| Jota Fotiadhu-Ballafuti flet shqip | |
|
|
|
Autori | Mesazh |
---|
Kristaq F. Shabani Miqte e Forumit
Numri i postimeve : 11718 Age : 65 Vendi : Gjirokaster, Albania Profesioni/Hobi : Poetry Registration date : 04/07/2008
| Titulli: Re: Jota Fotiadhu-Ballafuti flet shqip Sat Jan 30, 2010 12:05 am | |
| Me numra hekurat në duar,
sytë i kanë blu, të zinj, të kaltër,
lozin si pëllumba
mes rrobash të bardha,
duart në gjoks,
me gojën thëthijnë fuqishëm,
këmbët i tundin të kënaqura
dhe buzëqeshin. | |
|
| |
Numri i postimeve : 11718 Age : 65 Vendi : Gjirokaster, Albania Profesioni/Hobi : Poetry Registration date : 04/07/2008
| Titulli: Re: Jota Fotiadhu-Ballafuti flet shqip Sat Jan 30, 2010 12:06 am | |
| Harrohem, i vështroj, i adhuroj, po cila prej tyre është e imja? | |
|
| |
| Trazohem,
ndiej dhimbje së thelli
edhe më të madhe
se dhimbja e lindjes.
E mora vendimin:
zemrën time, gur kam për ta bërë.
Tani po numëroj ditët e tiranisë,
të fshehtën tonë. | |
|
| |
| O lule limoni, kurrkush
nuk ka për ta ditur,
thellë brenda meje
kam për ta mbajtur,
në dhomën time të profirtë,
me baxhën ndaj hënës,
do ta hap vetëm
për të thënë të pathënat. | |
|
| |
| Titulli: Re: Jota Fotiadhu-Ballafuti flet shqip Sat Jan 30, 2010 12:07 am | |
| Gur përmbi gur do të ndërtoj kalvarin tim.
Si të ta thur trajtën,
në rrjedhën e kohës?
Nuk të kam njohur…
Nuk ma treguan
fytyrën tënde gjatë lindjes.
Nuk di, nëse rron, në ekziston.
| |
|
| |
| Titulli: Re: Jota Fotiadhu-Ballafuti flet shqip Sat Jan 30, 2010 12:08 am | |
| Dhe jetoj në hijen tënde, të mbaj, të shoh, me sytë e zemrës, me veshjet e mia pranverë dhe verë, vjeshtë dhe dimër. Dhe pëllëmbët më gjakosen dhe grushtet më mbushen tërë plagë prej gishtave, thonjtë tek ngulen. Një hije e zbehtë ti, po zhdukesh. Nuk kam njeri të m’i fshijë lotët. Nuk kam asnjë buzëqeshje; buzëqeshjen tënde të mbaj, të shoh me sytë e zemrës, me veshjet e mia pranverë dhe verë vjeshtë dhe dimër. | |
|
| |
| Dhe pëllëmëbët më gjakosen dhe grushtet më mbushen tërë plagë prej gishtave, thonjtë tek ngulen. Një hije e zbehtë, ti po zhdukesh. Nuk kam njeri të m’i fshijë lotët. Nuk kam asnjë buzëqeshje; buzëqeshjen tënde si ta formoj. Gjithçka përreth ngatërruar. Ngul vështrimin, shtrij duart dhe përkëdhel portokallen e pavdekshme që mbolla gjatë lindjes tënde. | |
|
| |
| Shoh yllësinë tënde, me orë të tëra përsëris fjalët e yjeve që thonë për ty dhe humbas në kumtet, të vetmet që tregojnë ekzistencën tënde. Edhe arixhofkat thonë se jeton dhe rrugët marr, shtigjet e mëdhaja dhe mes fytyrash kërkoj trajtën tënde, një nishan ta ndaj nga trajta ime. | |
|
| |
| Nuk mund të shtie në grackë trajtën tënde, o i miri im, shpresa më ngushtohet dhe të dashuroj, të dashuroj me krejt dhimbjen e zemrës sime, me flatrat e saj. | |
|
| |
| Titulli: Re: Jota Fotiadhu-Ballafuti flet shqip Sat Jan 30, 2010 12:09 am | |
| Të mbuloj dhe lutem, o shpirt, mos të të gjejë ndonjë e keqe. Mos të dalçin përpara të liqtë. Mbarësi paçin dhe ata që të rritin dhe vajtoj e plagosur me ngashërimin e nënës. | |
|
| |
| Titulli: Re: Jota Fotiadhu-Ballafuti flet shqip Sat Jan 30, 2010 12:09 am | |
| Dhe hap karcellën dhe ledhatoj çantën tënde të parë, kravatën e parë që t’i bleva vitet duke numëruar dhe lulet e thara që mbaj pas çdo viti nga ditëlindjet e tua. Si u rrite kaq shpejt! O shpirt, u bëre burrë! Dridhem, kur e mendoj dhe klientët i zgjedh gjithnjë më të mëdhenj nga mosha jote. Krijesë e përfytyrimit tim ti nuk je, prej meje u linde, erdhe në botë duke qarë, me jetë u mbush anëekënd zëri yt i parë. E mbaj oshëtimën e tij, që të ma fshijë vdeksirën. Nëntë muaj që të mbartja ishin për mua çastet më të dashura të jetës sime. Ah, sikur të mundja që kohën ta zgjasja! Çdo gjë tjetër, një gjemb, një shigjetë të hidhur ngulur në zemër që dhemb e përgjak dhe pa këtë mund të jetoj. Një ditë ballonash… ç’më erdhi në mend? Të mora një balonë dhe lart ngrita të të dërgoj një mesazh. Si e ke emrin që të të thërras? Dhe më ra përmbi kokë, m’u ngjit nëpër flokë. Dhe ishte sikur i bija murit me kokë për të ndier prekjen e balonës. Drekëherë, kur të solla në botë. Marr rrugët e të kërkoj… Ku qenke vallë? Dhe takohem me hijen time. | |
|
| |
| Titulli: Re: Jota Fotiadhu-Ballafuti flet shqip Sat Jan 30, 2010 12:10 am | |
| Krejt bota shembet,
më kot humbas orët
dhe rri me një komb,
me një hidhërim
nëpër gojë.
*
Kthehem pas në shkretimin tim,
ngjitur pas pasqyrës së shurdhët,
ku frymëmarrja ime e vetmuar
lë gjurmët e veta mbi të.
Dyzet vjet të hidhur
po të kërkoj, zvargem,
të kërkoj që të përhumbem.
Kur të të kërkoj dhe ku?
Imazhi i shpirtit tim
shoh në pasqyrë fytyrën tënde,
fytyrën time
dhe e mbaj thellë në arkën e vetmisë
në thellësinë e heshtjes
si një vegim shtillet në re
dhe humbet
dhe mbetet e vetme e fshehta jonë,
një borzilok kaçurrel
në gurin e zemrës. | |
|
| |
| Rrjedhin rrëke lotët e mi për ta vaditur. Një Danaidë dhe unë do të mbart përjetësisht dënimin tim të padrejtë, të pavërejtur mes fjalënajës së botës. Përmbi dhe nuk kam për ta takuar. Trishtimi buzët m’i shtrëngon. Dhe po pres kukumjaçkën të vajtojë vdekjen time, u kërkoj yjeve që të këputen e zhduken të më marrë vdekja. Të çahen pllakat që më rëndojnë mbi shpirt në rrëkezën e pafundme të botës. Ëndrra për të pare më hodhi rrënjë përbrenda. Si një bimë mishngrënëse më mbështjell e më mbyt. Ndërsa unë mijëra flatrash, me gjuhën të lidhur, do të kaloj mbi urën e jetës në bregun e qetë në pranverën e amshuar të qiellit. | |
|
| |
| * * *
Një mbarim do të jetë vdekja
filli i Arianës
në indin e jetës sime,
por jo fundi.
Dhe vdekja, kur të vijë,
qetësinë do të gjejë
shpirti im trazuar.
Në krahët e dheut
do të takohemi
në “banesën e lumnueshme
të mbarë njerëzisë”.
| |
|
| |
| Titulli: Re: Jota Fotiadhu-Ballafuti flet shqip Sat Jan 30, 2010 9:52 pm | |
| JOTA FOTIADHU-BALLAFUTI
The literary Association “PEGASI”, International Association of Poets, Writers and Artists “PEGASI” ALBANIA
In the framework of the introduction of the contemporary poetry
With the full moon you were clotted
Translated from the original: Aristotel Spiro
Translated in English: Dritan Kardhashi
Translated in Italian: Aleksandra (Majlinda Shabani)
| |
|
| |
| Titulli: Re: Jota Fotiadhu-Ballafuti flet shqip Sat Jan 30, 2010 9:53 pm | |
| * * *
She looked in the mirror with the golden and consumed framework the years that passed briefly and her stooped self. The dried face with deep wrinkles of pain, in the eyes, in the forehead and face, colorless hair, whitened up to their root. | |
|
| |
| In all her life she had a concern: to put makeup and adjust the mask of her face for her clients. Now cleaned from powders and aromas, face washed with green soap, believed that she would not wash it away, whatever she did, her sinful soul. Stands for hours before the mirror with her eyes fixed deep.
“How did I tangle up, how did I put my trust? “- she said to herself. She put everything in the scale, to find a way to justify herself. She was driven more crazy. Like a ship without sail, she plunged into the ruins, the ruins of her hopes. | |
|
| |
| How good it would have been, had she died there, in the middle of ruins, where they found her after the bombardment, to reach God’s wings, His Paradise, despite the fact that she was found alive in the hell of the ground. How many times did she feel like breaking it to pieces, turn it to dust and ashes, but as she remembered, dhe had none so close except to the mirror, neither a male, nor a female. How did she come to existence? Who brought her to this world and she did not know. She knew only to bow down, be obidient and loving. | |
|
| |
| Titulli: Re: Jota Fotiadhu-Ballafuti flet shqip Sat Jan 30, 2010 9:54 pm | |
| Although the bread was scarce for all, she shared her piece of bread even with dogs: She “the child of occupation”, a wanderer left in the streets... | |
|
| |
| Titulli: Re: Jota Fotiadhu-Ballafuti flet shqip Sat Jan 30, 2010 9:54 pm | |
| *
Upon my ruins,
like a tree, he stopped,
I caught his arm,
I lied on his shoulder,
I called myself lucky,
I fell into sin,
“something or nothing”
called me weak,
I waited how love would come,
the rosy days,
elated,
things he said that sparkles would come
to my eyes which melted the ice in my heart
and without thinking it stole my body. | |
|
| |
| Titulli: Re: Jota Fotiadhu-Ballafuti flet shqip Sat Jan 30, 2010 9:55 pm | |
| The wind took me on its back
and I awaited all that did not come.
In the trap of dependence
and exploitation I got tangled
and I let myself among the chosen visitors
he brought to me.
Dyed, emptied from the false feelings without bones
and flesh,
gritted my teeth at hugs in order
that my disgust might not appear
over the mask of happiness,
without the red color of love,
my body dyed in red. | |
|
| |
| The red curtains, the red velvet in bed,
their darkness with red dyed the white skin,
an unyielding stone;
I did not occupy the fullness.
Who should I convince for my innocence?
A faultless child fell into the hands of fraud,
which acknowledged only betrayal. | |
|
| |
| Who should I seek mercy to
and who shall I apologize to?!
Which door should I knock to?
None of the doors is open;
none of the doors welcomes me.
I submerge into the endless voice of my desert.
A ruined heart, no sign of God’s face neither,
in a dark room. | |
|
| |
| I charge the burden to fate
to make my crucifixion easier.
Venus did not manage to touch my transformation
from a child to a woman,
they did not let me feel the transformation,
and they cut me the wings
by which I would have fled towards the eternity.
In an easy prey I was reshaped
between baseness and lowness.
Life filled with smiles and tears…
only tears were in store for me. | |
|
| |
| Titulli: Re: Jota Fotiadhu-Ballafuti flet shqip Sat Jan 30, 2010 9:56 pm | |
| The disclosure shivering of your being was
like a lively dawn!!
With whose sperm?
Disappointment of love,
creation of the new life,
my entrails spread the fog.
The sun took me in its arms.
My dreams fluttered in the sapphire sky.
The surprise of an unprecedented joy,
a thousand songs inside my earth
and sky, my universe to swim in my stony womb,
you were clotted in the full moon.
The ground had a strong smell,
and I felt love for my body. | |
|
| |
Sponsored content
| Titulli: Re: Jota Fotiadhu-Ballafuti flet shqip | |
| |
|