht 20 nxenes shqiptare (te shqiperise dhe te Kosoves)..te lindur ne gjermani...me deshiren e madhe per te mesuar gjuhen e shkruar shqipe. Udhehiqem nga motoja: "Gjuha ruhet, aty ku shkruhet".
USHQEHEM ME GJUHËN TIME
Jam një lypëse e mjerë, Sjam e pasur o njeri, Ndaj mos mu afro, Kur skam çtë të fal...
Jam një lypëse e mjerë, Ushqehem me gjuhën time, Një libër kërkoj lëmoshë, Ndryshe të mbijetoj sja dal. | |
|
| |
shaban cakolli V.I.P
| Titulli: Re: NGA KRIJUESIT E LIDHJES SË SHKRIMTARËVE NË GJERMANI Sat Oct 25, 2008 5:33 pm | |
| DUA NATYRËN TIME
Dua të hedh në varg natyrën, Qiellit vrenjtësinë tja humbas, Ajrin me parfum ta lyej, Pastaj fuqishëm të thërras.
Të thërras sa zëri tmë ngjiret, E ngadalë e tëra të shterem, Dua të hedh në varg natyrën, Aromës së saj të endem.
Dua të hedh në varg natyrën, Të vetmen që më rilind mua. Po ku ta gjej të bukurin vend? Ndaj mbeta poete e dështuar. | |
|
| |
shaban cakolli V.I.P
| Titulli: Re: NGA KRIJUESIT E LIDHJES SË SHKRIMTARËVE NË GJERMANI Sat Oct 25, 2008 5:34 pm | |
| POETËT
Poetët...ah...poetët, ...............çnjerëz qenkan, ...................................vallë?
Lindin, ..........të dashuruar, ..................dhe vdesin beqarë. | |
|
| |
shaban cakolli V.I.P
| Titulli: Re: NGA KRIJUESIT E LIDHJES SË SHKRIMTARËVE NË GJERMANI Sat Oct 25, 2008 5:34 pm | |
| ËNDRRAT
Nëse ëndrrat nuk do ekzistonin Jeta do kthehej në përvëlim, Etja e jetës do mbetej pashuar, Pa ëndrrën, një jetë do quhej trishtim. Nëse me fjalë smund të zgjidhej, Nyja mpleksur pa dëshirë, Ëndrrës do i rikthehesha, Atje je vërtetë njeri i lirë. Ëndërr dhe jetë! Sinonime të etjes së pashuar, Nëse një ditë do shuhej etja, Dije, nga kjo jetë ke shkuar. | |
|
| |
shaban cakolli V.I.P
| Titulli: Re: NGA KRIJUESIT E LIDHJES SË SHKRIMTARËVE NË GJERMANI Sat Oct 25, 2008 5:35 pm | |
| KUJDES
Nëse një degë këput mos pyet më pas, pema si quhet...
Para se dikë të lëndosh, mundohu të dish, çfarë duhet... | |
|
| |
shaban cakolli V.I.P
| Titulli: Re: NGA KRIJUESIT E LIDHJES SË SHKRIMTARËVE NË GJERMANI Sat Oct 25, 2008 5:35 pm | |
| KUAJT
Kurrë sia qava hallin kalorësit për këmbët, që i vareshin. Netëve ulëriva, me kuajt në stallë.
Më dhimbej, kurrizi i tyre i dalë...
(Alma Papamihali) | |
|
| |
shaban cakolli V.I.P
| MASKAT
Nuk i shpiku Venezia të famshmet maska, që njerëzit me to fytyrën të mbulonin...
Nuk i shpiku Venezia, shumëngjyrëshet maska, prej kohësh në botë, karnavale festonin...
(Alma Papamihali) | |
|
| |
shaban cakolli V.I.P
| Titulli: Re: NGA KRIJUESIT E LIDHJES SË SHKRIMTARËVE NË GJERMANI Sat Oct 25, 2008 5:36 pm | |
| Martin Çuni - Antoni, u lind në fshatin Ujz i Hasit të Thatë, më 14 maj l948. Ciklin e ultë të shkollës fillore e bëri në fsh. Bishtazhin të Hasit, ndërsa tetëvjeçaren e përfundoi në fsh. Keqekollë të Gollapit, ku i punonte i ati, Ndreca. Gjimnazin e mbaroi në vitin l968 në Prishtinë. Më pastaj i vazhdoi studimet në F F të Prishtinës,Dega e Pedagogjisë. Gjatë studimeve për shkak të gjendjes së vështirë ekonomike u detyrua të punojë. Fillimisht , tre vite punoi në sh.f. “ Rilindja “ të Keqekollës,Pastaj në K N I “ Ramiz Sadiku “ të Prishtinës. Më vonë pranohet në punë në RTV-të Prishtinës, si gazetar në Redaksinë e Kulturë - Programi për fëmijë. Ka udhëhequr Emisionet: “ Mirëmëngjesi fëmijë “, “ Kolovajza e së dielës “ , emisionin për të rritur“ Karvani i fshatit “, etj. Asokohe realizon reportazhe, shkruan vargje , prozë, tekste për radiodramë etj. Që nga viti 1968, M. Çuni , merr pjesë aktive në lëvizjen ilegale të kohës, në platformën e avancimit të çështjes kombëtare të shqiptarëve në trojet e tyre në Jugosllavi. Në vitin l982 arrestohet me shumë veprimtarë të tjerë, e më pastaj dënohet me tetë vjet burg. Për veprimtari në burg, më vonë dënohet edhe një herë. Në burgjet e Serbisë i mban nëntë vjet, prej tyre tetë izolim. Martini edhe në vuajtje të dënimit vazhdon të shkruaj. Në fund të vitit 1990, pas vuajtjes së dënimit, ai emigron në Zagreb, një vit më vonë shkon në Shqipëri, si reporter i Radio Zagrebit, për emisionin shqip atje. Në vitin 1992, për shkaqe ekonomike edhe politike emigron në Gjermaninë Federale. Aty u angazhua për themelimin e Bashkësisë Shqiptare. Në vitin 1998 kthehet në Kosovë dhe iu bashkohet radhëve të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës. Fillimisht ishte në njësitet e Z U të Drenicës, te komandanti Sylejman Selimi, në Likoc, prej nga raportoi për Radion Deutsche Wele. Në nëntor të vitit l998, Shtabi i Përgjithshëm i U Ç K - së kishte marrë vendim për themelimin e institucioneve të luftës: Radios “Kosova e Lirë “ e Agjencisë“ Kosova Pres “. Aty M. Çuni do të veprojë deri në fund të luftës, së bashku me Ahmet Qeriqin, Berat Luzhën, Nusret Pllanën, Nezir Myrtën, Habib Zogajn, Qemal Aliun, Isa Krasniqin e të tjerë. Pas luftës, me vendim të Ministrisë së Informatave në Qeverinë e Përkohshme të Kosovës, derisa punonte në R. “ Kosova e Lirë “, M. Çuni caktohet në detyrë të udhëheqësit të Organit Drejtues për fillimin e punës në Radiotelevizionin e Prishtinës. Pas gjashtë muaj angazhimi gratis, në drejtim të krijimit të kushteve për kthim të gazetarëve dhe të punëtorëve në R T P , ai jep dorëheqje i pakënaqur me rezultatet e arritura. Për shkaqe ekzistenciale serish i kthehet kurbetit. Aktualisht jeton e punon në Gjermani. M. Çuni ka këto vepra të botuara: “ Reportazhe Lufte “ dokumentar, “ Jetë e furtunë “poezi për të rritur, “ Jetë për jetën “ poezi për fëmijë. Ai ka edhe shumë dorëshkrime të pabotuara , nga burgu e pas tij. A. Qeriqi
SHQIPTARVE
Gjurmëve të Rrugës së Kryqes, vazhdë U kemi ra Trup, mishra e kocka me helm e vrer Na kanë la Lëkurës shtatë palë dredhë, dredhas Na kanë heqë Në shpirt e në zemër petka të zeza Na kanë veshë
Gjilpërat nën thonj, në këmbë e duar Të thyera nejtë Të heqim dorë përgjithmonë nga e drejta Jonë e shenjtë Katilët me maska rreth e rrotull nesh Me fytyrën e djallit Hapu Tokë, hapu Qiell në paqe, të dalim Nga gropë e zjarrit
Kalavar : fëmijë, gra e pleq të Arbërisë Masakrohen me orgji Eshtrat ua tundën, varrosën e zhvarrosën Nëpër serbosllavi Mbi gjirin e nënës së vdekur, fëmiu Përpiqej të mbajë jetën Heronjtë iu qepen shkrepave më dhëmbë Një copë Dielli gjetën
O ZOT, me rrugën e JEZUIT profet Gjatë na shëlbove Lumenj gjurmësh gjaku nëpër vite E nuk na shpagove Kado që erdhi e keqja, futë e shemër Te ne bëri fole GJERGJ e ADEM çdo shekull, Perëndi Pse s munden me lé. | |
|
| |
Sponsored content
| Titulli: Re: NGA KRIJUESIT E LIDHJES SË SHKRIMTARËVE NË GJERMANI | |
| |
|
| |
| NGA KRIJUESIT E LIDHJES SË SHKRIMTARËVE NË GJERMANI | |
|