|
| PËRSE DY SHQIPËRIA | |
|
+9detektivi dodgjeka Beton Sofra Hana Anna Riki30 tom sojer shaban cakolli 13 posters | |
Autori | Mesazh |
---|
shaban cakolli V.I.P
Numri i postimeve : 8740 Registration date : 23/08/2007
| Titulli: PËRSE DY SHQIPËRIA Sun Oct 07, 2007 8:48 am | |
| Lexuesi nderuar i forumit tanë"Bashkimi Kombëtar"; Ekzistojnë dy Shqipëria:Shqipëria gjeografike,apo zyrtare,siç njihet ndërkombëtarisht dhe Shqipëria e dëshirave,zemrave dhe ëndrrave të gjithë shqiptarëve meemrin Shqipëri Etnike,që përfshinë gjithëteritoret etnike shqiptare. Historiae saj është e gjërë dhe edhimbshme,andaj përshkruani ate dukeshprehur mendimet tuaja,psh dukush me shkrime,dikush me ndonjë hartë të Shqipërisë Etnike,etj........ | |
| | | tom sojer V.I.P
Numri i postimeve : 945 Vendi : Albania Profesioni/Hobi : Teacher of English/Book writer Registration date : 20/09/2007
| Titulli: Re: PËRSE DY SHQIPËRIA Sun Oct 07, 2007 9:38 am | |
| Me dergoni nje harte te Shqiperise teknike, nje harte te kopjueshme. Ju lutem! | |
| | | shaban cakolli V.I.P
| Titulli: Re: PËRSE DY SHQIPËRIA Sun Oct 07, 2007 9:56 am | |
| pershendetje tom sojer
sikurte kisha atë hartë do e vëja vet,por besoj se dikush do të e vënë.
Gjithë të mirat | |
| | | Riki30 Admin
Numri i postimeve : 2358 Age : 48 Vendi : Prishtine Registration date : 09/08/2007
| | | | Anna Anëtar i Suksesshëm
Numri i postimeve : 2694 Vendi : Zurich Registration date : 26/08/2007
| Titulli: Re: PËRSE DY SHQIPËRIA Sun Oct 07, 2007 12:11 pm | |
| Pse dy shqiperija me nav Friksue Evropa se me nji sna kan Frike e me dy Valla po kan frik nga Shqiptaret . | |
| | | Hana Anëtar i Besueshëm
Numri i postimeve : 1192 Registration date : 17/09/2007
| Titulli: Re: PËRSE DY SHQIPËRIA Mon Oct 08, 2007 12:53 am | |
| Me intereson te di: Si u shkputen me dhune teritorret me shtetin ame,pse kemi vuajture gjithe keta vite kushe ishte fajtor.? | |
| | | Anna Anëtar i Suksesshëm
| Titulli: Re: PËRSE DY SHQIPËRIA Mon Oct 08, 2007 1:13 am | |
| fajtor zonja han ishin fuqit e madha imperialiste dhe ne vet si shqiptare qe nuk kem te ngritur politikishte .
Edituar për herë të fundit nga në Mon Oct 08, 2007 3:38 am, edituar 1 herë gjithsej | |
| | | Sofra Admin
Numri i postimeve : 7564 Registration date : 13/08/2007
| Titulli: Re: PËRSE DY SHQIPËRIA Mon Oct 08, 2007 1:50 am | |
| Si u coptuan trojet shqiptare me dhunë kërkon që të dijë forumistja Hana.
Këtë shkrim e kam bërë tek tema "Ç'dim për Medvegjen".
Ja shkrimi;
Turqia ishte në fazën e dekompozimit kurse shqiptarët nuk kishin mundësi të përfitonin më tepër prej saj... Politikën antishqiptare të Serbis e kishte mjellur në palc dhe asht Rusia, të njejtën këngë e këndonte edhe franca dhe pastaj të gjitha këto përrocka vërshuan deri në "Liqe" dmth është konceptuar për realizim nga Austro-Hungaria. Të gjitha këto ngjarje tragjike mbi trojet e coptuara nga politika serbe nuk u bënë pa lejen e diplomacis austro-hungareze. Jo vetëm kaq, kësaj politike tërthorazi i ka ndihmuar edhe politika anacionale e Portës deri më 1908 e strulluar rreth"religjionit". Pas kësaj kohe politika "globale" e Portës i shëndrronte në qytetarë pa histori, pa atdhe, pa ardhmëri. Pasojnë pastaj Kongresi i Berlinit, pastaj marrveshje pas marrveshje ; Gjermani Austro-Hungari, Itali Austro-Hungari, pastaj pakti Francë-Rusi pastaj më 1904 do t'i bashkangjitet marrveshja Angli-Francë dhe më në fund, Marveshja Angli-Rusi më 1907. Kështu në fillim të shekullit XX bota do të polarizohet në dy Fuqi kundërshtare, të cilat si hyrje do të përdorin dhe "menagjojnë" disa luftra lokale, fundi i të cilave do të rreshtohet aty ku e kishin Fuqit interesin, e jo aty ku ishte drejtësia dhe realiteti. Faktori përcaktues për fatin e Shqipëris Etnike në këto kundërthënie globale e kishte determinuar Marrveshja Rusi-Austri më 1897, me ç'rast Shqipëria mund të bëhej vetëm një pjesë bregdetare e saj. Pjesa tjetër e Shqipërisë Etnike mbetet në disponim qarqeve ballkanike që ta coptojnë. Nikolla Pashiqi kishte biseduar me Nexhip Draga dhe është dokumenti kur Pashiqi i thot Nexhip Dragës : Serbia do ta konsiderojë për Shqipëri pjesën nga Nënshkodra e deri në Shkumbim. Nexhip Draga do t'ia kthej: Atëherë, për një aso Shqipërie, pa Vilajetin e Kosovës, pa Vilajetin e Manastirit dhe pa Vilajetin e Janinës, pa një pjesë jo të vogël të Vilajetit të Shkodrës, ne do të luftojm[ kundër juve, kundër turqëve, dhe kundër kujtdo që na vënë në këtë pozitë. Pos Serbia në njërën anë Austro-Hungaria bënë marrveshjen me Greqinë më 1903 për ndarjen e tokave shqiptare... Austro-Hungaria e pranon sferën e interesit grek deri tek lumi Shkumbim, në jug të Durrsit, kjo do të thotë në tërë Vilajetin e Janinës dhe një pjesë të Vilajetit të Manastirit dhe deri në kufijtë monarkia i pranon interesat greke.... Këtë dokument e kanë vënë Cari Franc Jozef në emër të Austro-Hungarisë dhe Mbreti Gjorgje në emër të Greqisë. | |
| Titulli: Re: PËRSE DY SHQIPËRIA Mon Oct 08, 2007 11:34 am | |
| Përshëndetje Sofra,flm,ju keni dhënë një shpjegimtë qartë rreth temës,po ashtu RIKU me një hartë dhe përshkrim të shkurtër.
PSE DY SHQIPËRI,ishte tema,unë kur e inicova mendova,se kjo histori është e gjërë dhe shumë e vuajtur,përte ka qka të shkruhet,andaj juve ju falemnderojmë për kontributin rreth kësaj teme,të tjerët i ftojmë të shprehin mendimet e tyre. | |
| | | Musafir Vizitor
| Titulli: Re: PËRSE DY SHQIPËRIA Mon Oct 08, 2007 12:34 pm | |
| Dy shtete shqiptare në Ballkan nuk paraqesin problem eshte mendim imi personal. Brifingu i sofres me larte eshte nje postim me vlere mirpo historia ka patur fatin e tille dhe trojet Shqiptare jane siq jane sot ngase kishim njerz te shitur dhe ata qe mbronin kete ishin mire te observuar dhe nuk lejoheshin nga superfuqit boterore. Sot eshte nje gje tjeter kur interesat strategjike te superfuqive e shofin si berthame dhe uren e vetme kaluese do jene ata qe do ndryshojne historin dhe nje dite trojet shqiptare do jene prap te bashkuara. |
| Titulli: Re: PËRSE DY SHQIPËRIA Mon Oct 08, 2007 1:03 pm | |
| Përshëndetje Naki,për këtë kemi shprehur mendime edhe në forumin tuaj"Haoësira Qiellore Shqiptare",ky mendim i juaj më pëlqeu mjaft dhe ishteoptimist,urojmë që kjo të bëhetashtu si thoni ju,megjithatë deri të ndodhë ajo,ne duhet të shprehim mendimet nga më të ndryshmet,kuptohet na duhen mendimeintelektuale që hedhin dritë mbi historinë tonë satë vuajtëshme,aqtë lavdishme.
Më lejo të përshëndes nga këtu NAKI,je i mirë
Gjithë të mirat atje në forumin tuaj"HAPËSIRA QIELLORE SHQIPTARE" | |
| | | Sofra Admin
| Titulli: Re: PËRSE DY SHQIPËRIA Wed Oct 10, 2007 7:16 am | |
| Ju ftoj që ta ndiqni një dokumentar që e dha Top Channel TV, e organizuar nga gazetarja Rudina Xhunga me shumë vështërsi pasi që kishin edhe probleme gjat inçizimit sepse ishin të përcjellur nga polic civil Grek .... shikone dhe do t'i ndëgjoni dëshmin e gjallë që e përjetuan Çamët masakrën nga Grekët. Cameria Shqip Top Channel 2... 1 Std. 34 Min.Ky emision "Stop" ua demaskon gënjeshtrat edhe shumë progrekëve në këtë forum edhe jasht këtijë forumi të cilët enden rrugëve si çakej duke propaganduar se Çamët e çamërisë apo shqiptarët nën Greqi nuk flasin Shqip. Shumicën e atyre ndodhive makabre nga shteti Grek forumistët i kanë përshkruar në këtë forum por ky emision që e solli për këtë temë vetëm se i sforcon të vërtetat dhe bindjet e tona për vëllezërit tanë Çam. | |
| | | Beton Hero anëtar
Numri i postimeve : 5729 Vendi : Zvicër Profesioni/Hobi : no money no honey Registration date : 10/09/2007
| Titulli: Re: PËRSE DY SHQIPËRIA Wed Oct 10, 2007 4:23 pm | |
| Sofra te flm per kete link.
Kjo eshte nje e vertet qe grekerit u munduan historikisht ta fshehin te verteten se Çamet nuk dijne Shqip dhe se çameria eshte greke, bashk me ''ca'' injorant nga Shqiperia politikaj ne vende kyqe etj.. por si thone "dielli me shosh nuk mbulohet". | |
| | | Anna Anëtar i Suksesshëm
| Titulli: Re: PËRSE DY SHQIPËRIA Fri Oct 19, 2007 1:18 am | |
| R e a g i m (I)
NDALU PAK, TI PLESHT GAZETASH!
Reagim ndaj shkrimit skandaloz “Libri, mision i pamundur”, të spekulantit Mehmet Dragoviq (Kraja), botuar në kolumnen “Diskurs kulturor” të shtojcës për kulturë në të përditshmen “Koha ditore” më 19 maj 2007, faqe 42
E nderuara redaksi e gazetës sime shumë të dashur, “Koha ditore”! Ka një kohë të gjatë që gazetën time më të dashur, që më dha shpresë për ta besuar informimin e lirë, të drejtë dhe të shpejtë, kur në Kosovë mbretëronte errësira mesjetare dhe pseudointelektualiste e njerëzve të cilëve u takon(te) edhe artikullshkruesi juaj, për të cilin do të bëj fjalë në rreshtat në vijim, por që është pikërisht ky njeri (a thua është vërtet njeri?!) Mehmet Dragoviq, që më përdhosi katërcipërisht respektin që kam për Ju dhe informimin që servirini me pandehmat e këtij spekulanti, i cili me asgjë nuk do të duhej të identifikonte emrin dhe prestigjin tuaj! Kam pasur tentativa edhe më parë të reagoj ndaj pikëpamjeve çoroditëse të këtij pleshti gazetash (le të më falë për këtë Kasëm Trebeshina, sepse epitetin po e huazoj nga libri i tij i sapodalë “Këngë për Kosovën” dhe poezisë “Pleshti i gazetave” kushtuar Mehmet Krajës, fq. 37), por atëbotë z. Veton Surroi, të cilin e respektoj tej mase, por që bëri shkelje të të drejtës sime për të reaguar dhe nuk e botoi shkrimin, ndaj Dragoviqi mori një vrull çnjerëzor dhe shan e jargavitet për gjithë ç’është e lidhur me dhe për librin, panairet, festa këto më të jashtëzakonshmet për librin, saqë njeriu nuk ka sesi të pyetet: kujt i shërben ky njeri (a thua është vërtet njeri?!) mediokër dhe spekulant katërcipërisht?!
Shkrimtari malazias me prejardhje shqiptare, Mehmet Dragoviq (Kraja), ardhur këtu e tridhjetë e pesë vjet më parë në Kosovë pikërisht me këtë mbiemër, DRAGOVIQ, por që e ndërroi si ujku qimen, mori shkollë, mori edhe një kosovare, krijoi familje, u fut pa radhë në të përditshmen “Rilindja”, shpejt e shpejt u bë gazetar e redaktor kulture, i mori banesën Jusuf Gërvallës për të gjallë dhe për të vdekur, duke ia hedhur plaçkat për dyer e dritare, më vonë edhe Mensur Raifit, në banesën e të cilit është edhe sot e gjithë ditën. Por jo vetëm kaq, kritikoi kë deshi (i kujtojmë lexuesit, bie fjala, kritikat çnjerëzore drejtuar familjes më patriotike shqiptare MEKULI), nga botuesi i vetëm asokohe “Rilindja” e deri tek objektiva të tjerë që i caktonin punëdhënësit (nga e kishte prejardhjen), por edhe nga mori mësime si ushtar i devotshëm, një kos-ist i përbetuar.
Por, të shkojmë më tutje! Dragoviqi kishte dhe ka ambicie për t’u bërë alamet shkrimtari, anipse një koleg i tij, cimer i studimeve (me iniciale B.M. – emrin e plotë s’po e lakoj, por mund t’ia bëj të ditur redaksisë! – vër. imja, AZ) ia kishte zbuluar ‘laboratorin’ krijues, duke vjedhur ide e shprehje nga më të ndryshmet në librat e kolosëve botërorë hapur gjithandej tavolinës e shtratit të dhomës konviktore. Tregimet “Dritat e mesnatës”, romanet “Gjurmë në trotuar”, “Portali i perëndive të fyera” etj., janë vjedhje ordinere, mani kjo që bartet nga libri në libër, saqë habitem sesi kritika nuk e zhveshi nga vjedhjet dhe epigonizmat monstruoze të këtij kalemxhiu! Për këtë lexuesi juaj do të mësojë nga një libër që kam në përgatitje, por t’i kthehemi çështjes. Në shkrimin e së shtunes së kaluar ky kalemxhi thotë: “... Lidhja (duhet Shoqata – AZ) e Botuesve të Kosovës, e cila ka marrë përsipër organizimin e panairit të librit që nga lufta e prapa, është një emërtim i keqpërdorur nga disa individë, të cilët as bëjnë zgjedhje dhe as nuk e gjen dot një botues tamam, atëherë si mund të bëhet funksionale një shoqatë (më lart e kishte Lidhje - sic!) botuesish?”
Kë gënjen ky lahper letrash shqipe? Shoqatën, më falni për mungesë modestie, e kam formuar unë bashkë me 7-8 botues të tjerë (N. Rrahmani, E. Basha, D. Demaku, B. Shatri, M. Lepaja, etj.), duke e regjistruar asokohe në UNMIK si OJQ, me konto e përgjegjësi të tjera, ndaj nuk qëndron gënjeshtra dhe marifeti i këtij skeleti letrash malaziase me prejardhje shqiptare, Mehmet Dragoviq! Mehmet Dragoviq, jua them hapur, s’keni haber për ç’flisni, por ju e kryeni punën e punëdhënësve jashtë “Kohës ditore”, duke qenë një major SHIK-u, duke qenë një përkthyes i besuar dhe i devotshëm në tratativat Arkan-Gazidede kur bëje pallën e sefasë në mes të Tiranës, derisa, ne, botuesit e frymorët në Kosovë digjeshim e torturoheshim mëngjes e mbrëmje, mesditë e mesnatë! Dhimbjet tona ty nuk të dhëmbin or, plesht pleshti! Por, i besueshmi Dragoviq, i instaluar kokë e këmbë në zyrën e Republikës së asokohshme të Kosovës në Tiranë, do të bëjë edhe punë të tjera të fëlliqura me kolegun maqedon me prejardhje shqiptare, Ali Cërnin - Ali Aliun. Keqpërdorimet tuaja kalojnë 7-800 mijë marka gjermane me viza e marifete të tjera shitur nevojtarëve pa plang e prokopi. Po morali juaj është edhe më i pështirë. Dy-tri vjet është vërtitur në Tiranë dëshmori e martiri i Kosovës, komandanti legjendar Adem Jashari, dhe ti, pikërisht TI, Mehmet Dragoviq, por edhe Ali Aliu, nuk i dhatë dokumentat e duhur për të shtrirë veprimtarinë e tij në diasporë. Adem Jashari sot do të ishte gjallë! Së këndejmi, ju e dënuat bashkë me punëdhënësit tuaj, siç pretendoni të dënoni gjithçka që është pozitive, e mirë, në fushën e librit që e bëjmë unë bashkë me shokë, dhe shkelni pa fije turpi në kallon më pozitive që ka kultura shqiptare! Ti tregohesh aq naiv e halabak, z. Dragoviq, sa nuk shfleton arkivin ku punon. Të këshilloj t’ia kushtosh dy-tre minuta dhe do të shohësh se janë botuesit e Kosovës (edhe unë, pa modesti) që formuan Shoqatën e Botuesve Shqiptarë në Frankfurt më 4 tetor 1996. Janë dokumentat origjinale që i disponoj, nënshkruar nga Toçi, Hudhri, Ymeri, Çabej e të tjerë, që atëbotë s’kishin haber ç’është një shoqatë, një panair (nisma jonë solli panairin e parë në Tiranë) e kështu me radhë.
Por, ne ishim dhe jemi jetimë (titull i një interviste që i kam dhënë “Kohës ditore” kur ti bëje pallën e sefasë në Tiranë dhe u shërbeje spiunazheve e marifeteve të tjera qindramijëra markash) ndërsa prapë të lutem harxhoji edhe 3-4 minuta në dokumentacionin ku ti merr rrogë (dhe u shërben të tjerëve), ndaj do ta kuptosh se jo që nuk jemi përkrahur as përkrahemi si botues, si organizatorë, etj., por me punën tonë, me djersën tonë, me sukseset që do t’i lakmonte çdo shoqëri e kulturë e qytetëruar, sikur ua zëmë rrugën tipave manieristë si ti, or i pafytyrë! Se je trap fare, po citoj edhe diçka nga shkrimi yt bërllok lidhur me panairin e fundit dhe botuesit fin kosovarë: “Në vend që të jetë vërtet festë e librit, siç pretendojnë organizatorët, ai (panairi... – AZ) është kthyer në objekt refuzimi nga komuniteti i shkrimtarëve, nga komuniteti kulturor dhe nga vetë botuesit, qofshin ata të Kosovës apo të Shqipërisë.” Këtë mund ta thotë vetëm një monstër aliene, që i duhet të vijë pas nja dy mijë vjetësh në planetin Tokë, në shtetin Kosovë (atëbotë do vdesin punëdhënësit e tu dhe Kosova mbase do bëhet shtet!) kështu që një gënjeshtër e tillë është jashtë çdo realiteti. Ore fiq Dragoviq, jua them me argumenta, se ti ndryshe nuk merr vesh: Panairi i 9-të kishte numrin më të madh (mbi 120!) të ekspozuesve se sa asnjë panair tjetër, qoftë ai i Tiranës, i Shkupit, i Ulqinit a i Podgoricës ose të tetë të mëparshmit të Prishtinës, kishte shitje enorme, me mbi gjysmë milioni eurosh, mbi 200.000 libra (!), kishte mbi 50 përurime librash (!) si asnjë panairi tjetër shqiptar, kishte mbi 50.000 vizitorë, kishte shkrimtarë sa asnjëherë tjetër dhe nga të gjitha trevat shqiptare (Gjirokastër, Pogradec, Tiranë, Shkup, Shkodër, Tuz, Preshevë, Bukuresht, Cyrih, Frankfurt e Paris...), kishte ambiente nga më të ngrohtat që mund t’i ketë një panair, sepse kam mësuar e frekuentuar disa të tillë para se të mësoj zanatin e organizatorit: Frankfurt (nja 12-13 herë), Bruksel e Gjenevë (disa herë), Paris, Lubjanë, Zagreb e kështu me radhë...
Pra ti gënjen, or gënjeshtar ordiner, z. Fiq Dragoviq! Por vazhdo të gënjesh, siç e thamë edhe më lart: “... në Kosovë nuk e gjen dot një botues tamam...” Do të dëshiroja, vërtet do të dëshiroja, sinqerisht të dija ç’do të thotë sipas Dragoviqit ‘botues tamam’. Botuesit nuk janë rroba që duhet provuar, as çorape që duhen mbathur, as këpucë që duhet shkelur baltë e borë, pluhur e asfalt që të jenë tamam sipas kutit të Dragoviqit. Botuesit në të gjithë botën janë botues. Botojnë libra! Vetëm “Buzuku”, e them pa modesti, brenda dy panaireve ka botuar 50 tituj! Pesëdhjetë! Pesë dhjetëshe. Pa ndihmën as të qeverisë, as të ministrisë... por me djersën, dijen dhe kulturën e mësuar në shkollë, në shoqëri, në panaire, në botën e qytetëruar! Kur çuni Dragoviq ka ardhur në Kosovë para më se tri dekada e gjysmë, asokohe unë i kam shërbyer librit në “Rilindje”, siç i shërbej edhe sot e shtatëmbëdhjetë vjet, në “Buzuku” (botuesi i parë i pavarur shqiptar, s’ka nevojë të jem modest me djallin prej njeriu Dragoviq!) dhe siç i shërbejnë fëmijët e mi kudo që japin kontributin e tyre, madje njëri prej tyre e ka stolisur mrekullisht monografinë e gazetës ku Dragoviqi shan e jargavitet, në dhjetëvjetorin e punës. Por, miopit Dragoviq i ka mbetur luga në pilaf, nuk sheh gjë prej gjëje. Zi! Zi! Zi! Dhe Gënjen. Gënjen. Gënjen.
Për PEN-in, ku aderon Dragoviqi, tek miku i tij Çapriqi (po ashtu shkrimtar malazias me prejardhje shqiptare!), për stafin që s’ka lidhje me organizma të tillë askund në botë, me asnjë të burgosur politikë, por vetëm me të tanishëm dhe ish-aparatçikë – një herë tjetër. Urimet më të sinqerta e nderuara “Koha ditore”, por jazëk për hapësirën që i jepni këtij pizevengu të letrave shqipe, këtij JUDE e DJALLI që mohon e proteston, pa asnjë të drejtë elementare, këtij PLESHTI e maniaku të letrave shqipe. Këtë herë kaq, dhe, shpresoj ta botoni këtë reagim timin. Ndryshe do të kërkoj me rrugë ligjore botimin, ndërsa pas ditës së shtune, në qoftë se nuk e botoni, do ta shkarkoj në mbi dy mijë adresa elektronike anembanë botës!
Me respekt, juaji, Abdullah Zeneli
Koordintar i të gjitha panaireve të librit të Prishtinës, botues i “Buzukut” | |
| | | Beton Hero anëtar
Numri i postimeve : 5729 Vendi : Zvicër Profesioni/Hobi : no money no honey Registration date : 10/09/2007
| Titulli: Re: PËRSE DY SHQIPËRIA Fri Oct 19, 2007 1:38 am | |
| Nese e ghithe kjo eshte e vertet koke e kembe ty kreature e dobet nuk te takonka vendi aty ku je, o plesht edhe jazek per ''koha ditore''. | |
| | | Sofra Admin
| Titulli: Re: PËRSE DY SHQIPËRIA Fri Feb 22, 2008 5:38 am | |
| EDHE ME KËTË PAVARËSI, VAZHDON KËNAQJA JONË ME GJYSMAKËSI
Nga mësimet e traditës mistike të shumë urtësive të civilizimeve të lashta, si simboli më i fuqishëm veprues, konsiderohet pentagrami, ose ylli pesëcepësh. Nga të urtit e kohës, ky simbol nuk është i përzgjedhur rastësisht, sepse në prapavijën figurative të domethënies së tij, fshihej porosia e madhe e veprimit të ligjit universal hyjnor: “çdo punë e nisur mbarë nuk duhet të ndërpritet në gjysmë, por patjetër duhet vazhduar deri në fund”. Kjo domethënie figurative, mbështetet në mënyrën e vizatimit grafik të yllit, që nis nga një pikë, vazhdon me një vijë të pandërprerë, dhe përsëri mbaron te pika e nisur, duke formuar kështu imazhin e yllit pesëcepësh. Nëse, nën pretekstin e mbështetjes së kësaj urtësie të lashtë, komperativisht shëtisim nëpër etapat të ndryshme të historisë sonë, gjithnjë do të hasim në aplikimin kontradiktor të saj. Do të vërejmë se shumë lëvizje dhe procese shoqërore-politike që kanë ndodhur gjatë kohërave të ndryshme të historisë sonë, gjithnjë kanë qenë të karakterizuara me një recidivizëm të papërmirësueshëm të vetëkënaqësisë me gjysmakësinë e të arriturave nga nismat e papërfunduara deri në fund. Mu atëherë, kur është dashur te shkohet edhe më tej dhe deri tek arritja e qëllimit përfundimtar, ne jemi ndalur në gjysmë të rrugës, duke pranuar si kompromis disa premtime apo privilegje të vogla politike që na janë ofruar, si nga pushtuesit tanë të drejtpërdrejtë që na kishin në sundim, ashtu edhe përmes presioneve të ndryshme diplomatike ndërkombëtare. Kjo dukuri e mosçuarjes deri në fund e shumë proceseve politike të nisura mbarë, përveç se i kënaqte interesat strategjike të armiqve tanë, ajo karakterizohej edhe me bekimin dhe përkrahjen e pa rezervë të elitës sonë servile politike vendore. Se çfarë ishin pasojat e mëvonshme politike të këtij stopimi dhe mosçuarjeje deri në fund të këtyre proceseve të nisura, dihet: humbja e patjetërsueshme edhe të asaj gjysme tjetër të arritur. Edhe pse, me këtë gjysmakësi të ofruar si mashtrim, paraprakisht dhe përmes formave të ndryshme të ndikimit masiv kemi qenë të indoktrinuar me një konformizëm të imponuar të disponimit të gjerë popullor, prapa këtyre ndërmarrjeve stopuese të armiqve tanë, gjithnjë kanë ekzistuar zërat e arsyeshme paralajmëruese të inteligjencës sonë të mirëfilltë atdhetare. Por, në vend se t’i dëgjojmë këto alarmime sinjalizuese për rrezikun që po i kanosej të ardhmes sonë, ne kundër tyre organizonim përndjekjet nga më të ndryshme. Këto përndjekje nuk karakterizoheshin vetëm me diskreditimin moral dhe intelektual të personalitetit të tyre, por zakonisht përfundonin edhe me forma më drakoniane të persekutimeve, sikurse janë: rrahja, vrasja, burgosjet dhe sajimi i proceseve të ndryshme të montuara politike. Mjafton vetëm t’i shfletojmë disa faqe të historisë dhe do të shohim shumë shembuj që e vërtetojnë këtë tezë. T’i bëjmë një vështrim disa kryengritjeve kundër pushtuesve tanë të ndryshëm, dhe do të vërejmë se ato për nga efekti dhe fuqia e tyre jehuese, nuk i kanë dridhur vetëm themelet e pushtetit aktual sundues, por edhe tërë Evropën e asaj kohe dhe më gjerë! Si kanë përfunduar këto kryengritje? Me gjak sigurisht, por paralelisht në prapavijën e kërkesave politike të parashtruara si kushte, gjithnjë na janë ofruar premtime mashtruese për disa të drejta të vogla minore, të drejta këto që më vonë na janë marrë sërish nga mu ata vetë. Fundja, nuk duhet të shkohet edhe aq larg në histori. Shembullin më të freskët e kemi tek Kushtetuta e Jugosllavisë e vitit 1974. Aty, edhe pas kërkesave tona gjithëpopullore të shprehura në demonstratat masive dhe të përgjakshme të vitit 1968 për “Kosovën Republikë”, ne u kënaqëm me një status të një Krahine autonome, e cila politikisht dhe juridikisht edhe më tej na mbante nën tutelën e Serbisë. Edhe atëherë, nga qendrat e fuqisë sunduese në Beograd, si gjithnjë të ndihmuara prej elitës sonë gjysmamendshe politike vendore, tentohej që kolektivisht të na imponohej bindja e rrejshme se, gjoja Kosova, në Preambulën e kësaj Kushtetute, juridikisht veç përmendej si element konstitutiv i Federatës dhe praktikisht e kishte pozitën si të republikave tjera, por, për shkaqe të principeve formale të së drejtës ndërkombëtare, nuk lejohej ekzistimi i dy shteteve shqiptare. Merrni me mend çfarë budallallëku ynë kolektiv!? Derisa kjo grackë politike, dukej logjikisht e kapshme për shumicën prej nesh, në prapavijën e saj, me metoda më të ashpra përndiqeshin dhe persekutoheshin të gjithë ata individ dhe grupe shqiptarësh që sado pak edhe në mënyrë më indirekte e shprehnin këtë qëllim. Vetëm pse nuk ishin të kënaqur me këtë arritje gjysmake, por donin më tepër, përmes qindra e qindra proceseve të montuara politike, shumë atdhetarë dhe intelektualë të pafajshëm të popullit tonë, u persekutuan, u torturuan dhe u gjykuan, duke u dënuar me dënime nga më drakonianet. Dhe ... pas kësaj gjysmakësie të statusit si autonomi për Kosovën, dihet se çka përjetuam më vonë: humbjen edhe të asaj gjysme tjetër. Sikur praktika e kënaqjes sonë me gjysmake të realizuara politike pa arritur deri tek qëllimi ynë përfundimtar, po vazhdon ende. Fatkeqësisht edhe sot...dhe...me sa duket historia po na përsëritet prapë! Pas 8 vitesh të një protektorati dhe sundimi më antidemokratik ndërkombëtar të UNMIK-ut në Kosovë, ne ende si popull po mashtrohemi me një zgjidhje tjetër gjysmake që po na ofrohet në formë të statusit përfundimtar: “Pavarësi sipas Pakos së Ahtisarit”. Diçka që as për së afërmi nuk është pavarësi e mirëfilltë, por një rast më precedent në botë të një shtetësie specifike. Edhe në këtë fazë, në skenë si gjithnjë, është elita jonë gjysmamendshe servile politike e cila përmes mas-gënjeshtrave mediale krijon një konformizëm se gjoja mu kjo është ajo pavarësi që kaherë po e presim. Në anën tjetër, veprohet njëjtë si dikur, me të gjithë ata individë, intelektualë dhe lëvizje me ideologji të pastër kombëtare, të cilët në çdo kusht e kundërshtojnë këtë pavarësi gjysmake, duke apeluar që të shkohet deri në fund me synimet tona; deri në VETËVENDOSJE pa kusht të popullit të Kosovës, e cila, si vullnet i tij i lirë, duhet patjetër të shprehet përmes referendumit të organizuar gjithëpopullor. Shikoni vetëm se në çfarë mënyre veprohet sot me djelmoshat e lëvizjes “VETËVENDOSJE”, me këta të rinj dhe të panënshtrueshëm ndaj grackave dhe mashtrimeve të njëjta shekullore që na janë bërë me premtime të ndryshme të gjysmakeve politike? Shikoni vetëm se si trajtohet lideri i tyre, Albin Kurti: nga kush merren urdhrat për këto absurde ndëshkimore dhe kush i ekzekuton ato me devotshmëri? Sot, Albin Kurti dhe pjesëtarët tjerë të shumtë të lëvizjes “VETËVENDOSJE”, përndiqen, torturohen, persekutohen, vriten dhe dënohen nga ana e këtij regjimi më antidemokratik ndërkombëtar dhe lakenjve të tij besnik vendor, pikërisht pse e njohin mirë historinë tonë të dhembshme dhe kurrsesi nuk do ta lejojnë që ajo të na përsëritet edhe një herë si dënim. Pavarësia sipas “Pakos së famshme të Ahtisarit” do të na vijë shpejt, dhe, ne, sigurisht me histeri dhe me pompozitet do ta kremtojmë ardhjen e saj, por, me kohë, patjetër, do të kuptojmë se kjo formë e shtetësisë që mezi e kemi pritur, na e kanë shitur këta neve si “Dushk për gogla”?!!
Adnan Abrashi | |
| | | dodgjeka Anëtar i ri
Numri i postimeve : 76 Age : 85 Vendi : vulaj malsia Profesioni/Hobi : autolakir ën penzion -poezia Registration date : 30/06/2009
| Titulli: Re: PËRSE DY SHQIPËRIA Sun Oct 16, 2011 12:17 pm | |
| Po sa Shqipnija kem sot shum t'neruoshimit,me pamvarsin e Kosoves çi u da përgjys,Shqiptart e Maqedonis e t'Malitzi.N'vët se meu bashkua na po dahena edhe ma fort. | |
| | | detektivi Anëtar i Suksesshëm
Numri i postimeve : 2116 Age : 44 Vendi : Here ne kosove here ne Evrop Profesioni/Hobi : zbulimi i tradhtareve dhe hajnave Registration date : 15/03/2009
| Titulli: Re: PËRSE DY SHQIPËRIA Mon Oct 17, 2011 7:37 pm | |
| qysh po shkojne punet do kemi shume shqiperia e maqedonia greku e serbi po marrin shqiperine me ndihmen e sales sllobodanka... | |
| | | Driniiiii Miqte e Forumit
Numri i postimeve : 3268 Age : 43 Vendi : Belfast Registration date : 17/02/2009
| Titulli: Re: PËRSE DY SHQIPËRIA Mon Oct 17, 2011 10:34 pm | |
| Do kemi nje Shqiperi vetum ateher kur shqiptaret ti ken perfunduar interesat "klanore e partiake". Pse dy Shqiperi kjo pyetje eshte apsurde ne kemi vetum nje Shqiperi te gjyemt. | |
Numri i postimeve : 76 Age : 85 Vendi : vulaj malsia Profesioni/Hobi : autolakir ën penzion -poezia Registration date : 30/06/2009
| Titulli: Re: PËRSE DY SHQIPËRIA Tue Oct 18, 2011 3:01 pm | |
| Po besa mir e ke se Kosova nuk asht Shqipnija,ata jan Kosovar e jo Shqiptar pa flamur kuq e zi.Ata mujn mei tha vetit Shqiptar por oficiel tan bota u thot Kosovar | |
| | | BashKom Admin
Numri i postimeve : 767 Age : 54 Vendi : Prishtin Registration date : 27/08/2009
| Titulli: Re: PËRSE DY SHQIPËRIA Sat Jul 07, 2012 11:37 pm | |
| Na ishte nji her nje Shqipri po ba cop e hi . | |
| Titulli: Pse??? Sun Jul 08, 2012 10:03 am | |
| Kurrma Kosovari nuk kame kên Shqiptar oficijell,se e kan trrnua komin kan trrnua simbolet e Shqiptarit.Ma Shqiptar jam vet ën Kroaci se Kosovari ën Kosov,se vet shkruhej Shqiptar. Edhe Gjermant e kan dijt,kur kâm punua atje, se jâm Albaner aus Kroacijen. | |
| | | mujota V.I.P
Numri i postimeve : 219 Age : 29 Vendi : Mollopolc Registration date : 13/06/2011
| Titulli: Re: PËRSE DY SHQIPËRIA Fri Jul 20, 2012 10:02 am | |
| Nje Shqiperi e kemi o njerez,nje!!!Dhe nuk ekzistojn kosovaret vetem shqiptaret nga Kosova dhe Shqiperia...Dhe mos lejoni qe ky coptim i trojeve shqiptare te ndodh edhe ne zemren tuaj....!? | |
| | | Driniiiii Miqte e Forumit
Numri i postimeve : 3268 Age : 43 Vendi : Belfast Registration date : 17/02/2009
| Titulli: Re: PËRSE DY SHQIPËRIA Sat Jul 21, 2012 12:10 pm | |
| Kush te mesoi kaq bukur mi goce, gjej pak koh dhe kyqu ne forum me shpesh...
| |
| | | mujota V.I.P
Numri i postimeve : 219 Age : 29 Vendi : Mollopolc Registration date : 13/06/2011
| Titulli: Re: PËRSE DY SHQIPËRIA Sat Jul 21, 2012 1:32 pm | |
| | |
| | | Sponsored content
| Titulli: Re: PËRSE DY SHQIPËRIA | |
| |
| | | | PËRSE DY SHQIPËRIA | |
|
Similar topics | |
|
| Drejtat e ktij Forumit: | Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi
| |
| |