Mexhid Yvejsi Anëtar
Numri i postimeve : 429 Age : 74 Vendi : Gjakovë, Kosovë Registration date : 04/05/2009
| Titulli: LOTI PËR ZOTIN Mon Jan 14, 2013 7:56 pm | |
| Sofra e poezisë: Nazim Juniku
Një poet – një poezi
NAZIM JUNIKU
LOTI PËR ZOTIN
Loti për Zotin është margaritar I takon vetëm ashikut besimtar!
Loti i besimtarit është shumë me vlerë Nëse derdhet për Zotin vetëm një herë!
Ky lot është margaritar hyjnor Shndrit në tërë rruzullin tokësor!
Ashiku është i dashuri i Zotit Gjithëkrijuesit, Lavdiplotit!
I tilli kur qiejt i vështron Për fuqinë e Zotit mediton!
Hasan Basriu e tha saktësisht Këtë porosi të shumëfishtë:
“Kush derdh lot për Zotin në vetmi Tërë popullit të tij i sjell mirësi!”
Loti i përcjellë me psherëtimë Është vetëtimë dhe murmurim!
Konsiderohet vlerë madhështore, Dhuratë e çmuar hyjnore!
Andaj ju dashamirë të dashur Respekt ndaj besimtarit duhet pasur!
Atij i rrjedhin lotët pa hetuar Kur mediton për Zotin e Madhëruar!
Ai e sheh Gjithëkrijuesin në çdo krijim Në çdo formë, veprim dhe manifestim!
Ushqim shpirtëror i tij është fikri Ilaç i zemrës, përmendja e Zotit - dhikri!
Ka arritur shkallë ndriçuese të lartë Fuqinë e Zotit e sheh tepër qartë !
Atij vazhdimisht i pikon loti Pasi që në zemër iu ka futur Zoti!
Ti je i orientuar me dritat e udhëzimit Ndërsa ashiku me ato të ballafaqimit!
Ai e përjeton ndjenjën e pranisë me Allahun Udhërrëfyes shpirtëror e ka Resulullahun!
Zoti atij ia zbulon manifestimet e Veta Ndërsa me dritën tjetër veçoritë e Veta!
Me sytë e zemrës e vështron Gjithësinë Krejtësisht qartë e sheh Vërtetësinë!
Ashiku i cili Krijuesin e dashuron Loti i rrjedh, nga syri i pikon!
Ai lot në oqean shndërrohet Margaritar hyjnor konsiderohet!
I përulet në sexhde Gjithëkrijuesit Shpreh madhërim ndaj Mëshiruesit!
Ai thotë: “Ti je shpirt i shpirtit tim Pa Ty o Zot, nuk kam ekzistim!
Këtë Gjithësi s`e krijove kot Dëshmoj se vetëm Ti je Një Zot!
Në zjarr të ashkut unë rashë U dogja dhe asgjë veç Teje nuk pashë!”
Shënime për autorin:
Nazim Juniku ka lindur më 16 prill 1952 në Gjakovë, ku kreu shkollën fillore dhe të mesme, ndërsa studimet i vazhdoi në Fakultetin Ekonomik - dega Tregtia e Jashtme në Suboticë, Vojvodinë... Si një besimtar, në fillim lexues i pasionuar i literaturës fetare, pakëz më vonë, rreth vitit 1993 filloi të merret me shkrime, kryesisht me tema fetare-islame. Ka shkruar, përkthyer dhe botuar këto libra: „Porositë Hyjnore“, Gjakovë, 1996 „Bibla, Kur’ani dhe Shkenca“ , të dr. Moris Bucaille, një vepër monumentale, e përktheu nga boshnjakishtja, botuar në Gjakovë, 1997, kurse u ribotue në Prishtinë, në vitin 2000, në Tiranë... Po në vitin 2000 botoi veprën “Pendname dhe tesavvufname”, përkthye nga boshnjakishtja- një përmbledhje e këshillave dhe udhëzimeve. Ka përkthye, komentue, kompilue veprën me titull: “Komentimi i ëndrrave sipas shkencës hyjnore”... Viti 2010, për shkrimtarin, përkthyesin, poetin, Nazim Juniku, ishte viti më frytëdhënës, sepse botoi tri vepra, të cilat janë: „Poezi të kodit hyjnor (poezi), Gjakovë, 2010 “Përjetimi i itikafit”, Gjakovë, 2010 dhe veprën monumentale të Ahmed Ibn Ataullahut, k.s., “El -Hikem”., Gjakovë, 2010. Përveç këtyre librave të botuara, Nazim Juniku ka përkthye edhe disa libra të tjerë me shumë vlerë, siç janë: „Dituria e Zemrës“ dy vëllime, si rezulltat i komentimit të urtive të veprës „El-Hikem“ Ka përkthye veprën “Junus Emre - poezi të zgjedhura“, “Bylbylat e Kopshtit të Dashurisë”, si edhe vepra tjera, të cilat presin dritën e botimit... Përveç këtyre veprave, Nazim Juniku shkruan edhe poezi me frymë mistike, disa prej të cilave janë botuar në revista fetare-edukative, kulturore-shkencore, si në revistën „Frymëzimi“, Gjakovë, në revistën “Lumturia“, Prizren, „Udha e ndritur“ Tiranë...
Mexhid YVEJSI, Gjakovë
| |
|