Mexhid Yvejsi Anëtar
Numri i postimeve : 429 Age : 74 Vendi : Gjakovë, Kosovë Registration date : 04/05/2009
| Titulli: FORUMI NË EKSPOZITËN E KUR'ANIT... Thu Jul 03, 2014 12:40 pm | |
| Forumi në Ekspozitën e Kur'anit hulumton Enciklopedinë e Kur’anit
Në një forum të mbajtur në Ekspozitën e 22-të Ndërkombëtare për Kur’anin Shenjtë, u hulumtuan dobësitë dhe përparësitë apo pikat negative, dhe anët pozitive, të Enciklopedisë së Kur’anit. Forumi u ndoq nga Dr. Maxhid Ma'aref, i cili ka mbikëqyrur përkthimin e punës në persisht, dhe Handakabadi, një anëtar i ekipit të përkthimit. Dr. Mexhid Ma'aref tha se orientalistët që studiojnë Kur'anin zakonisht e bëjnë këtë me një qëndrim negativ. Ai tha, megjithatë, se Enciklopedia e Kur’anit është një punë plotësisht shkencore dhe akademike dhe kjo është një pasuri për Enciklopedinë. Eksperti shtoi se autorët e artikujve të Enciklopedisë janë përpjekur që të jenë të paanshëm. Ai iu referua përdorimit të studimeve krahasuese, si një tjetër përparësi e Enciklopedisë së Kur’anit, e cila mund të konsiderohet edhe si një dobësi nga disa aspekte, si për shembull ku thuhet se Kur'ani është ndikuar nga Besëlidhja e Vjetër dhe nga Besëlidhja e Re. Dr. Mexhid Ma'aref tha se dy volumet janë përkthyer në persishte deri tani, duke vënë në dukje se vëllimi i dytë është më shumë i lidhur me çështjet Kur'anore se sa vëllimi i parë. Ai më tej iu referua pikave të dobëta të Enciklopedisë së Kur’anit dhe tha se ka shumë pak nga burimet Shi’ite. Më vonë në forum, Handakabadi tha se audienca e synuar e Enciklopedisë së Kur’anit është një punë për ekspertë të fushës dhe jo audienca e synuar nuk është publiku i gjerë. Forumi u organizua në sallën e Shenjtë të Konferencave të Mbrojtjes Kopshti-Muzeu, në Teheran, që ishte mikëpritëse e Ekspozitës së 22 Ndërkombëtare të Kur'anit të Shenjtë dhe do të jetë e hapur deri më 13 Korrik 2014. Enciklopedia e Kur’anit është një punë akademike me artikuj mbi temat më të rëndësishme dhe të subjekteve të Kur'anit të Shenjtë. Sipas botuesit, Brill, Enciklopedia e kombinon rendin, rregullin sipas alfabetit dhe artikujt në lidhje me përmbajtjen e Kur'anit. "Ky është një fjalor enciklopedik i termave Kur'anore, konceptet, personalitete, emrat e vendeve, historinë kulturore dhe ekzegjezës të zgjeruar me esse mbi temat më të rëndësishme dhe të subjekteve brenda studimeve Kur'anore," shkruan botues, Brill.
====================================================
| |
|