14.06.2009
Ndarja e Kosovës dhe referendumi për pavarësinë e Republikës Serbe të Bosnjës sipas ish-ambasadorit të SHBA-ve në Beograd, William Montgomery, janë zgjidhje për problemet në Ballkan. Megjithatë, ai ka thënë se do të jetë vështirë që administrata amerikane për këtë zgjidhje.
Montgomery, në një intervistë për të përditshmen Blic ka vlerësuar se, “insistimi që Bosnje-Hercegovina dhe Kosova të bëhen shoqëri multi-etnike është treguar si mision i pamundur”.
“Resurset e plota të bashkësisë ndërkombëtare, financiare dhe ato të personelit, janë duke u shfrytëzuar që më shumë se 15 vjet në Bosnje dhe më shumë se 10 vjet në Kosovë – ndërsa nuk i jemi afruar përmbushjes së këtij synimi. Një numër i madh i refugjatëve nuk është kthyer, interaktiviteti në mes të grupeve etnike është i vogël, që të dy bashkësi janë jofunksionale dhe për këtë gjë shkaktojnë jostabilitet jo vetëm brenda kufijve të tyre, por edhe në rajon”, ka vlerësuar Montgomery.
“Për këtë shkak, ndarja e Kosovës dhe referendumi për pavarësinë e Republikës Serbe janë zgjidhje”, ka thënë ish-ambasadori amerikan.
Montgomery po ashtu ka shpjeguar se do të jetë vështirë të bindet Perëndimi për të mbështetur këtë propozim, e sidomos administrata amerikane, mirëpo ai vlerëson se, “kjo ide duhet të hidhet në tavolinë nga Bashkimi Evropian”.
“Do të jetë shumë vështirë të bindet administrata amerikane që t’i qaset kësaj zgjidhjeje. Njerëzit në administratë, që janë direkt të përfshirë në këtë rajon, si Richard Holbrooke, nënpresidenti Joseph Biden dhe zv/ndihmës sekretari James Steinberg, do të jenë kundërshtarët më të ashpër të kësaj ideje. Mendoj se iniciativa për mendime rreth alternativave për çështjen e Kosovës, duhet të vije nga Bashkimi Evropian”, ka thënë ai. (start/albeu/telegrafi)