| Lirie - Silke BLUMBACH - GJERMANJA QË SHKRUAN SHQIP | |
|
|
|
Autori | Mesazh |
---|
feneri V.I.P
Numri i postimeve : 2101 Registration date : 26/03/2008
| Titulli: Lirie - Silke BLUMBACH - GJERMANJA QË SHKRUAN SHQIP Wed Apr 16, 2008 10:00 pm | |
| Silke BUMBACH
Born in 1970 in Gotingen (Germany). Poetess and prose writer. Nevertheless she is born German, she is devoted totally to the Albanian language and literature. She has published poetry collections in Albanian, such as Forty deaths in Saranda; The Sunk Carvel, etc. she lives and works in Saranda | |
|
| |
feneri V.I.P
| Titulli: Re: Lirie - Silke BLUMBACH - GJERMANJA QË SHKRUAN SHQIP Wed Apr 16, 2008 10:00 pm | |
| Silke BUMBACH
E lindur më 1970 në Gotingen (Gjermani). Merret me poezi dhe prozë. Ndonëse me përkatësi etnike gjermane, ajo tërësisht i është përkushtuar gjuhës dhe letërsisë shqiptare. Është autore e disa librave si: Dyzet vdekje në Sarandë, Karavela e fundosur etj. Jeton dhe punon në Sarandë. | |
|
| |
feneri V.I.P
| Titulli: Re: Lirie - Silke BLUMBACH - GJERMANJA QË SHKRUAN SHQIP Wed Apr 16, 2008 10:03 pm | |
| | albtranslation@albtranslation.com has invited you to join the vizione group! | | | | | |
|
|
|
|
|
|
|
Pershendetje! Deshiroj te te ftoj ne listen time "Vizione", ne listen me vizionare e-mail-i ne gjuhen shqipe! Ne kete liste dergoj perkthimet e mia te teksteve (qe une konsideroj si) te bukura dhe interesante nga fusha e psikologjise dhe spiritualitetit, duke perfshire tani shenimet e mia nga ligjeratat qe ndjek ne Universitetin e Heidelbergut. Te gjithe jane te ftuar te marrin pjese ne dialog ose te dergojne shkrime, ndersa une e moderoj listen per te siguruar qe te kete vetem mesazhe te pershtatshme dhe jo reklame ose sharje politike. Disa nga anetaret dergojne vazhdimisht poezite e tyre. Lista ose grupi u themelua ne vitin 2002 dhe ka mbi 130 anetare ne gjithe boten. Kam themeluar disa grupe ne shqip, vecanerisht "saranda" - nje nga grupet me te medha ne shqip - dhe "perkthim", por kete grup "vizione" e kam me shume ne zemer. Per t'u anetarizuar dhe per t'i marre mesazhet (ka edhe opsionin per t'i lexuar vetem ne internet), duhet te klikosh ne butonin "Join This Group!" dhe pastaj t'i pergjigjesh e-mail-it qe do te marresh duke klikuar butonin e pergjigjes pa shtuar gje. Mirulexofshim! Silke Liria Blumbach |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
|
| |
feneri V.I.P
| Titulli: Re: Lirie - Silke BLUMBACH - GJERMANJA QË SHKRUAN SHQIP Wed Apr 16, 2008 10:06 pm | |
| Gjermanja që shkruan shqip
Ferit RAMADANI:
Krijuesja Silvie Blumbach - Liria, që shkruan shqip. E lindur dhe e rritur në Gjermani, e shkolluar atje, për hirë të bukurive të Shqiprisë ,të fushave dhe maleve, të detit dhe natyrës, dhe të veçorive specifike të shqiptarëve, mikpritjes, besës dhe trimrisë, veçmas, gjuhës që e përvetsoj shpejt , u deklarua mes fisit dhe racës gjermane se :
Jam e vetmja shqiptare që kam lind në fisin tim gjerman !
Jeton e vepron në Gjermani, duke menduar shqip, duke vepruar shqip!
Do të përpiqem në këtë kënd t'ua sjell poezitë Dyzet vdekje në Sarandë, gjithsesi dhe tregimet e saj që lexuesve shqiptarë dhe studiuesve pastaj, vetë krijimet e saj, ua bëjnë me dije se sa e fuqishme , dhe e këndshme, e dashur, dhe e pasur, qenka shqiptaria!
Kjo , është edhe theksimi domethënës i Silvie Blumbaach - Liries, që shpejt e kuptoj se mbi tokën Arbrore shkuan vërdallë stuhitë goditëse që ta shfarojnë.
Edhe shpërndarja e shqiptarëve nëpër udhëkryqet e botës, u godit deri në shfarosje!
E Silvia me krenari del si jehonë urtie me thënien që do ta shtoj unë, e ajo do të mburret se:
Ju shqiptarë , s'keni përse të bëheni të tjerë, sepse unë gjermania u them se s'ka ma bukur dhe krenari se sa të jesh shqiptar !
| | |
| |
|
| |
feneri V.I.P
| Titulli: Re: Lirie - Silke BLUMBACH - GJERMANJA QË SHKRUAN SHQIP Wed Apr 16, 2008 10:07 pm | |
| SILVIE BLUMBACH - LIRIA
DYZET VDEKJE NË SARANDË
poezi | |
|
| |
feneri V.I.P
| |
| |
feneri V.I.P
| |
| |
feneri V.I.P
| Titulli: Re: Lirie - Silke BLUMBACH - GJERMANJA QË SHKRUAN SHQIP Wed Apr 16, 2008 10:08 pm | |
| Çdo kryeqytet ka greminën e vet
Në një qytet, tregohet, natën vallëzojnë yjet bashkë me llambat nëpër lumë dhe nga mëngjesi deri vonë këndohet dashuri në gjuhën që askush nuk e kupton aq mirë sa unë atje, ku ende nuk u ngrita lart, aq lart sa mundem për t'u trembur pranë greminës poshtë që kurrë nuk do ta shoh
Një kryeqytet e shkela dhe ai më shkeli mua se malli më griste për një qytet të largët të cilin nuk e gjeta lehtë, sikur këndohej, më griste malli si qytetin ky tërmet i hershëm përreth greminës ku zilet e tramvajeve na tingëllojnë akoma
Një kryeqytet e njoha pasi lexova për një qytet tjetër ku emri i banorëve është sinonim me muratorë ndërsa në atë kryeqytet dyert e kurorëzuara me tela me gjemba vetëm një orë në shekull hapen për të rënë prapë në greminën e tyre.
Në mbrëmjen e mijëvjeçarit e arrita dhe Tiranën e mbështjellur në fije të arta nga fundi i Lanës, atje i mbusha mushkëritë me pluhur gojën me baltë e thashë e lumtur lumtur lumtur jam mbulomëni këtu në lagjen e Alliasit përgjithmonë mbulomëni se nënën e greminave të tërë botës këtu e paskam gjetur, më thellë se thellësia, midis brinjëve të mia.
| | |
| |
|
| |
feneri V.I.P
| Titulli: Re: Lirie - Silke BLUMBACH - GJERMANJA QË SHKRUAN SHQIP Wed Apr 16, 2008 10:09 pm | |
| Dielli
Çdo mëngjes ti lind i dashur diell, dhe çdo lindje e jotja është festë për ne, se sytë e zemrën e kemi të zbrazët pa ty. Prandaj të presim çdo mëngjes, të këndojmë e kërcejmë, lozim e lusim të lehtësuar.
Po çdo mbrëmje përhapet ankthi në zemrat tona se ti na ikën duke mos na lënë hiç përveç një çikë ngrohtësi në vijat e një dore, ndoshta. Por i besojmë premtimit të kohës rreth e qark që nesër do të kthehesh. Prandaj këndojmë e lusim për t'u lehtësuar.
Kështu ka qenë në kohën e stërgjyshërve, kur koha shkonte për t'u kthyer sikur dielli. Por unë, tani, unë gjendem në erën e hapave të rëndë në zemër me një mal pa emër.
Prandaj kur perëndon dielli, unë dëshpërohem gjer në çmenduri të zezë sepse për kthimin e diellit jetëdhënës nuk ekziston më asnjë fije sigurie: vetëm errësirë e ftohtë dhe amulli.
| | |
| |
|
| |
feneri V.I.P
| Titulli: Re: Lirie - Silke BLUMBACH - GJERMANJA QË SHKRUAN SHQIP Wed Apr 16, 2008 10:09 pm | |
| Fëmijët
Një fëmijë e pashë të cilit i mungonte goja, saqë fliste me sytë dhe me hundën hante, dhe kur nisesha të luaja me të, bënte një hap prapa dhe fshihej në veten e tij.
Fëmijë shumë i pashë të cilëve u mungonin vitaminat, ata bënin gërmime arkeologjike nëpër mbeturinat. Në monopatet e kafeve shtronin kot tym dhe ëmbëlsira me vetullat aq serioze sa më vinte keq që unë nuk pi duhan.
Pashë ca fëmijë të ulur mbi një shtrat modest, që e rrethonin qetë t'ëmën, e cila, siç dukej, për ndonjë gjë ishte mërzitur. Mbretër në ekzil. Fëmijët vazhdonin me buzë në gaz, të klasifikuar.
Po dy goca i pashë dhe i kapa për dore, binjake ishin dhe binjakë më bënë gërsheta duke ngrënë misër të pjekur. Trinjake qenkemi bërë se me to kisha ndarë natën e lindjes.
| | |
| |
|
| |
feneri V.I.P
| Titulli: Re: Lirie - Silke BLUMBACH - GJERMANJA QË SHKRUAN SHQIP Wed Apr 16, 2008 10:10 pm | |
| Gradualisht
Gradualisht e kalon dielli rrugën e qiellit gradualisht mbushen rrugët me pluhur dhe plehra
gradualisht zhduket jeta në Kosovë gradualisht do ta pregatitësh divorcën. | |
|
| |
feneri V.I.P
| Titulli: Re: Lirie - Silke BLUMBACH - GJERMANJA QË SHKRUAN SHQIP Wed Apr 16, 2008 10:10 pm | |
| Ikari 98
Bie bie bie
jo sikur i bie ziles ose fyellit të bareshës
bie se pendë nuk kam as sekretin e fluturimit
bie se diellin e doja çmendurisht dhe detin dhe shkëmbin por diellin më shumë zogjtë që e fluturojnë si mund të gabohen
po unë bie bie bie bie sa do të bie shi. | |
|
| |
feneri V.I.P
| |
| |
feneri V.I.P
| Titulli: Re: Lirie - Silke BLUMBACH - GJERMANJA QË SHKRUAN SHQIP Wed Apr 16, 2008 10:11 pm | |
| Komiteti
U mblodhën kuvenduan pleqëruan kryeplaku me mjekër syza dhe cigare bashkë me nipin e fshehur nën kalash erdhën shumë pushkë me gishta supe dhe ca klithma
komitetin e formuan se kjo ishte fjalë moderne shpresën nuk e mbytën dot prandaj në komitet vendosën ta ekzekutonin besën. | |
|
| |
feneri V.I.P
| Titulli: Re: Lirie - Silke BLUMBACH - GJERMANJA QË SHKRUAN SHQIP Wed Apr 16, 2008 10:12 pm | |
| Mos
Mos
mos u beso as politikanëve as filxhanëve as yjeve në qiell ose në revista asnjë shenje lumturie mos i beso
se rrënjët janë rrënjët sepse rrejnë dhe përtej detit s'gjen dot gjë përveç Greqisë dhe Italisë dhe përtej kohës bile ato s'i gjen dot më as veten tënde as kuptim
pra edhe fluturës mos i beso as ylbereve veç i beso mjekut kur të thotë se vdiq një djalë i vogël diku larg me emrin e të dashurit. | |
|
| |
feneri V.I.P
| Titulli: Re: Lirie - Silke BLUMBACH - GJERMANJA QË SHKRUAN SHQIP Wed Apr 16, 2008 10:12 pm | |
| Mumia në bibliotekë
Nëpër dyzet libra sytë i shëtiti. Nëpër dyzet libra brodhi në kërkim të ndonjë gjurme jete.
Librat i mbylli. Dyzet herë psherëtiu, kur pa çelësin e dollapit që kishte numrin e Sarandës.
S'ka rëndësi a fliste greqisht apo jo. Nëpër të gjitha piramidat dihet misteri i Sarandës
që nuk gjendet në asnjë përrallë që nuk e di më asnjë mend i gjallë | |
|
| |
feneri V.I.P
| Titulli: Re: Lirie - Silke BLUMBACH - GJERMANJA QË SHKRUAN SHQIP Wed Apr 16, 2008 10:13 pm | |
| Pa
Kafe pa kokrra, rrugë pa kalldrëm.
Qartësi pa dyshim, ditë pa shi.
Vera pa ujë, dimri pa dritë.
Qiell pa re, besim pa hije.
Tualete pa karrige, pula pa kokë. | |
|
| |
feneri V.I.P
| |
| |
feneri V.I.P
| |
| |
feneri V.I.P
| |
| |
feneri V.I.P
| |
| |
feneri V.I.P
| Titulli: Re: Lirie - Silke BLUMBACH - GJERMANJA QË SHKRUAN SHQIP Wed Apr 16, 2008 10:15 pm | |
| Sirena
Dallgët e zbritën në port sikur mbeturinat nga turistët dhe tragetet në portin tonë e zbritën dallgët.
U ngrit dhe filloi së ecuri sirena e vërshuar në portin tonë: për në qytet! në vatër! në bardhësi!
Në portin tonë nënqeshën minat në shtegtimin e saj të bardhë, të lehtë në portin tonë minat e grisën
në mijëra copë si shkëndija deti gazetarët i filmuan tregtarët i shitën
dhe unë fët-fët ia kapa syrin dhe e futa në xhep. | |
|
| |
feneri V.I.P
| |
| |
feneri V.I.P
| |
| |