|
| Prezantim talentesh te reja | |
| | |
Autori | Mesazh |
---|
Kristaq F. Shabani Miqte e Forumit
Numri i postimeve : 11718 Age : 65 Vendi : Gjirokaster, Albania Profesioni/Hobi : Poetry Registration date : 04/07/2008
| Titulli: Re: Prezantim talentesh te reja Tue Dec 08, 2009 2:38 pm | |
| Atje
Të ndoqa pas në mes të luleve,
Tej te dardha të arrita,
ç’t’ju kujtoj atyre puthjeve,
Zjarri, që ndizej përdita…
Zjarri që ndizej përdita,
mbeti prush i pashuar,
ja këtu., ku të arrita
ulur jam menduar.
18.07.1998 | |
| | | Kristaq F. Shabani Miqte e Forumit
Numri i postimeve : 11718 Age : 65 Vendi : Gjirokaster, Albania Profesioni/Hobi : Poetry Registration date : 04/07/2008
| Duke ikur
Duke ikur në tren ty të kujtoj,
pranë dritares më vjen prapë ti,
në stacion vërtet u ndamë
po a ka ndarje në dashuri?!
Kështu më ndjek edhe ti mua,
tek rri tani vëtëm në ballkon,
ç’vetëm?!
Ti prapë je me mua,
bashkë jemi prapë në stacion.
1987 | |
| Loti
Yjet lart në qiellin blu,
lule të Qiellit mbi tokë,
Yje: Dy sytë e tu,
tek derdhen dy pika lot…
Lot’ i rrjedhur nëpër faqe,
vrapndaluari mbi gji
than një tufë manushaqe,
rritur në një Dashuri.
04.07.1997 | |
| Puthje vjeshtore
Përkulen degët e gjata të ftoit,
puthen me dheun.
Përkulen degët e gjata të mollës
me dheun puthen.
Puthje vjeshtore në kopshtin tim… | |
| Titulli: Re: Prezantim talentesh te reja Tue Dec 08, 2009 2:39 pm | |
| Ti lule
Lule e mbyllyr në xhame,
rrugët nga shkoj s’i njoh,
Ti që të ruajnë sovrane,
një ditë do humbësh ndër re.
Do të humbësh në dëshira të tjerësh
që s’dinë ç’ke ti në gji,
në vitet e tua të brengës,
do të vuash për një njeri.
Jetës si zog fluturo,
moj lulja e mbyllur në xhame,
rrugëve nga shkoj unë shko,
të gjesh zemrën e madhe.
Shpirti kurrë s’të qesh,
po s’i dhe vetë LIRI,
mërzi e gëzim do të gjesh,
kur del në shoqëri.
Do të gjesh vetë shpirtin tënd,
rrugëve nga do të shkosh
dhe Diell edhe Hënë
për jetën do të zbulosh!
Shtator 1998 | |
| Deti
Deti para nesh,
Malli që kishim dje…
Nga kënga e thëllëzës,
në sytë e tu, në sytë e mi
te kënga e Pulëbardhës,
deti ditët i kaltron…
Dhe dielli dalë nga dalë na pushton…,
na pushton!
Durrës 1981 | |
| “O sa të dua, Vita!”
Fluturim më mori ëndrra,
trëndafil m’u bë dita
dhe më lindi kënga:
“O, sa të dua, Vita!”
“O, sa të dua, Vita!”
Pyllit me lajthi,
ne na ikën dita,
puth unë e puth ti!
Puth unë e puth ti,
vur gjerdan me lule,
ti më sheh në sy,
në prehër më ulesh…
Në prehër më ulesh
dhe të marr në duar,
dhe të shpie, lule,
te ujët e kulluar.
Te ujët e kulluar
vjen na gjen thëllëza,
të marr prapë në duar,
të shëtis në rrëza…
Të shëtis në rrëza,
të çoj në shtëpi
dhe më mbeti kënga
në buzë për ty.
Në buzë për ty,
këngën s’e pushoj
Unë këtë rini,
me ty gëzoj!
Me ty veç fluturoj
ku do zemra ime,
me ty unë i largoj
“ditët” me hidhërime.
28.12.1988 | |
| Kalon Ajo…
Kalon ajo me shallin copë qielli,
shallin dhe flokët era i valvit,
nga qielli ka zbritur te rruga Dielli
dhe veç të bukurën zbulojnë sytë.
Kalon ajo…. dhe coptohet zemra,
dëshira rinore. Rivalë në takim,
vuajtje, shpresë, ëndrra dhe ëndrra,…
Kalon Ajo gëzim e trishtim.
Kalon Ajo…. Perëndeshë e kohës,
të gjithëve na ndal burra dhe pleq,
Ajo brenda nesh një përmasë e botës
që gjithëjetën pas na tërheq…
Kalon Ajo… i hapin rrugë lulet,
syrin e shoqëron, pas e ndjek e ndjek,
Atje ku ndalon, atje ku ulet…
Ndjenjën, ah, ndjenjën s’na e lë të qetë…
14 gusht 1999 | |
| Titulli: Re: Prezantim talentesh te reja Tue Dec 08, 2009 2:40 pm | |
| III
Gjirokastra
Gur i çelur
me konture: Qyteti.
Çudia e shekujve
për bukurinë.
Kureshtarët
vijnë dhe ikin,
ikin dhe vijnë…
Në kujtesën njerëzore:
Kronikë dhe profile!
Guidë, e marr me vete
deri në “Antarkdidë”…
1998
| |
| Titulli: Re: Prezantim talentesh te reja Tue Dec 08, 2009 2:40 pm | |
| Ramadan Çulla u lind në 16 qershor 1956 në Nepravishtë të Gjirokastrës. Arsimin 8 vjeçar e kreu në vendlindje. Ka përfunduar shkollën e Ndërtimit në qytetin e Gjirokastrës. Studimet e larta i ka kryer në Tiranë për oficer xhenier në vitet 1975 – 1979 si dhe Akademinë e Lartë Ushtarake, po në Tiranë, në vitet 1985- 1987. Ka punuar në specialitetin e tij në rrethet e Gjirokastrës, Tepelenës dhe Beratit. Që prej vitit 1977 është marrë me publicistikë në faqet e shtypit lokal dhe kombëtar si dhe ka botuar herë pas herë poezi. Ka shkruar mjaft vepra, të cilat janë përgatitur për botim. Mund të përmendim: “Zgjoj”, “Jug”, “Gjej diellin” dhe “Apologji poetike”, vëllime poetike; “Kodra e Melanit” guidë; romanet me tone realiste “Dështim pasioni” dhe “Në mes të erës”. Vështirësitë e madhe jetësore nuk e kanë lejuar të botojë këto vepra, të cilat shquhen për realizëm, fantazi, simbolikë letrare dhe gjetje të reja.
Ramadan Çulla është anëtar i Lidhjes së Krijuesve “Pegasi” që në krijim të saj. | |
| Titulli: Re: Prezantim talentesh te reja Wed Dec 16, 2009 11:37 pm | |
| Blerina F. Govaçi
Ky Dyfjalësh…
Poezi
"These two words"
poems
“Marin Barleti”, 2007 | |
| Titulli: Re: Prezantim talentesh te reja Wed Dec 16, 2009 11:38 pm | |
|
Blerina F. Govaçi
“Ky Dyfjalësh”
poezi
"These two words"
Poems
Redaktor letrar: Kristaq F. Shabani
Ideoi kopertinën : Autorja
Përktheu në aglisht: Dritan Kardhashi
Copyright Blerina Govaçi , 2007
Editor: Kristaq F. Shabani
Book cover : The author
Graphic art: Elton Galanxhi
Sponsor: Vojsava Shehu
Translated in English: Dritan Kardhashi
Copyright Blerina Govaçi , 2007
Ky libër botohet në kujdesin e Lidhjes së Krijuesve “Pegasi” Albania, me qendër në Gjirokastër, në kuadrin e nismën dhe projektit me 127 organizma nga shumë vende të Botës, për shprehjen e botës shpirtërore të rinisë së sotme, të ndjesive të saj të fuqishme dhe të kërkesave të saj për një ardhmëri të mirë në fushën shpirtërore.
This book is published under the care of the Authors Association “Pegasi” Albania, with headquarters in Gjirokastra, in the framework of initiative and the project with 127 organisms from many countries of the world, for the expression of the spiritual world of the youth of nowadays, of their powerful feelings and their demands for a better future in the spiritual world.
Adresa e autores:
E-mail blerinagovaçi@yahoo.com
Tel. 003558462658 | |
| Bota shpirtërore e fokusuar në aspektin ndritës letrar
Bota shpirtërore ka një pafundësi të pagjetur, pasi individualitetet e krijuara mbartin në vetvete pafundësi të paeksploruara… Ajo është e prirur të gjendet para spikatjes së një hulumtimi të organizuar edhe në aspektin poetik. Poezia me vibrimin e saj ndjenjësor, me elegancën e shprehjes nëpërmjet fjalës së artëzuar, në të quajturin figuracion të mahnit me atë nektarizëm të prurjes shpirtërore që të befason, të ndrit, të sinqerizon, të çiltërson, të rrëmben, të trondit, të ylberizon, të bukurizon, por edhe t’i nxjerr ndjenjëzimet diamante në partiturat e notëzuara që të lexohen me stil dhe mënyra të ndryshme, duke të lënë hapësira, por njëkohësisht të të emocionojnë, të të romantizojnë, të të lirikëzojnë shpirtërisht, por njëkohësisht të sjellin mesazhe ndërvepruese e fluturuese të ëmbla apo të hidhura. Janë botë që ikin, por lënë kujtesën, janë botë të pafundme që vijnë dhe krijojnë epërsinë, por edhe ruajnë vlerën e të shkuarës, pa e meremetuar e duke e shikuar me sy krtik realist, por nismojnë edhe për praninë e elementëve të rinj të përparesës. | |
| Janë kraharorë, krahë të fuqishëm, që përcjellin mesazhe të stilizuara zemrash, përvoja vetiake apo të hulumtuara. Një jetë, që vibron me sy qiellorë engjëjsh, të cilët sjellin pazazhe zhbiruese, jetuese e shpresimi…
Ky “dyfjalësh” i poetes së re Blerina Govaçi sjell përsiatje të tilla të sfondit hulumtues, që protagonistojnë, por edhe të ndjesive vetiake me një psikologji letrare, që ndikon në dylidhësinë e proceset e një maturie dashurore me normativa të reja. Bota e bukur, pasionante, kërshërore e autoritare e Blerinës shpaloset me një magjizëm rinor, domethënës, që do ta kishte zili çdo përfaqësuese e kësaj bote rinore, e cila protagoniston dhe mesazhon ide të reja.
Të folurit çiltër është një anë, sa esenciale, aq dhe e domosdoshme për të krijuar “fizionomi” të bukura në këtë lidhësi, ky kryefjala e saj është ai Dyfjalësh, që përsëritet e përsëritet në pambarim. Ky titull është një titull kodik… | |
| Titulli: Re: Prezantim talentesh te reja Wed Dec 16, 2009 11:39 pm | |
| Futuni në substratin e tij dhe do të ndjeni kënaqësinë e munguar estetike të zbërthimit të kësaj Kryefjale jetësore të pavdekshme, e cila, padyshesë, ka dhe gjurmimin e përfaqësuese nga kryeqyteti i intelektit shqiptar, Gjirokastra.
Qëmtimi i këtij spektri lë mbresa dhe hapon në trajektoret e mbartjes shpirtërore.
Kristaq F. Shabani, shkrimtar, poet
Anëtar i Lidhjes së Shkrimtarëve Ndërkombëtarë I.WA
Anëtar i Lidhjes së Poetëve Konteporanë W.P.S | |
| Titulli: Re: Prezantim talentesh te reja Wed Dec 16, 2009 11:40 pm | |
| Gjirokastër, nëntor 2007
The spiritual world focused in the shining literary aspect
The spiritual world is endlessly deep, because the created individualities carry in themselves unexplored infinities… It is inclined to be before the prominence of an inquiry organized in the poetic aspect. The poem with its sensational vibration, with the elegance of the expression through the artistic word, in the so called figuration it amazes you with that nectar of the spiritual bearing that shocks, enlightens, purifies, beautifies, captivates and reveals the golden feelings in the orchestrations of musical notes to be read in different styles and ways, creating spaces, and at the same time provide great emotions lyric notes and romantic feelings, at the same time bring along with them interacting flying messages be them sweet or bitter. These are worlds that go away, but they leave behind them the memory, there are endless worlds which come and create the superiority, yet they preserve the value of the past, without mending it and looking at it with a realistic critical eye. They initiate the new elements of progress.
They are powerful bosoms and arms which deliver stylized messages of hearts, personal experiences or researches. A life which vibrates with celestial angelic eyes which bring piercing, vital and hope-giving passages…
This “two words” of the young poetess Blerina Govaçi brings along such deep thoughts of the investigating background, which play the protagonist, but even the personal feelings with a literary psychology, which has their impact on the double relation and the processes of an amorous maturity with new norms. The beautiful, passionate, curious and authoritative world of Blerina unfolds itself with a youthful and meaningful magic, which would have been envied by every representative of this juvenile world, who plays the protagonist and delivers new ideas.
The honest expression is an essential and necessary way to create beautiful "physiognomies" in this relationship, subject of which is that "two words" which is repeated unceasingly. This subtitle is a codex title… Enter in its substrate and you would feel the absent aesthetic satisfaction of the analysis of this immortal vital Subject, which, undoubtedly, contains the | |
| Titulli: Re: Prezantim talentesh te reja Wed Dec 16, 2009 11:40 pm | |
| investigation of the representative from the capital of the Albanian Intellect, Gjirokastra. The intention of this specter leaves impressions and steps into the trajectories of the spiritual possession. Kristaq F. Shabani, writer, poet Member of the International Writers Association I.W.A. Member of the World Poets Society W.P.S Gjirokastra, November 2007 | |
| Titulli: Re: Prezantim talentesh te reja Wed Dec 16, 2009 11:41 pm | |
| 1. Nga a-ja te c-ja dhe më tutje… a. E dhunshme është bota, e egër, tinzare, gati e pashpirt. | |
| Titulli: Re: Prezantim talentesh te reja Wed Dec 16, 2009 11:41 pm | |
| b. E dhunshme është gjithçka, madje dhe dashuria vetë, e bukur dhe vrasëse, gati e tej pashpirt . | |
| Titulli: Re: Prezantim talentesh te reja Wed Dec 16, 2009 11:42 pm | |
| c. E dhunshme është jeta me grackat e saj, por dhunimi më i madh në jetë është të jetosh e (i) dhunuar për jetë. 04.02.1998 | |
| Titulli: Re: Prezantim talentesh te reja Wed Dec 16, 2009 11:42 pm | |
| 2. Ah, sytë prodhues të shikimit! Jeta ime është ajo për të cilën e fal jetimin. Më mjaftojnë vetëm sytë e tij prodhues të shikimit. | |
| Titulli: Re: Prezantim talentesh te reja Wed Dec 16, 2009 11:43 pm | |
| Më ngazëllejnë flokët e tij me ngjyrimin e zi. Puthjet e ëmbla siç di t’i japë vetëm Ai… me mënyrë ndjenjësore, si mjalti, kur ti e provon mbi buzët e zjarrta dashurore. | |
|
3. Kohë foljesh
Sa me fat
dhe sa e pafat
në të njëtën kohë
të zhurmshme,
që sa nisim
të stisim diçka të bukur
me sytë tanë të rinj
e të ndritshëm,
në anën tjetër
fillon kokëshkretë shprishja
dhe veten e ndjejmë,
papritur,
të humbur,
të ripërsëritur…
Përsëritim në pafundësi
foljen “ jemi”,
por harrojmë foljen “isha”…
| |
| 4. Sa larg nga meridiani i buzëve! Larg… sa larg, jam nga buzët që dua. Gjithmonë mbeta në vajtim? Ç’po ndodh kështu me mua?! Vajtimin, kur kam për ta kaluar?! | |
| Titulli: Re: Prezantim talentesh te reja Wed Dec 16, 2009 11:44 pm | |
| 5. Pyetja në dilemë: “E afërt apo e huaj?” Ai është gjithçka për mua, po unë për të çfarë jam vallë: një e afërt, apo mos ndoshta thjesht një kalimtare me ngjyrimin e mosnjohjes: një e huaj? 04.02,1998 | |
| | | Sponsored content
| Titulli: Re: Prezantim talentesh te reja | |
| |
| | | | Prezantim talentesh te reja | |
|
Similar topics | |
|
| Drejtat e ktij Forumit: | Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi
| |
| |
| |