Nezir Myrta Anëtar aktiv
Numri i postimeve : 660 Age : 112 Vendi : usa Registration date : 23/03/2008
| Titulli: Spjegoje emrin tënd! Sat Sep 27, 2008 7:51 pm | |
| A e dini se çka don me thanë emri juaj? Kah e ka prejardhjen ethymologjike, origjinën linguistike? A keni një emër shqiptar? Derikurë dhet të presim të pagëzojmë fëmijët tanë me emra shqip? Pse shqiptari e pagëzon dikund ende foshnjen e vet me emra të huaj, gjoja për arsyena adhurimesh të figurave të huaja, kur kemi plotmijëra emra shqip, në gjuhën e bukur shqipe? A asht krejt shqiptar një që ka emër të huaj, me domethënie të huaj? Ja, psh. unë jam nezir myrta, emri im - nezir do të thot shqip - symprehtë, mendjepmreht, kritik etj., por unë mendoj se vie nga fjala toponom nazar, nga ku rrjedhë emri toponomi - nazareth, që dikund thohet: nazar, naser, nizar, nesir - kurse asht pak i shqipëruar si shqip - nezir. Doja ta kishja krejt shqip po babai im ishte ma shumë fetar dhe mëpaska pagzuar kështu... kurse mbiemri - myrta, rrjedhë nga emërtimi i një bime, lis gjethembajtës gjithmonë me gjethe deri në shkurt, kur as nuk dihet se i kishin ra gjethet.Në shkencë quhet nga familja myrtacea, e trëndafilorëve, emër biologjik-botanik, i qëndrueshëm gjithmonë me gjethe. Ka shumë antroponome e toponome, hidronome me rrënjen myrta, në Zvicër asht një qytet me emrin - Myrten, Liqeni Myrten, e deri këtu në Amerikë, emra vendesh, rrugësh, avenuesh, pllazhesh (myrtle ave, myrtle beach, myrtle street etj., që kur i shoh qeshi me bashkudhëtarët: ja kjo asht avenua ime, rruga ime, pllazha ime, qyteti im, liqeni im etj., kuriozitete a? Shqiptari duhet medoemos, gjithsesi, ta ketë emrin shqip! Ejani tash e spjegonie emrin tuaj, po guxuat! | |
|
istogalia Anëtar
Numri i postimeve : 298 Age : 41 Vendi : Istog,Kosova Profesioni/Hobi : futbollist Registration date : 31/08/2008
| Titulli: Re: Spjegoje emrin tënd! Sat Sep 27, 2008 8:20 pm | |
| te lumte profesor per kete teme shum e bukur,une do jeme i pari ai qe do te zbuloj emrin tim.Quhem zymer arabisht shkruhet zumer.Ky emer imi ka origjinen po dihet arabe dhe eshte ajet kuranor ajeti el zumer. | |
|
Leka i Madh V.I.P
Numri i postimeve : 1368 Vendi : Dielli lind nga malet! Registration date : 02/09/2007
| Titulli: Re: Spjegoje emrin tënd! Sat Sep 27, 2008 8:45 pm | |
| Leke dhe ky emer eshte emer te cilin e mbajti i biri i lynkest - maqedhonit Filip dhe epirotes Myrtal (ose Olimbia). Eshte emer shqiptar autokton. Aref Mati e lidh kete emer me 'u le' dmth u lind. Mirepo, nje gje te tille nuk e perkrah sepse me me logjik me duket pohimi i Arben Llalles kur thote se emri Aleksander eshte 'Leka si na anderr'. Psh tek arbereshet e Italise ka shuma fshatra me toponimin 'Leksander'. Pra, Leka enderronte zaptimin e mbare dynjase. dhe ushtaret e tij ose oficeret skeptike kane murmuritur: Leka asht n'anderr.
Kete e perforcon me shume edhe thenia ne menyren deshirore kur e urojne nje femije te posalindur ne Veri te Shqiperise: u befte si leke' qe ka kuptimin u befte trim si Leka. | |
|
Leka i Madh V.I.P
Numri i postimeve : 1368 Vendi : Dielli lind nga malet! Registration date : 02/09/2007
| Titulli: Re: Spjegoje emrin tënd! Sat Sep 27, 2008 8:46 pm | |
| Ne gjuhet orientale emri im eshte orientalizuar si Iskander ose si Sikander, etj etj. | |
|
zeriatdheut Hero anëtar
Numri i postimeve : 4058 Registration date : 28/12/2007
| Titulli: Re: Spjegoje emrin tënd! Sat Sep 27, 2008 9:12 pm | |
| TEK emri ime deshmone KUSHTRIMIN PER LIRI QE THERET ZERIATDHEUT | |
|
Vizitor Vizitor
| Titulli: Re: Spjegoje emrin tënd! Sat Sep 27, 2008 9:14 pm | |
| Me sa po e kuptoj une kete teme, duhet spjeguar emrin dhe mbiemrin e vertet qe kemi, e jo nickun qe perdorim ne forum, apo eshte e kunderta Nezir Myrta?? |
|
zeriatdheut Hero anëtar
Numri i postimeve : 4058 Registration date : 28/12/2007
| Titulli: Re: Spjegoje emrin tënd! Sat Sep 27, 2008 9:18 pm | |
| HAHAHHA bibiii nese une filloje me spjegu emrin tem mor vella duhet me shku ne arabi me vete se as dreqi nuk e dine qa sone me thene emri jem arabishte e ku me ta spjegu shqip une mos vet | |
|
istogalia Anëtar
Numri i postimeve : 298 Age : 41 Vendi : Istog,Kosova Profesioni/Hobi : futbollist Registration date : 31/08/2008
| Titulli: Re: Spjegoje emrin tënd! Sat Sep 27, 2008 9:28 pm | |
| duhet ta zbulojm emrin ton e jo nikun dhe kuptimin.por emrin e veretet | |
|
Leka i Madh V.I.P
| Titulli: Re: Spjegoje emrin tënd! Sat Sep 27, 2008 11:20 pm | |
| Une emrin tim e shpjegova dhe jo nikun. | |
|
Xili Hero anëtar
Numri i postimeve : 4309 Registration date : 06/04/2008
| Titulli: Re: Spjegoje emrin tënd! Sat Sep 27, 2008 11:34 pm | |
| emrin e kam shummmmm te keq Hazir por Xili të gjithë më quajn | |
|
alban kita Fillestar/e
Numri i postimeve : 23 Age : 35 Vendi : korce Profesioni/Hobi : nacionalizem Registration date : 01/05/2008
| Titulli: Re: Spjegoje emrin tënd! Mon Sep 29, 2008 9:31 pm | |
| un quhem alban he ju pelqen apo jo????? | |
|
Sponsored content
| Titulli: Re: Spjegoje emrin tënd! | |
| |
|