|
| Poezi - ''Shqipëria e Bashkuar" | |
|
+6voglushja Mysafir Orfe@ Sofra Beton murturi 10 posters | |
Autori | Mesazh |
---|
voglushja Anëtar aktiv
Numri i postimeve : 906 Age : 42 Vendi : ngat njanit Profesioni/Hobi : psikologe Registration date : 04/07/2008
| Titulli: Re: Poezi - ''Shqipëria e Bashkuar" Mon Aug 04, 2008 6:42 pm | |
| Trojet e Arbërit
U nisa dhe shkova anembanë tokës arbnore... Për t’kujtu të parët që luftuan prore. I pashë ato vende ku pushka qëllonte. Edhe ato male ku zëri i trimave jehonte.
Kalova pranë Shkupit aty pari rashë. Më dha vullnet ajo që aty pashë. Më ra ndërmend Isa Boletini... Që çliroi Shkupin dhe aty hyni.
Kumanova na kujton emra madhështorë. Sulë Hotlën që luftoi me armë në dorë. Ismet Jashari, “Zemra e Kumanovës”. Dha jetën e tij për lirinë e Kosovës.
Sllupçani, Mateçi, Hotla heroizëm treguan. Asnjë pëllëmbë toke shkaut sja lëshuan. U bënë trimat bashkë nga trojet shipëtare. Për të vazhduar luftën tonë legjendare...
Ah sa vuajtje ke përjetuar ti o Karadak. E gjithë toka yte është ujitur me gjak. Emri yt përmendet deri sa të jetë kjo jetë. Për trimërinë tënde dhe luftën e vërtetë.
Pa të shohim se ç’na kujton toka e Dardanisë. Është simbol fitoreje, simbol i lirisë... Me kryetrimin legjendar, Adem Jasharin. I cili në dorë mbajti bajraktarin.
Drenica trime, drenica krenare... Është zemra e Kosovës, kjo tokë legjendare. I dha grusht të fortë armikut gjithmonë. Të duam Drenicë ti je zemra jonë.
Na linde Shabana, Shota e Azema. Na linde Tahira, Hamza, e Adema. Na linde burra që shkaut ja shtine zinë. Na linde burra qe na sollën lirinë.
Anembanë Shqiptaria trima ka lindur. Në ideal e për Atdhe, kanë qenë të bindur. Nga Shkupi, Prishtina, Drenica, e Tetova. Tirana, Peja, Deçani e Kumanova...
Tek ti Koshare u drejtuan trimat me gjithë zemër. Për ta mbrojt farën, fisin, dhe këtë të dashur emër. Emrin “Shqiptar” që e kemi prej në lashtësi. Dhe tokën tonë të dashur A R B Ë R I.
Të kujtojmë edhe ty Shkodër, Tropojë, Elbasan. Edhe ty Dibër, Korçë, e jona Tiranë. Janë këto vende ku shqipja fluturon. Aty është Vlora, ku flamuri valon.
Aty u luftua me armë e me penë. Për këtë gjak, që na vlon në venë. Në beteja ku trimat sulmonin si murlani. Në mërgim me rilindas për hirë të këtij vatani.
Aty kishim Samiun, kishim Naima e Abdyla. Lavdi prindërve të tyre, për këto bylbila. Ismailin, Hasanin, Bajramin mos ti harrojmë. Përgjithmonë e jetë ne do ti kujtojmë.
Edhe vepra jote Avni ka qenë shumë me vlerë. Na lirove prej mercenarëve dhe nuk lejove bejlerë. Ti ishe ilaç për tuxharë e tradhëtarë. Me ty është krenar secili shqiptar.
Ka lindur Shqiptaria gjithmonë trima. Që veten e kanë quajtur jetima. Se Atdheun e kanë pasë babë e nanë. E të robëruar, kurrqysh s’ban me lanë.
Ka dhe shumë trima, që nga kujtimet sna janë tretur. Që luftuan dhe ranë dëshmorë “kurrë për të mos vdekur”. Ishin pishtarë të popullit, që kurrë nuk u dorëzuan. Për lirinë e Arbërisë deri ne vdekje luftuan.
Ata na sollën lirinë që sot ne e gëzojmë. Prandaj amanetin e tyre në vend duhet ta çojmë. Se ata janë dëshmorë dhe tash janë pa halle. Po djega e tyre ishte « Shqipëria e Madhe ».
Për ty do të luftojmë toka jonë. Ti do të jesh e jona përgjithmonë. Derisa per rreth do të ketë ushtarë kuq e zi. E atë vend do ta quajmë “kufi”.
Perbrenda do te ketë Shqipërinë e Dardaninë. Do të zgjatet prej Ulqini e deri ne Janinë. E jona është ILIRIDA e Kosova Lindore. Kjo është Shqipëria e Madhe, Toka Arbërore.
Arbëria jonë ti ketu ishe. Atëhere kur këtu askush nuk ishte. Nuk kishte shka as sllav, as as... asgja... Arbëria jonë ti ishe e vetmja kala.
E kush është sot aj biri i shkinës. Që moti na sulmon prapa shpinës. Eh po më i ka ardhë fundi. Se do ta shkatërroj e do ta tundi...
Mjaft më me lot, nëna shqiptare. Ti je ndër gjithë nënat, më krenare. Ke lindur burra, ke lindur luftëtarë. Ke lindur trima, ke lindur atdhetarë.
Sot do ta gezojme lirine qe shume gjate e kemi pritur Ajo erdhi fale trimerise qe djemt ne shesh e qiten Gjaku i tyre eshte gjak lirie dhe gjak i ndritur Perhajr ju qofte liria qe te ne ka arritur... __________________ | |
| | | Ali Baba Tepelena Anëtar Nderi
Numri i postimeve : 187 Age : 68 Vendi : greqi Registration date : 13/08/2008
| Titulli: Re: Poezi - ''Shqipëria e Bashkuar" Sat Aug 16, 2008 11:17 am | |
| Përshëndetje të gjithëve. Është kënaqësia ime të kontrolloj shkrimet e nxiera në këtë temë,Letërsia! Meqënëse jeni në një temë Letrare,Nuk do ishte më e drejtë të shkruanit,të shpreheshit më saktë në gjuhën Letrare? Unë këtë konstatoj si fillim,sepse shoh shumë gabime.Disa ndiekiun me fanatizëm dialektet krahinor,disa nuk kanë arsimin e duhur,disa nuk kanë preokuopimin e duhur,disa nuk i kushtojnë vëmëndej duke nxierr në internet shkrime qesharake.Lutja ime personale është që ti japim kuptimin e duhur gjuhës letrare shqipe,që edhe të huajt kur lexojnë të kuptojnë se shqiptarët flasin shqip dhe vetëm shqip,që është një gjuhë e plotë,e saktë sa edhe e lashtë. Nderime. | |
| | | Vizitor Vizitor
| Titulli: Re: Poezi - ''Shqipëria e Bashkuar" Sat Aug 16, 2008 2:52 pm | |
| I nderuar... Sa per gabime drejtshkrimore, ka pas ka dhe do kete, eshte forum i hapur dhe si te dojn flasin. Do ishte shume mire po te perdorej me shum drejtshkrimi, por aq sa perdoret le te perdoret te tjerat vin ne kohe. Edhe me heret e kam cek... po filloj me veten time nuk muj ta shkruj nje koment, analize apo diqka ketu ne faqe me (ë) dhe me (ç) se te humbe shum kohe me kombinim te tasteve Alt+137 ose Alt+135 ose tjera kombinime.... e edhe mendoj se edhe anetart te tjere nuk lodhen shume. |
| | | Sofra Admin
Numri i postimeve : 7564 Registration date : 13/08/2007
| Titulli: Re: Poezi - ''Shqipëria e Bashkuar" Sat Aug 16, 2008 4:43 pm | |
| Ali Baba Tepelena ti mirë e ke, ashtu duhet edhe të jetë si ti thua, por në forum nuk mund t'ua ndalojm mendimin e lirë, dhe ka diçka që edhe po të duan forumistët të arrijnë të jetë 100% forum pa gabime drejtshkrimore nuk munden pasi që ka forumistë që janë mërgimtar, ka forumistë që janë të moshave të ndryshme dhe këtu është problemi, problem i cili po i përcjell edhe shumë forume tjera shqiptare. Me respekt, Sofra Shqiptar e shkuar Shqiptarit
Une, jam shqiponja e Bjeshkeve te Namuna, Jam flamuri qe Ismailit i rri te koka e varrit, jam pisqolla e arte fshehur ne gji te Ises, Jam gjoksi i gjakosur i Adem Jasharit.
Une, jam topuzi i Gjergj Elez Alise, Hija e Kostandinit qe sjell naten Doruntinen, Jam nje fije e mustaqeve te Gjeto Basho Mujit, Nje hap i tij qe trondit tere krahinen.
Une, jam rreptesia e Leke Dukagjinit, Nje fjale e rende ne faqet e Kanunit, Jam nje gur i bardhe ne brigjet e Drinit, Shpata qe Skenderbeu lart e tundi.
Une, jam nje strofe e bukur e Naimit, Shkruar mbi malet , fushat e brigjet, Jam malli i Serembes, Samiut, Jeronimit, Jam shpirti i tyre, qe ne kurbet vazhdon te digjet.
Une, jam deshmori qe ra ne Mitrovice, E me gjakun tim u la edhe Cameria, Se jam ai qe nuk u qa kur vdiq, Se per deshmoret nuk qan njerezia.
Une, jam nje pushke qe del nga frengjite, Jam nje kenge labe, nje tel i ciftelise, Jam Cerciz Topulli qe kurre s'ra ne prite, Jam e kuqja e flamurit atje lart, ne shtize.
Ja pra, une jam shqiponja e Bjeshkeve te Namuna, Jam lulja qe i ka mbire Ismailit te koka e varrit, jam pisqolla e arte e dinakut Ise, jam gjoksi i copetuar i Adem Jasharit.
Une jam Shqiptar e shkuar Shqiptarit... | |
| | | Ali Baba Tepelena Anëtar Nderi
Numri i postimeve : 187 Age : 68 Vendi : greqi Registration date : 13/08/2008
| Titulli: Re: Poezi - ''Shqipëria e Bashkuar" Sat Aug 16, 2008 6:02 pm | |
| - Vrana Konti shkruajti:
- I nderuar...
Sa per gabime drejtshkrimore, ka pas ka dhe do kete, eshte forum i hapur dhe si te dojn flasin. Do ishte shume mire po te perdorej me shum drejtshkrimi, por aq sa perdoret le te perdoret te tjerat vin ne kohe. Edhe me heret e kam cek... po filloj me veten time nuk muj ta shkruj nje koment, analize apo diqka ketu ne faqe me (ë) dhe me (ç) se te humbe shum kohe me kombinim te tasteve Alt+137 ose Alt+135 ose tjera kombinime.... e edhe mendoj se edhe anetart te tjere nuk lodhen shume. I dashur bashkëforumist! Nuk e kam fjalën për gabime ortografike,se mungon një presje,apo shkau tastierta dhe nxori një gërmë tjetër,edhe kjo është e metë e stafit drejtues që nuk kanë dhënë mundësin e korigjimit,e kam bërë këtë vërejtje.Ne mund të shkruajmë shpejtë dhe i postojmë pastaj shikojmë se çfar ka dalë.Mbase ka të bëj me nxitimin ton[ë,por unë e kam fjalën për drejtshkrimin e gjuhës shqipe.Sa për ë-në dhe ç-në,unë nuk e kam fare këtë problem.Shko terk paneli dhe rregulloje,instalo gjuhën shqipe dhe mund ta ndërrosh me anë të miut vetëm kur fillon të shkruash ose duke shtypur -shift-alt.Ç-ja i bie tek kllapat katror dhe ë-ja tek 2 pikat.kontrolloje..Problemi është pse të themi Qika-kur thuhet -Çika,pse të themi Buçe-kur thuhet -Buqe Pse të themi Tirona-kur thuhet Tirana etj. Është ndryshe kur shkruhet një poezi,nga një poet i asaj krahine dhe përdor dialektin e vet,si Pashko Vasa,Migjeni,Fishta etj.Në meszhe dhe në prozë mendoj duhet gjuha zyrtare,drejtshkrimi i saktë. Shëndet e respekt | |
| | | Vizitor Vizitor
| Titulli: Re: Poezi - ''Shqipëria e Bashkuar" Sat Aug 16, 2008 6:08 pm | |
| Ky version eshte i ri i Forumit, ende nuk ka dal nje perkthim perfundimtar per kete.
Une pak u nguta ne postim, ndersa Sofra ta tregoi aresyen. |
| | | murturi Ushtarak
Numri i postimeve : 517 Age : 48 Vendi : Bruksel Registration date : 19/04/2008
| Titulli: Re: Poezi - ''Shqipëria e Bashkuar" Sat Aug 16, 2008 11:51 pm | |
| Rinija e sodit!
Nga ju pritet Qe zakonin Nderen Bujarin Trimerin Ta ruani Brez pas brezi.
Nga ju kërkohet Shembulle sot Qe botës Ti tregoni Se nderin Se kemi harruar E kemi me vete Ne vetë Dhe do ta kemi.
Ju , jeni fjala Jeni sjellja Dhe miresia Për të ardhmën E këtij vendi Ne botën E civilizuar.
Librin Durimin dhe nderen Ta keni çdo here E me këto Kombit shqiptar Ti bëni ndere.
Nuk na larguan
Bashke ishim Na ndan Nuk na larguan Edhe pse Murin Ne mesin tonë E vendosen Por ishte e kot Se nuk na ndan.
Na coptuan E ne Çdo here Murin e bashkuam Me shpirt Zemer E gjake Por ai nuk u pa Po jetoj Se nuk na larguan.
E jona Ishte Do te bëhet Se aty Sdo te këtë mure Se e kemi ne zemër E do të shifet Madhesia Bukuria Si ishte dikur E jona E jona Se shpejti Do te bëhet Se nuk na larguan.
Gjuha shqipe
Ne flakë Ne ujë Ne zingjir Ne gjake Ti U shkrove Ne çdo bajrak.
Me mundime Sakrific Trimeri Ti u ngjalle Dhe u bërë Thesar me flori.
Nga dora Ne dorë u percolle Nga zemra Ne zemër U kendove Nga fleta Ne flet u shkrove Rruget e mundimshme I kalove.
Me nder u mbajte Trijumfove Edhe në vend Edhe ne mergim Ti u rrite U bërë nder Për vatanin tim E pastër si debora E ëmbël Ne shqiptim.
Ukshin Hotit
Të mbyllen Të dryjuan U friguan Nga forca e jote Trimeria e jote Dhe gjuhën Deshiruan ta kepusin Por nuk munden.
Ne erresir Qe hodhen Driten nga syt Ta moren Vetëm se u friguan Nga rrezet e tua.
Të shtrenguan Maltretuan Por s'të friguan Këtë e bene Nga friga e jote.
Të humben S´dihet As ku je As ku mbete E bene nga friga Qe emrin tënd Ta zhdukin Dhe harruan Se emri i yt Është çdo kund Dhe do të jetë Shembull i trimeris Qendreses Dituris Trimeris Dhe friga me e madhe E armikut Ti Zemra e qelikut.
Dijetaret
Kaloresit Ne fushën e betejave I thyen shpatat qe te bëhen pend e madhe.
Me pend Luftuan ne fushbetej Edhe me shumë Se shpata Ishte tash Ne doren e tyre E shendrruar Ne dituri.
Me sy të hapur Ne errësirë E nxorren dritën Kur syt Akoma nuk shifnin Dhe kishin nevojë Për vleren e drites.
Ne shumë fushbeteja Me pend Ata prapë Shpaten e bene Qe te luftoj Edhe kur gjaku Nuk shifej Se këta ishin Luftetare Me durim te madhe.
Dituria
Atje ne brendesi Të asaj botë Gjindet çdo gjë Qe ne nuk e dijm Se ku perfundon Dhe si perfundon.
Sa kemi marrur Sa kemi dhënë Por fundit si dihet Edhe sa do të jep Ne horizontet E jetës tonë.
Dikush e shfrytëzoj Shumë e me shumë Dikush pak E te tjerët fare Sepse nuk u futen Ne botën e pa njohur Për te kërkuar.
Disa u binden Se aty Lejohet çdo gjë Simbas deshires Por atje Ne brendesi Duhet te shtirret Qe gota e zbrazet Të mbushet Me pika Qe duken te vogla Por janë te mëdha Sepse Me vonë Behen deti Për lundrimet tona.
Drejtesia
Me gjen plotë Flasin Se drejtësia Është pjesë e jetës Por a është A nuk është.
Me shkrime Shkruajn Se çdo gjë Ne rregull është Por a është A nuk është.
Me dituri Mendojn se arriten Qe faktin ta humbin Por a u humb A nuk u humb Apo fakt Akoma është.
Me durim U bene te deshmuar Se drejtësia vjen Por a erdhi A nuk erdhi Apo durimi Akoma si hije Sillet rrethe botës Ku është Apo nuk është.
Me doren e shtrengaur U pershendeten Qe te tjerët Të mendojn Se drejtësia Dashuria Të ata është Po a është Apo nuk është.
A do të jetë Apo sdo te jetë kurrë E shendrruar Nga fjala ne vepër Qe ti besohet Qe është.
Voglushet
Përse nuk e dijm Se edhe voglushet Vlejn aq shumë Aq sa i madhi Se njejt ne këtë botë Marrin fryme Dhe e duan jetën.
Të gjithë voglushet Kan endrra dhe dëshira Për jetën Për të ardhmën Dhe jetojn me shpresa Të gezuar ne këtë botë Se dikur edhe këta Do te bëhen si te tjerët Ndoshta edhe me te medhenj Ne të ardhmën e tyre.
Ne vende të ndryshme Shpesh i quajne te rritur Sepse u ngarkojne Peshen qe su takon Ndërsa i madhi Tash bëhet i vogël E i vogli i madhe Ne botën e ulet Të njerezis.
Lereni te rriten Të gëzohen Me femijerin e tyre E dikur me vonë Të bëhen te mëdhenjë Me gezimin ne fytyre Për jetën e tyre Nga dita ne ditë.
Ne dashuri
Duane atë Qe ju respekton Jo vetëm fjale Qe ju dhuron
Duane atë Qe vepren ua dëshmon Se me thenje te kota Dashuria nuk jeton.
Duane atë Qe e din çka është jeta Dashuria nuk do fjale Por sjellje te vërteta.
Duane atë Qe ne jetë ta keni edhe shokë Se vetëm me fjale Nuk bëhet asgjë dot.
Deshmorve
Kenget e mia Fjalët e mia I kam për ju Dhe do ti kem Ne shpirtin tim Deri ne mbarim.
Nderin për ju Respektet e mia I mabje çdo here Si dhurate Me te madhe për ju.
Shkrimet për ju Do ti lexoj Ti shkruaj Të ua kushtoj Se ju jeni Dhe do të jeni Shembelltyre E dashuris Për tokën nene. | |
| | | murturi Ushtarak
| Titulli: Re: Poezi - ''Shqipëria e Bashkuar" Sat Aug 16, 2008 11:55 pm | |
| Shoqeria e vjetër
Një ditë Kaloja rrugës Ku jam lindur Ku jam rritur Dhe me shoqeri Kujtime kam thurur.
Atë ditë Ne zemren time Ndjeva një zbrazeti Qe ma kaploje shpirtin Ne munges te se kaluares.
Ne atë vend Kemi kaluar qaste Bisedat me te mira Me shoqerin Ne orët e vona Kur koha na dukej e shkurt.
Rruges atje E ndjeva mungesen e tyre Dhe mungesen e asaj kohe Qe nuk do të kthehet kurrë Por për mua Ishte koha me e mirë Qe jeta ma dhuroje Ne ditet e rinise.
Ne akulle
Neper akulle Rreshqiten shumë Ata te cilët Kerkonin Të arrinin ne vendin e pare E harruan Se janë ne akulle.
Rreshqiten Kur ishin te sigurtë Se nuk rrezohen Por Mbeten vetëm ne akulle Pa arritur Atje ku deshiruan Dhe ku e kishin qëllimin.
Disa Akoma aty janë Duke u munduar Qe te ecin drejt Por ne akulle Nuk mund te ecin Sepse Nuk janë mësuar Të qendrojn ne këmbë Dhe harrojnë Se janë ne akulle Duke menduar Se po ecin ne toke.
Fjala
Fole fjalën Por mendohu Para se atë Ta nxjerresh nga goja.
Mbaje fjalën Kur ta folesh Se ne atë Bazohet njeriu.
Ruaje fjalën Qe të mos bëhet arm Se ajo plagos Me shumë se çdo arm.
Fjala afron Edhe largon Edhe pse gjuha Eshtra nuk ka Dhe shkon Andej nga ti themi Me ose pa qëllim.
Fjala sheron Edhe plagon Se njeriu Lidhet Dhe ndegjohet Nga fjala.
Nga fjalët e kota
Kur mendojn se kan një dije Ose zgjuarsi filozofije Behen fjalët sikur ujë Ne rend te par derti i huj.
Kush ma shumë din E kush kuj ja kalon Atë çka ka ndegjuar Nga goja e lëshon.
Nuk e kan shumë qelsin Qe gojen ta frenojn Atë çka sot e thanë Nëse e harrojnë.
Njeriu kur genjen Edhe mendon se po din Ndoshta me fjale te kota E kërkon diturin.
Nga goja e njerzve dalin Thash e më tha pa ndal Kur nxinen ne gënjeshtër Deshirojn te jenë fal.
Edhe nuset janë leshuar Për fjalët me thash e i tha Rrejshem duke pshtjellur Me sy kurrë gjë s'ka pa.
Mos besoni fjalve Qe dalin nga këto biseda Sepse largë te tillve Qëndron çdo here e vërteta.
Nëse te tregon dikush Mos u intereso ta ndegjosh Sepse me këto vepra Veten do ta nencmosh.
Dikund nga xhelozia Edhe nga inati i pa fund Me thash e i tha ne fjale Kurrë sperfundojn askund.
Kush flet fjale te kota Nuk ka aspak njerezi Çdo here thotë qe din Se shpifjen e ka “ dituri”
Kot se kot
Nga mëngjesi der ne mbrëmje Rrine disa ulur dhe bisedojne Fjale pas fjale ne bisede Punet e huaja i vlersojne.
Dikur me vonë i rrok urija Nuk kan bërë asnjë pune te shtëpia Edhe pse pa nderpre fare Buke men gran kerkojn femija.
Se këtë e kan një dituri Të fituar nga diku nga errësira Nuk shef veten ne pasqyrë I duket vetja me i/e mira.
Çdo kush keq e ka simbas tyre Asgje kush me shumë nuk din Ne sy të tyre është çdo kush I pa moralshem , se ka njerzin.
Por me kohën çdo gjë dihet Se pa fol gojes si rrihet E ka mësuar këtë profesion Deshti e sdeshti goja ja shqipton.
Se njeriu edhe kur mësohet Smundet veten ta përmban Kesi te tillesh sjan asgjë tjetër Shoke i afert me budallane. | |
| | | murturi Ushtarak
| Titulli: Re: Poezi - ''Shqipëria e Bashkuar" Sat Aug 16, 2008 11:58 pm | |
| Balozet
Balozet dolen nga deti Qe te bëjn gerdi Nuk e llogariten aq shumë Se nuk kan fuqi.
Me endrren e tyre te mjerë Qe su ndalet turri Harruan fjalt se shqiptari Është me i fortë se guri.
Dolen balozat ne skene Me bindje te gabuar Se prej emrit të tyre Do te jemi te frigsuar.
Ne ballë të tyre dolen Djem e vajza trimeresha Balozet i lan kokat aty E as su gjinden eshtrat.
Ne gjakune tyre te keq Notuan dhe u mbyten Se do të mbesin aty Këtë kurrë se ditën.
Se bijt e shqipes krenare Nuk i frigon kurrë balozi Se me kohe nder shekuj Sna frigoj ,shpata , pushka as topi.
Anton Cetta
Burre drangu si shkemb Qe furtunave ju bërë ballë Qajte kur kendove me kenge Shumë lotin e ke ndal.
Një dhimbje , një plage U ndal , nga ti u sheru Burre e trim si shkemb I pa vdekur o drangu.
Ti nuk quhesh i vdekur Jeton ne zemren e çdo shqiptari Plak i kullave te Kosoves Si bajrak çdo kund i pari.
Ti do të jetosh ne kenge Do te lexohesh ne histori Se Kosova me nderin tënd Mburret dhe do të mburret gjithenji.
Kosoves
Oj Kosovë Ty te kam ne zemër Dhe për ty dij te kendoj Edhe vargjet qe ti shkruaj Vetëm ty do ti kushtoj.
Tek ti fusha ku lulzon Edhe bari din te rritur Bukurin tënde qe e ke Zemer gjerë edhe mikpritur.
Tek ti balta është e ëmbël Atje guri e ka vleren Edhe lisi ne maje te malit Aq te ëmbël e lëshon eren.
Atje lumi është i pastër Dhe bilbili ligjeron Ne maje te deges se zbukuruar Të tërë vendit i këndon.
Ku fishellon bariu krenar Me atë fyll te blegtoris E ne mbrëmje pa nderpre Bjen ai tel i qiftelis.
Tek ti dheu është aq i vlefshem Sikur ari me shumë peshon Jam krenare qe jam e jotja Se aq shumë zemra ty te don. | |
| | | murturi Ushtarak
| Titulli: Re: Poezi - ''Shqipëria e Bashkuar" Sun Aug 17, 2008 12:01 am | |
| Valo
Valo lart Ne çdo kohe Ne çdo vend Me koken dy krenare Me i dashuri shpend.
Valo lart Ne shtize Ne shtepi E koken dy krenare Për nënën Shqipëri.
Valo lart Qendro Ne çdo kohe Ne çdo stin Me koken dy krenare E shkruam historin.
Valo lart Mos u ndal Mos pusho Si çdo here me e para Atje lart qëndro.
Valo lart Fluturo E lirë E gezuar Me gjakun e kuq Ty të kemi liruar Të lirë të kemi Duke fluturuar.
Skenderbeu
Ne sheshin e madhe Ti qëndron Me shpaten ngritur Si atëherë Kur ishe ne jetë.
Ne maje te atit Je tash aty Sikur atëherë Kur ishe gjallë Ne fushbetejat Qe si harron bota.
Ne sheshin tënd Aty je Mbrojtes i madhe Nga shekujt ne shekuj Dhe akoma tash Fuqia e jote Mbron sheshin prapë.
Kenget shqiptare
Ne këngët tona Kendohet Ne këngët tona Dashurohet Ne këngët tona Gjallerohet Ne këngët tona’ Vajtohet Ne këngët tona Inspirohet Ne këngët tona Trimerohet Ne këngët tona Flitet Ne këngët tona Porositet Ne këngët tona Jetohet Ne këngët tona Zbukurohet Ne këngët tona Ka aq shumë Ne këngët tona Folklori i pa fund.
Ne këngët tona Thesar Ne këngët tona Shqipetar Ne këngët tona Ti ruajm Ne këngët tona Të mos i gjuajm Ne këngët tona Të kemi kufi Ne këngët tona Mos te zgjarravisim Folklorin ta ruajm E me shumë ta ngrisim.
Mos harroni
Mos harroni nderen As bujarin Dheun e shtrenjet As besnikerin.
Mos harroni gjuhën As shkrimin Vleren e saj As begatimin.
Mos harroni vendin As livadhin Ngado qe te shkoni Nderone shqiptarin.
Mos e thuani kot Se jeni Ilir Ishim çdo here Dhe jemi me te mirë.
Mos e tolerancen As respektin As qe nderon atdheun Nderon aq shumë veten.
Ne qerdhen e shqiponjës
Ne qerdhen e shqiponjës Shumë here U versulen gjarperinjet Qe zogun te ja helmojn.
Me dashuri te madhe Shqiponja mbrojti Zogjet e vete Duke e coptuar gjarperin cope –cope Se shqiponja I kishte thonjet e medhenj Dhe i kishte dy kokë.
Atje ne qerdhe te shqiponjës U rriten zogjet Qe krihet i moren Se bashku me nënën Tash fluturojn Ne lartesi te qiellit te lirë.
Zogu
Zogu Nuk këndon ne kafaz Se kenga e tij Quhet mallengjim.
Zogu Nuk fluturon ne kafaz Se fluturimi i tij Quhet dështim.
Zogu Nuk gjalleron ne kafaz Se shpirti i tij ESHte nën roberim.
Zogu Nuk ka drite aty Se çdo drita e tij Është errësirë.
Zogu Nuk dallon ditë as nate Se ne kafaz Çdo here është e njëjtë.
Zogu Ka dëshirë te dal Të fluturoj Të gjalleron Por është ne kafaz Duke vajtuar këndon.
Çdo kund
Ne atë bore Malsore Ne atë shi Shqiptari Ne atë ere Bese e nder Ne atë stuhi Për liri Ne atë mal Për ideal Ne atë ditë Si celik Ne atë akulle Zbathur Ne atë lageshti Trimeri Ne çdo vend Me pushk Me pend Neper shekuj Për te dashurin vend.
Kush
Kush e don erresiren Askush Përse e adhuron Dikush Kush e cungon lirin Shoqerin Përse ndalet integrimi Për gjinin Kush te keqes i jep emere Ajo është femër Kush mendon se vlen me shumë Se është grua Nuk ka aspak respket nga unë Dhe se dua Kush e perdor atë Se çdo here Si femra jemi gabim E pa drejt Pse kështu e bindin njerzin Se ka faj te dyfisht dhe gabim Burri burrë Mashkulli mashkull Qe e bind shoqerin. | |
| | | murturi Ushtarak
| Titulli: Re: Poezi - ''Shqipëria e Bashkuar" Sun Aug 17, 2008 12:06 am | |
| Ne udhekryq
Rruget na takuan Aty Ne udhekryq Ku prisnim Unë dhe ti.
Aty ishim Dhe nuk folëm Por rrugën E kishim Ne te njetin drejtim.
E atë udhekryq Ti ke pritur Edhe unë Pa ditur Qe dikur Do te bëhemi udhetar Të te njejtes rrugë Të drejt.
Fjale filozofije
Mos e shani erresiren Përse Ndizeni një qiri Të bëhet drite Erresira si ka fajet Po ata qe se luftojne E ju; Ndizeni një qiri.
Mos rrini ne ëndërr Përse Zgjohuni nga ajo Të shifni realitetin Mos rrini ne ëndërr Duke kërkuar kot Realizimin.
Mos kerkoni shumë Përse Por jepni nga vetja Me shumë Se kufiri i kësaj Akoma nuk është zbuluar.
Mos e mundoni veten Nga një e kaluar Përse Shendrrone ne gezim Se ai qe s'ka një te kaluar te hidhur Sdo te këtë As te ardhme te gezuar Kështu thotë ; Filozofija.
Koha
Nuk mudem te theme Se Koha është vetëm kohe Qe me veti merre ditet tona.
Ajo është kohe Qe Me veti sjelle shumë Qe ne nuk e kuptojm.
Nuk mundem te theme Se Çdo gjë vjen dhe shkon Nga koha ne kohe Duke marrur Dhe duke dhanur Koha për kohën. | |
| | | murturi Ushtarak
| Titulli: Re: Poezi - ''Shqipëria e Bashkuar" Sun Aug 17, 2008 12:14 am | |
| PARAJSA
O vëllezrë shqiptarë! Pa të zëm' udhën e mbarë, T'i bijem pas urtësisë Dhe dritës e diturisë, Të mos rrimë n'errësirë, Se nuk është pun' e mirë. Neve që qemë njëherë Në gjithë botët të ndjerë, Dhe të par' e të lëvduar, E të rënd' e të dëgjuar, Trima të fort e të mirë, Të rrimë sot n'errësirë. . . . . . . . . . . . . . Ishin trima prindit tanë, Pa emrë përjetë lanë. Aleksandr'i Math i ndjerë Dhe shumë shokë të tjerë, Q'ishinë me të të parë, Qenë gjithë shqiptarë. Muntnë së pari Greqinë, Pasdaj muntnë dhe Persinë. Zunë dhe Hind e Afrikë Burratë trima pa frikë. Faqen e dheut e fituan, Më çdo anë mbretëruan. Selefqinjtë(1), Ptolemenjtë(2), Gjithë ç'qenë të mbëdhenjtë, S'qen' as grekrë as bullgarë, Ishin burra shqiptarë. Kombinë tën e nderuan Dhe Evropën e shpëtuan Nga kurt' i zi i Persisë, Dh'i dhanë nder Shqipërisë.
Pirrua romanët mundi E gjithë jetën e tundi. Kostandin'i Math, q'i thonë, Dh'ajy ish nga fara jonë. Gjithë njerëzit e mbarë, Thua, qenë shqiptarë. Shqipëtari ka lëftuar, Dhe ajy ka mbretëruar. Aleksandr' i Math Greqinë E kishte bërë të tinë, Me luft' e kishin marë Prindit tanë kordhëtarë, Pa në Thivë njerës lanë, Thivasit u ngren' i vranë, I vranë me të pabesë, Pas zakonit të Moresë. Shqipëtarët kordhëtarë Thivësë i vunë zjarrë! S'i kursyenë gjë zjarit, Vetëm shtëpin' e Pindarit, Se ish vjershëtor i ndjerë Dhe i parë mi të tjerë. Shqipëtarët pas Greqisë Iu lëshuanë Asisë, Njeri kurrë nuk i mundi, As u qëndroi dot gjëkundi, Gjithë përpara i vunë, Faqen e dheut gjith' e zunë. Burr' i math i Shqipërisë Ndënji në fron të Persisë, E arratisnë Daranë, { Darai III } Njerëzi e ti e vranë! Aleksandri dha lirinë, E shpëtoi nga xgjedh' Asinë, I dha nder dhe Shqipërisë, Mëmës së ti, q'i dha sisë, Përkujdesi njerëzinë Dhe pruri qytetërinë, Bëri udhë e qytetë, Pru gëzim në gjithë jetë Edhe sot Aleksandria Na rrëfen punët e tija. Evropën e ka shpëtuar Nga njëxgjedh e mallëkuar. Këto punë shqiptarët I bënë, ata të parët, Ata të parëtë tanë, Edhe emërë na lanë. Edhe Pirroja ish burrë, Që s'ka pasur shokë kurrë. Ay romasit i mundi, Italinë tër' e tundi; Tekdo që kishte lëftuar, Botën e kish tëmerruar. Kshhu edhe shumë të tjerë Shqipëtar' ishin të ndjerë. Ishte mëm' e trimërisë Edh' e zonj' e urtësisë Shqipëria kurdoherë, Që nxirte burra të vlerë. Trima burra të vërtetë Sa kanë qënë në jetë Të gjithë ajo i polli, Trimëria soje dolli. Qe dhe një koh' e një ditë, Që polli dhe përënditë, I pat pjellë Shqipëria, Pa u falej njerëzia, Dhe besoninë qëmoti Që në Shqipëri rrij zoti, Vij rremet i njerëzisë, E i falej Shqipërisë. Tomori nuk ësht' i pakë, Që nxjer dhe sot zë pa flakë, Se rrininë përënditë Ndë atë natë e ditë! Prindit tanë i besonin Përëndit' e s'i mërgonin. Përëndi e trimërisë Ishte mëm' e Shqipërisë. Shqipëtari trim më fletë Rronte gjithënjë në jetë, Shigjet' e ti vrëngëllinte, Vdekjenë me vet' e shpinte! Përëndi e bukurisë Me shijët të gjithësisë, Q'ësht' e bardhë si dëborë Nuk e lij kurrë Tomorë, Flinte në shtratthit të artë Shtat' i bardhë posi kartë. Leshërat i kish të arta Edhe faqezët të zjarta, Ballë, gushë, krahëruar, Llërë, pulpë, këmbë, duar, Pej drite ishinë bërë, Sikundër dhe trup' i tërë. Si dëbor' e kishte gjinë, Pa sill nër mënt bukurinë! Kur kthehej e të shikonte, Zëmrënë ta përvëlonte. Zën' e kishte si bilbili, Faqetë si trëndafili, Diellin e urdhëronte, Në gjit të saj përëndonte, Në shtratthit të saj e vinte, Edh' e mbant' e nuk e linte, Tërë natën e pushtonte, Pa në mëngjest e lëshonte. Hëna këto duke parë, Dhe duke tretur e tharë, Ligej fort shum' e drobitej, Kahënitej e venitej, Se i haj zëmrën nakari, Që djek i shkreti si zjarri. Përëndi e bukurisë, Q'i ip dritë njerëzisë, Nga gjir' i saj dritë qitte, Hënënë e përsëritte, I ip pjesë bukurie Edhe shij' e drit' e hije. . . . . . . . . . . . . . . . Dhe fqinjët e Shqipërisë, Armikët e përëndisë, Kshu treteshin nga nakari, se ish burrë shqipëtari. Sa mbretërë të dëgjuar, Në Shqipëri të uruar, Sa burra të fort' e trima, Me vështrim si vetëtima, Kan' ardhur e kanë shkuar, Dh' emri s'u është haruar! Me ta bashk' ish trimëria, Dhe me ta ish urtësia, Të dyj' ato mbretëronin, Mëmëdhen' e lulëzonin, Ish parrajsë Shqipëria, Se ishte gjall mirësia. Bukuri e përëndisë, Përëndi e bukurisë, Këmbergjëntë, leshflorinjtë, Duke mbledhurë pëqinjtë, Në Shqipëri tekdo shkelte, Bari mbint' e gjethi çelte, Dhe luletë lulëzonin, E bilbilëtë këndonin. Ajo dhe në re qëndronte, Edhe nd'erë fluturonte, Tekdo vij, ip bukurinë, E përndante mirësinë. Bëheshin mollëtë ftonjtë, Portokaletë, lemonjtë, Manatë, rrushtë, qershitë, Fiqtë, arratë, lajthitë, Pjeshka, thana, vadhja, shega, Ulliri me shumë dega, Gruri, misëri, peceli, Elbi, tërshëra e meli. Ish i veshur vëndi gjithë, Dhe pill shumë pem' e drithë, Drur'i dardhësë me dardhë Ish si zonja sisëbardhë. Nër fushatë luleshumë Lumënj vrapmëdhenj pa gjumë Shkoninë duke kënduar Me kanisk të math nër duar. Ata mëmë kanë renë, E ajo ka atë denë. Dheu, kafshëtë, bagëtia, Shpestë, gjithë njerëzia, Pin' ujët e tyr' e prëhen, Dhe bimërat pa të s'bëhen. Tek shkonte lum' i uruar, Q'ishte si ar i kulluar, Kafshëtë dhe bagëtia, Lëçinin si mizëria. Edhe grat' e Shqipërisë Gjithë me foshnjë në sisë, Sicila ish mbretëreshë Dh'e bukur si pëllumbeshë S'shihnje një gjë të shëmtuar Dhe pa gas e të helmuar. Edhe vashëzë mes'hollë I kuqte faqja si mollë, Dorën q'e kish pej ergjëndi, S'e hiqte nga avlëmëndi, Gjithë ç'i duhej në jetë, I bënte të tëra vetë. Në viset të Shqipërisë S'kish gjë përveç mirësisë, Moskamja dhe varfëria E të tjera të këqija? Kurrë në Shqipëri s'ishin, Mase dhe emërë s'kishin. S'kish as kurva as kurvarë, as të liq kish as kusarë, Gjithëkush vetë punonte, E njeri nukë përtonte; Sicili fort mirë shkonte, Haj, pij dhe tepëronte; Këto me djers' i fitonin, Më shumë nukë kërkonin, Se kish duk nga përëndia Dhe uratë Shqipëria. Ish shumë trim shqipëtari Dhe i bukur si fill ari, Si burratë edhe gratë Ishinë trime me shpate, Ish ligë vëllazëria, Edhe besë miqësia. Shqipëria gjithë nderë Kisht' e ishte shum' e ndjerë. Shqipëtari ish i mirë, Dhe kish emër të pavdirë. Shqipëria shum' e vlerë Ish e madh' e gjat' e gjerë, Se ahere s'ishin shqehtë, As maxharëtë, as vllehtë, Ishin gjithë shqiptarë Në atë kohët të parë, Qeltëtë kishinë fqinjë, Q'ishinë brinjë për brinjë. Ishte një tjatrë jetë, Shi t'artë shtininë retë, Ish një ver' e gjithënjëshme E një kohë shum' e bëshme, Dhe në dimërë vërritë, Që mbaninë bagëtitë, Ishinë plot manushaqe, Dheu kish bukuri mi faqe. . . . . . . . . . . . . . . Shqipëtar' ish i vërtetë, Trim i bukur e i qetë, Fjalënë që ip, s'e kthente E s'doj kurrë të gënjente. Të miratë gjithë ç'janë I kishin prinditë tanë. Bima pillte kallinj tetë, Nëntë, dhetë, dymbëdhetë. Të tërë dhenë ta rrihnje, Plak të kërrusurë s'shihnje, Veç kalliri unjte kokë, Nukë dilte përmi shokë. . . . . . . . . . . . . . . . Vasha fill e vetëm shkonte, Njeri kurrë s'e shikonte, Në flori ngarkuar shkonje, Gjësendi nukë pësonje. Kish ahere Shqipëria Gjithë ç'kërkon njerëzia, Zot'i math e kish uruar, Pa ishte fatbardhësuar, Kishtej njerës të vërtetë, Trima burra pa të metë, Kish kamjen' e dashurinë, Mirësin' e urtësinë, Ish e tërë një fëmijë, At' e mëm' e bir e bijë, Kish bulmet e pem' e drithë, Edhe të miratë gjithë. Mijëra vjet kështu shkuan, Shqipëtarëtë s'u ndryshuan, Patnë gjith' ato që duhen, Kishinë nder' e lirinë, Pa dhe gjithë mirësinë, Se njeriu e njerëzia Ushqehenë nga liria. Njeriu lindi i liruar, Pasdaj e kanë penguar. | |
| | | murturi Ushtarak
| Titulli: Re: Poezi - ''Shqipëria e Bashkuar" Sun Aug 17, 2008 12:15 am | |
| Gjithë botënë romanët E vunë poshtëë, veç tanët U pren' udhën' e s'i lanë, Pa shumë lufëtra ngjanë. U mbyt në gjak Shqipëria, Po rop s'u bë njerëzia, Nuk' u bë rop shqipëtari, Po qëndroi si ish së pari! Dha shpirtin e gjakn' e derdhi, Në zgjedhë si kau s'erdhi, Mburoi nderr' e Shqipërisë Dhe sendrën' e njerëzisë! Mbajti lirin' e ra vetë, Trimërinë s'e la shkretë. Pa kur erdhë egërsirat Me të gjitha të pahirat, Si hynë, shqeh e të tjerë, Duke vrar' e duke prerë, Të gjithë kombet' i zunë Dhe në kurt të keq i shtunë, Njeri përpara s'u dilte, Gjithëkush udhën' u çilte. Vetëm prindit trima tanë "Gjer aty, barbar'!" u thanë. Dhe kur erdhë nga Asia Të shumë si mizëria Tyrqitë, q'ishinë trima Dhe binin si vetëtima, Pa më thoni kush lëftonte Edhe gjësendi s'pësonte? Vall' elinët a bullgarët! Apo neve shqiptarët? Njeri tjatërë s'kuxonte, Veç shqipëtari lëftonte! Ajy prap' e ka shpëtuar Evropënë e verbuar. Kush nuk e di Skënderbenë, Që nderojti mëmëdhenë? "Lum ti, moj Shqipëri!" thashë, Armët e ti' kur i pashë Ndë Belvedere në Vjenë, Sikur pashë Skënderbenë. Dhe sot nga armët e tija Kullon fjeshtë trimëria! E di njerëzi e tërë Atë zot ç'punë ka bërë Kur hiqte Skënderbeu shpatë, Trimavet u ipte date! Burra të veshur në hekur Dhe luftëtarë të pjekur, Q'ishin në luftë kaluar Përmi kuaj të harbuar, Kur hiq me kordhët të prehtë, Q'ishte si pëndëz e lehtë, Posi pjepërin i priste, Në vdekje pa ndjer' i klliste, Njerin' e kalën e çante, Të dy më katër i ndante. Mirësin' e trimërinë, Dhe mëndjen, e urtësinë T'ati zoti njeri kurrë S'e ka pasur nonjë burrë. Vet' ajy burr' e trim ishte, Edhe shokëtë që kishte, Si Tanushi me Uranë, E Moisiu me Hamzanë, Si Maneshi e Muzaka, Që hidheshin posi flaka, E si Lekë Dukagjini, Si Perllati, si Mardini, Zënëbisha, Araniti, Gjon Koka, q'ish si hastriti, Kont, prens, mbretër e të tjerë, Burra të vler' e të ndjerë. Qenë trima të vërtetë, Nuk u bënë rop në jetë. Opopo! ç'kanë lëftuar, E ç'punë kanë punuar! Sa mbretër e prensër qenë, Njohnë të math Skënderbenë, Zun' udhën e urtësisë, Ishinë lark marrëzisë, Për Shqipërinë lëftonin, Madhëritë nuk' i donin, Po kishin vëllazërinë, S'e qasninë djallëzinë, Pa lan'emërë përjetë, Zotërinjtë e vërtetë, Veç Shqipërinë mejtonin, Të tjeratë i harronin, S'kishin ata thashetheme, Të këqija e të rreme, Donin gjithë mëmëdhenë Dhe kombin' e Skënderbenë, Kush i rrij kundrejt Tyrqisë, Veç burrat' e Shqipërisë, As Sërbij' as Bullgaria, As Elladha as Vllahia, As Venetia qëndronte, As tjatërë komp kuxonte. Evropa ishte e shuar, Njerëzit të mallëkuar, Kishin vdekurë nga frika, Nga Tyrqit' u binte pika, U trëmpnë gjithë me radhë, Dhe Vlladisla me Uniadhë, Si gjithë këta të rinjtë, Dhe papa e vyzandinjtë Më një ditë Konstandinë Tyrqit' e zunë dh'e pshinë, Kostandinopoj' e ndjerë S'u mbajt, po ra menjëherë. Grekërit' ishin të vdekur, S'hanin dot barut e hekur, Le të mbahen me lëvdatë Grekërëtë posi gratë, Me fjal' e me thashetheme, Janë të gjitha të rreme. Kishte vdekur njerëzia, Rronte vetëm Shqipëria, Veç shqiptari lëftonte, Njeri tjatërë s'kuxonte. Kordhëtar tjatërë s'gjenë, Tyrqitë, veç Skënderbenë. Skënderbeu me të parët, Me të gjithë shqiptarët, I qëndruanë Tyrqisë, I dhanë nder Shqipërisë, Ata duall' e lëftuan, Gjith' Evropën' e shpëtuan. Të Skënderbeu kishte shpresë Aher' Evrop' e pabesë. Rrëfe, o mal' i Sopotit! Edhe ti, Tomor'i zotit! Me oshëtimë tregoni, E me vetëtimë thoni, Dhe ti, fortes' e Beratit! E ju, bregoret' e Matit! Folë, fol' o Drin'i shkretë! Q'i ke parë me sy vetë Të tër' ato ligjërime I mer vesh zëmëra ime. Këto gjithë po i dimë, Më tëhu tani të vimë. Pas Skënderbeut Shqipëria Nukë ra në të këqija, Se në kurt' kurrë s'ka rënë, Poshtë njeri s'e ka vënë, Se shqipëtari ish burrë, Nënë zgjedhë s'hyri kurrë. | |
| | | murturi Ushtarak
| Titulli: Re: Poezi - ''Shqipëria e Bashkuar" Sun Aug 17, 2008 12:16 am | |
| Nder' e vjeftënë e mbajti, Dhe sedrënë nuk e ndajti, Nuk e harroi mëmëdhenë Dhe lirin' e Skënderbenë, I huaj në vëndit tënë S'shkelte dot, se nuk ish thënë Retë muntte të përpinte, Në Shqipëri s'munt të vinte; Fill e vetëm shqipëtari Udhëtonte si m'i pari, Me mbledhët të pleqësisë Shihej pun' e Shqipërisë Ligë kishin të vërtetën, Që sbukuron gjithë jetën, Kishin udhë urtësinë, Besë kishin njerëzinë, Udhërëfenjës e dritë Kishin gjithë mirësitë. Gjithë sa qenë të parë Dhe me mënt e kordhëtarë, Q'i dhanë jetë Tyrqisë E nder të math Shqipërisë, Të tër' ishin shqiptarë Sa bënë punë të mbarë, Si Qyprilit' e të tjerë Burra me emr' e të ndjerë. Shqipëtari mbretëronte, Ajy lëftont' e gjykonte. . . . . . . . . . . . . . . Shqipëria ishte zonjë E kishte të madhe pronjë, Shqipëria kurdoherë Ka nxjerrë trima të vlerë, Mehmet Alin', Ibrahimnë, Gjikënë, Gjolekë trimnë, Rrapon e Ali Pashanë, Silahdarë e Shkodranë E shumë njerës të tjerë, Si këta dhe më të ndjerë. Ishte vash' e Shqipërisë Ajo zonj' e urtësisë, Dora Distra nga Përmeti, Q'ish në diturit si deti. Gjithë gravet u ka dhënë Nder dhe mëmëdheut tënë. E kush e bëri Morenë? Gjithë shqiptarë qenë. S'ish shqiptar Marko Suli? Xhavella e Miauli? Bubulina e Kanari? Shqipëtar bir shqipëtari. Me armët të Shqipërisë Iu hoth themeli Greqisë, Po grekërët e pabesë, Që iu bënë zot Moresë, S'e duanë shqiptarë, Kërkojnë t'i bëjnë varrë! Po kush bën në këtë jetë Varr' e shokut, bije vetë. Nukë trëmbet shqipëtari Nga greku e nga bullgari, Nga Mal'i Zi, nga Sërbia Nukë trëmbet Shqipëria. S'trëmbet kurrë shqipëtari, Dhe sot ësht' ajy i pari, Bota gjith' e kanë parë Në luftëra shqiptarë, Plevna, Shipka s'u harua, Koha shumë s'u mërgua. Neve muntmë venetjanët Dhe barbarët e romanët, Turqinë edhe Persinë, Afrikënë e Hindinë. . . . . . . . . . . . . . Gjithë njerëzit e dinë Kush e bashkoi Italinë. Cilët për vdekj' e për kokë Garibaldi kishte shokë? Shqipëtar ishin të tërë, Ata punë kanë bërë. Edhe sot lul' e Tyrqisë Janë djemt' e Shqipërisë, Njerës t'urt' e të vërtetë, Të ditur e pa të metë. Edhe sot është i zoti Shqipëtari si qëmoti, Çdo punë që ka punuar, Kurdo e ka trashëguar. Këto të vërteta janë, E të rrema brënda s'kanë Njeriu po të mësonjë, Këto do t'i kupëtonjë. Eshtë fjalëz e vërtetë, Që tjatërë komp në jetë S'i arrin dot shqipëtarit, Burrit trim e punëmbarit. Ka nxjerrë e do të nxjerrë Shqipëria kurdoherë Burra t'urt'e të vërtetë, Ka pasur dhe do të ketë. I ka dhënë përëndia Gjithë ç'donte Shqipëria, Se e ka ngrehur përjetë Zot i math e i vërtetë. Shqipëria s'copëtohet, Kurrë nukëvarfërohet, Posi hëna përsëritet, Kurrë nukë kahënitet | |
| | | murturi Ushtarak
| Titulli: Re: Poezi - ''Shqipëria e Bashkuar" Sun Aug 17, 2008 12:17 am | |
| Gjithë ç'jemi shqiptarë, Jemi një fis e një farë, Kemi të tërë një shpresë, Një gjak, një gjuhë, një besë, Besë kemi përëndinë Dhe ligë vëllazërinë, Jemi gjithë shqiptarë, S'jemi të çar' e të ndarë, Jemi shtëpi e fëmijë, At' e mëm' e bir e bijë. Mëmë kemi Shqipërinë Edhe motër urtësinë, Kemi ndihmës trimërinë, Mëm' e atë përëndinë, Se asaj i prumë besë, Të gjith' atje kemi pjesë. . . . . . . . . . . . . . . S'jemi as turq as kaurë, Mos e thoni këtë kurrë, S'jemi grekër as bullgarë, Jemi vetëm shqiptarë Ky emërë na ep nderë, Pa s'na duhenë të tjerë, Kemi gjuhëzënë tënë, Zot'i math na e ka dhënë, Dhe komp e mëmëdhe kemi, Të humbur në jetë s'jemi. Ajy që s'do mëmëdhenë Dhe kombin e vetëhenë, Dhe gjuhënë që flet vetë, S'është njeri i vërtetë. Ata quhen tradhëtorë, Janë të mjer' e të gjorë, Faqezes e gënjeshtarë Dhe të paqën' e të marrë, E lenë mënjanë nderë E lipin derë më derë Ata janë posi berri Edhe të ndyrë si derri. Nder e vjeftë s'munt të ketë Njeriu i tillë në jetë. Gjithë ç'jemi shqiptarë, Jemi një s'jemi të ndarë, Kët' emërë mjaft e kemi Dhe na ep nder kur e themi, Eshtë emr'i Skënderbeut, Emr'i gjithë mëmëdheut, Me kët' emrë të bekuar Tanëtë janë lëvduar. Selenik e tatëpjetë Ka qënë dhe do të jetë Vënd'i tër' i Shqipërisë Me ndihmët të përëndisë. O ju fqinjtë e pabesë! Mos bini me atë shpresë, Shqipëria s'copëtohet, Shqipëtari nukë ndrohet. Ju e njihni shqiptarë, E kini parë më parë, Po mos delni nga kufitë Edhe lini marrëzitë. Që të kemi miqësinë Të gjithë dhe dashurinë, S'ka njeri të marrë pjesë, Për të zonë do të mbesë I zoti 'shtë shqipëtari, Ajy që ka qën' i pari, S'ka njeri tjatërë pjesë, Pa nukë ka besa-besë. Shqipëria ka të zonë, Q'e ka pasur gjithëmonë, Me qënë gjall shqipëtari, Ç'kërkon greku dhe bullgari? Dhe Mal'i Zi e Sërbia Ç'kërkojnë nga Shqipëria! Hiquni, o të pabesë! Se e zeza do t'u presë! Djemt' e Skënderbeut përjetë Janë burra të vërtetë, Ç'e pandehtë shqiptarë? Të vdekur, q'i bëni varrë? S'e dini ç'u ka punuar? S'më ngjan t'i kini haruar. Kush ia ka me të pabesë Shqipërisë, do të vdesë, Do të vdes' e të humbasë, Nga nakari të pëlcasë, Shqipëria do të rronjë, Paskëtaj të mbretëronjë. . . . . . . . . . . . . . Në pastë nër shqiptarë Pakë grekër e bullgarë, Pakë shqiptarë janë Vallë nëpër fqinjtë tanë? Ne duam vëllazërinë, Dashurin' e miqësinë, . . . . . . . . . . . . . Pa luftës s'i trëmbet kurrë, Shqipëtari është burrë. Edhe Evropa e tërë Sonte me ne është bërë, Se të drejtën ne e kemi, Ne të zott' e vëndit jemi. . . . . . . . . . . . . . . Sot për sot Maqedhonia, Thesprotia, Mollosia, Dhardhania, Iliria, Paravea, Haonia Që u thoshinë qëmoti Bota, po s'u thosh i zoti, Bëjnë gjithë Shqipërinë, Edhe fqinjtë ton' e dinë. Tani, djemt' e mëmëdheut! O të bijt' e Skënderbeut! Ju, o vëllezër e shokë! Pa mblithni mënttë në kokë, Xgjuhuni, o shqiptarë, Se afëroi dit' e mbarë! Mos vini veshnë në botë, Si të dojë le të thotë. Gjithë ç'jemi shqiptarë, Jemi një komp e një farë, Edh' e tërë Shqipëria Eshtë një si përëndia. Lereni mënjanë fenë, Të shikojmë mëmëdhenë, Të jemi miq në mest tënë Dhe shokë, si kemi qënë, Ta shtojmë vëllazërinë, Dashurin' e miqësinë. . . . . . . . . . . . . . Jemi djemt' e mëmëdheut Gjithë dhe të Skënderbeut, Sicili le të besonjë Sikundër të kupëtonjë, Po feja të mos na ndanjë, Në xgjedhë të mos na mbanjë. Përpiqi për vethet tuaj, Mos për bot' e për të huaj. Eshtë dit' e diturisë Sot e koh' e urtësisë S'bën dot punë marrëzia, Padija e foshnjëria, Poshtë ndarja e nakari, Qoftë lark nga shqipëtari, Rroftë bashkimi përjetë, Q'e fali zot'i vërtetë! Ta kemi vëllazërinë, Miqësin' e urtësinë, Një fjalë gjithë të themi E një dëshirë të kemi: Të nderojmë mëmëdhenë, Gjuhënë e vetëhenë, Shqipërinë ta shpëtojmë, Së gjithash ta lartësojmë Atë kemi gjithë mëmë, Në të huaj nuk' e lëmë Pa njeri të mos kuxonjë Ta pres' e ta copëtonjë. Shqipëri, o jetëgjatë! Ty të kemi mëm' e atë Dhe për ty do të lëftojmë, Gjersa të të trashëgojmë! Për ty gjithë, dit' e natë, Mejtohemi gjer' e gjatë. Ti kurrë s'prishesh, s'shkretohesh, 7 As drobitesh, as pengohesh. Më ke gjithë bukuritë E të tëra mirësitë: Ke fusha me lule shumë, Lumënj të mbëdhenj pa gjumë, Male të lart' e të veshur, Buzën' e detit të qeshur; Gjithë gazë ta dha zoti, Ta ka falur që qëmoti; Më je dritëzë në dritë, Me të gjitha mirësitë. Për ty shumë do të thoshe, O Nuseja bukuroshe! Ti s'plake kurrë në jetë, Posi përëndia vetë! Vdekja edhe pleqëria, Shëmëtimi, dobëtia, Ty s'ta zënë dot pëqinë, Mësa zënë përëndinë! Ke pjell' aqë të vërtetë, Sa s'nëmërohen në jetë, Pa ke pjellë Skënderbenë E gjithë trimat sa qenë. Ke sot djem t'urt' e të mirë, Trima me shumë dë shirë. Nukë vdesin shqiptarët, Janë vet'ata të parët. Dardha nënë dardhët bije, Dit' e sotme qe dhe dije, Nukë shuhet njerëzia, Vdes e ëma, rron e bija, Rron i biri, q'është vetë I ati që qe ndë jetë. Trëndafili, që ep er1%, Çeletë sërish në verë. Ju priftërë mjekër gjatë, Q'u quan kombi uratë, Uratë e përëndisë, Q'është drit' e gjithësisë, Munt të bëhi të pabesë Për të mirët të Moresë? | |
| | | murturi Ushtarak
| Titulli: Re: Poezi - ''Shqipëria e Bashkuar" Sun Aug 17, 2008 12:17 am | |
| Hrroni dot mëmëdhenë? E pse? Ç'e kemi Morenë? Krishti grek nukë ka qënë, Dhe besën ata s'e bënë. Dhe ju hoxh' e ju dervishë Mos shihni xhami e kishë, Si kisha 'shtë dhe xhamia, Tekdo është përëndia, Pa të tërë njerëzinë Zot' i math e ka të tinë, Se përpara përëndisë Nj'është tuf' e njerëzisë Kush ka zëmrë të qëruar, Munt të jet' ajy m'i çquar, Se po vetëm urtësia N'afëron te përëndia. Ta doni keq përëndinë, Po bashkë me Shqipërinë. Shqipëri, të qofsha falë! Të kam mëm' e më ke djalë, Në gjit tënt ngrihem e bije, Ti ke fuqi përëndie, E mer në gjit bukurinë Dh'e nxjer prapë kur hap gjinë. Trëndafil' i kuq me palë, Që nga gjiri yt ka dalë, Është gjaku i një mbreti, Që prëhje ndë gjit tënt gjeti. Nga të mos nxjerç lule m'erë Ti, që këllet kurdoherë Ndë gji vetë bukurinë? Gjithë tek ti ven' e vinë. Parrajs' e vërtetë vetë Është Mëmëdheu në jetë.
NAIMI | |
| | | murturi Ushtarak
| Titulli: Re: Poezi - ''Shqipëria e Bashkuar" Sun Aug 17, 2008 12:20 am | |
| Shqiponja
Ti me dy krena Me mijëra zemra E pa plakur kurrë Mbreteresh e lartesis.
Ne çdo kend Fluturove , Jetove Si me e para Nder te parat.
Ne çdo zemër Aty hyrë Dhe jetove Edhe pse emri i yt¨ Pengnte Krahet e tu¨ Donin ti shkurtonin E te lenin pa fluturim.
Ti prapë fluturove Ne qiellin e lart Ne çdo kohe Dhe nuk te lodhen kurrë Stinet e motet Dhe as ftohtesia.
Ti jeton e jetove Ne pragun e çdo kuj Ne zemren e re Ne zemren e vjetër Perpos teje Ska As sdo te këtë Mbreteresh tjetër. Gjurmet e mia! Ne
Kur menduan se heshtem Ne folëm E fjala e jonë U be barot U be krisme Qe malet u tronditen Dhe ujqit u friguan.
Krismat tona E ngriten ne këmbë Edhe te vdekurin Dhe i treguan Se fjalën sja kemi harruar.
Emri i ynë I tha botës prapë Se jemi akoma Ata qe kemi qenë Krenaret e shekujve Dhe ballin hapur Ne çdo hap.
Ideali
Qetesi Jo ftohje Jo dyshime Jo mendime te prishura Jo fanatizëm Egoizem jo Skandalizem jo Jo lot Jo avantura Nuk dalin këto nga unë As nuk dolen Se me mbane gjallë Ideali i im Qe e kam dhurate Dhe trashegim.
Guri
Behuni si guri Qe mos te ju lekund As era As stuhija Qendroni aty Dhe mos levizni.
Mos ligeshtohi Ne rrugët e huja Se ato janë Vetëm mashtrim Qe dikur hapin plage.
Kur guri leviz Nuk mundet prapë Të fitoj vendin e njet Atë qe e kishte Para levizjes.
Nuk mundet me Qe guri Të jet si me par Sepse ka levizur nga aty E vendi ka mbetur si shenjë Qe toka se harron.
Shumë
Sa baroti Sa buka Sa kripa Sa besa U dha ne këtë vend Dhe ia rriti nderin Tokes time.
Sa kenga Sa vallja Sa fjala Sa dija U linden këtu Dhe ia rriten nderin Atdheut tim.
Sa varri Sa permendorja Sa historia Sa vujtja Por se mposhti kurrë Vendlindjen time.
Sa kurora Sa burgu Sa tortura Sa rrahja Por nuk e perkuli kurrë Kombin tim shqiptar.
Sa toka Sa mali Sa fusha Sa deti Jetoft çdo here Vendi i im i dashur Kombi im i dashur I Iliredes se vjetër.
Bota
Me thanë Se bota mbahet Vetëm nga ajo Qe shifet Por jo nga ajo Qe ndegjohet.
Syri shef Ndërsa veshi ndegjon Por nuk besohet Pa e pa me sy.
Njeriu është i vogël Ne këtë rruzull E nganjëherë Behet Sikur te ishte Guliveri Por kot Prapë mbetet Njeri i vogël E këtij planeti Toke.
Nganjeher Mendja gjykon Ashtu si ajo don vete Si ka dëshirë Si ka nevojë Por syri se ka pa Edhe pse veshi E ka ndegju.
Por kjo Nuk është asgjë me shumë Është vetëm Ilizion i joni Iluzion i huaj Me sy te mbyllur E asgjë me shumë.
Përse
Përse Bota E urren botën E njeriu E urren njeriun Sikur te ishin Gjakpires Të njeri-tjetrit.
Përse fëmijët Lotojne Për fajesi Të te moshuarve Qe u bene prapë femij.
Përse dashuria Është vetëm fjale E kjo Nuk deshmohet Me vepër
E kjo fjale Shpesh e humb Vleren e saj Të bekuar.
Deshira e saj
Asaj i falen të gjitha Pasuri Flori Por ajo Nuk deshti Dhe iku Pas deshires se saj.
Asaj i dhanë çdo gjë Veshje Mbathje Po ajo Nuk deshti Dhe iku Ne endrren e saj.
Asaj i falen ylberin Henen Diellin Por ajo iku Dhe shkoj Aty ku zemra dhe mendja I pushojne. | |
| | | murturi Ushtarak
| Titulli: Re: Poezi - ''Shqipëria e Bashkuar" Sun Aug 17, 2008 12:21 am | |
| FJALA
I thanë fjalës: tani je e lirë Po fjala s’ kish fuqi t’u thosh: nuk më duhet E c’ më duhet kur s’ u thashë atëherë kur duhet? Kam mbetur pa krahe, Kam mbetur pa qiell, Jam jetë pa ëndërr, Jam ëndërr pa jetë. I thanë fjalës: je e lirë Veshtire, tha fjala, sa vështirë Të besosh se je e lirë; Pasi ke ngrënë rrokjet e tua, Pasi ke mbetur cung Dhe liria bëhet burg . I thanë fjalës: liria jeton. Fjala ua ktheu : S’jam si Kostandini qe pas vdekjes udheton I thanë fjalës: ti je liria Për ta kuptuar këtë duhet fare pak Ajo e besoi, Ajo hapi gojen, Por në vend te tingujve Prej saj doli gjak | |
| | | murturi Ushtarak
| Titulli: Re: Poezi - ''Shqipëria e Bashkuar" Sun Aug 17, 2008 12:23 am | |
| POEZI NGA KRISTINA RASI
PSE HESHTJE, S´JEMI NË ËNDËRRA?!
Kur të gjithë flasin, kundër liridonëve, Ne, përqafohemi me heshtjen makabre... Edhe kur të huajt, flasin në emrin tonë: Me gjuhë të ndryshme dhelparake, Ne, prap rrim në heshtje! Edhe kur bota "demokratike", Po na qorton në kupë të qiellit: Pse ne duam "Vetëvendosje", Pse, ne i duam aq shumë rrezet e diellit! Ne, marrëzisht, veç e dëgjojmë!... ...Dhe, heshtim! Sa keq!... Dëgjojmë në heshtje marroqe, Edhe kur Evropa " e re" na i shurdhoj veshët, Me kujdesin e saj... Që ne të integrohemi ... Me ata të largtit, por jo nuk lejon: Të ribashkohemi, Me të dashurit, të afërmit! Vëllau me vëlla e motra me motër! Edhe atëherë, ne si të mjerë: Bëhemi se nuk kemi dëgjuar asgjë!!! Rrimë , kalirojmë të qetë! Mjafton që bukën s´po na e marrin nga sofra, Mjafton se nuk po na shqlmojnë, Por, po i nxisin ta bëjnë këtë milicë, mjeranët tanë... Për një kafshatë buke të thatë... Ata, nuk po reagojnë edhe kur ju na vratë! Aferim u qoftë zotëri evropianë -demo (n) kratë! Ndërsa ne: Heshtim edhe pas ditës së përgjakur të 10 shkurtit! Heshtim edhe pas në natën vrastare, Vallë, deri kur bota do të ngopet, Me varre të reja shqiptare! Zgjohuni ore shqiptarë! Jo! S´ jemi në ëndërr të keqe! Po realiteti na sakatosi, përballë Kësaj errësire kryeneqe! A po i dëgjoni kasnecët e lirisë: Ademin, Albinin, me rininë: Po kush si ata ore, ia don Kosovës lirinë?! A po i shihni se ende po dergjen heronjt e ri, Burgjeve të "demokracisë"! Mos pritni! Shkoni, pas kushtrimit të tyre, Nëse doni të fitojmë, Kundër kolonializmit, e tradhtisë, E cila po krekoset, po parfymoset Me gënjeshtra politike si lavire! Ne, po e shohim të gjitha: Krimet, tradhtitë, mashtrimet! Si në dritën e diellit, Ata, po duan të na i verbojnë sytë, Të na e marrin edhe kaltërsinë e qiellit! Sa tmerr! As kjo nuk na shqetëson!!! As këto nuk e prishin fuqishëm, Heshtjen vrastare, heshtjen tonë! | |
| | | murturi Ushtarak
| Titulli: Re: Poezi - ''Shqipëria e Bashkuar" Sun Aug 17, 2008 12:25 am | |
| MALËSIA E MADHE
Oj Malësi . e bukura Malësi, Ty të gjithë të kanë lakmi! Të gjithë, u munduan të bëjnë për vete, Por, Ty, gjhithmonë Shqiponjë Krenare mbete!
Kurrë nuk ndjeve frikë, moj Malesia jonë, Djemë e cuca për ty luftuan! dhe deri në fitore do të luftojnë, Armiqtë nga trojet tona do t´largojmë!
Zgjohu vrik, moj Shqiponjë sulmuese, Kundër hordhive pushtuese!
Ftoi në log heroizmash:
Manastirin dhe Gostivarin, Presheven ,Bujanovcin, Drenicën , Mitrovicën, Çamërin, Topelicën Plaven dhe Gusinë, ...Dhe të qëndrojmë si Shqiponjat, Të RIBASHKOHEMI në folenë tonë shekullore. Me Nënë Shqipërinë!
Betohemi në Flamur e Nderë! Me Armaten Kombëtare Shqiptare, Do ti mbrojme si kurdoherë; Trojet tona etnike shqiptare!
Asnjë çast s´kemi harruar: FBKSH -ja , është betuar: Kombin tonë, me djersë e e gjak, Prap ka për ta RIBASHKUAR! | |
| | | murturi Ushtarak
| Titulli: Re: Poezi - ''Shqipëria e Bashkuar" Sun Aug 17, 2008 12:25 am | |
| SHQIPËRIA ETNIKE: Shefki Ollomani
SHQIPËRIA ETNIKE
Gurthemeli i Pellazgjisë, është krijesë e Përëndisë, Panteoni i përëndive, është vullneti i hyjnive, embrion për shqiptarinë, këtu Zeusi kish selinë.
Është legjendë mitologjike, është baladë e lashtë kreshnike, është etni pellazgjike, është hyjneshë ilirike.
Është tempulli i Dodonës, piedestali i Shqiponjës, është altari i lirisë, sot është zemra e Ilirisë, është rilindja e Arbërisë.
Është si Dielli kur rrezon, porsi Hëna kur ndriçon, është kështjellë gur mbi gur, është Shqiponjë e Flamur, është Feniks që nuk vdes kurrë.
Është burim e gurrë lirie, është betim e gjoks rinie, është ylber e yll gjithësie, është kala - themel Shqipërie.
Është prush që përvëlon, është këmbanë që ushton, është rrebesh që shkatërron, ortek bore që mbulon, është tërmet që tmerron.
Është si lulja plotë me erë, dallëndyshe në pranverë, është kullë brezash me bajrak fisi, vatër arbërore me bardhësi plisi.
Është zjarr e vullkan, është stuhi e uragan, është furtunë e bubullimë, është rrufé e vetëtimë, është top e jatagan, është princ e kapedan,… që luftojnë për vatan.
Është gjaku ynë që nuk falet, zemra jonë që nuk ndalet, është si buka në çerep dhe si uji nën një kep, është si ajri n'atmosferë, është si drita në humnerë, pa të cilat s'ka jetë as nderë.
Shqipëria Etnike është e gjallë, si baroti e guri strallë, është një rrënjë që s'shkulet fare, ëndrra jonë mijëravjeçare, është si nuse me kurorë lavdie, zanë e bukur Ilirie.
Kjo Shqipëria jonë Etnike, është trimëreshë heroike, që nuk njeh asnjë pushtet, derisa të bëhet Shtet. | |
| | | murturi Ushtarak
| Titulli: Re: Poezi - ''Shqipëria e Bashkuar" Sun Aug 17, 2008 12:27 am | |
| Një nate nga netet pa gjume
Zgjohu Kosovë!Zgjohu nëna ime e dashur, balli dhe emri im i shkelur, zgjohu,oj!A po e ndien vajin tim? A po sheh si ti kam ngulur sytë mu në zemër,mu në shpirt, si t`i kam hedhur duart rreth belit për të përqafuar unë, ashti yt? Zgjohu,Kosovë!
Nga degët e mia të thyera kush po dahet, këtë cater kush po e le? Ç`janë këto gjurmë gjaku që po shtohen nëpër fytyren tënde, këto varre e murana qe po sillen vërdallë rrethë shtëpisë sime?... Zgjohu, Kosovë!Zgjohu, nëna ime e dashur, balli dhe emri im i shkelur, Zgjohu, Kosovë!...
Sonte vëtem mbeta e në derë të oborrit askush s`po me troket, askush më, thua vdekur jam e harruar Në këto troje e suka gjaku.
Thua më është shkrimbur hisja e mbyllur dera e konakut..... Zgjohu, Kosovë, flakë e hershme e ashtit tim t`pelcitur. Bota në ty le të kallet!
Poeme
Kosovë! (ripunim)
A më ndigjon o malli im i zhuritur! Me dhimbje sërish te therras nga thellesia, O Toke e vaditun shekullit te gjatë, Me gjak e me eshtra që kërkoj Liria!
Unë një vocrrak i yti, i tretun kësaj botë, Pa shtëpi, pa strehe, pa liri ne Atdhe… Nëpër gjamë e gjëmime të vajit të shpirtit, Po të thërras unë sot e të them: Ku je ?!
E dij se si Truall qëndron në mes t’ballkanit, Ti zëmer e Atdheut e tokve të Ilirisë! Po ku më je ti o popull, o tokë e përgjakur Që thirre nëpër flakë emrin e Lirisë?!
Çtë gjeti ty o Kosovë martire, bijt e bijat ku janë ?! Kur sot ty sërish po të qesin në treg… E bixhoz po luajnë me ty si atëhëre… Kur gjymtyret ti prenë e të ndanë me Nanë !
Çpo bëjnë politikanët e tu, doktorët, profesorët… Analiste, Gazetarë, Biznesmene e të tjerë çfarë janë…?! Çpo bëjnë ata që mi ke vënë në kyre ?! Për pamvarsinë tënde, vallë çfarë thonë?!
Çfarë thonë pra bijtë e tu që mi ke mbi krye… Kur Europa i lëshon fjalët si në mejhanë...: “Që Kosova të jetë prap nën Serbi…” Për ato deklarata turpi, bijtë e tu, çfarë bëjnë ?!
Ay kryeparlamentari, vetë Presidenti, Kryeministër-pari, dhe Parlamenti, Intelektuale e të tjerë, të graduarit doktora… Pse heshtin e nuk flasin, por rrijnë si kodosha!
*** Oh, asgjë nuk thanë, asgjë nuk bënë, As nuk do të bëjnë, këtë mirë e dij! Veç ofshame e popullit për njerzit e vrarë, Do të ndigjohet shekujve të veshur në të zi!
Kosovë, Kosovë, unë ta shoh prap lotin... Gjamën e vajtimin ta shoh në sy si atëhere… Fabrikat e sllavise po e terin barotin... Racizmat po i stërvisin që të të vijnë në derë...!
Si shefa e drejtues te autonomisë, Do të vijnë ata me maska të reja… Të gjoja integrimit të shtetit të Serbisë, Në Europën kurvë, he’ këtë e vraftë Rrufeja!
E pastaj Kosovë, shikoj kreret që ke sot, Se si në Beograd kafen do ta pinë… Biles në darkë të madhe te fitores sllave, Vallën gisht për gisht doktorat do ta shtrijnë…
E vashat Kosovare, nanat që qëndrojnë Krenare për bijtë e vrarë në emër të lirisë... Rrobën e përjetshme të zise do ta harrnojnë, Dhe vorreve të Heronjëve vajtimi do të nisë...!
Ehhh rinia jonë, jetimët, bijtë e luftëtarve..., Udhëve të botës do të tresin sërish mërgimtarë… Sepse shpirti i tyre nuk do të mundet ta durojë, Atë shkelje të gjakut të Etërve të vrarë !
Kosovë, Kosovë, të shoh të tradhëtuar si mos më zi! Nga klyshet e tradhetisë të etur për tituj e lavdi Që pas premtimesh tinzare nga shok e miqasi,… Po nenshkruajne ne heshtje, që ty të lënë nën Serbi!
Ehhh, atyre po mu raftë një pikë përmbi sy! E kurr, as vorret mbrënda mos i laçin ! Politikanëve e të gjithëve çfarë sot mi ke në kyre! Nëse ata pamvarsinë për ty urgjent nuk e thërrasin!
E nëse Europa pamvarsine nuk ka me ta ligjërue, Si shtet më vehte, Si popull Kosovar në përgjithsi, As vetë Europa nuk do të jetë kurrë e bashkueme As nuk do të ketë kurrë paqe, as drejtësi !
E t`gjithë të ligat ballkanit dhe Europës mbarë, Ja sjellin racizmat e sllavit e të grekofilisë, Të cilët i kanë miqt deri dhe ndër Shqiptarë Që Tiranës e Prishtinës më rrijnë tuj u kapërdisë !
Kosovë, mos qoftë e thënë që të heshtë e drejta! E bota aq mizore mos më u kallzue, Për gjakun që shkoj krojeve si lume pa u ndalë, Për atë pamvarsi që po shkon tuj u largue!
Dhashtë zoti që krenë në Europë dhe në Shqiptari U bashkofshin bashkë në vepra e mëndime… Dhe ta dhaçin ty të lumën pamvarsi, Si shënjë qytetrimi edhe për Europën në lindje!
Migjeni - Recital i Malësorit
0, si nuk kam një grusht të fortë t'i bij mu në zemër malit që s'bëzanë, ta dij dhe ai se ç'domethanë i dobët - n'agoni të përdihet si vigan i vramë.
Unë lugat si hij' e trazueme, trashigimtar i vuejtjes dhe i durimit, endem mbi bark të malit me ujën e zgjueme dhe me klithma të pakënaqura t'instinktit.
Mali hesht. Edhe pse përditë mbi lëkurë të tij, në lojë varrimtare, kërkoj me gjetë një kafshatë ma të mirë... Por më rren shaka, shpresa gënjeshtare.
Mali hesht, dhe në heshtje qesh. E unë vuej, dhe në vuejtje vdes. Po unë, kur? heu! kur kam për t'u qesh? Apo ndoshta duhet ma parë të vdes?
0, si nuk kam një grusht të fuqishëm! Malit, që hesht, mu në zemër me ia njesh! Ta shoh si dridhet nga grusht' i paligjshëm... E unë të kënaqem, të kënaqem tu' u qesh. | |
| | | murturi Ushtarak
| Titulli: Re: Poezi - ''Shqipëria e Bashkuar" Sun Aug 17, 2008 12:31 am | |
| ËNDËRR E KEQE
Një natë pashë në ëndërr Më erdhi një “shkencëtar”, si lugat, Nuk më frikësoi fare, Por më përrallosi gjatë!...
Herë më dukej plak satanik, Herë më dukej i ri, Fytyrën e tij e dalloja, Si një kusar, apo gomar faqezi!
Erdhi më pyeti, çfarë je moj? Hiqej se është mik, deshi t´më mashtrojë! I tregova se jam: Bijë nga Shqipëria… Papritur u egërsua fytyrë e poshtëër e tija! Jo, s´je nga Shqipëria ma ktheu; Por,je nga Kosova, je nga kombi kosovar, A se paske dëgjuar, A s´ju kemi thënë më parë?! Filloi të fliste me një serbishte të marrë. Ia ktheva me vrull, ik nga këtej sa më parë! Filloi të më fliste me një gjuhë të trashë, Kinse e bukur kosovare... I mbetej në grykë fjala ime, Fjala e bukur shqiptare!
E mallkova me hidhërim: Ty, t´u thaftë goja, Pse po na nxirrni konflikte, Pa u ndier për këto fare nevoja!...
Kush ju pagoi, Kush ju mashtroi, Kush ju mundi, Kush ju frikësoi?!
Ai më tha përsëri: Ti s´do jesh shqiptare. Do ta keni një identitet të ri! Mos më keqkuptoni, s´ jam armik, Por vula ime, gjendet në sirtarët Me firmat Serbi-Unmik.
E keni gabim ore faqezi... Kurrë s´do t´mundeni ta ndani, Gjuhën tonë në copa, me barbarizma, të huaja… Ne, e kemi një Shqipëri...
Mundimin kot e keni përcaktuar, Kurrë identitetin tonë se ndani: Ne, një ditë me diell shqiptari, Kemi për t´u ribashkuar!
Ma ktheu me dinakëri, Dhe dukej fort i zemëruar: E kërkon Evropa dhe bota; Identitetin tuaj për ta ndryshuar!
Ndryshe, kurrë s´do t´ju ndihmojmë... Ndryshe, s´ do t´ju duam, Ndërrojeni gjuhën tuaj dhe flamurin, E pastaj të shikojmë!
Hiqni dorë nga lashtësia shqiptare, Bëjeni mish-mash, bëjeni kolgomerat, Sa e lumtur jam vërtetë, Që s´u çmenda atë natë!
Lugetërit -thonë, vrasin, Lugetërit –thonë, çmendin, Por, kurë s´ do ta arrijnë Të na e ndërrojnë gjuhën. Ani, se përkohësisht, Munden me dhunë t´ na e kolonizojnë vendin! Jo, kurrë! As në ëndrra, s´na duhen lajkat! As në ëndrra s´ na duhet ”ndihma” e tyre! Larg duart nga trojet tona , Me politikën tuaj djallëzore -lavire! | |
| | | murturi Ushtarak
| Titulli: Re: Poezi - ''Shqipëria e Bashkuar" Sun Aug 17, 2008 12:33 am | |
| STRALLIT TË SHQIPËRISË ETNIKE
(Kushtuar, Dedë Gjon Lulit)
Pas shumë vitesh të errëta robërie, Rrezatoi një hije shprese... Vringëlloi një ditë gëzimi: Në Malësi u dha kushtrim bese!
Dedë Gjon Lulit birit të Hotit, Pa iu tremb syri aspak! Ay, nip i Kastriotit, Në Deçiç ngriti bajrak!
Ngriti Flamurin e vegjëlisë, Hapi krahë shqiponja krenare, Në ato male të Shqipërisë, Si kudo në trojet shqiptare!
Ah! U frikësuan sulltanë e krajlitë, Qe tronditur Evropa plakë, Nga Stambolli në Mal të Zi! Planet e tyre morën flakë!...
Shpejt, Evropa thikën gjeti, Trojet tona t´i copëtoi, Por, shqiponja kurrë nuk fjeti, Folenë e vet në Vlorë e dërgoi!
Ballkani u ndez në flakë, Shqipërinë, keq e copëtuan, Kryengritjet tona partizane, Kurrë deri sot s´u shuan!...
Kryengritjet nuk do të shuhen, Deri sa të ekzistojë jeta!.. Shqiponja krenare, se pranon gjymtimin, Do t´i ribashkoj trojet e veta! | |
| | | murturi Ushtarak
| Titulli: Re: Poezi - ''Shqipëria e Bashkuar" Sun Aug 17, 2008 12:35 am | |
| Pse kjan
Pse e kjan kokrrra e zallines uj e krue q e rrjedh ledines pse thon shekujt gjak kan qit pse esht shue e bardha drit edhe verbt e,plast ka ra se n shqipni ran grek e shkja ran n Kosovë ran n qamri vasha e djepa për me gri me dhunu me marr at nder për me shkel çdo gja me vler pse ran yjet copa copa pse ne mshir su prek europa a thue treg këtu ish për mish loj e maska njiqind fish ngerh mos kput ne shkuj t,motit po ku ehst pra feja e,zotit ku esht besa e e dheut t globit n qiell,po siilen koh ,t, e kobit pse kalue kan normat ,n horre pse jan shtrue nder ligje qorre nuk ka dheu ma ideal nuk ka kush krimin me e ndal nuk ka t bardha t gzueme mote nuk don hana me u sjell toke e ka humb ,çdo gja kuptimin se n çdo pllmamb e,kan mbjell krimin ne për mod nëpër saksija mish për loj esht ba shqipnija për arena e gladiator shum jan gjet kryqtar sherbtor me lue loj me thik ne dor her me thik e her me shpat jan tue therr shqipnin ngrat tu i therr vashat tru i ther grat mbasi i her ti ken dhunue mbasi epshet t,ken qetsue foshnje t n gjak kur t jen skurrrue kur t ken dal diellit t dy syt hanes shpresen i kan mbyt yjzve e shpresen ju kan pre thon se kurr ma s kan me nxe as për grek po as për shkje as për ata q e lujten loj qe mbas perdje than me goj për me e shndrrue shqipnin ne ploj vasha t bukra brum pre ylli për me i gjvesh nder fjera pylli me u coptue zemrate nanes t fikt me i ra diellit e hanes sa her qel mi kan dy syt kur shkjau foshnjet n thik tu i mbyt kush e shkrou ke t loj te ndyt me ja pre shpresat e stines me i humb këngën kanarines me vra tokën për gjith jet bes a s shpres ma mos më mbet veç me mbet shekujt n bela ne sherr me mbet me grek e shkja me e hum dielli at vullnet më me u ndje toka me det s e lumnojn nder shekuj n jet se n për gjaqe mbesin n dhe n jet te jetve komb e fe ka humb nder ka humb kanu vasha a gra jan tu u dhunu kod as norm pa u rrepektu as nji ligj n konvent as n leter luhet n thik tash loj e,vjetër ka mbet prona nën lugeter prona e zotit tok me dor qe me shi me lule e bor e mbaroj zoti ma dhor por ne norma e pat shkrue kush po i shkel mor zot a thue kush po ngopet tue shujue dhun e gjak e lot pa nda kush po shkel etik me gra si gjithmon veç grek e shkja si gjithmon ai rus shergjija qe lshon cubat kah shqipnija kur europa plak me thija nëpër lozhe dredh do flok nuk na u gjet njiher si shok as si mik po as si vlla me e ndal turrin n grekk e shkja vashat tona s jan striptiz ndigjo mosk ndigjo pariz ndigjo rom ndigjo berlin nuk perlyhet kombi trim qe pat erz e qe pat nder kod ka pas shqipnija e,mjer buk as uj ah mos më pas drit as diell as miell,n për thas as n për magje buk as kore esht ushqye me nder arbnore pse europ nuk ja besove grek e shkja mbi shpin ja lshove un për ty n flak isha mbyt t kisha fal po vesh e syt t kisha fal s ete kam vlla pse pa mshir me ke lan nën shkja keq moralin ma ke tha vasha e cuca m jan dhunue diell e han pse me i verbue pse me shti urrjetjen n guri n kob mbi glob tash rrin qivuri se urrejtja vlon ne gji m jan prek drit m jan prek inngji m jan perlye vashat ne gji nderi jon ah kushton shtrejt pse sllavianit si ndal frejt epshet te egra e turr barbari s esht për dhun gjithmon shqiptari shpi publike me u shkarkue grek e sllav me kalirue n shpin te grues e qiks shqiptare tue pas norma nderkombtare qe pa hjeshem ti po i shkel mi ke lidh udhet me tel norm as bes ma s ka kah del as nuk dalin norma e besa as urtsija as pajtesa drue s en morte rrin ngatrresa flaka e zharit ndezun n mni ka me djeg gjith qytetni ka me djeg n civilizim se sot shkollat jan ba krim norma e letra mos më vle hilet lir po jan tu u ble thue pazare shkurt me u pre paskan dal për qytetni n institute paskan mbi paskan nis n banka shkollore kso etike nde roborre mem marr rrrug nder kryqe qorre jo europ se ne s jem le as me u shit e as me u ble për dy pare mos më vle se un jam e gjall shqipnija n geg e tosk ku m rrin etnija m kan rrethue me norma t kqija edhe me sillen si qakalli me m marr dhe ekokrra zalli me mi prish po djem e vasha e ti m luen me lojn t trasha her me turk qe ish dikur he rme grek me sllav si ur tue lidh prore nji miqsi ma ke vesh shqipnin me t, zi mike vesh me gjam këto troje jepi fund pra ti ksaj loje ma lidh besën me fjal goje edhe me bes qe ta dha zoti me ket tok qe kastrioti amanet ta la me shkrepa me mi kqyr si fmijt tu n djepa mos mi le ti ato bolla me mi mbshtjell vashat belholla me i helmue për t gjall ne zemër se ai zot ty tlen pa emër t len pa tok e pa dy sy t len ,nder shekuj mbyll me dry dit as nat tii mos më pa n dhun me mbet nën grek e shkja ti permbys djepat nder prroje #te lshon gjam e gjak për goje shum gjarpij ti lshon n për hoje sot europ ti mendja e motit mbaje fort beesen e zotit me këta djem te kastriotit me këto vasha gjeraqina s e nuk jan po ruse e shkina për me u zan gjall si robina por se dije n mot qe vijn me duar kryq jo ma nuk rrijn kan me u djeg siç u djeg osa bash me vvllazen djem fatosa e ty flaka do t perpin do tmerr shkja do t merr latin grek e,shkja po rus e shkin se kur ne t lshohem kah turri ke me pa ti qendres burri grueje e vashe e sokoleshe kur te dla flaka mbi sheshe as nder mend ma mos te shkon se nder ne gjaku s at vlon ka me mbet ma vash e grue nder kamb t shkjjaut e nën dhun shtrue se këto jan do zana t sukes jan stermbesa te oso kukes do t e shihsh flak s e,jo mahi permrbi qiell e dheun,e zi sot ma mir ma shkruaj at leter lënë hilen lojn e vjjeter por ku bjen ne det tivari kah presheva e gostivari deri n prevez ne ato grigje n suk t gusis ne pllaja e brigje n tuz n malsi en n fush dardane fort mi lidh me at gjuh nane nji shqipni t,rrin nën drit hane fort etnike nën drit dielli t ket liri kah toka e qielli sa ma par me hy n europ mos ja luej lojnat me cop tash ku r t vjen sivjet janari n tok dardani rend ma i pari pamvarsija me u lulzu n kushtetut europ me e shkru mandej nisu n troje tjera kah preshev medvegj e mjera kumanov e manstiri n strug e ohe rn dhe iliri n mal te zi ku ka shqiptar m liro rrugg e m len te par se n europ jam hisedar jam ma mi pari me perrija kah çdo ligj e qyttetnija kam pas fatin bloz e,hi ma kthe shpresen ne saksi ma kthe fleten n ftue e n bli ma lulzo tokën me pun mi largo varfri e dhun m vesh n qelik e m vesh n ushtri ball ti bëj ah malit t zi shkjaut e tjetrit rus shergji mos më kqyr n durbi me fe jam shqipnij a n nji fole n tosk e,geg un kshtu jam le un jam lind s e em ka lind nana me tri fe me shum nishana por për dhe për gur e hise bashk i kam po far e fise sia ajo flaka me shperthye nuk ka turr q emund me i thye se shqipnin bashke kan nan si kryqtar e musliman din shqipnin e kan iman ekan shpirt e,kan mbeshteje si për uj për te kan etje si për shi qe etja n bari pervlon n flet siç pervlon zjari si për gjak q e vyshk damari ahstu vyshken pa shqipni geg e tosk e dardani ilirid edhe malsi follorin e qameri pra ta dijsh ´ ti n mot e vjet kqyr shqipnin ne fush e det n lidhje kombesh zonj le të jet me ato troje me ato ara n pun e drit me ken ma e para e tmos m sillen ktej balkanit ujq e tigra t car dushanit peretj larg andej karpati larg mi qo mos i ndjek t fati se klta dhun m kan dhan m e,pi trembdhjet shekuj mi kan nxi
vargu i lotit
Vargu im shkon deg me deg pik mbi tosk e pik mbi geg kahdo n,lot si curril ari prek,n,për gjak,te,çdo,damari, thrret,,n,për,krena,e,n,për,ndërgjegje, rrokllis,lotin,,gur,prej,megje, kërkon,drit,e,kërkon,shtegje, ju kërkon,bijve ,t,shqipnis, n,gjuh,amtare,te lashtsis, nji themeel,të ri,me,e,nis me bes hane,e,rreze,dielli me currila,qe,i,lshon,qielli, me,er,t,freskt,prej,karajfili, me,dy,krih,e,me,dy,kokë te mbeisn vllezer miq e shokë ,e,t,mos,kputet,gaku,e,fija, as,,aort,qe,lidh,shqipnija, rrug,e,zemrës,n,fise,t,mija, lidhnu,prore n,fjal t,qelikut, n,bes,e,shend,t,adriatikut, si ai diell qe lidh ,bregore n,rreze,e,drit,qe,i,mban,për,dorë edhe,yberi,si,qafore qe lidh,qiellin e bjen me pi, tu i,shendrit,currilat,n,shi edhe ju me gjakun sheg lidhni pipat deg me deg jo shqipnin për t gjall, me e djeg veç pse don kshtu i far padroni me u nda copash dhe i joni mbledhni geg,lidhjet për vlla t gjith damart,gjaku ku i ka, lidhni bashk,siç,lidhet,ari, me kullim e gjuh shqiptari, mos u shponi,n,fjal,e,zhgjet sa,nji,gogel,për,,me,mbet, n,hart,shqipnija,mos,,me,u,gjet, lidhni,kokrrat,n,për,çdo,pip, n,yj,largpams,,e,gjuhën shqip, me ngjyr shege sa nji det ti mbajm bashk tri fe,n,nji,shtet ,s,ka,q,na,ban,as,krajl,as,mbret, shkrueni n qiell,këto vargje t,mija, ti,lexoj,kur,t,lindet,fmija, ti,mbaj,syt,për,kah,shqipnija, jo kah greku e kah armiku, se,me,u,thye,mundet,qeliku se,na,kjan,adriatiku, na,kjan,dheu,,e,na,kjan,shkolla na,shkretohen,sheg e,mollla, na,lidh,hasmi,n,pranga,,e,bolla na,i,nxinë,ditet,qe,ika,moti, na,largon,prej,jetë,,,e,zoti, e na djeg,me,flak,,baroti, kur,njiher,n,cop,t,na,ket,nda, n,tre,gishtrij,me,grek,e,shkja, kur ne zemër ,trinitrinë te na e ngul,,e,t,hterr,shqipninë, me shtiz,hasmi,n,.dy,,barkusha, kan me kja po mali e fusha, myzeqeja e dardanija fusha e Shkodrës e qamerija mosni ,mosni,tosk,e,geg gjaku juaj qe vlon n,dy deg prej nji nane e nji rrem,mishi besën tuaj vall,kush e prishi e ka prish thon trinitrija mos më mbet nji brum vllazrija lot me ra nëpër saksija e jo uj qe lshon curili e jo shqip me kndue bilbili me e gzue fleten karajfili me lidh ,n,gjuh ,e, n,komb,krahinen dialektin e mot e stinen bashk me e mbajt shqiptart kaptinen at kaptin me dy kok,nane te shqiponjës iliriane vargu im qe pik ne vrri majes t pendes,n,ftue ,e,bli shkon tue pik po flet më flet tue mbledh ngjyr nder hoje e blet don shqipnin me e,kthye ne jet geg e tosk me i ëmbëlsue shkon tue marrr currila n krue tue thirr vash e tue thirr grue tu marr,ari gurr me gurrë tu prek, gjakut djal,e burrë kah rrijn moshat i ri e plak vargu im tue pikue n gjak tue rrshqit ngjyra porsi shegë sharton ëmbël tosk e gegë pajton fmijt,t nji nane djegë edhe moshat,lidh n ylbera vargun tim qe e mban era era e shqipes ne krih ere qe thrret diell e yll pranvere qe thrret shqipet,ne cak,ndere n,lidhje e pun,e ne është t skeletit n,për,kallij te bereqetit bardh me qesh si vala e detit nan shqipnis me i mbajt at diin kryq e fe edhe krahinë mbaj karrshi sllav e latin tosk e geg se jeni vlla mos ndegjoni grek as shkja as gjarpij qe,u,flasin n,vesh tok e dhe qe u bëjn pershesh sa për din e për krahinë leni pllumba e kanarinë le të kndojn ne gjuh te vet leni valet bardh mbi det lidhni gjuh lidhni adet lidhni gjuhën shekujt n,cak shqipja jon e ka nji gjak lidhni shpresat,nxet si flak e mos ndigjoni fjal turrece kah shperdajn shtrigat kasnece an e mban me kryq t ballkanit akingji te car dushanit jeniqer te helenis rus e vlleh te trinitris mbani,n cak krent e shqipnis mbani thumbin mirë ne sy hasmi n,tokë,kur don me msy me tri fe,qe i keni n ,kry me dy krena e me dy,krah mos u bëni mish për gjah se për gjah e mni u kan nda mish t nji nane për më tha behuni djem te urt për nanen për shqipnin qe e,mahnit,hanen qe din bashk me ndejt n,tri fe qe i gzon tokes gur e dhe por qe gjakut ia njeh eren se e kan nan shqipni pranveren prandaj kryqi kurr si ndan sa t ket lulja qel mbi than ngjyren t bardh,e gjaku i ftonit forc e shqipes krih t drangonit kurr shqipnija s bëhet dy se nji zmer e ka n sy se e,ka t nanes veç nji mish nuk esht tym qe del n kamish por esht gjak qe,vlon.n.nji vlla. kot e,keni grek e shkja geg e tosk kurr s kan me u tha sa te jet gjall,moti me dhe gur e zalle e diell me nxe as n, tri fe s, mban mni etnija se at gji ju dha shqipnija ata vrap bien n prehen t nanes kur ti thrret shkelqimi i hanes ashti i vjetër i ilrianes kur ti thrret nji grup i gjakut vargu im e shkeujt t,cakut turr e vrap po kan me vlue geg e tosk kan me verrshue n dashuri,shqipnin me shtrue deri n dardan e n mollë,te kuqe kan me i lidh moza e burbuqe kan me lidh ara e ledina flet nder sheg lisa e qetina kn me lidh po mote e,stina me gjak t kuq qe ju dha nana me at ball,qe u shndrit si hana fara e lasht ah pellazgiana kah ka fis e kah ka far geg e tosk qe jan shqiptar qam dardan edhe malsorë kan me i lidh n damar arbnorë siç lidh besa gjak e dorë ka me u lidh e fortë etnija n det e tok ku rrin shqipnija | |
| | | Sponsored content
| Titulli: Re: Poezi - ''Shqipëria e Bashkuar" | |
| |
| | | | Poezi - ''Shqipëria e Bashkuar" | |
|
Similar topics | |
|
| Drejtat e ktij Forumit: | Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi
| |
| |
| |