|
| Shëndeti dhe të ushqyerit | |
|
+21Eva0506 Çamshqiptar arben bessa **Embelsira** shpendi Hana drenusha rrebelja shaban cakolli Lea_uk Beton tom sojer Sy kaltri azzurra silvi Vista meli Anna Kosovarja Sofra 25 posters | |
Autori | Mesazh |
---|
Albea Anëtar
Numri i postimeve : 213 Registration date : 18/02/2008
| Titulli: Re: Shëndeti dhe të ushqyerit Thu Feb 21, 2008 2:21 am | |
| Ke haruar edhe dicka te cek kosovare eshte edhe hallall sepse ajo blete e cila nuk sjell mjalt nuk e le mbretresha e bletve te hyj mbrenda keshtu qe te gjith punojne me drejtesi, hahahahaha | |
| | | Beton Hero anëtar
Numri i postimeve : 5729 Vendi : Zvicër Profesioni/Hobi : no money no honey Registration date : 10/09/2007
| Titulli: Re: Shëndeti dhe të ushqyerit Thu Feb 21, 2008 3:54 am | |
| i bashkangjitem mendimit tuaj Albea,njeashtu mendoj se kjo jete eshte nje genjeshter qe nuk ka kufi ''mjaft'' kurre.! E ne ket' bazohem se eshte e shtresuar,e po te jemi ne shtres,mendoj se shume nje pakice mundet te aryje moshen 100 vjet! bazohem ne kete, tek ku jetoi une ketu jeta eshte e programuar e programi i jetes eshte shtresi. ...by beton | |
| | | Beton Hero anëtar
Numri i postimeve : 5729 Vendi : Zvicër Profesioni/Hobi : no money no honey Registration date : 10/09/2007
| Titulli: Re: Shëndeti dhe të ushqyerit Thu Feb 21, 2008 4:00 am | |
| Mjalti eshte ilaç.! Sa te mundeni hani mjalt,njeashtu ju bene te jeni edhe me te embel ne fjal,buzqeshje,etj etj | |
| | | Vizitor Vizitor
| Titulli: Re: Shëndeti dhe të ushqyerit Fri Feb 22, 2008 2:21 am | |
| Nuk me paska lan kurgjo me than uen per mjaltin , te gjitha i paska than Kosovarja , uen po thom ku me mund me gjet nje femer kshtu si Mjalti ... ??!! Me falni qe dola prej temes pak hehe . |
| | | Kosovarja Admin
Numri i postimeve : 4833 Age : 38 Vendi : Jashtokësore! Registration date : 14/08/2007
| Titulli: Re: Shëndeti dhe të ushqyerit Sun Feb 24, 2008 11:57 pm | |
| Disa udhezime per nje diete te shendetshme
Yndyrnat jane baze, ne shume procese te organizmit dhe jane nje forme e perqendruar e energjise. Marrja e tepruar e yndyrnave, mund te choje ne dhjamosje. Mishi, djathi, vaji i palmes, vaji i arres se kokosit, dhjamrat e kafsheve, vezet, peshqit, arrat, kane yndyrna te tretshme.
Fibrat luajne nje rol te rendesishem ne nje diete te shendetshem, ndihmojne levizjen e ushqimit ne aparatin e tretes, ndalojne kapsllekun, ndihmojne funksionimin e zorreve (parandalojne shqetesimet ne to), apendesitin, semundjet e zemres. Dritherat jane shume te pasura me fibra.
Vitaminat dhe kriperat minerale e ndihmojne trupin te ruaje formen e mire. Nje diete e mire duhet te siguroje te gjitha vitaminat dhe kriperiat minerale, qe jane shume te nevojshem per organizmin. Megjithate duhen vetem sasi te vogla, ato jane te pazavendesueshme. Vitaminat dhe kriperat minerale veprojne se bashku. Kriperat minerale ndikojne ne strukturat kockore, krijimin e nje ekuilibri te sistemit ujor te organizmit, nervat dhe reagimet muskulare. Minerale te rendesishme jane kalciumi, fosfori, magnezi, hekuri, sulfuri, sodiumi, potasi dhe zinku. Disa vitamina si A, D, E, K, mund te maganizohen, kurse vitaminat C dhe B kompleks duhen marre rregullishte. Nese frutat dhe perimet gatuhen, vitaminat dhe kriperiat minerale humbasin shume nga cilesite e tyre. Zierja me avull eshte me e mire, sesa zierja e zakonshme. Mjafte vitamina permbajne edhe lekurat e frutave | |
| | | Beton Hero anëtar
| Titulli: Re: Shëndeti dhe të ushqyerit Mon Feb 25, 2008 3:11 am | |
|
Ka nga ju kush me jep nje pergjigje sa ndikoin ''disa'' tableta qe ekzistoin kunder marrjes te tepruara te yndyrave ''dhjamosje'' kam patur raste qe nje ''X'' person i perdore keta ''tableta'' per asrye te ''shkryrjes se yndyrave''.
si dhe me keta lloje te ''tabletave'' per shume pak ''dite'' te humbish shume do kilogram.
por sa eshte mire per shendetin e njeriut te perdoren keta tableta.????
| |
| | | Ani Anëtar
Numri i postimeve : 410 Registration date : 08/02/2008
| Titulli: Re: Shëndeti dhe të ushqyerit Mon Feb 25, 2008 10:23 pm | |
| Pershendetje!
Ushqimi nuk eshte i rendesishem aq shume ne shendetin tone, ka plot njerez qe ushqehen mire dhe jetojne pak, ndersa ka ca te tjere ushqehen dobet jetojne shume.
Jeta dhe shendeti jane shume te varura nga gjendja jone shpirterore. Njerezit me fructacione, nervozizem dhe me xhelozi do kene shume semundje pavarsisht se si ushqehen. Pra gjendja jone shpirterore eshte faktor me me rendesi per shendetin tone, se sa si ushqehemi.
just my opinion! | |
| | | Kosovarja Admin
Numri i postimeve : 4833 Age : 38 Vendi : Jashtokësore! Registration date : 14/08/2007
| | | | Kosovarja Admin
| Titulli: Re: Shëndeti dhe të ushqyerit Thu Mar 13, 2008 3:35 pm | |
| Ne vazhdim do shkruaj dhe ca keshilla tjera mjekesore, ne menyre qe te na nevojiten ne te ardhmen ..dhe te mund te i kurojme ne vet pa ndihmen e mjekut...ZEMRA
Si të luftoni sëmundjet kardiake 1-Pakësoni ushqimet me yndyrë, shtoni perimet dhe frutat e freskëta në dietën tuaj. 2-Bëni çdo ditë të paktën 30 minuta ecje. 3-Bëni çdo ditë të paktën 15 minuta ushtrime. 4-Konsumoni një gotë verë të kuqe në ditë. 5-Evitoni, alkoolin, duhanin.
Kolesteroli Këshilla për të ulur kolesterolin
6-Për të ulur përqindjen e lartë të kolesterolit nuk duhet të pini cigare dhe nëse pini, mundoheni ta ulni numrin e tyre deri sa ta ndaloni krejtësisht. 7-Merruni me ushtrime fizike në mënyrë të rregullt. Mbani një peshë ideale (pesha ideale është ajo që keni pasur kur keni qenë 25 vjeç). 8- Favorizoni më tepër konsumin e peshkut se sa të mishit. 9-Përdorni më shumë vajin e ullirit se sa gjalpin në përgatitjen e vakteve. 10-Kujdes me ëmbëlsirat e ndryshme, sepse bëhen gjithnjë me shumë vezë, po ashtu duhet të largoni nga ushqimet tuaja gjalpin, djathin, sallamet e ndryshme.
OBEZITETI Si të mposhtini mbipeshën
11- Duhet të lëvizni duke caktuar kohë për aktivitete çdo ditë. 12- Zgjidhni ushqimin cilësor, duke i dhënë organizmit gjithçka për të cilën ai ka nevojë. 13- Yndyrat dhe sheqernat kanë shije të mirë dhe ju nevojitet një masë e caktuar e tyre çdo ditë. 14- Balanconi dietën tuaj, të gjitha ushqimet mund t’i vendosim në dietë të shëndetshme. 15- Planifikoni një meny të shumëllojshme gjatë ditës. 16- Planifikoni të kaloni 5-10 minuta relaks çdo mëngjes. 17- Mundohuni të jeni korrektë me ushqimin, hani nga të gjitha llojet, por me kufi.
ANEMIA Çfarë duhet të konsumojnë anemikët
18-Anemikët duhet të konsumojnë fruta me vitaminë C. 19-Anemikët duhet të konsumojnë spinaq dhe barëra jeshile. 20-Fiku, shalqiu dhe luleshtrydhja, efikase për t’u trajtuar. 21-Anemikët duhet të pinë 150 gram lëng karotash në ditë. 22-Çajin, kakaon dhe kafen duhet t’i marrin tri orë përpara se të hanë, pasi ndryshe vështirëson tretjen. 23-Pacientët duhet të pinë çdo ditë 150 ml lëng të rrepës së kuqe, para buke. 24-Këshillohet të konsumohet sa më shpesh domatja. 25-Të sëmurët duhet të marrin gjithashtu, çdo ditë 10-15 fruta të mandarinës për një kohë prej 20-25 ditë.
REUMATIZMA Si ta kurojmë reumatizmëm
26-Bëni dy herë në javë ushtime gjimnastikore të lehta. 27-Merrni here pas herë (një herë në dy ose tre muaj) tableta multivitaminë. 28-Jetoni në ambiente që nuk janë të ftohta. 29-Bëni plazh çdo vit dhe e rëndësishme është që të shtriheni në rërën e mëngjesit dhe pasdites. 30-Pini sa më shumë çarja me bimë jeshile. 31-Përdorni ujë mineral. 32-Hani sa më shumë fruta me vitaminë C dhe A. 33-Sa herë që ndjeheni të lodhur përdorni paracetamol ose medikamente të tjera me përmbajtje paracetamoli
| |
| | | Beton Hero anëtar
| Titulli: Re: Shëndeti dhe të ushqyerit Tue Mar 25, 2008 2:36 am | |
| Per shendetin e njeriut mishi i dhise eshte me i miri si dhe ay i peshkut. kemi edhe fakte te perkrenares se Skenderbaut qe duhet te hani mish te dhise sa me shume. | |
| | | Orfe@ V.I.P
Numri i postimeve : 9104 Age : 114 Vendi : Ne zemer te njerit Profesioni/Hobi : Bum - Bum bum ! Registration date : 26/03/2008
| Titulli: Vegjetarianizmi. Thu Mar 27, 2008 7:17 am | |
| SHËNDETI DHE TË USHQYERIT VEGJETARIAN Sot, kur kemi mjaft fakte mbi rëndësinë dhe ndikimin e ushqimit në shëndet dhe jetëgjatësi, çdo ditë numri i madh i njerëzve po i kthehet kësaj pyetje: A është trupi i njeriut më i përshtatshëm për ushqim vegjetarian apo ushqim të mishit? Në kërkesë për përgjigje duhet sqaruar dy gjëra – ndërtimin anatomik të njeriut dhe pasojat të cilat mbesin mbi atë me konsumimin e mishit. Shumë nutricist, biologë dhe fiziologë ofrojnë fakte bindëse mbi atë se njerëzve nuk i është caktuar ushqimi me mish. Ata parashtojnë mendime se njerëzit fiziologjikisht nuk i përshtaten të ushqyerit me mish, prandaj, mëlmesat i shtohen mishit pasi ai nuk është ushqimi i tyre natyral. Fiziologjikisht, njeriu është më i afërt me bimëngrënës dhe përtypës, më tepër kafshëve të cilat ushqehen me bimë se mishngrënësve sikur qeni, tigri apo luani. Për shembull, mishngrënësit nuk djersiten nëpërmjet lëkurës; temperaturën trupore e kontrollojnë me frymëmarrje të shpejtë dhe qitjen e gjuhës jashtë. Në anën tjetër, bimëngrënësit në lëkurë kanë pore (vrima), me djerësitje kontrollojnë temperaturën trupore dhe eliminojnë toksinet. Mishngrënësit kanë dhëmbë të gjatë dhe kthetra për nxënjen dhe mbytjen e viktimës; bimëngrënësit dhëmbët frontal nuk i kanë të mprehët pasi nuk këpusin mish, e zakonshme për mishngrënës. Pështyma e mishngrënësve nuk përmban ptijalinë, në gojë nuk mund ta bëjnë tretjen e materieve nga skroki; pështyma e bimëngrënësve përmban ptijalinë dhe mund ta tretë skrobin. Mishngrënësit sekretojnë sasira të mëdha kripërash acidike të cilat ndihmojnë tretjen e eshtrave; bimëngrënësit sekretojnë pak kripëra acidike. Nofulla e mishngrënësve lëviz poshtë-lartë, nofulla e bimëngrënësve lëviz edhe anash, kjo është shtesë në përtypje. Mishngrënësit duhet ti marrin lëngjet me lëpirje (sikur maca); bimëngrënësit marrin lëngje me thithje nëpër dhëmbë. Ka shumë krahasime të ngjashme, sidoqoftë njeriu i përshtatet fiziologjisë bimëngrënëse. Pra, nga pikëvështrimi i drejtë fiziologjik ekzistojnë argumentet se njeriut nuk i përshtatet mishi si ushqim. TRETJA E USHQIMIT Njëherit kur mishi gjendet në lukth, për tretjen e tij nevojiten lëngjet tretëse me përqindje të lartë të kripërave acidike. Lukthi i njeriut dhe bimëngrënësve prodhon thartësirë e cila është njëzet herë më e dobët se ajo të cilën e prodhojnë mishngrënësit. Fakti vendimtar i dallimit midis mishngrënësve dhe bimëngrënësve mund të vërehet në organet për tretje, ku bëhet tretja e mëtutjeshme e ushqimit ndërsa përmbajtja ushqimore përcjellet në gjak. Copa e mishit nuk është asgjë përpos pjesë e një kufomeje, përderisa, gjatë procesit të kalbjes së mishit në organizëm krijohen materiet helmuese. Prandaj, mishi duhet të largohet shpejtë nga organizmi. Gjatësia e organeve për tretje tek mishngrënësit nuk e kalon më tepër se tri herë gjatësinë e trupit të tyre. Ndërsa te njeriu dhe bimëngrënësit kjo gjatësi është dymbëdhjetë herë më e madhe, pasi karakterizohet me kalbje të shpejtë mishi do të qëndrojë më gjatë në organizmin e tyre që do të thotë rritje të pasojave toksike për organizëm. Veshkët janë organe të cilat më së tepërmi preken nga këto toksine. Si organe vitale për lirimin e materieve hudhëse nga gjaku, veshkët ngarkohen me vërshim të helmeve të ndryshme, madje, edhe tek mishngrënësit e shkallës më të lehtë, veshkët duhet të punojnë tri herë më shumë se në rastin e vegjetarianëve. Veshkët e njeriut të ri mund të dalin në krye me ngarkesën e tillë, proporcionalisht me plakje njeriut i ngritet rreziku për sëmundje, gjegjësisht dëmtimit të veshkëve. SËMUNDJET E ZEMRËS Pa-aftësia e organizmit të njeriut për dalje në krye me sasirat e larta të yndyrërave shtazore në ushqim, tregon në natyrën e kundërt nga nrënia e mishit. Metabolizmi i mishngrënësve mund të djeg sasira të pakufizuara të holesterinës dhe yndyrërave pa kurrëfarë pasoja të dëmshme. Në eksperiment me qenët, në sasinë ditore të ushqimit gjatë dy viteve i janë shtuar 200 gr gjalpë, me që rast sasia e holesterinës në organizmin e tyre ka mbetur pa ndryshim. Përkundrazi, krijesat të cilat janë vegjetariane e kanë mjaft shumë të kufizuar mundësinë e kontrollimit të nivelit të holesterolit apo yndyrërave të ngopura në gjak mbi nivelin e nevojshëm të trupit. Pas grumbullimit shumëvjeçar të materieve të tilla, në muret e brendshëm të arterieve kemi deponim të shtresave yndyrore, të cilat janë shkaktare për sëmundjen e njohur si arterioskleroza, forcimi i arterieve. Pasi që deponimi i tillë e vështirëson qarkullimin e gjakut në zemër, rreziku për infarkt dhe koagulim të gjakut rritet. Në vitin 1961 revista amerikane e "Shoqatës Mjekësore" lajmëroi se 90-97% e sëmundjeve të zemrës, të cilat janë shkaktare të më se gjysmës së rasteve të vdekjes në SHBA, mund të ndërpriten vetëm me kalim në mënyrën vegjetariane të të ushqyerit. Ky konstatim përkrahet edhe në raportin e shoqërisë amerikane për sëmundjet e zemrës në të cilin thuhet: "Në hulumtimet e raportit midis metodës standarde të ushqimit dhe sëmundjeve kronare në popullatë... faktet tregojnë se mishi si ushqimi me ngopje të lartë është faktor themelor në përhapjen e sëmundjeve koronare të zemrës." Akademia Amerikane e Shkencës, gjithashtu ka deklaruar se niveli i lartë i holesterinës, i cili është konstatuar tek shumica e amerikanëve, është faktori kryesor i "epidemisë së vërtetë" të sëmundjeve koronare në SHBA. Sipas enciklopedisë britanike: "Për proteina të fituara nga frytet në trajtë arre, bishtajat, drithërat dhe produktet e qumështit thuhet se janë relativisht të pastërta në krahasim me mishin e lopës i cili në vete përmban 56% të ujërave të papastër". Në Amerikë, shtetin me konsumim më të lartë të mishit në botë, çdo i dyti person vdes nga sëmundjet e zemrës apo enëve të gjakut. KANCERI Faktet e tjera mbi atë se organeve të njeriut nuk i përshtatet tretja e mishit janë konstatuar pas hulumtimeve të shumta ku zbulohet se ekziston lidhja midis kancerit të zorrës së trashë dhe konsumimit të mishit. Njëri shkak i përhapjes së kancerit është përqindja e lartë e yndyrërave, gjegjësisht sasia e vogël e fijeve në ushqimin me mish. Kjo konsiston deri në kalim të ngadalshëm të materieve hudhëse nëpër zorrën e trashë, kështu i lejohet toksineve që të veprojnë dëmshëm në organizëm. Dr. Sheron Fleming nga instituti i ushqimit në universitetin e Kalifornisë "Berkli" thotë: "Si duket fijet në ushqim ndihmojnë në parandalimin e kancerit të zorrës së trashë." Përveç kësaj, për mishin dihet se gjatë tretjes krijohen metabolitet steroide të cilat kanë veçori kancerogjene. Me vazhdimin e hulumtimeve faktet mbi lidhshmërinë e ushqimit me mish dhe formave të tjera të kancerit kanë marrë karakter alarmues. Akademia amerikane e shkencës deklaroi në vitin 1983 se: "Njerëzit mund ta parandalojnë krijimin e formave të shumta të kancerit me zvogëlim të konsumimit të mishit dhe rritjen e konsumimit të perimeve dhe drithërave." Në librin "Shënimet e shkaktarëve të kancerit", Rol Rasel shkruan: "Kam konstatuar se prej 25 kombeve të cilat e konsumojnë mishin me sasi të lartë, 19 përqind kanë përqindje të lartë të sëmundjeve të kancerit, ndërsa vetëm te një komb kjo dukuri është e ulët. Në anën tjetër, nga 35 kombe të cilat ushqehen me pak mish apo nuk e konsumojnë aspak, asnjëra nuk ka përqindje të lartë të sëmundjes së kancerit." Disa nga rezultatet më inkurajuese në hulumtime i përkasin nitroamineve. Nitroaminet krijohen kur amini sekondar, p.sh. dominon në birrë, verë, çaj dhe duhan, vie në kontakt me konzervansat kimik nga mishi. Ministria amerikane për ushqim dhe barëra (FDA) i karakterizoi nitroaminet sikur "njërën nga grupet më të rrezikshme dhe më të dëmshme në radhën e grupeve kancerogjene të zbuluar deri tani, përderisa, roli dhe etiologjia e kancerit tek njeriu ende nuk dihen, brengosja e shkencëtarëve po rritet". Dr. Villiam Liqinski nga laboratori amerikan i Oak Rigjit udhëheqi me eksperimentin në të cilin kafshëve ju dhanë nitroaminet. "Kanceri", thotë ai, "gjindet në gjithë trupin: në tru, mushkëri, pankreas, lukth, gjëndra dhe zorrë. Kafshët janë vetëm një grumbull tmerrues i mishit të sëmurë. HEMIKALIET E RREZIKSHME NË MISH Në mish dhe produkte të mishit ekzistojnë edhe kemikaliet e tjera të rrezikshme për shëndet, për të cilat konsumuesit nuk janë të vetëdijshëm. Në librin e tij "Helmet në trupin e juaj" Geri dhe Stiven Nal i ofrojnë lexuesit në shqyrtim marifetet më të reja të cilat po i përdorin korporacionet e prodhimit të mishit dhe ushqimit të tij. Ata shkruajnë: "Kafshët mbahen në jetë dhe majen me shtim të pandërprerë të mjeteve për qetësim, hormone, antibiotikë dhe 2700 barëra të tjera. Procedura e tillë fillon madje para lindjes, ndërsa vazhdon edhe pas vdekjes. Ndonëse, barërat e tilla do të mbesin në mish kur do t’i ngrëni, ligji nuk kërkon që ato të ceken për prodhim të caktuar. Njëra nga këto kemikalie është Dietilstilbestrol (DES), hormon i rritjes i cili në SHBA shfrytëzohet 20 vjetët e fundit, ndonëse hulumtimet kanë zbuluar se është materie kancerogjene. E ndaluar si e rrezikshme për shëndet kjo kemikalie është ndaluar në 32 shtete, ajo ende shfrytëzohet në SHBA, sipas FBA-së ajo prodhuesve të mishit ju kursen 500 milionë dollarë në vit. Stimulansi tjetër për rritje mjaft i njohur është arseniku. Seksioni i bujqësisë në SHBA (USDA), në vitin 1972, zbuloi se sasia e këtij helmi të njohur tejkalon kufirin ligjor prej 15 % nga prodhimi i gjithëmbarshëm i mishit të kafshëve. Shëndeti gjithashtu kërcënohet nga natrium-nitratet dhe natriumnitritet, kemikaliet të cilat shfrytëzohen për konzervim si ngadalsues të kalbjes së mishit të thatë dhe produkteve të mishit sikur proshuta, sallama, suxhuku i tymosur dhe peshku. Këto kemikalie i japin mishit pamjen e kuqe e shëndritshme pasi ndikon në pigmentet e gjakut dhe muskujve. Pa këto kemikalie ngjyra natyrale e mishit gështenjë e shëndritshme, do t’i largonte konsumuesit. Për fat të keq, këto kemikalie nuk bëjnë dallim midis gjakut të ngordhësirës dhe gjakut të njeriut të gjallë, prandaj, ka shumë raste të vdekjes nga helmimi si shkak i dozës së lartë. Madje edhe dozat e vogla mund të tregohen si të rrezikshme, posaqërisht për fëmijët dhe foshnjet. Mu për këtë arsye është formuar komisioni i bashkuar i shkencëtarëve për shtesa në ushqim nga organizata për ushqim dhe bujqësi (FAO) dhe organizata botërore për shëndet (WHO) e cila punoi në kuadër to Kombeve të Bashkuara, proklamoi lajmërimin: "Nitratet asesi nuk guxojnë të përdoret në ushqimin për foshnje." A. Xh. Leman nga reparti i bujqësisë SHBA (USDA) thotë se "midis sasisë së parrezikshme të nitrateve dhe asaj të rrezikshme ekziston një vijë e ngushtë". Për shkak të kushteve të këqia, papastërtisë dhe sipërfaqeve të vogla, industria blegëtorale shfrytëzon sasi të mëdha antibiotikësh të cilat ju jepen kafshëve. Shfrytëzimi i tillë masiv i antibiotikëve natyrisht se krijon bakterie të cilat janë imune ndaj këtyre antibiotikëve, bakteriet e tilla pastaj kalojnë në konsumuesit e mishit të tillë. FDA vlerëson se penicilini dhe tetraciklini industrisë së mishit i kursejnë 1.9 milionë dollarë, duke i dhënë arsye të mjaftueshme që të mos kujdesen për rrezikun potencial për shëndet. Për arsye të traumave nëpër të cilat kalojnë kafshët para aktit të mbytjes, vie deri te lirimi i "helmeve traumatike" në mish (sikur të jetë fjala për ndonjë stimulans të fortë). Kjo shoqërohet me mos lirimin e materieve hudhëse sikur urina dhe acidi urik të cilët e ndosin edhe më tepër mishin e përgatitur për përdorimin ushqimor. SËMUNDJET E MISHIT Përveq kemikalieve të rrezikshme, mishi shpesh në vete përmban edhe sëmundjet e vetë kafshëve. Pasi jetojnë në kushte mjaft të këqija, me dhunë të ushqyera, të traumatizuara, kafshët e përcaktuara për therje edhe më tepër janë të rrezikuara nga sëmundjet e ndryshme. Personat të cilët e bëjnë kontrollimin e mishit mundohen që ta largojnë mishin e papërdorueshëm, mirëpo për shkak të presionit nga ana e industrisë dhe kohës së shkurtë për kontroll detal, shumica e mishit e cila kalon kontrollin është shumë më pak e shëndetshme se që mund ta paramendojnë konsumuesit. Raporti i USDA-së në vitin 1972, thekson numrin e kafshëve të cilat kaluan kontrollën pasi ju janë larguar organet e sëmura. P.sh.: 100.000 lopë të sëmura me kancer në sy dhe 3,596,302 raste të kallies së qelbëzuar të mëlqisë. Qeveria gjithashtu lejon shitjen e zogjëve me sakulitis ajror, sëmundje të ngjajshme me sekretin e qelbëzuar në mushkëri. Për hir të kënaqjes së standardeve federative, zgavërat në mushkëritë e zogjve pastrohen me pistona thithëse ajrore. Mirëpo, gjatë procesit të pastrimit qesëzat ajrore pëlcasin dhe qelbi depërton në mish. Është zbuluar se USDA ka qenë madje i pakujdeshëm në përcjelljen e standardeve të tyre sado të ulëta. Në rolin e organit i cili i vëzhgon resorset e ndryshme të ministrisë shtetërore, inspekcioni federal i Amerikës (USGAO) akuzoi USDA-në për mbylljen e syve gjatë gabimeve të bëra në thertoret. Ngordhësirat e kontaminuara me ndyrësirat e minjëve, insekteve dhe korozionit janë gjetur në kompanitë për prodhim të mishit sikur SFIT, ARMOR, KARNEJT. Disa inspektorë i arsyetojnë lëshimet e tilla me fjalën se nëse ata do t’i zbatonin rreptësisht parimet ligjore atëherë asnjë nga fabrikat e mishit s’do të punonte. Sot, jemi dëshmitarë të sëmundjeve të reja të cilat po i kaplojnë kafshët, sëmundja e lopëve të çmendura. A e pyesni ndonjëherë vehten se sa është i sigurtë mishi sikur ushqim? Marrë nga revista "ATMA" botuar nga: Shoqëria Vegjetariane Kosovare | |
| | | Orfe@ V.I.P
Numri i postimeve : 9104 Age : 114 Vendi : Ne zemer te njerit Profesioni/Hobi : Bum - Bum bum ! Registration date : 26/03/2008
| Titulli: Re: Shëndeti dhe të ushqyerit Thu Mar 27, 2008 7:18 am | |
| Ushqimi pa mish
Për shkak të frikës nga mungesa e proteinave, shumë njerëz asnjëherë nuk e pranojnë ushqimin vegjetarian.
Mendimi se mishi ka monopol mbi proteinat dhe sasi të mëdha të proteinave që janë të nevojshme për enegji dhe fuqi është shpifje.
Njerëzit pyesin: "Vallë ushqimi vegjetarian mund t’i ofrojë njeriut proteina me cilësi të lartë dhe ato që i nevojiten?"
Para se t’i përgjigjemi kësaj pyetje, së pari le ta definojmë proteinën.
Kimisti Holandez Gerit Jan Madler në vitin 1838 ka izoluar një substancë të përbërë nga karboni, hidrogjeni, oksigjeni dhe mikroelemente të tjera.
Ka treguar se ky bashkëdyzim kimik paraqet bazën e mbarë jetës dhe e ka quajtur "proteinë", që do të thotë "e dorës së parë".
Më vonë është vërtetuar se proteinat biologjikisht kanë rëndësi kyçe: çdo organizëm i gjallë duhet t’i marrë në sasi të caktuar për të mbijetuar.
Është vërtetuar se kjo është kështu për arsye se proteinat përbëhen nga amino acidet, "blloqet ndërtuese të jetës".
Bimët mund t’i sintetizojnë amino acidet nga ajri, toka dhe uji, ndërkaq kafshët në këtë pikëpamje krejtësisht varen nga bimët, qoftë drejtpërdrejtë, duke i ngrënë, qoftë jodrejtpërdrejtë, duke ngrënë mish shtazor.
Një nga shkaqet për harxhimin e madh të këtij të dytit qëndron në atë se kafsha është e detyruar të hajë një sasi enorme të proteinave bimore për të arritur peshën e duhur për therje.
Sipas kësaj, mishi nuk përmban amino acide të cilat fitohen nga bimët, ose të cilat njerëzit gjithashtu s’mund t’i marrin nga bimët.
Për më tepër, konsumimi i ushqimit nga mbretëria bimore ka përparësi plotësuese e cila pasqyrohet në kombinimin e amino acideve me substancat e tjera të domosdoshme për shfrytëzim korrekt: karbohidratet, vitaminat, mineralet, klorofilin dhe elementët tjerë që gjenden vetëm tek bimët.
Mirëpo, vegjetarianët duhet të njoftohen me teorinë e kombinimit të ushqimit, për të cilat disa shkencëtarë thonë se ka rëndësi kyçe nëse dëshirojmë të arrijmë deri te "të gjitha proteinat".
Mendimin e këtillë, të njohur si "komplementim i proteinave", e ka popullarizuar Frensis Mur Lap në bestsellerin e saj "Ushqimi për planetin e vogël", ku shpjegon se tek ushqimi i baraspeshuar vegjetarian, proteinat komplomentare bashkëdyzohen në mënyrë të natyrshme, vetvetiu.
Për shembull, nëse hamë gjalpë kikirikash, e lyejmë në bukë; rëndom ashtu e hamë gjalpën nga kikirikat.
Po të hanim bukë nga mielli i plotë, do të kishim përplot proteina.
Ja, në këtë pasqyrohet kjo ide. Kur hamë, trupi i zbërthen proteinat në amino acidet e tyre përbërëse.
Ato shfrytëzohen një nga një, ose përsëri bashkëdyzohen në proteina të reja të nevojshme për trupin.
Janë të njohura njëzet e dy amino acide. Ndër to, tetë janë të quajtura "kyç". ("Kyç" këtu thjesht do të thotë se s’mund t’i krijojmë në trup në mënyrë të natyrshme, por duhet t’i marrim nëpërmjet ushqimit.)
Amino acidet kyç janë leucina, izoleucina, valina, lizina, triptofani, treonina, metionina dhe felilalanina.
Sipas F. M. Lapovës, të gjitha këto duhet të jenë të përfshira në çdo racion, në raport korrekt, që të kemi ushqim të baraspeshuar.
Prandaj deri në gjysmën e viteve të 50-ta këtij shekulli mendohej se mishi është burim i shkëlqyer i proteinave të gjitha tetë amino acidet i përmban në raport përkatës.
Por, megjithatë, nutricionistët sot pajtohen se në pikëpamje të përmbajtjes së proteinave shumë ushqime vegjetariane janë baras me mishin, nëse jo edhe më të mira, meqë poashtu i përmbajnë të gjitha tetë amino acidet.
Kryesisht, që në një racion të fitohet ushqim i lartë proteinik duhet kombinuar drithërat (bukë, brum...) dhe bishtajoret (sojë, thjerrëza, kikirika...) – sikur në rastin e përmendur me sendviçin me gjalpë kikirikash.
Frutet me trajtë arre dhe farat e kombinuara me bishtajoret madje edhe me drithërat, poashtu japin ushqim të lartë proteinik.
Nëse krahas kësaj marrim edhe prodhime të qumështit, ende më të vogla janë gjasat për paraqitjen e problemeve me proteinat, meqë qumështi përmban të gjitha amino acidet kyçe.
Gjithashtu është vërtetuar se perimet e gjelbra me gjethe përmbajnë sasi të konsiderueshme të proteinave të plota.
Një gotë lëngu karrotash ka cilësi të njejtë sikur edhe një vezë, ndërsa në djathë, kikirika dhe thjerrëza ka më shumë proteina sesa në hamburger, mish të derrit ose në një shnicël nga mishi i lopës.
Dr. Xhon A. Mekdugal, docent i klinikës së fakultetit pranë universitetit të medicinës në Havaje dhe drejtues medicinal i programit për kulturën e jetesës dhe të ushqimit në spitalin Shën Helena në Parkun Dir, Kaliforni, thotë se të kombinuarit e proteinave s’është i domosdoshëm.
Ai konfirmon se në ushqimin individual vegjetarian ka më shumë se mjaft proteina.
Me të pajtohen edhe autoritete të tjera, ashtu që mendimi i F.M. Lapovës për kombinimin e proteinave, të cilin atëherë fortë e kanë përkrahur ekspertët e ushqimit, është sjellur në pyetje.
Por, megjithatë, pa marrë parasysh nëse dikush ndjen se i përgjigjet të mos e kombinojë, ekzistojnë mjaft prova se vegjetarianizmi është i thjeshtë, i shëndoshë dhe i aftë për t’i siguruar sasitë e nevojshme të proteinave.
Tek shumë amerikanë proteinat përbëjnë më shumë se 20% të ushqimit të tyre, gati sa dyfish më tepër se sasia që rekomandon organizata botërore e shëndetit.
Edhe pse sasitë jopërkatëse të proteinave shkaktojnë humbje të fuqisë, trupi s’mund t’i shfrytëzojë proteinat e tepërta; përkundrazi ato shëndrrohen në lëndë mbeturinore karbonike të cilat i ngarkojnë veshkët.
Karbohidratet janë burimi kryesor i energjisë.
Në vargun e testeve paralele të qëndrueshmërisë, të udhëhequra nga Dr. Irving Fisher pranë Universitetit Jejl, vegjetarianët kanë qenë dyfish më të mirë se mishngrënësit.
Pasi që jovegjetarianëve ua ka zvogëluar konsumimin e proteinave për 20% Dr. Fisheri ka vërtetuar se aftësitë e tyre janë zmadhuar për 33%.
Edhe shumë hulumtime të tjera kanë treguar se ushqimi përkatës vegjetarian siguron më shumë energji ushqyese se mishi. Për më tepër, hulumtimet e drejtuara nga Dr. J. Itokejo dhe V. Kipani pranë Universitetit të Brukselit kanë treguar se vegjetarianët janë në gjendje të kryejnë teste fizike dy ose tri herë më gjatë se njerëzit që hanë mish, para se të dërmohen, dhe pesë herë më shpejtë këndellen.
Marrë nga revista "ATMA" botuar nga:
Shoqëria Vegjetariane Kosovare | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Shëndeti dhe të ushqyerit Thu Mar 27, 2008 7:19 am | |
| VEGJETARIANIZMI NË PRAKTIKË
(RECETA)
BURGERI VEGJETARIAN
patate (3)
kripë (1/3 lv)
piper i zi (1/4 lv)
arrë moskate (1/8 lv)
kurkuma (1/4 lv)
asafetida (1/4 lv)
spec djegës (1/4 lv)
gjethe majdanozi (2 lm)
lëng limoni (1 lm)
kikirika të bluar (100 g)
Në një tenxhere ziejnë patatet bashkë me lëvoren. Pasi që zihen, shtypen dhe përzihen me përbërësit e tjerë. Formohen pogaçe të rrumbullakta me trashësi 1 cm dhe gjerësi 6 cm. Piqen në tavë të lyer me gjalpë ose me vaj rreth 10 minuta derisa të fitojnë ngjyrë ari.
Pogaçet vihen mes dy copëve të bukës me sallatë të gjelbër, domate, speca dhe tranguj. | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Shëndeti dhe të ushqyerit Thu Mar 27, 2008 7:19 am | |
| QOFTET VEGJETARIANE NË DOMATE OSE JOGURT
djathë (1/2 kg)
spinaq i pastruar dhe i zier (1/4 kg)
miell nga qiqra ose miell i bardhë (1 lm)
pluhur për fryerje (1/4 lv)
asafetida (1/2 lv)
piper i bluar (1/2 lv)
kripë (1/3 lv)
Spinaqi lahet, kullohet, prehet në copa të mëdha dhe zihet. Djathi shtypet dhe formohet përzierje e butë. Përzihet me përbërësit e tjerë dhe formohen toptha me madhësi 2-3 cm. Në një tenxhere nxehet vaji dhe qoftet shtihen një nga një në distancë prej 10 sekonda. Nëse thërmohen, duhet të fërgohen në zjarr më të fortë. Fërgohen deri sa të marrin ngjyrë të kuqërremtë-kafe. Nxirren dhe kullohen në kullore ca minuta. Pasi që të ftohen shtihen në salcë domatesh ose në jogurt me gjeth majdanozi. | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Shëndeti dhe të ushqyerit Thu Mar 27, 2008 7:20 am | |
| DAL - SUPË NGA BIZELET OSE THJERRËZAT
Në 2 litra ujë duhen 200 g bizele ose thjerrëza dhe dy lugë kripë.
bizele (150 g)
ujë (1.5 l)
kurkuma (3/1 lv)
vaj (1 lugë e madhe)
domate (4-5)
qimnon romak (1 lv)
spec djegës (2)
asafetida (1/3 lv)
majdanoz (1)
Në ujin që vlon shtihen bizelet, kurkuma, xhenshefili dhe gjalpa. Në tenxhere të mbuluar zihet një orë. Pasi që të zihen bizelet shtohen domatet. Erëzat fërgohen dhe i shtohen masës pak më parë të përgatitur dhe në fund shtohet kripa. | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Shëndeti dhe të ushqyerit Thu Mar 27, 2008 7:20 am | |
| ORIZ
oriz (1/2 kg)
ujë (1 l)
kripë (2 lv)
Orizi lahet derisa uji të bëhet i kthjellët. Gjalpa shkrihet në zjarr të dobët që të mos nxihet. Pasi që të shkrihet gjalpa zmadhohet zjarri dhe shtohet orizi. Vazhdimisht duhet të përzihet derisa të bëhet i tejdukshëm. Më pas shtohen uji dhe kripa. Mbulohet uji dhe vihet në zjarr më të fortë. Menjëherë pasi që të vlojë zvogëlohet zjarri dhe lihet që të ziejë dalëngadalë edhe 20 min. | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Shëndeti dhe të ushqyerit Thu Mar 27, 2008 7:21 am | |
| ËMBËLSIRA
NARIAL (kokos toptha)
miell kokosi (100 g)
sheqer (30 g)
qumësht pluhur (50 g)
ujë i ngrohtë
Sheqeri përzihet me pak ujë deri sa të fitohet shurup i trashë. Në një enë tjetër përzihen qumështi pluhur dhe kokosi dhe shtohet shurupi. Pastaj shtohet uji i ngrohtë derisa brumi bëhet i përshtatshëm për formimin e topthave. (Nëse brumi është tepër i butë duhet shtier qumësht në pluhur, nëse është tepër i ftohtë duhet shtier ujë të ngrohtë.) | |
| | | Orfe@ V.I.P
| HALLVA
ermik gruri (275 g0
gjalpë 9250 g)
ujë (0.7 l)
sheqer (300 g)
Sipas dëshirës mund të shtohen: banane, kivi, manaferra, mjedra, kumbulla, lëvore limoni, arra, lajthia, kokos dhe sheqer-vanilje.
Në një tenxhere shkrihet gjalpa, shtohet ermiku dhe në zjarr të dobët fërgohet duke e përzier vazhdimisht derisa të marrë ngjyrë ari. Në një tenxhere tjetër vlohet uji me sheqer. Kur të fërgohet ermiku me kujdes i shtohet uji dhe përbërësit e tjerë sipas dëshirës.
Mirë përzihet, mbulohet dhe zihet deri sa të mos trashet. Hallva shërbehet e ngrohtë. | |
| | | Orfe@ V.I.P
| TORTË PA VEZË
3 shtresa
miell i bardhë (3 gota nga 0.2 l)
sheqer (1.5 gota)
pluhur për fryerje (1 lv)
jogurt ose qumësht (2 gota)
(piqet në 180 C)
Kremi nga bananet ose limoni:
qumësht (1 l)
miell (0.3 l)
sheqer (0.25 l)
sheqer vanillje (2 pako)
gjalpë (125 g)
banane (2)
Në një tenxhere zihet qumështi, shtohen sheqeri dhe gjalpa. Në një enë tjetër 0.5 l qumësht të ftohtë përzihen me miellin. Më pas kjo masë shtohet me qumështin e zier vazhdimisht duke e përzier. Kremi duhet të jetë i trashë: nëse nuk është i shtihet pak miell. Zihet 5-10 minuta. Pastaj nxirret në enë tjetër dhe ftohet. | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Shëndeti dhe të ushqyerit Thu Mar 27, 2008 7:22 am | |
| TORTË PA VEZË
3 shtresa
miell i bardhë (3 gota nga 0.2 l)
sheqer (1.5 gota)
pluhur për fryerje (1 lv)
jogurt ose qumësht (2 gota)
(piqet në 180 C)
Kremi nga bananet ose limoni:
qumësht (1 l)
miell (0.3 l)
sheqer (0.25 l)
sheqer vanillje (2 pako)
gjalpë (125 g)
banane (2)
Në një tenxhere zihet qumështi, shtohen sheqeri dhe gjalpa. Në një enë tjetër 0.5 l qumësht të ftohtë përzihen me miellin. Më pas kjo masë shtohet me qumështin e zier vazhdimisht duke e përzier. Kremi duhet të jetë i trashë: nëse nuk është i shtihet pak miell. Zihet 5-10 minuta. Pastaj nxirret në enë tjetër dhe ftohet
Pasi që të ftohet, masa ndahet në dy pjesë. Njëri krem mund të jetë më i madh meqë në të shtihen bananet, ndërsa në tjetrin lëvorja e limonit.
Krem arrash
arra të bluara (300 g)
qumësht aq sa të mbulohen arrat
sheqer (50 g)
sheqer vanilje (1 pako)
Arrat bluhen mirë, shtohen sheqeri dhe qumështi dhe në zjarr të dobët zihen disa minuta. Kremi duhet të jetë si pastë që të mynd të lyhet.
Shtresa e parë së pari stërpiket me pak lëng portokalli dhe pasi që ta pijë lyhet me kremin nga arrat.
Shtresa e dytë – krem bananesh
Shtresa e tretë – krem limoni
Torta lyhet me kremin nga limoni e pastaj me krem të tundur dhe stoliset sipas dëshirës.
Marrë nga revista "ATMA" botuar nga:
Shoqëria Vegjetariane Kosovare. | |
| | | Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Shëndeti dhe të ushqyerit Thu Mar 27, 2008 7:29 am | |
| Ç'thonë mjekët për të jetuar me shumë?! E kush nuk do të dëshironte të jetonte plot një shekull, apo ndoshta edhe më shumë. Përveçse 100 viteve të jetës, ajo çfarë ka më shumë rëndësi, është mënyra se si kanë jetuar, si janë ushqyer, si e kanë mbrojtur organizmin e tyre dhe, mbi të gjitha, nëse është gjenetike apo jo një jetë e gjatë. Të gjitha këto pikëpyetje të njerëzimit, që duket ta kenë zanafillën që para 4 mijë vjetësh në Mesopotami me "Epin e Gilgameshit",
kohë në të cilën hyjnitë kërkonin pavdekësinë, por që vite më vonë, të bindur për realitetin, kërkimet nisën të përqendroheshin në jetëgjatësinë. Të gjitha këto gjejnë shpjegime në suplementin e sotëm të gazetës, gjithashtu ai përmbledh 118 të rejat më të fundit nga shkenca. Studime të kryera në laboratorët më të mirë amerikanë dhe gjermanë, rekomandime për një jetë të gjatë dhe të shëndetshme. Lajmi më i mirë nga këta laboratorë hedh poshtë jetëgjatësinë e trashëguar. Shkencëtarët theksojnë se jetojnë gjatë ata, të cilët e kurojnë ditë pas dite organizmin e tyre, me të gjitha vitaminat, karbohidratet, yndyrnat e nevojshme, pa abuzuar me alkool, duhan, dhe, mbi të gjitha, ata që heqin dorë nga bashkëjetesa me ambiente e ndotura. Në suplemntin e sotëm do të gjeni rekomandimet më të fundit për jetëgjatësinë, këshillat për një jetë pa strese, kujdesi që duhet të tregoni në përditshmëri për trupin tuaj, ushqimet që nuk duhet t'i mungojnë organizmit¸ lidhjen midis trurit dhe shëndetit, ushtrimet fizike, e shumë të tjera si këto. E në fakt Shqipëria duket se ka hyrë në rrugë të mbarë, përsa i përket jetëgjatësisë. Të dhënat më të fundit nga CIA FACT BOOKS, tregojnë se sot një grua jeton mesatarisht 80,12 vite. Shifër kjo tepër e lartë krahasuar me jetëgjatësinë ndër vite, kur mosha mesatare e gruas nuk i kalonte 57,08 vite. Të dhënat janë mjaft pozitive edhe për jetëgjatësinë tek meshkujt, megjithëse shifrat raportohen në nivele pak më të ulëta se sa femrat.
Truri si qendra e kontrollit të Sistemit Nervor Qendror
Truri është pjesa e trupit që gjendet në kokë i mbrojtur nga kafka dhe cipa trunore dhe që shërben për kapjen, përpunimin dhe ruajtjen e njoftimeve të marra, në një nivel të lartë, nëpërmjet organeve shqisore: syve, veshëve, etj. për t´i shndërruar në lëvizje që janë mjeti i ndërveprimit me mjedisin e jashtëm. Truri është qendra e kontrollit të sistemit nervor qendror. Ai është një organ tejet i ndërlikuar, pasi përbëhet nga më shumë se 100 miliardë neurone, secili i lidhur me mëse 10.000 të tjerë. Por në tru mund të lindin një sërë çrregullimesh neurologjike. Paraliza cerebrale shënon një grup çrregullimesh neurologjike që ndikojnë në aftësinë e trurit për të kontrolluar muskujt. Ky çrregullim ndodh për shkak të dëmtimeve të trurit ose anomalive në zhvillimin e trurit para, gjatë ose pas lindjes. Ajo mund të variojë nga një shkallë e lehtë në një më të rëndë dhe mund të krijojë vonesa të lehta ose të rënda mendore, probleme të dëgjimit, shikimit, defekte në gjuhë dhe në të folur, epilepsi dhe çrregullime të sjelljes.
9 këshilla për të mbajtur trurin të freskët që nga vitet e pjekurisë
1. Le të kujtohemi se truri është plastik: për të mirë dhe për të keq. Në qoftë se ai nuk stimulohet, mund ta humbasësh. Me pak fjalë rrëgjohen fuqitë dhe aftësitë e tij. 2. Që në moshë të mesme, kur jemi ende të shëndoshë, nuk mendojmë se pleqëria nuk ka lidhje me ne. Prandaj duhet të filloni të merreni me gjimnastikën tuaj fizike dhe mendore. 3. Kujtesa është një dritare për shëndetin e trurit tonë. Kur fillon të marrë goditje le ta mbajmë të gjallë trurin duke i stimuluar aftësitë njohëse të tij. 4. Stresi ka rrjedhoja shumë negative mbi trurin. Le të përpiqemi të jemi të qetë, pa kërkuar "maksimalen" ndaj trupit dhe mendjes sonë. 5. Rutina dhe zakonet e përditshme e vënë në gjumë trurin, prandaj duhet kërkuar variacion në praktikën e përditshme, duke futur ndonjë ndryshim të vogël në jetën tonë. 6. Është mirë që të fillojmë me kohë një hobi që na pëlqen, do të jetë e vështirë të fillosh diçka të tillë në moshën e tretë. Në qoftë se nuk lexoni një libër sot, vështirë se do ta bëni kur të keni "shumë kohë të lirë". 7. Forca e mendjes varet nga ajo e trupit. S'duhet ta lejoni veten të shëndosheni shumë, të mos bëni një jetë shumë statike dhe mundohuni të praktikoni gjithmonë një aktivitet të matur fizik. 8. Ushqimi i gatshëm nuk i bën mirë trupit dhe as mendjes. Mbrohuni duke përdorur një dietë të bazuar në yndyrna "të mira" dhe me substanca antioksiduese, duke mos përdorur shumë pije alkoolike. 9. Izolimi shoqëror është një faktor rreziku për të moshuarit sepse është e vështirë të lidhësh shoqëri në moshën e tretë. Prandaj ruajini shoqëritë e vjetra.
Rregulla për një dietë që respekton trurin
Pini shumë ujë, të paktën 6 gota në ditë. Mundohuni të shmangni konsumimin e tepërt të kafes ose përdorini pak kafeinë. Edhe alkooli është i dëmshëm por konsumimi i verës së kuqe 1 deri në 2 gota në ditë është i dobishëm. Herë pas here është e këshillueshme që të shmanget përdorimi i tepërt i ujit pasi do të shkaktonte një tepri lëngjesh në organizëm.
Mos përdorni fast-food-et. Ushqimet e fastfood-ve nuk janë të rrezikshme vetëm për mbipeshën, por mund të shkaktojnë edhe kancer. Sipas një studimi amerikan, ushqimet e fastfood-ve mund të shkaktojnë kancer në 67 për qind të rasteve. Për të ulur këtë rrezik mjekët këshillojnë që njerëzit të hanë ushqime të fastfood-ve një herë në muaj.
Përdorni më tepër ushqime të pasura me antioksidantë: fruta, fruta pylli, zarzavate, çaj. Përdorini por më rezerva ushqime që përmbajnë të tilla, si: margarina, vaji i lulediellit, vaji i misrit, patate të skuqura etj. Perimet dhe frutat përmbajnë përbërës natyralë të papërpunuar të cilat i japin organizmit lëndët e duhura ushqimore.
Hani ushqime të pasura me yndyrna Omega-3 ose siç quhen ndryshe yndyrna "të mira", që kanë përqendrim të lartë të Omega-3, të cilat janë: vaji i ullirit, vaji i Linit, peshku: salmon, sardele, troftë, ton; arra etj. Dieta e pasur ushqimore përfshin jo vetëm frutat dhe perimet, por edhe mishin, peshkun, vezën, fibrat, etj. për të qenë një dietë e pasur dhe e larmishme.
Pakësoni ato ushqime që janë të pasura me Omega-6 ose siç quhen ndryshe yndyrna "të këqija", që kanë përqendrim të lartë të Omega-6, ku hyjnë: mish qengji, gjalpi, djathëra të yndyrshme, qumësht i paskremuar, majoneza, etj. Disa ushqime të pasura me yndyrna, qoftë edhe ato të përpunuara, mund të ndikojnë në rritjen e nivelit të kolesterolit, të quajtur kolesteroli i keq.
Zvogëloni sasinë e kripës, hani pak spec djegës dhe piperna të yndyrshme. Po ashtu mundohuni edhe të reduktoni sasinë e sheqerit të përdorur. Konsumimi në sasira të mëdha i kripës dhe sheqerit do të shoqërohet me çrregullime në organizmin tuaj. Sasia e lartë e sheqerit në gjak do të shkaktonte probleme me mëlçinë, tensionin e gjakut, diabet, etj.
Ndiqni një dietë të rregullt, mos u ndikoni nga stresi, duke përdorur shumë vakte që "të ngushëllojnë". Nuk është e thënë që duhet të hani vetëm tre vakte në ditë. Pas një dite të lodhshme dhe stresuese trupi ka nevoje për energji. Lëngjet, vitaminat, disa ëmbëlsira mund t'iu bëjnë të ndiheni më energjikë. Përdorni ndonjëherë edhe një integrator multivitaminoz.
Për të mbajtur trupin dhe mendjen të freskët, gjatë viteve të pleqërisë, duhet të ndiqni sa më shpejt që të jetë e mundur një stil jete të përshtatshëm për të ruajtur aftësitë e trupit, për të nxitur trurin dhe për të ruajtur funksionet e mendjes. Për këtë është i këshillueshëm si aktiviteti fizik, ashtu edhe ai mendor: meditimi, bisedat e qeta, shëtitjet, etj.
"Observer" | |
| | | Sofra Admin
Numri i postimeve : 7564 Registration date : 13/08/2007
| Titulli: Shëndeti dhe të ushqyerit Sat Mar 29, 2008 9:16 am | |
| Si TE USHQEHEMI ?
Pergjigja e pare qe i vjen ndermed cdo kujt ,qe lexon kete pyetje , do ishte , mjafton te ha dicka qe te ndaloje urine, sidomos kur eshte i zene me pune , dhe ka pak kohe per pregatitjen e ushqimit. Neqoftese edhe ju keni menduar te njejten pergjigje keni hedhur hapin e pare kunder shendetit tuaj, duke krijuar kushtet e para per lindjen e semundjeve te ndryshme, pasi stomaku yne nuk eshte nje thes ku mund te hedhesh cdo gje, dhe ne cdo kohe, ashtu sic furrat djegin mbeturinat edhe stomaku yne djeg ushqimin me nje ndryshim qe furrat perdorin zjarrin ndersa stomaku yne reaksionet kimike.Prandaj , para se te jepni pergjigje kesaj pyetje, ju keshilloj te lexoni me kujdes kete shkrim dhe jam i sigurte, qe kur ta keni mbaruar sé lexuari,do ta rilexoni , dhe qe nga kjo dite shume gjera ne ushqimin dhe jeten tuaj , do ti shikoni me nje sy tjeter.Leximi i ketij shkrimi do t'ju zgjase jeten dhe me e rendesishmja do t'ju bej qe ta jetoni ate plot shendet. Para se te tregoj se si duhet te ushqehemi dua t'ju tregoj se cfar eshte ushqimi perse na duhet dhe si vepron ai ne organizmin tone.
Njeriu eshte nje makine biologjike, ku truri luan rolin e kompjuterit, qe memorizon dhe organizon gjithcka stomaku dhe zorra e trashe (intestino) me gjith organet e tjera ,qe te gjitha se bashku quhen aparati tretes , jane laboroatori kimik i kesaj makine, e cila per te ecur , dhe funksionuar mire shfrytezon ushqimin si lende te pare djegese, nga e cila merr te gjith elemetet kimik, kripra te ndryshme ,mineralet , apo metalet. Kjo sepse ky laborator nuk mund ti marre dot keto lende drejtperdrjet nga natyra pasi me pare duhen te perpunohen , kete reaksion apo perpunim kimik e kryejne bimet e ndryshme me ane te fotosintezés dhe me ane te renjeve te cilat marrin elementet e tjere kimik dhe metalik qe gjenden ne toke , ne i marrim keto element vetem nepermjet tyre ne kushte normale(ushqimi) dhe nepermjet ilacave ne kushte jo normale (semundje). Pra qe kjo makine te funksionoje, duhet qe te marre te gjithe keto elemnte ne masen, cilesine dhe kohen e duhur dhe kur keto elemente mungojne, per arsye se ne nuk dime ti japim kesaj makine ate qe i nevojitet per te ecur, ajo fillon problemet e veta qe tek ne shfaqen duke shkatuar semundje, dhe ne vartesi te asaj qe i mungon lind edhe semundja ose akoma me keq kur ne i japim ate ushqim , qe kesaj makine i ben dem. Kjo makine biologjike quhet njeri dhe ne ndryshim nga makinat e tjera eshte e afte te mendoje, kontrolloje dhe riparoje vete makinen e tij nepermjet instikteve primitive te trasheguara dhe nepermjet studimeve shkencore qe kryen ai vete mbi kete makine.Ku nje gje eshte e sigurte, sa me keq ta perdoresh kete makine aq me shum ndalesa neper spitale do besh per ta riparuar ate dhe sa me shume ta perdoresh aq me shpejt do vjeterohet ajo sidomos kur nuk din ta mirembash ate.Dhe tani pas nje krahasimi pak vulgar (te trashe) por real hyme realisht ne trupin tone. Qe organizmi yne te funksionoje ka nevoje per energji te cilen e merr sic thame pak me siper ,dhe pjeseza kryesore e trupit tone qe e merr dhe shfrytezon kete energji duke e cuar ne te gjitha pjeset e trupit quhet QELIZE. Qe qeliza te jetoje ka nevoje per nje ambient apo terren qe te ushqehet shumohet plaket dhe vdese duke bere te mundur lindjen e qelizave te reja ne kete terren.Ashtu sic ne kemi nevoje per toke ajer uje etj.. per te jetuar edhe qeliza ka nevoje per to, dhe pikersht nga ambienti apo terreni ku ajo jeton percakton edhe jeten e saj qe eshte edhe jeta jon.Po e ilustroj me nje shembull qe te kuptohet koncepti " terren "apo ambient " : Ne vend te qelizes vendosim nje peshk deti dhe te mendojme sikur kete peshk ta marrim prej deti dhe ta fusim ne nje lume ai shum shpejt do te ngordhe pse do thoni ju sepse i gjith organizmi i tij eshte ndertuar per te jetuar ne nje terren apo ambient ujor me kripe ndersa uji i lumit eshte i embel e njejta gje ndodh edhe me peshkun e lumit po ta hedhim ne det do te ngordhe.Me kete dua te tregoj qe edhe ambienti ku jetojne qelizat qe marrin ushqim per trupin tone duhet te jete i pandryshueshem perndryshe me ndryshim e tij keqesohet edhe jeta e qelizave dhe si rrjedhim edhe e jona, prandaj per riekuilibruar kete ndryshim trupi yne semuret per te vendosur kete ekuilber ne te kundert vdes.Dhe elementet qe ushqejne kete terren apo ambient jane ushqimet qe ne hame dhe uji qe ne pime bashme me lengrat e tjera ne forma te ndryshme.Trupi i nje individi te rritur dhe te shendetshem ka me uje( lengje te ndryshme ) rreth 70% te peshes se trupit .Ndersa tek nje femije i porsalindur eshte rreth 80% dhe tek nje i momshuar zbret rreth 60% kurse nen 55% njeriu nuk mbijeton por vdes.
LOUIS PASTEUR qe ishte nje veterinar kimik mbasi harxhoi gjith jeten e tij ne studimin e mikrobiologjise para se vdiste i thote asistentit te tij .....Clude Bernard (mjek) kishte te drejte mikrobi nuk eshte asgje "Terreni eshte gjithcka " ---------------------------------------------------- "Qeliza teorikisht eshte e pavdekshme, por eshte shtrati apo terreni ne te cilin ajo jeton qe shkaterrohet dhe ja ben jeten asaj te pamundur duke e asgjesuar ate dhe nese ne do ta zevenesonim apo nderronim shpesh kete terren apo shtrat jeta do te vazhdonte pergjithmon ". (dott.Alexis Carrel) -------------------------------------------------------------
"Vdekja vjen si rezultat i ndryshimit te ketij shtrati ne menyr progresive drejt nje shtrati me aciditet organik".(Dr.Cee W. Crile M .D)
----------------------------------------------
Semundja nuk lind " rastesisht " ose per fat te keq , por ajo lind prej " kaosit " apo cregullimit te bere me dashje apo pa dashje nga vete ne, dhe qe shkojne ne kundershtim me ligjet qe regullojne jeten e gjalle te cilat bejme te mundur lindjen e nje sistemi biologjik kaotik pra te cregulllt (semundja ).
Prandaj ruajtja e ekuilibrit te ketij shtrati te lengshem , ku jetojne qelizat eshte edhe sekreti i nje trupi te shendetshem qe ne gjuhen shkencore quhet ruajtja e raportit acido-base i cili matet ne pH dhe qe duhet te anoje gjithmon me shume nga bazik se sa acid .
Ky shtrat quhet acid kur pH eshte ndermjet 0 dhe 7,06, Ky shtrat quhet neutral kur pH eshte e = 7,07, dhe quhet bazik ose alkalin kur pH eshte ndermjet 7,08 dhe 14,14.
Shkenca qe mat keto raporte quhet Bio Eletronika dhe ajo qe mat pikerisht terrenin qelizor quhet "Bio eletronika Vincent " me simbolet BEV/BTA Ku BTA (Biological Terrain Analisys) BCA (Bio Cellular Analysis) dhe QFA (Quantitative Fluid Analysis ) Kjo shkence misura objektivisht me aparatura elektronike cdo lloj solucioni te lengshem ose qe kthehet ne te lengshem duke shtuar uje te distiluar ne rastin e njeriut ajo mat terrenin ujrat e trupit pra gjakun, urinen,saliva (beshtyma ) por ne keto analiza kontrollohen vlerat bio eletronike e jo ato kimike te terrenit qe jane nje derivat. Ushqimi luan rolin kryesor ne formimin rritjen ndryshimin dhe ruajtjen e ketij terreni por nje faktor tjeter qe ndikon ne ndryshimin e ketij terreni eshte edhe konflkti shpirteror te cilet kur zgjasin shume zbresin ne terrenin fiziollogjik duke e ndyshuar ate dhe duke u bere shkak keshtu per lindjen e semundjeve te ndryshme sipas konfliktit shpirteror, qe kalon individi te cilat nuk mund te sherohen, pa u zgjidhur me pare konflikti shpirteror.
Por organizmi yne nuk mund ta lejoj qe ky ekuilber ( acido/baziko) te ndryshoje , keshtu qe mundohet te neutralizoje acidrat e tepert ne trup .Ky neutralizim behet duke mbledhur disa sostanca alkaline e kripra te ndryshme minerale te cilat i merr nga rezervat e vet organizmit tone ,mineralet e alkalizuara si ( calcio, potasio ,sodio e magnesio ), psh merren nga kockat nga dhembet dhe nga qelizat e gjith trupit dhe jo vetem i merr por nuk i furnizon rregullisht keto pjese te tij me keto elemente, derisa te vendose ekuilibrin e prishur.Nga kjo mungese pastaj fillojne edhe shenjat e para te semundjeve. Kjo shpjegon ne menyre te qarte se ata qe konsumojne shume uthull, limon apo ushqime te tjera te kesaj natyre i kane dhembet me shum probleme .Ndersa mungesa e potasio e magnesio shkaktojne takikardine pasi qe tre dyja ruajne ekuilbrin e ritmit te zemres sone dhe kur jane poshte nivelit minimal vjen arritmia.
Edhe organet e tjera " emuntori" ( veshkat ,lekura,intestino, etj..) vihen perballe nje pune te sforcuar per te eliminuar acidet e rrezikshme dhe mineralet e teperta qe vijne si rezultat i neutralizimit te mesiperm. Mukosa e ketyre organeve dhe e te tjerave si bronchi,gjendrat e salives ( beshtyma ,pop) , gjendrat e lotit L'utero,etj.. demtohen nga keto lende gerryese te cilat krijojne kushte per probleme te ndryshme si ( ato te lekures,infeksioni microbike,skuqje te pjeseve te ndryshme ,litiasi, ose calcoli (Gure, shqip ) ne pjese te ndryshme te trupit.
Pra sic shihet nga ky shembull ushqimi eshte shum i rendesishem dhe akoma me e rendesishme me c'far ushqehemi dhe si ushqehemi .
referncat mbi permledhjen e mesiperme jane marre nga:
1-Dale Alexander,"Arthritisand common sense " witkower press incorporated -hartford, connecticut, usa, 1956
2-P.antognetti , " Latte e formagio " rischi e allergie per adulti e bambini. ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Raportet me te rendesishme ne organizmin tone jane tre :
1-Acido/Baziko (pH )
2-Ossido/ridutivo ( rH )
3-Dieletriko (ro)
Raporti acido/baziko
Te gjitha reaksionet qe kryhen brenda trupit tone dhe qe pregatisin kushtet e domosdoshme per krijimin e nje ambienti ku jeta te jete e mundshme behen brenda disa kritereve nga te cilat me i rendesishmi eshte ai acido/baziko per te patur nje shendet te mire ky raport duhet te jete gjithmon konstant dhe i pandryeshem, por shpesh here krijohen kushte , kur ky raport prishet duke krijuar nje terren shum acid ne te cilen jetojne qelizat por ne raste shum te vecanta , mund edhe te krijohet nje terren shum basik dhe ne te dyja keto kushte lind semundja.
Qeliza eshte e perbere nga nucleo qe ka ne brendesi acidin, dhe citoplazma qe rrethon nuclin (berthamen) dhe qe eshte basike ose alkaline dhe diferenca e ketyre dy poleve eshte me e rendesishme pasi lejon shkembimin e elementeve ushqyes dhe te informacionit ndermjet nuklit dhe citoplazmes dhe vetem ne saje te kesaj diference kryhet shkenmbimi . Pra la bateria jep korent pikerisht sepse polet e saj kane diference elektrike potencialesh.Me kete duhet te kuptojme se ne , pra trupi yne punon si nje bateri , dhe kur mbaron apo shkaterrohet lengu qe ve ne funsionim kete bateri njeriu pushon se jetuari. Prandaj ne qoftese ambienti ne te cilen jetojne qelizat behet shum acid ky acid hyn ne brendesi te qelizave duke ndryshuar pH-ne e nuklit (berthames Shqip ) te qelizave duke krijuar keshtu lindjen e atyre semundjeve qe quhen "Semundje te degjenerimit qelezor"
Si krijohen acidet ne organizmin tone
Ne trupin tone gjejme acide te ndryshme disa te dobishem (Si ato qe perbejne lengjet gastrike ) dhe disa te demshem qe kur akumulohen ( grumbullohen shqip) perbejne ceshtjen nr nje per te gjitha semundjet si psh atriti,osteoporosi , dhe Gota.
DY jane burimet kryesore te prodhimit te acidit ne organizmin tone.
1-Shkembimi qelizor
2-Ushqimi
Ketyre mund t'ju shtojme edhe punen djegese qe bejne muskujt tane , dhe gjendja trupore ne temperature ( semundja ) e cila shoqerohet me nje shpejtesi me te madhe metabolike qe vjen nga semundje ematologjike( psh. linfoma, leucemia, ose anemia emolitika ) qe jane situata ne te cilat shtohet proliferazioni dhe vdekja e qelizave organike (psh.. psoriasi)
1-Shkembimi i qelizave
Shkembimi i qelizave ne trupin tone kryhet ne cdo moment, qelizat e vjetra shkaterrohen, dhe zevendesohen me te reja, dhe pikerisht gjate ketij shkaterrimi berthama e qelizes qe eshte e perbere nga acidet mbas disa kalimeve ne trup krijon acid urik,dhe amoniak.
Ushqimi
Ka lengje ushqimore qe nuk jane aspak acid por disa te tjere jane shum acid psh agrunet (limoni, portokalli,mandarina ,pompelmo), etj... Psh lengu i limonit e ka pH-ne te barabarte me 2.00 deri 2.60 ndersa ushqime te tjera edhe pse nuk jane acid gjate reaksionit kthehen ne acid-urik sepse permbajne shum purine e cila eshte nje substance e bardhe cristaline qe gjendet ne berthamen e qelizes dhe perfaqson nje nga perbersit elementar te DNA.
Per te kuptuar, nese nje ushqim eshte Alkalin apo acid duhet te kontrollohet jashteqitja , dhe nese ne te ka me shume (calcio,potasio,sodio,e magnesio ), eshte alkalin dhe nese ka me shum (clor,azot,zolfo,apo fosfor ), eshte acid.
Acidi ne ushqime Organizmi i nje njeriu te shendoshe dhe me energji normalisht eshte ne gjendje qe acidet natyrale te shum ushqimeve te gjalla si psh (limoni,pompelmi,domatja,etj..) ti ktheje ne karbonat alkalin qe jane bazik dhe te dobishem per ekonomine organizmit tone. Ndersa kur njeriu eshte i lodhur i stresuar apo i semure energjia e nervore e nevojshme per tretjen dhe thithjen e ushqimit nuk eshte e mjaftueshme per te bere keto transformazione dhe ato ngelin ne gjendjen e tyre (acidore) e cila nga ana e saj nepermjet qelizave perfundon ne qarkullimin e gjakut.
Lengjet- Pothuajse te gjitha lengjet, pijet me gas dhe uji anojne me shume te jene acide se Bazike.Psh coca cola e shum tipe te tjera te kesaj natyre e kane pH-ne rreth 2,4 ndersa limoni dhe portokallet nga 2,9 deri ne 3,2.
Farérat- Te gjith farerat me perjashtim te miglio, lene jashtqitje (fekale )acide gruri (buka, makaronat, brumrat), dhe Avena jane mé acidet nga gjith te tjeret.
Qumshtet-Qumeshti i lopes ka shum acid dhe mund te zevendesohet me ate te deles ose te dhise qe kane shume me pak acid.
Mishrat-Gjate tretjes se mishrave ne organizem krijohet shum acid urik ,melcia e kafsheve mishngrenese e transoformon kete acid ne nje substance me te thjeshte qe quhet " l'allantoina " dhe qe del jasht me urinen , por jo organizmi yne .
Prodhimet te konservuara -Te gjith lengjet e frutave te conservuara jane tej mase acide, edhe qumeshti i koservuar po ashtu pastaj vijne shum prodhime te tjera qe perdorin solucione kimike per ruajtjen e tyre nder vite.
Acidifikimi organik shkaku i mundshem i te gjitha semundjeve
Mendohet se te gjitha dhimbjet patalogjite ,dhe shkaterrimi i qelizave vjen si rezultat i acidit te tepert ne gjak si rezultat i marrjes se nje mase te madhe te proteinave sidomos ato me origjine shtazore( mish,peshk,pula,sallame e djatherat). Megjithate edhe proteinat bimore si farerat e dritherave po te consumohen shpesh dhe ne sasi te medha mund te shkaktojne rritjen e acidit ne gjak. Efekti i nje diete te gjate me shum proteina eshte e demshme per shendetin duke krijuar gumbullime acidrash te cilat trupi nuk arrin dot ti asimiloje apo ti trese. Psh.Melcia dhe veshka se bashku ne kapacitet te plote perpunojne rreth 8 gram Acid urik ne 24 ore,ndersa 500 gr mish mund te japin gjate tretjes deri ne 18 gr acid urik, dhe nese ju vazhdoni perseri diten tjeter te consumoni mish nje sasi e madhe e ketij acidi nuk do perpunohet qe te dale jashte me urinen, por do grumbullohet ne trupin tone. Ky fenomen i zgjatur ne kohe mund te provokoje Gotten, reumatismin, dhe shum forma te artrosi.Apo daljen e pucrave ne lekure si psh te " thatet" ne gjuhen popullore ku edhe vete populli me esperiencen e tij thote se po pastrohet gjaku, por ne te vertet eshte nxjerrja jashte nepermjet leures e ketyre acidrave dhe helmeve te tepert ne trupin tone per shkak te nje ushqimi te gabuar.
| |
| | | Sofra Admin
| Titulli: Re: Shëndeti dhe të ushqyerit Sat Mar 29, 2008 9:17 am | |
| Aciditeti provokon semundjet
Eshte e njohur dhe pranuar nga shum autoritete mjekesore fakti qe shume semundje zhvillohen per shkak te uljes se intesitetit te punes se organeve tona dhe uljes se rezistences se organizmit per shkak te acidifimkimit organik, duke patur paraysh kete Dr.george w crile drejtoe i klinikes Cril ne Cleveland nje nga kirurget me famos ne bote thote: Nuk egziston vdekje natyrale te gjithe rastet e vdekjes jane vetem pika e fundit e acidifikimit te oraganizmit ne menyre progresive.
Edhe nje trup i shendetshem semuret kur acidifikimi organik i perditshem arrin nje pike ku organizmi nuk mund ta perballoje me kete akumulim duke u semurur nga Germe te ndryshme, nga i ftohti ,nga lodhja dhe shkaterrimi nervor Prandaj dhe fillon te kunderveproje ne forma te ndryshme si diarre,dhimbje koke ,ftohje, pucra neper lekure sidomos ne fytyre dhe duar reumatizem , skuqje te syve dhe te organave te tjera ,gelbaze , ndjesia e te ftohtit, dhe ne fund temperature, ku sejcila prej tyre ka nje emer por me e rendesishmja eshte se kane nje emerues te perbashket nga ku edhe nisen qe eshte aciditeti dhe helmet e shumta qe akumulohen ne trup, dhe ne gjak gje qe paralizon shume jeten e qelizave.
Si krijohet acidi ? Ne ushqimin e perditshem vera, birra,lengjet e frutave, sidomos ato industrial ushqimet e shpejta si Fast-food, apo ushqimet gjysem te gatshme ,dhe gjysem te ziera , djathrat dhe kosrat , krijojne acid kur i perdorim pa kriter dhe pa mase.Edhe vegjetarianet po te consumojne me shumice drithera si buk ,makarona ,etj.. krijojne acid. Preokupimi, ankthi, frika,dhe stresi dhe helmet , jane ne gjendje te prodhojne acid .
Ekuilibri acid-bazik Nga c'ka kemi shkruar me siper, nuk duhet te nenkuptojme qe te zhdukim te gjith acidin nga trupi yne por te ruajme ekuilbirn acido-baziko te organizmit tone. Trupit tone i nevojitet edhe acidi sepse po te mos kete acid nuk mund te qarkulloj energjia pergjat nervave ne te gjith trupin dhe ne fakt sic kemi thene edhe me lart eshte e nevojshme nje diference elektrike polesh qe ky fluks te levize. Kur nje pjese e trupit tone semuret apo demtohet ne ate pjese te trupit kemi nje fluks me te madh energjie sepse efekti i pare qe kryen trupi yne eshte shtimi i acidit ne ate pjese te trupit duke rritur keshtu edhe potencialin e kesaj pjese te trupit gje qe ben te rritet energjia qe vjen nga truri yne ne kete pjese dhe perfundimisht edhe shtimi i fluksit te gjakut .Nga sa shkruam me lart mund te kuptojme se shtimi i energjise nervore dhe i fluksit te gjakut sherbejne per te sheruar pjesen e semure apo demtuar.Por nese trupi yne do te punoje per nje kohe te gjate ne keto kushte qelizat e trurit tone nuk mund ta perballojne dot kete situate per nje kohe te gjate gje qe sjell lindjen e problemeve te tjera , prandaj ne kete faze mund te ndryshohet ushqimi perkohesisht duke marre ushqime qe japin acid dhe energji si proteinat nga mishi i fresket ose peshku etj.. por qe pas sherimit duhet kthyer ne regjimin ushqyes normal per te ruajtur perseri kete ekuiliber sepse jeta eshte e mundur vetem kur ndermjet trurit dhe pjeses tjeter se trupit egziston nje diference elektrike polesh.
Eshte zbuluar se aciditeti i tepert ne trup mvaret krejtesisht nga nje diete e gabuar ushquese.Prandaj edhe ilaci me i mire eshte gjetja e nje diete te ekuilbruar .
Egzistojne menyra te ndryshme per matjen e ketij ekuilibri por qe shpesh çojne ne rezultate jo reale duke dhene keshtu receta qe mund ta keqesojne gjendjen e pacientit, kjo sepse ky nivel ndryshon ne baze te reaksioneve kimike te ushqimit qe ne kemi ngrene i cili nuk eshte i njejte cdo dite. Psh. per te matur kete raport ne fekale mbas nje ushqimi me mish, birre , limon,portokalle nuk eshte i njejte me fekalet e nje ushqimi me , makarona sallat, vaj ulliri , dhe uje pasi i pari do dali acid dhe i dyti bazik. Enjejta gje eshte edhe me urinen apo beshtymen. Por ne vete jemi ne gjendje ta kuptojme kete sepse ne rastet kur eshte shum acid kemi djegje gjate procesit te jashteqitjes ne anus apo djegje gjate urinimit.
Shkaku i vertet i Osteoporosi
Per te mbijetuar trupi yne duhet te mbaje gjakun ne nje raport pH = 7.04. qe eshte nje vlere lehtesisht alkaline dhe nje vlere neutrale do te ishte nga nje raport pH = 7.0. Kur trupi yne ka nje acidet te tepruar fillon te perdore pjese te kalciumit qe ndodhet ne kocka per te ulur aciditetin ne trup, PSE ? sepse neqoftese nuk vepron ne kete menyre krijohet nje situate rreziku jo vetem per shendetin por per vete mbijetesen e individit.Prandaj ne kete situacion individi humbet minerale te çmuara per trupin te cilat nuk mund te merren nepermjet ushqimit per shkak te ambientit acid qe eshte krijuar ne trup gje qe shkakton semundjen klasike te kockave per munges kalçiumi dhe quhet osteoporosi. Dhe nese kjo gjendje do te vazhdoje gjate vete qelizat do te acidfikohen, dhe jo vetem shtrati ku ato jetojne duke bere te mundur lindjen e shum semunjeve te tjera. Disa shenja , kur kemi aciditet te tepruar jane ...Lodhja pa shkak, te ndjerit bosh dhe nervoz, dhimbje te muskujve sidomos ne menyre te papritur me bllokim te muskujve te gjymtureve te siperm dhe te poshtem,Kapsilliku,probleme te tretjes se ushqimit dhe aciditet ne stomak.
C'far eshte Kimia ?
C'do gje qe shohim eshte e ndertuar nga reaksione,asgje nuk krijohet, asgje nuk shkaterrohet ,cdo gje transformohet (ndryshon Shqip ) dhe pikerisht per shkak te ketij transformimi ne jetojme, trupi rritet, ndryshon, semuret, sherohet, plaket, lufton semundjet,dmth cdo dite modifikohet ne drejtim pozitv ose negativ dhe kjo mvaret nga reaksionet kimike qe kryhen ne te.
C'do qenie e gjalle e cdo lloji, dhe tipi jeton per efekt te reaksioneve kimike.
Kur ne marrim nje ilac psh. provokojme nje reaksion kimik i cili na ben qe te kaloj dhimbja e kokes ,ose e stomakut,etj...dhe cdo njera prej tyre shkakton nje reaksion kimik ateher perse mos perdorim ushqimet per te kryer keto lloj reaksionesh kimike pa perdorur ilacet qe shpesh kane edhe efekte anesore te demshme ose shum te demshme per trupin pasi kryejne reaksione te vrullshme dhe te huaja per trupin tone.
Me kete nuk dua te them qe te mos perdoren ilace, por te perdorim ushqimin si nje alternative natyrale ne rastet e mundshme pasi ne raste te tjera ushqimi nuk mund ta zevendesoje ilacin sidomos kur duhet nje efekt i menjehershem apo shum i forte per te ndaluar nje semundje ose ne pamundesi te perdorimit te ushqimit si kure etj...Per kete vitet e fundit kane dale edhe mjeke me diplloma per kimine e njeriut dhe kurimin e tyre nepermjet reaksioneve te ushqimit. Trupi yne e di se cfar i duhet dhe cfar jo prandaj merr ate qe duhet dhe nxjerr jashte ate qe s'duhet ose eshte e tepert sa me shpesh shkojme ne banjo aq me shum material mbetes nga ushqimet nxjerrim gje qe do te thote se po ushqehimi ne menyre te gabuar njeriu duhet te dale normalisht nje ose dy here ne dite me nje mase totale rreth 150-200 gr skarto. Kete gje trupi yne e ben cdo dite dhe me sa duket ne semuremi sepse nuk i japim trupit tone ate per te cilin ai ka nevoje ose i japin shpesh te njejten gje dhe ai e nxjerr jashte.
Nje trup i shendetshem nuk eshte ai qe ecen vrapon apo eshte i shendoshe nje trup i shendetshem eshte ai qe nuk semuret por edhe kur semuret pergjigja e imunitetit te tij eshte shum e forte dhe e shpejte.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mbasi te keni lexuar shkrimin e mesiperm me siguri do mendoni per veten tuaj dhe natyrshem ju lind pyetja po une si ushqehem dhe a kam shum acid te tepert ne trupin tim ?
Per kete ju keshilloj te viheni para pasqyres te nxirrni gjuhen dhe te shikoni se c'far ngjyre ka : normalisht duhet te kete ngjyre te kuqe te celur, siperfaqe te bute , te lengshme dhe me nje shije qe anon pak nga embelsia. Ndersa nje gjuhe me ngjyre te bardhe ne siperfaqe,ose edhe ngjyra te tjera , ( pak si jeshile ne mes ) ,me kokriza te fryra pak, e thate , dhe me shije pak si te hidhur, tregon se aparati tretes nuk punon mire dhe ushqimet nuk treten sic duhet. Pastaj shikoni fytyren tuaj normalisht duhet te jete me nje lekure te lemuar , pa pucra dhe me ngjyre te njetrajtshme te bardhe, te kuqe apo te verdhe, sipas races.Dhe nese shikoni qe lekura ka pjese te thata ne siperfaqe pucra apo njolla me ngjyra te ndryshme jane shenja qe aparati tretes nuk punon sic duhet dhe ushqimi juaj nuk eshte ai qe ju nevojitet per ate moment.Syte, shikoni syte tuaj ne pjesen e bardhe te tyre nuk duhet te kete kapilare gjaku shume te theksuar apo kuqje te gjith syrit ,,, Ne qoshen e syrit ku bashkohet me hunden nuk duhet te kete njolla te erreta ne lekure qe pastaj zbresin poshte perreth syrit gje qe tregon lodhje .Pjesa e poshteme qe mbulon syrin nuk duhet te jete e fryre apo e varur gje qe te tregon sikur je plakur .Nuk duhet te keni kruarje te syve apo te lekures se fytyres.Keto jane disa shenja fillestare por qe po te vazhdojne per nje kohe te gjate do te kemi skuqje te forta te fytyres me temperatur siperfaqesore te lekures , kruarje dhe djegje te syve gje qe tregon se acidi ne trup ne kete fase eshte i tepert dhe gjate kesaj fase dalin edhe pucra ne fytyr, duar ose pjese te tjera ato shoqerohen me skuqje dhe kruarje ku ne qender te saj lekura fillon te fryhet dhe te forcohet.Kontrolloni dhembet tuaja dhe nese keni nje prishje te tyre ne meyre te shpejte dhe ne te gjith gojen keni probleme me acidin ne trup .Dhe nese ndjeni djegje ne stomak dhe nganjeher edhe deri ne gryke keni acid me tepric,po ashtu edhe nese keni bllokim te muskujve te gjymtyreve pa shkak apo fryrje te barkut keni acid me tepric Nje tjeter shenje e trupit tone eshte diarrea qe ne kete rast shfaqet e menjehershme sidomos pas nje ushqimi me permbajtje acidi ose kronike dhe nuk arrin te kuptosh arsyen e vertet qe eshte acidi i tepert. Por, shenjat apo (sinptomat) fillestare jane nje faze e dyte e ketij problemi ndersa fasa e pare nuk ndihet ajo kalon pa kuptuar dhe punon ne nen rogoz ne dem te organizmit tone,dhe per te eliminuar kete fase fillestare duhet te dime si te ushqehemi me nje ushqim te ekuilibruar dhe pa helme industriale. Megjithate keto shenja nuk jane njesoj per te gjithe pasi cdo trup reagon ne menyra te ndryshme dhe acidi shperthen aty ku gjen piken me te dobet te trupit tone. Tek femrat disa dite para perfundimit te ciklit dhe disa dit pas perfundimit te ciklit keto shenja nuk duhen te vihen re pasi kane prejardhje tjeter.
| |
| | | Sofra Admin
| Titulli: Re: Shëndeti dhe të ushqyerit Sat Mar 29, 2008 9:19 am | |
| sqarim mbi dieten per ekuilbrimin e acidit ne trup ...
Per te kuptuar kete diete, duhet lexuar postimi i pare i kasaj teme , dhe duhet bere kujdes ne percaktimin e pozicionit tuaj ,pra nese ju nuk keni asnje problem , nga ato qe paraqiten me larte mund edhe te mos e beni, por edhe nese e shikoni te arsyeshme mund ta beni vetem per disa dite dhe te shikoni nese keni ndonje ndryshim ne trupin tuaj , megjithate dieta nuk eshte aspak e rrezikshme, dhe nuk kufizon sasine e ushqimit qe duhet ngrene , por kufizon vetem ushqimet qe duhen ngrene, per nje periudhe te caktuar kohe.
Qellimi i kesaj diete eshte ekuilibrimi i raportit Acido/Baziko ne trupin tone pa perdorur asnje ilac, qe jane te demshem , dhe qe nuk eliminojne shkakun e prishjes se ketij raporti, por mundohen te eliminojne pasojat e prishjes se ketij raporti ,duke mbrojtur organizmin tone nga acidet nepermjet reaksioneve qe kryhen nga ilacet , te cilat bejne ekuilibrimin e ketij raporti per aq kohe sa ka efekt ilaci , duke na detyruar te blejme gjithmon ilace kur fare mire mund te na keshillojne te perdorim nje ushqim te ekuilbruar , qe ky acid te mos krijohet , por kjo gje nuk i intereson shoqerive farmaceutike, pasi nuk shesin dot me produktet e tyre duke na mesuar sic kane bere deri tani se per cdo semundje duhet paraqitur tek mjeku pastaj ne farmaci per te marre ilacin dhe rrethhi duhet te jete gjithmon ky dhe vetem ky, por kohet kane ndryshuar dhe ky rreth eshte çare duke marre nje forme tjeter . Paraqitja tek mjeku, gjetja e sakte diagnozes, dhe kurimi me metoda natyrale, ne radhe te pare ushqimi, pastaj edhe barna te ndryshme nga mjekesia popullore , nga te cilat ne fund te fundit dalin edhe ilacet .
Njohuri
1- Gjate nates trupi yne qendron ne pozicionin shtrire mbi krevat , dhe te gjitha lengjet e trupit, sidomos lengjet tretese te stomakut (acidet) qendrojne per efekt rendese dhe ene komunikuese ne te njejtin nivel, ndersa me ngritjen nga pozicioni shtrire ne kembe te gjtha keto lengje fillojne te levizin per efekt rendese ne pjesen e poshteme te trupit,( fakti qe kur ecim shume apo qendrojme shume ne kembe na fryhen dhe na dhembin kembet eshte pikerisht per kete efekt) dhe ne rastin tone ajo qe na intereson jane acidrat qe jane mbledhur ne stomak gjate nates, ( pasi stomaku leshon vazhdimisht lengjet e tij edhe gjate pushimit na sasi te vogla ) te cilat nepermjet valvoles ,( e cila lejon kalimin e ushqimit vetem ne nje drejtim ) se daljes se ushqimit nga stomaku hyjne ne Intestino( zorra e trashe ) dhe prej aty duhet te neutralizohet nga lengjet e tjera sic jane ato te temthit qe i ulin dhe ndryshojne shkallen e acidit per te mos demtuar vete organizmin.Prandaj dhe ne, pak pas zgjimit kemi uri dhe degjojme zorret qe kercasin , c'far duhet te bejme ?? shume prej shqiptareve i fusin nje teke raki per te djegur " mikrobet " ose akoma me keq nje kacurel( koktei pijesh alkolike me ngjyre ) apo konjak , nje dopio kafe dhe shkojne ne pune per ata qe punojne , gje qe do te thote te hedhesh benzine mbi zjarrin, prandaj dhe shum te rinj ne Shqiperi jane me ulcer ne stomak Disa te tjere perdorin qumeshtin me biskota ne mengjes gje qe shton perseri acidin, pasi qumeshti eshte shum acid sidomos ai i lopes, kurse i deles dhe dhise me pak biskotat gjithashtu kane gjalpe dhe soluzione kimike per ruajtejen e tyre me perjashtim te atyre qe behen ne shtepi.
C'far duhet bere ??
Duhet ngrene, dhe jo pire duhen ngrene proteina te cilat do te na duhen per te perballuar punet gjate dites, duhen ngrene proteina ne menyre qe te shfrytzojme acidin qe ndodhet ne stomak ne interesin e organizmit tone dhe ne rastin konkret per kuren duhet ngrene mish per ata qe mund te gjejne proshute PARMA ose San Daniele rreth 100 gram proshute te prera holle dhe te futur ne nje ose dy tre panine (buk ) pse proshut ? sepse organizmi yne tret me mire dhe ka nevoje per mish te gjalle se sa te zier. Ne Shqiperi mund te perdoret edhe mishi i thate ne vend te proshutes , pasi ne te ndodhen edhe elemente ushqyes qe shkaterrohen me zjerjen e tij . Sepse jane mish i stazhionuar pa preparate kimike stazhionimi i tyre zgjat deri ne dy vjet ne menyre natyrale te lyer me kripe dhe ne ambient te thate duke i xhiruar ate cdo dite. Per ata qe nuk kane mundesi te gjejne keto dy lloj proshutash, mund te perdorin mishin e pules( kofshat) pa lekure , i cili duhet ziere ne darke , dhe duhet ngrohur ne mengjes me mikronde me mire, pasi ngrohet me shpejt por ne asnjemenyre ne tigan me vaj ose gjalpe per ate qe nuk ka mikronde ne furre por duhet te jete dikush tjeter qe t'ia pregatise, pasi gjate kohes qe ti merresh me ngrohjen minutat kalojne dhe acidi del nga stomaku, keshtu qe kur ha me vonese ben efekt te kundert ushqimi pret ne stomak derisa ky i fundit te leshoje perseri lengje tretese , ndersa ne na intereson te shfrytzojme ato qe jane dhe qe na demtojne nese i leme te na ikin poshte. Pra perfundimisht mbas ketij sqarimi ne mengjes sapo te coheni ne kembe brenda 5 deri 10 min duhet te keni ngrene nje nga variantet e mesiperme pa asnje kufizim ne sasi hani deri sa te ngopeni mire pastaj duhet te hani nje kokerr molle te tipit GOLDEN qe jane molle si te verdha ose ROYAL GALA , kujdes !! mollet duhet te jene shum te bera pasi te paberat kane perqindje te larte acidi.Mollet duhet tu hiqet lekura.Ky ushqim eshte i bollshem deri ne dreke por nese keni pak uri rreth ores 9-10 mund te hani te njejten gje por shume me pak ose me mire nje kokerr dardhe e tipit ABATE ose KAISER edhe keto shum te bera.
2-Ne dreke duhet ngrene vetem pjata e dyte , qe mund te jete peshk jo i skuqur (me vaj ose gjalp ) por mundesisht i pjekur ne furre apo zgare dhe nuk i hidhet limon apo vaj persiper, Ose te gjitha mishrat e bardha si ai i pules, gjeli i detit kur eshte i vogel te cilet treten me shpejt ne organizem , e shoqeruar me nje pjate sallat jeshile pa asgje tjeter brenda, si ( qepe domate etj ) e sperkatur me kripe ,dhe me vaj ulliri te vjeteruar, dhe me aciditet te ulet,(ne tregun italian deri tani vetem marka " SAGRA BASO ACIDITA " ka perqindjen e acidit 0,3% brenda normave te KE qe eshte 08% max. Salla ta nuk duhet te jete me kercell te madh qe quhen edhe " nervature " por duhet zgjedhur tipi i sallates qe ka gjethe sallate pa kercell ose me kercell shum te holle pra duhet marre vetem gjethja jeshile pa kercejt e bardhe. Ne gjethet e vogla dhe te reja ky kercell mund te lihet pasi eshte ende i njome dhe i paperfillshem. pse duhet zgjedhur kjo sallate ?? Sepse stomaku i njeriut nuk i tret perimet dhe frutat por vetem vetem i copton ato ,dhe i pregatit per ne zorren e trashe dhe aty jane bakteriet qe merren me to duke i shperbere ato dhe marre prej tyre elementet e nevojshem neqoftese kjo pjese e zorres nuk punon sic duhet ato qendrojne ne zorre me dite te tera pa u tretur dersa kalbezohen fermentohen duke cliruar gaz dhe duke krijuar probleme " digestive " tretje, dhe ato qe treten me me vonese jane pikerisht kercejte e sallates .Gjithashtu sallata duhet edhe per te bere fekalet me te buta dhe me elastike ne menyre qe te levizin me lehte ne zorre.dhe sidomos ne kthesat e saj.Sallata shoqerohet me buke por jo buka te shoqerohet me sallate . Mundesisht jo ekstremet e bukes , si ato shum te bardha apo shum te zeza por ate normale qe dikur i thonim buk 50-ce, ose panine te ndryshme pa shum vaj apo qumesht , gjithashtu mund te perdoret edhe kulaci pa shum maja birre . Ne fund nje kokerr molle ose dardhe te qeruar , nga ato qe kemi thene me siper.
3-Ne darke nuk duhet ngrene asnjeher mish ose peshk per arsye se organet tretese dhe gjith trupi mbas nje dite pune te lodhshme duhet te pushoje si rrjedhim organizmi yne ngadaleson metabolizmin dhe punen e organeve te tij ndersa ne i japim ushqim kalorik dhe bejme te punoje i sforcuar me ore te zgjatura ne nje kohe kur ne nuk kemi nevoje per ate energji ne ate moment. Prandaj ne rastin konkret duhet te marrim nje pjate makarona ose pilaf i sperkatur me vajin e ullirit qe thame pak me lart makaronat dhe orizi duhet te ziejne vetem me uje dhe me asnje leng tjeter pastaj ta shoqerojme me sallat jeshile sipas asaj qe tham me lart. Ne fund nje kokerr molle nga ato qe thame me lart.
Makaronat duhet te jene te tipit Voijello sepse nuk permbajne latosio qe kthehet shpejt ne acid. ndersa orizi duhet te jete i llojit Superfino . Vaji duhet ti hidhet makaronave kur te jene pak te ftohta mbas kullimit per arsye se po te hidhet kur jane te nxehta vaji ngrohet dhe kthehet shpejt ne acid ne stomak.
Uji
Eshte shum i rendesishem per organizmin tone dhe uji me i mire eshte ai i burimit te malit ose uji i bores , por qe pihet ne burim dhe jo kur mbyllet ne shishe dhe trasportohet ne vende te tjera pasi humbet shume nga vetite e tij dhe behet i rende pse ?? sepse kthehet ne uje te ndenjur duke u liruar edhe nga molekulat e ajrit qe ndodheshin ne te dhe duke depozituar ne fund te saj elementet perberes.Kjo ben qe ky uje te jete i rende per stomakun tone pasi eshte kthyer ne nje mase unike pa molekula ajri prandaj qe uji i shishes te rifitoje vetite e tij fillestare duhet te veprohet si me poshte .
Merrni nje shishe uje 1 litroshe hiqni prej saj dy gota uje mbylleni tapen dhe tundeni fort shishen per 35 sekonda duke e mbajtur ate me te dyja duart ne dy skajet e saj dhe duke e tundur ate lart e posht ne drejtim horizontal te shishes dhe jo vertikal pasi perzierja me ajrin qe ndodhet ne shishe kryhet me shpejt dhe me uniforme, ne kete menyre kemi lehtesuar ujin, dhe dobesuar strukturen e tij molekulare gje qe lehteson asimilimin e tij nga organizmi ne nje kohe te shkurter duke na bere qe te ndjehemi shume lehte pas pirjes se tij . Kjo veti zgjat vetem 5 minuta prandaj nese do pini perseri duhet ta perzieni ate perseri .E njejta gje ndodh edhe me ujin e burimeve te cilet jane gjithmon ne levizje . ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ C'far nuk duhet te hame gjate kesaj diete
duhet thene jo: domateve, specave, patellxhan,patate,carota,kunguj jo vajit te skuqur dhe te ngrohur jo te gjitha ushqimeve te skuqura. Jo mishit te kuq si mish vici lope etj,, ( ben perjashtim proshuta parma e san daniele) jo qumshtit dhe gjith derivateve te tij jo alkolit uthulles dhe ushqimeve te ketij tipi,si gogozhare,turshi etj... jo lakra lulelakre nuk duhet te pini uje te ngrohte ose te zier . nuk duhet te beni banje ne vaske. Uji i ngrohte i vaskes liron trupin por bllokon tretjen e ushqimit pasi ndryshon temperaturen e brendshme te zorreve te cilat nuk muund te bejne reaksinet e tyre ne nje temperature me te ulet ose me te larte . Keto ushqime nuk duhet te preken gjate kohes se dietes . ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- C'far mund te ha gjate kesaj diete
Makarona qe ne perberje te saj nuk kane latosio oriz superfino, pra jo oriz integral molle golden dhe royal gala dardha te tipit abate ose kaiser gjithmon shum te bera. peshk ne zgare me kripe , duke hequr lekuren dhe pa vaj gjalp apo limon proshut Parma ose san daniele kofsha pule krahe dhe e trasha e kofshes deri diku edhe gjeli i detit kur eshte ende i vogel. pra te gjith mishrat e bardhe.
Recata ne menyre te shkurter
Mengjes 5 deri 10 min e para te zgjimit mish pule me kripe ose pa kripe sipas deshires ose panine me proshut, sasia sipas deshires ha sa te duash dhe ne fund nje kokerr molle ose dardhe te qeruar , gjithmon nga ato qe jane shkruar me lart.
Dreke Peshk, pule ose proshut (zgjidhni vetem nje prej tyre ) nje pjat sallat jeshile dhe molle ose dardhe
Darke makarona ose oriz nje pjat sallat jeshile dhe molle ose dardhe.
gjate kesaj diete duhet pire vetem uje ne menyren e pershkruar me siper . mund te pini edhe kafe por pa e tepruar.
Kjo diete nuk ka kufi ne sasine e ushqimit mund te hash sa te duash por vetem nga ato qe jane shkruar ketu, kjo diete duhet te zgjase 15 dite dhe oraret e ngrenies duhet te respektohen pra nuk mund te hash kur te kesh kohe ti por kur e kerkon stomaku ne megjes dreke dhe darke ne kete pike mundohuni te jeni sa me te perpikte. Ne fund te ketyre 15 diteve fytyra juaj nuk do kete me pucra do jete shume e lemuar dhe e bardhe lekura perreth syve do mblidhet dhe ju do rinoheni disa vite . Intestino ( zorra e trashe) do shfryhet dhe do kthehet ne dimensione reale, ndersa fizikisht do keni nje mireqenie te pergjithshme trupore dhe mendore . Kjo diete nuk eshte e sajuar nga mua por nga studiues qe merren me kimine e trupit te njeriut une vetem kam paguar per tu vizituar dhe kuruar me kete diete dhe mund te them qe funksionon shume mire . | |
| | | Sofra Admin
| Titulli: Re: Shëndeti dhe të ushqyerit Sat Mar 29, 2008 9:20 am | |
| Kur uleni per te ngrene eshte mire qe vemendja dhe energjite tuaja te perqendrohen tek ushqimi, dhe jo tek lajmet e dites, qe zakonisht jane me krime, vrasje, perdhunime, apo te diskutoni per probleme familjare, ekonomike, o politike duke ju bere qe t'ju largohet oreksi duke lene edhe ushqimin .Pasi cdo gje ka kohen dhe vendin e saj. Psh.. Kur beni dashuri ju instiktivisht thoni fjale te embla gje qe rrit harmonine midis jush dhe krijon nje raport me te qendrueshem dhe te kenaqshem per te dy, ndersa po te thoni ne keto momente intime , se ca na ke bo per dark, apo sa te mira ishin ato makaronat ose me keq akoma , pse si ke la enet ...jam i sigurt qe do kete efekt te kundert, dhe ju nuk do ta mbaroni dot raportin.Prandaj gjate ngrenies mund te flitet psh per ushqimin qe po hani apo per ato qe keni ngrene per pijet per plane se ku do mund te hanit dicka te mire ne nje klime romantike gje qe do te stimulonte tretjen e ushqimit sa me shpejt dhe me pak energji. Asnjeher, mos u nxitoni kur ushqeheni dhe mos hani ne kembe, apo duke ecur gjeni gjithmon kohen qe ngrenia te jete nje kenaqesi dhe jo nje pune rutine ne mes shume te tjerash, pasi rrisni se tepermi punen e organeve te tretjes duke i bere ato te punojne ne menyre te sforcuar. Hani gjithmon me orar, dhe mos e prishni ate , pasi organizmi yne memorizon keto orare , dhe ne oren e caktuar organet e tretjes fillojne punen duke derdhur shume lloj acidrash ne stomak gje qe ju ben te ndjeni uri dhe nese ju nuk hani brenda 20 min nga kjo fase ato acidra kalojne ne Intestino (zorre e trashe ) nga ku organizmi per te mrojtur ate nga gerryerja derdh lengje te tjera qe bejne neutralizimin e acidit por jo i gjith neutralizohet nje pjese edhe arrin te demtoje ate.Dhe ana tjeter negative e kesaj dukurie eshte se kur ju hani me pas stomaku ju pergjigjet me vonese kerkesave per acid gje qe vonon tretjen e ushqimit dhe si rrjedhoje dhimbje te stomakut . Ushqimi duhet copetuar mire ne goje deri ne lengezim pasi enzimet qe dalin nga gjendrat e beshtymes ndihmojne ne tretjen e ushqimit dhe siperfaqja e ushqimit ne kontakt me lengjet tretese te stomakut eshte me e madhe , ndersa gelltitja e copave te medha nuk merr enzimet e nevojshme per tretje dhe duke patur nje siperfaqe me te vogel ne kontakt me lengjet tretese vonohet shume tretja gje qe shkakton lodhje dhe harxhim energjie . Mbas ngrenies eshte mire te beni rreth 20-30 min pushim kohe kjo kur stomaku punon me kapacitet te plote dhe thith shume energji nga trupi gje qe ju ben te ndjeni njefar keputje apo lodhje. Mos perdorni ushqime te pregatitura industriale apo gjysem te pregatitura , mos perdorni ushqime te mbyllura neper qese apo kutia te ndryshme pasi te gjitha kane soluzione kimike per te ritur afatin e skadences . Mos hani mish apo peshk ne darke . Mishi konsumoni mish nga kafshe te vogla si pula, zogj, keca, dele, qingja,lepuj ne vend te vicit, lopes, kaut etj.. Mishi perdoreni dy here ne muaj dhe mundesisht ne zgare Peshkun jo me shum se dy here ne jave perdorni me shum qumesht dele ose dhie ne vend te qumshit te lopes Djathin perdoreni nje here ne jave ndersa ate te stazhionuar edhe dy here ne jave. vezet dy here ne jave dhe mundesisht te fresketa Fasule bisele mashurka etj dy here ne jave dhe duhen vene ne uje nje nate me pare qe te zbuten ne menyr natyrale . Buke zgjidhni ate integrale dhe jo buken e bardhe Orizin mund ta konsumoni deri tre here ne jave Makoronat nje here ne jave Ne cdo vaft nuk duhet te mungojne perimet frutat dhe zarzavatet Frutat mos i hani menjeher pas ushqimit por ne mes te dy vafeve Mund te hani arra bajame lajthi etj ne mes dy vafteve pa e egzagjiruar Sheqeri i bardhe duhet te perdoret sa me pak ose aspak Mos dilni nga shtepia pa ngrene mengjes dhe mos hani biskota apo lloj te tjera industriale te mbyllura neper qese. Mos perdorni gjalp margarine por gjalp dele ose lope te fresket duke ja hadhur ne fund te pregatitjes se ushqimit jo ne fillim pasi mbi temperaturen 42 grade te gjith yndyrnat nderrojne vetite e tyre. Mos egzagjironi shum me vajra gjalp e kripera sidomos neper sallatra te ndryshme Mos hidhni kripen ne uje kur zien por shtojeni ate ne pjate sejcili sipas deshires Mos pini me shume se nje kafe apo caj ne dite Eliminoni pijet alkolike me perqendrim te larte alkoli (Raki, wiski,uzo vodka etj..) Eliminoni pijet me gas dhe me sheqer si coca cola arancata etj . Pini lengun e frutave te shtrydhura dhe te freskta menjeher pas pregatitjes Mos hani kurre ushqimet e avancuara diten tjeter sidomos perimet e ziera ,vezet embelsirat etj Duhet te pini rreth 1,5 deri 2 litra uje ne dite Ne tavoline uluni i urritur dhe cohuni i pangopur Mos perzieni shume ushqime bashke apo proteine vegetali me proteine shtazore ne te njejten vaft Mund te hani edhe vetem fruta ose vetem perime ne nje vaft Mos perzieni frutat e embla dhe te bera me ato te tharta hani o njeren o tjetren Mos hani kur jeni me nerva me pare qetesohuni duke ngrene ndonje frut . Mos u ulni ne tavoline me njerez qe ju acarrojne nervat per motive te ndryshme Ushqimi mund te shoqerohet me nje gote vere te cilesise se larte mbi 2 vjecare dhe jo me nje liter vere "uthull " Kur nje ushqim ju ben dem duhet te pini shum uje per ta holluar dhe nxjerre ate jashte uji qe te pihet me shumice duhet tundur si ne shembullin e mesiperm. Mos hani ushqime me zorr dhe kunder vullnetit tuaj Mos u fusni kurre ne vaske me uje te ngrohte deri dy ore pas ushqimit. | |
| | | Sponsored content
| Titulli: Re: Shëndeti dhe të ushqyerit | |
| |
| | | | Shëndeti dhe të ushqyerit | |
|
Similar topics | |
|
| Drejtat e ktij Forumit: | Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi
| |
| |
| |