Qeveria kundërshton EULEX’in
Qeveria e Kosovës ka kundërshtuar nismën e EULEX’it për të nënshkruar protokol bashkëpunimi policor me Serbinë. Zëvendëskryeministri Ramë Manaj ka thënë se asnjë marrëveshje nuk mund të arrihet pa pajtimin e Qeverisë.
Nga Express më 16.08.2009 në ora 18:06
Qeveria e Kosovës ka kundërshtuar nismën e EULEX’it për të nënshkruar një protokol bashkëpunimi me Ministrinë e Brendshme të Serbisë duke thënë se i takon asaj të rregullojë marrëdhëniet me shtete tjera.
Zëvendëskryeministri Ramë Manaj ka insistuar se asnjë marrëveshje nuk mund të arrihet pa pajtimin e Qeverisë.
“Nuk ka konsultim paraprak për këtë. Çdo marrëveshje është e papranueshme pa pëlqimin e institucioneve të Kosovës”, ka thënë zëvendëskryeministri Manaj.
Ndërkohë, Sekretari Shtetëror në Ministrinë serbe për Kosovën, Oliver Ivanovic, pret që protokoli të nënshkruhet brenda pak kohësh.
“Ministria e Brendshme (MUP) mund të japë më shumë informacion për këtë. Nuk është sekret se një bashkëpunim i tillë me trupat ndërkombëtarë në Kosovë ishte filluar nga qendra koordinuese në Kursumlij më 1999”, ka thënë Ivanovic për gazetën “Politika”.
Pritet që EULEX’i dhe Serbia të nënshkruajnë protokol bashkëpunimi për shkëmbim policor në përpjekje për të luftuar krimin e organizuar si dhe aktivitetet ilegale përreth pikave kufitare.
Sidoqoftë, Ivanovic ka thënë se duhet të pritet që Qeveria e Kosovës të lihet jashtë kësaj marrëveshje, sepse është e qartë se “Serbia kurrë nuk do të iniciojë bashkëpunim me institucione të një shteti që nuk e njeh”.
“Sidoqoftë, ka mundësi që EULEX’i të krijojë marrëveshje bilaterale, një me Beogradin dhe një me Prishtinën, që pastaj mund të funksionojë”, ka thënë Ivanovic.