Mexhid Yvejsi Anëtar
Numri i postimeve : 429 Age : 74 Vendi : Gjakovë, Kosovë Registration date : 04/05/2009
| Titulli: U RIHAP BIBLIOTEKA HISTORIKE NË SARAJEVË Thu Aug 14, 2014 9:58 am | |
| U rihap Biblioteka Historike në Sarajevë
Biblioteka, e njohur edhe si Biblioteka Kombëtare -Vijecnica, do të vazhdojë të mbajë Ditët e Hapura deri më 31 korrik 2014 për çdo ditë midis orës 10.00-17.00 sipas kohës lokale. Biblioteka Universitare e Bosnjës dhe Hercegovinës, e cila është e njohur si "Kujtesa e Sarajevës”, ka rihapur dyert e saj për vizitorët për herë të parë që kur u shkatërrua nga forcat serbe në vitin 1992, gjatë luftës në Bosnje. Boshnjakët nga brenda, në vendlindje, dhe jashtë vendit, në mërgim, po grumbullohen në faqen e internetit për të parë dhe për të marrë fotografitë e ndërtesës e cila e ka rivendosur ndjenjën e krenarisë kombëtare. Slobodan Stoya, një historian nga Sarajeva, mori 30 turistë francezë për rreth bibliotekës, duke shpjeguar domethënien e saj simbolike dhe historike. Biblioteka është ndërtuar në përshtatje të një dizajni Andaluzian në mes të viteve 1892-1896, pasi rajoni u vu nën kontrollin e Austro-Hungarez. Ajo ishte një herë një shtëpi për më shumë se gjashtë milionë libra dhe arkiva, si dhe i veprave të shkrimtarëve dhe artistëve boshnjakë, serbë, kroatë dhe hebrenj. Në zjarrin që zgjati tri ditë, dhe më në fund me 25 gusht 1992, kur u shkatërrua ndërtesa, mbi 155. 000 dorëshkrime dhe pothuajse dy milion libra dhe arkivat kombëtare u zhdukën krejtsisht. Restaurimi më në fund u kompletua pas 18 vjetësh, më 9 Maj 2014.
Burimi: World Bulletin / News Desk Përktheu nga anglishtja: Mexhid Yvejsi, Gjakovë
| |
|