|
| Pavarsia e Kosoves | |
|
+70kasapi rrimtaf xhiti gjergji detektivi Driniiiii Xili E_Bukura rroni blerim krrqa Poeti nikchee Melyssa Ago Muji eri M Ademi85 Eva0506 Guximi stabili tom sojer Fjona Nezir Myrta feneri anila istogalia Shqipo_ voglushja Argent Parapsikologu MUHAMETII Kushtrimi86 Martina Pirro i Epirit njonidrenica Orfe@ cristal murturi xhavo_ smaka gjakushi d_maksutaj Leka i Madh Ani Albea GocPejone vjollca zani&zana prizreni73 Albin thaqi musa_gl zeriatdheut Euridika NetSerseri schumi meli STUPCAT petritkola besa-bese dibranja Hana shpendi genta Sofra shaban cakolli Anna Riki30 Kosovarja azzurra Sy kaltri Beton 74 posters | |
Autori | Mesazh |
---|
petritkola Hero anëtar
Numri i postimeve : 3261 Vendi : Shqiperi Profesioni/Hobi : Mbushes Topi Registration date : 01/09/2007
| Titulli: Re: Pavarsia e Kosoves Mon Apr 21, 2008 11:50 pm | |
| Le te marrim shebull nga Maqedonia! Perse Thaci, Sejdiu, Rexhepi na e shiten flamurin? | |
| | | xhavo_ Anëtar aktiv
Numri i postimeve : 782 Registration date : 20/03/2008
| Titulli: Re: Pavarsia e Kosoves Tue Apr 22, 2008 2:16 am | |
| Emri i Maqedonisë është lojë me vetë identitetin e atij populli dhe te drejten për ekzistencë. Por edhe loja qe disa politikanë bënë në Kosovë është po aq e rrezikshme. Me ketë flamur, me ketë kushtetutë etj. neve po na privojnë përkatësinë tonë kombtare, fetare e njerëzore; identitetin tonë historik dhe sakrificën shumë shekullore për liri dhe të drejta. Kosova në parim ka marr kahje te gabuar dhe kundërthënëse me atë për të cilën është luftuar, sepse duke u quajtur multietnike i bie sikur edhe serbët (e te tjerë) luftuan për ta shpëtuar atë tokë dhe atë popull nga dhuna dhe gjenocidi serbo-sllav. Me ketë gjëra po i privohen Kosovës dhe popullit Shqiptar sakrificat më të mëdha. Është bërë një kamuflazh, duke mos e ditur njerëzit realitetin e armiqësisë shumeshekullore shqiptaro-serbe. Janë fëlliqur edhe sakrificat dhe apiratat më të larta.
Askush s'duhet te guxojë t'iu mohoj te drejtat minoriteteve, as kombtare, as fetare apo kulturore, mirpo Kosova është shtet Shqiptar dhe ashtu duhet te jetë, sepse shqiptarët kanë luftuar në të dhe për të. Ka qenë dhe është kauzë shqiptare. | |
| | | smaka Anëtar i ri
Numri i postimeve : 111 Registration date : 22/09/2007
| Titulli: Re: Pavarsia e Kosoves Tue Apr 22, 2008 4:39 am | |
| petritkola te nxirra aty ku e kisha qellimin alternativa qe ju japet esht BASHKIMI fjala bashkim ka pak shkronja dhe nuk esht e veshtir qe te shkruhet e as te shqiptohet por barjerat per ta arritur ate ne menyren se qfare ju mendoni jan tejet te mdha sidomos kete bashkim nuk mund ta arrin njezi qe akoma nuke njofin kosoven si shtet dhe e minimizojn apo e cilsojn si mashtruse deklaratene pavarsis te miratuar nga parlamenti i kosoves! Edhe une e dua bashkimin por e dua qe ta arri ate ne menyr shum te sigurt dhe duke mos shkatuar vuajtje dhe as raporte te kqija me ndonje vend tjeter per ju ndosht kjo ju duket e pa imagjinushme se mund te arrihet por do ndryshoni mendim kur ta pranoni si te fuqishme dhe valide deklaraten e pavarsis te nxierr nga parlamenti i kosoves vetem atehere do kuptoni se parlamenti ka fuqin ta bej edhe BASHKIMIN ja se si une e shof realizimine bashkimit kombetar ne nje afat kohor prej 30 viteve kosova tash e sht shtet i pavarur njejt si kosova shtete te pavarura jan edhe shqiperija edhe maqedonija vetem shtetet te pavarura kan te drejt te krijojn unjone apo konfederata ne mes vete kete te drejt pa tjeter se do ta shfrytezojm edhe ne shqipetaret por duhet te pritet nje cik deri sa populli shqipetar ne maqedoni te arri mbi 50% dhe atehere paramendojeni nje parlament te maqedonis ku shqiptaret kan nje shumic dhe ne votim hidhet propozimi per teju bashkuar unjonit KOSOVE SHQIPERI | |
| | | Sofra Admin
Numri i postimeve : 7564 Registration date : 13/08/2007
| Titulli: Re: Pavarsia e Kosoves Tue Apr 22, 2008 4:48 am | |
| - smaka shkruajti:
- sofra te kundershtosh nuk esht zgjidhje une jam i vete dishem per ate se esht dashur te bejm ca kompromise ne emer te pavarsis por politikant te zotit jan ata qe bejn kompromise per ta arritur nje qellim i cili esht jash te drejtes nderkombtare ket duhet vlersuar
po perseris sofra dhe petritkola nuk mjafton vetem te kundershtosh por duhet te ofrosh ALTERNATIV cila esht alternativa e juaj O shoku unë nuk po kundërshtojë, unë po e them një realitet i cili po shihet në teren.Me postimin e Xhavos që e bëri në faqen tjetër pajtohem plotsisht, ashtu mendojë edhe unë... "Na dhanë pak, e ne duhet ta bëjmë shumë." | |
| | | petritkola Hero anëtar
Numri i postimeve : 3261 Vendi : Shqiperi Profesioni/Hobi : Mbushes Topi Registration date : 01/09/2007
| Titulli: Re: Pavarsia e Kosoves Tue Apr 22, 2008 1:36 pm | |
| Smaka, Juve nuk me keni nxjerur ne asnje vend sepse une kam thene me ze te larte edhe ne diten e "Pavarsise" se Kosoves se neve na duhet BASHKIMI. Pra Smaka une nuk kam gjera te fshehta dhe nuk e marre vesh tonin tuaj trimufues se me bete mua te them se BASHKIMI eshte SHPETIMI. Smaka, Ate qe thoni juve thone e degjojme cdo dite nga greko-fanariotet. Juve duhet te dini se ne nuk do te presim dhe do ta realizojme shume shpejt Bashkimin. Pra edhe afatin nuk e kam te fshehte dhe nuk ke se c'fare te zbulosh. Ju ftoj te mirni pjese tek tema "Pse u bombardua ambasada kineze?" | |
| | | smaka Anëtar i ri
| Titulli: Re: Pavarsia e Kosoves Tue Apr 22, 2008 4:24 pm | |
| kur thash te nxirra aty ku doja e kisha fjalen se jeni para aktit te kryer se duhet ta pranoni si te ber dhe te plot fuqishme deklaraten e pavarsis te miratuar nga parlamenti i kosoves psi qe ju doni BASHKIMIN dhe bashkimin mund ta bej vetem parlamenti petritkola ato etiketime qe ju i dhat shkrimit tim shperesoj qe mos ti kesh ber me qellim ofendimi | |
| | | Sofra Admin
| Titulli: Re: Pavarsia e Kosoves Tue Apr 22, 2008 4:38 pm | |
| Smaka Parlamenti i Kosovës ka shkel vullnetin e popullit. Parlamenti i Kosovës e ka tradhtu popullin me pranimin e Kosovës si multietnike, nuk e di sa e kupton fjalën multietnicitet ?!! Multietnike mund të jetë Maqedonija dhe Greqija por jo Kosova apo Shqipëria. Po ashtu është edhe Bosna multietnike. 93% shqiptar me 7% minoritar nuk ka shenja të multietnicitetit në Kosovë. Ti nuk ke se ku të më nxjerrësh mua se kto gjëra janë shumë të thjeshta për t'i kuptuar Smaka. | |
| | | Sofra Admin
| Titulli: Re: Pavarsia e Kosoves Tue Apr 22, 2008 5:19 pm | |
| Mosfunksionaliteti i shtetit të ri, zgjedhjet serbe në Kosovë dhe Lugina e Preshevës
Shkruan: Valon Murati
1. Një gjë është më se evidente që në ditët e para të krijimit të shtetit të Kosovës: funksionimi i këtij shteti në tërë territorin e tij do të jetë thembra e Akilit për stabilitetin dhe funksionalitetin e tij. Por për çdo vështrues të vëmendshëm të situatës politike kjo edhe nuk do të duhej të ishte befasi. Befasi kjo situatë si duket po shkakton vetëm tek rryma që e dominon sot skenën politike shqiptare në Kosovë. Në të vërtetë, mosfunksionalitetin dhe destabilizimin e vazhdueshëm ky shtet e ka të rrënjosur nga vetë “marrëveshja” që e ka krijuar, përkatësisht në atë që në opinion njihet si Pakoja e Ahtisaarit. Dhe për ta vështirësuar këtë situatë edhe më tej është kujdesur qeveria serbe dhe përfaqësuesit kryesorë politikë të serbëve të Kosovës, të cilët jo vetëm që nuk e pranojnë pavarësinë e Kosovës, jo vetëm që nuk i njohin institucionet e Kosovës, por për momentin, për ta ngritur ende pazarin, ata nuk e pranojnë asnjë pjesë të Pakos së Ahtisaarit. Në të vërtetë, Pakoja e Ahtisaarit dhe situata e krijuar pas shpalljes së pavarësisë së Kosovës e ka shndërruar problemin shqiptaro-serb në një konflikt të brendshëm të nxehtë, të vazhdueshëm për Kosovën, me efekte të përhershme destabilizuese për të dhe e ka lënë të ngrirë konfliktin Kosovë-Serbi, sepse kjo e fundit vazhdon të ketë pretendime ndaj tërë territorit të Kosovës. Në këtë funksion, për ta mbajtur këtë konflikt të gjallë, ajo do të vazhdojë ta shfrytëzojë veriun e Kosovës dhe enklavat serbe në brendësi të Kosovës.
2. Sidoqoftë, serbët e Kosovës nuk janë problemi i vetëm, nuk janë burimi i vetëm i konfliktit të ngrirë Kosovë-Serbi, por janë dhe do të jenë edhe shqiptarët e Luginës së Preshevës të mbetur nën juridiksionin serb. Pra, dy janë faktorët që këtë konflikt nuk e kanë shuar dhe e lënë të hapur. E para është veriu i Kosovës dhe e dyta është Lugina e Preshevës. Pakoja e Ahtisaarit, me tërë mekanizmat që po i ngre, nuk do ta zgjidhë këtë problem, përkundrazi do ta lë të ziejë nga brenda, me rreziqe të mëdha për paqen, për raportet në mes të popujve dhe për demokracinë në Ballkan. Një ndër rreziqet kryesore është përpjekja për ta shmangur vendosjen e paraleles në mes të veriut të Kosovës dhe Luginës së Preshevës. Vetëm duke e bërë krahasimin e tyre mund të vendosen bazat për zgjidhjen përfundimtare të kësaj situate të nderë. Si rezultat i trajtimit me të njëjtin kut, shpejt do të kuptohej se i vetmi parim i drejtë që i zgjidh raportet në mes të Kosovës dhe Serbisë dhe i shtendos marrëdhëniet në mes të dy popujve (gjithsesi të lodhur dhe të manipuluar me këto çështje të pazgjidhura) është zbatimi i parimit të vetëvendosjes së popujve deri në shkëputje si për serbët në veriun e Kosovës, ashtu edhe për shqiptarët në Luginën e Preshevës. Dhe për të gjithë pjesët e të dy popujve që nuk do ta kishin të drejtën e vetëvendosjes për shkak të shkëputjes territoriale me kombin e vet dhe të të qenit pakicë aty ku jetojnë (serbët e Kosovës qendrore p.sh.), do të duhej të zbatoheshin standardet më të larta për të drejtat e pakicave. Në këtë rast, me një marrëveshje për zgjidhjen e këtyre problemeve do të eliminohej edhe rreziku, shpeshherë i paralajmëruar, i shkëmbimit të popullatave, që do të mbeteshin brenda kufijve të Kosovës, respektivisht Serbisë si pakica, sepse në natyrën e saj ky akt do të ishte jo vetëm johuman por dhe i panevojshëm në kushtet kur të dy shtetet (dhe popujt) do të merreshin vesh për zgjidhjen e problemeve kryesore që do të ishte burim i shtendosjes së marrëdhënieve të tyre dhe fillim i një ere të re e normale në marrëdhëniet e tyre.
3. Natyrisht, vetëm duke i përdorur mekanizmin e krahasimit, politika jonë do të duhej t’i përgjigjej edhe paralajmërimit për mbajtjen e zgjedhjeve serbe në Kosovë. Së pari, për të marrë pjesë serbët në zgjedhjet e përgjithshme në Serbi, përmes parimit të dyshtetësisë, do të ishte dashur të kërkohej që ata të pranonin shtetësinë e Kosovës dhe njëkohësisht shteti serb ta pranonte shtetin e Kosovës. Sa për krahasim, kroatët e Bosnjës dhe Hercegovinës marrin pjesë në zgjedhjet parlamentare të Kroacisë dhe i kanë përfaqësuesit e vet atje, sepse këtë ua mundëson kushtetuta kroate. Por njëkohësisht ata e njohin shtetin e Bosnjë dhe Hercegovinës, marrin pjesë në të gjitha institucionet e saj, lokale dhe qendrore, shteti kroat natyrisht që e njeh Bosnjë dhe Hercegovinën si shtet të pavarur, dhe mbi të gjitha, vetë kjo pjesëmarrje e kroatëve të Bosnjë dhe Hercegovinës në zgjedhjet kroate bëhet edhe me miratimin e Sarajevës zyrtare. Së dyti, do të duhej kërkuar që edhe shqiptarët e Preshevës, Bujanocit, Medvegjës, por pse jo edhe ata të Beogradit dhe kudo që jetojnë e punojnë shqiptarët në Serbi si qytetarë të shtetit serb, të kenë të drejtën ta marrin shtetësinë e Kosovës dhe të marrin pjesë në zgjedhjet parlamentare në Kosovë. Sa i përket mbajtjes së zgjedhjeve lokale serbe në Kosovë, ato kanë karakter më të komplikuar, sepse drejtpërdrejt e cenojnë sovranitetin e shtetit të ri dhe të brishtë. Ndonëse tendencë e UNMIK-ut dhe të bashkësisë ndërkombëtare është që ato të mos mbahen të njëjtën ditë me ato që do të mbahen në Serbi, por të gjendet një kompromis, ku këto zgjedhje do të mbaheshin më vonë me bekimin e UNMIK-ut, në mënyrë që në një formë ose tjetrën, këto institucione të dala nga këto zgjedhje t’i përgjigjeshin edhe UNMIK-ut sipas Rezolutës 1244. Sidoqoftë, nëse këto zgjedhje mbahen, do të duhej kërkuar trajtim i njëjtë edhe për shqiptarët në Luginë të Preshevës. Përfaqësuesit e shqiptarëve në Luginë do të duhej bojkotuar zgjedhjet si lokale, ashtu edhe parlamentare në Serbi dhe njëkohësisht t’i bënin presion bashkësisë ndërkombëtare dhe shtetit serb, ashtu që zgjedhjet lokale që ata do t’i mbanin ndërkohë të ishin pjesë e sistemit politik dhe juridik të Kosovës, ose së paku këto komuna ta fitonin të njëjtën shkallë të decentralizimit dhe lidhjeve me Kosovën që serbëve të veriut të Kosovës iu lejohet me Pakon e Ahtisaarit. Sa do që tërë këto që u thanë duhet të jenë pjesë e një loje dhe presioni politik që duhet ta bëjnë edhe shqiptarët që t’i bëjnë të krahasueshme këto dy probleme, zgjidhja e vetme e drejtë është ajo që u theksua më lart: zbatimi i parimit të vetëvendosjes deri në shkëputje si për serbët në veri, ashtu edhe për shqiptarët në Luginë.
Prishtinë
14.4.2008 | |
| | | Sofra Admin
| Titulli: Re: Pavarsia e Kosoves Tue Apr 22, 2008 7:24 pm | |
| Serbia fashiste e cila nuk mundi t'i arrijë objektivat e tija me ndihmën e armëve duke luftuar dhe në luftën e padrejtë millosh-viq-jane, për ta shkatërruar, edhe serbizuar Kosovën dhe për ta ricopëtuar Kosovën, tani po e arrin nga vet udhëheqësit tonë të cilët ua puthin dorën të huajve "aleatë" dhe renegatët e luftës çlirimtare të UÇK-së. Atë që nuk e bëri Serbia me luftë frontale, tani po e bënë me mashtrime përmes diplomacisë, në bashkëpunim me "aleatët" tanë në botë. Kjo pa dyshim është shqetsuese dhe e shqetëson çdo atdhetar dhe atdhetare brenda dhe jashtë atdheut të shqipeve. Një pjesë bukur të mirë të fajit e kanë edhe udhëheqja e Shqipërisë, (pozitë dhe opozitë), e cila u bë zëdhënse mjerë pacifiste në politikës ndërkombëtare për trojet e pushtuara të shqiptarve, ajo për interesa të veta ë ngushta është duke i rrezikuar pakufishëm interesat kombëtare; që nga Çamëria e deri në Ulqin, që nga Mitrovica deri në Preshevë e Tetovë.
Mos ta harrojm se kjo qeveri pozitë dhe opozitë po tradhton edhe Jugun e Shqipërisë.
Athua mund edhe të bëhen prap bisedime Prishtinë-Beograd si po rrjedhin ngjarjet ?!!! | |
| Titulli: Re: Pavarsia e Kosoves Tue Apr 22, 2008 9:13 pm | |
| - smaka shkruajti:
- kur thash te nxirra aty ku doja e kisha fjalen se jeni para aktit te kryer se duhet ta pranoni si te ber dhe te plot fuqishme deklaraten e pavarsis te miratuar nga parlamenti i kosoves psi qe ju doni BASHKIMIN dhe bashkimin mund ta bej vetem parlamenti
petritkola ato etiketime qe ju i dhat shkrimit tim shperesoj qe mos ti kesh ber me qellim ofendimi Jo, une kam thene ate qe mendoje dhe me qellim qe t'ju ofendoje. Parlamenti kukull sahalepires dhe tre presona kryesor te administrates zabtojne vetem urdhra. Ne se kukllat jane te plotefusqish (sikurse thoni juve) perse nuk shpallet Bashkimi apo nuk e deshirojne Bashkimin? Ashtu sic shkruani juve une i degjoje ne Greqi. | |
| | | smaka Anëtar i ri
| Titulli: Re: Pavarsia e Kosoves Wed Apr 23, 2008 12:25 am | |
| petritkola meqe e keni ber ate etiketimin me qellim qe te me ofendoni ju paralajmroj se keni deshtuar komplet pasi qe une nuk ofendohem dhe nuk i mar ngat zemres ato se qfar thot nje hendikap kur that se keni then ate se qfar ju mendoni me duhet te ju them se dyshoj plotshisht ne te pasi qe defekti i juaj me i madh esht pikrisht ajo se ju nuk mendoni fare | |
| | | smaka Anëtar i ri
| Titulli: Re: Pavarsia e Kosoves Wed Apr 23, 2008 12:32 am | |
| sofra mos u merzit shoku se serbija nuk ka politikant aq te dobet sa te bije ne kurth dhe te filloj bisedime me kosoven kjo i bije automatikisht njohje e shtetsis se kosoves ky esht qellimi i bisedimeve qe serbija te bije ne kurth dhe ta pranoj pavarsin | |
| Titulli: Re: Pavarsia e Kosoves Wed Apr 23, 2008 12:44 am | |
| - smaka shkruajti:
- petritkola meqe e keni ber ate etiketimin me qellim qe te me ofendoni ju paralajmroj se keni deshtuar komplet pasi qe une nuk ofendohem dhe nuk i mar ngat zemres ato se qfar thot nje hendikap kur that se keni then ate se qfar ju mendoni me duhet te ju them se dyshoj plotshisht ne te pasi qe defekti i juaj me i madh esht pikrisht ajo se ju nuk mendoni fare
Smaka, Une mendoje qe juve duhet te mesoni shqip. Mendoje se ka kurse shqipeje edhe ne Beograd. Une nuk thashe qe qellimi im eshte t'ju ofendoj. Une thashe qe shkruajta ate qe mendova pa marre parasysh ne se juve e zotroni shqipen apo provokoni me qellim. EDHE NE KOSOVE EDHE NE SHQIPERI DO TE KETE NDRYSHIME. BASHKIMI ESHTE I AFERT. | |
| | | smaka Anëtar i ri
| Titulli: Re: Pavarsia e Kosoves Wed Apr 23, 2008 2:07 am | |
| petritkola po citoj se qfar ju me that :une kam then ate qe mendoj dhe me qellim qe t`ju ofendoj. nese paska nje shqipe tjeter kjo mund ta ket nje kuptim tjeter por ne gjuhen shqipe esht shum e kjarst se qfar ju that e sa per beograd po meka mar malli ka koh qe nuk jam atje mendova te iku keto dit pasi qe kishte je super derbin ne futboll luante ZVEZDA me PARTIZANIN hera e fundit qe une isha ne stadionin e armates ne beograd ka qen ne ndeshjen PARTIZAN real madrid po me thuaj se ku ndodhet aj kursi meqe ju pasket mabaruar nje kusrs te till ne beograd do te jam mirenjohes per ndihmen | |
| Titulli: Re: Pavarsia e Kosoves Wed Apr 23, 2008 7:17 am | |
| Smaka, Eshte thelle mor xhan... ka nenkuptime. Une nuk jam futur ketu te ofendoje njeri, por ne se dikush ka deshire ti marri per ofendime, per hajer i qofte. Per kursin juve munde te pyesni Thacin, Sejdiun, Rexhepin, UMNIK. Ndoshta ta paguajne edhe rrugen. | |
| | | Sofra Admin
| Titulli: Re: Pavarsia e Kosoves Fri Apr 25, 2008 5:41 am | |
| - smaka shkruajti:
- sofra mos u merzit shoku se serbija nuk ka politikant aq te dobet sa te bije ne kurth dhe te filloj bisedime me kosoven kjo i bije automatikisht njohje e shtetsis se kosoves ky esht qellimi i bisedimeve qe serbija te bije ne kurth dhe ta pranoj pavarsin
Smaka mos harro se mund edhe të bisedohet për ndamjen e Kosovës... Enklid Milaj: Kur festa të mbarojë! E premte, 29-02-2008, 06:40pm (GMT+1)
Kur festa të mbarojë! Nga Enklid Milaj* I dashur Gjysh, E di që ti e di. "Mrekullia" u realizua. U kry! Tash, Kosova martire është "e lirë, demokratike dhe multietnike". Është feste e madhe. Festë me flamuj e me qeleshe të bardha. Festë mbarëshqiptare. Është një "mrekulli" e vërtetë. Them se është "mrekulli" pasi një meritë të jashtëzakonshme ka pasur faktori i jashtëm. Edhe pse askush nuk mund të mohojë luftën çlirimtare të UÇK-së e sakrificat për vetëvendosje e popullit patriot kosovar, Kosova arriti në këtë ditë të "mrekullueshme" falë sulmeve ajrore të bëra nga fuqitë e mëdha, të mbështetura nga "fanteria" jonë, dhe, më pas, falë asimilimit e përdorimit të gjuhës së tyre. Por, tani festa mbaroi. E pas festës, fillon puna. Për ne, shqiptarët, një luftë tjetër duhet të fillojë. Një betejë kulturore për çlirimin e kombit dhe individit shqiptar. Veçse kësaj here, sfida na përket ne. Ti Gjysh shkruaje që "thesari më i çmuar i një shteti nuk përbëhet prej pasurisë së tokës e të nëntokës së tij dhe prej mundësive të zhvillimit ekonomik, por prej gjakut që qarkullon nëpër venat e tyre". Është e vërtetë. Por është po aq e vërtetë që shqiptarët e sotëm vazhdojnë të sillen si një "popull anakronik në Evropën e sotme". Trojet shqiptare e çliruara nga sllavizmi o nga komunizmi, dhunohen e shfrytëzohen nga vetë shqiptarët si me qenë "tokat e hasmit". Po të vesh re sjelljet në të dyja anët e kufirit, gjen pa vështirësi mjaft njerëz që vendin e vet e konsiderojnë si "shtëpinë e tjetrit" e kur i jepet shansi e bastisin. Motoja e një pjese të njerëzve tanë është "Koha për të fituar". "Carpe diem" do të thoshin latinët. Me pak fjalë, i dashur Gjysh, ekziston një sens i madh i mos përkatësisë kombëtare dhe i mëvetësimit i veshur me maska nacionaliste. Formën e (mbi)jetesës mbarëshqiptare, sociologët e sotëm e përcaktojnë si "bashkësi rrjetesh shoqëror, të përhapur horizontalisht e të mbivendosur ". Gjysh, e di që ky përkufizim duket tepër i komplikuar e shkencor, por, besomë, s'është gjë tjetër veçse anadollëku i mëparshëm i thënë me fjalë të tjera. Kështu për shembull, sot, si më parë, kush ka pushtet mund mos të jetë në dijeni për atë që ndodh në bazë, por, pavarësisht nga kjo, pa i ndyrë duart, ka përfitime të drejtpërdrejta. Si rrjedhim, gjen njerëz që nuk përfaqësojnë asnjë vlerë institucionale, por kanë shumë influencë ose njerëz që kanë juridikisht një pushtet të prekshëm e, faktikisht, janë kukulla. Në trevat shqiptare, pak rëndësi ka se çfarë je i zoti të bësh. E rëndësishme është cili je ose më mirë, cili klan/njeri me pushtet të mbron. Është për të qeshur e banale, por kur shqiptari i sotëm ndalohet nga polici i trafikut në kundravajtje, para se të japë patentën, me arrogancë, shpjegon kush është. Ndërsa intriga, si gjithmonë, vazhdon të jetë sporti i preferueshëm për një pjesë jo të vogël shqiptarësh. Gjysh, e di që do të me hiqje veshin për këto fjalë. E di! Kombi shqiptar nuk është i gjithi baltë, por, fatkeqësisht, ka akoma shumë turbullire. Ka politikanë të pastër që mbështeten nga klane të caktuar cubash, ka sipërmarrës të ndershëm që mbështesin politikanë të korruptuar, kriminelë që mbrojnë njerëz të mirë e njerëz të mirë që i kërkojnë ndihmë kriminelëve. Sot, shumica e shqiptarëve të mirë e të ndershëm punon krahas maskarenjve pa u përzier në punë të pista. Si rrjedhim, normat kanunore që rregullojnë raportet mes nesh janë disi të dyshimta e thuajse "paramafioze". A është krim të abuzosh me të drejtat e tjetrit, për të mirën e familjes tendë? Të ushtrosh dhunë për një përfitim të përbashkët? Të mashtrosh për të mbrojtur njeriun tënd? Të mos denoncosh veprën penale të tjetrit, por ta përdorësh si formë presioni ndaj tij? Të zbatosh urdhrat e atyre që të mbrojnë? Këtyre pyetjeve nuk i përgjigjet askush, ose më saktë, kriteri në bazë të së cilës i jepet përgjigje këtyre pyetjeve, sot, është ai i dëmit dhe i përfitimit vetjak. Për mua, Gjysh, dëmin më të madh, dalëngadalë, po e pëson respekti ndaj vlerave që kanë karakterizuar etikën e "turmës shqiptare". Rezultati i këtij dëmi është deformimi i tyre. E di që do të më përgjigjesh që: "Mëkati për këtë gjendje që u krijua, nuk është i turmës shqiptare, por i atyre që u takonte barra ta leronin këtë turmë, i udhëheqësve të saj të djeshëm e intelektuale e politikane që kanë punuar pak, shumë pak, për të njohur psikikën e shqiptarit, për të kuptuar prirjet e mbëhitë e saj e për t'u dhënë atyre drejtimin e duhur ". "Për kombet e tjera, para se luftëtari t'i drejtojë shigjetën e fundme armikut që e mbante nën zgjedhë dhe politikani të përpiqet të sjellë bashkimin e brendshëm ose të bëjë politikanizimin, punoi historiani, filozofi, artisti, shkencëtari i cilësdo degë." Ke të drejtë! Mëkëmbja e ndërgjegjes kombëtare vazhdon të jetë në pritje. Vullnetet e ndërgjegjet e reja që janë të domosdoshme për t'i dhënë jetë një kombi të pavarur jo vetëm politikisht, por edhe shpirtërisht, kanë akoma nevojë të trajtohen. Por shqiptarët janë të lodhur me profetë të rremë e teorira boshe. Shumë, sidomos të rinjtë, preferojnë të largohen. Ata që ngelen janë të zhytur në këtë sistem që nuk e ndryshojnë dot. Kemi nevojë për një revolucion kulturor! Revolucioni kulturor i nisur nga Ibrahim Rugova e Anton Çeta për të transformuar një shoqëri me mentalitet pastoral e të përbërë nga klane në një shoqëri civile e të hapur duhet të vazhdojë në të gjitha trevat e banuara nga shqiptarët. Nëse arritëm pavarësinë e Kosovës, askush, përveç të metave tona, s'mund të na pengojë për çlirimin e individit shqiptar. Gjysh i mirë, këto janë ditët më të bukura të historisë moderne të kombit tonë. Nuk ka për të pasur më pastrim etnik. Kosova është e lirë dhe i takon të gjithë atyre që aty jetojnë dhe e duan, qofshin shqiptarë, serbë, romë apo turq. Sot duhet të jetë dita e fundit e dehjes së ligjshme nga gëzimi. Nesër duhet të fillojmë të punojmë për një "mrekulli" tjetër. Atë të emancipimit të kombit shqiptar. Ndoshta, nuk janë ende pjekur kohët për t'i bërë një portret të tillë shqiptarit. Por, si na mësove Ti, - "Gnothi safton, - i tha orakulli i Delfit filozofit Sokrat" e vetëm nga njohja e vetvetes mund të fillojmë të ndryshojmë! *Artikulli është bazuar në librin "Raca Shqiptare" shkruajtur nga Jakov Milaj dhe në intervista/ artikuj të gjeneral Fabio Mini, ish-komandant pranë KFOR-it.Enklid Milaj është nip i akademik prof.dr.Jakov Milaj. Botuar në Floart-Press: 29.2.2008. | |
| Titulli: Re: Pavarsia e Kosoves Mon Apr 28, 2008 3:03 am | |
| Kosova do te quhet e pavarrur kur te kete mundesine e baashkimit me Shqiperine. Gjithe te tjerat jane pallavra dhe luge boshe... | |
| Titulli: Re: Pavarsia e Kosoves Wed Aug 20, 2008 5:32 am | |
| Bilanci jonë i hidhur diplomatik me botën arabe
Nga Mero Baze
Një përfaqësues zyrtar i Shteteve të Bashkuara të Amerikës po lobon për njohjen e pavarësisë së Kosovës nga shtetet islamike. I dërguari i posaçëm i SHBA në Organizatën e Konferencës Islamike, Sada Cumber, ka takuar Sulltanin e Bruneit, dhe e ka nxitur atë ta njohë sa më parë Kosovën. Ndërkohë, Arabia Saudite, shteti me ndikimin më të madh ndoshta në këtë organizatë, ende nuk po jep shenja ta njohë Kosovën, edhe pse marrëdhëniet e saj me Shqipërinë nga pikëpamja formale duken shumë të mira. Po ç’ka ndodhur në të vërtetë me ngecjen e madhe që ka njohja e pavarësisë nga bota arabe? Pikësëpari, mendoj se në raport me botën arabe, Kosova është dëmtuar nga Shqipëria. Diplomacia shqiptare është më e paqarta dhe më konfuzja në politikën e saj me botën arabe. E kompleksuar nga një anëtarësim me gjysmë zemre në Konferencën Islamike dhe e tejkompleksuar nga lufta politike për qëndrimin ose jo anëtare në këtë organizatë, Shqipëria kurrë nuk arriti t’i kishte as miq dhe as armiq vendet e fuqishme të botës arabe. Akuzat spekulative kundër Berishës, sidomos pas vitit 1997 për lidhje me botën arabe, dhe injorimi i fuqisë së tyre politike, ekonomike dhe diplomatike, i lanë konfuze marrëdhëniet tona me ato vende. Si rrjedhojë, shumë vende ortodokse, si Greqia, Rusia apo dhe Maqedonia, si dhe vende perëndimore, si Franca, i kanë shumë herë më të forta marrëdhëniet me botën arabe se Shqipëria. Administrata e ardhur në pushtet para tre vitesh u rikthye me kompleksin e distancës ndaj botës arabe dhe për tre vjet ne thuajse s’kemi asnjë vizitë zyrtare të rangut lartë me vendet e Gjirit, përveç një vizite të kryeministrit të Kuvajtit vitin e kaluar. Me ministrin e Jashtëm të Arabisë Saudite, ministri ynë i Jashtëm nuk është takuar asnjëherë që nga viti 1992, mos gabohem. Kjo distancë ka bërë që Rusia të mbushë boshllëkun e lënë nga diplomacia shqiptare atje dhe ata që na janë llogaritur deri tani si miq dhe aleatë, janë kthyer në bllokues të mëdhenj të një prej ngjarjeve kulmore të kombit shqiptar. Së dyti, mendoj se ka një papërgjegjësi në mënyrën se si po lobohet prej Shqipërisë pavarësia e Kosovës në vendet e Konferencës Islamike. Ministri ynë i Jashtëm, i lehtë dhe i papërgjegjshëm nga natyra, ka shtyrë disa herë me papërgjegjësi takimin me princin e Arabisë Saudite që udhëheq politikën e jashtme të atij vendi. Papërgjegjësia e tij personale në këtë rast është kthyer në papërgjegjësi kombëtare dhe ne kemi një bilanc të hidhur nga vende, për të cilat si argument kryesor në miqësinë tonë me ta kemi pasur ndihmën që do na japin për çështjen e Kosovës. Sa herë që Berisha si ish-president apo diplomatët e tij kanë justifikuar anëtarësimin logjik në Konferencën Islamike, ka qenë fakti se kjo konferencë na jepte, sa here na duhej, votën pro për Kosovën. Në fakt, tani që na duhet vota pro e tyre, nuk e kemi, por kemi vetëm librezën e zverdhur të anëtarësisë, që pa këtë votë nuk na duhet. Diplomacia jonë e ka banalizuar këtë proces deri në detaje, duke krijuar një gjendje as miqësie dhe as armiqësie me vende, të cilat kanë një peshë të madhe në historinë botërore, si atë politike, dhe ekonomike. E vetmja vizitë e nivelit të lartë në botën arabe është bërë nga kryetarja e Kuvendit të Shqipërisë, Jozefina Topalli, e cila, përveç lehtësisë me të cilën i merr vizita të tilla, nuk sjell ndonjë gjë të re për çështjen e Kosovës. Gjatë gjithë atyre vizitave, zyrtarët arabë kanë pyetur në mënyrë të qartë se si i ka punët Shqipëria me Rusinë dhe Egjiptin dhe, kur pyesin për këtë gjë, janë duke thënë se ku është pengesa. Për këtë pyetje duhet përgjigje institucionale, duhet aksion dhe jo propagandë. Zonja Topalli nuk ka as fuqinë, as aftësinë dhe as kompetencat të kuptojë dhe shpjegojë pse na pengon Rusia apo Egjipti. Ajo duhet t’ia raportojë këtë kryeministrit dhe ministrit të Jashtëm dhe ta kthejë në një problem politik në vendin e saj. Por asaj pak i intereson kjo gjë. Asaj i interesojnë vetëm kronikat, që një grua katolike pa shami takoi ca burra myslimanë me shami në kokë dhe kaq. Por lobimi në emër të shtetit shqiptar do seriozitet dhe institucione dhe jo iniciativa të shpikura si diplomaci parlamentare. Dhe, së fundi, duhet të ndjehemi pak keq që atë që nuk e bëjmë ne, na e bëjnë shtete perëndimore, si SHBA, Britania e Madhe apo Gjermania. Diplomatët e këtyre vendeve në Konferencën Islamike janë të angazhuar përditë për të lobuar për pavarësinë e Kosovës pa asnjë kompleks, ndërsa ne nuk kemi asnjë skedë të qartë diplomatike se ç’duhet të bëjmë së paku me këto vende, për të cilat kemi marr taksën si aleate. Në takimin e nivelit të lart të Senegalit, në pranverë të këtij viti, pak kohë pa shpalljes së pavarësisë së Kosovës, ne duhet të shkonim aty në nivel presidenti dhe kryeministri, por në fakt shkoi vetëm Lulëzim Basha tranzit dhe u kthye siç shkoi pa asnjë fryt. Shqipëria, natyrisht, nuk ka shumë fuqi të ndikojë për pavarësinë e Kosovës në vende të mëdha larg rajonit, si në Kinë apo Indi e Japoni, por në vendet e Konferencës Islamike ku është bërë anëtare ose duhet të bëj lobojë, ose duhet të dalë prej andej, pasi s’kemi pasur asnjë argument më të fortë sesa Kosova, kur jemi bërë anëtarë. Është e pafalshme që në atë organizatë të lobojnë më shumë vendet perëndimore sesa ne që jemi anëtarë dhe që nuk dimë ç’të bëjmë me statusin tonë brenda asaj organizate. | |
| | | murturi Ushtarak
Numri i postimeve : 517 Age : 48 Vendi : Bruksel Registration date : 19/04/2008
| Titulli: Maqedonija do të njohë Kosovën më 23 Shtator. Sat Sep 06, 2008 2:32 pm | |
| Maqedonia do të njohë Kosovën më 23 Shtator
|
|
Maqedonia do të njohë Kosovën me datë 23 shtator. Lajmin e ka bërë të ditur e përditshmja kosovare, “Zëri” e cila citon burime diplomatike të rezervuara. Sipas gazetës në fjalë, tashmë është arritur edhe marrëveshja lidhur me vijën kufitare, gjë kjo që Maqedonia e parashikonte si një kusht për njohjen e pavarësisë. Gazeta citon se kjo çështje është mbyllur gjatë ditëve të fundit dhe se aktualisht nuk mbetet asnjë pengesë për njohjen e Kosovës nga Shkupi zyrtar. Ndërkohë, bëhet e ditur se janë krijuar edhe kushtet e nevojshme në mënyrë që Shkupi të mos humb kohë për njohjen e pavarësisë.
| 06/09/2008 19:04 | A duhet te jet edhe kjo nej datè historike ne mes te Shqiptarve si nej lloj bashkimi ne mes te Populllit,si dhe i heqjeve te pasaportave dhe vizave ndermjet dy milon Shqiptar nè R-maqedonase,dhe kater milonve ne Republiken e Kosoves. A mjafton kjo si nisje e bashkimit komtar... Vetem e keqja esht se ne si popull nuk e dim si dhe qfar marrveshje esht ber me kufirin... edhe pse ndoshta ,kjoTok ndermjet shqiptarve dhe shqiptarve prap me von do tu bie shqiptarve,PA MARRVESHJE,ne qofse esht keshtu ather skem ma kufi ndermjet tri shteteve shqiptare. Urime dhe mir se vini ne kosovè. | |
| | | cristal Fillestar/e
Numri i postimeve : 28 Age : 49 Vendi : Mitrovicë Registration date : 26/08/2008
| Titulli: Re: Pavarsia e Kosoves Tue Sep 09, 2008 8:50 pm | |
| Se Maqedonia do ta njohe pavarsine e Kosoves me 23 shtator per vete jam shume skeptik, nje gje e tille mund edhe te ndodhe por ne gadishullin tone parashikimet te tilla precize esht deshmuar se jan pothuajse qdo here te gabuara.Eshte e sigurte s Maqedonia nuk ka alternative tjeter perpos njohjes se pavarsise edhe kete jo ngaqe Maqedonia udheheq nje politike edhe aq dashamirese ndaj Kosoves por ngaqe eshte rruga e saj e vetme e cila i siguron stabilitet. Por nuk duhet harruar se aq sa afrohet dita kur Maqedonia do ta njohe pavarsine tone po aq do te rritet edhe presioni i politikes serbe qe mos te mirret ky hap,pra duke e ditur edhe bashkpunimin dhe varesine jo te vogel ekonomike te Maqedoinse nga serbia ,te parashikosh nje date te sakte se kur ajo do ta beje njohjen ligjore te pavarsise eshte si shum e guximshme. Por gazetat jan per kete,qe te shkaktojne pak kaos pak eufori ne menyre qe gazetaria te perfitoje,qka eshte normale dhe ndodh qdokund. Sidoqofte njohja e kurdoshme e Kosoves si shtet nga Maqedonia per mendimin tim shenon nje etape te re ne mardhenjet mes dy popujve por edhe nje etape shume pozitive ne lidhjen progresive mes popullit shqiptare,pra padyshim do te jete nje focim i lidhjeve shqiptaro shqiptare edhe nje hap qe duhet patjeter te kalohet drejt kauzes kryesore kombetare. | |
| | | Orfe@ V.I.P
Numri i postimeve : 9104 Age : 114 Vendi : Ne zemer te njerit Profesioni/Hobi : Bum - Bum bum ! Registration date : 26/03/2008
| Titulli: Me njohjen e Kosovës nuk është shkelur e drejta ndërkombëtar Wed Sep 17, 2008 6:06 pm | |
| Ministrja e Punëve të Jashtme të Austrisë, Ursula Plassnik ka deklaruar se vendet e Bashkimit Evropian në qetësi e presin vendimin eventual të Gjyqit Ndërkombë tar të Drejtësis ë rreth çështjes së Kosovës – të cilin po e kërkon Serbia – pasi, siç është shprehur ajo, “me njohjen e Kosovës nuk është shkelur e drejta ndërkombë tare”.
Një ditë para takimit të ministrav e të punëve të jashtme të BE-së, të cilët do të diskutojn ë për nismën që të zhbllokoh et marrëvesh ja e tregtisë me Serbinë, Plassnik ka vlerësuar se, “ky zhbllokim do të varet nga vlerësimi që do ta bëjë prokurori i përgjiths hëm i Tribunali t të Hagës, Serge Brammertz, rreth bashkëpun imit të Serbisë me Tribunali n e Hagës”.
Plassnik po ashtu ka potencuar se Serbia duhet të tregojë më shumë bashkëpun im për vendosjen e misionit të EULEX-it, ndërsa ka vlerësuar se zgjidhjet që janë ofruar për mbrojtjen e serbëve në Kosovë, janë unike në botë.
"Sa i përket EULEX-it, do të ishte shumë e rëndësish me - para se gjithash për vetë Serbinë, që të tregojë një qasje me konstrukt ive dhe më kooperati ve, pasi që prioritet i kryesor i këtij misioni është mbrojtja e pakicave – pra e serbëve në Kosovë – që t’iu mundësojë atyre të jetojnë një jetë normale në një shoqëri ku sundon ligji. Do t’ua rikujtoj faktin se zgjidhjet që parashohi n mbrojtjen e serbëve në Kosovë, kanë unike në botë”, ka thënë Plassnik në një intervist ë për gazetën “Dnevnik”. | |
| | | Orfe@ V.I.P
Numri i postimeve : 9104 Age : 114 Vendi : Ne zemer te njerit Profesioni/Hobi : Bum - Bum bum ! Registration date : 26/03/2008
| Titulli: Numri i shteteve që njohin Kosovën, do rritet" Wed Sep 17, 2008 6:13 pm | |
| Ish i dërguari i posaçëm amerikan për Ballkanin, ambasador i Richard Holbrooke, tha në Prishtinë se Bashkimi Evropian nuk do të duhej të hapte dyert për Serbinë deri sa ajo të mos pajtohet me pavarësin ë e Kosovës.
Ai tha se BE-ja do të bënte gabimin e saj nëse e pranon Serbinë gjithnjë deri sa ajo ka pretendim e ndaj Kosovës.
Zoti Holbrooke hodhi poshtë çdo krahasim mes Kosovës dhe Osetisë Jugore e Abkhazisë duke nënvizuar se me Rezolutën 1244 të Këshillit të Sigurimit, në hartimin e së cilës kishte marrë pjesë edhe Rusia, Kosova ishte vënë nën administr imin e Kombeve të Bashkuara .
Ambasador i Holebrook e i bëri thirrje Maqedonis ë dhe Malit të Zi ta njohin Kosovën dhe shfaqi bindjen e tij se numri i shteteve që e kanë njohur Kosovën, përkundër fushatës siç tha, të Rusisë kundër kësaj, do të rritet në javët në vijim.
Sipas, arkitekti t të Marrëvesh jes së Dejtonit, synimi i Serbisë që të kërkojë opinionin e Gjykatës Ndërkombë tare të Drejtësis ë për pavarësin ë e Kosovës nuk do të dëmtojë lirinë dhe pavarësin ë e Kosovës.
Ajo mund të vështirës ojë anëtarësi min e Kosovës në Kombet e Bashkuara që edhe ashtu është penguar nga Rusia, tha zoti Holbrooke . | |
| | | njonidrenica Anëtar aktiv
Numri i postimeve : 838 Registration date : 09/06/2008
| Titulli: Re: Pavarsia e Kosoves Wed Sep 17, 2008 6:17 pm | |
| maqedonija dota njoh republiken e kosoves, po nuk asht i sigurt data po nekt vit me siguri | |
| | | njonidrenica Anëtar aktiv
Numri i postimeve : 838 Registration date : 09/06/2008
| Titulli: Re: Pavarsia e Kosoves Wed Sep 17, 2008 6:23 pm | |
| kosova ne tarmen dote prohohet ne unmik pamar parasysh se serbija bon zhurum. | |
| | | Pirro i Epirit Anëtar i ri
Numri i postimeve : 135 Age : 33 Vendi : maja e madhe perball Registration date : 15/09/2008
| Titulli: Re: Pavarsia e Kosoves Wed Sep 17, 2008 11:47 pm | |
| - smaka shkruajti:
- sofra mos u merzit shoku se serbija nuk ka politikant aq te dobet sa te bije ne kurth dhe te filloj bisedime me kosoven kjo i bije automatikisht njohje e shtetsis se kosoves ky esht qellimi i bisedimeve qe serbija te bije ne kurth dhe ta pranoj pavarsin
Jo ore smaka nese Kosova edhe nje her fillon bisedimet ky do te jete deshtimi rradhes per neve dhe nese do te ket prap bisedime formale apo qysh pi quajn do te nis nga zero gjithe procesi | |
| | | Sponsored content
| Titulli: Re: Pavarsia e Kosoves | |
| |
| | | | Pavarsia e Kosoves | |
|
Similar topics | |
|
| Drejtat e ktij Forumit: | Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi
| |
| |
| |