|
| Antologji Poetike Korsi e Hapur 1 viti 2008 | |
| | |
Autori | Mesazh |
---|
Kristaq F. Shabani Miqte e Forumit
Numri i postimeve : 11718 Age : 65 Vendi : Gjirokaster, Albania Profesioni/Hobi : Poetry Registration date : 04/07/2008
| Titulli: Re: Antologji Poetike Korsi e Hapur 1 viti 2008 Sun Oct 18, 2009 3:37 pm | |
| miriadi di stele la esemplificazione delle umane cose. La grandezza storica della patria cui appariene, unita alla conoscenza, rendono ancora piu’ affascinanti I versi che compongono le sue liriche, da ciu affiora un tenue sentimento di solitudine, costituito da “silenti conversazione”. Ad arrichire le immagini della natura indubbiamente, contribuisce, in gran parte, la localita’ in cui l’autrice vive e cio;e heidari che si trova nelle adiacenze di Atene.
Che da dire anche che Leta Koutsochera e’ una poliglota e, oltre alla propia lingua madre, conocse l’inglese, il francese, l’italiano e sopratutto il Tedesco. In Germania, infati, Leta Koutsochera ha frequentato l’Accademia delle Belle arti di Stoccarda e quindi ha avuto modo di entrare in contatto con membri di diverse comunita’ straniere, oltre ai tedeschi. Oltre a conseguire, dungue,un’ottima maturazione poli-culturale, ella ha avuto modo di perfezionare l’arte scultorea e piu’ tardi, nella sua madrepatria quella di disegno e pittura, raggiungendo livelli straordinariamente elevate. I colori vivi e le immagini nitidi delle sue opere pittoriche ne sono una prova alquanto inconfutabile. Il completamento artistico di Leta Koutsochera fa sic he ella si colloca in un contesto di autori conteporanei europei di prima categoria, come Franca Moraglio (Italia) o Carmelina Seoane Diaz (Spagna). Ella sapra’ ancora sbalordirci con le sue opera siano esse scultoree, pittoriche o di qualsiasi opera siano esse scultore, pittoriche o di qualsiasi altro genere.
Renza Agnelli
*
Nota kritike
Nga Renza Agrelli
Poezia e Leta Kucoherës është konstelacionuar me më të freskëtat perla të njoma të ushqyera nga imazhe fushore natyrore që tërheqin vëmendjen e lexuesit. Dhe atyre u renditen imazhet kozmike që përfaqësojnë ngjitje shpirtërore të artistit, duke u kurorëzuar me pafundësi yjesh me ilustrime me shembuj të çështjeve njerëzore. Madhështia historike e atdheut të cilit i përket, e bashkuar me njohjen, i bëjnë akoma edhe më të magjepsur vargjet që krijojnë lirikat e saj, nga të cilat lulëzon në sipërfaqe një ndjenjë zalie vetmie krijuar nga bashkëbisedime të heshtura. Duke u pasuruar me imazhe të natyrës, sigurisht kontribuon në pjesën më të madhe, në sfondin në të cilin autorja jeton dhe gjithashtu Heidari që gjendet në fqinjët e Athinës. Gjithashtu duhet thënë se Leta Kucohera është një poliglote dhe përveç gjuhës së nënës së nënës së saj njeh anglisht, frëngjisht, italisht dhe mbi të gjitha gjermanisht. Në Gjermani në fakt Leta Kucohera ka frekuentuar Akademinë e Arteve të Bukura të Stokardës dhe kështu ka patur mundësi për të hyrë në kontakt me anëtarë të komuniteteve të ndryshme të huaja, përveç atyre gjermane. Përveçse të pasuarit, megjithëse me një pjekuri të shkëlqyer shumëkulturore ajo ka pasur mundësi për të perfeksionuar artin skulpturor e më vonë në vendin e saj mëmë, atë tw dizenjimit dhe pikturës duke iu shtuar niveleve të jashtëzakonshme e të ngritura. Ngjyrat e gjalla dhe imazhet e mprehta të veprave të tyre piktoreske shërbejnë si një provë aspak e pakundërshtueshme. Plotësimi artistik i Leta Kucoherës bëhet që ajo të pozicionohet në një kontekst të autorëve bashkëkohorë europianë të kategorisë së parë si Franca Moraglio (Itali) apo Carmelina Seoane Diaz (Spanjë). Ajo do të dijë tashmë të mahnisë me veprat e saj që munden të jetë skulptore, piktoreske ose të çfarëdo lloj gjinie tjetër.
Përktheu nga italishtja: Aleksandra (Majlinda) Shabani | |
| | | Kristaq F. Shabani Miqte e Forumit
Numri i postimeve : 11718 Age : 65 Vendi : Gjirokaster, Albania Profesioni/Hobi : Poetry Registration date : 04/07/2008
| Titulli: Re: Antologji Poetike Korsi e Hapur 1 viti 2008 Sun Oct 18, 2009 3:37 pm | |
| *
Γράφει η Renza Agneli
Μετάφραση από τα Ιταλικά
Σωτήρη Ν. Κωστόπουλου
Η ποίηση της Λέτα Κουτσοχέρα είναι στολισμένη με φρέσκες μαργαριταρένιες σταγόνες δροσιάς, θρεμμένες με εικόνες της υπαίθρου, που συνκεντρώνουν την προσοχή του αναγνώστη. Σ’αυτές τοποθεντούνται κοσμικές εικόνες που εκφράζουν το πνευματικό μεγαλείο της Καλλιτέχνιδας, στεφανώνοντας με αμέτρητα αστέρια την πραγματική διάσταση των ανθρώπινων πραγμάτων. Το Ιστορικό μέγεθος της πατρίδας στην οποία ανήκει, μαζί με την γνώση, φέρνουν στην επιφάνεια ένα λεπτό συναίσθημα μοναξιάς, φτιαγμένο από «σιωπηλές συζητήσεις».
Στον εμπλουτισμό των εικόνων της φύσης, δίχως αμφιβολία, παίζει ρόλο σε μεγάλο βαθμό και ο τόπος στον οποίο ζεί, στα περίχωρα της Αθήνας.
Πρέπει να αναφερθεί ότι η Λέτα Κουτσοχέρα έχει μεταφραστεί σε πολλές ξένες γλώσες, όπως Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Γερμανικά κ.λπ. Φοίτησε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στην Στουγάρδη στην Γερμανία κι επομένως είχε την δυνατότητα να έλθει σε έπαφή με μέλη διαφόρων ξένων κοινοτήτων και πέραν των Γερμανικών. Εκτός του ότι κατάφερε να έχει μια πολυπολιτισμικκή εμπειρία η Λέτα Κουτσοχέρα κατάφερε να τελειοποιήσει τις ικανότητές της στην γλυπτική και στην πατρίδα της, εκείνης του σχεδίου και της ζωγραφικής, φθάνοντας σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Τα ζωντανά χρώματα και οι καθαρές εικόνες των έργων της ζωγραφικής της αποτελούν αναμφισβήτητη απόδειξη. Η καλλιτεχνική ολοκλήρωσή της, τοποθετεί την Λέτα Κουτσοχέρα σε μία οικογένεια σύγχρονων Καλλιτεχνών πρώτης κατηγορίας, όπως αυτή της Franca Moraglio Giungurta (Ιταλία) και της Carmelina Seoane Dias (Ισπανία).
| |
| Titulli: Re: Antologji Poetike Korsi e Hapur 1 viti 2008 Sun Oct 18, 2009 3:38 pm | |
| “Oΰτω δη έγωγέ φήμι ‘Ερωτα θεών και πρεσβύτατον καί τιμιώτατον καί κυριώτατον είναι είς άρετňς καί εύδαιμονίας κτήσιν άνθρώποις, καί ζώσι καί τελευτήσασιν». Πλάτων ΣΥΜΠΟΣΙΟΝ 180 β (« Έτσι λοιπόν νομίζω ότι ο Έρωτας είναι ο αρχαιότερος κι ο απουδαιότερος κι ο σημαντικότερος για την απόκτηση αρετής και ευτυχίας από τους ανθρώπους και όσο ζουν και αφού πεθάνουν»). (“ Kështu pra kujtoj se dashuria është më e vjetër dhe më e rëndësishme për pronësimin të virtytit edhe lumturisë nga njerëzit që dhe sa rrojnë edhe pas vdekjes së tyre”). Para thënies Mos më pyet kur u linda, ose sa vjeç jam. Jetova shumë ditë që kishin mijëra orë. Orët e thella që kam jetuar që kishin mijëra ditë. Dashuria, nuk matet dashuria. Pritja, nuk matet pritja.E milionave vjetëve unë mund të jem. Për këtë mos e mat vitin me veprime matematike,nga rrudhat dhe datat. ΠΡΟΟΙΜΙΟΝ Μη με ρωτάς | |
| Titulli: Re: Antologji Poetike Korsi e Hapur 1 viti 2008 Sun Oct 18, 2009 3:39 pm | |
| πότε γεννήθηκα ή πόσων χρονών είμαι. Έζησα μέρες πολλές που είχαν χιλιάδες ώρες. Ώρες βαθύτατες έζησα που είχαν χιλιάδες μέρες. Η αγάπη, δε μετριέται αγάπη. Η αναμονή, δε μετριέται η αναμονή. Εκατομμυρίων χρονών εγώ μπορεί να είμαι. Γι’ αυτό μη σταθμίζεις τον χρόνο με μαθηματικές πράξεις, ρυτίδες και ημερομηνίες.
Simfonia e gjërave
Zëri i parë
RrënjëKur unë nuk jam, kur kam ikur, nga trupi im ndodhem në brendësi të një kishe të lashtë Apollonit dhe, herë tjetër, të Dhionisit.
Συμφωνία Πραγμάτων ΦΩΝΗ ΠΡΩΤΗ Ρίζες Όταν εγώ δεν είμαι Όταν έχω φύγει Από το σώμα μου Βρίσκομαι στα σπλάχνα Ενός αρχαίου ναού Του Απόλλωνα Και άλλοτε του Διονύσου.
| |
| Titulli: Re: Antologji Poetike Korsi e Hapur 1 viti 2008 Sun Oct 18, 2009 3:40 pm | |
| *Rrënjë Zero bëhem, nuk ekzistojnë dimensione, Unë nuk ekzistojPa emër po futemnë një zero të madhedhe kujtohembrenda në mijëra ekzistencamijëra emra dhe marr frymëme rrënjët e fjalëveduke dhënë thimjama në ëndërr me dy hënëza të plota edhe dritësimin e yjeve. Ρίζες Εκμηδενίζομαι Δεν υπάρχουν διαστάσεις Δεν υπάρχω εγώ Χωρίς όνομα Εισχωρώ σ’ένα τεράστιο μηδέν Και αναμιμνήσκομαι Μεσ’ από χιλιάδες υπάρξεις Χιλιάδες ονόματα Και αναπνέω Με τις ρίζες των λέξεων Προσφέροντας θυμιάματα Στ’ όνειρο Με τις δυο πανσέληνους Και τις φωταύγειες των άστρων. RrënjëDhe rritje nëpërmjet burimeve të flakës të sakrificave dhe po jetoj dhe dal në rrugë dhe u tregoj kalimtarëve si lartësoheshin dikur qiparizët dhe si ngjiteshin me kryelartësi nëpërmjet pllajave të kodrave dhe nga kalimet e epokave dhe si lulëzonin, pa frikë çdo shtator lule bukurie Në kënaqësi s’i i lejoja Mbi pllakën e gurtë që e ndriçonte plotësisht dielli që pëllëmba ime të ngrohet. Ρίζες Και αναθρώσκωΜεσ’από εστίες θυσιαστηρίωνΚαι αναζώΚαι βγαίνω στο δρόμοΚαι αναδιηγούμαι στους περαστικούςΠώς ψήλωναν κάποτε τα κυπαρίσσιαΚαι πώς ανέβαιναν υπερήφαναΜες’ από τις πλαγιές των λόφωνΚι από των εποχών τα περάσματαΚαι πώς άνθιζανΧωρίς φόβοΚάθε Σεμπτέβρη τα κυκλάμιναΗδονικά πώς άφηναΠάνω στην προσήλια πέτραΤην παλάμη μου να ζεσταθεί. | |
| Titulli: Re: Antologji Poetike Korsi e Hapur 1 viti 2008 Sun Oct 18, 2009 3:40 pm | |
| Heshtje Fjalë e vështirë,Fjalë e së vërtetës.Heshtja e madhe që fsheh,hapet heshtja dhe vjen si stuhi, si shi, si diell, si hënë, si të gjitha të tjerat të mëdhaja, si një lisishte e gjatë ose si sytë e tu, si poezia, guximi i shpirtit tim, ose si det i madh me burimet e fshehta,dhe shkretëtirat e tij. Σιωπή Δύσκολος λόγος Ο λόγος της αλήθειας Μεγάλη η σιωπή που κρύβει Ανοίγεται η σιωπή Έρχεται σα μπόρα Σα βροχή Σαν ήλιος , σαν φεγγάρι Σαν όλα τ’αλλα τα μεγάλα Όπως ένας πευκώνας μακρύς Ή όπως τα μάτια σου Όπως η ποίηση Ή τόλμη της ψυχής μου Ή όπως η μεγάλη θάλασσα Με τις κρυφές πηγές Και τις ερήμους της. | |
| Titulli: Re: Antologji Poetike Korsi e Hapur 1 viti 2008 Sun Oct 18, 2009 3:41 pm | |
| Deti Detimitër e lashtë që mbyllet e spostohet, dhuratë e parë e jetës sime të rrudhuar. Deti im i agimtë brenda në dallgën e tij të vrullshme jam. Në dallgën e tij verore ekzistoj, në vendet plotujore zëri im dhe zëri yt. Θάλασσα Η θάλασσα Η αρχέγονη μήτρα Η συγκλίνουσα Η αποκλίνουσα μήτρα Το πρώτο δώρο της ζωής μου Η ρυτιδωμένη Αυγινή μου θάλασσα Μέσα στο χειμέριο κύμα της Είμαι Στο εαρινό της κύμα Υπάρχω Στο πέρας των υδάτων Σε νερένια τοπία Η φωνή μου Και η φωνή σου. | |
| Titulli: Re: Antologji Poetike Korsi e Hapur 1 viti 2008 Sun Oct 18, 2009 3:41 pm | |
| Fjala dhe guri Edhe fjala vjen si drita e mesditës, si rreze e fortë e diellit, flet me formula tingëllimi, fton pemët, zogjtë, yjet, malet, gurin….. Guri i parë dëgjoi u ça më dysh, u bë pasqyrë e diellit, pasqyrë e epokave dhe guri i viteve. Λόγος και Πέτρα Κι έρχεται ο λόγοςΣαν ισημέριο φωςΣαν έναρθρη αχτίδα του ήλιουΜιλάει με σχήματα με ήχουςΚαλεί τα δέντραΤα πουλιάΤ’αστέριαΤα βουνάΤην πέτραΗ πέτρα πρώτη άκουσεΣκίστηκε στα δυοΈγινε κάτοπτρο του ήλιουΚάτοπτρο των χρόνων η πέτρα. | |
| Zogj dhe yje Edhe zogjtë pushuan të dëgjojnë, të mësojnë nga jambet dhe nga rënia e fletëve, yjet ngelen të palëvizura. Harmoninë e një rrotullimi tjetër kërkojnë, nga një lindje tjetër të ndriçojnë. Yllëzime të ORIONIT, të SIROS Tufa Plejade të Yjeve ndryshojnë vendin; nuk është përrrallë edhe më e vërteta e madhe ajo, që nuk është bërë kurrë, që gjithmonë lufton të bëhet. Πουλιά και άστρα Και τα πουλιά σιώπησανΝ’ακούσουνΝα μάθουν από τους ιάμβουςΚαι τους ανάπαιστους των φυλλωμάτωνΤ’στέρια έμειναν ακίνηταΤην αρμονία μιας άλλης τροχιάς ζητούνΑπό άλλη ανατολή ν’αστράψουνΑστερισμοί του Ωρίωνα του ΣείριουΣμήνη Πλειάδων άστρωνΑλλάζουν θέσηΔεν είναι παραμύθιΗ πιο μεγάλη αλήθεια Εκείνο που δεν έγινε ποτέΠου πάντα πολεμάει να γίνει. | |
| Titulli: Re: Antologji Poetike Korsi e Hapur 1 viti 2008 Sun Oct 18, 2009 3:42 pm | |
| Qielli brenda në fushë Fjala e paqëndrueshme burim pa fund në hapësirë. Erdhi në burimin e Kastalisë të pagëzohet brenda plagës së saj, të fitojë qartësinë mendore. Të gjitha fushat u bënë pluhur, mbajnë erë thëngjill, u nxinë gjokset e tyre të njoma. Mëngjesi na erdhi i ftohtë u shpërnda i rëndë. Qielli i hidhëruar po përkundet, një dhimbje dëgjohet i kaltërsisë së pamatur që është plagosur nga metani dhe dioksidi i prushtë. Si të nxjerr mirisje të rëndë kaq lule të bukura si lemoni nuk kam. Ουρανός μέσα σε κάμπο Ο λόγος αδιάστατοςΠηγή απύθμενη στο σύμπανΉρθε στιν Κασταλία την πηγήΝα βαφτιστεί μέσα στην πληγή τηςΝ’ΑΝΑΝΗΨΕΙΟι κάμποι όλοι σκονιστήκανεΜυρίζουν κάρβουνοΜαύρισαν τα χλωρά τους στήθηΤο πρωινό ήρθε κρύο απλώθηκε βαρύΟ ουρανός πικρός αιωρείταιΠόνος ακούγεται απέραντου γαλάζιουΠου έχει πληγωθείΑπό μεθάνιο και διοξείδιο του άνθρακαΠώς να ξεβγάλω τη βαριά οσμήΤόσους ανθούς λεμονανθών δεν έχω. | |
| Titulli: Re: Antologji Poetike Korsi e Hapur 1 viti 2008 Sun Oct 18, 2009 3:42 pm | |
| Jeta në varr Vendi i erës së fortë ku është, ku është vendi im? Vesha gjithë dashurinë time, gjithë hidhërimin, futem në epokat, që nuk harrojnë kurrë. Në shikimin tim të epokave përqëndrohem , futem thellë vdes vazhdimisht. Varret – rikrijime të zjarrta... E bardha ku është? Ku janë varret e mia? Vendet e mia më të sigurta që andej më qartë mund të vë re. Ζωή εν τάφω Ο τόπος των ανέμων πού είναιΠού είναι ο τόπος μουΝτύθηκα όλη την αγάπηΌλη τη θλίψηΒυθίζομαι στις εποχέςΠου δε λησμονούν ποτέΣτην προσήλωση των εποχώνΒυθιζομαι Διηνεκώς πεθαίνωΠυρύνες αναδημιουργίας οι τάφοιΤο λευκό που είναι Πού είναι οι τάφοι μουΤα πιο ασφαλή τοπία μουΑπό εκεί πιο καθαράΜπορώ να βλέπω. | |
| Burimi Burimi i Kastalisë hapet që të përmbledhë hidhërimin e pemëve. Male të kuq të rinj, bojë hiri, po tunden, mbi damarin shekull të thellë në errësirë; ngjiten, xixëllojnë në dallgë. Burimi mbushet që nga çdo anë. Një bajame e hidhur, e njomë gonxhe të gjelbra hap, përulen të pagëzohen ekualiptet dhe qiparizët. Πηγή Η Κασταλία πηγήΑνοίγειΝα χωρέσει την πίκρα των δέντρωνΒουνά κόκκινα μαύρα και σταχτιάΣαλεύουν Πάνω στη φλέβα Βυθοί αιώνες στο σκοτάδιΑνεβαίνουνΣπιθίζουν στο κύμαΗ πηγή γεμίζει Από παντού Ένα πικραμύγδαλο χλωρόΠράσινο φλούδι ανοίγειΣκύβουν να βαφτιστούν Οι ευκάλυπτοι και τα κυπαρίσσια. | |
| Titulli: Re: Antologji Poetike Korsi e Hapur 1 viti 2008 Sun Oct 18, 2009 3:43 pm | |
| *Brenda enës me aromë për të vdekuritnë këto shtamba të pathyera gjunjëulur do të futem në stacionin e embrionit. Hiri i asaj Hëneqë gjithmonë jetongjithmonë i djegur do të mbulojë trupin tim. * * * Μέσα σε αρχαίες ληκύθους Μέσα σε άθραυστους αμφορείς Γονατιστά Θα εισχωρήσω σε στάση εμβρύου Η στάχτη εκείνης της Σελήνης Ζώσα πάντα Πάντα καιομένη Θα σκεπάζει το σώμα μου.
| |
| Titulli: Re: Antologji Poetike Korsi e Hapur 1 viti 2008 Sun Oct 18, 2009 3:43 pm | |
| Skematizim a1 U bë akull rrezja, po e rrufis dritën e saj në peshën e humbje së fundit. Të kthejë prapa xixa në ciklimin e fillimit të saj të errët. E kaluara e panjohur , dallgë e shkretë, e vetme, o i afërt, e ardhmja ime e njohur, vdekja ime, njësoj ju dua. Njësoj ju kërkoj. Σκεδιασμός α’ Πάγωσε η αχτίδαΚαταπίνει το φως της στο βάροςτου τελευταίου χαμού.Να το γυρίσει πίσω σπίθα στον κυκλώνα της σκοτεινής αρχής της. Άγνωστο παρελθόν αβύσσου κύμαΩ κοντινό γνωστό μου μέλλον, θάνατέ μου.Το ίδιο σας αγαπώ. Το ίδιο σας ψάχνω. | |
| *Kaq çrrënjosje në pemët e shpirtit tim . Por ato ngulmojnë dhe mbahen akoma. *Τόσος ξεριζωμόςΣτα δέντρα τις ψυχής μου,Όμως αυτά επιμένουνΚαι κρατούν ακόμα. | |
| Titulli: Re: Antologji Poetike Korsi e Hapur 1 viti 2008 Sun Oct 18, 2009 3:44 pm | |
| Zëri i dytë
Dallga e shkretëtirës
E holloj,
në rruazat e shkretëtirës,
fuqi e merakut
është fuqi e vetmia ime.
Hedh ujë
në fshehtësinë e detit të madh
po paraqitem
në shtetin e pafundësisë.
në djegësinë e fjalës futem,
në bashkësinë e gërmave
po dorëzohem si embrioni.
ΦΩΝΗ ΔΕΥΤΕΡΗ
Το κύμα της Ερήμου
Μεταγγίζομαι
Στις πτυχές της ερήμου
Δύναμης νόστου η μοναξιά μου
Νοτίζω
Στου πελάγου την κρύπτη
Εκτίθεμαι
Στης αβύσσου το κράτος
Στον πυρήνα της λέξης εισχωρώ
Στην αλληλουχία των γραμμάτων
Παραδίδομαι έμβρυο.
| |
| Titulli: Re: Antologji Poetike Korsi e Hapur 1 viti 2008 Sun Oct 18, 2009 3:44 pm | |
| Nostalgji Dëgjohet pulsi i pemëveujore edhe luleve gurore, që kanë mbetur shumë kohë në errësirë,duke pritur.Ah, çasti i ndarjes, hidhërimi i Nostalgjisë, kanë ushqyer me kohën rrënjën me dhimbjen të frutave dhe gjetheve edhe dashuria vetë brenda nga shkëlqimi i kaq vdekjeve ngulon shkëndijën.Ngjitetnga dridhja në dridhje, nga përmbytja në përmbytje. Νόστος Ακούγεται σφυγμός Νερόδεντρων και πετρολούλουδων Που μείναν καιρό πολύ Στο σκοτάδι προσμένοντας Α, η στιγμή του αποχωρισμού Η θλίψη του νόστου Έθρεψαν με το χρόνο τη ρίζα Με τον πόνο Τους καρπούς και τα φύλλα Και η αγάπη μόνη Μεσ’ από την λάμψη τόσων θανάτων Στερεώνει τη σπίθα Ανεβαίνει Από σπάραγμα σε σπάραγμα Από ναυάγιο σε ναυάγιο. | |
| Dashuri Tallandisje nga dallga në dallgë dashuria, nga bregdeti në bregdet e kurorëzuar, fiq të njomë dhe të kriptë. Në fytyrën e saj gjithmonë gjysmëmbaruar lidhja e mistereve të Orfeut dhe netëve të hapura, vijnë zërat dhe buzëqeshjet të atyre që kanë ikur, duke kërkuar pjesën e tyre, por si t’u japësh të vdekurve një ngarkesë të tillë. Nuk di dhe gjithmonë rëndohesh nga një dashuri e paharxhueshme. Αγάπη Ανεμίζει από κύμα σε κύμαΗ αγάπηΑπό ακρογιάλι σε ακρογιάλιΣτεφανωμένη φύκια χλωρά κι αρμύραΣτο μισοτελειωμένο της πάντα πρόσωπο.Πλέγμα Ορφικών μυστηρίωνΚαι τις ανοιχτές νύχτεςΈρχονται οι φωνές και τα χαμόγελαΑυτών που φύγαν Ζητώντας το δικό τους μερίδιο,Όμως πώς να δώσεις στους πεθαμένουςΈνα τέτοιο φορτίο.Δεν ξέρεις Και όλο βαραίνεις Από αγάπη αξόδευτη. | |
| Titulli: Re: Antologji Poetike Korsi e Hapur 1 viti 2008 Sun Oct 18, 2009 3:45 pm | |
| Shpimi Hapet fruti burime ujëzon po çahet faranë ftohtësinë e gurit. Çahet guri në mençurinë e materies.Çahet materia në fjalën e pambaruar. Çahet fjala në të menduari jo të njëllojtë.E tashmja e paralinduar, E ardhmja, po çahet të menduarit. Një zë shkretëtire edukon pulsin e frutit tim. Διάσπαση Ανοίγει ο καρπός Πηγές αναβλύζει Διασπάται ο σπόρος Στην ψύχα της πέτρας Διασπάται η πέτρα Στην σοφία της ύλης Διασπάται η ύλη Στον ατέρμονο λόγο Διασπάται ο λόγος Στο αϊδιο πνεύμα Το παρόν Το προγενέστερο Το μελλούμενο Διασπάται το πνεύμα Φωνή ερήμου Μορφώνει τον σφυγμό του καρπού μου. | |
| Titulli: Re: Antologji Poetike Korsi e Hapur 1 viti 2008 Sun Oct 18, 2009 3:45 pm | |
| Fara që ngjitet Shfletova tërë jetën time dhe pashë që asgjë nuk kam,asgjë timen.Përveç vetëm këtë çast të vogël që shkëlqen, çast që ikën .I vetëm Pulsi i saktë, pulsi i vdekjes pulsi i filizave të gjinive, që vijnë dhe ikin. Si humbet fara në mes të filizave që rriten, Si humbet filizi në farën që po rritet. Ανερχόμενος σπόρος Ξεφύλλισα όλη τη ζωή μου Και είδα πως τίποτα δεν έχω Τίποτα δικό μου Παρά μόνο τούτη τη μικρή στιγμή Την απαστράπτουσα Την φευγαλέα Ο μόνος ακριβής σφυγμός Ο σφυγμός του θανάτου Σφυγμός φύτρων γενεών Ερχόμενων και απερχόμενων Πώς χάνεται ο σπόρος Μέσα στο ανερχόμενο φύτρο Πώς χάνεται το φύτρο Στον ανερχόμενο σπόρο. | |
| Orët
Dhimbja e dashurisë
si humbet
brenda në dhimbjen tjetër
të vdekjes që vjen,
Kur poezia hapet,
nuk dëgjohet,
o fanitet si çudi
në orë të papritura,
dëgjova me kujdes orët
nëpërmes sekondave.
Notojnë brenda në kohë shekujsh
dhe shekujt brenda çasteve notojnë.
Kur shega hapet
nuk dëgjohet,
por në mënyrë të veçantë,
shkëlqen
përpara syve të mi të çuditur
duke vetëtitur ngjyra.
Ώρες
Η οδύνη του έρωτα
Πώς χάνεται
Μέσα στην επερχόμενη
Την άλλη οδύνη του θανάτου
Όταν η ποίηση ανοίγει δεν ακούγεται
Φανερώνεται σα θαύμα
Σε απρόσμενες ώρες
Άκουσα προσεχτικά τις ώρες
Διαστήματα δευτερολέπτων
Πλέουν μέσα σε διαστήματα αιώνων
Και οι αιώνες μέσα στις στιγμές πλέουν
Όταν το ρόδι ανοίγει δεν ακούγεται
Μόνον εξαίσια λάμπει
Μπροστά στα έκπληκτα μάτια μου
Αστράπτοντας χρώματα. | |
| Titulli: Re: Antologji Poetike Korsi e Hapur 1 viti 2008 Sun Oct 18, 2009 3:46 pm | |
| Ngjyra Dëgjova me kujdes ngjyrat, disa netë me xixillonja linin pas tyre përgjithmonë një ikonë magjike. Gjithë hëna dhe lodra. Binte erë të mirë nektari i trupit tënd brenda qelibar. Ylbere qiellore po çregjistroheshin në fshehtësitë e maleve. Dhemb errësira, dhemb drita, dhemb dhe vdekja për pak nga sytë e tu. Χρώματα Άκουσα προσεχτικά τα χρώματαΚάτι νύχτες με πυγολαμπίδεςΆφηναν πίσω τους για πάνταΜια μαγική εικόναΌλο φεγγάρια και παιχνίδιαΜοσχοβολούσεΗ γύρις του σώματός σουΜέσα στο κεχριμπάριΟυράνια τόξα Διαγράφονταν Στις κρύπτες των βουνώνΠονάει στο σκοτάδιΠονάει το φωςΠονάει ο θάνατοςΓια λίγο από τα μάτια σου. | |
| Titulli: Re: Antologji Poetike Korsi e Hapur 1 viti 2008 Sun Oct 18, 2009 3:46 pm | |
| Hidhërimi Tani nuk kam tjetër fushë pamje, tjetër dhimbje nuk kam, Dhomën tënde të errët,vatrën tënde kërkoj dhe këndoj;duke pirë lotët pikturoj pikë dhe pikëpyetjeme grafit të minierave ku banoj. Kush mund ta dijësa hidhërim fshehin, pushimet dhe pikat. Ngjiz gjithnjë hidhërimin dhe nuk ndryshoj plagën time, sepse dhimbjen e thellë një bukuri e lartë e ushqen. Θλίψη Τώρα δεν έχω άλλο τοπίο Άλλο πόνο δεν έχω Το σκοτεινό σου δώμα Την εστία σου ψάχνω Και τραγουδάω Δάκρυα πίνοντας Ζωγραφίζω τελείες κι ερωτηματικά Με γραφίτες ορυχείων που κατοικώ Ποιος μπορεί να ξέρει Πόση θλίψη κρύβουν Οι παύσεις και οι τελείες Πλάθω την ίδια πάντα πίκρα Και δεν αλλάζω την πληγή μου Γιατί τον πόνο τον βαθή Υψηλή ομορφιά τον τρέφει. | |
| Dielli im i vetëm, nuk më nxë jeta ime. Ήλιε μου μόνεΔε με χωράειΗ ζωή μου. | |
| Titulli: Re: Antologji Poetike Korsi e Hapur 1 viti 2008 Sun Oct 18, 2009 3:47 pm | |
| Skematizimi b’ Po lind orët, e mëpastajme dhe të tanishme, të zbrazet pak mendja, të lehtësohet e pushtuar nga një barrë kaq e rëndë që të zbardhet koha. Σκεδιασμός β’ Γεννάω τις ώρες τις πριν, τις μετά και τις τώρα Ν’αδειάσει λίγο η σκέψη Να ελαφρύνει, κυριευμένη από τόσο βάρος Να εξαγνιστεί ο χρόνος. | |
| | | Sponsored content
| Titulli: Re: Antologji Poetike Korsi e Hapur 1 viti 2008 | |
| |
| | | | Antologji Poetike Korsi e Hapur 1 viti 2008 | |
|
Similar topics | |
|
| Drejtat e ktij Forumit: | Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi
| |
| |
| |