Kristaq F. Shabani Miqte e Forumit
Numri i postimeve : 11718 Age : 65 Vendi : Gjirokaster, Albania Profesioni/Hobi : Poetry Registration date : 04/07/2008
| Titulli: KRISTA VOLF “Qyteti i engjëjve“ Sun Nov 26, 2017 4:11 pm | |
| KRISTA VOLF
“Qyteti i engjëjve“ Roman
“...Kam nisur ta kuptoj vlerën e urtësisë së çdokujt dhe faktin se njerëzit mund ta zbulojnë të njëjtën të vërtetë nëpërmjet rrugësh të shumta. Hapi dyert e mendjes sate, që të mos jesh më rob i egoizmit. Atëherë s’do ta mbash më veten si qendër të botës, sepse je aq i kredhur në vuajtjet, në dhimbjet, në caqet, në lakmitë e në frikërat e tua, saqë bëhesh i verbër ndaj bukurisë së jetës. Do të shohësh që jeta është një mrekulli aq e madhe dhe që ne kalojmë aq shumë kohë për të gjetur se në ç’gjë tregohet e padrejtë ndaj nesh.”
(Christa Wolf: “Qyteti i engjëjve”, titulli i origjinalit : "Die Stadt der Engel oder The overcoat of Dr. Freud“, Roman, Botimet “SANTORI”, Tiranë 2014, 450 faqe.)
Krista Volfi (1929-2011) është quajtur nga kritika letrare si një ndër shkrimtaret më të rëndësishme përparimtare të periudhës së pasluftës. Lexuesit e kanë vlerësuar njësoj si në Lindje ashtu dhe në Perëndim të Gjermanisë, dhe është nderuar me çmime të mëdha letrare në Lindje, në Perëndim dhe në Gjermaninë e bashkuar, po ashtu edhe në shumë vende të botës, si në Austri, në Francë, në Itali, në Belgjikë, në SHBA, etj. Ajo ka qenë e njohur qysh prej dhjetëra vjetësh në rrafsh botëror, dhe veprat e saj janë përkthyer në rreth 40 gjuhë. Në një artikull të botuar në gazetën “Nju-Jork tajms”, shkrimtarja dhe kritikja e njohur amerikane Meri Gordon theksonte, ndër të tjera: “Kur mbaron së lexuari veprën e Krista Volfit, njeriu e ndien veten të mbushulluar pasi ka bërë një udhëtim në shoqërinë e një profeteje që zhbiron me vëmendje, me dhembshuri e me kurajë mu brenda në zemrën e botës.”
| |
|