Bashkimi Kombëtar
Mirë se erdhë në forum " Bashkimi Kombëtar "
Qëndro i lidhur me ne ! Disponim te këndshëm të kontribojm për kombin larg ofendimet dhe zënkat...
Bashkimi Kombëtar
Mirë se erdhë në forum " Bashkimi Kombëtar "
Qëndro i lidhur me ne ! Disponim te këndshëm të kontribojm për kombin larg ofendimet dhe zënkat...
Bashkimi Kombëtar
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

ForumForum  PortalliPortalli  GalleryGallery  Latest imagesLatest images  RegjistrohuRegjistrohu  identifikimiidentifikimi  

Si te ndalojm Duhanin .

Shko poshtë 
+19
dibranja
Çamshqiptar
STUPCAT
Urata
GocPejone
baki
tom sojer
Vista
rrebelja
shaban cakolli
gishteza
Sara
Sy kaltri
Kosovarja
Sofra
Hana
azzurra
Beton
Anna
23 posters
Shko tek faqja : Previous  1, 2, 3  Next
AutoriMesazh
tom sojer
V.I.P
V.I.P
tom sojer

Male
Numri i postimeve : 945
Vendi : Albania
Profesioni/Hobi : Teacher of English/Book writer
Registration date : 20/09/2007

Si te ndalojm Duhanin . - Faqe 2 Empty
MesazhTitulli: Re: Si te ndalojm Duhanin .   Si te ndalojm Duhanin . - Faqe 2 EmptyWed Oct 10, 2007 1:36 pm

Duhani lihet duke menduar se nese ti nuk e le duhanin, duhani do te te lere ty shume shpejt.
Mbrapsht në krye Shko poshtë
Anna
Anëtar i Suksesshëm
Anëtar i Suksesshëm

Numri i postimeve : 2694
Vendi : Zurich
Registration date : 26/08/2007

MesazhTitulli: Re: Si te ndalojm Duhanin .   Si te ndalojm Duhanin . - Faqe 2 EmptyWed Oct 10, 2007 1:37 pm

duhani mua sdo me lej nejher sepse jam bind se ka njerz qe pin duhanin por kan jetue mbi 100 vjet dhe une kam marr zotim ne ket se do ta mbsuh nji shekull edhe pse epij ket mjeran duhan koka naj ben trupi naj heq .
Kosovarja
Admin
Admin
Kosovarja

Female
Numri i postimeve : 4833
Vendi : Jashtokësore!
Registration date : 14/08/2007

MesazhTitulli: Re: Si te ndalojm Duhanin .   Si te ndalojm Duhanin . - Faqe 2 EmptySat Oct 20, 2007 12:09 am

CIGARJA NUK KA MESHIRE PER NJERIUN, NE MOSHEN ME TE BUKUR TE KALB NE VARR! Prandaj MENDONI ME THELLE dhe KUJDESUNI PER VETEN, ne menyre qe DITA E VDEKJES TE JETE SA ME E LARGET DHE TE PLOTESOHET AJO QE ZOTI KA SHKRUAR. PASI TE PLAKESH, PASI TA KESH SHIJUAR NJE DASHURI, TE JESH GEZUAR ME KRIJESAT E TUA, PASI TE JESH RRUDHUR E THINJUR DHE TA KESH KRYER MISIONIN TEND NE KETE JETE, ATEHERE SHKO SE NE PARAJSE E KE VENDIN. PERNDRYSHE NE FERR!

Te pish Cigare do te thote qe kerkon nje jete te shkurter por para se te largohesh pergjithmone, do kesh kaluar muaj apo vite ne Spital, te kesh kaluar shume dhimbje dhe tmerr! Ne jete ndodhin fatkeqesi dhe shume here nuk varet nga ne por s'ke c'i ben fatit, ndersa te te vije nga Duhani, do te thote qe ke ndeshkuar veten.

DUAJENI JETEN, SHTRENGOJENI FORT SEPSE KEMI VETEM NJE!

ME CIGARE, PA JETE - PA CIGARE, ME JETE
http://www.bashkimikombetar.com
Sy kaltri
Anëtar i Suksesshëm
Anëtar i Suksesshëm
Sy kaltri

Numri i postimeve : 1972
Registration date : 09/08/2007

MesazhTitulli: Re: Si te ndalojm Duhanin .   Si te ndalojm Duhanin . - Faqe 2 EmptySat Oct 20, 2007 12:44 am

nes ekeni deshir me ndalu duhanin pyetumni mua
une e kam ndalu ne vitin 1993 e kam dhez ne vitin 2000
per shoqeri me do shok dhe me mbeti prap ne dorë
shum veshtir është me ndërpre vetem duhet te jet njeriu i vendost
e nderpren
Hana
Anëtar i Besueshëm
Anëtar i Besueshëm
Hana

Numri i postimeve : 1192
Registration date : 17/09/2007

MesazhTitulli: Re: Si te ndalojm Duhanin .   Si te ndalojm Duhanin . - Faqe 2 EmptyWed Oct 24, 2007 1:57 am

Mjafton me kshyre ate foton ne fillim te temes do kyshte mundesi ty largoheni duhanit,jo se eshte i demshem per shendetin duhani, por per gjithe at qe na rrethon.
baki
Fillestar/e
Fillestar/e
baki

Numri i postimeve : 24
Registration date : 04/11/2007

MesazhTitulli: Re: Si te ndalojm Duhanin .   Si te ndalojm Duhanin . - Faqe 2 EmptySun Dec 16, 2007 8:23 pm

ti kallim fabrikatb e tij e mos te prdhohe me se na shkatrroji
shaban cakolli
V.I.P
V.I.P
shaban cakolli

Numri i postimeve : 8740
Registration date : 23/08/2007

MesazhTitulli: Re: Si te ndalojm Duhanin .   Si te ndalojm Duhanin . - Faqe 2 EmptySun Dec 16, 2007 9:46 pm

Duhani eshte i demshem per shendetin,ai te shkaterron dalngadal,kete e di mjekesia,industria,shkenca,ne qdo pako te cigares shkruan:Duhani demton shendetin.Megjithate reklamimi i duhanit behet me te madhe.Njeriu behet i varur nga substancat qe perben duhani si nikotini....po te ithuash ndal duhet qellim dhe vendosshmeri,asesi si thuani ju z.Baki,te kallim fabrikat dhe te ndalet prodhimi i tij,kjo eshte diqka qe nuk behet.
Beton
Hero anëtar
Hero anëtar
Beton

Numri i postimeve : 5729
Vendi : Zvicër
Profesioni/Hobi : no money no honey
Registration date : 10/09/2007

MesazhTitulli: Re: Si te ndalojm Duhanin .   Si te ndalojm Duhanin . - Faqe 2 EmptyMon Dec 17, 2007 2:08 am

ishte e ç'mendur idea ne USA per prodhimin e duhanit qe eshte nje fuqi ekonomike botrore amerika ne prodhim te duhanit,qe prodhon shume duhan por e mira ishte qe te miren e depertonte jashte shtetin kurse ne shtetin e vet edhe pothuaj se ne ate tabak i fuste edhe nje diçaje qe te largonte vete me ate ereze te ç'menduar qe kishte..
Prandaj nuk ka arsye te kallen fabriakat per prodhim por te gjejen menyren si te largone populli vendas nga duhani.
rrebelja
V.I.P
V.I.P
rrebelja

Numri i postimeve : 2960
Registration date : 06/10/2007

MesazhTitulli: Re: Si te ndalojm Duhanin .   Si te ndalojm Duhanin . - Faqe 2 EmptyTue Dec 18, 2007 11:28 am

me te vertet nuk e di se si ta ndalojm kur ne disa raste vet shoqeria jon esht ajo qe te shtyn ta perdoresh po ju tregoj nje rast ;
nje dit tek vija ne shtepi nga shkolla me autobus disa djem me te rritur i jepnin nj cigare nje djali afro te 15 edhe ai ju duk mir e mori e pinte me shum krenari ju duke qe po bente mir e ne e shikonim te gjith me nje sy ndryshe e ai krenohej me kete qe e pinte ,shumica e pin sepse mendojn qe behen me te rritur ,behen me burra ,e vet shoqeria jon te shtyn ta pish ,kam degjuar se shumica thon''nuk e pi por vetem e dhezi me shoqeri'' nje e nje e keshtu behen shum por se kuptojn se esht vetem dem po ja shkurton vetiti jeten edhe pse shumica ne familjen time e pin por kjo me vret mua me shum se ata une kam degju nje fjal''nuk esht burr ai qe e pin por me burr esht ai qe e len duhanin'' por ata qe e lejn jan te pakt
baki
Fillestar/e
Fillestar/e
baki

Numri i postimeve : 24
Registration date : 04/11/2007

MesazhTitulli: Re: Si te ndalojm Duhanin .   Si te ndalojm Duhanin . - Faqe 2 EmptyThu Dec 20, 2007 9:56 pm

valla nuk di si ta ndalojm por sot ni rast po e ni ni shok poi thot shokit tjeter qe me vjedh ne shitoren e tij e ta pin fshehurazi u ku ta ndalojm se ai ka marr ni hov shum te madh sidomos te te rinjet qe e pin kishe per burrni por ai sht vetem shkatrrim
Anna
Anëtar i Suksesshëm
Anëtar i Suksesshëm

Numri i postimeve : 2694
Vendi : Zurich
Registration date : 26/08/2007

MesazhTitulli: Re: Si te ndalojm Duhanin .   Si te ndalojm Duhanin . - Faqe 2 EmptyFri Dec 21, 2007 1:36 am

duhanin sun e ndal vetem aj qe eshte me i poshter se duhani .
GocPejone
Anëtar
Anëtar

Female
Numri i postimeve : 372
Vendi : Matiqan
Registration date : 16/09/2007

MesazhTitulli: Re: Si te ndalojm Duhanin .   Si te ndalojm Duhanin . - Faqe 2 EmptyTue Dec 25, 2007 12:14 am

kur e shohim dikond qe e dhez ni cigarre ja kapim ja thejm huaha Razz
Vizitor
Vizitor

MesazhTitulli: Re: Si te ndalojm Duhanin .   Si te ndalojm Duhanin . - Faqe 2 EmptyTue Dec 25, 2007 5:09 am

Mos gaboni more me len duhanin se burrat e pijn, ahhaha.
Valla mir ish bo me lon, ame deri me sot kam provu shume her po s'kam mujt. Ate dite kur e kam len s'guxojke kush mem then "syt e zi" , hiq pa ju tregu e kuptojshin me shoqeri e me krejt nga menyra e sjelljes. Dikush tha se nese e lejm duahnin brenda nje dite...,brenda nje jave..., apo viti do te ndryshon. Une per veti 24 vjet i kam edhe me shume kam me duhan ( qe 13 vite e pij) edhe deri me sot, nuk kam pas kurr asnje problem qoft me te voglin, bile bile kurrrr s'kam qen te mjeku gjithe keto vite, kurr skam perdor tableta, kurr skam marr ineksione. S'di edhe une po quditem me veten!
Urata
Përjashtuar
Përjashtuar
Urata

Numri i postimeve : 1894
Registration date : 13/12/2007

MesazhTitulli: Re: Si te ndalojm Duhanin .   Si te ndalojm Duhanin . - Faqe 2 EmptyTue Dec 25, 2007 1:38 pm

Pirja e duhanit është dëm i shëndetit i cili vret pak nga pak jetën e njeriut.... Mos pini nduhan , largojeni një hap më larg rrezikun e jetës suaje ju që mendoni për të ardhmen e afërt dhe pasojat e shëndetit juaj.... Sa më shumë reklama për ti thën stop kësajë, " epidemie" vdekjeprurëse, aq me më me vetëdije përdoret nga shtresat e ndryshme.....Në momentin kur ndizni cigaren i thoni JO, jetës dhe PO, vdekjes, prandaj mendoni më thellë. Nëse thoni që jetën e doni edhe pse pini duhan atëherë jetën tuaj e injoroni pasicë nuk arrini të bëni dallimin mes jetës së shëndoshë dhe jetës duke kaluar nëpër klinika dhe duke numruar ditët e shkurtuara nga "varfëria e mendjes". I thoni PO, Jetës, i thoni JO, duhanit.... respekte dhe kërkojë falje nëse jam gabim....shëndet patshi të gjithë.
shaban cakolli
V.I.P
V.I.P
shaban cakolli

MesazhTitulli: Re: Si te ndalojm Duhanin .   Si te ndalojm Duhanin . - Faqe 2 EmptyFri Jan 25, 2008 9:51 pm

Duhanin e lëmë kështu thjesht,nuk e bartim,kur na e do organizmi i themi jo,kur e kerkon serish kembengulim jo dhe jo,po se e barte me vete se lë dot,
STUPCAT
Anëtar aktiv
Anëtar aktiv

Male
Numri i postimeve : 626
Registration date : 17/09/2007

MesazhTitulli: Re: Si te ndalojm Duhanin .   Si te ndalojm Duhanin . - Faqe 2 EmptySat Jan 26, 2008 1:45 am

si pas spikulimeve qe i kom bae une vet njeri duhet me kan i vendost mi dhan joooo edhe pik se p ma kurr edhe pik
thithja e duhanit shkurton cigaren
shaban cakolli
V.I.P
V.I.P
shaban cakolli

MesazhTitulli: Re: Si te ndalojm Duhanin .   Si te ndalojm Duhanin . - Faqe 2 EmptySat Jan 26, 2008 2:55 am

thithja e duhanit shkurton cigaren,shkruajti STUPCAT

Ashtu Stupcat sigurisht shkurton cigaren,por edhe jeten.
Vizitor
Vizitor

MesazhTitulli: Re: Si te ndalojm Duhanin .   Si te ndalojm Duhanin . - Faqe 2 EmptySat Jan 26, 2008 2:35 pm

E kish pas njeni nje djale te vetem, per asret. Edhe djali e kish pas pi duhanin( sikurse une) edhe baba pasi qe mundohet ne gjitha menyra ta bind ta ler duhanin djali i vet, dhe nuk arrin. Nje dite e merr edhe e dergon ne varreza te fshatit, edhe thote ( i drejtohet me dore) apo i sheh keto varreza ne kete ane? Po-i pergjigjet djali. Ateher, dije se gjithe keta kan vdek prej duhanit, keshtu qe, lere duhanin se nje dite edhe ti ke me ardh ketu. Djali- e pyete. Po mire, e keto varrezat ne anen tjeter qe jane, keta nuk e kan pir duhanin apo?! Jo- i pergjigjet baba. Ateher, djali i thote se, si me pi duhanin si mos me pi, paskna me ardh ketu, keshtu qe, me mire spo e le hiq (se i vetmi eshte duhani qe spo ma prish edhe spo me thot jo asnjeher).
Beton
Hero anëtar
Hero anëtar
Beton

MesazhTitulli: Re: Si te ndalojm Duhanin .   Si te ndalojm Duhanin . - Faqe 2 EmptySat Jan 26, 2008 3:01 pm

Premtim menyra me e mire per te len duhanin eshte te bejm nje promes une e ti me ka 20 mij Euro nje vitor po vazhdove i humbe 20 mij Euro e mendoj se eshte ilaci me i mire per mos ty humbish keta te holla ha ha ha

...by Beton
Çamshqiptar
Fillestar/e
Fillestar/e

Male
Numri i postimeve : 21
Vendi : albania
Registration date : 20/01/2008

MesazhTitulli: Re: Si te ndalojm Duhanin .   Si te ndalojm Duhanin . - Faqe 2 EmptySun Jan 27, 2008 6:06 am

Une e le duahanin por duhani nuk me le mua. Laughing

http://Alblaser.net.ms
Kosovarja
Admin
Admin
Kosovarja

Female

MesazhTitulli: Re: Si te ndalojm Duhanin .   Si te ndalojm Duhanin . - Faqe 2 EmptyWed Feb 06, 2008 3:37 pm

Askush nuk thotë se heqja dorë nga duhani është gjë e lehtë, sidomos nëse keni pirë rregullisht, për një kohë të gjatë. Sigurisht do të duhet të ballafaqoheni me “uri” për cigare sidomos në situata të caktuara, edhe për shkak të varësisë nga nikotina. Megjithatë, njerëzit për çdo ditë me sukses heqin dorë nga duhani.

Përgatituni të paktën disa ditë më parë. Zgjidheni ditën kur do të ndërpritni, dhe i hidhni të gjitha cigaret që i keni në shtëpi një natë më parë. Informoni anëtarët tjerë të familjes se keni vendosur të hiqni dorë nga duhani në ditën e caktuar dhe planifikoni si të veproni që t'i zbutni krizat e urisë për cigare, të cilat sidoqoftë do t'i ndjeni ditët e para. Duhet të dini se çdo krizë zgjat rreth 3-5 minuta, dhe nëse arrini të mos ndizni cigare, këta kriza do të humbasin.
Si t'i kundërviheni nevojës urgjente për cigare derisa të kalojë kriza? Ndihmon nëse merrni frymë thellë, kjo u angazhon të mos mendoni për cigaret. Pini sasi të mëdha të ujit, kjo do t'ju freskojë dhe do t'ju angazhojë, derisa të kalojë kriza. Bëni diçka tjetër, që do t'ua tërheqë vëmendjen dhe do t'ju mbajë më larg nga cigaret, por largojeni ushqimin, pasi që ai sjell rreziqe tjera.
Mbahuni më larg nga njerëzit që pinë duhan dhe mos shkoni në vende ku pihet duhani (kafene, pabe, bare dhe klube nate). Shpesh njerëzit më vështirë heqin dorë nga duhani në qoftë se pijnë alkool.
Largojeni shprehinë e cila ju shtyn të pini duhan. Për shembull dilni të shëtitni pas ushqimit, ose telefoni nga telefon tjetër ku nuk mund të pini duhan.
Heqja dorë nga duhani nuk është e lehtë dhe nuk ka sukses secili gjatë orvatjes së parë. Si duket shumicës së njerëzve u nevojiten më shumë orvatje para se të kenë sukses në qëllimin e tyre dhe secila orvatje e ardhshme është më e lehtë. Ndonjëherë mund t'ia lejoni vetes të “provoni sërish”, nëse jeni në aheng dhe pini 1-2 cigare. Mos pini sërish ditën e ardhshme ose pas ahengut.
Keshtu dalngadal do hekni dore nga duhani.....
Mos pini duhan hani molla...
Vizitor
Vizitor

MesazhTitulli: Re: Si te ndalojm Duhanin .   Si te ndalojm Duhanin . - Faqe 2 EmptyTue Feb 19, 2008 8:19 pm

Kjo "receta" nese mund ta quajm shume e mire ne teori, por ne praktik ndryshon, sepse ndryshojne edhe rrethanat te cilat i keni permendur ju. Mire, po e vendos une qe ta le duhanin, por ku me thy qafen se menjeher ne banes e kam shokun qe e pin dhe ma ben me qellim, " o sa e mire bre cigarja, me shkrini krejt...", apo ta zem iku prej atij, shumica e shokve e pin dmth prap te cigarja. Vetem me nejte neper parqe gjithe diten dhe ne mbremje drejt e ne gjume. Sille ka ta sillesh prap nuk ka efekte, e gjithe ajo qe duhet te bejm ( qe une deri me sot s'po muj me bo) eshte me bind veten. Shpresoj nje dite qe ta bind veten ( premtimin tjeter, gjithnje perlahem) vetem ateher mund te kete sukses. Megjitheate, faleminderit per keshillat nga te gjithe.
Kosovarja
Admin
Admin
Kosovarja

Female

MesazhTitulli: Re: Si te ndalojm Duhanin .   Si te ndalojm Duhanin . - Faqe 2 EmptySun Feb 24, 2008 11:56 pm

Te gjithe e dijne se duhani eshte teper i demshem per shendetin, madje ai shpie deri ne vdekje. Kjo eshte vertetuar me se miri nga studimet shkencore dhe statistikat e nxjerra. Ne shtetet e perparuara gjenden shoqata te panumerta te cilat merren me organizimin e luftes kunder duhanit dhe ne ngritjen e vetedijes se njerezve per demin e tij. Konsiderohet se ne bote ka mbi 1 miliard e 500 milione pires duhani dhe raporti i vdekjeve te atyre qe pine duhan, kundrejt atyre qe nuk pine eshte 10 here me i madh.
Duhet ditur se:- Aftesia e thithjes se oksigjenit te njerezit qe pine duhan, pakesohet ne raportin 1/6 ose 1/3 (13-33% me pak oksigjen ne trup), kjo ne radhe te pare demton trurin dhe zemren;- Ne 90% te rasteve, bllokimi i gjakut ne damare vjen si pasoje e pirjes se duhanit;- Grate plaken 15 vjet me pare ne krahasim me ato qe nuk pine duhan;- Pirja e nje cigareje shkaterron rreth 2.5 miligram vitamin C ne trupin e njeriut, kur dihet se kjo vitamine ka rol kryesor ne imunitetin e organizmit.

Faktet rreth demit nga pirja e duhanit jane te sakta, megjithate
ajo mbetet shkaku kryesor i mbytjes se njerezve. P.sh. mbyt me teper
amerikan se sa mbyten ne aksidente trafiku tokesor ose ajror, nga AIDS, ose doza te tepruara te kokaines dhe heroines dhe vrasje te nderthurura. Pirja e duhanit mbyt rreth 400 000 meshkuj dhe femra per qdo vit, qe perben shkaktarin kryesor te vdekjeve ne SHBA. Nje ne cdo te pesten vdekje eshte e lidhun me pirjen e duhanit dhe mesatarisht piresit e duhanit vdesin 7 vite me heret se sa ata qe nuk pijne duhan.
Shumica e njerezve kane probleme per ta larguar pirjen e duhanit, pasi duhani permban nje subsance narkotike: Nikotinen.
Tani, ja disa simptome qe tregojne se prija e duhanit eshte duke demtuar seriozisht shendetin tend: - frymemarrje e veshitesuar, dihatje- gulqitje;- lodhje;- kolle e thate ose e perhershme;- rrjedhje e dobet e gjakut (duart dhe kembet e ftohta);- kriza te shpeshta te fytit , ethe dhe probleme me mushkeri te tilla si Bronchitis;- lekura e rrudhur (nga rrjedhja e paket e gjakut).
Beton
Hero anëtar
Hero anëtar
Beton

MesazhTitulli: Re: Si te ndalojm Duhanin .   Si te ndalojm Duhanin . - Faqe 2 EmptyMon Feb 25, 2008 3:03 am

Nje fakte kam patur te nje bashkpuntorit time para disa muajshe qe pati suksese t'i largohet duahnit.

Fakti ishte qe sipas leximit te nje libre e largoj kete ''virus'' nga vetje e tij.
ishte e pa besushme por e vertet,kshuqe kete liber do ta kem shume shpejt ne dore,e deshira e madhe eshte qe ta lexoj se ç'fare me te verte eshte ai sekret ne kete liber qe te lergon kete ''virus'' nga vetja.

njashtu kam hulumtuar qe kete liber ta gjej ne gjuhen shqipe por,e keqja eshte qe ne gjuhen shqipe nuk ka per momentin.
po qe eshte libri i mire do te mari vendim qe ta perkthej e te botohet ky liber ne gjuhen shqipe te kene matrial populli jone te largoje kete virus nga vetja.
Vizitor
Vizitor

MesazhTitulli: Re: Si te ndalojm Duhanin .   Si te ndalojm Duhanin . - Faqe 2 EmptySun Mar 09, 2008 4:05 am

Kudo që të shkojmë , kudo që të jemi, duhani është bërë prezent, permanent dhe i pranishëm në shoqërinë tonë, një shok i keq , i bezdisshëm, por mbi të gjitha i rrezikshëm. Jo rrallë ndodhë me ata që shkojnë në punë, ta fillojnë ditën me kafe dhe cigare. Njerëz të punësuar, apo jo, të vjetër ose të rinj mbushin lokalet ndërkohë që duhani është shoqëruesi i përhershëm. Dhe ç`është më e keqja deri dje, ky ves ishte përgjithësisht pronë e meshkujve, por që pas viteve të `90, përdorimi i duhanit nga femrat filloi të rritej në mënyrë të frikëshme, sa sot në vendin tonë, ashtu edhe në botë statistikat flasin për një barazim të përdorimit midis dy gjinive . Po t`i pyesësh njerëzit për dëmet që sjell pirja e duhanit në përgjithësi ata të përgjigjen, se i dinë dëmet, por prapë vazhdojnë të pijnë duhan.

Njerëzit e mësojnë ta pijnë duhanin, kryesisht në moshë fare të re, në adoleshencë, në ato vite ku çdo gjë fluturon, hahet, pranohet dhe besohet se bëhet. Ata fillojnë t’a pijnë për qejf e teke, për kuriozitet, për tu bërë i pranishëm në shoqëri, për tu dukur i rritur, i pjekur,burrë. Për humor. Për tu futurë në lojë, në garë. Për ta bërë provë. Ndonjë e pi edhe kot së koti, pa ndonjë arsye, apo nevojë. Të tjerë e pijnë kur janë të mërzitur, kur kanë halle ,ose janë të shqetësuar dhe u duket se këshillohen me një “shok” që ja largon mendjen dhe e ngushëllon. Ata nuk e peshojnë mirë dhe nuk e çmojnë siç duhet pirjen e duhanit ;irritimet, neveritjen dhe shqetësimin , që i shfaq organizmi qysh në pirjen e cigares së parë; që është një sinjal mjaft domethenës dhe më shumë rëndësi ; për ta kuptuar , vlerësuar edhe për ta lenë.Vazhdojnë me qejf ta pijnë atë ku më pas u bëhet rutinë, u kthehet në zakon, krijohet ves, joshen, ambientohen , u trasformohet në një vetkënaqësi të padurueshme dhe pa e kuptuar drogohen, bëhen skllevër dhe molepsen prej tij.
Duhani merret, pihet, rrezikon dhe dëmton organizmin e njeriut në dy forma kryesore të përdorimit të tij.Në mënyrë direkte apo aktive , kur personi e pi vet duhanin dhe në formë indirekte ose pasive, kur personi nuk e pi vet por e merr tymin të shkaktuar nga duhanpirësit. Dëmtimi i organizmit llogaritet të jetë gati i njejtë nga përdorimi i të dy formave ,në mos më i rrezikshëm , në formën pasive, sepse dëmet janë edhe më masive.
Duhani shkakton mjaft dëme, rreziqe dhe pasoja të shumëllojshme, të shumëfishta dhe me efekte dhe rreze veprimi të gjithëanshme; më të tmerrshme se mikrobi apo bakteria, që prek një organ .Kjo bimë vlerësohet dhe konsiderohet si një fatkeqësi madhore që po njeh njerëzimi në historinë e vet, duke ja kaluar luftërave dhe epidemive infeksioze të kohrave , sepse ato kanë pas një veprim të kufizuar dhe një mbarim; kurse duhani po merr përpjestimet e një pandemije, që nuk po njeh mbarim dhe po korrë miliona jetë njerëzish dhe është transformuar në një sëmundje shoqërore kronike duke patur një propabilitet rrezikshmërie më të përhapur dhe më të rrezikshëm , se favorizon dhe ndikon në një kohë , shfaqjen e mbi 50 sëmundjeve të ndryshme në organizmin e njeriut. Supozohet të konsiderohet ”simbol “ i murtajës dhe i koleres së kohës moderne.
Anketat dhe studimet epidemiologjike po dokumentojnë me bindje dhe me fakte të shumta pasojat e rreziqet e pirjes së duhanit; në plakjen e parakohshme të njeriut, në rrudhosjen e shprehur të fytyrës dhe të lekurës së trupit të njeriut, në humbjen mesatarisht 22 vjet jetë. Në botë nga duhani vdesin ç’do ditë 11 mijë njerëz dhe gjatë një viti 4 milion njerëz, d.m.th. një vdekje ç’do 8 sekonda.Ky numër mendohet të rritet dhe të arrijë deri në 10-12 milion në vitin 2025.
Pirja e duhanit arrinë të shkaktojë në botë më tepër viktima se SIDA, T.B.C., aksidentet rrugore, vetëvrasjet ,vrasjet, si dhe vdekjet e nënave gjatë lindjes; të marra sëbashku. Tek duhanxhinjtë vërehen edhe një serë problemesh të tjera. Kanë tendencë rritje , receptivteti më të madh ndaj sëmundjeve të ndryshme, për shkak të uljes së rezistencës së organizmit dhe rënies së imunitetit ; duke shtuar frekuencën e mortalitetit në një shkallë më të lartë. Aktiviteti i tyre ditor bëhet më i kufizuar. Ata u shmangen ushtrimeve fizike dhe veprimtarive të tjera të jetës.
Nikotina si përbërës kryesor i duhanit ka preferencë të veçantë, të dëmtojë një serë sistemesh dhe organesh të njeriut.Ajo shfaq ndikimin e vet fillimisht në sistemin nervor qendror, qysh me marrjen e cigares së parë. Më pas , me pirjen e mëtejshme të duhanit , rreziqet bëhen më të dukëshme në tru, në palcën e kockave , në nervat dhe me gjerë; të shoqëruara me çrregullime përkatëse, të shprehura me sëmundje të ndryshme kronike, nervore dhe psiqike. Ata ankohen se kanë dhembje të kokës, pagjumësi, ulje të koncentrimit të të menduarit, të kujtesës, të aftësisë për punë.Tek duhanpirësit janë konstatuar sindrom –shënjash, që kanë simuluar tumorin e trurit. Kjo shpjegon edhe faktin pse psikoanalistët e konsiderojnë duhanin ,armikun më të tmerrshëm të trurit dhe aftësisë mendore të njeriut.
Një prej sistemeve te organizmit te njeriut i cili te themi është “i preferuari” për nikotinën është sistemi i organeve të frymëmarrjes,që shkakton një sërë çrregullimesh,por mbi të gjitha shkakton kancerin e mushkërive,që zë vendin e parë të vdekjeve nga sëmundjet kancerogjene.
Gjithashtu te prekur nga ky helm janë edhe sistemi i organeve të gjakut,të tretjes,urogjenital etj.
Lista s’ka të mbaruar por njerëzimi ende vazhdon ta pijë duhanin.
Pirja e duhanit paraqitet me rrezikshmëri të lartë edhe për ndotjen e mjedisit publik, për ambientet shkollore, biblotekat , institucionet kulturore dhe për vendet e banuara, mbasi helmimi me tymin e dorës së dytë, që përmban CO,katran,nikotinë e lëndë të tjera, rrezikon njerëzit edhe me rëndë në këto mjedise.
Me tymin e duhanit ndoten rrobat, sendet e ndryshme që ndodhen për rreth; të cilat u vjen era dhe sjellin neveritje. Këto fakte e bëjne edhe më të domosdoshme dhe shqetësuese ndalimin e pirjes së duhanit, ku ka grumbullim njerëzish, fëmijë dhe të sëmurë.

Sot, bota aplikon lloj-lloj strategjish për të luftuar përdorimin e duhanit. Shpenzojnë sasi të mëdha parash për reklama kundër tyre, nxjerrin ligje për mospërdorimin e duhanit në vende publike, shkolla, restaurante, në institucione shëndetësore dhe administrative. Një vlerësim maksimal dhe tepër të veçant i ka kushtuar ndalimit të pirjes së duhanit, O.K.B.(Organizata e Kombeve të Bashkuara), forumi më i lartë drejtues, organizativ dhe më autoritar në botë. Për të realizuar këtë mision, kjo organizatë shpalli një ditë ndërkombetare për ndalimin e duhanit, ditën 31 Maj, duke patur si moto parrullën “ luftë kundër duhanit” dhe “mos të pihet duhan”.
Për ndalimin e pirjes së duhanit luan rol sqarimi dhe argumentimi shkencor i rreziqeve dhe i dëmeve që shkaktohen nga duhani. Vend të veçantë në këtë drejtim ka edukimi shëndetësor dhe bisedat shkencore popullore nga personeli mjekësor e sidomos nga mjekët dhe nga institucionet shëndetësore. Ata mund të organizojnë biseda me seanca të veçanta individuale ose kolektive. Në këto raste ka rëndësi edhe shembulli personal, sidomos i mjekut.Shumica prej mjekëve në botë e konsumojnë duhanin duke lënë një shembull jo të mirë për të tjerët.

Një metodë tjetër për ndërprerjen apo lënien e duhanit është metoda e mjekimit farmakologjik apo terapia zëvendësimit të nikotinës ku duhanpirësit kanë mundësi ta marrin nikotinën e pastër në forma të ndryshme, gjë që është më e shëndetëshme pasi nuk marrin edhe lëndët e tjera helmuese. Kjo metodë ndikon në pakësimin e shenjave adaptuese , që shoqërojnë nikotinën , ul koncentrimin e saj , largon dëshirën për të pirë duhan dhe të shpëton nga ndjenja e kënaqësisë që të jep nikotina dhe mbas një periudhe 3 mujore nikotina fillon të pakësohet dhe organizmi arrinë të mësohet pa të.
Lufta për ndalimin e pirjes së duhanit duhet të bëhet mjaft e organizuar, ku të marri pjesë e gjithë shoqëria, shteti, publiku, mjekësia, mjekët, profesorët, studentët , të gjithë intelektualet dhe mbarë populli.
Për ndërprerjen e pirjes së duhanit , ilaçi magjik nuk ekziston; por krijohen mundësi të tjera që ndikojnë dukshëm në lënien e tij. Vullneti, dëshira dhe pasioni , si kategori filozofike; përfaqësojnë dhe ndikojnë në karakterin, durimin dhe qëndrimin e individit, për të realizuar qëllimin dhe misionet e tij në jetë; siç mund të ndodh edhe me pirjen e duhanit. ”Me vullnet të çelikt, dëshirë të zjarrtë dhe pasion të fortë , mund të fitosh ç’do betejë” thotë një fjalë e urtë popullore.Prandaj shumë persona i’a kanë arritur qëllimit ta ndërpresin shkatërrimin e mëtutjeshëm të organizmit të tyre,por ka edhe të tjerë që prap më të njejtin vullnet e pasion vazhdojnë ta konsumojnë këtë “vrasëse”.

Duhanin mund ta lësh në ç’do kohë dhe në ç’do moshë , por lënia dhe përfitimi do të jetë më i madh , më i shpejtë, më i suksesshëm dhe më i plotë; në se lihet sa më heret , sidomos në momentin e fillimit të pirjes.

Rreziqet, dëmet dhe pasojat e rënda që sjellë pirja e duhanit na bërë më të ndërgjegjëshëm, më të arsyeshëm ,por edhe më të bindëshëm, për ta kuptuar më mirë, më qartë, drejtë dhe me vetëdije nevojën; që mos ta pijmë kurrë dhe asnjëherë duhanin.Ndërsa duhanpirësit duhet të vet-ndërgjegjësohen për ta lënë menjëherë dhe përgjithmonë, për të evituar ndikimin e tyre tek brezi i ri dhe për të shmangur rreziqet e mëtejshme në interes të shëndetit të tyre dhe në emër të jetës. Suksese ne ket luftë... !!!

BiBiKiMi
Sponsored content

MesazhTitulli: Re: Si te ndalojm Duhanin .   Si te ndalojm Duhanin . - Faqe 2 Empty

Si te ndalojm Duhanin .
Mbrapsht në krye 
Faqja 2 e 3Shko tek faqja : Previous  1, 2, 3  Next

Drejtat e ktij Forumit:Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi
Bashkimi Kombëtar :: Zonë e lirë :: Tema të ndryshme-
Kërce tek: