|
| Feja apo Kombi.? | |
|
+86anila Ada_Kondi Gentleman Blerti_Gashi Eva0506 Ago Muji beti Kushtrimi86 comeback Pirro i Epirit valdrini Ariani Martina MARY haxhiu malesorja e Kosoves Parapsikologu Epik Tetovari silit Mister feneri Jeetaa lilu fina stabili metiii Tesa **Embelsira** MUHAMETII mardiola Gjuetari beauty rrebelja Edonis luan mreti **Lumi_ murturi shqip0nja Kasper Mergimtari zeriatdheut Xili GocPejone rroni rolling idol a_pihet_duhani_ketu fi2a1 Leka i Madh bukla nardlushnja Lejla Kristal loredana Clarence Orfe@ interesant arbana Nezir Myrta xhavo_ Zogisti_Legalist Ballistet Albea tom sojer Urata vjollca petritkola Ani Çamshqiptar schumi Euridika Anna Hana meli Guximi leopardi besa-bese fatlum dibranja shaban cakolli STUPCAT E_Bukura Beton Sofra Kosovarja 90 posters | |
Autori | Mesazh |
---|
interesant Anëtar aktiv
Numri i postimeve : 606 Age : 39 Vendi : Tokë Registration date : 11/04/2008
| Titulli: Re: Feja apo Kombi.? Sun Jun 08, 2008 7:09 pm | |
| Premtimi Fillimisht pyetja nuk tu ka drejtuar ty direkt, por pasi qe e ke marr personale, atehere nuk eshte shume problem, e pres ate pergjegje me padurim qe ke me thene, kurse sa i perket asaj se une i paskam ikur pyetjeve dhe deri me tani i kam anashkaluar shume pyetje i kam lene pa pergjegje, atehere mi sjell ti shof cilat qenkan ato sepse une nuk qenkam ne dijeni per nje te vetme e le me shume. A jemi bere interesant ne kete teme apo jo, ma merr mendja se nuk je ndonje analist ti qe te na vleresosh ne kete aspekt, fundja ka qene nje diskutim dhe debat i hapur per te gjithe, dhe secili nga ne ka shprehur ate cfar posedon nga mendimet e tija personale, edhe pse kjo ty nuk po te duket qe eshte reale, ne te kunderten nese nuk te pelqen qe te zgjaten shkrimet atehere ti si moderator mund dhe ta mbyllesh temen pa problem, por mendoj qe duhet te jesh real si moderator dhe ti respektosh te gjitha mendimet te pelqyen apo jo. Po vaso Pasha a eshte ndonje njeri Profet qe ka thene nje fjale dhe duhet ta mbrojm me plot fuqi kete mendim, dhe se fjala e tij duhet te jete fjale primare dhe e vetme? - Une nuk pres nga Vaso Pasha qe te na jap ndonje mendim si musliman apo si katolik apo ortodoks, sepse si duket nuk ka qene besimtar i asnjeres nga keto fe, dhe se mua as qe me ben pershtypje kjo se cfar ka thene dhe ta rruaj me fanatizem kete assesi. Dhe si fund per mos ta zgjatur kete shkrim me shume sepse dikuj po i pengon si duket, gje qe une personalisht po qe nevoja me as nuk marr pjese ne kete teme, vetem dhe vetem per mos t'i mbetur hatri dikuj,sepse dikush ndoshta eshte mesuar qe mendimi i tij te jete mbi te gjithe te tjeret qofte mire apo jo , e sidomos antaret e stafit duhet ti ruajm larg nervozes. Me respekt dhe kerkoj ndjes nga stafi per ndonje lshim timin ne kete teme qe une nuk e kam verrejtur e te tjeret i verrejne. | |
| | | Vizitor Vizitor
| Titulli: Re: Feja apo Kombi.? Mon Jun 09, 2008 1:22 am | |
| Interesant, pyetja ne njefare menyre me eshte drejtuar edhe mua. Sepse, edhe une kam qen jam edhe do te jem ai, i cili do e perkrah thenje e Vaso Pashes. Dhe pergjigja eshte kjo. Ne ( shqiptaret ) si kombe, nuk kemi shpikur asnje fe. Fatmirsisht ose fatkeqesisht mere si te duash, ne kete bote ekzistojne me mijera fe, por asnjera prej ketyre nuk eshte e jona. Pra, asnje fe se kemi shpikur, sepse ASNJEHER S'KEMI DASHUR TE PUSHTOJME TE TJERA VENDE-POPUJ. Por, perkundrazi, kemi pranuar historikisht ti nderrojme fet qe na jane imponuar ne menyra te ndryshme nga pushtues te ndryshem, vetem e vetem te mbesim SHQIPTARE. Dhe, per kete ka thene Vaso Pasha ne ate menyre ( pavaresisht se ti apo dikush-dikush, nuk e pranoni) sepse per ty, me shume ka rendesi nje fjale e nje "profeti", se sa fjala e nje shqiptari i cili e ka menduar me te miren per popullin dhe kombin e tij.Kjo eshte pergjigja me pake fjale. Nese nuk e keni kuptuar, ateher mund ta zgjeroje edhe me shume, ne menyre qe mos te mbetet diqka pa e kuptuar. Thashe se jeni bere interesant nga menyra se si po debatoni. Por nuk kam thene se jeni bere bajat apo te teperte. Mos i ngaterro te lutem. Une e shoh veten si analiste, per ty nuk e di. Sepse, une i lexoje te gjitha shkrimet ketu dhe me shume kujdes i analizoje dhe me pas vazhdoje biseden. Asnjeher nuk e kam keqperdore kete pozite ( nese mund ta quajm) si MOderatore, as kunder teje e as kunder kerkujt tjeter. Te pakten, le te del dikush dhe t'me thote qofte njeher qe i kam fshire shkrimet e pa pelqyera per mua, apo ndonje shkrime qe nuk kam mundur ti kunderpergjigjem. Perkundrazi, ka pasur raste kur kam kerku falje apo e kam pranuar se kam gabuar. Eshte ne natyren njerezore. Nuk eshte e vertete qe jam ne mesin e atyre njerezve qe gjithnje te mundohem te jete mendimi im mbi te tjereve. Kete mund ta kuptoni edhe ju, sepse shkruaj ndoshta ne nje % te vogel te temave qe jane ne forume. Pra aty ku nuk e kam iden, vetem lexoje me knaqesi. Por, ne kete teme dhe disa tjera, perveq se lexoje me knaqesi, gjithashtu edhe e shprehi mos pajtuheshmerin time me ate qe shpreh ty dhe te tjeret. Gjithnje pa ofenduar asnjeri personalishte. Besimi ka te beje me shume me ndjenjat sesa me arsyen. Diehet se ndjenjat mund te ndryshojne se bashku me kohen dhe varesisht nga rrethanat. Per kete shkak nuk mund te kete te verteta definitive kur eshte fjala per ndjenjat dhe as ndonje diskutim racional. |
| | | xhavo_ Anëtar aktiv
Numri i postimeve : 782 Registration date : 20/03/2008
| Titulli: Re: Feja apo Kombi.? Mon Jun 09, 2008 12:35 pm | |
| Ti Premtim komunist, qeguevarist, a mos valle komunizmi është yni dhe e shpikem ne shqiptarët? Unë pikërisht per këtë e kisha fjalen atje tek tema "Che Guevara", kur thash se shumë internacionalista ju po me shiteni.
Askush këtu nuk po flet kundër kombit, por me duhet t'i qeroj hesapet me ju rreth shumë gjërave esenciale, rreth orientimit te vetë temës, para se te tregoj se kush është patriot e kush jo, para se te tregoj se çka bëj e çka kisha bërë për Atdhe. Ju keni mendesi jo kombetare, por komuniste, marksiste. Në kohen kur Marksi thoshte fenë e shpiken fuqite për te mashtruar popullin, Niçe thoshte te kunderten - fenë e shpiken te varfërit për te mashtruar fuqitë. Po qe se i pranojmë këto konkluzione atëhere ajo e Niçes është shumë me afer te vertetes, sepse vetëm faltoret iu hapin dyert te varferve, te paafteve, ndërsa pallatet e zyrat e qeverive janë te mbyllura per ta.
Dikush po ashtu tha se kombi është më i vjetër se feja. Ndërsa vetëdija shoqërore me e vjetër, mbase më e para është religjioni. "Marramendja shpirtërore" nuk është fenomen, por është mrekulli. Para kësaj mrekullie ju i mbyllni sytë ose jeni fare te verber. Kombi është ndër vetëdijet me te reja shoqërore, mirpo është zhvilluar krejtësisht në suaza tjera, në drejtim tjetër, por asesi si kundërpergjigje ndaj fesë. Sikur te kishte vetëm 2 njerez ne këtë botë, ata fare nuk do te kishin komb, por domosdoshmerisht do te kishin nevojë për raporte te rregullta me njeri-tjetrin, për moral, karakteri dhe mirësjellje.
Ju po shiteni nacionalist në kuptimin negativ te fjalës. Vaso Pasha ka qenë guvernator i perandorisë Osmane. Atë poezi e ka shkruar në rrethana krejtësisht tjera, në kohën e krijimit te shteteve nacionale, për te arritur te gjeje një pike te përbashkët për shqiptarët, për të arritur një bashkëpunim dhe tolerancë mes njerëzve te feve te ndryshme, per t'i lënë anash ato që na ndajnë e te kapemi për ato qe na bashkojnë. Dhe këtë e konsideroj te drejtë edhe nga aspekti Islam, i cili edhe sipas Kur'anit fton "fetë e librit" për dialog, bashkëpunim dhe tolerancë. "Në fe nuk ka dhunë..." (Kur'an).
Ju mund te flisni se çka mendoni vetë, jo se çka duhet te jetë edhe për te tjerët. Feja Islame për mua ka rendesi shumë të veçantë, por njëkohësisht edhe kombi, porse në aspekt tjetër. Për të dashur kombin nuk ka nevoj te jem komunist, marksist e leninist, sepse nëse shiqojmë hollë, atëhere lirisht mund te vijmë ne përfundim se kombin shqiptar e kanë formuar hoxhallar e priftrinjë. Shiqo Ymer Prizrenin, Haxhi Zeken, Vllezerit Frashëri, Gjergj Fishta, Fan Noli, Papa Kristo Negovani e shumë të tjerë. Pra kombi shqiptar fenë Islame dhe krishtere i ka respektuar dhe vazhdon t'i respektoj, por kurr nuk i ka perjashtuar, përveç mendjes komuniste-marksiste.
Feja Islame nuk ka model shabllon, te gatshem apo rregulla absolute sesi duhet te qeveriset një shtet-komb. Në jetën publike, objektivat e Islamit mund të përmblidhen në krijimin e një shoqërie ku vlerat e lirisë, besimit reciprok, këshillimit, dhënies llogari, drejtësisë, mirëqënies publike, interesave publike, transparencës në politikë, sundimi i ligjit dhe eliminimi i padrejtësisë, korrupsionit dhe mashtrimit janë më të lartat. Ne jetën private, Islami mëson thjeshtësinë, maturinë, vetëmohimin, mëshirën, vëllazërinë dhe bujarinë.
Nuk mund te ketë vllezëri, nëse njeriun nuk e ka krijuar Zoti. Ndërsa ne komunizëm nuk ka vllezër (bashkësi), aty ka vetëm shokë (shoqëri), qe ia fusin njëri-tjetrit nga prapa sa here t'iu vie mundësia, sepse nuk kanë fe, nuk kanë besim në Zot. | |
| | | Vizitor Vizitor
| Titulli: Re: Feja apo Kombi.? Thu Jun 12, 2008 2:01 am | |
| - xhavo_ shkruajti:
- Ti Premtim komunist, qeguevarist, a mos valle komunizmi është yni dhe e shpikem ne shqiptarët? Unë pikërisht per këtë e kisha fjalen atje tek tema "Che Guevara", kur thash se shumë internacionalista ju po me shiteni.
Xhavo, asnjeher s'jam deklaru si komuniste-shqiptare, apo cheguevariste-shqiptare. Ne dallim prej juve ( fetareve) qe deklaroheni pa ezituar si muslimaniste-shqiptare, e sheh ku eshte dallimi?? Ty te pelqen muslimanizmi, dikujte krishterizmi, dikujte budizmi, ndersa mua marksiz-lenizmi. Por une gjithnje e kam thene se me perpara jam njeri, me pas shqiptare dhe tek e treta komuniste apo cheguevariste. Nuk kam thene asnjeher ( dhe nuk duhet te thuani as ju) se, ne baze te asaj qe beson edhe te cilesohen si kombetar apo antikombetar. Te kam thene me heret edhe nuk ka kush qe me bind per te kunderten se, mund te kete njeri te mire apo te keq( kombetar ose antikombetar), pavareisht se ciles fe i takon, apo edhe nese nuk beson hiq ne asnjeren fe. Gjithashtu edhe ata qe deklarohen si komunista, mund te jene njerez te mire ose te kqij ( kombetare ose antikombetare). Kjo ka te bej me shume me llojit e personit, dhe pak ka rendesi se cilen ideologji perqafon. Mua me shume me perlqen Marksiz-Lenizmi, dhe qfar ka te keqe? Por, asnjeher kur t'me pyet dikush se qka jeni? Nuk theme, marksiste-leniste-shqiptare. Kurse ju ( fetaret) sidomos te fes Islame, te rralle jane ata qe deklarohen si duhet, shumica thone-musliman-shqiptare. Ketu eshte e gjithe esenca e kesaj teme qe po debatojme, dhe ajo qfar keni thene ju me siper. Nuk ka te bej ketu asgje se kush eshte me e vjeter se tjetra. Edhe njeher, dallimi ne mes neve dyve eshte: ti vazhdon te mendon se te gjithe njerezit qe nuk besojn ne fe, qe jane ateista apo qe jane komunita, jane njerez te pa vlere, te pa moralshem, qe nuk kan arsye te jene te mire ndaj kujte. Kurse une theme se, njerezit mund te jene te mire ose te kqij, te moralshem ose te pa moralshem, pavaresisht besimit apo mos besimit, pavaresisht demokrat apo komuniste. P,s: Bushi, si president i SHBA-se, si njeri qe deklarohet qe beson ne Zote, dhe poashtu qe nuk eshte komuniste. Mendon qe vetem gjera te mira ka bere keto vite sa eshte President?? |
| | | rolling Anëtar i Suksesshëm
Numri i postimeve : 2086 Age : 32 Vendi : Shqiptari Profesioni/Hobi : Revolucionar Registration date : 17/05/2008
| Titulli: Re: Feja apo Kombi.? Thu Jun 12, 2008 2:05 am | |
| - xhavo_ shkruajti:
- Ti Premtim komunist, qeguevarist, a mos valle komunizmi është yni dhe e shpikem ne shqiptarët? Unë pikërisht per këtë e kisha fjalen atje tek tema "Che Guevara", kur thash se shumë internacionalista ju po me shiteni.
mu pom doket qe keta internacionalistat jane shume me patriota se disa qe nuk e duan as vendin e vet | |
| | | Beton Hero anëtar
Numri i postimeve : 5729 Vendi : Zvicër Profesioni/Hobi : no money no honey Registration date : 10/09/2007
| Titulli: Re: Feja apo Kombi.? Thu Jun 12, 2008 2:08 am | |
| Xhavo _
Po pse lal e lodhe veten futja nje vrap nga Kina edhe kina eshte ne sitemin komunist por me te madhe ngitet ekonomia¨Kinesçe e saj ç'te keqe ka sistemi komunist ne Kine aman ? | |
| Titulli: Re: Feja apo Kombi.? Thu Jun 12, 2008 11:21 am | |
| Rolling, komunizmi fton në shuarjen e nacionalizmit. Marksi thoshte se nacionalizmi është mënyrë për të përçarë. Ideja komuniste është "puntorë te mbarë botës, qohuni". Ndërsa patriotat janë njerez me vepra, jo me fjalë!
Beton, Kina është shtet laraman, komunist në politikë e kapitalist në ekonomi. Pikë se pari ju qe po diskutoni ne kete temë, a e dini se ç'është feja e ç'është kombi? | |
| | | Beton Hero anëtar
Numri i postimeve : 5729 Vendi : Zvicër Profesioni/Hobi : no money no honey Registration date : 10/09/2007
| Titulli: Re: Feja apo Kombi.? Thu Jun 12, 2008 11:18 pm | |
| xhavo_ kurre nuk ke per te then vetem thua diçka qe vetem ti te pelen dhe te pajtohesh me ate qe mendon qe eshte eshte po nejse
sa per ate qe thua se ç'fare eshte feja e ç'eshte kombi kam dhen mendimin tim personlishte ne kete teme ,por ka njeher eshte e kote sepse dita dites nuk i ngjane ,sote eshte shije e nese vape ,por per ti eshte e mundur qe edhe kurre ben vap e shef boren me sy para vetes ,m'varet si z'gjohesh nga gjumi ne mengjes ...
xhavo_
kthehu ne tem e lexo kam sqaruar shume mire ne teme se ç'eshte feja e ç'eshte kombi .
Me mirkuptim Per temen 1.- Kombi 2.- Feja | |
| | | Kasper Anëtar i ri
Numri i postimeve : 146 Age : 35 Vendi : Shqiperi Etnike Registration date : 14/06/2008
| Titulli: Re: Feja apo Kombi.? Sat Jun 14, 2008 5:44 pm | |
| Veten, familjen, kombin. Feja dhe shume gjera tjera jene dytesore. | |
| Titulli: Re: Feja apo Kombi.? Sun Jun 15, 2008 3:10 am | |
| Problemi qëndron në atë se shumë njerëz nuk i kuptojnë gjërat sa duhet. Dikush din pak e dikush nuk din fare. Nëse nuk i di termat (prapa te cileve fshihet realiteti) dhe te verteten e tyre sa duhet, vazhdimisht do te ngatërrohesh (ne vetveten tende), kapërthuresh, i kundervihesh realitetit, te vertetes dhe te drejtes. Si mund te kundershtohet Islami me përkatësinë kombtare shqiptare dhe në çfarë niveli?
Shumë gjëra njerëzve iu duken kontradiktore, te pakapshme, paradoksale, por për arsyen e vetme sepse nuk i njohin problemet në thelb. Po marr vetëm një shembull: Si është e mundur qe uji ngjitet nëpër trungun e hurmes përkundër gravitacionit, përkundër "normales"? Me logjikë e shkencë gjysmake kjo është e pakapshme.
Po ashtu e perseris pyetjen logjike qe e kam bërë me heret: si do t'i pergjigjeshim dikujt sikur te na pyeste se a jemi njerez apo shqiptar ose a jemi shqiptar apo europian? Sigurisht se njëhere duhet te sqarohemi se ato nuk janë te te njejtit nivel, nuk janë shprehje që përjashtohen e as që përjashtojnë njëra-tjetren. Ato mund të kundërshtohen në disa elemente, por jo si tërësi. Por nëse dikush nuk e di se edhe ne jemi nga toka apo ne Europa do te mund te thoshte: jo ju s'jeni njerez apo ju s'jeni europian, por jeni shqiptar.
Prandaj për te folur për tema te tilla si kombi apo feja duhet ditur disa gjëra deri diku ose më mirë mos me shkru fare. | |
| | | Musafir Vizitor
| Titulli: Re: Feja apo Kombi.? Sun Jun 15, 2008 3:24 am | |
| Kombi pastaj Feja sepse më duket edhe në titull të temes asht dasht të jet Kombi e pastaj feja .Kur ske Komb ? |
| Titulli: Re: Feja apo Kombi.? Sun Jun 15, 2008 3:43 am | |
| - Deli shkruajti:
- Kombi pastaj Feja sepse më duket edhe në titull të temes asht dasht të jet Kombi e pastaj feja .Kur ske Komb ?
Kur sje njeri, ske as komb! | |
| | | Musafir Vizitor
| Titulli: Re: Feja apo Kombi.? Sun Jun 15, 2008 3:47 am | |
| Xhavo Kur sje njeri, ske as komb! të lutem që deshte të thuash me kët nuk ekuptoj po mundsi të ma sqarosh më shum falem për mirkuptim. |
| | | shqip0nja Anëtar
Numri i postimeve : 299 Age : 34 Vendi : kosovë Registration date : 15/06/2008
| Titulli: Re: Feja apo Kombi.? Sun Jun 15, 2008 10:53 pm | |
| Nuk e di mas pari pse e ke ba kit pytje? Feja me komb nuk ka lidhje.Munesh me qen si shqiptar mysliman po mundesh me qen edhe shqiptar katolik.Kete pyetje mas pari e pata ndegjuar ne nje emision te jeta xharres kur piktorja zake e pyeti njeren prej vajzave aty qe ishin te mbuluara me ferexhe.Vet pyetja ishte nje ofendim se a ishte mas pari shqiptare a myslimane.Mirpo ajo qka me habiti edhe me shum ishte se ajo nuk diti ti pergjigjej. Nuk ka nevoj me zgjedh se cila osht e para sepse nuk jan te njejta.Eshte sikur ta kesh nje vella e nje moter dhe te pyesish cilin e do.Nuk munesh te thuash kete e dua e kete jo sepse secili prej tyre e ze nje vend te veçant ne zemren tande. | |
| | | Vizitor Vizitor
| Titulli: Re: Feja apo Kombi.? Mon Jun 16, 2008 1:57 am | |
| - shqip0nja shkruajti:
- Nuk e di mas pari pse e ke ba kit pytje?
Feja me komb nuk ka lidhje.Munesh me qen si shqiptar mysliman po mundesh me qen edhe shqiptar katolik.Kete pyetje mas pari e pata ndegjuar ne nje emision te jeta xharres kur piktorja zake e pyeti njeren prej vajzave aty qe ishin te mbuluara me ferexhe.Vet pyetja ishte nje ofendim se a ishte mas pari shqiptare a myslimane.Mirpo ajo qka me habiti edhe me shum ishte se ajo nuk diti ti pergjigjej. Nuk ka nevoj me zgjedh se cila osht e para sepse nuk jan te njejta.Eshte sikur ta kesh nje vella e nje moter dhe te pyesish cilin e do.Nuk munesh te thuash kete e dua e kete jo sepse secili prej tyre e ze nje vend te veçant ne zemren tande. Pse mendon se ishte pyetja ofendim, Shqiponja? Mendoj se ishte pyetje shume e drejte dhe me vend. Po e shoh qe nuk e paske percjell mire ate emision, sepse ishte Jeta, ajo qe i beri pyetjen musafirit ( nje Hoxhe), dhe jo Zakja, atyre femrave me feregje. Tu pasken ngaterru pakes. Dhe pergjigja kishte ( jo siq thuani ju se nuk diti me u pergjigje). Hoxha tha-sikur se nena me baben, jane feja me kombin. Pra qe eshte normale te duash nenen (fen), sepse ajo te linde. Hajde primitivizim hajde. |
| | | Beton Hero anëtar
| Titulli: Re: Feja apo Kombi.? Mon Jun 16, 2008 2:09 am | |
| Xhon Djui thot ! Thelbi i ides sime ..eshte se midis fese nje feje ,dhe besimtareve ,midis gjithçkaje munde te perkufizohet me nje emer dhe cilesis se pervojes qe percaktohet nga nje mbiemer ,ka ndryshim.Nuk eshte e thjeshte te gjesh nje perkufizim te fese ne kuptimin e nje emri qe te pranohet nga te gjithe Sidoqofte ; Fjalori i oksfordite jeper perkufizim ''Njohje nga ana e njeriut e nje fuqie me te madhe ,te papare,qe kontrollon fatin e tij dhe ndaj se ciles duhet treguar bindje ,repskt dhe adhurim ''. | |
| | | E_Bukura Anëtar i Suksesshëm
Numri i postimeve : 2009 Age : 37 Vendi : Prishtine Registration date : 30/09/2007
| Titulli: Re: Feja apo Kombi.? Tue Jun 17, 2008 8:49 pm | |
| Oh Beton, pse po mundohesh kote se koti. Po le se nuk ja vlen te miresh per dicka qe cdo logjik e shendosh e e dine dhe e pranon. Keta tipa si Xhavo, te cilet thone feja para kombit, dhe mundohen ta arsyetojne nuk e ndiejn veten rehat te qenurit shqiptare. Prandaj, ne nje apo tjeter menyre ( por jo direkt) mundohen te paraqiten ndryshe. Dihet qe jemi popull i cili gjithnje kemi pasur keto tre besime:Islam, Krishter, Ortodoks. Sikur te kishin qen te gjithe sikur Xhavo, ateher nuk do ekzistonim sot si popull. Do ishim zhdukur nga kjo toke qe moti. Mirepo, fal asaj qe gjithnje feja ka qen dytesore per shqiptaret dhe kemi vazhduar t'i perballojm cdo gje, dhe ne fund kemi mbetur vetvetja-shqiptare. Shendet | |
| | | interesant Anëtar aktiv
| Titulli: Re: Feja apo Kombi.? Wed Jun 18, 2008 10:44 am | |
| Me vie shume keq kur ende disa njerez nuk kuptojne apo nuk deshirojne te kuptojne se cfat ne te vertete permbajn disa shkrime, dhe duke u nisur nga kjo eshte shume normale se edhe i mvishen disa shkrimeve edhe dicka cfar nuk eshte thene apo dicka cfar nuk ekziston ne te vertete ne ate shkrim. Une ende nuk kam has ketu qofte edhe ne nje shkrim te vetem qe dikush thone : NUk jam shqiptar por jam..Musliman... Ortodoks...Katolik. Te gjitha shkrimet ketu ose kane thene feja para kombit ose kombi para fes, por pse t'i mvishet atij personi qe thote se se feja para kombi ti thuash se nuk je shqiptar sepse e ke vendos fen te paren. Feja nuk ta ndron identitetin kombetar, perkundrazi vetem sa e forcon me shume e me shume. Kurse sa i perket se populli yne gje dytesore e kan pas Fen kjo nuk eshte aspak e vertete, po te ishte ashtu, atehere figurat tona baze te Historise qe jane dhe qe njihen, me gjej ndonje qe ka qene i pa fe? Kush ka qene Skenderbeu a ka pas fe apo jo?- Ali pash Tepelena, Ismail Qemali,Isa Boletini,Ali pash Gusia, Adem dhe Hamz Jashari... e shume te tjere, a thua valle keta qe kan qene pjese e ndonje feje nuk kane qene shqiptar?! Mos te paragjykojm dicka qe nuk eshte reale dhe e drejte, sepse se paku ketu eshte tem diskutimi dhe secili qe vjen me ndonje mendim edhe e mbron ate me fanatizem qofte nevoja, ne te kunderten nuk do ishte diskutim. Me respekt | |
| | | E_Bukura Anëtar i Suksesshëm
Numri i postimeve : 2009 Age : 37 Vendi : Prishtine Registration date : 30/09/2007
| Titulli: Re: Feja apo Kombi.? Wed Jun 18, 2008 8:33 pm | |
| Interesant, ne fillim duhet te ndjeni keqardhje per veten, per shoket tuaj ( te besimit te njejte), dhe me pas per mua apo per dike-dike. Shume mire e thashe me siper se ata qe nuk e ndiejn veten rehat te qenurit shqiptare, ne nje apo tjeter menyre po e thone-shprehin kete, por jo direkte ( s'jam shqiptare, por jam musliman apo katolik). Nuk jan aq te krisur sa ta thone ne kete menyre, por e thone ne menyre indirekte. Psh: ktheu ne faqen e 4 apo 5 nese nuk gaboj, e sheh Ani-n, ku thoshte se jam " musliman-shqiptare". C'te duket kjo ty?? Keni degjuar ndonje gjerman, francez, spanjoll, amerikan, te thote se jam: katolik-gjerman, musliman-francez, katolike-amerikan, etj., etj.??? Sigurisht qe jo. Keto budallakina vetem tek ne- shqiptaret i degjon, fatkeqesisht. Interesant.."Kurse sa i perket se populli yne gje dytesore e kan pas Fen kjo nuk eshte aspak e vertete, po te ishte ashtu, atehere figurat tona baze te Historise qe jane dhe qe njihen, me gjej ndonje qe ka qene i pa fe?" Rreshtat me posht nuk i mora, sepse jam e bindur se keni qen i fjetur kur keni permend ato figura. Apo do te thuash se Skenderbeu, ka luftuar per kryqin? Po Ismail Qemajli, me sa di une ishte musliman, por e din se cfar thoshte per turqit, parlamentit turke?? Naim Frasheri, po ashtu ishte musliman, keni lexuar ndonje poezi te tij, se cfar shprehte per turqit?? Sikur te ishin keta me shume fetare se shqiptare, nuk do shpreheshin ne ate menyre. Isa Boletini, poashtu ishte musliman, por asnjeher nuk i hengri palla per fen, kur ishte ne pyetje ceshtja kombetare ( lexo pak me shume per kete personalitet). Po Bajram Curri, perveq se ishte musliman, me sa di une, kishte lindur ne diten e Bajramit ( festa me e madhe per muslimanet) dhe per kete e mori kete emer, por kur ishte ne pyetje ceshtja kombetare, nuk i interesoj feja, dhe nuk ngurroj ta shpalle Leninin "hazret" edhe pse ky i fundit nuk ishte musliman. Keto qe i permenda, nuk i ben as ti, askush tjeter qe keni kaluar ne extrem. Po e shoh qe edhe ti po mundohesh njejte sikur Ani, i cili ne fillim u mundua t'na gjuaj hi syve dhe t'i besojme se feja Islame na cenka ajo qe e ka shpetuar kombin tone. Po e riperseris nje shkrim ne lidhje me kete.
Besoj e dini se shqiptaret kan patur gjate historis dhe kan sot tri besime. Pra tri sistemet e medha te mendimit religjioz me dashje ose pa dashje reflektohen permes besimit nder shqiptaret. Sikurse nder ta te kishte qen me pak e zhvilluar ndjenja e perkatesis kombetare (siq ju konstatoni) dhe me teper ajo e perkatesis religjioze, apo dicka tjeter, qe moti do te ishim zhdukur si komb. Tani po nderlidhem me ate qe disa antar te thjesht kan then se te jesh i fes katolike, na ben te jemi me shqiptar. Dhe ju keni reaguar (sepse fanatizmi i fes nuk ju le te qet), qe te heshtni aty ku dikush pretendon te dal para fes tuaj, qofte edhe nje antar i thjesht sic ka ndodhe ne kete forum. Por, une po te kujtoj ty se tek ne egzistojne teza te shtruara nga historian te cilet shpetimin e kombit i'a dedikojne islamit, si fe e ndryshme nga ato te rrethines qe pastaj si fakt i dhen ne vete, ka rezultuar ne pengimin e shkombtarizimit te shqiptarve. Dhe si argument per vertetimin e tezave te tilla u sherben tejmase i % se shqiptarve te besimit ortodoks ne trojet e tyre te ish-jugosllavis ( serbi, mali i zi dhe maqedoni) dhe perkthimi i tyre ne "helenë" ne Epiri, Thesali ose Sparte te Greqis. Ndersa tek shqiptaret e Italis (arbereshet) pikrisht perkatesia ortodokse i ka shpetuar nga perkthimi i tyre ne italian. Duket sikur keto teza qendrojne, por nuk e shpregojne edhe faktin e mbetjes te patretur te 20% qe e perbejne pjesen ortodokse te popullsis shqiptare (kryesisht nga jugu i Shiperis). Me pas per kete shkak, behet edhe perzisja e politikes se shtetit ( te caktuar) me rolin e fes, sepse argumentimi se islami e shpetoj nga tretja kombin shqiptar nuk qendron. Islami nuk eshte se deshi t'i shpetoj shqiptaret nga asimilimi. Ndoshta fakti qe qelluan te besimit islam vertete e ka veshtirsuar tretjen e tyre ne ambientin e dhen, por kjo ishte vetem nje akcidence historis dhe jo rezultat i paramenduar i ndonje politike islame.
Shendet edhe kete here. | |
| | | murturi Ushtarak
Numri i postimeve : 517 Age : 48 Vendi : Bruksel Registration date : 19/04/2008
| Titulli: Re: Feja apo Kombi.? Wed Jun 18, 2008 11:31 pm | |
| Pershendetje me vjen keq kur disa nga ju ? thoni apo kinse se dini per fe e merreni me qeshtje komtare! duke e perbuz kombin kinse ne jemi me fe. Do te doja te htoja se idsa gjera qe disa i keni cekur ketu sjan aspak te arsyshme te diskutohet deri ne at mas !!! sa qe t emos mundet kush me ja gjet fijen lomshit. Mua do t' me pelqente ndonje shembull; i arsyshem ku mund te kuptojm diqka te perbashket se Komb, pa fe se egziston dhe feja pa komb ka ardh per arye te meshires se mirsive te njerit edhe pse kjo u keqpedor nga politikanet,por jo nga patriotat?! prandaj ketu dueht te gjtih te kutojm diqka ne baz te shembujve dhe jo te fjaleve per te mbushur kosha!? Zoti i qofshim fal kur Kishte ber nejriut e par ne jet Adamin a s . ai kishte provuar te jetoj vetem por kishte qen shum e veshtir per shum arsye te logjikshme,pastaj,Zoti krijoj edhe Even. Ketu desha te them se mashkulli pa femer nuk kishte mundur te krijon komb.e si ligj i kombeve(njerezeve) ka ardh si e nevojshme ligji i zotit qe eshtè feja. Pra nese dojm ta kuptoj qka mesuam nga feja ather mesuam gjithqka qe kemi ne jet sod,pra se ishte ligj i derguar nga Zoti per krijesen e tij Njeri. skur t emos egzistonte,Feja njerzit kurr sdo te kishin mundur te behen kombe,pa ndihmen e ligjeve te fes. Pra une po e mbylli? Se Komb pa fe ska ... pra kjo dihet dhe Feja pa komb (i cili quhet ligj) nuk Kishte me egzistu? Un mendoj se feja dhe kombi jan shum te lidhura ndermjet veti,sa qe njera pa tjetrin skishte mundur te Egziston. | |
| | | Mergimtari Anëtar aktiv
Numri i postimeve : 755 Age : 111 Vendi : Jashtë forumit Registration date : 31/05/2008
| Titulli: Re: Feja apo Kombi.? Thu Jun 19, 2008 12:10 am | |
| - murturi shkruajti:
- Pershendetje me vjen keq kur disa nga ju ? thoni apo kinse se dini per fe e merreni me qeshtje komtare! duke e perbuz kombin kinse ne jemi me fe.
Do te doja te htoja se idsa gjera qe disa i keni cekur ketu sjan aspak te arsyshme te diskutohet deri ne at mas !!! sa qe t emos mundet kush me ja gjet fijen lomshit. Mua do t' me pelqente ndonje shembull; i arsyshem ku mund te kuptojm diqka te perbashket se Komb, pa fe se egziston dhe feja pa komb ka ardh per arye te meshires se mirsive te njerit edhe pse kjo u keqpedor nga politikanet,por jo nga patriotat?! prandaj ketu dueht te gjtih te kutojm diqka ne baz te shembujve dhe jo te fjaleve per te mbushur kosha!? Zoti i qofshim fal kur Kishte ber nejriut e par ne jet Adamin a s . ai kishte provuar te jetoj vetem por kishte qen shum e veshtir per shum arsye te logjikshme,pastaj,Zoti krijoj edhe Even. Ketu desha te them se mashkulli pa femer nuk kishte mundur te krijon komb.e si ligj i kombeve(njerezeve) ka ardh si e nevojshme ligji i zotit qe eshtè feja. Pra nese dojm ta kuptoj qka mesuam nga feja ather mesuam gjithqka qe kemi ne jet sod,pra se ishte ligj i derguar nga Zoti per krijesen e tij Njeri. skur t emos egzistonte,Feja njerzit kurr sdo te kishin mundur te behen kombe,pa ndihmen e ligjeve te fes. Pra une po e mbylli? Se Komb pa fe ska ... pra kjo dihet dhe Feja pa komb (i cili quhet ligj) nuk Kishte me egzistu? Un mendoj se feja dhe kombi jan shum te lidhura ndermjet veti,sa qe njera pa tjetrin skishte mundur te Egziston. Pse nuk ia shtron vetevetes disa pyetje logjike ? - Qe sa vjet ekziston njerezimi ? - Qe sa vjet eshte zbuluar shkrimi i pare ? - Sa vjet diferenc jane ndermjet fes dhe njerezimit ? Me sa di une njerezimi eshte me i vjeter se feja , dhe se feja eshte nje plus apo nje shtes per njerezimin ( duke jua mesuar te mirat dhe te keqijat atyre qe nuk i dine) , por nje njeri me logjike te shendosh nuk besoj qe ka nevoj per fe kur dine me dallu te miren prej te keqes. Por problemi qendron se feja gjate shekujve te kaluar edhe sot nuk kuptohet si duhet dhe per shkake te feve apo religjione te ndryshme sot ndodhin dhjetera , nganjehere edhe qindra vrasje brenda dites. ------------------------------------------------------------------- E sa na perket neve si popull apo si komb shqiptar , ka shume dallim te madh mes fes dhe popullit . Por sidoqofte ju sugjeroj ti lexoni te gjitha postimet qe jane bere ne kete teme dhe do ta kuptoni se per çka e kam fjalen. Pak me lart shume mire e ceki E_Bukura se nese do ti perkushtoheshim fese gjate shekujve te kaluar sot nuk do te kishim ekzistuar fare si popull dhe si komb , ishim zhduk qysh moti. | |
| | | Beton Hero anëtar
| Titulli: Re: Feja apo Kombi.? Thu Jun 19, 2008 3:07 am | |
| Mergimtari Respekt per kete thenjie shume madhore ,se njerzimi eshte me i vjeter se feja. | |
| | | interesant Anëtar aktiv
| Titulli: Re: Feja apo Kombi.? Thu Jun 19, 2008 11:03 am | |
| E_Bukura Mua nuk eshte duke me ardhe keq as per ty as per ata qe mendojne sikur une, sepse une se paku nuk jam perfaqesues i asnjerit, po ajo cfar me ben te ndihem jo mire eshte fakti se ti si nje person qe dallon me mentalitet nga te tjeret ketu, dhe se ate cfar shpreh eshte nje gje qe vlen te lexohet na pelqeu apo jo, sepse shkrimet e tua nuk i ke te marura nga interneti, por shifet se ke bere mund dhe lexim per te i mesuar keto, dhe pas te gjithe kesaj nganjehere ben ndonje lshim nga mosdia ndoshta dhe gjykon ne paragjykim ( ashtu se paku une mendoj ) . Te thenit jam musliman shqiptar apo shqiptar musliman ka ndonje te keqe, ta ule identitetin kombetar kjo , apo eshte thjeshte nje ndrim i fjaleve. Perse nuk bazohesh ne ate cfar shume ketu kan shpreh : Mua feja qe posedoj me forcon edhe me ben edhe me te bindur ndaj identitetit kombetar ( apo duhet te i mbyllim syte ne kete fjali ). - Cito :
- Po e shoh qe edhe ti po mundohesh njejte sikur Ani, i cili ne fillim u mundua t'na gjuaj hi syve dhe t'i besojme se feja Islame na cenka ajo qe e ka shpetuar kombin tone.
Askujt deri me tani ne asnje tem perkatese nuk ja kam imponuar mendimin tim, thjesht kam thene ate cfar une posedoj dhe e mbroj mendimin tim gje qe eshte normale, kurse ty nese te duket imponim atehere eshte qeshtje e jotja personale, gje qe nuk me ben pershtypje asgje. - Cito :
- Rreshtat me posht nuk i mora, sepse jam e bindur se keni qen i fjetur kur keni permend ato figura. Apo do te thuash se Skenderbeu, ka luftuar per kryqin?
Mos paragjyko, sepse paragjykimet qe ti ke te shpien te shkruash dicka cka ty nuk te perket, mos e ule vehten sikur disa antar qe mundohen me nxjerr dhjam nga pleshti, je e menqur dhe nuk ben ta ulesh vehten ne gjera te tilla. E kam cek kete duke thene se perkatesia e tyre fetare nuk i ka ndaluar aspak qe te jene njerez te permendur ne histori per trimerin dhe menqurin qe kane bere per kombin e tyre ( kjo eshte ajo cfar kam dasht te them, po te doja te thoja ashtu sic ti me akuzove do e kisha shkruar, por nuk e kam ate mendim se paku ). - Cito :
- Islami nuk eshte se deshi t'i shpetoj shqiptaret nga asimilimi. Ndoshta fakti qe qelluan te besimit islam vertete e ka veshtirsuar tretjen e tyre ne ambientin e dhen, por kjo ishte vetem nje akcidence historis dhe jo rezultat i paramenduar i ndonje politike islame.
Nganjehere me dashje apo pa dashje del edhe ndonje shkrim qe edhe e verteton temen qe ne po diskutojme, por ti quaje kete si te duash akcidence historise apo me ndonje emer tjeter, kjo nuk eshte problem, e rendesishme eshte ajo se ata nuk u asimiluan dhe se shkaku qe nuk u asimiluan siq e ke cek edhe ti " Ndoshta fakti qe qelluan te besimit islam vertete e ka veshtirsuar tretjen e tyre ne ambientin e dhen" . Ndoshta ky eshte krejt problemi qe jemi duke diskutu se feja islame nuk i ka lejuar ata qe te asimilohen por te jene deri ne vdekje ata shqiptar te njejte siq kane qene duke i perballuar te gjitha pasojat. ( atehere na del ajo qe ne disa tema kam thene : Feja ta forcon edhe me shume identitetin kombetar ). Me kete edhe une po e perfundoj kete shkrim duke u mbeshtetur ne kete fjalen qe me ne fund e tha edhe ti. | |
| | | murturi Ushtarak
Numri i postimeve : 517 Age : 48 Vendi : Bruksel Registration date : 19/04/2008
| Titulli: Re: Feja apo Kombi.? Thu Jun 19, 2008 9:16 pm | |
| Pershendetje havera Megimtari,Beton dhe ti Kinse e bukur ishalla je sjam gjeloz as fanatik siur ju tre...
Ja edhe nje deshmi ; Feja deshmon se feja esht e para para kobit. Kurse njeri mendon se kombi esht i pari para fejes,ather ci esht e mundsme te jet kombi para fejs kur njeri i par qe ka lind dhe esht kand njeri fetar dhe jo Komb. Sepse nej nejri smund ti quhet Komb,kurse ne realitet nje njeriut mund ti themi fetar!
Pra jepe te miren e merr t' kajshmen!
Edhe ju kisha lutur qe kesi tema te mos lejoni ketu se si pekasin ketij forumi,keshtu qe ne ket forum se paku te kemi vetem nej ideal Nje komb Nje qendrim Bashkimin Komtar!!! | |
| | | rolling Anëtar i Suksesshëm
Numri i postimeve : 2086 Age : 32 Vendi : Shqiptari Profesioni/Hobi : Revolucionar Registration date : 17/05/2008
| Titulli: Re: Feja apo Kombi.? Thu Jun 19, 2008 9:31 pm | |
| - murturi shkruajti:
- Pershendetje havera Megimtari,Beton dhe ti Kinse e bukur ishalla je sjam gjeloz as fanatik siur ju tre...
Ja edhe nje deshmi ; Feja deshmon se feja esht e para para kobit. Kurse njeri mendon se kombi esht i pari para fejes,ather ci esht e mundsme te jet kombi para fejs kur njeri i par qe ka lind dhe esht kand njeri fetar dhe jo Komb. Sepse nej nejri smund ti quhet Komb,kurse ne realitet nje njeriut mund ti themi fetar!
Pra jepe te miren e merr t' kajshmen!
Edhe ju kisha lutur qe kesi tema te mos lejoni ketu se si pekasin ketij forumi,keshtu qe ne ket forum se paku te kemi vetem nej ideal Nje komb Nje qendrim Bashkimin Komtar!!! ketu flitet per secilin e jo per kush eshte perpara. kush po te theote ty qe njeriu i pare ka qene fetar?? kjo perralla mbi adamin eshte vetem nje perralle. por edhe nese ka qene ai nuk ka mundur te jete komb kur ka qene i vetem, e besimtar ne nje fe(perralle) ka mundur te jete. per mua dhe shumicen e forumistave feja eshte ne rend te trete a te katert | |
| | | Sponsored content
| Titulli: Re: Feja apo Kombi.? | |
| |
| | | | Feja apo Kombi.? | |
|
Similar topics | |
|
| Drejtat e ktij Forumit: | Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi
| |
| |
| |