|
| LNPSHA "PEGASI"POEZI NGA DORINA VEDRA MUSHI | |
| | Autori | Mesazh |
---|
Kristaq F. Shabani Miqte e Forumit
Numri i postimeve : 11718 Age : 65 Vendi : Gjirokaster, Albania Profesioni/Hobi : Poetry Registration date : 04/07/2008
| Titulli: LNPSHA "PEGASI"POEZI NGA DORINA VEDRA MUSHI Tue Oct 11, 2011 3:04 pm | |
| LNPSHA “PEGASI” ALBANIA VËMENDJE TALENTEVE TE RINJ... KERKOHET MENDIMI JUAJ...
Sot lehtësisht mund të komunikosh dhe të zbulosh talentin, i cili për shumë kohë është "fshehur" nga përballja për të dalë në arenën poetike, duke patur një tulatje apo "frikim" të mirë.. Gjithsesi pas zbulesës dhe impulsit, nxitjes shpirtëzimi kryefjalëzon, synimi për të thënë se jam"dikushi" fillon thërresën e bukur me ndjenjë individuale. Sa të tillë dhe të tilla ka në hapësirën tonë "qiellore të ndjenjës"...Sa vëllimthe poetike janë në gjendje të "fjetur". Sa njerëz të talentuar s'kanë mundësi të lindin krijesat e tyre të bukuruara, për arsye financiare... sepse shpesh edhe ndeshen me redaktorë jo profesionalë, që °motivohen° të tillë, apo hyjnë nëkëtë proces redaktues apo lektorues me etje fitimi, duke sjellë në dritë libra pa nerv.... Pa ndihmesë, ata ato, çdo ditë hedhin ndjenjat e tyre të kaltra, të çiltra, fantazore, dinamike, qiellore, profetike, apeluese, përkushtuese, evidentuese.. Tulaten të dërgojnë poezitë e tyre në ndonjë organ letrar apo në ndonjë gazetë që, ndoshta, ka sa për të thënë një rubrikim poetik, ku redaktorët krejtësisht të paftë botojnë poezi të thata, prolikse, rakitike, të të njohurve dhe nuk zgjatin dorën te këta të talentuar të shumtë q ë i japin zjarrminë gjuhës gjeniale shqipe...A s'kemi nevojë ne për këta, këto? Sa telefonata, sa biseda të zhvilluara, sa shtim besimi ka ndaj nesh, kur kemi pasur dhe kundërti, por që janë fashitur në ajër si flucka sapunore... Jam i lumtur unë dhe gjithë bashkëpunëtorët e mi të LNPSHA "PEGASI" ALBANIA, të cilët janë të shumtë dhe po shtohen nga dita në ditë, që për 20 vjet s'pushuam së rreshturi së shkruari, së botuari, së komentuari, që selektuam , përzgjodhëm dhe ngritëm një Lidhje moderatore, e cila sot sfilon letërsisht, kur të tjerat u shpleksën, dështuan dhe nuk ishin të zonjat për konkurrimin e vlerave të vërteta... Analitika, prezantime, konferenca, takime, kuvende, referenca, shkëmbime vlerash universale, konkurrime dinjitoze dhe çmime, përgjithësime, botime antologjike brenda dhe jashtë vendit, anëtarësime, kumtime, manifestime, Simpoziume Kombëtare dhe Ndërkombëtare me objekt dhe ja tani përgatitje Kongresi Ndërkombëtar... Arritje .... Rritje dimensionale... Njohje anë e mbanë Botës...
* Më përshtypëzoi një konstatim i shpejtë i një poeteje me emër që duke publikuar poezitë e pegaistëve në facebook dhe në faqe interneti të lidhjes tha shprehimisht:"Ju lumtë!..." Shqipëria ka poetë dhe lëtërsi të mrekullueshme..." Apo gjatë përgatitjes së Manifestimit 100000 poetë për "Një Botë Ndryshe", na cilësuan si programimi më i mirë... Natyrisht letërsia jonë duhet përkthyer më shumë...
Dhe sot po shpalos njerën prej tyre. Ajo është Dorina (Vedra) Mushi nga Gjirokastra ... Ajo thur poezi me pasion, fantazi , figurë dhe profeci, duke lodruar me fantazinë e saj në tema dinamike, ku pamja panoramike e moshave lëviz... Kundrimi i saj i syrit vëzhgon...,përsiat...
| |
| | | Kristaq F. Shabani Miqte e Forumit
Numri i postimeve : 11718 Age : 65 Vendi : Gjirokaster, Albania Profesioni/Hobi : Poetry Registration date : 04/07/2008
| Titulli: Re: LNPSHA "PEGASI"POEZI NGA DORINA VEDRA MUSHI Tue Oct 11, 2011 3:04 pm | |
| POEZI NGA DORINA (VEDRA) MUSHI, GJIROKASTËR
1. Një krahërim për fluturim
Mos qesh, kur sytë e mi janë zhytur në trishtim,... oh , të lutem, më jep një krah për fluturim.
Të iki lart me qiellin blu të bëhem një, s’do të rikthehem,... Këtu në tokë, s’premtohet asgjë. Do të përpëlitem, si e çmendur, yjësinë lart do ta bëj strehë, më jep një krah për fluturim, s'ka ardhmëri , jo për ne këtu. Më ler të lirë, me hapësirën fort të bie në përqafim, mua më pret largimi, jo, m ë s'do të kthehem.. Të lutem, më jep një krahërim !
| |
| Titulli: Re: LNPSHA "PEGASI"POEZI NGA DORINA VEDRA MUSHI Tue Oct 11, 2011 3:04 pm | |
| 2. * FAT , FATBARDH Në heshtësi mund të gjesh me mijëra fjalë, por edhe fjala s’e shpreh kaq qartë... Në jetë, po u nise në vjedhërim , dënohesh, po nëse përvjedh zemrën, quhesh fatmir! S'ka gjyqësi ta marrë përsipër, krimin e bërë në dashuri, s'ka dënim, s' ka burgim, veç një vuajtje brenda te ty. Në heshtësi, kërkoje dashurimin, por mos u mundo kot për ndonjë emër, dhe pse do të motivohet " hajdutëri", do jesh fatbardh: përvodhe një zemër!
| |
| 3. Qëndrim ndaj një botë mizore
Bërtisja, barisja nga vuajtjet e kësaj bote, se s’la hipokrita pa lindur e rritur... Nënëmira mbarte në bark pjella horrore, ku dashurinë pa u fanitur me duar kishin mbytyr. Por kapem me forcë mureve të jetës me frikë, se dikush me dashje do të më rrëzojë, por jo, s’dorëzohem kaq lehtësisht, mbi zemrat e tyre pak dashuri do të dritoj. E nëse gjakun e damarit do të ma pijnë, prapë do riçohem, do të rieci përpara dhe sikur trupin me mijëra copa të ma grijnë, me gjakun tim do t'ia çel zemrat e thara. Në sakrifim gjithë jetën time që të tillë qenie, kurrë të mos lindi më nëna dhe një ditë, kur të mos ndodhem këtu, të fali dashuri dhe jo urrejtje zemra.
| |
| Titulli: Re: LNPSHA "PEGASI"POEZI NGA DORINA VEDRA MUSHI Tue Oct 11, 2011 3:05 pm | |
| 4. Në flakët e dashurisë
Flakës së dashurisë me mijëra zemra bëhen hi, ndaj bëji lutësi Perëndisë, prushimin të ta ndezi në gji. Flakës së dashurisë gjaku vëlon në damar, një pikëzim dashurie të të fal… Flakës së dashurisë krijohen tërmetet e zemrës, ndaj lutju Perëndisë se i dha jetësi femrës! Në flakët e dashurisë të gjithë do të digjemi e do të shndërrohemi në hi... Por sërish bëj ritualin, lutju Perëndisë, që të dha emrin e madh Njeri.
| |
| Titulli: Re: LNPSHA "PEGASI"POEZI NGA DORINA VEDRA MUSHI Tue Oct 11, 2011 3:05 pm | |
| 5. Gjithëçkaja ime...
Ëngjëjt lindin në qiell, mrekullitë shfaqen në tokë, je Ëngjëll, je mrekulli, dy herë nëna s’të bën dot.
Yjet dalin në mbrëmje, vesa çel në mëngjes, Ti je yll dhe freski, çdo ditë, të betohem qerpikhapur do të të pres. Ajri është i padukshëm e lulet çelnojnë me gëzim, Ti je ajri dhe lulja frymon gjallisht shpirtin tim. Ndjenjat përdalin nga zemra, Librin e bleron poeti, Ti je poet i zemrës që në brendësi meje mbeti!
Diamanti kushton shumë, Floriri më shumë vlen, por ti je më shtrenjti , askush dot s’të blen!
Unikët mbeten të tillë, Idealët në rrallësi i takon, Ti je uniku, ti je ideali, në botën tënde më fton…
| |
| 6. Fjalësi zemre
* Ti flasësh zemrës me gjuhën e urrejtjes, rrezikon ta kthesh atë në gurë, dhe kur të kërkosh dashurinë, nuk do të arrish ta njohësh më kurrë!
7. S'është mëkat
S' është kurrsesi pasuria ajo, që të bën të lumton në jetë, por ndjenja shpirtërore, ruajtur si një thesar i shtrenjtë. Jo në çdo rrahje të zemrës, e gjen të strukur dashurinë, se, nëse çdo rrahje do të kishte ndjenjë, lumturisht do të merrnim frymë. Nëse "më fal" dimë të themi, do të thotë edhe gabojmë, e nëse zemra fort na rreh , po mësojmë të dashurojmë. S' është mëkat të dashurosh, kur dashurinë e fali Zoti, por është mëkat mos ta pranosh, kur në sy të gënjen loti.
| |
| 8. Ti je emblema e jetës
Nënës
Një dorë e butë përmbi lëkurë, përkëdhelje plot dashuri,... Ikonë e gjithë kohërave, vetëm Ti. Çdo buzëqeshje jotja e bën zemrën të ndalë, në çdo hall, në çdo shqetësim edhe jetën tënde fal. Një fjalë nga ty më drithëron dhe më deh, ja këtu në gjoks, Ti je emblema e jetës Gjithnjë e blertë...
| |
| Titulli: Re: LNPSHA "PEGASI"POEZI NGA DORINA VEDRA MUSHI Tue Oct 11, 2011 3:06 pm | |
| 9. Profetike
Mos u grind me shpirtin e një femre, kur ai mbizotëron botën, dhe kur pija shpejt të zë, mos e kthe me fund gotën! Fjalët lindin nga ndjenjat ato s’kanë kufi, por kur njeriu nxehet, gjuha për ndjenjat s’do t’ia dijë. Bota rrotullohet, por askush s'e sheh, e kur arrin ta kuptosh, veten më s'e njeh. Sado me shpejtësi të eci kjo botë, veprat e tua do të flasin me aq brumë sa ke në kokë, Mos thuaj që di, kur në të vërtetë s'di asgjë, se kur të dish, nuk do të ketë vlerë më .
| |
| Titulli: Re: LNPSHA "PEGASI"POEZI NGA DORINA VEDRA MUSHI Tue Oct 11, 2011 3:06 pm | |
| 10. Ti Hesht...
Hesht... Lere zemrën të lundrojë në botën e dashurisë, aty ku adrenalina kap skajin me të lartë, Ti hesht… dhe pa i hapur mbyll sytë, imagjino... Ndihesh qenie me fat.... Hesht... Lere gjakun në vena të qarkullojë,... shëëëëët.... si një memec që s’ka fjalë, se dashuria ty të ndryshoi, të bëri të ndihesh: Je gjallë! Hesht... e me duar prek... Ndjeje, se s’mund të iki ajo që të jep jetë; në gjoksin tënd fort shtrëngoje të madhen dashuri në të vërtetë... dhe pranë saj gjithmonë, kur të jesh, pushtoje të gjithën, por.... por... por... vetëm... hesht…
| |
| 11. Adhurimi flet me petale trëndafili
Do të mblidhja gjithë trëndafilat e botës, në petale do t’i shndërroja dhe ashtu lehtë, butësisht, nën këmbët e tua do t’i shtroja sigurisht . Por s’ mjafton dhe kjo për të treguar adhurimin, e kam të vështirë tw zgjedh krahasimin... Je mbi gjithçka, i shtrenjti im, ashtu sikundwr kam dashur të të kem, e dorën po të ma vësh në kraharor, e kupton, se këtu brenda ke folenë. Ndoshta nuk kam lindur poete dhe fjalët tek –tuk i ngatërroj, por veç një gjë të them me plot gojën: “Të dua”, pa fund në adhurim! Provo të dashurosh pa folur dhe zemrën më dysh do ta çash, se ndjenja shpirtin ka ngrohur... E pamundur statike ta mbash.
| |
| Titulli: Re: LNPSHA "PEGASI"POEZI NGA DORINA VEDRA MUSHI Wed Oct 12, 2011 2:53 pm | |
| Rakel Vianna 1. A krahërim para o vôo
Não ria, quando meus olhos são absorvidos na tristeza, ... oh, por favor, Dê-me uma mão para o vôo.
Para subir com céu azul se tornar um, não se repetem, ... Aqui na terra, s'premtohet nada. Ele vai voar ao redor, como um louco, yjësinë up eu confiarei; Dê-me uma mão para o vôo sem futuro, não para nós aqui. Deixe-me livre, com espaço cai para abraçar com força, espera-me embora, não, m s não vai voltar .. Por favor Dá-me krahërim! ►Infelizmente meu amigo Kristaq Shabani ,no Brasil não é diferente, para publicar um livro, tem que ter dinheiro ou um bom padrinho... Temos no Brasil Grandes poetas que não tem condições financeiras!!!Agradeço as lindas poesias que me enviou...beijos | |
| Titulli: Re: LNPSHA "PEGASI"POEZI NGA DORINA VEDRA MUSHI Wed Oct 12, 2011 2:54 pm | |
| Venka Capa Bërtisja, barisja nga vuajtjet e kësaj bote, se s’la hipokrita pa lindur e rritur... Nënëmira mbarte në bark pjella horrore, ku dashurinë pa u fanitur me duar kishin mbytyr. Por kapem me forcë mureve të jetës me frikë, se dikush me dashje do të më rrëzojë, por jo, s’dorëzohem kaq lehtësisht, mbi zemrat e tyre pak dashuri do të dritoj. | |
| Titulli: Re: LNPSHA "PEGASI"POEZI NGA DORINA VEDRA MUSHI Wed Oct 12, 2011 2:54 pm | |
| SHkeputa keto vargje nga poezit e Dorines ,por me shume droje se te gjitha ishin te arira e te persosura per mendjen time qe jam nje lexuese e thjeshte , nje e apasionuar ne kete fushe , s me ngelet tjeter vec me shpirt ti uroje shume suksese ne rrugetimin e saj . | |
| Titulli: Re: LNPSHA "PEGASI"POEZI NGA DORINA VEDRA MUSHI Wed Oct 12, 2011 2:55 pm | |
| Deshira Haxhi I uroj suksese mikes dhepatriotes time!Respekt mik per ju! | |
| Titulli: Re: LNPSHA "PEGASI"POEZI NGA DORINA VEDRA MUSHI Wed Oct 12, 2011 2:55 pm | |
| Gjergj Nikolla Ju i nderuar poet Kristaqi,sillni vlera diamantesh poetike,dini t'i gjeni e t'i servirni ne syrin tone te madh...qe na jep natyrshmerine e njerezve qe shkruajne vertete me art e shpirt! Keshtu na ndodh dhe me kete talente te re qe jam i sigurte qe pas ketij publikimi do kete nje rritje te vrullshme e te merituar,...vazhdoni keshtu i nderuar poet i kendshem e mik i nje humanizmi jo vetem poetik,por shume njerezor! Ju uroj suksese ne keto prurje vlerash,kurse poetes rrezatim ndrites me shume se cdo here tjeter! | |
| Drite Ademi Falemnderit, perveç emrit te bukur Dorina, dhe poezite qenkan perla:), suksese juve! | |
| Titulli: Re: LNPSHA "PEGASI"POEZI NGA DORINA VEDRA MUSHI Wed Oct 12, 2011 2:56 pm | |
| Nertila Sula Toska suksese te metejshme Dorina | |
| Titulli: Re: LNPSHA "PEGASI"POEZI NGA DORINA VEDRA MUSHI Wed Oct 12, 2011 2:57 pm | |
| Hasije Selishta Kryeziu Urime Dorina! Suksese! | |
| Titulli: Re: LNPSHA "PEGASI"POEZI NGA DORINA VEDRA MUSHI Wed Oct 12, 2011 2:57 pm | |
| Agron Shele Urimet me te perzemerta per krijuesen e re dhe te talentuar Dorina (Vedra) Mushi. Krijimet e saj flasin qarte per rrugetimin e sigurte drejt botes se madhe te artit, ku padyshim muza pegasiane do e ringreje ne te tjera qiejsh poezish. Lidhja Internacional "Pegasi" Albania, e ka patur ne themel te krijimit te saj evidentimin dhe perkrahjen e talenteve te rinj, dhe si e tille, ajo ka ditur ti orientoje drejt keto pena te brishta, shume prej te cilave sot jane vertet per ti admiruar dhe vleresuar per ate ç' ka kane dhene dhe japin per letersine tone kombetare.Eshte obligim i madh i Lidhjes Internacional dhe pergjegjesi e drejtperdrejte e Presidentit te nderuar Z Kristaq, qe talente te tille te mos bien me ne kurthin e plagjateve apo tregetareve te fjales artistike, por te lancohen dhe te vleresohen drejt dhe si te barabarte ne te gjitha konkurset kombetare dhe Nderkombetarete kesaj lidhjeje. Suksese poeteshes me te re dhe Mireseerdhe ne shtepine e poeteve dhe shkrimtareve Internacional "Pegasi" Albania! | |
| Titulli: Re: LNPSHA "PEGASI"POEZI NGA DORINA VEDRA MUSHI Wed Oct 12, 2011 4:49 pm | |
| Poetes i uroj suksese dhe urimet më të mira. Shkrimi juaj z. Kristaq më pëlqeu, ke shkruar nje fakt aktual, njohje mbi të verteten e letërsisë shqiptare sot. Ne dispora kemi nevoje për informata të tilla të mirëfillta. Ju përshëndes... | |
| | | Sponsored content
| Titulli: Re: LNPSHA "PEGASI"POEZI NGA DORINA VEDRA MUSHI | |
| |
| | | | LNPSHA "PEGASI"POEZI NGA DORINA VEDRA MUSHI | |
|
Similar topics | |
|
| Drejtat e ktij Forumit: | Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi
| |
| |
| |