| Jeta dhe vepra e poetve Shqiptat | |
|
|
Autori | Mesazh |
---|
Sofra Admin
Numri i postimeve : 7564 Registration date : 13/08/2007
| Titulli: Jeta dhe vepra e poetve Shqiptat Fri Nov 21, 2008 4:16 am | |
| Din Mehmeti
Din Mehmeti është ndër përfaqësuesit klasikë më të mirënjohur të poezisë së sotme në Kosovë. Ai ka lindur më 1932 në fshatin Gjocaj të Junikut të Gjakovës dhe ka studiuar për gjuhë dhe letërsi shqipe në Universitetin e Beogradit. Tani, ai është mësues në shkollën pedagogjike të Gjakovës. Edhe pse ka botuar disa proza, kritika letrare dhe një dramë, ai njihet kryesisht për poezinë e tij figurative, e cila është botuar që nga viti 1961 në 12 vëllime. Libri i tij i fundit, një përmbledhje më njëzetetetë vjersha lirike, mban titullin As në tokë as në qiell. Poezia e Din Mehmetit shquhet për ndjeshmëri popullore. Ashtu si dhe Ali Podrimja, i cili është po nga Gjakova, ai mbështetet në shumë figura, metafora, dhe simbole të poezisë popullore të Shqipërisë së Veriut për të mbrujtur dhe ndërtuar lirikat e tij të trazuara me vizionin stoik të malësorëve. Megjithëse është një fllad i lehtë romantik që përshkon poezinë e tij, sikundër e pati cilësuar dikur kritiku Rexhep Qosja, ky asimilim krijues i folklorit është i shkrirë fuqishëm me një rrjedhë realiste, herë-herë ironike, që buron pjesërisht nga etika e revoltës në traditën e Migjenit (1911-1938) dhe Esad Mekulit (l. 1916). Shqetësimi poetik i Din Mehmetit, megjithatë, nuk i drejtohet protestës mesianike ose kritikës sociale, por krijimtarisë artistike dhe përvojës individuale. As në tokë as në qiell është e ndarë në pesë cikle: Trimat e këngës sime, Bishat e bardha, Kujtesa e letrave, Barka ime mbahu, dhe Këngë për vete. Titulli i ciklit të katërt, Barka ime mbahu, është ndofta simbolik për praninë e sotme e letrave shqipe, bile edhe të shqiptarëve në Jugosllavi. Ai vjen nga poezia Dialog me liqenin, shkruar në Strugë buzë Liqenit të Ohrit në kufirin jugosllavo-shqiptar, gjatë festës ndërkombëtare të poezisë në Strugë në gusht 1987.
Edituar për herë të fundit nga Sofra në Fri Nov 21, 2008 4:42 am, edituar 1 herë gjithsej | |
|
| |
Sofra Admin
| Titulli: Re: Jeta dhe vepra e poetve Shqiptat Fri Nov 21, 2008 4:22 am | |
| " Që të rriten lulet e bardha"
1.
Flini të qetë, Se në gjakun tuaj do të shumëzohën pranverat e pavdekshme e zogjtë do të ndërtojnë cerdhe plisave tuaj të tretur.
Ju dhatë gjërat më të shtrenjta për të ngritur tempuj prej gjaku, që dielli të mos rrënohet, që toka të mos digjet.
ju mbollët besimin e jetës në rrënjët e luleve dhe me eshtra shkruat biografinë e dritës....
2.
Flini të qetë! kjo tokë ju lindi nga hiri i ëndrrave të lirisë. që të këtë rreze dita, që të këtë ujë burimi, që të rriten lulet e bardha në mendjen e njerëzimit, që nga shpirti të shpërthejë bardhësia që liri të ketë me bollëk, që të shtrohet buka pa frikë në sofër, që njeriu mbi tjetrin të mos ngrihet si bishë, që kopsht lulediejsh të bëhet jeta.
3.
Flini! Ju ka hije gjumi i përjetshëm, sepse s'deshët të jetoni të vdekur në jetë, pa dashuri, pa gaz në fytyrë, pa shpresa në zemër, pa tokë, që mbani si shtrojë pa qiell, që mbani si mbulojë, pa lumenj, që ju burojnë në sy, pa diell, që mbani në duar...
4.
Flini të qetë! Ju s'keni pse të ankoheni, gjërat më të shtrenjta i dhatë për Kosovën, dhe dashurinë tuaj e shenuat në cdo lule, në cdo gur, në cdo rrugë. | |
|
| |
Sofra Admin
| Titulli: Re: Jeta dhe vepra e poetve Shqiptat Fri Nov 21, 2008 4:22 am | |
| Qente e Diellit
Lakuriqesia këndon Majave te shemtimit E sytë rrjedhin gaz të huaj
Qente e diellit Vrapojne kah grykat Ku as rrezet s'shpetojne.
Edituar për herë të fundit nga Sofra në Fri Nov 21, 2008 4:25 am, edituar 1 herë gjithsej | |
|
| |
Sofra Admin
| Titulli: Re: Jeta dhe vepra e poetve Shqiptat Fri Nov 21, 2008 4:24 am | |
| ORA
Semaforet klithin zjarr!...
gozhda dritaret gjarperinj rruget nga tufa e zeze e stineve gjola sheshet
thirra derisa u bera peshtyme e ngrire
kur erdhen zjarrfikesit ora krenare luftonte me frymen e fundit neper tym ora pa akrepa si femije i cmendur udhetonte diku jashte kohes
Edituar për herë të fundit nga Sofra në Fri Nov 21, 2008 4:25 am, edituar 1 herë gjithsej | |
|
| |
Sofra Admin
| Titulli: Re: Jeta dhe vepra e poetve Shqiptat Fri Nov 21, 2008 4:24 am | |
| Pakez ne Enderr Pakez ne Zhgenderr
Jam pakez i ndrydhur pakez i cliruar Duke vrapuar pas emrit Pakez i zverdhur pakez i frikesuar
Jam pakez i ngrire pakez i shkrire Duke kenduar per ty pakez i rrahur pakez i ndjekur jam.
Jam pakez i perbuzur nga Dielli Kenga jote me ka ndezur E me ka sterpikur me lot Pakez i vrare edhe nga ylli jam.
Jam ne enderr pakez zhgenderr Pakez femije kur fluturojne zogjt
Jam pakez endacak-shtegtimin e kam ne gjak Duke ecur me ty kalistrok Pakez i cuditshem kur qelloj rete.
Jam pakez i dyshimte pakez kokeforte Kur shqelmoj zotrat qe s'dine te ngopen kurre
Pakez dicka neper zjarr dicka neper uje Dicka qe hyn ne te ardhmen Per te ikur nga vdekja jam...
Edituar për herë të fundit nga Sofra në Fri Nov 21, 2008 4:26 am, edituar 1 herë gjithsej | |
|
| |
Sofra Admin
| Titulli: Re: Jeta dhe vepra e poetve Shqiptat Fri Nov 21, 2008 4:25 am | |
| Më lënë e më marrin tërë jetën
Më lënë një be për tokë e qiell Që vran e kthjell
E m'i marrin sytë para se të zbresin në atë gropë Për t'u dhanë dritë yje për t'i bërë
E m'i lënë porositë e nënës për një palë këpucë Që nuk rrëshqasin në borë Për një shall me vija të kuqe Për ta vënë rreth qafe kur fërfëllazë bëhet ndër male
E ma marrin shpirtin për t'i dhënë hapësirë të blertë Gaz mëngjesor që pikon nga lulet
E m'i lënë të gjitha frytet e tokës dhe fjalës Që lidhin e zgjidhin veten kur e do puna E m'i marrin të gjitha përmendoret e shesheve Për t'i kënduar dimrave të gjatë Se kënga do prush do zemër do shpirt
E m'i lënë krahët e shkëmbinjëve të lartë Kur dragonjtë me kucedra gjuhen si në përrallë Kur vetëtimat emërojnë njëra-tjetrën E pastaj nënshkruajnë paqe
E m'i marrin vitrinat e veshëmbathjeve Depot e miellit fabrikat që prodhojnë traktorë Lugë pjata kripë
E m'i lënë blegërimat e deleve Që mes gishtrinjve sjellin gjethin e tharë E m'i marrin rrugët e asfaltuara para dere Urat e larta prej cimentos dhe hekurit
E m'i lënë ciftelitë e fyejt për t'i rreshkë Bjeshkët e Nemuna Me plisa bore edhe në vapën e korrikut
E m'i marrin hipsetëvravat e zbritsetëvravat e jetës
E m'i lënë duart rreth qafe dhe një shuplakë pranverë për t'm'u gjetur në ditën e vështira
E ma marrin frikën mbi kasafortën e botës nga atomi
E m'i lënë besimet e tyre që s'lëkunden
E m'i marrin të gjitha librat për ta gjetur veten e tyre
Duke u ngjitur kah e nesërmja e pathyeshme Në atë prehër të madh të Diellit Që na ruan nga vdekjet E më marrin E më lënë Ditëve të tregut fshatarët Tërë jetën...
| |
|
| |
Sofra Admin
| Titulli: Re: Jeta dhe vepra e poetve Shqiptat Fri Nov 21, 2008 4:26 am | |
| Kendo ose vdis pa klithme
Bëhu i blertë si unë më tha bari një natë këndo derisa të vallzojn yjet rreth diellit
si fëmijët rreth zjarrit në tokë e pastaj dëgjo oshtimën pa fjalë nër botë
lart do të mbesin kodrat duarthatë e gurë breg rrugëve në mendime çarë
Këndo derisa të pëlcasiësh si kripa në flakë vajto po të duash
kosave të egra s'do të mundesh t'u ikësh kurrë kur çmenden kohërat në furtun...
Bari ma tregoi ëndrrën e vet: --majet më të larta e hëngrën qiellin e zjarrtë
e shteku i rrezeve kërkon veten në breg... e bregu bregun pas bregut në breg....
I bukur është vetem zogu në fluturim që me puhin e krahëve të rreshk
këndo ose vdis pa klithmë.....
| |
|
| |
Sofra Admin
| Titulli: Re: Jeta dhe vepra e poetve Shqiptat Fri Nov 21, 2008 4:27 am | |
| Sytë që shkrepin dashuri
M'janë shkimë dritat e syve të gjallë kthinave të mbrëmjeve luginave të nxira e vragëve të fëtyrës së shterrur derdhi pust e fryrë të shpiertit në shtratin ku të rrita ,o fëmij. --Eja ,biro, të mbledhi rreth stomit të gjinjëve të brenjtur, ti ngrohu brinjët e kërrusura ulrimave të fërfëllazave të mallkuara eja,bir-o,ta ndijë gjakun duke vluar!...
Eja në dashurinë e thithmave të rjepur se me dhëmbë të rinjë në gjakë mi i ke skurruar e kurr s' të kam terratuar ballin me shuplak mallkimi e kurr s'të kam shkrumuar jetën me me nam e rredhime, eja bir-o,ta ndijë gjakun duke të vluar!...
Të kam përkundur buz vatrës nën flaken e zbeht të një une e shpesh kamë ikur përrenjve me djepin tand ngarkuar në tojt e një plunge.
Eja,bir-o,ta ndij gjakun duke vluar!... bregores sime të lulëzuar eshtërat le të më kallen nur për tokë e diell se në sytë e tu që shkrepin dashuri është gjaku i vatres së re duke vluar...
| |
|
| |
Sofra Admin
| Titulli: Re: Jeta dhe vepra e poetve Shqiptat Fri Nov 21, 2008 4:27 am | |
| Nata e Poeteve
Kur heshtja mbulon çdo gjë Kur të gjithë flenë Zgjohen poetët Për t’u djegur nëpër vargje
Ata ia shtrydhin Gjakun e keq mendimit
Shpirti i tyne shesh betejash
Nga temperatura e fjalëve Vdesin ngadalë pa klithma
| |
|
| |
Sofra Admin
| Titulli: Re: Jeta dhe vepra e poetve Shqiptat Fri Nov 21, 2008 4:29 am | |
| Koncert
Te perroi i karramzave gjumashe Bretkocat ne koncert te madh
Yjet ndezen e fiken ne ritmin e nje cmendie
Shtepite e vejushat e llastuara Pergojohen mes veti
E fjalet pa zjarr Te ftohura te ngrira fjalet
Bretkocat lidhin lumenjt me detet E pastaj ne balte zhyten prap
Te perroi i dritave te lodhura Edhe hena ben not neper balte... | |
|
| |
Sofra Admin
| Titulli: Re: Jeta dhe vepra e poetve Shqiptat Fri Nov 21, 2008 4:34 am | |
| Balada per frazen e fryre Nga fraza e fryre doli hajni i ri i luleve u zverdhen parullat biografia e dekoruar u fsheh pas karrigave te lakmive u rrokaten duartrokitjet ate dite fjalet moren koken ne dore duke vrapuar ne oshetimat e lumenjeve dhe shume kohe fishkelluan trenat para se te hynin ne tunelet e reja ate dite dielli shkulli ferra varret nxorren eshtra. | |
|
| |
Sofra Admin
| Titulli: Re: Jeta dhe vepra e poetve Shqiptat Fri Nov 21, 2008 4:34 am | |
| A thua pse troket zemra
Kembonat e rrokatura Therrasin agimet E koherave te vdekura
Rruget fishkellojne nga pylli Qe pergjon ofshamat e pranveres Se merdhire nga dimri
E njeriu s'di c'te beje Me etjen dhe urine E dalur vese e rrufeje
Tymi po i del henes Toka sinjal i kuq ne orbite
E termete te reja ne meshire E rrekellime guresh mbi gure
A thua, pse troket zemra.... | |
|
| |
Sofra Admin
| Titulli: Re: Jeta dhe vepra e poetve Shqiptat Fri Nov 21, 2008 4:36 am | |
| Avulli i Zi
Bulevardeve te menyres deftore zjarri e uji luftonin perseri maskat engjej maskat thike shkelinin pushtonin cdo pike ne mesnate salla mbeti e zbrazur e karriga mbi karrige fjalet krijonin ide neper shi plehu u rrigeve avull i zi.
| |
|
| |
Eva0506 Hero anëtar
Numri i postimeve : 3323 Age : 42 Vendi : Shume larg...! Registration date : 28/01/2008
| Titulli: Re: Jeta dhe vepra e poetve Shqiptat Fri Nov 21, 2008 5:54 am | |
| MALLKIMI I GJAKUT
- Din Mehmeti -
Zbraze , zbraze një pushkë në derë të oborrit, o Zeqë Shpati ! Le të zgjohen të përgjumurit strofujve të gjëmimeve shekullore, Se sot po na shkon Fata e po shuhet kënga e dashurisë që këndoi plangjeve tona ! Po te shkon Fatë zeza , o bacë me sy të qëndisur me ngjyrën e kopshteve , me buzë posa të skuqura në bukën e misrit të ri….
O, çikë e pate E jo fëmijë të gjetur buzë rrugëve ! O, e as rroktare jo Për të punuar nëpër ara
Pse je shurdhuar , bre bacë ? A s’kallesh në flakën e krahëve të vogëlushes së dashur Që e fale pa dëshirën e saj ?
Po të shkon Fata me flokë bishtaleca të shelgjishteve në zbërthim, me harqe vetullash—dy krahë lejleku në fluturim , me bebëza vizëlluse—dy liqene të fshehura në pishnajë….
O, ae di , Zeq Shpati, se për ty vetima hapësirën shpon lumenjtë dalin nga shtrati me zllapa pikëllimi në brigje, se mordja mbi pullaze zdirgjet dhe lëpin jetën E pëllumbave që ajo ushqyer i ka me troha buke në shtigje
Zbraze fjalën si pushkën dikur, o Zeq Shpati qëllo hallkën e vargonjve të ndryshkur duarve të vogëlusheve tona se S’është kanu gjaku yt të mallkojë !… | |
|
| |
Eva0506 Hero anëtar
Numri i postimeve : 3323 Age : 42 Vendi : Shume larg...! Registration date : 28/01/2008
| Titulli: Re: Jeta dhe vepra e poetve Shqiptat Fri Nov 21, 2008 6:14 am | |
| GAZI I LASHTË
- Din Mehmeti -
Kamarier ma sjell një kafe!
Balli i rrudhur u brydh Në gaz të lashtë
Dy folje shqipe Si dy shtylla mesjetare Bënin përpjekjet e fundit Për ta shqiptar emrin Nënë
E shkëminjtë e Konicës Recitonin ofshamat e lumit Që po zhdukej në det
Jashtë binte shi Në ballin e kamarierit Bëhej fërfëllazë.........
Konicë, 1976 | |
|
| |
Eva0506 Hero anëtar
| Titulli: Re: Jeta dhe vepra e poetve Shqiptat Fri Nov 21, 2008 6:18 am | |
| PA GAZ E PA DRITË
- Din Mehmeti -
Emigrant i ikur moti Nga vulat e mercenarëve Afishe të leckosur fytyrën
Rrëkëllënte gur në diell Hapte varre në gjinjt e Nënës:
Këmbonë mortare zërin Kur pagëzohej grek
Vetëvrasje fjalësh Në ballin e shkretëtuar Kur pagëzohej shqiptar
Nga sytë e thellë Pa gaz e pa dritë Rigonte terr - Bënte intriga tradhëtia...
Janinë, 1976 | |
|
| |
Eva0506 Hero anëtar
| Titulli: Re: Jeta dhe vepra e poetve Shqiptat Fri Nov 21, 2008 6:39 am | |
| Dialog me liqenin
- Din Mehmeti -
Liqeni u nxi liqeni u çmend
Barka ime mbahu
Këtej i ke shkëmbinjtë e eshtrave andej ëndrrat e pavdekshme
Barka ime mbahu
Daljen kërkoje në zemrën tënde
Kepi i shpresës është larg
Lulet e gjakut Do të arrijnë
Baraka ime mbahu" | |
|
| |
Eva0506 Hero anëtar
| Titulli: Re: Jeta dhe vepra e poetve Shqiptat Fri Nov 21, 2008 7:15 am | |
| Kënga
- Din Mehmeti -
Jemi fëmijë të dashuruar me një tufë rrezesh në sytë e kalorësve të uritur, lëndinave të mërdhira, në buzët e shkëmbinjëve , fytyrëbjeshka ime .
Jemi orë të zgjuara në trollin e Bjeshkëve të Nemuna të thurura me eshtrat e gjyshërve në ortiqet uluritëse, tokë e qiell të shkrira në dallgët e këngës madhështore, që copton samarët e ndryshkur në vatrat e mplakura me lotë.
Ne jemi o njerëz moshatarë të rreshkur në gjinjët e nënës tokë në dashurinë e sofrës së shtruar në cikol të vetmuar plot ëndrra e mall...
Gjeravica e ngriti kokën me plisin e akullit dhe me duar prej rrasave të plasaritura ja mbylli vetes plagët e shkrumuara me krahërorin e njomë të pëllumbave... | |
|
| |
Sponsored content
| Titulli: Re: Jeta dhe vepra e poetve Shqiptat | |
| |
|
| |
| Jeta dhe vepra e poetve Shqiptat | |
|