Sot për sot është shumë lehtë e posaqërisht rrinija të vij deri te konsumimi i drogës. Kjo shihet qartë edhe në rritjen më të madhe të atyre që në një mënyrë apo tjetër e konsumojn drogën. Në çdo të rrij apo adoleshent e gjejmë sot një motiv që të filloj “Karierën” e vet të drogës. Te këta të rrinj egziston si p.sh. ndjenja e kurreshtjes së provimit të përdorimit të drogës, pa aftësija për përballimin e situates aktuale (p.sh. në shkollë, në zanat , dashuri, pubertet etj.) situatat konfliktoze në familje dhe shoqëri. Më për së afërmi kjo do të thotë se secili prej nesh është i rrezikuar që ta përdor drogën. Në bazë të analizave shkencore që janë bërë në këtë lëmi egzistojn shumë shkaqe që i shtyjnë të rrinjët në konsumimin e drogës, qoft asaj legale ose ilegale. Këto do t’i ndajmë në tri grupe
1. Gjendja personale e personit të goditur posaqërisht karakteri i tij labil.
2. Gjendja materiale e personit te goditur posaqërisht ardhja deri te mundësija e kontaktit të drogës dhe mundësija që ta ketë këtë sa më leht
3. Posaqërisht gjendja sociale e personit të goditur posaqërisht edukata familjare, ndikimi i shoqëris dhe i rrethit ku jeton.
Është këtu një fenomen se familja është ajo e fundit që e merr vesh se djali apo vajza e tyre e konsumon drogën e në të shumtën e rasteve është shumë vonë! Pasojat janë, në këtë rast aq shumë tragjike sepse kthimi në normalitet është në të shumtën e rasteve edhe i pamundshëm. Në këtë rast është shumë më me rrëndësi një parandalim, ku familja do të kishte luajtur një rol shumë të madh në parandalimin e kësaj dukurije. Në këtë rast të gjith prindërve që kanë fëmij të moshës adoleshente ju kisha propozuar t’ju japin fëmijëve të tyre këtë artikull apo broshurën që në të ardhmen do të përpunohet në mënyrë më profesionale, që ta lexojnë. Në këtë rast fëmijet do të binden vet, pa patur nevoj shumë të madhe për sqarime nga ana e prindërve. Në mjekësi është një thënie se “më leht është që të parandalohet se sa te shërohet” e kur është fjala për konsumimin e drogës kjo thënie është më së e vërtet.
4. Nganjëher çdo ndihmë është e vonuar
Nganjëher nga pasojat e përdorimit të drogës vjen edhe vdekja e hershme dhe se çdo ndihmë është e vonuar dhe pasojat nuk janë të evituesheme. Këtu po e ceki vetëm një nga sëmundjet që vjen nga pasojat përdorimit të drogës, për të cilën besoj se çdo njeri ka dëgjuar.