|
| E L S A C E N A J LOTI I AKULLT Poezi | |
| | |
Autori | Mesazh |
---|
Kristaq F. Shabani Miqte e Forumit
Numri i postimeve : 11718 Age : 65 Vendi : Gjirokaster, Albania Profesioni/Hobi : Poetry Registration date : 04/07/2008
| Titulli: Re: E L S A C E N A J LOTI I AKULLT Poezi Thu Jan 03, 2013 3:14 am | |
| ZEMRA IME zemra ime e lodhur e vetmuar shpirti im i tretur i copëtuar zemra ime në agun e dritës së bardhë, e në muzgun e natës së errët e harruar…! se ngushëllon njeri. zemra ime e lënduar, nga dhembja e loti pret, e pret nëpër stinë të zgjedhurin e saj
| |
| | | Kristaq F. Shabani Miqte e Forumit
Numri i postimeve : 11718 Age : 65 Vendi : Gjirokaster, Albania Profesioni/Hobi : Poetry Registration date : 04/07/2008
| Titulli: Re: E L S A C E N A J LOTI I AKULLT Poezi Thu Jan 03, 2013 3:14 am | |
| që dhembjes t’i caktoj limitin e kufijtë që ta njomë me magjinë e dashurisë të shëroj plagët të mos ndodhin tragjedi zemër e tharë e vrarë në pritje të njeriut që ndalon lotët e hapë perdet e ëndrrës me petalet e dëshirës thithë nektarin e epshit të një vashe, që pret ta filloi jetën. në emër të dashurisë të fjalës, të një premtimi…!? zemra ime që s’më takon mua!
| |
| Titulli: Re: E L S A C E N A J LOTI I AKULLT Poezi Thu Jan 03, 2013 3:15 am | |
| PËR TY i lash te gjitha për ty…! në bulëzimin e parë të jetës dashuri e pa kohë ishte, çfarë rëndësie ka po të pendohem e kaluara të vret, por, nuk rikthehet ka diçka që e ruaj si të veçantë që më lenë larg pendimit si ta largojmë nga mendja një, por shumë dimensionale dhembje, dyshim, mospërfillje, ndrydhje, mos vlerësim që sjellë dhembje,
| |
| Titulli: Re: E L S A C E N A J LOTI I AKULLT Poezi Thu Jan 03, 2013 3:15 am | |
| cila rrjedhje të dërgon drejt pendimit? vetmi e dhembjes time është mospërfillja jote që rrënjë të pelinit lëshon vullkan mendimesh të trishta ndjenjat rëndojnë kokën, humbin gjumin e secilën qelizë të trupit ngarkojnë ç’ti bëjë zjarrit që në brendinë kallë, ti se përfill prushin e ndjenjës se vështron botën si po ndryshon s’dua që dielli të perëndoi e as errësirë s’dua por më zjarr e dritë dashurie etjen e shpirtit e epshin e ndjenjës ta shuaj e qetësoj dhe lotin të ma pushosh derisa për ty e për mua s’është bërë vonë…
| |
|
KRAH KËRKOJ M’i ke marrë të gjitha dhe copën e qiellit tim rrudhë ngushtove duke m’i ngulfat ndjenjat që as me ajër, të mos ngopem asgjë s’më ke lënë pos dhembjes… unë pak kërkova nga jeta një palë krih ta përqafoj një herë lirshëm kaltërsitë e qiellit e të shëtis si siluetë mbi pellgje detesh, të ndjej shqetësimin valëve, e valët se si dremitën të shoqërohem me pulëbardhat e lirë... plot ajër e dritë do të rinohem dhe një herë sikur të më ktheheshin vitet e rinisë.
| |
|
NË DET
sot jam e qetë, në dete, me puhinë e lehtë të erës që ngrohtësisht ma ngacmon lëkurën flokun e faqet...! cila ditë e jetës sime është...? madhështore janë rrezet e ngrohta t’diellit shpirtin ma relaksojnë më ndryshojnë, mi largojnë mendimet e trishta gjithçka verore, e ngrohte e ëmbël shëtisë bregdetit ngadalë një shenjë çendini në gishta në zallin i hedhur zemrën...dhe inicialet e tij si dëshmi e lumturisë jeta është e bukur ia vlen të përballësh me sfida
| |
| Titulli: Re: E L S A C E N A J LOTI I AKULLT Poezi Thu Jan 03, 2013 3:16 am | |
|
flasë me veten, e flas me valën, që shpejt trembet e m’i fshinë dëshirat në zall dhe për një herë nga të gjitha anët sikur dëgjoj një zë përbindëshi s’më lenë të vazhdoi lumturia më akuzon se e mbyta trishtimin s’jam ajo gocë, që isha më parë megjithatë e qetë jam sot në det, po vazhdoj të lozi me puhinë e erës me ndjenjën e valës dhe epshin tim prej Gruaje
| |
| Titulli: Re: E L S A C E N A J LOTI I AKULLT Poezi Thu Jan 03, 2013 3:16 am | |
| MË SHIKO
më shiko e me ndjejë si jam katandisur në sytë e mi mund të lexosh gjithë mjerimin e dashurinë e botës por duhet shikuar drejt ti duhet të ishe ai, që ma ndal lotin e buzët t’mi shpalosh... ta largosh dhembjen që ta asgjësosh ndjenjën e mos durimit më shiko me butësinë e shpirtit, më freskinë e luleve unë s’dua të të besoj se zemra jote, nuk ndjen dhembje që nuk mund të dhurosh ndjenjë dashurie s’dua të besoj, se je pa ndjenja
| |
| Titulli: Re: E L S A C E N A J LOTI I AKULLT Poezi Thu Jan 03, 2013 3:17 am | |
|
pra, bënë hapin e parë, largo gurin që ta mban peng dëshirën jepi krih buzëqeshjes, jetës përqafoje të bukurën... të ndjeshmen, po të pres krahëhapur mos u shndërro në gurë t’rëndë... që rëndon e rëndon dhembjen tonë s’dua të jesh as re e zezë, që sjellë vetëm mot të ligë pse... asgjë s’është e bukur për Ty...! kur gjithçka varët nga Ti..! më shiko e shijo me butësinë e shpirtit, mua gruan, që digjem e dirgjem për TY me shiko me zemër, e më shijo me shpirt do e ndjesh pendimin për lotët e dhembjen, që s’ti tregova kurrë.
| |
| Titulli: Re: E L S A C E N A J LOTI I AKULLT Poezi Thu Jan 03, 2013 3:17 am | |
| NËSE ME DO (kushtuar E. N. ) në një kohë, me kokën plot ëndrra për jetën papritmas, pranë teje u gjenda kur ty nuk të njihja në sytë tu të përlotur një pjesë të qenies sime ngulita
ç’është vallë ky ndryshim si të jetë rinjohje, në një kohë e orë tjetër e ndjejë, sikur njeri tjetrit i kemi ngjarë. në këtë mjegull dëshirash si ta shpreh atë që unë ndjejë atë që unë dëshiroj nga ti…!? në kopshtin e gjërave të ndaluara është rëndë që të jetosh
| |
| Titulli: Re: E L S A C E N A J LOTI I AKULLT Poezi Thu Jan 03, 2013 3:18 am | |
|
nga thellësia e shpirtit, fjalët burojnë mos më gjyko, me fjalë të rastësisë më dhimbesh, fatkeqësia do të përcjell në jetë nëse përfiton nga kjo dhembje që shpirtin ma rëndon do mbetesh grumbull i mëkatarëve që sillesh e pështillesh në kurthin e intrigave
e jotja është, do a s’do të kuptosh e jotja është, do a s’do të jetosh e jotja është, do a s’do të vërtetën ta pranosh s’din, apo s’ke ndjenjë të dashurosh s’ka dert edhe nëse më quan të bezdisshme mendjen e shpirtin përherë i kam ke ti nëse me donë…!? mos më harro shpirt…! Shqipëri, Tiranë 15 prill 1999
| |
| Titulli: Re: E L S A C E N A J LOTI I AKULLT Poezi Thu Jan 03, 2013 3:19 am | |
|
LULJA E ËNDRRËS në ëndërr jete, një rrugë me lule shtruar shtigje të njoma në gjelbërim vezulluar unë fillova andej nga mund të ishte dashuria andej ku mund të ishte lumturia andej ka me lehtësi do t’i kaloja momentet e trishta e ta ruaj lotin,...që mos ta vret durimin që të rri sa më gjatë në ëndërr ta shijoj bukurinë. dhe në çdo hapërrim shok mund të bëhet zhgënjimi dyshimi ta mbjell të keqën në palcë e shpirt t’i thuash mjaft vetes...e të ndalesh hapin nga frika se s’mund të ruash freskinë e luleve, që mos të vyshket
| |
| Titulli: Re: E L S A C E N A J LOTI I AKULLT Poezi Thu Jan 03, 2013 3:19 am | |
|
vazhdimësi kohësh e stinësh veten e ripërtërijnë...duke çelë, e pjekë farë e birë lulja donë kujdes, është e ndjeshme kërkon butësi dashurie... ta ujitësh, e ta duash me ndjenjën e shpirtit në shtegtimin tim të ëndrrës shumëçka duhet të më shërbej si mësim secili mund të kuptoi gabimin e bërë e në shenjë pendimi lypset përmirësim e jo aventurë me hapë një shtegtim të ri s’është e sigurt se gjërat do përsëriten as ta ndalë lotin në sytë e mi e as të garantoj për Lulen e ëndrrës qe s’do vyshket një ditë do vyshkesh, bashkë me mu dhe TI
| |
| Titulli: Re: E L S A C E N A J LOTI I AKULLT Poezi Thu Jan 03, 2013 3:20 am | |
|
BESIMI të besova ty..!
ta hapa portën e zemrës e në burimet e lotit tim të lashë t’i kuptosh ngjyrat e dhembjes kisha gabuar…!?
të besova ty..!
të pranova në brendësinë e shpirtit palë-palë, t’i shfletove sekretet e mija ngjyrat e kopshtit të dëshirës, thithe dhe aromën...! hapësirat e kodrave të dhembjes e burimeve të dashurisë
kisha gabuar…!?
të besova ty...!
ti tradhtove mikpritjen e besimin e shpirtit tim mike e pa besë…! me lot nuk riparohen thyerjet e pabesia, në besë nuk kthehet kot qanë…e falje kërkon krokodilët që derdhin lot gjithnjë janë të uritur kjo i bën ata t’pa ngopshëm, e të pa besë… edhe të të fali ku do ta gjesh fuqinë e pendimit? unë nuk mund ta rikthej as qetësinë e shpirtit plagët e dhembjet që mi shkaktove kurrë nuk mund ti shërosh.
të besova ty...!
gjithë jetën do e vuaj gabimin.
| |
| Titulli: Re: E L S A C E N A J LOTI I AKULLT Poezi Thu Jan 03, 2013 3:21 am | |
| KAM TË FTOHTË
Kam të ftohtë, edhe kur dielli po rrezaton kam të ftoftë, me oxhakun e ndezur prush e flakë trupi im dridhet, i akullt kam të ftohtë, edhe në krevat mbuluar me jorgan me pupla kam të ftoftë, kur zhytem në vorbullën e kujtimeve kam të ftohtë, kur ballafaqohem me dëshirën kam të ftohtë, edhe pse strehë dashurie më ngre kam të ftohtë, nga muret që nuk mbajnë sekretin kam të ftohtë, shtang jam bërë, akull, s’ngrohem dot...? pse kam të ftoftë nga gjithçka sikur vdekja të aktronte me mua unë ende jam gjallë kam të ftohtë, që të jetoj, shpëtoj duhet të ngrohem me zjarr e dashuri dua të jetoj kam të ftohtë
dua të jetoj.
U VYSHKE u vyshke ëndrra ime bashkë me premtimin u vyshke rinia ime bashkë me heshtjen u vyshke trëndafil në dritaren time u vyshke se lotin se duron ma u vyshke se loti i mjelm rrënjën e thanë u vyshke se tashmë loti ka ngrirë u vyshke se forca të ka lënë u vyshke se thinjat e rrudhat të janë shtuar u vyshke se ëndrrat e gëzimet të janë mbaruar u vyshke se s’kish qenë për ty jeta u vyshke se kishe qenë e mallkuar u vyshke se kurrë se dëgjove bilbilin këndoi për ty u vyshke se nuk e shijove pranverën në shpirtin e sytë e mi u vyshke se zemrën ta patën helmua e shikimin verbua u vyshke dashurinë pa e kuptuar u vyshke nga loti qe u shkri në faqe e buzë u vyshke pa të prek e shiju. u vyshke, duke mbet pjesë e kristaleve të lotit nëpër stinë lulesh, t’i dhembje shprese...!
DO DOJA eh, sa do të doja të isha flutur krahë shkruar e lehtë s’prish punë dhe jetëshkurtër tu thithja nektarin luleve secilën lule ta shijoj e t’i përkëdheli ato me shpirt
do të doja, të kam krahë të fluturoja drejt fantazisë e të përfundoja jo shumë afër lumturisë qe t’i la hapësirë jetës me halle, probleme që sjellë
eh, sikur të ishte e mundur do të doja të kaloja ylberin do ndryshoja emrin duke mos e mohuar vetveten
eh, sikur të ishte e mundur do të doja te isha ujë në shkretëtirë që të ia lagia buzët mëkatit e pranverën ta zë peng në sytë e tij eh, sikur të ishte e mundur do të doja të jam rreze dielli rrugët emigranteve t’ua rrezatoja natën t’u bëja ditë e dhembjen e mallin për familjen e mëmësinë t’ua lehtësoja eh, sikur të ishte e mundur do të doja të bëhesha flutur ashtu e lehtë e bukur e përherë e lumtur S’DUA FJALË TË MËDHA s’dua të shkruaj fjalë të mëdha, por vargje të pastra, të thjeshta që më dalin nga thellësia e shpirtit e që burojnë nga zemra.
ti fare mirë i lexon pse sytë e mi lotojnë dhe kur s’më sheh, s’më prek e jemi pranë njeri tjetrit
shpesh nëpër kopshtin tim sillesh kalorës i vetmisë, sikur s’më njeh ndjej se diçka s’po shkon kthej kokën pas, e shoh e njoh hijen tënde se si hapërron në të vjetrën ndoshta e gjithë jeta jonë ishte vetëm iluzion mall i gatuar nga dhembja diçka e zjarrtë që përherë e ndjej që shpirtin ma përvëlon të shoh me sy, e ndjej në shpirt edhe kur s’të kam pranë s’dua fjalë të mëdha por ngrohtësinë tënde ti më dëshiro, ti më dashuro.
IV
dhe djalli maskohet në fytyrë Engjëlli ...e humbur, e pushtuar nga ti, sikur jam bërë tjetër Grua...
TË PRES.. me dy duart ndrydhi gjinjtë, faqet e buzët prush deri sa bisedoj me ty të pyes, ç’kemi andej nga larg kur do t’vish...!?
në receptor zërin tënd dëgjoj, ai zë i mekur, i largët, aq i ftohtë sa dhe përgjigjja, s’e di,...! dhe përsëri dhembja fillon të rëndojë ç’është kjo qetësi a indiferencë, krejt është një, vuajtjet e mia s’i ndjen... frutë që u pjeka po thahem pa u shijuar, vetmia lotin po e shtjerr, epshi im i kallur po shuhet duke të pritur ty, e unë të pres deri në amshim.
ME FYTYRË ENGJËLLI
më ofrohesh me fytyrë engjëlli në vete fsheh djallin më prek… më ndjen… më shikon… është ëndërr a zhgëndërr krejt një, ti si hije që vjen e shkon... pa caktim kohe e përsërit sa herë ti do, lojë e dhembjes…! e çakorduar pa skenarë
më vështron më thërret… i afrohem… e në shpirt më godet injoranca unë… si në gjendje kome kafshoj inatin përpijë dhembjen sa të vegjël jemi…!? s’ua humbim vlerën gjërave…? duke mos njohur dashurinë.. më bëhet si sy Gaforreje, më ngufatin e apokalips ndodh në ato momente dhe djalli maskohet në fytyrë Engjëjsh
LOTI I NËNËS Sot e përherë sikur shoh Nënën time si lotët ia rëndojnë qepallat Nënën që lotët e verbuan ia shtuan rrudhat fytyrës së saj. për ata lot... s’e pyeta asnjëherë, lotët në sytë e saj.. janë lot të shpirtit, kanë të njëjtën dhembje.. kanë të njëjtin fat unë jam dhembja e lotit të saj pse ta pyes për dhembjen që e njoh aq mirë
| |
| Titulli: Re: E L S A C E N A J LOTI I AKULLT Poezi Thu Jan 03, 2013 3:21 am | |
|
nënës... pyetje nuk i bëj se përse qanë...? qaj nënë, qajë le ta zbraz qielli mjerimin e kohës, le të rrjedh lot dhe qielli i ndjenjës se unë e ndjej peshën e lotit tënd i shijoj ata lot si dhembjen e lexoj çdo ditë atë vragë të njelmët përjetoj dhe unë, njëjtë si ti, dhembjen tënde, nënë, e trashëgove, për ta binjakëzuar me ndjenjë e shpirt, s’jemi ne fajtorë për fatin tonë të zi
E HUMBUR E PUSHTUAR e humbur, e pushtuar nga ti, sikur jam bërë tjetër grua që kaherë ka humbur shkëlqimin e vajzërisë, nuk e di…!? kush ma vodhi kurajën... e ku më mbeti forcë e shpresës që dhembja ma mundi ndjehem e dobët si e pa ndjenjë, e humbur, e pushtuar nga TI…!?
KUJTIME FEMIJËRORE shtegtoj shtigjeve të njohura më parë, gjurmë të rënda lanë hapat mbi barin e njomë mes maje plepash, rrezet e diellit përshëndeten me ne para perëndimit, erë që përkëdhel gjethet sikur loz kukafshehtas me mua qetësi, heshtje, kujtime fëmijërore më bëhet se akoma dëgjoj zëra fëmijësh që shëtisnin dikur nëpër këtë pyll të dendur, të heshtur, e të frikshëm
| |
|
simfonia e degëve të lisave e kombinuar me zëra bilbilash m’i rikujtuan ëndrrat... por, sot eci e eci, ta përpijë kohën, distancën
e me zë të lartë flas me vitet e mia sikur të dua ta largoj frikën e gjithë kësaj madhështie t’natyrës dua t’i rrëfehem, më bëhet se koha u ndal në çastin ma intim, një zë imagjinar siç më zgjon nga kjo ekstazë e ndjesisë së të bukurës,
ku je ti..!?
ku je ti,...!? që dëshiron me zanat të fluturosh
ku je ti..!? me krihët plot ëndrra e dëshira ku je ti..!? që gjithë çka t’ngarkoi jeta e përballove ku je ti...!? mos rri si e humbur ku je ti...!? mos lejo që dikush ta thajë buzagazin e gëzimin ku je ti..!? që mike e kishe hënën e diellin ku je ti...!? që bota të duket e vogël ku je ti..!? qe në pëllëmbë të dorës sikur mbaje sistemin e yjeve ku je ti..!? që tash në liqe lotësh mund të mbytesh ku je ti,...!? e bukura zanë e brigjeve, bjeshkëve, e fushës, ti femra e penduar kaluan vite e vite nga fëmijëria e lumtur, në hapa je e vonuar...
FTESË E NËNËS telefonat.. në receptor zërin e Nënës e dëgjoj, vjen nga larg por i ëmbël si gjithë herë bijë, do vish...!? për festën e njëqind vjetorit të pavarësisë të presim në kremten e mëmësisë, në njëqind vjetorin e pavarësisë mendohem, si u bë kjo punë e jonë njëqind vjet në hapin e parë pa lëviz, si nxënësi i dobët, që përsërit klasën si gjyshërit e stërgjyshërit, në skamje, në varfëri e në vartësi..! poemë mjerimi migjenian...! e mjerimi është ferri vetë, që në heshtje po e kallë e shuan, vështirë e kam për të festuar
ndodhë e mos ta di, fjalët të mos kenë kuptim, analizoj kohën e kaluar e lind dyshimi, vallë ne nuk jemi çliruar nga hije e orës së keqe që gjithmonë rri zgjuar si ta kremtojmë pavarësinë e mëmësisë kur mëmësia jonë, s’na dha mundësi të gëzohemi në dheun tonë e të mos robtojmë në mërgim, t’i përdhosim dije e diplomë që djersen e dijen të na dhunojnë për ca lekë e të na hedhin në rrugë, kur të donë.. nga mëmësia fëmijët kërkojnë punë e mundësi, Shqipërinë time e dua si sytë edhe pse forcë nuk kam, do vij, bashkë nëna ime do ta kremtojmë njëqind vjetorin e pavarësisë se mëmësisë tonë.
RIKTHIMI IMAGJNAR NË BANKËN SHKOLLORE u riktheva pas shumë vitesh në shkollë, ulem në bankë në klasën time sikur të jam fëmijë, e po shpalosja, ëndërroja...! jetë rinore, jetë e nxënësit të qeshur me plot ëndrra e dëshira, eh, sikur të ishte e mundur edhe një herë të rikthehem në kohë në ato banka...!? sa shpejt ra zilja, duhet të fillojë mësimi, e gjetur para buzagazit e kureshtjes së nxënësve. Unë, tash mësuesja e tyre, Me sy plot shkëlqim e shpresë PËR vetën e për ta
Siç mora shkumësin dhe shkrova në dërrasën e zezë ”dua te jem si ju...” të lumtur e të buzëqeshur ta shijoj rritën që më ka munguar...!? nxënësit më shikonin me habi e kureshtje...çfarë thotë mësuesja e Re do na japësh sot histori jete... jo mbushur me dhembje e pelin, ç’tu them, diçka tjetër, pos gënjeshtrës ku ta marr gëzimin e lumturinë...!? kur jeta s’na dhuroi...! kryeni ju detyrat, ashtu si e ndjeni duhet në fund për t’iu vlerësuar. s’dua notë të dobët, të gjithë për sot, keni nota kaluese sa herë i kujtoj hartimet e mia... me tema të imponuara e të ngjyrosura plot mashtrime, ishte dhembje ajo kohë, e jo gëzime fëmijërore atë orë të mësimit të pasdites nxënësve të mi u lashë temë të lirë që të mund lirshëm të shprehin brengat e dëshirat, ndoshta kur t’i lexojnë këto vargje lot do tu rrjedhin në faqe... nxënësit e mi që u desha shumë.
| |
| Titulli: Re: E L S A C E N A J LOTI I AKULLT Poezi Thu Jan 03, 2013 3:22 am | |
| UNË E DHEMBJA-PESHONIM KOHËN (një ndodhi e vërtetë...) zyrë në mbretërinë e pluhurit, punën e djersën kërkojnë llogaritë shifrat e pluhurin duhet zbërthye në vlerë reale... është mashtrim ky që e herrë kotas kohën... e nisë punën, në zyrën e pushtuar nga pluhuri e zhurma makinash qe s’i ndalë as xhami i dyfishtë i dritares , në këtë përplasje të gjërave reale, më shumë inatosem me vetveten. shiu që fillon të bie, gjunjët m’i këput dhembja ç’është kjo molisje e menjëhershme, kjo mos dëshirë... për të humbur kohë, shikimin kisha hedhur përtej dritares të shijoj shiun se si lozë me gjethet e barin e dera ishte e hapur, çelësin në bravë në zyrë e lirë, ishim të vetme, unë e dhembja, peshonim kohën rrapëllimë e pa zakontë tremb veshët e shikim
nga dera kishin hyrë pa pritë dy t’maskuar, mbyllën derën me çelës, më kërcënojnë. Janë plaçkitës ordinerë a hajdutë të zakonshëm, Që para syve të mi, lekët e arkës kërkojnë, Na i jep të gjitha, e hesht nëse e do jetën;
hapën sirtarin, nxorën ca lekë, rrezikoj...të tjerat mbaj në kasafortë. të pakënaqur rebelohen më shumë më godasin, më godasin... nga inati e kjo skenë trishtuese, lotët më pushtuan, goditën me shqelma e sërish më kërcënuan, lekët ose do të të therim në fyt me të dëgjuar alarmin e sigurimit, dhe një të hedhur ma dhanë e nga dritarja u hodhën, që të ikin...me lekë në grusht policisë si zakonisht, asnjëherë s’i bëhet vonë... as për lek,... e as për dhembjen që më rrënoj... këtë ngjarje t’dhembjes kurrë s’e harroj sa herë dhembjen e peshoj në kohë... më rikthehet trishtimi dhe trupi me dridhet...!
FOSHNJA NËN RRËNOJA (homazhe për fëmijët e rënë nga barbaria serbe gjatë luftës në Kosovë)
barbaria s’ka mëshirë së pari vret arsyen e vet, pastaj të gjitha krimet i bën në arsyen e arritjes së qëllimit, armiq i bëhen dhe foshnjat që i varin në s’ngija e në bark të nënës pa lind, e nën rrënoja i varros nënat shqiptare kurrë nuk i harrojnë zërat, britmat e të qarat e fëmijëve nën tanke, çizme shkau fëmijë, djem Kosove nën rrënoja ishin në flakë, të vegjël të pamëkatnuar ishin në gjumë, në djep me petka mbuluar sipër tij gurë e parmakë, dërrasat e djepit mbuluar me gjak
katil serb o i pabesë, ogur zi e barbar, a vriten fëmijët engjëj veç se janë shqiptar...!?
MIKUT
më lejo të të quaj Mik me dhembje e heshtje të falënderoj. Mik i sinqertë, Mik një ditë dorën miqësisht ta shtrëngoi.
hedh vështrimin në horizont, qielli nxirët nga të ftohtët, toka plasaritet nga të thatit e retë u derdhen nga mërzia, dhe kësaj loje të natyrës dhe peshës së dhembjes time duhet t’i themi jetë
tri shkronja… të besova, fjalë e madhe, Mik, të mirat e botës po munda do të t’i dhuroja,
për ty portat hapur i mbaj Miku pritet krahëhapur
më fal o Mik… nëse të ngushtoj, dhembjet e zemrës nëse t’i tregoj thesarin tim të vetëm që kam është fati që jeta më dhuroi..
me Mikun s’gabon të rrëfehesh apo ndihme e përkrahje të kërkosh, ti në sytë e mi të gjitha i ke lexuar sa zgjatë kjo miqësi e a mundet me u shuar..!?
LARGIM I ZYMTËSISË retë e dendura janë shndërruar në mjegull, diellin nga froni e larguan, në këtë dridhje t’dhembjes sa ndjej nevojë për ngrohësi, rrezatohem e ngrohem më rreze të zjarrtë,
do ndodhin mrekulli të ma largojnë zymtësinë, e zgjon dëshirën e shpirtit t’i shpërndajë retë e zeza qoftë dhe t’i zbrazë në shi, do vjen sërish mbretëria e diellit, për të gjithë do sjell ngrohtësi, e zemrës sime i duhet durim, në pritje të lumturisë e të largimit të zymtësisë
PREMTIME ... (pushtetarëve të të gjitha ngjyrimeve politike) Si tufë zagarësh endeni rrugëve, si të tërbuar, të uritur për një copëz mish, Në gjakime të trofeve vampirët e kohës moderne vetëm dhurojnë premtime
nëpër tubime promovuese, tundin kokë e bisht, premtojnë se do ndërtojnë parajsën në tokë premtime, shportë plot gënjeshtra, mashtrojnë ata, që me sy plot shpresë drejtohen nga ta, i harrojnë lotët e nënave për fëmijët mbetur nëpër kalim kufijsh klandestin, gjithë ata që tërbimi i detit i mori në pakshim, dhembjet e vetmisë së tyre, dhembjet e kurbetçarëve e ëndrrën që shtjerrin për ditë
këta lugetër modern hëngrën tokën e perspektiven e fëmijëve, në emër të popullit, e për popullin, në emër të halleve e dhembjeve elektoratin e vizitojnë me ekskorde e shtirën, sikur po e përjetoni skamjen e vuajtjen nga pallate e apartamente, nëpër shtëpi para rrënimit i kanë mbushur plot pano fushat për ta fituar besimin e për të mbledh vota, gojën plot premtime e demokraci ah ky shkëlqim i mashtrimit që vret si në kohën migjeniane.. këta mashtrues, të zgjedhurit e popullit...? mashtrues, vrasës, kriminel ordiner, u bënë vazhdimësi, pjesë e dhembjes së madhe.. sikur pak kishim vuajtur...!?
| |
| Titulli: Re: E L S A C E N A J LOTI I AKULLT Poezi Thu Jan 03, 2013 3:23 am | |
|
MOS U FYENI
mos u fyeni pushtetarë nëse ua qesim sheshi të këqijat, ato qe s’kanë të bëjnë me njerëzoren, ju s’ndjeni dhembjen, e as plagët e përditshmërisë tonë s’dëgjoni rënkimet, e dhembjes, e urisë...!? përpjekje për t’mbijetuar as refrenet e “Legjendës së misrit” as të “Tollumbave të Lulit të Vocërr” mjerimin e njerëzve tuaj sikur, keni harruar t’frymoni shqip
ju o pushtetarë, mos çuditeni nëse dikush kërkon një grusht të fortë që t’i bie malit... për t’i shembë institucionet...!? që mbron ju dhe krimin e organizuar. reale e dhembshme...! e kohës që ju po e vritni... pse nuk i jepni...shansin të resë mos u fyeni nëse kërkojmë përmbytjen tuaj ngase aq shumë na zhgënjyet ju të zgjedhurit tanë, ju drita e shpresës që u kishim, u bëtë plaga e dhembja jonë.
V
kërkim jete mbi valë e bukura e mbetur pa emër, në vazon e shtëpisë sime, lulja pa ujë, e vyshkur
E BUKURA (nostalgji për atdheun-nga mërgimi) e bukura sikur kishte mbetur pa emër në vazon e shtëpisë sime, lulja pa ujitë, e vyshkur i ngjallë lotët e mi dhe varreve të mbetura pa vizitorë e bukura e lumturia, sikur na i kishin mohuar dhe më parë, ngase ne lindëm të lakuar me dhembje, me lodhje e kërcenim urie, u rritem gjymtyrët duke i ngrohur me akuj strehësh. shpirti i përmbytur në mjerim kohësh sikur të ketë kaluar shekuj të terë në errësirë, kur shpresës ia kishin vjedhur fijen e vetme të rrezes së diellit, e bukura sikur kishte mbetur pa emër edhe lulja është vyshkur me mungesën tonë, por na është hapur një dritare e ndritshme rreze shprese, për kthimin tonë të mbarë në atdheun e shqipeve..
| |
| Titulli: Re: E L S A C E N A J LOTI I AKULLT Poezi Thu Jan 03, 2013 3:23 am | |
| KËRKIM JETE MBI VALË (poemë e arratisjes ilegale nga atdheu) dhembja ka rrënjët e degët e gjata, totalitarizmi gjysmëshekullor kur truri, palcën e kurrizit e magjen na e thanë, na e fshinë në emër të mirëqenies së njeriut, në emër të barazisë së klasave...! me dekrete e ligje, na ndaluan dhe besimin në krijuesin ata, Demonët, veten shpallën Zot. në kafaze na futen, që të na kufizojnë mendjen duke u përpjek, të na fikin edhe shkëndijën e fundit, rrezen e ëndrrës e shpresës ua mbyllën shtigjet ditëve të bardha të jetës Rrënjët e kësaj dite, ushqime, dhembje e mjerimi janë më të gjata, kalojnë kufijtë e dhembjes, rrjetë e së keqes që ngulfat ka atdheun e shqipeve mëmëdheu që dirgjet, në mosha e stinë bashke me rininë e dëshirën për jetën, e agime të bardha të ditës së Re për bukën, për dritën, për buzëqeshjen, për lirinë, për dashurinë... për lutjen e Zotin.
II
në udhëkryqe kohe sot duhet dhënë fund dilemës për t’u nis në rrugën e dhembjes, rrugën e vdekjes, a shpresës enigmë që s’i dihet fundi...! pikëpyetje e madhe pa shpjegim, që vezullon në horizont në këtë kohë kur s’gjen peshojë t’i matësh gjërat reale pa u hamendur, rron a jo...! do ndjehesh ma mirë. që ia provon rrezikut, sytë nga qielli, kërkon mëshirë një fije shpresë drite, për vete, për familjen në kërkim të jetës së Re mbi shpindë të valëve.
III
ikëm nga shtëpia,... natën në terr si të ishim hajdut nga shtëpia jonë, nga atdheu ynë cilët ishim në numra, apo figura shahu, që ngjasonim në njerëz...!? cilët do jemi, e a do jemi nesër...!? dilemat që rëndojnë, ... por rrugën duhet marrë drejtë e në det, në shpindë të valëve... ikim sikur të ishim të huaj. Si të mos kishim votër e as oxhak djep, shtrat, nënë e as babë gjaku na është tharë nëpër vena në përballje me valët, me detin... me dhembjen, e me jetën... në rrugë për në tokën e premtuar mbi valën me tronditjen e jetës, ngarkuar me frikë e dhembje unë s’jam vetëm, me fëmijët, janë dhe mijëra e mijëra të tjerë që shpresa për ditë të Re na i verboi sytë, i jemi hedhur valës në që dje, sot, na kanë vrarë në shpirt... ata të pa Zot e të pafe.
| |
| Titulli: Re: E L S A C E N A J LOTI I AKULLT Poezi Thu Jan 03, 2013 3:24 am | |
| IV mbyll sytë, vajzat mbaj për dore, në gomone mbi valë e mpirë, asgjë ma s’më bën përshtypje as e ditura, e as e pa ditura...! sa e sa shpirta, plot shpresë e të pa fajshëm, s’arritën të zbresin në portat e parajsës së premtuar mbetën në rrugë të harruar, rrugës së ferrit, rrugës së vdekjes. që s’e përfunduan kurrë mendja lehtë peshon. Tru as gjak s’i kanë mbetë, frika, a do mbërrinim, a do na hedhin nga skafi kur e si do mbërrimë sikur dhe lutjet kishim harruar... vetëm fjalën O Zot...O Zot atë që me dekada u munduan ta poshtërojnë e dhunojnë..
Zot, mëshirona ne, hape rrugën nëpër këto valë..
V
strajcë kujtimesh të përziera me dhembje të shpresës së thyer, kripur me lotin e prindërve që i lamë duar tharë e pafajësinë e fëmijëve,.. që në duar i mbajmë e shtrëngojmë për një ëndërr... e jetë të Re...! a edhe shumë-shumë dhembje të reja...!? derisa mendja përplasej në matje të vdekjes a jetës ndoshta fëmijëve gjithë kjo u është duk si lojë, lojë në skaf të vdekjes, lojë me valën... kaltërinë e detit...! mirë që s’e ndjejnë e as s’e dinë, këtë rrugë të vdekjes, për qindra e qindra bashkëvendës det o det, që s’u ngope kurrë, të pamëshirshme, valët tua përpinë aq shumë jetë në përmbytje të madhe, përfunduan rininë e shpresën shumë djem e vajza Rini e përmbytur, jetë e pa jetuar
VI nëntor i ftoftë, uji i akullt e shpirt i ngrirë bashkë me britmat e herëpashershme që dëgjohen... klithje vdekjeje...janë ato që skafistet mbajnë sekretin e tyre fare s’ka..? askush asgjë nga frika s’tregon sikur jemi verbuar, e as s’dëgjojmë... ata, kryeneçet, që nuk dëgjojnë... i hedhin në Det.. histori e dhembjes përfundon në kacafytje me valët a me asgjësime nga ndonjë peshkaqen. fat të tillë, pat dhe një i ri, njëzet e pesë vjeçar... e hodhën në gomorja thellë në det... si një gomone të prishur për ata, gjithë ne mendonin se ishte budalla
buzët e trupi dridhej, nga frika e të ftohtit në pamundësi të ndihmës... bëheshim se pranonim dhe skena të tilla prej budallait, asnjeri s’mund të vihet as në shërbim të kokës se vet. në këtë natë të errët me një gjysmë hënë të lodhur.. trupi përballet me valët e vdekjes.
VII bos të krimit,... që merreshin me klandestin. të maskuar, me zë si të thellë, që të humbin ngjyrën e deshifrimit për tridhjetë minuta paralajmërojnë arritjen dhe fundin e tmerrit, thonë...!? shiu i imtë që binte u bashkua me lot dhembjeje e gëzimi... cili do jetë fundi i kësaj maratone mbi valë...! zë i thellë urdhër lëshoi mbërritëm, zbritni, shpejtë, shpejtë... duhet ecë veshur nëpër ujë, edhe një qind metra këmbë e s’ka ma... në tokën e premtuar ngjarje, si të jetë skenar filmi me aktorë të dertit e dhembjes, nëpër det me rroba vesh, panik, secili kërkon njerëzit e vet... mungon një djalë i ri kryeneç mësohet se e kanë hedhur në det. ,mallkoja veten pse gjendesha në ketë rrugë pa fund enigmë... pse?
VIII
e keqja e tmerri,.. s’kanë të mbaruar kurrë dhembje e ankth tjetër filloi ,,dasmorët” e priten me fishekzjarrë ardhjen e “krushqve”. bllokuan kalimet, shpresa përmbytët, nga një batanije, dhuratë sërish na ngarkuan si mall me anije të shpejtë e të sigurt... për tri orë na zbarkuan në Vlorë janë kujtime të trishta që gjatë gjithë jetës kujtoj dhe atë djaloshin e ri... të preku thellësitë e vdekjes si qindra shqiptarë të tjerë... bashkë me natën më të tmerrshme e frikshme në luftë me vdekjen për jetë të Re për ne, në tokën e premtuar për t’iu rikthyer sërish dhembjes dhe tokës mëmë kokëulur
MACUKULLI (rikthim në fshatin e lindjes) macukulli vend i bukur ku jam lind... male të larta që më mbushin me drithërimë malli... trëndafila, që më japin erë frymëzimi flladi, butësisht fytyrën freskon… shtëpitë në lartësi mbuluar me rrasa madhështore, të patundshme qëndrojnë
qetësi, si mos të ekzistojë njeri s’dëgjohet kënga, buzëqeshja e tretur, veç gurrë e kroit gurgullon sikur ruan mallin e dhembjen për njerëzit e vet, ofrohem si të isha një e huaj të pi ca gllënjka ujë, etjen ta shuaj n’shuplakë t’duarve mbush ujë, ballin e djersitur nga lodhja freskoj nga malli e dhembja shpërthej në vaj, cila jam unë sot..? aty në shpat afër kroi, sytë siç më ranë një vajzë e vogël bareshë ruan bagëtinë, e vetmuar kohën me qengja ndan, buzagazi i saj engjëllor më rikthen në fëmijëri, pyes çupëzën bareshë ‘ku janë…rinia ka shkoi…!?’ e habitur nga ajo që e pyes…! çupëza baresha sytë m’i hap, dhembshëm fshanë e thellë merr frymë shkuan apo ikën njëjtë është. si t’ia bëj...! nga këto fjalë, unë fillova t’lundroj nëpër kohë, përgjigje që s’ka fill e as mbarim, dhembja troket në portën e shpirtit si i harruam këto bukuri të virgjëra, freskinë e bjeshkëve, se gurrën që rrjedhë ujë t’cemtë, mishin e shijshëm, të freskët t’bagëtisë bukurinë e virgjër t’natyrës mbetur shkret që t’pastron e t’shëron ndjenjë e mushkëri, harruam fushat plot lule e arat me grurë si ar, cakrrimin e gotave t’mbushura me raki e verë, as këngë s’më kujtohet, as melodi e çiftelisë…
II eh kohë…eh kohë, seç paskeni ndryshuar bashkë me mua… shumë e shumë stine ikën ku shkova në rrëmujë e zhurmë, me gjak që na u bë gjysmë ujë të sëmurë nga dhembja e kohës, infektuar nga lakmia deri n’pafundësi thesarin që kërkuam se gjetëm… pos tjetërsimit, mashtrimit e vetmisë, harruan varret…këngën e bilbilave besë e bujari… e fjalën e urtarëve nëpër oda t’kullave buzë oxhakut, flakë, prush e hi, e buzagazin e ëmbël të vashave e djemve malësor bashkë me koloritin e veshjeve të kësaj malësie, që ku do që shkoj me përcjellin si relikt
e sa do doja kur t’i hapja sytë, mëngjesi kur të agojë të shkoj ke burimi në NARCE e me ujët e ftoftë kristal si dikur t’i laja faqet e t’qetësoja shpirtin, të nis një këngë, t’i këndoj lumturisë largohemi si nga ëndrra, duhet të kthehemi, ta lajmë në rrjedhën e mëngën e vet kroi me ujin më të mrekullueshëm në botë... Macukull fshati im i lindjes, Macukull më mungon... Bashkë me varret e të parëve e lisat shekullorë…!
AJO QË HAPËRRONTE DREJT ERRËSIRËS (vajzës 14 vjeçare nga pallati im që tentoi të vetëvritet)
vijnë të rëndë zhurmë hapash tarracës sime, si të ishin hajdut që do vjedhin kokën e harpit e trembur ngritëm t’vrojtoj sa e dhembshme, e tmerrshme! një gocë adoleshente ia ka mbyllur shtigjet vetvetes, hapërron drejt errësirës, ta shuan dhembjen me vdekje, o Zot,…ç’tronditje ‘ ç’bën...?’ ‘çfarë të ka ndodhur…?’ ‘të lutem, ik’ më thotë..! ‘dua të gjithave tu jap fund, ta përpijë dritën e jetës, dua të vdes’ më tha; trupi i saj dridhej në këtë rrugë të tmerrit t’zi, dhe unë e tëra e pushtuar në djersë të ftoftë vdekjeje, drejt saj si ngushëllim i rrëfej dhe dhembjen time, se si jeta as për mua s’ishte e drejtë në pikën e vlimit të tmerrit, sekondat e fundit t’dhembjes përjetojmë ‘ja, nëse zgjidhje është, po hidhemi se bashku’ por vonë është ta kuptojmë se gabojmë, ajo fytyrë engjëlli i pafajësisë më thotë: ‘ik teta, ik mos më rri pranë se mund të të akuzojnë si vrasëse, ata që s’e ndjejnë dashurinë njerëzore në këtë teh jete, arrita t’ia kapë e shtrëngoj dorën edhe të përfundojmë bashkë, ndoshta s’do çajnë për ne të dyja e të ikësh tragjikisht, do gëzosh atë që të tradhtoi duke të thënë të dua, ti filiz e njomë i duhesh jetës, që të lulëzosh sërish në pranverë dhembjen do shërosh me një dashuri të re pa pas nevojë të flijosh veten, për tradhti të tjetrit
| |
| Titulli: Re: E L S A C E N A J LOTI I AKULLT Poezi Thu Jan 03, 2013 3:24 am | |
|
II më shpoj me shikim, me ata sy plotë lot depërtoi në mua ai shikim pafajësie mrekulli e vërtetë, që dhe dhemb përherë e sot goca që dridhej e përlotur, mu hodhe në kraharorë duke me shtrënguar fort, shpërblim duke me dhënë dhembjen e sajë bashkë më jetën që vijon u çlirua nga tmerri i një tradhtie që rrugët ia kishte mbyll dhembje kjo e një majit të vitit dymijë e një. e lumtur që shpëtuam dy jetë se do bulëzojë një dashuri e re.
PLAGË JETE (motrës ) në shtegtim të jetës vështirë të kalërosh atin e ëndrrës duhet pranuar, se rrëzimi e ngritja janë pjesë e lojës së pabarabartë ditët s’kalojnë dhe aq të heshtura por në gabohemi, ato lanë gjurmë në ne e rreth nesh, hapin plagë të mëdha, herë-herë të pashërueshme. të mbysin me dhembje...! e frikshme deri në trishtim është prita, si marrja në thua nga vetvetja mund të rrezohesh, të lëndohesh rëndë
të sëmuresh e ri-sëmuresh lotin dikush duhet të ta fshijë, kot afron dashurinë, ai që e shkel atë, që e vranë në shpirt...! nëpër rënie e ngritje të jetës njeriu ka nevojë për njeriun... dhe një copë zemër që ndjen dhembje të dashurojë e mos të i humb shpresën jetës... afërsia e ndjenjës njerëzore sikur shëron, me fjalë të bëhet se të shërova duke të dhënë kurajë për jetë që të ta ndali lotin e dhembjes, të zhgënjimit, e tmerrin ta largoj dhe nëse ndodh të humbë në hapa, mos e humb shpresën, çaste të bukura mund të të trokasin në derë; zogu i lirë...mund të kap lirshëm kaltërsitë dhe nga fshehtësia e të papriturës del dikush që nga shpirti me gjithë frymë e thotë fjalën e bukur ‘të dua, shpirt’ e plagë e qetësi i shëron.
| |
| Titulli: Re: E L S A C E N A J LOTI I AKULLT Poezi Thu Jan 03, 2013 3:25 am | |
|
LULE E U VYSHKUR PARA KOHE (kushtuar kunatës, që u shua nga jeta ne moshën 35 vjeçare) trëndafil, pa hapur mirë petalet... kur duhet shijuar aromë, bukuri e shumëzuar gjenin u vrave nga vesa e hershme. e unë, që ta lehtësoj dhembjen, ta fshij lotin qetas mos ta lë vetminë të të thajë dhe ma shumë, ditë e natë qëndroja pranë teje erresha e zgjohesha, bashkë me dhembjen me trishtimin e frikën në sytë tu, në të cilët tash veç ishte pikturuar peizazhi i vyshkjes, tharjes, shuarjes; jetë plot dhembje, që e dëshiroje ta jetosh bashkë me ëndrrat që po veniteshin në errësirë, rini, e vyshkur para kohe plot dashuri, për fëmijët, për nënën... për jetën.
më sheh në sy, s’më flet të është ngrirë buzëqeshja fjalët ke murosur në muranë gurë në heshtjen e thellë nuk flet as për shpresën, as për ëndrrën, as për dashurinë, më s’mund flasim, as të peshojmë e matim, se sa peshë ka malli... sa dhembje mban toka...!? sa tërbon dëshirën, filizin e trupit tënd...!? më mbështetesh në sup, më thua po iki nga kjo botë, lotët përforcojnë dhembjen, i japin shijen e fundit dëshirës, jetë e dhembjes, apo lojë? si të besoja se janë çastet kritike, se frymëmarrja do t’tradhtojë duke pranuar dhe fundin. mbështet në supin tim, e pa jetë...! ti, dikur lule e bukur e njomë e plotë aromë. tash lule e vyshkur para kohe,
e tash trupin e ftoftë e rikthejmë, e mbjellim në tokë për të mbirë lule në pranverat në vijim nëpër kalim kohe që mos t’harrojmë kujtimet për ty, e çmuara ime, më shoqërojnë bashkë me frymëmarrjen, më bëhet siç të ndjej, të dëgjoj pa harruar dhembjen, lotin e dridhjet e zërit, kur emrat e fëmijëve i shqiptoj me mall, shikimi yt i fundit, sytë kur tu mbyllën që pushove në paqe, më shoqërojnë hapërrimëve të mia në imagjinare kohë... jetë e skanuar në kujtesë, sikur me lot skalite një medaljon, dëshirë e porosi t’fundit... në fjalën e përjetësisë... shtegtim i shkurtër ishte ky për një Grua fjalë e fundit - Jam NËNË
KARRIGE E VJETËR karrige e vjetër…një shekull kaluar ulem mbi të e me gjithë peshën e dhembjes, lodhur e mërzitur nga këto pak vitet e mia që rënde mbi këtë karrige të vjetër peshoj për një moment, brof në këmbë u ngrita, por u ula sërish mbyll sytë…dhe meditoj cilët njerëz janë ulur në këtë karrige tash e njëqind e pesë vjet...? sa peshë të madhe të mallit, dhembjes, lotit e buzëqeshjes ka mbajtur...? sa dashuri e puthje t’lumtura ka përjetuar..? a sa fyerje e tradhti,…lot, ndarje...? një shekull e më shumë…erë, furtunë, shi e diell, e shpesh me gjethe të zverdhura mbuluar, në këtë çast pushimi a dhembje, mbi këtë karrige shekullore, dhe unë shumë rëndë rëndoj…
sa do kisha dëshiruar të jem dashnore e lumtur e puthje të zjarrta,… me të zgjedhurin e zemrës t’i përjetoj jam unë, që u përkas atyre që kishin dhembje nga përditshmëria e jetës dhe dashuri e pafat që kurrë s’trokiti në portat e shpirtit, ja kjo karrige ka lanë një shekull mbas e vlerësuar është, e vlera e saj shtohet, lis i fortë, i gdhendur e i shndërruar në vepër jetëgjatë, e me vlerë,..ma shume se gjithë njerëzit nëpër vite atë dru qëndrese shekullore e mbaj në kujtesë, të e ruani njerëz këtë karrige nuk lejon që ta shkatërrojmë ne, apo ta marrin qoftë njerëz të pushtetit-qoftë qeveritarë… se është karrige e të gjithëve, vlerë shekullore që stuhive, shiut, bores e diellit,…u bëri ballë…! Që po më shërben mua
| |
| Titulli: Re: E L S A C E N A J LOTI I AKULLT Poezi Thu Jan 03, 2013 3:25 am | |
|
...ia shtrëngoja duart fort, bërtisja si e marrë, ‘mos e lini të vdesë'
PA KOMENT kur përfundoi jeta shikoja sytë e saj, se si shuheshin ngadalë e lotët kishin formuar një vijë që barten dhembje me këtë botë për tu çmallë ia shtrëngoja duart fort, bërtisja si e marrë ‘mos e lini të vdesë duhet të jetojë’ e mbërthyer nga shikime të heshtura u shua shikim i ëmbël i saj, ai lot i fundit në faqe, ajo puthje e lehtë që i dhashë, më godite rëndë në shpirt thikën e dhembjes që godit kur përfundon jeta.
NJË LIBËR I ELEGJISË DHE I KUJTESËS QË DHEMB Posa lexon për herë të parë librin me poezi “Loti i Akullt” të poetes Elsa Cenaj, të krijohet përshtypja se ke të besh me një botë poetike nihiliste dhe pesimiste, por kjo ide vjen e ndryshohet sa me shumë që lexuesi thellohet në përmbajtjen, esencën dhe fuqinë meditative të autores. Ketë fakt e ilustron edhe vet poezia e saj e parë e titulluar ,,Mbijetoi”, e cila sikur dëshiron që t’i paralajmërojë lexuesit se edhe pse ndoshta jeta ndonjëherë tregohet e pa sinqertë me krijesën njerëzore, hapi jetësor nuk duhet të ndalojë gjerë në përmbushjen e misionit të saj. Edhe pse në parim poezitë ndjekin një linjë të rrëfimit të ndjenjës së përjetimit, sfidës, përballjes, shpresës e dashurisë që dhemb, të cilës hija i mbeti peng diku në gjurmët e jetës rinore, autorja brenda nëntekstit ngërthen dhe shumë situata jetësore të përjetimeve të cilat lexuesin e mishërojmë me atë gjendje dhimbjeje e përjetimi. Ajo mundohet që përmes vargut poetik t’i luftojë hipokrizitë e shekullit siç janë: mospërfillja, injoranca, përbuzja, mungesa e dashurisë, indiferentizmi, josinqeriteti, egoizmi, harresa, e zemra e bërë akull e gurë nga mungesa e dashurisë. Të gjitha këto autorja mundohet t’i luftojë me forcën e pendës dhe zemrës që ndjen e fal ligësitë e kësaj bote, të cilat me kalimin e kohës asaj ia kanë krijuar ,,oqeanin’’ e saj të dhembjes e mallëngjimit. Kjo dhimbje, e cila lexuesit të përthelluar i krijon përshtypjen e një ,,dhimbjeje moraliste’’, e cila nuk e kërkon vetëm dobinë dhe interesin vetjak por kërkon që kjo dashuri, kjo mirësi e ky sinqeritet të shpërndahet edhe me njerëzit e tjerë të cilët dhembja i kohës ua ka derdhur lotin mbi qepallat e tyre. Është kjo një dashuri flijuese e cila e sheh shpëtimin përmes zgjimit shpirtëror, lotit, shpresës e vetëngushëllimit, të cilat së bashku edhe pse me lotin në buzë kurrë nuk dinë të mallkojnë shtegun e jetës dhe dashurisë. Poetja shpesh se si me vetëdeshirë i kërkon reminishencat brenda qeniës së saj, sikur ka dëshirë që përmes lotit, dhembjes, e vetmisë ta ushqej thesarin e saj të zemrës e cila zëmër vuan e bashkëvuan si dikur, në rininë e hershme, ku shpeshherë ka dëshirë të shkrihet në krahët e dashurisë. Shkrirë në puthje të zjarrta dhe përvëluese, shpirti i autores shpesh di të ikë nga vështrimi i botës dhe të bëhet mike me vetminë e lumtur dhe heshtjen, e cila heshtje sjell trazimin më të zhurmshëm në vijat e mendimit e kujtesës së saj. Në këto valë shpirti, ajo bashkëbisedon me jetën, shpresën, mallëngjimin e durimin e hekurt e cila e dërgon deri në dialogje me Evën Biblike e cila kurrë s’u vërtetua se e kafshoi mollën e ndaluar, i cili mësim botës ia ka ngulfatur frymën. Autoren shpesh e zë agimi dhe me qepallat e rënduara e nga pagjumësia, duke u munduar që fatin e jetës së saj ta rikthejë në botën e ëndrrës rinore, ku shpirti i lënduar do tentonte ta jetonte një jetë ndryshe, pa dhembje e përbuzje. Autorja ëndërron të jetojë në një kohë e stinë tjetër, ku do ishte e lumtur, e lirë që të vrapojë fushave të dëshirave në horizontet e gjelbëruara, ku lumturia s’do kishte kurrë mbarim. Kjo është fusha e nostalgjisë e cila e shtyn autoren të shprehet se “Loti është thesari im’’. Pastaj të poezia “Dhe Loti” ky thesar qe e ka kalitur shpirtin e shumë krijuesve anekënd botës artistike. Këtë fushë përjetimesh më së miri e ilustrojnë vargjet e poetes: ku dhembja e loti i kanë zënë vend dashurisë vetmia në mua ka ngrit mure si ta kaloj këtë breg dëshpërimi dua t’i shijoj e prek sadopak gjërat me ndjenjën e shpirtit të mos mbetem boshe, e pa vlerë… ku të marr forcë e të përballëm me të kaluarën e të tashmen me dhembjen që kalit shpirtin miku im Autorja nuk i anashkalon edhe temat me motive sociale ku çiltërsisht dhe natyrshëm shpalos plagët familjare të cilat në mënyrë zinxhirore krijojnë mozaikun e dhimbjeve duke krijuar një Tablloid melankolie e cila situate breznitë dhe fëmijët e pafajshëm i përcjellë si hije.
në shtëpi e vetmuar pa dorë burri e veç kalamaj e grua, që duhet të përballesh me përgjegjësi t’burrit s’ke kohë të ankohesh kurrë e as lotin ta fshish nga faqja
Poetja, e ngërthyer në situata të ndryshme shpirtërore e emocionale kërkon që me fuqinë e imagjinatës ta përqafojë Ylberin e jetës që ta shijojë jetën me të gjitha bukuritë dhe dhuratat e saj. Ajo nuk dëshiron që dhuratë e saj e vetme e jetës të jetë dhembja por magjia e dashurisë e cila njeriun e katarzon, e ngushëllon dhe i jep shpresë për të ardhmen. Ajo nuk dëshiron që pjesa e qiellit të saj të jetë e tkurrur as e kufizuar, por shpirti i saj të lundrojë i lirë drejt qiellit të dëshirave dhe lumturisë, e cila lumturi do krijonte ringjalljen aq të kërkuar brenda ligjeve të fshehta të shpirtit rinor. Ja si shprehet të poezia “Më shiko”
pra ...bëj hapin e parë, largo gurin që ta mbanë peng dëshirën, jepi krahë buzëqeshjes, jetës. përqafoje të bukurën... të ndjeshmen, po të pres krahëhapur, më shiko e shijo me butësinë e shpirtit, mua gruan, që dirgjem e dirgjem për TY më shiko me zemër, e më shijo me shpirt do e ndjesh pendimin për lotët e dhembjen që nuk ti tregova kurrë... Përmes rrëfimit artistik autorja ka dëshirë të shkrihet në ”Lulen e ëndrrës’’, por jo në lule zhgënjimi që në vazhdimësi vyshket brenda qiellit të saj të përjetimit, ku si shkak i kësaj vuajtje del besnikëria në dashuri.
të besova ty..! ta hapa portën e zemrës e në burimet e lotit tim të lashë t’i kuptosh ngjyrat e dhembjes, kisha gabuar
autorja ndjen të ftohtë shpirti por edhe zjarr shpirti në të njëjtën kohë, por është të ftohtit e kohës e mallëngjimit që drithëron brendinë e protagonistes, e cila kur lundron në qiellin e kujtimit, ndjen se kjo stinë jete do e përcjellë ëndërrimin e saj deri të varri. Pa dashje, në agun e asaj shprese mbillet vyshkja, kjo vyshkje në kohë e cila shpeshherë nga malli kthen kokën pas për mallin e saj të largët. Shpeshherë autorja ndjenë se as fjala e gjallë e shndërrimi në flutur s’do ta shpëtojë nga shtegu i mallëngjimit e kujtesës, dhe si gjethe që e bartë rrjedha e ujit dhe e dërgon në det nuk shpreson më në kthimin e saj në gjurmën e vjetër. Ekziston një ,,Pritje’’ malli e cila shpesh e lajthit dhe si fli shkrumbimi e dëshiron qenien e saj para magjisë së dashurisë. Ajo dëshiron të dhurohet në një kohë tjetër të sakrifikohet, të moliset e gëzohet nga dëshira që e pret me vite, ka dëshirë të lajthitet se koha ikën por shpresa ekziston, dhe se dielli i shpresës në dashuri ende nuk ka perënduar. Edhe pse fytyrën e Engjëllit shpesh e nuhat te djalli i maskuar, autorja prapë shpreson në dashuri. Shpreson në dashurinë rinore, dashurinë e nënës, të familjes, të njeriut e botës. Shpirti i saj nuk di të fle, nuk di ta ndalojë ritmin, ngrohtësinë, ritmin e shpresës, faljes e shuarjes. E përhumbur në ëndrra fëmijërore kërkon lartësimin në shpresë, edhe pse hapi i kohës shpeshherë bëhet pengesë për ta gjakuar ëndrrën. Është kjo shkrirje melankolike në kohë e cila shpesh e kthen në Shqipërinë e saj të vuajtur po edhe në bankat e shkollës ku qepallat e saj filluan të dridheshin nga ajri i ngrohtë i dashurisë se parë.
jetë rinore, jetë e nxënësit të qeshur me plot ëndrra e dëshira
Poeten e mundon dhe tundon largësia, atë e vret kujtesa sa herë merr rrugën e migrimit dhe si në pasqyrë shpesh i pasqyrohen gjurmët e jetës rinore por edhe vuajtjet e fëmijëve të pafajshëm të Kosovës që s’e jetuan jetën nga barbaria e luftës. Edhe pse e zhytur në horizontet e melankolisë autorja nuk i ikën dritës shpresuese e cila shprehet kështu: mëmëdheu që dirgjet, në mosha e stinë bashkë me rininë e dëshirën për jetën e agime të bardha të ditës së Re, e për bukën, për dritën, për buzëqeshjen, për lirinë, për dashurinë...
Autorja, përmes vargut elegjiak dhe vendlindjes së saj i këndon MACUKULLIT, ku e rriti shtatin e ëndrrat, ku përjetoi ajrin e ëndrrën vajzërore, ku sytë e shtati i saj nuk kishin kufi e ku qielli vështrohet me hapin e shpresës. në shtegtim të jetës vështirë të kalërosh atin e ëndrrës duhet pranuar, se rrëzimi e ngritja janë pjesë e lojës së pabarabartë nëpër ngritjet e rëniet e jetës njeriu ka nevojë për njeriun... dhe një copë zemër.
Nga i gjithë ky mozaik i poezive, mund të konkludojmë se poezitë e Elsa Cenajt përmbushin normën letrare, artistike e estetike, të cilat të thëna të shkruara me një frymë e mbajnë gjallë emocionin e lexuesit, po me të njëjtën frymë e fuqi emocionale e shpirtërore që u shkruan. RECENSENTI: Vilson Culaj, Klinë
| |
| | | Sponsored content
| Titulli: Re: E L S A C E N A J LOTI I AKULLT Poezi | |
| |
| | | | E L S A C E N A J LOTI I AKULLT Poezi | |
|
Similar topics | |
|
| Drejtat e ktij Forumit: | Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi
| |
| |
| |