| Neper metaforen e lotit vetmimtar nga Nertila Toska | |
|
|
|
Autori | Mesazh |
---|
Kristaq F. Shabani Miqte e Forumit
Numri i postimeve : 11718 Age : 65 Vendi : Gjirokaster, Albania Profesioni/Hobi : Poetry Registration date : 04/07/2008
| Titulli: Neper metaforen e lotit vetmimtar nga Nertila Toska Sun Aug 07, 2011 9:23 pm | |
| Nëpër Metaforën e lotin vetmimtar
PIKON (NDRIT) LOTI I VETMISË…).
Përsiatje e reflektime në poetikën adoleshente të kohës… Nga Kristaq F. Shabani Nertila Toska
| |
|
| |
Numri i postimeve : 11718 Age : 65 Vendi : Gjirokaster, Albania Profesioni/Hobi : Poetry Registration date : 04/07/2008
| Titulli: Re: Neper metaforen e lotit vetmimtar nga Nertila Toska Sun Aug 07, 2011 9:23 pm | |
| Poetizimet e sotme kanë shpërthime që quhen të vrullshme , duke eliminuar kohën e lindësisë së tyre, duke thyer /do normë të linduri dhe të shfaquri… Mendimi kritik ,pa dyshesë, kundron dhe ndien ligështi për këtë tranditje moshe , për këtë ecuri në korsime e startime poetike… Me syrin e tij të zgjuar ky mendim kritik evidenton kohën e fokuson atë dhe erotizmin e saj që ka shfaqësi të herët, erotizmëm ndoshta shumë i shpejtuar... dhe lëshon apelimin për hapje syri.. .
| |
|
| |
| Titulli: Re: Neper metaforen e lotit vetmimtar nga Nertila Toska Sun Aug 07, 2011 9:24 pm | |
| Prezente psikologjia e moshës tepër të re … me ofshama e pasthirrmime të jashtëzakonshme, që vuan dhe përbetohet, pa iu lidhur ende kërthiza… ka shpërthime të fuqishme erotizmi… Mëdyshjet e dashurizave mbajnë vetmimtar shpirtin… Zemërzat hedhin vargëzime, duke u nisur nga hapësira dhe horizonti, përvoja e dashurizës… Në pikëtakimet e para, zanafillore, intimja shpërthen me fjalëza ndjenjësore, të cilat hidhen dhe përcillen nga protagonistë “valentinorë” ëndërrues të vegjël, të cilët “shfrejnë” dhe duan të precipitojnë në një skenë, ku aktrojnë për herë të parë… Prekja e syrit me syrin, lehtas dora me dorën, përkëdhelësia e flokëve tashmë të ikur nga natyraliteti, fjalë ndjenjësore të kryefjalëzuara nga fjala “Të dua”, në një kohë që s’ka ardhur ende. Shpirti i trazuar përzgjedh fjalë ngrohtësie, por në kohë trazimesh kryefjala e dashurizave është vetmia dhe ëndërrimi i pranisë. Dyshesa është parametër e ndjesive të sotme të shtuara në përqindjen e tyre, kjo e ka rrjedhën në “lodërtimet” që startojnë në moshë minore… Në shumë vëllime që kemi hulumtuar ka thyerje, ka zig-zage jetësore dhe momente pasigurie në procesin jetësor, e kondicionuar kjo nga kontrolli vetiak, apo i “përfoluri” i vetvetes dhe mos kontrolli prindëror . | |
|
| |
| Titulli: Re: Neper metaforen e lotit vetmimtar nga Nertila Toska Sun Aug 07, 2011 9:24 pm | |
| Sinqeriteti ndjenjësor është vrapues, rend me një forcë shtysë, duke humbur edhe ritmin, stilin dhe projektplanin apo arkitekturimin e një “boshësie” erotike. Në këtë kontekst paralajmërimi i furtunës ndjenjësore jepet me sinqeritet, pa dozime dredharake, pra pa përdoruar dinakërinë, për të mos rënë në syrin e grerëzave opinionale. Këto vëllime tregojnë sinqeritetin e ekzistencës e të normalitetit për prezencën e tiparit karakterizues dashuror që nis shpejt e pa humbur kohë, sikur nuk ka kohë të mjaftë për të blinder ; ndoshta i nxitur si fenomen, ose për sprovë për një jetë panoramë, duke u nisur edhe nga prezenca e boshësisë erotike. Të përjetuarit e dramave improvizuese në vargëzime dhe në mesazhe, të thënët e të stërthënat për “ikje nga jeta“, ecurira sublime, për një dashuri të thyer, për një mosbesim dysh dhe për një mbulim trupor, e për një qiri të ndezur, për një trëndafil të mbjellur, për puthërim të etur, për krahasime sipas shtatërisë, me një figuracion jo shumëplotor, për një provë se si është ajo erotika fillestare, ç’melodicion ka ajo është një gënjeshtari “luledeleje”… Mosha kërkon vëmendje psikologjike edhe në kuadrin e psikologjisë letrare dhe tendecës pozitive për të rritur epërsinë e saj. Në këto vëllim të kapitullizuara vërehet një tendencë e kthimimit në të mirë, duke leksionuar për të gjithë moshën adoleshente… jepen prirjet e pasionit, të besimit, të kërkimit reciprok, të përbetimit, të kontrollit ndaj hedhjeve të fjalëzave mjaltore, të cilat kanë ngjyrim tjetër. Këtu shndrit edhe “përvoja e shoqeve “ autoreve dhe autorëve të shumtë , të cilët kanë hedhur nga pak ndjesitë e tyre. Hedhja e vargjeve të puthëruara deri diku është karakteristikë e “prurjeve “ të vajzave të kësaj moshe, të cilat, si rrjedhojë e ngacmimeve të gjinisë tjetër, e shfryjnë define e tyre me lloj shgaravinash e pikturimesh “dashurore”, të cilat brenda kanë botën e tyre shpirtërore, por që duhen shtrydhur poetikisht për të fituar “tharmin” botues. | |
|
| |
| Në kuadrin e lëvizjes për një njohje të botës shpirtërore të të rinjve dhe të adoleshentëve morëm një nismë të tillë reklamimi, por që kërkohet një punë e madhe me figurën, ritmin dhe stilin si dhe për të realizuar një kompozicion përshtatës dhe mendjedhënës me efekte sqimëtare. Përzgjedhja e fjalës së ndjenjës nuk bëhet lehtë dhe kërkimi i figurimit po ashtu. Niveli tregon edhe punën që bëhet aktualisht në shkolla për letërsinë dhe për të impulsuar talentin që del, por kërkon punë të talentohet dhe të konkurrojë.
Gjirokastër, gusht 2011 | |
|
| |
| Titulli: Re: Neper metaforen e lotit vetmimtar nga Nertila Toska Sun Aug 07, 2011 9:25 pm | |
| Ilustrimi poetik
Pikoi syri im e fshiu dora jote, U shpreh buza ime , “Hesht,”- i tha puthja jote… Në mëdyshje
Të të them të dua sa lulet, është fare pak… Të të them të dua sa yjet, janë shumë larg… Të dua sa qielli, bota pafund… Po ti je larg, larg jam dhe unë… | |
|
| |
| Titulli: Re: Neper metaforen e lotit vetmimtar nga Nertila Toska Sun Aug 07, 2011 9:25 pm | |
| Ah, djemtë!...
Ah, ç‘ndodh kështu me djemtë çapkënë!… Çdo vajzë shigjetojnë me fjalën e thënë.
| |
|
| |
| Titulli: Re: Neper metaforen e lotit vetmimtar nga Nertila Toska Sun Aug 07, 2011 9:26 pm | |
| Çasti fatkeq
Me fjalë hipokrite më vrave dashurinë, Në atë çast ra nata plot hije… Nisi një suferinë…
| |
|
| |
| Titulli: Re: Neper metaforen e lotit vetmimtar nga Nertila Toska Sun Aug 07, 2011 9:27 pm | |
| Dy pozimet e ëndrrës
Ëndrra e shkretë : Pa ty Ëndra e lumtur : Me ty…
| |
|
| |
| Titulli: Re: Neper metaforen e lotit vetmimtar nga Nertila Toska Sun Aug 07, 2011 9:27 pm | |
| Çekuilibrim
Të doja në heshtje , por ti s’e kuptove, Më deshe si shoqe, Unë të dashurova. E more vesh, fare papritur, Dhurove veç një buzëqeshje të mitur.
| |
|
| |
| ? Kjo natë shkoi me ëndërrime, sërish erdhi mëngjesi, Oh , ky shpirti im Te ty kërkon të vdesi… | |
|
| |
| Si vij unë…
Hapja portat kraharorit si një fllad i ëmbël, unë, dije nuk vij tek ty “si djall”, por vij me trajtë - ëngjëll. | |
|
| |
| Titulli: Re: Neper metaforen e lotit vetmimtar nga Nertila Toska Sun Aug 07, 2011 9:28 pm | |
| Kuptimi i jetës
Merr pak dhimbje nga dhimbja ime, shpirti im tashmë po thërret, se jeta po s’pati dhimbje, jetë jo, kurrë, s’mund të jetë…
Jepi shpirtit tim pak frymë, ndieja tretësinë, ndryshe. mes të gjallëve, më quaj veç vdekësirë… | |
|
| |
| Titulli: Re: Neper metaforen e lotit vetmimtar nga Nertila Toska Sun Aug 07, 2011 9:28 pm | |
| Kur me zjarr të buzëve
Zogu la folenë e në gjoks më hyri, tretur me vështrime, nëpër lule bliri.
O ti, blir i rrugëve, e mban mend natën, kur me zjarr të buzëve , Ne të vumë flakën?...
| |
|
| |
| Përkufizimi im për dashurinë
Dashuria është e ëmbël, lumturim të fal, shpesh ngecet në ëndërr, thyhet si kristal…
| |
|
| |
| Titulli: Re: Neper metaforen e lotit vetmimtar nga Nertila Toska Sun Aug 07, 2011 9:29 pm | |
| Si zjarr eja digju,…
O ëngjëll i lindur, se ç’ ma trete shpirtin, Ç‘është para meje “Kryqëzimi” i Krishtit.
O ëngjëll, që erdhe, si lulja e jetës, nëse s’më mban gjallë, përse të më vdesësh?
Ti dhimbje më jep, dhimbje pambarim, si zjarr eja digju, brenda shpirtit tim…
| |
|
| |
| Titulli: Re: Neper metaforen e lotit vetmimtar nga Nertila Toska Sun Aug 07, 2011 9:29 pm | |
| Zgjidhe çastin
Zemrën ma rrëmbeve me dy fjalë të ëmbla. Më puth një herë të kënaqet ëndrra…
| |
|
| |
| * * * Eh, sa larg ike në një natë të errët, kur s’ke mua pranë, vallë ç’të duhen të tjerët…
| |
|
| |
| Vetëtimë e psherëtimë
Jeta m’u brengos, më mungoke ti, vetëtin në qiell, sa herë psherëtij…
| |
|
| |
| * * * Malli më tronditi, sa jemi larg, po më mirë të heshtim, sa të hapim plagë… | |
|
| |
| Titulli: Re: Neper metaforen e lotit vetmimtar nga Nertila Toska Sun Aug 07, 2011 9:30 pm | |
| Vallëzim
Vallëzo rreth pemës me djalin e bukur, me të dashurin e zemrës, bëhesh vërtet flutur…
| |
|
| |
| Titulli: Re: Neper metaforen e lotit vetmimtar nga Nertila Toska Sun Aug 07, 2011 9:30 pm | |
| E përfytyroja
E dija një ditë dashurisë sime do t’u vinte fundi, e ndieja se puthjeve të zjarrta do t’i përgjigjej hidhërimi, se zemrën time do ta pllakoste vuajtja, se trupin tim do të ma mbulonte trishtimi. Këto i kaloja çdo ditë trishti ndërmend,… Kështu, siç ndodhi, e përfytyroja, se dielli lind në mëngjesin e bukur dhe perëndon në mbrëmje muzgu.
| |
|
| |
| Ta bëjë pikëz loti…
Kjo zemra ime është mësuar përmendësh të dojë e të urrejë, edhe në ditën më të errët, një shpresë do ta gjejë…
Kjo zemra ime është mësuar, dhe kurrë s’rreh kot së koti, të marrë flokëzën e borës, ta bëjë pikëz loti… | |
|
| |
| Pak mall
Dy gjethe lehtas ranë në tokë dhe era i shtoi dalë nga dalë, më ngjasojnë si dy fjalë zogjsh, ku bashkë me erën vërtitej pak mall. | |
|
| |
| Titulli: Re: Neper metaforen e lotit vetmimtar nga Nertila Toska Sun Aug 07, 2011 9:32 pm | |
| Simbolizim
Për mua nuk je as hënë, as dielli, Për mua nuk je as toka, as qielli, për mua nuk je as vesa e mëngjesit, por je i vetmi Yll në mes të UNIVERSIT!
| |
|
| |
Sponsored content
| Titulli: Re: Neper metaforen e lotit vetmimtar nga Nertila Toska | |
| |
|
| |
| Neper metaforen e lotit vetmimtar nga Nertila Toska | |
|