|
| Fadil SHYTI, | |
| | |
Autori | Mesazh |
---|
Orfe@ V.I.P
Numri i postimeve : 9104 Age : 114 Vendi : Ne zemer te njerit Profesioni/Hobi : Bum - Bum bum ! Registration date : 26/03/2008
| Titulli: Re: Fadil SHYTI, Sat Mar 29, 2008 2:07 am | |
| RIBASHKIMI I SHQIPËRISË
Kur një popull e fiton diturinë ndërgjegjen shoqërore dhe maturinë zëri i tij do të dëgjohet mendimi i tij po vlerësohet
Në epokën e terrorizmit një gjë dihet Pushka si argument ka dështuar Jeta e fëmijës po prishet nga burra me armë në duar
Me ligj të ndërtohet bota Kjo është e vetmja mundësi! Të gjitha përpjekjet janë të kota Pa drejtësi dhe demokraci
Evropa dhe gjithë bota do të kuptojnë se shqiptarët kërkojnë vetëm barazi Kur të mëdhenjtë të drejtën mbrojnë s'ka luftë, vetëm vëllazëri! | |
| | | Orfe@ V.I.P
Numri i postimeve : 9104 Age : 114 Vendi : Ne zemer te njerit Profesioni/Hobi : Bum - Bum bum ! Registration date : 26/03/2008
| Titulli: Re: Fadil SHYTI, Sat Mar 29, 2008 2:07 am | |
| TY TA KUSHTOJ ( VËLLAUT TË IDEALEVE, KUSHTRIMIT )
Vite plot stuhi, Ngarendin si kuaj, dhe si ujq të tërbuar më bëjnë mua të vuaj. Më kujtohet: Jeta mbi këto peripeci, Mjerisht na kishte takuar. Na kishte takuar mjerisht, Me flakë të përcëlluar. E, mua më bëhej sikur lexoja Klithmat e burokracisë, Thirrmat ogurzeza të tradhëtisë. Kushtrimin - zjarr të vegjëlisë. Të shikoja vëlla, vetullrënë, Të qetë, por veç pa qetësi, Të shikoja vëlla të pangrënë Tek çapiteshe si në pafundësi. Ishe kush ishe, një shqiptar Një atdhetar i vëretë, Ty, ishe në revolucionar, Kapedan i furtunave në Det-Jetë! Qëndruam së bashku Dhe kurrë nuk u lodhëm, Aty, ku e desh Liria Si meteorë malësorë, Aty u ndodhëm. I kuq je, Flamur! Se me gjak je ngjyer. Do të doja që sot, Sot e nga mot, Dhe me gjakun tim Të ishe Ty, i lyer. Sa kapriçjoze, qenka jeta: Na ndau vëlla më vëlla, Me dallgët e veta, Të hidhurën me vete e ka! Por, unë vëlla s´të harroj, Njëherë e kemi bërë betimin, Për atdheun, truallin tonë, E kemi hedhur fuqishëm kushtrimin. Oh, këndej në kurbet! Ndjenjat më vërshojnë lum, Mendimet më godasin si çekan, Shqetësimet më lënë pa gjumë. Vëlla, kemi nënë e baba, Kemi fis e çfarë nuk kemi, Por, para Kosovës hallemadhe, Bij´të së njëjtës Nënë jemi! Tek meditoj, këtu në burgun e mërgimit, S´e harroj çastin e largimit, Dhe bashkë me kafashatat, gëlltis, Lotët e dhuruara prej mërgimit. Heu, sa mallë ndiej për Ju, Mallë që shpirtin ma përvlon, Por, dije vëlla, se zemra Çdo çast tek Ty më dërgon! Më dërgon me një mesazh, me gjakun e zemrës, shkruar, Mijëvjeqarin që po afron, Trimërisht, së bashku, Dhe me shokët e një ideali, kemi për ta kaluar. | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Fadil SHYTI, Sat Mar 29, 2008 2:08 am | |
| MENDIM
Kur mendoj, Çfarë rrugë - gjaku, Kryengritjesh vërshuese, Qe dymijë vite, Natë pa mbarim, Veç nga një sy Drite, Dukej në shekujt Si në agim!... Fqinjtë ardhacakë, endacakë, Kurrë, s´u ngopën Me gjymtyrët tona, na rrethuan, Me unaza pirateske, Flokët më thinjen Për njëzetë e katër orë Sa t´i kisha Dymijë vite, Në kërkim Drite. Në ballë rrudhat më shtohen Si thellësi në hulli! Në tokën tonë, na vranë e na dogjën, Plagë të lashta e të reja Ma përshkojnë trupin, Veç zjarret e mëdha Nga dielloret tona, Më rinojnë, më forcojnë, për të ardhmen tonë. | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Fadil SHYTI, Sat Mar 29, 2008 2:08 am | |
| KOHË FURTUNË
Kërkohet! Kërkohet Qëndresë Se i përkasim Revolucionit! Kërkohet, Besëlidhje, Në përpjekëjet Kundër reaksionit! Kërkohet, Sa mës humë , Luftë e punë, Në këtë kohë, Kohë- furtunë! | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Fadil SHYTI, Sat Mar 29, 2008 2:09 am | |
| KUR TË TELEFONOJ TY ( Vëllaut të idealeve të larta, Kujtimit )
E rëndë qenka , o vëlla, jeta, Kur përmes stuhive të telefonit, Të flasësh me bijtë e bijat e Revolucionit! Të flasësh pak... E të kuptosh shumë!... Kësaj i thuhet bllokadë; Sikur telat këthehen Në shpatë! Zëri ynë tingëllon: Sfidon , Europë e Ballkan, Jetë e shqiptarëve: Jetë, vërtetë katran... Kohë e ligë e nënshtrimit, Vite skëterrë të durimit, O, deri kur, deri kur?! Shqiptarët, t´ia këthejnë, Truallin, nderin të parëve?! Të qëndrojmë maleve me Flamur, Ashtu siç u ka hije, Atdhetarëve, çlirimtarëve... | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Fadil SHYTI, Sat Mar 29, 2008 2:09 am | |
| ÇAST
Kam çaste pikëllim, Kur më vërshon mërzia, Si shoqe e ëmbël Më qetëson Poezia. O, i dashur, i shtrenjtë Atdhe! Që kur ne, mërgimtarët U endëm nëpër botë, Zjarrin e zemrës po të nisim E s´po muindemi Të të ndihmojmë dot... ...Por ka një Çast, Një çast i madh, Ardhur nga vet historia, Që do bëhet si duam ne; Zonjë, Shqipëria!... | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Fadil SHYTI, Sat Mar 29, 2008 2:10 am | |
| KA KOHË
Ka kohë, Që nuk po e njohim vetveten! Ka kohë, Që dikush e përbuzë të vërtetën. Ca shqiptarë, Janë bërë pre Mbi dhe! Servilizmi që i poshtron, Pa vetëdijshëm, i sfidon! E urojnë! dhe si burekë, Përpara botës e shtrojnë! Lipsur kjoftë, Kjo dhuratë! Dhuaratë që gozhdon Në shtrat! Ka kohë Që shesin diplomaci, Por që nuk po mundemi të blejmë ...Shqipëri! ...Sepse, duhet të bëhemi shokë, Shokë në trimëri. | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Fadil SHYTI, Sat Mar 29, 2008 2:10 am | |
| PIKLLIMI
Më vërshon, lodhshëm, stuhishëm pikëllimi. Heu, ç´ma gërryen shpirtin trazimi, trishtimi. E si hije e keqe më rëndon një peshë mendimi! Nga plagët shekullore dhe të reja më godet dëshprimi. Por, unë duroj, duroj dhe shpresoj, shpresoj, veproj dhe uroj: Shqipëria ime, doemos një ditë do të shpëtoj, e mes shoqesh si Shqiponjë, Qiellit të lirë do fluturoj. | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Fadil SHYTI, Sat Mar 29, 2008 2:11 am | |
| ..DHE MENDOJNË
Në këto vite errësire ka shpërthyer kori i zhurmave të "turmave pa tru" do të thoshte Noli. Dhe mendojnë disa kokëshkretë, Se arat s´duhet mbjellë, Se drithërat mbijnë vetë! Kanë mbjellë gjyshërit, Që të hamë ne!... Veç me durim dhe diplomaci Do të nderojmë Atdhe, Do të kemi shpëtim, Do të kemi demokraci. Me shpresë dhe vetëm me shpresë, Do të kemi buk´ e paqe, Doemos edhe liri!... Dhe me sytë ngritur nga qielli, Me fytyrën drejtuar nga dielli, Dhe vetëm shpresë! Shpresë?! Deri kur për besë?! Mos ndofta deri kur të vdes?! | |
| | | Orfe@ V.I.P
| URREJTJE!
Urrejtje kurdoherë kam për ty dhuratë. Për ty pushtues që më nise Europës refugjat. Si dhe unë edhe ti je njeri. Njeri, po me gjak të zi. Unë dua të rroj, Në truallin tim të punoj, Të këndoj lirikën e Atdheut. Por ti, pushtues S´më lë të jem Njeri që t´ia zbuloj përmbajtjen e vërtetë fjalës magjike Liri. | |
| | | Orfe@ V.I.P
| NUK GJEJË PREHJE...
Nuk gjejë prehje në jetë Pa e parë një dritë, Që aq shumë e kemi pritë. Nuk gjejë prehje në jetë, Pa e parë një fitore, Për të cilën derdhëm djersë e gjak, I ri e plak! Nuk gjejë prehje në jetë, Pa e parë një bukuri: Ribashkimin e trojeve etnike Me Nënën Shqipëri! Nuk gjejë prehje në jetë, Pa qeshë fytyra e Malësorit, Pa u flakur shfrytëzimi i punëtorit. Nuk gjejë prehje në jetë, Pa fituar drejtësia, Pa u thyer e vrarë, tradhëtia! Pa lulëzuar Shqipëria Etnike, Pa u dëshmuar me vepra heroike. Nuk gjejë prehje në jetë. Pa njohje trimash të vërtetë, Që atdheut ia falën, Të shtrenjtën jetë! | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Fadil SHYTI, Sat Mar 29, 2008 2:12 am | |
| VËLLAI I MORDJES
Bija ime Yllka, Ende pa i mbushë dy vjet, nisë cicërimat e para, nisë të flet. Porse, në shqip belbëzon PO , Në suedisht - NEJ! Ah, Trishtimi seç më pushton! Vëllai i mordjes, mërgimi, fëmijën po ma kafshon! | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Fadil SHYTI, Sat Mar 29, 2008 2:12 am | |
| VIKTIMAVE TË TIVARIT
Gjendet një det i kuq, i kuq, i kuq, Në Ballkanin e Zi. Brigjeve të Tivarit Një det-gjak! | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Fadil SHYTI, Sat Mar 29, 2008 2:13 am | |
| NË KËRKIM DRITE Flokët më thinjen për njëzet e katër orë, Sikur t´i kisha dymijë vjet . Jetë, në kërkim drite! Jetë stuhi! | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Fadil SHYTI, Sat Mar 29, 2008 2:13 am | |
| MBIJETESA SHQIPTARE Hijenat hapin kthetrat për tragjedi të reja! Por, Flatrat e Shqiponjës , I ndehë rezistenca! | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Fadil SHYTI, Sat Mar 29, 2008 2:14 am | |
| VEL DEMAGOGJIK Plagët nga thyerjet e ndërgjegjës, po lëngojnë gjak e lot. Premtimet boshe po lulëzojnë, Si hije, gjarpërueshëm horizontin e kristaltë, mjegullojnë!.. | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Fadil SHYTI, Sat Mar 29, 2008 2:14 am | |
| ROBËRIA NË KOSTM PAQEJE Liri e llomotitjes! Liri e gërmimit! | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Fadil SHYTI, Sat Mar 29, 2008 2:15 am | |
| KËNGA MËRGIMTARE
Seç ma vërshojnë shpirtin tingujt melankolik të një kënge epike.
Mbrëmjeve në mërgim, tingujt rrjedhin vaj! | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Fadil SHYTI, Sat Mar 29, 2008 2:16 am | |
| LETRA E NJË MIKU NGA VENDI IM
Malësorët druvarë ikën nga malet, Nga vetmia lisat nuk rriten, nuk rriten!
Peshkatarët shqiptarë ikën nga liqenët, ato nga vetmia ujin seç e shterrin!
Kopshtarët herakë ikën nga kopshtijet, pemët nga mërzia nxjerrin fryta lotësh!
Bletarët e zellshëm i braktisën hojet, bletët u tmerruan mjaltën e idhëtuan!
Bujqit plisbardhë ikën nga arat, toka po mbetet djerrinë, trishtueshëm shkretohet.
O, këthehuni vëllezër, këthehuni në truallin e copëtuar: këtu keni emër e fytyrë, dhe jeni të nderuar! | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Fadil SHYTI, Sat Mar 29, 2008 2:16 am | |
| BIOGRAFI GJEOGRAFIKE
Kujtimet vijnë vërshueshëm herë më freskojnë, herë më trazojnë
për fushat e gjera bleroshe për malet e larta krenare! | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Fadil SHYTI, Sat Mar 29, 2008 2:17 am | |
| NDJENJË FAJI
Sa vatra t´i shuam o Atdhe, kur larg teje ikëm?
Në shtëpitë e braktisura, zjarrin e lirisë e fikëm! | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Fadil SHYTI, Sat Mar 29, 2008 2:18 am | |
| TRADHTARËT
Dje vazalë.
Sot urith të lëvizjes për çlirim kombëtar.
Nesër-ngordhësira kundërmuese në histori!
VARGJE TË SHKRUARA ME GJAK | |
| | | Orfe@ V.I.P
| MILLOSHEVIQIT DHE PUTHADORËVE TË TIJ
Tribunat i keni njëmend të mëndafshta, në të cila shkëlqen paqja
e përgjakur! | |
| | | Orfe@ V.I.P
| DERI KUR?...
Heu, se na mori lumi!... E dot nuk na doli gjumi, Na kaploi dehja "demokratike", Me thirrma histerike, Heroizma shqiptare, Sosë rrugën te liria. Me diplomaci thinjake Jo, s´bëhet Shqipëria.
Deri kur, deri kur... Qënka thënë të presim?! Që qiellit ndezur flakë Lirinë n´tokë ta zbresim?
Jemi shtet me emrin Dardan, Republikë e Kosovës tash, A nuk do të jemi shtet sovran Në truallin tonë, pash më pash?
Europa dhe bota "demokratike" Shikon që derdhet gjak. Këputet diku një trëndafil, Diku këputet një zambak.
Deri kur, deri kur... Kosovë - Nëna ime, Do t´ ma bësh zemrën copë Dhe shpirtin thërrime?! | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Fadil SHYTI, Sat Mar 29, 2008 2:19 am | |
| Fadil SHYTI
Kushtuar, heroit tonë të madh Adem Jasharit
Ay, Është krenaria, Ay, është dhembja, Ay është dashuria jonë, Më e madhe në shekuj, Që e lindi Shqipëria! Ay, qe uragani shekullor, Që na të bënte të zgjohemi, E kurrë të mos dorëzohemi! Në furtuna të qëndrojmë, Derisa, Shqipërinë ta RIBASHKOJMË! A ju ka ngjarë: Kur flitet o këndohet vepra e tij... T´u shkojnë lotët rrëke?! Ay, nuk bëri vetëm për veten, Ay, bëri e dha gjithçka, Për ne!
Suedi, 29 07.2006 | |
| | | Sponsored content
| Titulli: Re: Fadil SHYTI, | |
| |
| | | | Fadil SHYTI, | |
|
Similar topics | |
|
| Drejtat e ktij Forumit: | Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi
| |
| |
| |