| Kosovë hallemadhe | |
|
|
Autori | Mesazh |
---|
Orfe@ V.I.P
Numri i postimeve : 9104 Age : 114 Vendi : Ne zemer te njerit Profesioni/Hobi : Bum - Bum bum ! Registration date : 26/03/2008
| Titulli: Kosovë hallemadhe Wed Sep 10, 2008 2:57 pm | |
| (sonet) Autor: Afrim Morina I Krahëhapur gjithmonë na ke pritur Orëmbarë në errësirën që të kaplojë Sy shqiponje të gjithëve na ke rritur Ortekun për ta pritur kur të na vërshojë Velin e nusërisë ta ruajtëm gjithmonë Ëndrrat e të huajve për ty u zhbënë Hallemadhe në kraharor na shtrëngon Armiqtë do ti shtiem bari për të ngrënë Llogoreve qëndruam si shkëmb mali Ende na mbanë bashkë shpinë për shpinë Mortajën do ta heqim si djersë balli Atdhe e mëmëdhe ty të kemi Dheu mjaltë në ty më duket E kur të vdes varr në ty me më lënë | |
|
| |
Orfe@ V.I.P
Numri i postimeve : 9104 Age : 114 Vendi : Ne zemer te njerit Profesioni/Hobi : Bum - Bum bum ! Registration date : 26/03/2008
| Titulli: Re: Kosovë hallemadhe Wed Sep 10, 2008 2:57 pm | |
| II Krahëhapur gjithmonë na ke pritur Të rritur në mjerim e barkë thatë Që të dalim zot na ka rritur Gjithmonë nëpër luftëra shpatë më shpatë Nëpër djepa nënat ninullat na i mësuan Për bukurinë tënde të pa skaj Dhe për vuajtjet tua na treguan Që të pinte gjakun kjo fiskajë Djepat përkunden ditë e natë Këngët për ty vajin na e ndalin Dëgjojë se si duhet shpëtuar nga kjo lëngatë Sot ato ninulla na kujtojnë Na bëjnë të bashkuar të jemi Plagët që ti shërojmë | |
|
| |
Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Kosovë hallemadhe Wed Sep 10, 2008 2:58 pm | |
| III Orëmbarë në errësirën që të kaplojë Me llapmë Diogjeni rrugën na ndriçove Pëllëmbë për pëllëmbë shtatin tënde ta miklojë Me begatinë dhe bukurinë tënde më mishërove Shpatën e Demokleut më mësove ta mbajmë Nga llava e ujqve për të mbrojt Që nga Karpatet u sulën të na përlajnë Orekset e veta për ti shuajt Velin e errësirës ma shpërndave Në horizont shikimin hodha Dhe pashë vringëllimën e shpatave Nënat djepat përkundin pa përtesë Dhe ninullat për ty ua këndojnë Qumështi u jep forcë guxim shpresë | |
|
| |
Orfe@ V.I.P
| IV Sy shqiponje të gjithëve na ke rritur Ta shohim në thellësi bukurinë Ti shohim dhe pusitë duke u ngritur Për tua ndaluar të huajve lakminë Të shohim të kaluarën tënde shpatë zhveshur Të përgjakur e nënat me duar në djepa Kur i mësonin fëmijët shpatat për ti ngjeshur Dhe jepnin vetë kushtrimin nëpër shkrepa Nënat djepat për ty me një anë i ndanin Me bekim për në luftë i nisën Në sy tu pamë dhe kohën e jataganit I pamë dhe varret duke u shtuar për ditë Duke rënë në luftë me ujqërit Edhe sytë kur të lotonin për tradhtitë | |
|
| |
Orfe@ V.I.P
| V Ortekun për ta pritur kur të na vërshojë U ngritëm i madh e i vogël në këmbë Bijtë tu në kufi si parzmore qëndrojnë Syrin pishë për armikut pa iu trembë Uraganet me gjokse i pritëm U ngritën nga detet valët mur Me ty nëpër kohë u rritëm Balli të shndrit si bilur Nënat sërish pranë djepave plot Duke përcjell çdo brez për log Për lajme kobzeza në sy nuk ka lot Llavat e ujqërve përsëri ia mësynin Për të pushtuar pëllëmbë për pëllëmbë Dhe ku gjente pre eshtra thyenin | |
|
| |
Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Kosovë hallemadhe Wed Sep 10, 2008 2:59 pm | |
| VI Velin e nusërisë ta ruajtëm gjithmonë Ndër shoqe të jesh ballëhapur Edhe atëherë kur zemra të rënkon E të sulmonin luftë pa të shpallur Bukuria e jote të tjerëve u shtonë lakminë E lakmi më të madhe kishte ujku i çalë Që për ty u mundua të krijoj mitin Por fëmijët tu për te ishin bërë halë Hallemadhe për ty djepa përkundën Nëpër breza për të mbajtur gjallë Ujkut çalaman për t’ia prerë thundrën Miti u shthur pa u bërë legjendë Karpatet do ti lypin ujqërit Që kur fëmijët tu dolën me penë | |
|
| |
Orfe@ V.I.P
| VII Ëndrrat e të huajve për ty u zhbënë Kur pena jote doli në shesh Ujkut çalaman qimet i kanë rënë Se miti me të vërtetën u ndeshë Çalamanin e shëndruan në të shenjtë E ngritën lartë në kupë të qelit Këtë e kuptuan edhe fëmijët në shpërejë Dhe sot më shumë na ndriçon dielli Nëpër djepa nënat vënë pushkë e laps Të kaluarën tënde në ninulla e këndojnë Bota sot nuk mundet për të zënë në kolaps Ballëlartë qëndro hallemadhe sot e mot Për fëmijët tu që në djepa i përkund Dhe mitet e legjendat që nuk zënë vend dot | |
|
| |
Orfe@ V.I.P
| VIII Hallemadhe në kraharor na shtrëngon Për ulërimë ujqish në djepa na mësove Dhe mitin për kylshin çalaman që lodron Për dhembje gëzime dhe atëherë kur rënkove Na kalite tu përballojmë stuhive Me penë e armë të bëjmë roje Me sy katër për të dalluar çdo hije Nëse të mësyjnë ty hallemadhe Parzmore të gjithë rreth teje gardh Nga gjoksi yt jehon zëri i kushtrimit Për ta larguar këtë fis barbar Ninullat u këndohen djepave plotë E nënat plotë jetë tok me fëmijë Për të rënët në luftë asnjë pikë lot | |
|
| |
Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Kosovë hallemadhe Wed Sep 10, 2008 3:00 pm | |
| IX Armiqtë do ti shtiem bari për të ngrënë Edhe pse lakmia ende i mbanë Nuk do tu lëmë vend as në shpella e rërë Për të mos i kthyer turitë në këto anë Ujkun çal ta ndjekin edhe të tjerët Në daqin në ferr a Karpate të shkojnë Kundër teje hallemadhe as këta as të tjerët Për jetë të jetëve nuk do të ulërijnë Nënat djepat do ti përkundin çdo ditë Ninullat më të bukura për ty ti këndojnë Filiza të rijnë për çdo brez për ti rritë Ballëlartë mes shoqeve të jesh plotë jetë Në dasma e lindje kënga le të buças E rojet në kufi sy katër le të jenë | |
|
| |
Orfe@ V.I.P
| X Llogoreve qëndrove si shkëmb mali Bukurinë tënde e ruajte me nder Edhe atëherë kur mbi ty krisi kiameti E mbi shtat tëndin ulëriu ujk e derr Të sulmuan nëpër shekuj një pas një Llavë derrash arinj ujqish Kushtrimi fëmijët i rreshtonte për një Bukurinë tënde askush për të mos e grish Dielli po lind e djepat janë plotë Ninullat më të bukura do të dëgjojnë Për të rënët asnjë pikë lot Uraganit të fundit gjokset i kemi vu beden Kundër ujkut çalaman dhe këlyshëve të tij Nuk ka më legjendë as mitologji | |
|
| |
Orfe@ V.I.P
| XI Ende na bashkon shpinë për shpinë Uraganit të fundit për ti bërë ballë I madh e i vogël duhet lënë shtëpinë Që hallemadhja në log burrash të dalë E di që zemrën ta lëndojnë besëthyesit Sidomos për ata që hynë në llavë Ata janë sorollop sahanlëpirësish E nuk din të gjorët se trajtohen skllav Të atillëve djepat tua mallkoni Njollat e turpit në ballë do ti kenë Ndër shekuj o breza ti kujtoni Si parzmore të ngjeshur në kufirin tënd Me penë e urti mitin për ta zhdukur Për Shën Savën e çal në një këmbë | |
|
| |
Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Kosovë hallemadhe Wed Sep 10, 2008 3:01 pm | |
| XII Mortajën do ta heqim si djersë balli Që të ka molisur nëpër shekuj Në këto troje nuk do të vallëzoj më djalli Në fron e lirë me shoqe për të ndej Do të stolisim me lulëkuqe kurorë E denjë je për stolisje të tillë Do të bëhen dasma me nuse e dasmor Kënga do të buças gjer në qiell Duart e nuseve djepa do të përkundin Së ardhmes do ti këndojnë ninulla Stërkeqen e shekujve do ta shkundin Shenjë murtaje nuk do të kesh në mushkëri Krenaria jote do të bartet ndër breza Jehu i këngës do të dëgjohet shtëpi më shtëpi. | |
|
| |
Orfe@ V.I.P
| XIII Atdhe e mëmëdhe ty të kemi Çdo pëllëmbë me gjak do ta mbrojmë Se jemi krenar që bijtë tu jemi Dhe lirinë me ty do ta gëzojmë Plaga jote dhe mua më mundon Në valle me fëmijët tu jam hedh Kësaj radhe ujqërit do ti dëbojmë Breznive nuk do tua lëmë këtë zgjedh Nëna ninullat kur mi këndonte Për ujqërit që në djep më tregonte E për luftë e dasma vazhdonte Fëmijëve të mi këtë murtajë mos me ua lënë Në valle me shok të mi kam hyrë Nuk mund të më shmang nga kjo luftë asgjë | |
|
| |
Orfe@ V.I.P
| XIV Dheu mjaltë në ty më duket Edhe uji si verë njëqindvjeqe Në luftë për lirifrika më humbet Do të çrrënjosim nga ty çdo të keqe Lumenjtë tu si damar gjaku Fushat tua presin plor E nëntoka forcën e krahut Për të bërë më madhështor Djepat përherë do të përkundën Fëmijëve tu shëndet e jetë të gjatë Ndër furtuna kurrë të mos tunden Dielli ka filluar të shndrit qiellin Fytyrat shndritin plotë shend Nënëloket nëpër magje sitin miellin | |
|
| |
Orfe@ V.I.P
| Titulli: Re: Kosovë hallemadhe Wed Sep 10, 2008 3:02 pm | |
| XV E kur të vdes varr në ty me më lënë Se një fron të bukur ndër shoqe ke E të shoh fëmijët tu si dituritë nxënë Për të ecur përpara frikë mos ke Të dëgjojë ditën më të bukur në jetë Kur fëmijët tu me daulle e këngë Do të japin kushtrimin për nëntor të tretë Për dasmë të madhe të ngritëm në këmbë Djepat ti dëgjojë kur përkundën E vaji njomak të më vjen në vesh Që eshtrat në dhe të më lëkundën Dua të dëgjojë zërat gazmor të buçasin Në shkollë punë dasma e kudo në jetë E ushtarët në marsh tokën kur shkasin Shtator 1993 Burgu i Qarkut, Prizren | |
|
| |
Sponsored content
| Titulli: Re: Kosovë hallemadhe | |
| |
|
| |
| Kosovë hallemadhe | |
|