urtesia Fillestar/e
Numri i postimeve : 7 Age : 58 Vendi : Dardani Registration date : 02/06/2010
| Titulli: recital 7 MARSI Fri Jun 04, 2010 12:48 am | |
| Shkolla fillore „ 7 M A R S I „ – Shkup
Rr. Kosta Abrasheviq nr. 3; tel/fax ++389 2 2611 290 | R E C I T A L I 1 8 8 7 SHKOLLA SHQIPE 2 0 1 0 | SH K U P – M A R S / 2 0 1 0 PROGRAMI Ditën: E DIEL më: 07.03.2010 me fillim në ora 18.00 Në Teatrin Kombëtar - Shkup S K E N A R I 1. Korri Oda e gëzimit ____ min2. Recitali Sh.f. 7 Marsi ____ min3. Mejreme $ Engyl Lulebora ____ min4. Recitali Jeta e njeriut ____ min5. Korri Mësuesi ____ min6. Recitali Me xhaxhin ____ min7. Mejreme Jam ____ min8. Gr. i fëmijëve Gurbeti ____ min9. Gr. i fëmijëve Fryn murlani ____ min10. Gr. i fëmijëve Vdiq Naimi ____ min11. Gr. i fëmijëve Fjalët e qiririt ____ min12. Recitali ....................... ____ min13. Mejreme $ Engyl Moj e bukura More ____ min14. Grupi Fëmijët e botës ____ min Të nderuara zonja dhe zotërinj, Të dashur prind, Të respektuar mysafir.Kam nderin dhe kënaqësin që në emër të nxënësve dhe mbarë kolektivit të shkollës fillore 7 Marsi, gjithë arsimdashësve, T’Ju urojmë mirseardhje në patronatin e shkollës sonë. ( video bim: RESHAT ARBANA ) Porsi kanga e zogut t'veres, Qi vallzon n'blerim të Prillit; Porsi i ambli flladi i erës, që l’mon gjit e drandofillit, Këto vargje me peshë dhe vlerë, me metaforë dhe simbolikë të spikatur i qendisi penda e lehtë e mendjes së hollë. Si do kishim lexuar Fishtën, Naimin, Asdrenin, Migjenin, sikur të mos diinim 36 shkronjat e alfabetit, të cilat nuk mund të mësohen në vend tjetër, pos shkollës. Vallë, a do të kishte kuptim shkolla shqipe, po të mos ishte 7 marsi. Ajo, që këtë datë e bën kaq të vecante, vlen për tu theksuar se: më 7 mars të vitit 1887, në Korçë u themelua shkolla e parë shqipe.Vërtet me shumë peripeti dhe sakrifica, arsimdashësit e asaj kohe ia aritën qëllimit.Kjo ditë, detyroi burrat e pendës dhe fjalës së shkruar, të organizohen dhe të mbajnë kongresin e manastirit.Lashtësia e një kombi mvaret nga lashtësia e gjuhës dhe kulturës së atij populli.Fjalë e shenjtë e çdo kombi, rase dhe gjinie është emri: M Ë S U E S. Të mira janë vargjet ku poeti thotë: Në gjuhë shqipe nënat tona, të qeverisim na kanë thënë, Se është një Zot, që do ta dona, Ai që jetën na ka dhënë; Edhe SHQYP, na thanë se Zoti, për Shqiptarë Shqypnin e fali. Pa shihni ç’gjuhë e mirë, sa shije ka dhe hijeÇe bukur edhe e lirë, si gjuhë perëndie. Më lejoni, që në emrin Tuaj dhe tonin, të gjithë mësuesve t’ua uroj këtë dite fatlume: U R I M E N G A Z E M R A D I T A E M Ë S U E S I T ______________: shkolla 7 marsi, ku mësojmë në gjuhën e nënës,gjithsej numëron njëmij e gjashtë nxënës.______________: shkollë e re, tani e ndërtuar. Brenda saj 78 të punësuar.______________: kemi edukatore të zellshme dhe puntore, me hije dhe fije,mësueset tona: Fatmire, Nexhmije, Eli dhe Hatije.______________: nxënësi, ka shumë arsimtarë. Por mësuesi, është i vetëm.gjithmon në kujtesë e mban. I dalluar mësuesi Burhan.______________: Çdo nxënës për 4 vjet, krenohet me mësuesen e vet.______________: Ajda Aliu dhe Shermin Musliu, ______________: Teuta Ajeti dhe Merita Memeti,______________: Florie Jakupi dhe Shehide Ejupi,______________: Zulfije Grainca dhe Hajrie Reçica,______________: Fetije Ibraimi dhe Elmije Shahini,______________: Senia Lumani dhe Teuta Osmani;______________: Atixhe Baki, Fahrije Thaçi dhe Gëzime Mejzini______________: janë mësueset tona, ju duhet ti dini______________: gjuhë shqipe: sa e ëmbël, sa e mirë, gjuha shqipe gjuhë perëndie,mësuar nga arsimtarët: Bafti, Haki, Lirie dhe Dashurie.______________: gjuhë maqedone: zyrtarishtë nga klasa e parë, e mësojmë pa të mbeta,arsimtaret e gjuhës: Verica, Nazmie dhe Violeta.______________: gjuhë angleze: univerzale dhe shoqërore, mbretëresh e politikës shekullore, nga arsimtarët: Mevlane, Besa, Blerim, Arlinda dhe Fitore.______________: gjuhë frenge: lluksozi i modës së botës, me këtë gjuhë lezeti,asimtaret tanë: Sevërxhane Dhe Muhameti.______________: matematikë: gjithmonë në matematikë katër plus katër bëjnë tet,këtë e thonë arsimtarët: Abdulla, Raif, Hajriz dhe Xhevdet.______________: fizikë: fizika lëndë me shumë prioritetarsimtares Mejreme i dëshirojmë shëndet.______________: kimi: molekulat në kimi, vërtet nuk kanë mbarimi pazëvendësueshëm, arsimtari Agim______________: biologji: zdo të ishte bota pa gjalnesa, e dini ju, çështë fotosinteza ?zdo të kishte jetë, pa bimë dhe gjelbrim.lulet e shkollës sonë, arsimtaret Asime dhe Shermin.______________: gjeografi: për shtet dhe kontinent, oqean ose det, nuk do të dinim aspak,sikur mos të na mësonin arsimtari Gani dhe arsimtari Isak.______________: histori: nëna e diturisë është historia, ne këtë e kemi në dije,kështu na kanë mësuar zoti Enveri dhe zonja Hazbije.______________: bazat e arsimit teknik:me bazat e teknikës, bëhet mjeshtër njeriu,këtë lëndë e mësuam nga arsimtar Vebiu.______________: edukat arti figurativ: në artin figurativ ka piktur, skulptur edhe portretarsimtari Fuat është artist, por është edhe i sert.______________: edukatë muzike: freskim shpirti është kënga , kur me te na kalon ditakori, orkestri të dëshmuar nga arsimtarë: Agimi dhe Afërdita.______________: edukatë fizike: fiskulltur oj orë e dashur, që nxënësit i bënë rahatme arsimtarë Zekerjanë, Nazmijen dhe të nderuarin Nehat.______________: informatikë: kemi vordin dhe eksellin, por më tepër duam kanterinnë këtë lëndë jemi shumë të mbarëfalë arsimtares Makfire dhe të përkushtuarit Bujar.______________: njohje me religjionet: të besojmë zotin dhe të njohim besimet e botëssivjet i mësojmë prej Amell hoxhës.______________: ajo që shkollën e bën të mbarëështë cilësia e punës: nxënës- arsimtarëqë të jetë shkolla në vendin e parë, që të thiremi bajraktarëmvaret nga dashuria e punës dhe potenciali intelektual.______________: ajo që na mundëson për ngritjen e arsimimitështë puna ekipore dhe cilësia e komunikimit.______________: për suksesin tonë, merita ka edhe menaxhimistili i udhëheqjes, ku bazë është motivimi______________: e ardhmja, është në duart e mësuesit të shkollës. ______________: nëna! ju keni në dorë shpëtimin e botës. ______________: kur dashuron, gjethja bëhet lule; lulja kur dashuron, bëhet fryt.______________: lule ka kudo, por janë të pakta ato, që mund të thurrin kurora.______________: KORI - LULEBORË______________: jeta e njeriut ndërtohet në tri shtylla: mendimi, fjala dhe puna.këmbëngulja është talent, puna krijim, krijimi vepër.______________: ajo që bën më tepër zhurmë është rrota më e dëmtuar e karrocës______________: mos u shqetëso prej mosnjohjes nga të tjerët; më tepër shqetësohu për mungesën e aftësive tuaja.______________: frenoeni veten në dy raste, kur jeni duke folur dhe kur jeni duke ngrënë.______________: dituria ka më shumë vlerë se sa malli. Dituria të ruan ty, ndërsa mallin e ruan ti. Rojtarët e mallit vdesin, ndërsa rojtarët e diturisë jetojnë në zemrat e njerëzve.______________: vlerën e rinisë e dinë të moshuarit, vlerën e qetësisë ata që nuk e kanë, vlerën e shëndetit e dinë të sëmurët ndërsa vlerën e jetës e dinë të vdekurit.______________: nuk gjendet mall, më i mirë se zgjuarësia, shok më i mirë se edukata, trashëgimi më e mirë se kultura dhe nder më i madh se dituria.______________: kjo botë është tre ditë: dje, sot dhe nesër. dita e djeshme kaloi. e nesërmja nuk dihet do të vijë apo jo. pra, vlerësoje ditën e sotme.______________: udha e mbarë se erdhë pranverashko dallëndyshe tuj fluturueprej misirit ndhena tjerafushë e male tuj kërkue______________: n’shypni shko, fluturimshko në shkup, n’qytetin timshëndet prej meje të mi falëshnë lagjen time të ndalesh______________: Ehh t’mujsha unë me fluturuedojsha të nisem me tynë shkup me u ndalueme e pa at vend me sy______________: ku kam fis e ku kam farëku kam qeshur, e ku kam qarë.ku jam ritur me thërimeku e kam unë shkollën timeku kam fol gjuhën e nënësku kam qenë unë nxënës______________: e bukur si hëna, e dashur si nëna, e pastër si burimi,edhe si zog gëzimi, është shkolla ime.______________: e ndritur si dielli, e lartë si qielli, e fortë si trimiMe shkëlqim agimi, është shkolla ime.______________: Një pëllumb në abetare, të gjallë e pashë vetëNëpër faqet plot dritare, hapte sqep dhe fletë______________: Hapte krahët çelte gojën, aty bleta mbushte hojënDega i fliste rrënjës, zogu i thoshte këngësMe gjuhë të mëmës, ta lexoj çdo nxënësKëtë emër me vlerë dhe rëndësi: ______________: SHKOLLA SHQIPE - SHTATË MARSI.______________: Me xhaxhin Ali, Fatmir dhe BamirDolëm të shetisim europën e lirëNuk kishte kufi, ishte tërë evropëPashë tjetër jetë, ishte tjetër botë______________: Hej sa befasira, shumë gjëra të rrallëAs edhe në ëndër nuk i kisha parë.______________: Ishim në paris, aty pamë ajfellinNuk e kisha ndruar as me prizërenin______________: Fontanat e londrës në argjende larëSkisha për ti ndruar as për një ujvarë______________: Me asnjë ujvarë, e me asnjë gurëQë ke ty shqipëri, që ke ti o lurë______________: Edhe koloseun në romën plot bujëSkisha për ta ndruar me kalanë në krujë______________: Plazhet që ka spanja, bukuri e rrallëSkisha për ta ndruar as me ty himarë______________: Me asgjë në jetë nuk e ndroj unë sharinSikur edhe botën mua të ma falin.· Gurbeti; Mejremja; Dimri; Fryn murlani; Vdiq Naimi; Fjalët e qiririt;______________: Toskë e gegë (folklorike )______________: Jam djal nga tirona, më riti shqiponja,Truri mençuria, këtu është shqipëria, E kam krujën me Skënder benë, vlorën me Ismal benë, gjirokastrën me Kadarenë, shkodrën e Fishtës dikur vilajet, Mati lindi Zogun, i shqiptarëve mbret, Korça shkollë e parë, edhe sot shqip flet, është apolonia, më i vjetri qytet, Krahinë e Mirditës, që me kanun flet, Në veri tropoja , pushka larg i vret. Kjo është shqipëria me burra të rrallë, shkaba dy krenare i prijën në ballë.______________: Unë jam shqipëtar, me fis dardan, më thonë kosovar;Ndër shekuj i shkelur, i djegur nga sërbët barbarë,Sot kemi shtetin e përgjismuar, Së shpejti në europë kemi me u bashkuar,Këtë e donë drenica që lindi djem me plisa, Këtë urdhëron prizreni, amanet nga plak ymeri, E kërkon edhe gjakova, truri shëndosh që ka kosova;Neve lufta na mbajti gjallë, gjaku i trimave kosovar,Komandanti na prini në ballë, trimi kombit adem jashar. ______________: Unë djal nga çamëria, Sytë i kam nga shqipëria, Mos haroni emrin janinë, edhe aty kemi historinë, Edhe ne një gjak kemi, Bukës bukë si ju i themi. ______________: Kosovë vilajeti, shkup kryeqyteti, këtu është lezeti ; Në shkup bit pazari, këtu rrjedh vardari, që burron nga sharri ; E jona shqipëri, edhe mali zi, kosovë shtet i ri, preshev çamëri ; Këtu n’maqedoni jemi Iliri Shkup jemi me ty, nuk të lëmë n’vetmiJemi ne që jemi, shqiponj emrin e kemi, sado që të jemi, bëjmë ate që themi;Kudo që të jeni, kudo që të shkoni, emrin më të bukur shqipe ju ta thoni;______________: Jam dallmat, fis ilir, sot po tretemi në hërvatin, Ktheni kokën nga ne shqiptarë edhe këtu keni vëllanë, Keni zarën, istrën tërë bregdetin, dikur ilirët zotonin vendin,Kishin diellin e gjithësisë edhe gjarpërin e shtëpisë.______________: Fis nga dugagjin plaku, mu dogj shpirti, mu derdh gjaku, Ku është plava, ku mbet sanxhaku, Ku është gucia, ku mbet kotori, këtë truall kush e mori?______________: Mosni malësi, lutem mos rënkoni, e keni shqipëri duhet të këndoni.Këndoni e mos qani, e keni shqipëri, nuk ju sundon shkavi;Ejani preshevën njëher të shikoni, një tungjatjeta neve të na thoni;Dje ishim shqip ne shqipëri, sot mbetëm shqip ndër sërbi, A mendon kush për këtë anë, mollë të kuqe kur do të hamë ??? ______________: MOJ E BUKURA MORE; ______________: Mos harojmë shekullin e kaluar, mijra zemra janë përvëluar Gjërë e gjatë është shkruar, për kosovën e trazuar. ______________: Fol, moj botë e qytetërimit, përse po shkulej kjo racë e trimit._____________: Kosovë oj tokë e jonë, bujare, trime, ke qenë gjithmonë_____________: Kurban u bëre si në ditë bajrami, kur në ballkan vritej vetëm shqipëtari._____________: Ty moj kosovë, e madhe shpresë, në ty mbahet fjalë dhe besë, Njëri krah i shqiperise! Je foleja e trimërisë!_____________: Pjesa më e madhe e shqipërisë, i u dha serbit e greqisë Vetëm ni ardhtë keq perëndisë, për atë gjakun e foshnjërisë,_____________: Flet shqiponja në flamur, Mbeta n’udhë kryq e përmbi urë Shikoj në lindje, shikoj n’perendim, Bashkimi kombëtar, i vetmi shpëtim._______________ E dua babanë, e dua mamanë, E dua motrën, e dua vëllanë, E dua jetën, e dua lirinë, Gjitha gjeneratat duam pavarësinë. _______________ Jam gjashtëdhjet e teta. Me gëzim të kufizuar. Me ditë të zeza. Pa flamur në duar ._______________ Jam tetëdhjet e njishi, Pa faj, e pa hak Ecëm nëpër ferra, Ecëm nëpër gjak. ______________ Jam tetëdhjet e nënda, Me dyer të shkollës mbyll’ Flakadan demostratash, Në mars e në prill. _______________ Gjenerata ime, gjenerat e ardhmërisë,Faqe e re e historisë.Nuk i pranojmë ndikimet sovjetike Jemi për strukturat, euro atlantike.______________: JEMI FËMIJËT E BOTËS______________: VALLE F U N D Përpiloi: Daim Hiseni | |
|