|
| “Në pritje të kohës…” vellim poetik nga Mirlinda Koxha | |
| | Autori | Mesazh |
---|
Kristaq F. Shabani Miqte e Forumit
Numri i postimeve : 11718 Age : 65 Vendi : Gjirokaster, Albania Profesioni/Hobi : Poetry Registration date : 04/07/2008
| Titulli: “Në pritje të kohës…” vellim poetik nga Mirlinda Koxha Tue Mar 01, 2011 3:11 pm | |
| “Në pritje të kohës…” syhapje e bukurimtë bukurishëm... Kundrimi ndaj këtij “syri” duhet të jetë i vëmendshëm... Mirlinda Koxha, vajza nga Ferizajt e Kosovës shfaq kreaturën e saj në një këndvështrim real, duke treguar katërcipërisht lidhësinë e trojeve, në një pasqyrim tejet gjeografik i përshfaqur në një guidë “poetike”, e cila flet me gjuhë Dardanie, Shqipërie, Shkupi dhe Plave..., duke kryefjalëzuar dëshirën e gjyshit të saj të moçën për trojet e pandara dhe ëndrrat e mbira në kujtesën e Kombit... Është një qëndrim tejet bindës, i plotformuar i një vajze të re, e cila aspiron për dritimin e jetës së saj, tashmë ndryshe, që i hap rrugëtimin për një drejtim vetiak jetësor plot me ëndrra, e ardhur nga një lodhje e pamatë dhe derdhësi gjaku të imponuar si dhe dhe e trajtesës “robinë “ në një vajzë tashmë të lirë dhe plot meditime konkrete për ardhmërinë... Në këtë vëllim poetik me një titull domethënës “Në pritje të kohës…” shpalosen ëndrrat e prera në mes, gjakësimet shekullore dhe përpjekjet dinamike në kërkim të lirisë, ndizet malli për gjithçka pronë e njerëzve të tokës; bëhen aludime interesante me kohën tinzare herë të fikur e herë të ndezur keqas, me klimën dhe natyrën, me stinët jetësore, me pasqyrimin e botës shpirtërore të zanave, me dardanet, me rëniet trimërore dhe me kujtesën e heroizmit, me dafinizmin e tij, me zjarrin dhe mallin e pashuar dhe të pashtershmën, me ecurinë në traditën e bukur të të parëve të mençur... Është bota e një vajze të thjeshtë plot vërshim, e cila shpall kredot e saj , dëshirat edhe në planin e lidhësisë shpirtërore, risjellëse të fragmenteve jetësore të lidhësisë dashurore, që ka ëndrra për gjeturi të spikatura... Denjësisht Mirlinda ka krenarim se është shqiptare dhe këtë e përshfaq flakërisht në këtë krijimtari të paraqitur të saj... Nxjerrja në pah e një gjuhe letrare, e gjetjeve poetike, përdorimi i një vargu të bardhë dhe hera – herës të rimuar përflasin atë që Mirlinda ruan traditën, por rrok edhe modernen në krijim... duke qenë origjinale. Vëllimi “Në pritje të kohës…” është një libër modest, por kërkues e me gjetje, i cili i ka hapur sytë bukurishëm dhe kundrimi ndaj këtij “syri” duhet të jetë i vëmendshëm... Kristaq F. Shabani I.W.A, W.P.S Gjirokastër, Albania
| |
| | | Kristaq F. Shabani Miqte e Forumit
Numri i postimeve : 11718 Age : 65 Vendi : Gjirokaster, Albania Profesioni/Hobi : Poetry Registration date : 04/07/2008
| Titulli: Re: “Në pritje të kohës…” vellim poetik nga Mirlinda Koxha Tue Mar 01, 2011 3:11 pm | |
|
I. Peizazhi flet me dimrin...
Belbëzimat e para Belbëzoja aty, diku në mesin e fletëve të para ... te fjalët e bardha, në vargjet e para... Eh, fjala, ah fjala ngrirë në buzët e mia të kuqërremta, në gjysmake më copëtohej fjala përmbi fletët e bardha! Po filloja të hidhja ndjenja unë fatlumja , unë fatbardha, nisesha për udhë... e këngë shkronjash në një udhëtim sa jeta... 1997
| |
| Titulli: Re: “Në pritje të kohës…” vellim poetik nga Mirlinda Koxha Tue Mar 01, 2011 3:12 pm | |
|
Mrekullitë Mbi vazo lëviza , lwviza dorën vrulltas dhe guximshëm me dorë qëndisa, Me mendje nisa të stisja... Tre vargje më buisën, atje ku ishin fshehur në “oazin” mitik... Vazhduan Mrekullitë, bukur në vërshim: “Në skaj të yllit... magjepsur pranë pyllit ... një natyrë e gjithë…”. Mendova se harrova qendismën qëkur ia fillova ... Një zë m’u lëshua, thellë diku në mua,... Filloi mrekullia, Filloi çudia,... Brenda meje diç po vlonte, krejt papritur... Përpak m’u duk se po flija... mbi fantazitë Me zemër ndjeva se isha rritur... Prekja me duar e mendje Gjithë Mrekullitë... 2001
| |
| Titulli: Re: “Në pritje të kohës…” vellim poetik nga Mirlinda Koxha Tue Mar 01, 2011 3:12 pm | |
| Peizazh Natyrat
1. Lehtas zbehen gjethet, përkulen mbi dhe, po lehtas më rrëmben dhe mua era në një prishje – shpleksje në grahmë të fundit,... Qenka vjeshta!…
2. Shprishet një pamje e re, Dikur me lulesë (Iku rinia e fletës dhe e lules së bukur) ditë të numëruara këto të vjeshtës... Perëndoi dita e saj e lumtur… 3. E zhveshur natyra, si qyqe, krejt pa zë më duket, Në stinën e vrenjtur retë lodrojnë e struken... Këngës ia thotë trumcaku i vetmuar këngën cicërimë krejt të përfunduar …
Po ku janë të tjerët, Po ku janë të tjerat ?! Paskan fluturuar, në kërkim verash?!… 4. Trumcakun e vogël si e marrka malli, si e marrka etja? Kënga “cicërimë” venitet nga tretja.
E kupton trumcaku, këtu më s’rrihet, me një përshëndetje, drejt perëndimit niset…
5. Peizazhi dhe unë jemi në kontrast, atë që humbi natyra, unë ia kam marrë...
Një re po vrapon lart në qiellin gri, kumton prej andej se po vjen stuhi...
6. Grup gjethesh bien, Nga pemët përdhe, Në qiell po shkruan shiun një re...
Kthej kokën nga iku, trumcaku fluturim, qielli zë e “errët” shkrep një vetëtim’…
7. Dhe shkrepëtin dimri, Me zërin e fortë Me plot stuhi, Dhe erë të ftohtë...
Shikoj nga qielli, shikoj nga gjethet, Në dimrin e madh gjethja do të tretet..
Për në vatrën e ngrohtë, nis unë nxitimin, Sa arrij në portë, Peizazhi flet me dimrin...
8. Çuditërisht dhe në shtëpi brenda Peisazhin e vjeshtës e ka hequr nëna… 9. Kundroj në dritare të shtëpisë sime si zavrritet vjeshta… Bie në kujtime …
| |
| Titulli: Re: “Në pritje të kohës…” vellim poetik nga Mirlinda Koxha Tue Mar 01, 2011 3:13 pm | |
| Lakmia ime
I kam lakmi hënës, të strukur në qiell, Kot i lutem nënës pse s’më lindi diell… Po të isha diell, lart në kaltërsi, Do të doja për nuse vetë hënën nazike Gurë në unazë Do të kisha yjet.
2004
| |
| Titulli: Re: “Në pritje të kohës…” vellim poetik nga Mirlinda Koxha Tue Mar 01, 2011 3:13 pm | |
|
Uni
Herë më dukesh si moçal, thellë më ndez mijëra fjalë… Rrjedh nga unë mbretëron, gjer te veshët fërfëllon; në thesar merr ca fjalë, bëhesh det me shumë valë, ndizesh në zjarr merr një mal të shuan uji që bën valë, gurgullon, porsi një fjalë shuan etje e nxit mall, lë pas vetes gjurmë nektar.... viti 2000
| |
| Hëna
Lart e veshur nuse përreth murgj të vrarë, më pikon në zemër më bën pjesë në të qarë… Bie në kujtime teksa po e shoh… Murgun e kam qiell, vetëm hënën jo,… I vetmi një yll si po xixëllzon… Si turpërohet vetes, edhe kur mungon.
2003
| |
| | | Sponsored content
| Titulli: Re: “Në pritje të kohës…” vellim poetik nga Mirlinda Koxha | |
| |
| | | | “Në pritje të kohës…” vellim poetik nga Mirlinda Koxha | |
|
Similar topics | |
|
| Drejtat e ktij Forumit: | Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi
| |
| |