|
| Poezi lirike nga Albert Abazi, Vlorë | |
| | |
Autori | Mesazh |
---|
Kristaq F. Shabani Miqte e Forumit
Numri i postimeve : 11718 Age : 65 Vendi : Gjirokaster, Albania Profesioni/Hobi : Poetry Registration date : 04/07/2008
| Titulli: Poezi lirike nga Albert Abazi, Vlorë Sun Feb 14, 2010 12:06 am | |
| ALBERT ABAZI
Ujku i marsit në internet... Poezi lirike: dashurie, erotike | |
| | | Kristaq F. Shabani Miqte e Forumit
Numri i postimeve : 11718 Age : 65 Vendi : Gjirokaster, Albania Profesioni/Hobi : Poetry Registration date : 04/07/2008
| Titulli: Re: Poezi lirike nga Albert Abazi, Vlorë Sun Feb 14, 2010 12:07 am | |
| NË VEND TË PARATHËNIES
Poezi nga Linditë Ahmeti, botuar në revistën “Brezi 9”, dhjetor 2004-janar 2005, Tetovë.
VETË PËRBALLË EROSIT
Një erë e ngrohtë kaloi pranë vetmisë sime, si u ktheva nga bredhjet e pafuntme nëpër mbretërinë e Eratos, e ma tërhoqi vëmendjen! Afërditë moj! Ç’po ndodh? Në drurin e bajames që kam përballë ia dhanë këngës në kor zogjtë e malit. Aurora e grisi terrin dhe e derdhi dritën e artë reljefit të ngrysur. Mëngjes! Mëngjes! Përnjëherë Erosi! Vocrrak bukurosh! Zbriti nga majat e malit duke ngrehur një balonë të madhe prej një cipe prej reje kaltëroshe plot yje brenda. Balona shkon zvarrë prapa, ndërsa ai loz me shigjetat e tij të cilat ndezin flakën e malit të madh anë e mbanë atdheut. I hodha sytë kah thagma para së cilës u gjeta, kurse shikimi im e shpoi balonën prej nga u derdhën vargjet:
Eja
Eja te pema e mallëngjimit
Prapa pendës së vjeshtës
Në Korfuz! Në Korfuz!
Ndër lulet alba mbetur nën gram
Isha fillikat vetëm përballë Erosit. Në Korfuz! O, mallëngjim! | |
| Titulli: Re: Poezi lirike nga Albert Abazi, Vlorë Sun Feb 14, 2010 12:07 am | |
| MIRË SE VINI NË LIBRIN TUAJ! Poetët kanë lindur prej dashurisë dhe DASHURIA ka lindur prej poetëve “Dashuria është Tempulli i Botës”Xhevahir Spahiu | |
| Titulli: Re: Poezi lirike nga Albert Abazi, Vlorë Sun Feb 14, 2010 12:08 am | |
| “Dashuria është e dukshmja që shihet në dritën e të dashuruarit. Dashuria është burg dhe pranga, dashuria është kopësht me trëndafila dhe liri. Dashuria është gjithshka; dije, madhështi e lartësim, prandaj vetëm kërkuesit e së vërtetës e ata që janë të pastër shpirtërisht e njohin rrugën e dashurisë”Mevlana Xhelaledin Muhamed Blkhi RUMIU | |
| Titulli: Re: Poezi lirike nga Albert Abazi, Vlorë Sun Feb 14, 2010 12:08 am | |
| Cikli I
MË DEHU PRANVERA... | |
| Titulli: Re: Poezi lirike nga Albert Abazi, Vlorë Sun Feb 14, 2010 12:09 am | |
| HIMNI I MATURANTIT(2004-2008) Dhe sot jemi maturantëNesër joE padrejtë, sinqerishtËshtë kjo!... Katër vitet e gjimnazitQenë të arta,Sa e padrejtë qënka jetaS’kthehet mbrapa!... Ec e mos plas prej marazitS’ka më çupa,Fillojnë avaze të tjeraMbushet kupa!... S’ka si shkolla e mesmePër të gjitha gjëratKujtimet që mbetenSi shtatë mrekullirat!... Se shkolla e mesmeÇdo vit ka maturëKjo imja, e vetmeQë nuk vjen më kurrë!... | |
| Titulli: Re: Poezi lirike nga Albert Abazi, Vlorë Sun Feb 14, 2010 12:09 am | |
| Goca që unë pata Tip interesante, Inatin me muaNjë minut s’e mbante E kisha, e kam...Po nesër..., po nesër?Më i rritur jam, Në një shkollë tjetër.. Vlorë më, 10.04.2008 | |
| Titulli: Re: Poezi lirike nga Albert Abazi, Vlorë Sun Feb 14, 2010 12:10 am | |
| BËRA MARRËVESHJE ME ERËN
Bëra marrëveshje me erën
për të zbutur bukuroshen,
furtunës i hapa derën
për të më sjellë ëmbëloshen.
Porosita retë e malit
shirave mos t’u vënë futë;
fustanin e çarë ta lagnin,
ta lodh unë, ta kap, ta zbut...
...Kryeneçja e paepur
fluturonte skaj më skaj
unë, si ujk, i isha qepur
dhe s’i ndahesha kollaj...
Si mund t’i ndahesha unë
gjithë asaj mrekullie,
më tërboi ëndrrën në gjumë
ketrusha që ka pirë diell.
Flladi ngau dalngadalë,
filloi të frynte veriu,
valëvitej fustani i çarë,
bora e zemrës më shkriu. | |
| Titulli: Re: Poezi lirike nga Albert Abazi, Vlorë Sun Feb 14, 2010 12:10 am | |
| Stuhia s’ia shkretoi zemrënpo ia mbushi me stuhi.Loti i rrjedh lëng limoniunë ta mbledh, me grusht ta pi... Me solemnitet marrëveshjaposhtë një bredhi u nënshkrua.Me hov kishte nisur ndeshjapasaporta s’u kërkua... Bëra marrëveshje me erën,retë e malit janë me mua,era i shpërndau retëzoçkëza m’u dorëzua... 09.05.1996; 12.07.1998 | |
| MOTIV POPULLOR -1
Po grinden zanat në male
të kërkojnë ty në valle.
Do ta pres rrugën e nisur,
gjumin ma ke arratisur.
Dy a tre vite me radhë
ngela pas teje i marrë.
Ndiz e fik si bukurezë,
dy cicat si kokovezë.
Si llokume ai trup,
ku ta puth e ku ta nduk?
Ku e ndjej veten si mbret,
ku çaj si zgalem në det?
Në relievet kodrinore,
në luginën mbretërore!... | |
| Titulli: Re: Poezi lirike nga Albert Abazi, Vlorë Sun Feb 14, 2010 12:11 am | |
| Ëmbëloshe, bukuroshe
me gudulima më joshe. | |
| Titulli: Re: Poezi lirike nga Albert Abazi, Vlorë Sun Feb 14, 2010 12:11 am | |
| Si gotë – syri yt i zi
me gaz ta pi në dolli!... | |
| Të dua për kokën tënde flas serioz si në kuvende!... shtator 1981-korrik 1996 | |
| Titulli: Re: Poezi lirike nga Albert Abazi, Vlorë Sun Feb 14, 2010 12:12 am | |
| MELANKOLI
Të kisha ty ndaj isha i lumtur
dashuria jote më bëri poet,
më ike – si lot i blertë në pisha
më le – anije pa vela në det!...
Të kisha – më ike, të dua – s’më vjen;
rri e mendoj mbytur në ngashërim,
nuk di nga dhimbja e malli për ty
piva tre gota pikëllim...!
Duke fishkëllyer melodinë e këngës
mbi ballë më ranë ca flokë rebel’,
në udhën e ngushtë – imazhi yt
më shfaqet si ylber në zabel. | |
| Titulli: Re: Poezi lirike nga Albert Abazi, Vlorë Sun Feb 14, 2010 12:12 am | |
| MË DEHU PRANVERA!... Lule, mos qëndro te dera futu pa frikë në shtëpi, Lule, më dehu pranvera ngarkuar vrull e stuhi... Mimozat më gudulisin sa ma praverojnë muzën! Bukur ma shtërngojnë rripin sa nisin të rrudhin buzën... Vlorë, 24.02.1986 | |
| Titulli: Re: Poezi lirike nga Albert Abazi, Vlorë Sun Feb 14, 2010 12:13 am | |
| E ËNDËRROVA FEMRËN Me lëkurën e fytyrës –Cipëz qershie,Me duar shtojzavalleE flokë engjëllorëMe sy pranveruarTë kaltër si qielli,Me një mes – unazëE trup përrallorRruazë vese në prill......i tëri të ndjejaflohtësi dhe mister,rrezik e indiferencë,butësi e ëmbëlsi,dalldisje epshi, tmerr,nga e bukura e hijshme, e dëshirueshmja seksmahnitësja mjaltoresi një natëz vere,ditë me nektar majinë oqean pasioneshtë notoja paskaj.Ah, zemra ime, macka ime, e bukur si yllkur m’i hap sytë,kur sytë m’i mbyll,ku ta kisha mendjen? | |
| Titulli: Re: Poezi lirike nga Albert Abazi, Vlorë Sun Feb 14, 2010 12:13 am | |
| Te eleganca a finesa,te nuri a mirësia,tejdukja e jashtmea lulëz-bukura?Ma prishe mendjen që kisha?Isha unë apo nuk isha?Të kërkova s’të gjeta,s’të gjeta, oh s’të gjeta!Femrën vërtet e ëndërrovaSi në romane, revista, gazeta?!Më kot u mundovaDikur i tymosurNga kohët e lashta të rinisëNë agun e zjarrit...Për një rruazë vese në prillKëto vargje qenë pothuaj një trill... 24.02.1995 | |
| Titulli: Re: Poezi lirike nga Albert Abazi, Vlorë Sun Feb 14, 2010 12:14 am | |
| NJË SYZEZË Shkrova e shkrova për një syzezë,ashtu qëlloi vajza që dua,pastaj, jam syulli dhe vetëmos mu mërzitni sykaltra të bukura.Natyrisht, iu duan djem të tjerëe do të thurin vjershëza të tjera për ju. 1980 VIZATIM SHAKATOR TË DASHURUARISH Bota e qytetitNuk është vetëm dheleLermë, o zog i qejfitTë merrem me delet. Si vallë, paska humburPër një vajzë Vlora,Me mua çapkënDashke t’ja bësh forra?! Që nga buzë e detitNë brinjë të malitVjen në këmbë pa lodhursi shok i sorkadhit?! Rend e rend në këmbëDjersa shtatë palë,Të lutem nga unëhiqu, more djalë. Hiqu se m’u qepe, M’u qepe, s’mu ndave,Vetëm për një fjalë, shtatë male çave. Dhe erdhe më gjeteNë këto lëndinaKu unë lulëzojDhe me trëndelinat. Djali im i bukurSi një kokërr kumbullKëmbët ke si lepur, mendjen ke si kungull... S. Marco. 02.02.1999 | |
| Titulli: Re: Poezi lirike nga Albert Abazi, Vlorë Sun Feb 14, 2010 12:15 am | |
| VARIETETE RINOREMa plasi zermrën, ma plasiNjë vajzë e këtij gjimnazi. Vashëza, çupkëzaÇ’sy të bukur që më ka! E përsosur si hyjni, i afrohem, larg më rri. Pas betejash, më në fund,m’u dorëzua, u mund! I rrihte zemra përflakurSi e një zogu të kapur. Pa sytjena nën këmishëS’ishte femër, ishte bishë. Shpërthimet, ku ishim kredhur, si të Vezuvit të dehur. Pas ca, një çun i paqethurDrejt nesh vinte; duke qeshur. Më tha, çapkëni i shkollës:“Këtu e hanë pa bërë mollën. Maturantët nuk i lënë, zure një zogë të zënë...” As e zura, as e lashë,Një ëndërr rinore pashë. S. Marco 14.11.1998 | |
| Titulli: Re: Poezi lirike nga Albert Abazi, Vlorë Sun Feb 14, 2010 12:15 am | |
| NË DASHURI Përkulen rrezet dritore, i tundohen kësaj prove, nga kontakti buzë më buzë digjen dy vatra me shpuzë. 08.03.2003 | |
| Titulli: Re: Poezi lirike nga Albert Abazi, Vlorë Sun Feb 14, 2010 12:16 am | |
| MU DUK SE TAKOVA ATË... ...Një melodi mrekulloi ajrin dhe freskinë e plepave ku rrija, -ej, miq, e lëmë dy minuta lojën, një këngë labe nga anët e mia! Zërin e ëmbël të shoqes e njoha, sa herë bashkë me të këndova në dasma, në mbrëmje, në festivale dhe asnjëherë, as-një-herë s’u lodha! Më pranë radios iu afrova, fillova si i marrë, ison me zë, s’di, e dëgjova këngën, a s’e dëgjova m’u duk sikur u takova me të... Karpen, Kavajë 18.08.1978 | |
| Titulli: Re: Poezi lirike nga Albert Abazi, Vlorë Sun Feb 14, 2010 12:16 am | |
| MOTIV POPULLOR -2
Çfarë ke që më lë të luaj,
Luaj, moj sorkadhe luaj,
Dy thasë me mendime bluaj,
Më keq se Sifizi vuaj.
Si Hamleti dhe poeti
Vendin e ëndrrës s’e gjeti,
Ndershmëria vesë e treti,
Rruazë sinqeriteti.
Për një cep mentaliteti,
Me këmbë kalohet deti... | |
| LIRIKË
Një vashë si fllad më vjen pas
një fjalë të vetme dot s’i flas.
Trupi i saj si hardhi rrushi,
dy buzë që digjen si dritë prushi.
E bukura vashë-si bukurezë,
në qiell yjeve dritën u ndez.
Qerpikët e saj – si hala bredhi,
tek djemtë vjen e ulet ylberi. | |
| Titulli: Re: Poezi lirike nga Albert Abazi, Vlorë Sun Feb 14, 2010 12:17 am | |
| MOTIV POPULLOR -3
Një syzezë më çmëndi sonte
përmbi shkëmb ka dalë e rri,
Çika borë i hedh mbi supe,
flladi i Stogoit seç i bën veri.
Në lugjet e Somait lozin sorkadhet
dhe melodia e një fyelli të ëmbël,
ajo vashë si imazh më shfaqet
mbi brinja duke u përqafuar me hënën! | |
| Titulli: Re: Poezi lirike nga Albert Abazi, Vlorë Sun Feb 14, 2010 12:17 am | |
| LIRIKA
(Sipas motiveve popullore të Tërbaçit)
1
Vajzë me nishan në gushë,
sa del dielli vjen të puthë!
2
Po të bëhem diell vetë,
do të shpleks tënden gërshetë.
Buzët çelur si petale,
sisatë si portokalle
Çapë lehtë shkon si sorkadhe,
bëhet erë e kapton male!...