| A mund nje subjekt te njoh tek vetja nje realitet te jashtem | |
|
+6E_Bukura Tetovari dibranja Beton shaban cakolli Kosovarja 10 posters |
Autori | Mesazh |
---|
Kosovarja Admin
Numri i postimeve : 4833 Age : 38 Vendi : Jashtokësore! Registration date : 14/08/2007
| Titulli: A mund nje subjekt te njoh tek vetja nje realitet te jashtem Sun Nov 11, 2007 1:09 am | |
| Ne termat ''Une'' dhe ''unin''...cila eshte me e rendesishme? Uni yne, apo te qenurit tone? Nje gje eshte e sigurte...qe UNI, me te QENURIT, nuk ndahen kurre. Eshte nje realitet ne bashkqensi me gjerat ''une'' dhe ''unin''.! | |
|
| |
shaban cakolli V.I.P
Numri i postimeve : 8740 Registration date : 23/08/2007
| Titulli: Re: A mund nje subjekt te njoh tek vetja nje realitet te jashtem Sun Nov 11, 2007 1:31 am | |
| Uni është diqka që të nxitë në kuptimin emirëfilltë të jeshë,dhe pa këtë nxitje nuk mund të jeshë,kjo dmth,është e pa ndashme.
E nderuar tibëre mirë që inicove këtë,kjo është shumë interesante.Mendoj se unë nuk ethash saktësisht,sepse nuk e njoh filozofinë,por nëse mund përshkruajeshkurtimisht,më nxitë kureshtja ta di. rrespekt | |
|
| |
Beton Hero anëtar
Numri i postimeve : 5729 Vendi : Zvicër Profesioni/Hobi : no money no honey Registration date : 10/09/2007
| Titulli: Re: A mund nje subjekt te njoh tek vetja nje realitet te jashtem Sun Nov 11, 2007 1:38 am | |
| Une... jam ky qe jam por uni eshte nje ersyre qe te n'xite te jem dikush tjeter nga qe une jam une.
Qe te mos isha une nuk do te ishte edhe uni uni eshte ay qe te jem une.
vazhdim te mbare ne teme shume po ta lodhka trunin...
..by Beton | |
|
| |
Kosovarja Admin
Numri i postimeve : 4833 Age : 38 Vendi : Jashtokësore! Registration date : 14/08/2007
| Titulli: Re: A mund nje subjekt te njoh tek vetja nje realitet te jashtem Tue Nov 13, 2007 2:15 pm | |
| Ajde ju tjeret askush nuk don te lodh trurin apo jo ?? Une e kuptoj ne kete menyre,sepse kjo tem e tille ishte dhe ne shkollen e mesme dhe shume pak kemi ditur ta definojme.. Uni eshte si nje zone neutrale e vetvetes dhe eshte percuesi kryesor i se ndergjegjshmes. Gjithe stimujt e jashtem qe vijne nga ambienti rrethues, Uni i organizon dhe i perpunon, drejton nepermjet vullnetit gjithe ate per te cilen eshte vete i ndergjegjshem. Ndersa vetvetja, "te qenurit",apo JAM permbledh personin ne gjithesine e tij ne lidhje me ambientin. Pra eshte ajo per permban Unin, merr sinjalet e tij te perpunuara dhe nepermjet tyre hyn ne raport me persona te tjere, me Unin e tyre, duke i dalluar si jo-Une. Mund ta imagjinojme Unin si nje drejtues te pergjithshem i te gjitha aktiviteteve psiqike qe shfaq kundrejt Qenies tone dhe ambientit, duke krijuar ndergjegjesimin e "te qenurit" dhe te realitetit rrethues.
| |
|
| |
Beton Hero anëtar
Numri i postimeve : 5729 Vendi : Zvicër Profesioni/Hobi : no money no honey Registration date : 10/09/2007
| Titulli: Re: A mund nje subjekt te njoh tek vetja nje realitet te jashtem Thu Dec 06, 2007 4:29 pm | |
| Nese lexoim veprat e profesorit te madhe OSHO do te kuptoim se kjo munde te jete edhe nje frike te qenurit une,frika spejgohet vetem si diçka kure e provoijme,kurre jo diça qe e shkakton eshte jashte neshe.
C'fare ne provoijme mbrenda qenies eshte ankthi..!!!
...by to Beton
Edituar për herë të fundit nga në Thu Dec 13, 2007 7:40 pm, edituar 1 herë gjithsej | |
|
| |
dibranja Anëtar aktiv
Numri i postimeve : 542 Registration date : 19/09/2007
| Titulli: Re: A mund nje subjekt te njoh tek vetja nje realitet te jashtem Thu Dec 13, 2007 6:49 pm | |
| UNE dhe UNE
Ti uni im i jashtem qe qesh,une uni yt pelegrin...Ti stoike ne ecjen tendeune stoike ne ulerime................... | |
|
| |
Beton Hero anëtar
| Titulli: Re: A mund nje subjekt te njoh tek vetja nje realitet te jashtem Thu Dec 13, 2007 7:39 pm | |
| dibranja me peqeu kjo e fort.!!!
Kure themi se vdekja eshte mbrenda neshe por nuke dim.!! Faktikishte do te thote se e dime,e dime se eshte mbenda nesh. Edhe pse mendimi eshte terheqje, mbrapa,pra negative por serisht pohoim neper mjet te pohimit se eshte diçka mbrenda neshe,por nuk ka randesi ku qe te mos futemi ne kete mendim thell e me thell.!!!
...by Beton | |
|
| |
Tetovari Anëtar i ri
Numri i postimeve : 109 Registration date : 17/12/2007
| Titulli: Re: A mund nje subjekt te njoh tek vetja nje realitet te jashtem Wed Jan 02, 2008 9:19 pm | |
| Kur Uni, zhvillohet drejt formave më të ndërlikuara të organizmit.Gati e gjithë energjia që mbushe kete aparat,lind nga impules instriktive të pranishme,por jo të gjitha këto impulse arrijne të njejtat vaza zhvillimi. Njëkosishtë ndodhe që instiktet e veçanta apo më mirë elementet instiktive nuk përputhen me të tjerat në qëllimet apo kërkesat e tyre dhe nuk mund të bashkohen me unitetin gjithëpërfshirës të Unit tonë. | |
|
| |
Beton Hero anëtar
| Titulli: Re: A mund nje subjekt te njoh tek vetja nje realitet te jashtem Sat Feb 02, 2008 12:48 am | |
| Eshte e vertet Tetovari se drejt formave me te nderlikuara te organizmit nuk perputhen me qellimet e tyre te Unit tone. | |
|
| |
Beton Hero anëtar
| Titulli: Re: A mund nje subjekt te njoh tek vetja nje realitet te jashtem Wed Mar 26, 2008 7:25 pm | |
| Kaq e qarte ishte per Dekartin e verteta e vet ekzistences,sa ai thoshte perheri,''ky konkluzion'',une mendoj ,une ekzistoj,eshte me e para dhe me e sigurta e te gjitha gjerave qe kupton dikush.
Edituar për herë të fundit nga Beton në Wed Mar 26, 2008 7:45 pm, edituar 1 herë gjithsej | |
|
| |
E_Bukura Anëtar i Suksesshëm
Numri i postimeve : 2009 Age : 37 Vendi : Prishtine Registration date : 30/09/2007
| Titulli: Re: A mund nje subjekt te njoh tek vetja nje realitet te jashtem Wed Mar 26, 2008 7:39 pm | |
| Beton, " une mendoj-une ekzistoj" si ishte ne latinishte, se s'me kujtohet? ah ah ah. Gjuhe e lezetshme latinishtja apo? | |
|
| |
Beton Hero anëtar
| Titulli: Re: A mund nje subjekt te njoh tek vetja nje realitet te jashtem Wed Mar 26, 2008 7:48 pm | |
| E _ bukura nese nuk gabohem latinishte eshte (Cogito ergo sum)shresoi qe te ndimova me kete fjal latinishte . | |
|
| |
Vizitor Vizitor
| Titulli: Re: A mund nje subjekt te njoh tek vetja nje realitet te jashtem Sat Apr 05, 2008 3:50 pm | |
| Beton, per here te pare dhe quditerishte duhet te theme se jeni gabim! Ajo qe paska kerkuar E-Bukura, ne latinishte eshte " Ego sum, ego existo". Jo, qe e di latinishten, por kjo fjale me ka mbete ne koke, ahahahah. |
|
| |
Beton Hero anëtar
| Titulli: Re: A mund nje subjekt te njoh tek vetja nje realitet te jashtem Sun Apr 06, 2008 12:51 am | |
| Premtim edhe per here te pare qe mendon i quditshme se jam gabim do te thote nuk jam gabim edhe pse kam then ''nese nuk gabohem''.! Premtimi sa i perket gjuhes latine dhe gjuhes Spanjole .! Diferenca eshte si Amerika me Afganistanin shoku. Spanishte;Une mendoj = yo penso.!Une ekzistoj = yo axisto.!Latinishte;Mendoj = CogitoEkzistoj = Sun/mShpresoj e kuptove diferencen ndaj amerikes dhe afganistanit ku qendron.! E_Bukura ka kerkuar ne latinishte e jo ne Spanishte te dije une ekzistoj , une mendoj. shendet shoku
Edituar për herë të fundit nga Beton në Sun Apr 06, 2008 5:05 pm, edituar 2 herë gjithsej | |
|
| |
Beton Hero anëtar
| Titulli: Re: A mund nje subjekt te njoh tek vetja nje realitet te jashtem Sun Apr 06, 2008 12:55 am | |
| Per temen; Mendoj se eshte fuqia e kujtime tona ajo qe na krijon mbresen e identitetit te vazhdueshem. | |
|
| |
Vizitor Vizitor
| Titulli: Re: A mund nje subjekt te njoh tek vetja nje realitet te jashtem Sun Apr 06, 2008 4:49 pm | |
| Beton, faleminderit per sqarimin. Te thashe se nuk e njoh kete gjuhe ( latinen), por vetem kjo fjale me kujtohet. Ndoshta edhe e kam ngaterru, por ate qe thashe une ( Ego sum, ego existo), e kam lexuar diku, ne nje liber filozofike dhe s'me kujtohet sakte ku, por qe ishte fjala " une mendoj-ekzistoje"! Kurse, kete qe keni thene ju, ( Cogito ergo sum),edhe kjo me kujtohet se e kam lexu diku tek Dekarti, me konkretisht tek titulli "Te menduarit". Por, te thashe nuk jam njohes i mire i gjuheve, dhe nuk e di se cila mund te jete me e sakte, pergjigja juaj apo e imja. Te pakten, mendova ne ato momente se une e kam me mire. Gjithsesi, e lem ashtu siq thua ti. |
|
| |
Fjona Xhelozja...
Numri i postimeve : 2283 Age : 36 Vendi : n'matiqan Profesioni/Hobi : me vallzu tallava, me kallxu barcoleta Registration date : 07/10/2008
| Titulli: Re: A mund nje subjekt te njoh tek vetja nje realitet te jashtem Mon Oct 27, 2008 7:05 pm | |
| | |
|
| |
Aldo Anëtar
Numri i postimeve : 490 Age : 37 Vendi : durres Registration date : 06/01/2009
| Titulli: Re: A mund nje subjekt te njoh tek vetja nje realitet te jashtem Wed Feb 18, 2009 1:25 am | |
| atehere UNI eshte sekreti i te QENURIT... neqoftese UNI ecen ne vije te drejte edhe TE QENURIT ashtu do eci. | |
|
| |
socratus Anëtar aktiv
Numri i postimeve : 556 Age : 43 Vendi : Prishtinë Profesioni/Hobi : psikologji, teologji, design Registration date : 11/02/2009
| Titulli: Re: A mund nje subjekt te njoh tek vetja nje realitet te jashtem Sun Mar 01, 2009 10:55 pm | |
| | |
|
| |
Veneta Anëtar aktiv
Numri i postimeve : 1008 Registration date : 02/06/2008
| Titulli: Re: A mund nje subjekt te njoh tek vetja nje realitet te jashtem Mon Mar 02, 2009 11:09 am | |
| Une dhe egoja ime luftojme te harmonizohemi por eshte shume e veshtire. Me e madhe se gjithe lufterat e botes eshte ajo mes shpirtit dhe trurit, sepse ne pretendojme qe jemi truri nderkaq shpirtin e identifikojme me egon, unin tone. Ajo qe ne realitet jemi perbrenda do te manifestohet jashte varesisht prej aftesise se trurit per ta manipuluar ate. Pa trurin, shpirti nuk njeh kufi. Te mendosh e veprosh racionalisht, paraprakisht duhet dirigjuar nga truri sepse reflekset fillimisht dergojne informacione ne tru dhe truri kontakton pastaj me unin duke e harmonizuar pak a shume drejtimin e sjelljes sone, perceptimin dhe qendrimin tone. Une dhe Uni im = miq dhe armiq! | |
|
| |
Sponsored content
| Titulli: Re: A mund nje subjekt te njoh tek vetja nje realitet te jashtem | |
| |
|
| |
| A mund nje subjekt te njoh tek vetja nje realitet te jashtem | |
|