|
| LNPSHA "PEGASI"Një notatim lirik i poetit Perikli Shuli | |
| | Autori | Mesazh |
---|
Kristaq F. Shabani Miqte e Forumit
Numri i postimeve : 11718 Age : 65 Vendi : Gjirokaster, Albania Profesioni/Hobi : Poetry Registration date : 04/07/2008
| Titulli: LNPSHA "PEGASI"Një notatim lirik i poetit Perikli Shuli Sun Feb 05, 2012 5:11 pm | |
| RRUGETIM PROFIL PEGASI INTERNACIONAL I FOKUSUAR POETI PERIKLI SHULI, TIRANE
Një notatim lirik dhe një shfaqe e psikoanalizës Nga Kristaq F. Shabani
S’ka sesi, në një botë tërësisht të bukur, plot fantazi, me shpërthesë ndjenjësisht idesh dhe kërkim të krijimit të lulnajave, të mos ketë në shpirt “oazin” e ëmbëlsisë, të humanizmit, të urtësisë dhe të synimit qiellor; të demonstrojë një shpirt dinamik dhe të ujëvarojë nga kataraktë qiellorë “embëlsi derdhje figuracionale” , të cilat përplotojnë dhe krahërojnë pulëbardhat, bilbilojnë frazën, këngërojnë në koncertin e ansamblit poetik pegasian “nota shumë ëmbëlsisht ... Perikli Shuli u shfaq në teatrin poetik me këtë burbuqësi , me këtë prani dhe me sentencën domethënese, metaforike “Vrite Lotin”, për të mbetur në kujtesën e shkruar dhe të transmetuar të “PEGASIT”. Treshkëputjet e tij, të ardhura nga krijimi i lidhësisë lirike, aktrojnë në tokë, qiell dhe përtej qiell, në hapësirë fatlume, ku bredhon ëndrra lirike me fytyrë të çuditshme: sy-yje, buzëputhërime, përfytyrime tejkulmore dhe fantazi të bardha, si vetë shpirti poetik dhe bota, që i mbart ... Përveç kësaj Perikliu bën zbërthim psikoanalitik të vetvetes, duke e paraqitur dyportretizmin e tij e duke i mëshuar portretizimit brendor, ëndor,ëndërror, mendimor, që, në këtë këndvështrim, mund ta quaja një ofrim i një partneriteti, i cili i mungon më së shumti kohës sonë, që ka nevojë, në këtë teatrim, ku “dhelpra krifëverdhë “ luan me lajmëditësin “lafshflori” ..., ku ”këmbëshpejti” mundohet të shmanget nga procesi dhimbës i “saçmës”..., ku ‘njeriu” humbet reflekset, virtytëzimet dhe “profesionon” veset ... Krijimi “Jam jetëgjatë i tillë...” është një skanim poetik, apo një “radioskopi” njerëzore e nevojshme. Një shëmbëlltyrë e krahasimit dhe ballafaqimit njerëzor spikatës... “Univers i qëndrimit logjik” sentencon pasurinë eruditive të poetit dhe flet qartë për objeksionin e tij, për finesën dhe trajtesën e aspektit psikoanalitik... dhe dhe shijen e hollë të vrojtimit... Shpesh ne ndeshim në cektina dhe paraqitje krijimesh, që nuk të ngjallin interes të stacionohesh... Por krijimi talentor kërkon edhe një teknikë ndërhyrjeje, e cila frymon dhe shumë krijuesve, që e heqin veten të afirmuar, kjo u mungon, fatkeqësisht, dhe pastaj këngëron proliksiteti, rakitizmi kreativ, mungesa e spontaneitetit në krijim, humbja e melodiocizitetit poetik, e “çekiçit” pneumatik e tjerë... Libri poetik në tri gjuhë(shqip, anglisht, italisht) i poetit Perikli Shuli, është një demonstrim i talentit dhe i krijuesit me mentalitet modern...
| |
| | | Kristaq F. Shabani Miqte e Forumit
Numri i postimeve : 11718 Age : 65 Vendi : Gjirokaster, Albania Profesioni/Hobi : Poetry Registration date : 04/07/2008
| Titulli: Re: LNPSHA "PEGASI"Një notatim lirik i poetit Perikli Shuli Sun Feb 05, 2012 5:13 pm | |
| 9 KRIJIME NGA PERIKLI SHULI 1. Vezulluesja e saj:Vetëm ti..! Përtërijë’ mendimi ballit tënd, Vija meridianesh kodra skanuar, Sytë shqiponjë përçojnë errësirën, Largësi, kilometra fantazuar! Selvi shtatgjelbërim përherë, Stinët për ty ngjajnë bezdi, Nata sonte yjet gjoksit ka fshehur…. Vezulluesja e saj:Vetëm ti..!
Melankoli sjelljesh ylberuar, buzëtrëndafili qeshurazi rri, Të kuqet faqe, meteorizuar... Zemër, s’gabohem: “Kjo je ti..!”
| |
| Titulli: Re: LNPSHA "PEGASI"Një notatim lirik i poetit Perikli Shuli Sun Feb 05, 2012 5:14 pm | |
| 2. Univers i qëndrimit logjik
Ngrohtësi shpirtërore, shkrin akujt, Brymëzuar, degë trimërore magji, E para rreze dielli e ardhur Përthyhet rrëzë malit ”Aferditë” - Perendi! “Pitagorë” e vështira teoremë, Boshti numerik pa limit, Mendësi, dëshirë, shpresë , Univers i qëndrimit logjik.
Udhëkryqe, gërshetë idesh, Qartësinë shikimi ma vret, Eleganca e trupave të ngrirë, Trumcakë qenkan në të vërtet’.
| |
| Titulli: Re: LNPSHA "PEGASI"Një notatim lirik i poetit Perikli Shuli Sun Feb 05, 2012 5:15 pm | |
| 3. Kodet e pashkruara Vërtitem i vetëm hapësirave të kaltërisë, Ngjasoj me zog të trembur, të hutuar... Prita në mungesë arsyeja të rinis, Zë fortësisht, jo e belbëzuar!
Në ke pak mëshire, falje kërkoj, o Zot! Rëndomtë dalloj ngjarje “jete” në rrugë, Mendja vërtitet e prej andej s’del dot, dhe "kala" do kisha bërë, (nëse do të mblidhja gurë!)... Nëse grushtin e fortë të kisha vërtet, të përmbysja këtë botë egërmizore, e guximshëm të ngrihesha lartësisht mbi retë, Drejtësia popullore të himnizonte... Kthehu, o njeri, në rrugën e dashurisë, për Njerëzimin Mirësia është ligj i pashkruar, Shtrëmbërimi, dihet është çnjerëzim: Padrejtësi e “leverdisur” në kode të pashkruar... Dëshiroj të marr rrugën pa kthim, E të jem skllav i këtij lëngimi, Të vendos shtyllat e arta të Drejtësisë, E drejtësi të quhet, natyrisht, vetë Njerëzimi.
| |
| Titulli: Re: LNPSHA "PEGASI"Një notatim lirik i poetit Perikli Shuli Sun Feb 05, 2012 5:15 pm | |
| 4. Jam jetëgjatë i tillë... S’ jam qiell kaltërues as diell rrezatues, hënë të lëshojë dritimin, as shi të vijojë pikimin... as borë të sjell zbardhëllimin... Jam njeri, dëshiroj ta shijoj jetën të peshoj Dashurinë, ta ngrë në Altar respekti e çmimi Miqësinë, Me mirësjellje miq të përfitoj së shumti... jam fatlumtur dhe fatbardhë çdokujt i ofroj ndihmën time Te miren askujt s’ia lë në harrim. A mund ta duroj unë Padrejtesinë me këto “prerje” që kam? Askënd në jetë dhe askund s’përdor injorimin. Nga mua larg qëndron vesi. Më mësoi jeta: Me ata, të mirët, që më duan bie në përqafim njerëzor... Jam jetëgjatë i tillë...
| |
| Titulli: Re: LNPSHA "PEGASI"Një notatim lirik i poetit Perikli Shuli Sun Feb 05, 2012 5:16 pm | |
| 5. Pritja
Meteori ra nga qielli Ndriçoi tokën dhe u zhduk!!! Po ku vajti .....? Pres nje tjeter Nëntor ............ S'ka pafundësi....., kjo më qetëson
| |
| Titulli: Re: LNPSHA "PEGASI"Një notatim lirik i poetit Perikli Shuli Sun Feb 05, 2012 5:17 pm | |
| 6. PEISAZH
Koha u prish, Mali u rerua , Temperaturat u ulën, Ndoshta do të bjerë shi, Kjo kohë , o zot , s’paska faj… Do të fryjë erë, Sinoptika -acar Por prapë kam mosbesim: S’është kjo stinë ”koha” e saj! Ky rrapi i madh, më zë dritaren po m’i tund degët, per të më thenë: Para meje dhe era, dhe shiu dhe gjithçka ndalet… do të të mbroj ty , o mik i mirë! Hedh vështrimin lart, ja filloi të bier shi... Ah, ç’shi i butë, të lag menjëherë dhe lagien s’ta thotë në sy... pres i menduar ky shi të pushojë, shiu nuk pyet stinë.. Rrapi i kënaqur më ofron kurorën dhe më shkel synë... dhe e pranoj ofrimin e tij, por ky shi qenka majë hollë përsëri pikët dhe nën kurorë...
| |
| Titulli: Re: LNPSHA "PEGASI"Një notatim lirik i poetit Perikli Shuli Sun Feb 05, 2012 5:17 pm | |
| 7. Zjarrtësisht, përkëdhelje e mallshme... Në këtë çast i ngrysur mbeta, Më pas... s’di sesi, s’di sesi, ”Kurora” thurja mes reve të qeta, Shiu i tyre shndërrohej në flori!
Sa do të dëshiroja sonte, Te lagesha i tëri, në këtë “shi”, Vetëm të ndjeja kendshëm “Lule“ të thurura zjarrtësisht për ty! Të pathënat ndonjeherë, T’i mbledh e t’i thur magjikshëm poezi . Në çaste të madhërishme të kundroj, S’e di sa bëjnë Dy plus Dy! Me valët e detit tek dridhen lehtë Me profilin tënd karshi profilit tim, Me dhjetra syqeshura notojnë “blertë”, Detit kaltërosh…, ku ende bie vrullshëm shi.
Eh, kjo kryembrëmje Pranvere tani, Të përkëdhelka përmallshëm, po , ty! U shndërrova mbi gjethe të fëshfëris, Flokëlagurit dhe bukurorin sy…
| |
| Titulli: Re: LNPSHA "PEGASI"Një notatim lirik i poetit Perikli Shuli Sun Feb 05, 2012 5:18 pm | |
| 8. Si qenka ky Planeti im!
Gjuhët e zjarrit të përpijnë “Erërat diellore” më mërzitën mua , Një dush ngjyrimi në fytyrë Ardhëri jetësore të them, drejtësisht, dua … Dhe ngjitem lart ofroj sakrificë tejskajeve të mi, Shpirtin tim të hapur në horizonte me “vija” , Eh, këtu lart qenka e vertetë liria, Në tokë e kthyer kokëposhtë! ...
* Si qenka ky Planeti im! Yje, Kometa, Meteorë Hëna të vogla, Diej, Globe ,... të pavarur ... me krahë të hapur çuditërisht ... Ky Univers im kaq enigmatik!
Rrezja e parë e këtij shpirti të hapur në flatrim më ngrohu në këtë trishtim e drithërim, njëkohësisht... Të falëminderit, o shpirti im i hapur më dhe dritë ....
| |
| Titulli: Re: LNPSHA "PEGASI"Një notatim lirik i poetit Perikli Shuli Sun Feb 05, 2012 5:18 pm | |
| 9. Në një ëndërr të bardhë .....
Nga dritarja nata ujëvar qetësinë,
dhe shiu ndaluar s’ rrugëton litarshëm më. Qiellit të errët dy sy shkrepëtuar ”Frenojnë“ te unë, shndërrohen në një …. Ç‘mbretërim qetësie?! Ngadalësisht mbyllen dy sy vegjël. një buzëqeshezë e embëltuar si sihariq vjen Vjedhazi këkron në konturin e saj të më mjaltojë në trajtë të dyanshme… Nata humbet në buzëtakime Përqafime plot afsh e zjarr... orët e pafajshme… Dua të përmbahem ngadalë, të lundroj në Detin e paanë Dallga ngrihet fluturimthi në qiell pikë referimi: Dy sy shkëlqejnë si yje atje lart... E kini parë buzëqesjen e plotë të flasë? Në dritaren time troket i hutuar Dielli Po heshtja është kryefjalë... Askush s’më beson: Jam në një ëndërr të bardhë ..... Sa lart jam ngjitur , s a lart!
| |
| | | Sponsored content
| Titulli: Re: LNPSHA "PEGASI"Një notatim lirik i poetit Perikli Shuli | |
| |
| | | | LNPSHA "PEGASI"Një notatim lirik i poetit Perikli Shuli | |
|
Similar topics | |
|
| Drejtat e ktij Forumit: | Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi
| |
| |
| |