Mexhid Yvejsi Anëtar
Numri i postimeve : 429 Age : 74 Vendi : Gjakovë, Kosovë Registration date : 04/05/2009
| Titulli: Një poet- një poezi - Abdul Hadi W. M. Fri Apr 22, 2011 11:08 am | |
| Një poet- një poezi.
Abdul Hadi Wiji Muthari
HALLAXHI
Gjaku rrëke,
Përhapet,
Bëhet liqe,
Shdërrohet në oqean.
Gjaku lulëzon,
Bëhet lule në kopësht.
Burbuqet qelin
Lumejt rrjedhin
Anijet lundrojnë
Karavanët vijnë
Karavanët shkojnë.
Anijet e përgjakura
Karavanet e përgjakura
Limani i përgjakur
Qyteti i përgjakur
Gjaku shpërthen në mur
Gjaku shkruan libra
Thurrë sexhade dhe pëlhurë
Gjaku lë gjurmë në kalendarë
Në faqet e monedhave.
Gjaku, krenaria e Faraonit,
Gjaku, madhështia e Nemrudit
Gjaku qarkullon edhe aty
Ku nuk qarkullohet
Në pazar, ndër tregtarë.
Bylbyli thurri poemën e gjakut
Gjaku shkroi për dashurinë
Dashuria e pëqafoi gjakun
Gjaku me butësi shuan zjarrin
Gjaku pengesa shkatërron
Gjak gjak gjak
Pëlhura që është Hak
Zbulohet në gjak.
Allah, Allah.
Penang,1991
Përktheu nga anglishtja:
Mexhid YVEJSI, Gjakovë
Shënime për shkrimtarin:
ABDUL HADI WIJI MUTHARI
Lindi më 24 Qershor 1946 në Sumenep, në Ujdhesën Madura, në Javën Lindore, Indonezi. Ka studiuar Letërsinë Orientale dhe Filozofinë Perëndimore në Univerzitetin Gadjah Mada, Yogyakarta. Gjithashtu, ka studiuar Letërsinë Islame dhe Filozofinë në Univerzitetin e Malajzisë. Ka doktorue në temën: “Letërsia e Sufinjve: Një Studim Hermeneutik i poezive të Shejh Hamza Fansuri”.
Abdul Hadi është profesor në Univerzitetin Paramadina, Xhakarta, Indonezi.
Gjatë viteve 1973-1974 ka qenë pjesëmarrës në një Program Ndërkombëtar dy vjeçar rreth të shkruarit në Universitetin Iowa, në qytetin Iowa, SHBA.
Ka marrë pjesë në mitingje të poezisë me karakter ndërkombëtar si Poetry International në Roterdam, Londër, Seul, Tokio, Manila, Bangkok, Kuala Lampur, Dakka, Taipeh, Xhakarta etj.
Për veprimtarinë e tij, Abdul Hadi ka fituar çmime të ndryshme. Në vitin 1979, Qeveria e Indonezisë e shpërblen me çmimin prestigjioz Anugerah Seni. Ndërsa një vit më parë, më 1978, Këshilli i Arteve të Xhakartës i dhuroi çmimin, për Librin më të mirë: Libri më i mirë në poezi.
Në vitin 1985 ishte nderuar me çmimim e nderuar nga Shkrimtarët e Azisë Juglindore me qendër në Bangkok, Tajland. Ndërsa, në vitin 2001 Qeveria Indoneziane e shpërbleu me çmimin Libri më i mirë letrar dhe në vitin 2003, kurse Këshilli i Letrarëve të Azisë Juglindore e nderoi me çmimin vjetor për librin Letërsia Sufiste në Malaje.
Abdul Hadi ka botuar 10 antologji me poezi, 15 libra rreth Letërsisë së Sufijve të Indonezisë si dhe disa libra tjerë për Kulturën Islame dhe Filozofinë Lindore….
Dy librat e tij që dolën këto ditë nga shtypi janë: Letërsia Hermeneutike, Lindje dhe Perëndim dhe një Antologji e Poezisë të Madura-s.
Mexhid YVEJSI, Gjakovë
| |
|